|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
O RLY?
|
Co się dzieje z kotem?
Cześć,
Jakiś tydzień temu zauważyłam zmiany w zachowaniu u mojej kotki. Stała się bardziej apatyczna, praktycznie cały dzień śpi, non stop ma "duże oczy" (wiecie o co mi chodzi - gdy kot się czegoś boi robi takie). Zawsze była pieszczochem a teraz praktycznie w ogóle nie domaga się głaskania. Zaważyłam też, że gdy zasypia, a później w trakcie snu ma świszczący oddech, jakby miała zatkany nosek. Wydaje mi się też, że ciężej oddycha. Czytałam w internecie o tym świszczącym oddechu - jedni piszą, że może to być początek choroby, inni że kot po prostu chrapie (tylko, że wpisy o chrapaniu dotyczyły małych kotów, a Żaba ma już kilka lat). Byłam u weterynarza - powiedział, że przesadzam i widocznie zmieniło jej się na starość. Tylko, że ja dalej się martwię - drugi weterynarz z miasta ma teraz urlop. Myślałam, żeby jutro wziąć ją do weta w innym mieście. A może panikuję? Jak myślicie? Nie wiem - po prostu bardzo kocham mojego kota. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co się dzieje z kotem?
Jedz do innego weta jutro, być moze to nie choroba i jest ok ale jak bardzo ja kochasz to zrób wszystko by być spokojna dla siebie i dla niej.
Mój kot świszczy od dawna i nic mu nie jest ale nie ma takich oczu i zachowuje sie normalnie. Moze twój zachowuje sie inaczej z powodu stresu? Cos zmieniło sie w domu,czegoś sie przestraszył? Moze fajerwerki sylwestrowe? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ciezko powiedziec tak tylko po opisie jednak wlasciciel zna swojego zwierzaka i widzi roznice, jak jest znaczaca to znaczy ze lepiej sprawdzic (ten vet nie popisal sie, w kazdej ksiazce ktora mam o kotach jest wspomniane ze jezeli opiekun widzi cos czego wczesniej nie bylo vet powinien przyjrzec sie temu)
odnosnie chrapania i swiszczenia - moze to byc nic ale moze byc oznaka alergii, problem z ukladem oddechowym albo czegos powazniejszego np. moj kotek chrapal i mial tak od zawsze... nigdy nie przyszlo mi do glowy ze to moze oznaczac problem z sercem, dopiero jak doszlo do niewydolnosci serca to sie okazalo ze urodzil sie z wadliwym serduszkiem ja zdecydowanie zabralabym kotke to veta ktory nie lekcewazy tego co mowi opiekun
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A była szczepiona? Może to jakaś choroba układu oddechowego. Może te oczy to dlatego, że nie może złapać oddechu i nie wie co się dzieje. Idź do weterynarza, koniecznie.
![]() |
#6 |
Naczelna Nastolatka
|
inny wet i zrobienie badań, ospały kot przez tak długi czas to nic dobrego.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie zmiana weta. Ja kiedyś miałam złe przeczucia dot psiaka (po prostu) poszłam do jednego weta, który powiedział, że jestem przewrażliwiona. Zmieniłam weta okazało się, że psiak ma gigantycznego guza na wątrobie, bez szans itp. Osowiałość, brak apetytu to u kotów naprawdę czerwona lampka.
![]() |
#8 |
O RLY?
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Wzięłam jeszcze w niedzielę kotałke do innego weta i jak się okazało nie jestem wariatką fiksującą na punkcie kota tylko mam rację, że coś jest nie tak. Diagnoza: astma - podobno najbardziej narażone są na to koty w wieku 2 i 8 lat a Żabie właśnie leci ósmy rok życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Dobrze ze to nic gorszego,na astmę na pewno sa leki
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.