Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-05, 20:19   #2791
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Nie rozumiem zachwytów nad jego twórczością, przeczytałam 3 pierwsze tomy serii z Mockiem i skutecznie mnie to odstraszyło od reszty. Ale wiadomo, gusta są różne.

U mnie obecnie Marklund "Dożywocie".
Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Skończyłam "Śmierć w Breslau" Krajewskiego i nie jestem zachwycona. Choć duże wrażenie zrobił na mnie opis Wrocławia w roku 1933, to reszta mnie po prostu znudziła.

Teraz będę czytać "Mile 81" Kinga.
Widzę, że nie tylko mi, nie za bardzo przypadła ta książka do gustu
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:40   #2792
Ojoanna29
Zakorzenienie

"Królewski wygnaniec" - niesamowicie wciągająca
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:06   #2793
Kolczatkowa
Raczkowanie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44400871]Wahadło... to specyficzna książka, do tej pory nie za bardzo wiem o co w niej chodziło ale mi poszła szybko. [/QUOTE]
Mam nadzieje, że po skończonej lekturze będę miała pojecie o co w niej chodziło, bo w przeciwnym wypadku będę musiała to zakwalifikować jako stratę czasu
Na razie jestem w połowie i cały czas mam mieszane uczucia.

Skończyłam w międzyczasie "Kamieniarza", a teraz wezmę się jeszcze za "Ofiarę losu".

Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:35   #2794
meredith91
Wtajemniczenie

"Busz po polsku" Kapuścińskiego
full time traveller, somewhere in the sky in love with my life , books, learning new languages, law (hopefully becoming a future lawyer soon) and visiting new countries currently living in the Middle East, but my heart is in Poland
meredith91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 23:15   #2795
sowaaaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imitate Pokaż wiadomość
Lisia dolina
Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Lisia dolina - Ch. Link
właśnie sprawdzałam swoje konto biblioteczne i mam ją w zarezerwowanych a pierwsze o niej słyszę :P hmm ale przeczytałam opis i chcę ją ktoś wiedział wcześniej, że będę ją chciała pewnie bibliotekarka się pomyliła jak zwykle:P

ja przed chwilą zaczęłam, " Spójrz na mnie" reklamowana jako Islandzka odpowiedź na Stiega Larsona po 50 stronach chcę jeszczę, mega wciąga ale już padam na twarz więc część dalsza jutro a kupilam ją za 7,90 w Auchan ( wydanie kieszonkowe) chyba polubię się z tą autorką
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 23:26   #2796
201609062117
Konto usunięte

Przygoda z owcą - H. Murakami
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-05, 23:48   #2797
tunia89
Zakorzenienie

Właśnie skończyłam "Morderstwo w Boże Narodzenie" A. Christie. Nie spodziewałam się takiego zakończenia.
Rano zacznę S.E.K.R.E.T. L. Marie Adeline

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 00:05   #2798
IzzieSt
Zakorzenienie

Skończyłam właśnie Moją ulubioną żonę Tony'ego Parsons'a, jutro zacznę Złamani na duchu Martiny Cole.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 01:40   #2799
Candy_lips
Zakorzenienie

Przeczytałam już "W naszym domu" Jodi Picoult.. Miłość do dziecka i poświęcenie dla niego... Powiem szczerze, że tego jeszcze nie przeżyłam, nie mam jeszcze dziecka, więc mogę się tylko domyślać co czuła Emma. Miłość do dziecka, o której mówi się, że jest bezwarunkowa. Większość rodziców jednak nie myśli, że ich dziecko może być chore czy mieć jakieś zaburzenie. Tutaj mamy matkę, która dla własnego syna przeorganizowała całe swoje życie.

Owszem, jest tym bardzo zmęczona, ale nie zamieniłaby tego na nic innego. Matkę, której pokładów cierpliwości naprawdę można pozazdrościć. Czytałam już kilka książek Jodi Picoult i jak na razie ta jest dla mnie najlepsza. Wiem, że świetne opinie ma też "Bez mojej zgody"- ja na razie widziałam film na jej podstawie, fenomenalny jak dla mnie, a książkę mam w planach. Uwielbiam książki Jodi Picoult, do tematu zespołu Aspargera podeszła bardzo wnikliwie, widać, że zdobyła bardzo dużo informacji i przedstawiła je bardzo rzetelnie. Przedstawia losy swoich bohaterów z perspektywy każdego z nich, co daje nam pogląd na to, co każdy z nich czuje, jaki jest. Zastanawiamy się też czy ewentualną zbrodnię można usprawiedliwić? Są to sprawy niełatwe do rozstrzygnięcia, ale książka bardzo pobudza do myślenia i po zamknięciu niej nadal o niej myślałam.

