|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Od czego te rozstępy?
Witajcie, mam straszne rozstępy na udach, jakby mnie ktoś strasznie czymś porysował. Utrzymuję w miarę tę samą wagę ciała, ruchu mam tak średnio.
Czy mogłam "wywołać" u siebie rozstępy zbyt ciasną, wżynającą się w uda bielizną? Proszę o pomoc, piszę to wszystko bardzo poważnie. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Od czego te rozstępy?
Na pewno ich nie dostałaś od bielizny uciskowej. Rozstępy powstają przez znaczny wzrost masy ciała w krótkim czasie, zmian hormonalnych lub genetycznie. Ja używam bi-oil i troszeczkę zauważyłam poprawę
Edytowane przez Shabby_Chic Czas edycji: 2014-01-04 o 20:03 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Albo po prostu przez szybki wzrost(nie tylko masę ciała) u nastolatków
![]() To tylko rozstępy, wiele z nas je ma. Nie koniec świata, więc przeżyjesz. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Głównie przyczyny hormonalne. Ja też nie przytyłam, figura bardzo mi się nie zmieniła, ale w okresie dojrzewania rozstępy się pojawiły. Nawet w ciąży nie wszystkie kobiety mają, a wszystkie przecież tyją i się rozrastają.
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja już niestety jako dziecko miałam rozstępy, chociaż nie było ich dużo.
Dzisiaj mam całe uda i pośladki w rozstępach mimo że nigdy jako dziecko nie miałam znacznego wzrostu wagi/nie urosłam. Z resztą każda z moich sióstr ma rozstępy, zazwyczaj w tych samych miejscach (uda, pośladki). Zauważyłam również u mojego dziesięcioletniego(!) siostrzeńca rozstępy na udach. Niestety, u nasz jest to uwarunkowane genetycznie i nic się nie da z tym zrobić. Od momentu kiedy uświadomiłam sobie, czym są te białe pręgi na moim ciele po każdej kąpieli dokładnie smaruję się oliwką, od tej pory nie mam żadnego nowego rozstępa. A ze starymi co mam zrobić? Cóż albo laser albo akceptacja (chociaż wolałabym to pierwsze), rzadko kto wierzy, że rozstępy pojawiają się ot tak, zwalają raczej winę na zbyt duże ilości jedzenia Ale niestety taki zabieg nie jest aktualnie na moją kieszeń
Edytowane przez ahoooj Czas edycji: 2014-01-04 o 22:44 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio dowiedziałam się, że rozstępy mogą brać sie z problemów z ukrwieniem, krążeniem.
U mnie najprawdopodobniej to jest przyczyną. I też mam wewnętrzną stronę ud dosłownie 'pociachaną'.
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Laser nie usunie całkowicie rozstępów, tylko je spłyci- zazwyczaj do poziomu skóry. Ale białe linie zostaną.
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Rozstępy robią się także przez stres i hormon przez niego wydzielany- kortyzol a również przez niewłaściwa diete.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Mogą być też od odchudzania - moje w ten sposób powstały
![]() Pomaga masaż i kremy silnie nawilżające ( ale i tak je widać )
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
U mnie się troszkę zmniejszyły odkąd robię peelingi i długo masuję te miejsca oliwkami
Wiem że się ich nie pozbędę ale samo to że z nimi walczę daje mi jako tako satysfakcje
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem chyba bardzo trudnym przypadkiem, bo mam całe uda/pośladki/troszkę łydki w rozstępach, a nie jestem gruba Chciałabym się pozbyć tego paskudztwa, ale cóż... |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.