Uważam, że jest to książka fenomenalna, możemy zobaczyć rodzinę, gdzie dziecko ma Aspargera, możemy zobaczyć jak wygląda wychowanie tego dziecka, poznajemy jego nawyki, zdobywamy sporą wiedzę, bo Picoult naprawdę rzetelnie do tego podeszła. Dlatego właśnie daję 9/10 gwiazdek, uważam, że książka jest warta przeczytania i to dobrze, że ma blisko 700 stron, bo moim zdaniem właśnie dzięki temu problem jest tak dobrze opisany, gdyby mieściła się na 400 czy 500 stronach,to nie sądzę, by autorce udało się tak jak teraz tak wiernie i dobrze oddać przedstawione w książce problemy.

Bardzo polecam tę książkę, jest po prostu rewelacyjna i bardzo długo pozostanie w mojej pamięci. Wszystkie problemy w niej poruszane są ważne, pobudzają nasze myślenie i naszą wrażliwość, pokazują, że inny nie znaczy gorszy i że warto chociaż spróbować go poznać. Jeszcze raz polecam serdecznie.

Rozpisałam się, tak w ogóle jest to moja opinia z Lubimy Czytać, a i tak nieco skrócona Niemniej bardzo polecam tę książkę, jak już pisałam, moim zdaniem jest fenomenalna

A teraz czytam "Zabójcze marzenia" Sophie Hannah.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 11:11   #2800
Mariatta
Zakorzenienie

Skończyłam "The Devil wears Prada", zaczynam "Z pokorą i uniżeniem".

Józef Czechowicz
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 11:19   #2801
Chatte96
Zadomowienie

Czarnoksiężnik z Archipelagu Ursula K. Le Guin
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 12:01   #2802
AgaWawka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Przeczytałam już "W naszym domu" Jodi Picoult.. Miłość do dziecka i poświęcenie dla niego... Powiem szczerze, że tego jeszcze nie przeżyłam, nie mam jeszcze dziecka, więc mogę się tylko domyślać co czuła Emma. Miłość do dziecka, o której mówi się, że jest bezwarunkowa. Większość rodziców jednak nie myśli, że ich dziecko może być chore czy mieć jakieś zaburzenie. Tutaj mamy matkę, która dla własnego syna przeorganizowała całe swoje życie.

Owszem, jest tym bardzo zmęczona, ale nie zamieniłaby tego na nic innego. Matkę, której pokładów cierpliwości naprawdę można pozazdrościć. Czytałam już kilka książek Jodi Picoult i jak na razie ta jest dla mnie najlepsza. Wiem, że świetne opinie ma też "Bez mojej zgody"- ja na razie widziałam film na jej podstawie, fenomenalny jak dla mnie, a książkę mam w planach. Uwielbiam książki Jodi Picoult, do tematu zespołu Aspargera podeszła bardzo wnikliwie, widać, że zdobyła bardzo dużo informacji i przedstawiła je bardzo rzetelnie. Przedstawia losy swoich bohaterów z perspektywy każdego z nich, co daje nam pogląd na to, co każdy z nich czuje, jaki jest. Zastanawiamy się też czy ewentualną zbrodnię można usprawiedliwić? Są to sprawy niełatwe do rozstrzygnięcia, ale książka bardzo pobudza do myślenia i po zamknięciu niej nadal o niej myślałam.

Uważam, że jest to książka fenomenalna, możemy zobaczyć rodzinę, gdzie dziecko ma Aspargera, możemy zobaczyć jak wygląda wychowanie tego dziecka, poznajemy jego nawyki, zdobywamy sporą wiedzę, bo Picoult naprawdę rzetelnie do tego podeszła. Dlatego właśnie daję 9/10 gwiazdek, uważam, że książka jest warta przeczytania i to dobrze, że ma blisko 700 stron, bo moim zdaniem właśnie dzięki temu problem jest tak dobrze opisany, gdyby mieściła się na 400 czy 500 stronach,to nie sądzę, by autorce udało się tak jak teraz tak wiernie i dobrze oddać przedstawione w książce problemy.

Bardzo polecam tę książkę, jest po prostu rewelacyjna i bardzo długo pozostanie w mojej pamięci. Wszystkie problemy w niej poruszane są ważne, pobudzają nasze myślenie i naszą wrażliwość, pokazują, że inny nie znaczy gorszy i że warto chociaż spróbować go poznać. Jeszcze raz polecam serdecznie.

Rozpisałam się, tak w ogóle jest to moja opinia z Lubimy Czytać, a i tak nieco skrócona Niemniej bardzo polecam tę książkę, jak już pisałam, moim zdaniem jest fenomenalna

A teraz czytam "Zabójcze marzenia" Sophie Hannah.
Czytałam też tę książkę ze 2 lata temu ostatnio wpadała mi ręce książka też o zespole Aspargera ale osadzona w polskich realiach,biograficzna powieść matki wychowującej takie dziecko, naprawdę warto przeczytać jeżeli nie czytałaś "Syndrom czerwonej hulajnogi" M.Jaworskiej .

Ja wczoraj zaczęłam "Utonięcie Rose" M.Cobbold.

"Normalna kobieta boi się myszy, pająków i zmarszczek. Normalne kobiety boją się też duchów. Nigdy nie twierdziłam, że jestem normalna."
http://s10.suwaczek.com/20100410310120.png
AgaWawka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 12:03   #2803
dominikahh
Wtajemniczenie

skończyłam Amerykańscy bogowie Gaimana i wzięłam się za Ciemniejszą stronę Greya E.L.James
Stary 2014-01-06, 12:18   #2804
Miss Saeki
Zakorzenienie

Murakami - Koniec Świata i Hard-Boiled Wonderland

Czytam angielską wersję dlatego mi idzie bardzo powoli...
Stary 2014-01-06, 12:30   #2805
Farisss
Wtajemniczenie

The Dixie Virgin Chronicles: Belinda Peggy Web. Darmowa wersja Kindle Edition, więc próbuję swoich sił po angielsku...
Stary 2014-01-06, 13:25   #2806
Nanettee
Przyczajenie

Cień wiatru - Ruiza Zafrona

Historia sama w sobie bardzo ciekawa. Szkoda tylko że postaci są troche słabo skonstruowane. Główny bohater jest nieskalanie dobry, a czarny charakter nieskończenie zły, czarne-białe, bez szarości. To po części banalizuje całość i sprowadza do poziomu bajek dla dzieci. Chociaż sa dwie intrygujące postaci, które wprowadzają troche werwy
Stary 2014-01-06, 14:21   #2807
mikasa5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
skończyłam Amerykańscy bogowie Gaimana
I jak? Bo czeka już na półce na swoją kolej i nie mogę się jej doczekać, bo czytałam świetne recenzje

Skończyłam "Bez pożegnania" Cobena, zacznę "Piekło pocztowe" Pratchetta
Stary 2014-01-06, 14:29   #2808
malgo_
Rozeznanie

Ja skończyłam "Zapomniany ogród" Kate Morton. Polecana na wątku, ale jakoś mnie nie zachwyciła. Potem szybko przeczytałam "Oskar i pani Róża" Schmitt - polecam na jakiś spokojny dzień.
Teraz - "Stowarzyszenie umarłych poetów". Ale teraz widzę, że napisana na podstawie filmu (a nie odwrotnie) więc nie wiem czy czytać dalej. Filmu co prawda nie widziałam.
malgo_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:38   #2809
NickBack
Raczkowanie

"50 twarzy Greya" - E.L James
NickBack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 15:58   #2810
puszka_pandory
Rozeznanie

'Krąg' - Bernard Minier / ciekawy thriller .

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 16:03   #2811
Lisotka81
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malgo_ Pokaż wiadomość
Ja skończyłam "Zapomniany ogród" Kate Morton. Polecana na wątku, ale jakoś mnie nie zachwyciła.
Ja właśnie przeczytałam "Dom w Riverton" Kate Morton i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Może dasz autorce jeszcze jedną szansę?
Stary 2014-01-06, 16:32   #2812
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgo_ Pokaż wiadomość
Ja skończyłam "Zapomniany ogród" Kate Morton. Polecana na wątku, ale jakoś mnie nie zachwyciła. Potem szybko przeczytałam "Oskar i pani Róża" Schmitt - polecam na jakiś spokojny dzień.
Teraz - "Stowarzyszenie umarłych poetów". Ale teraz widzę, że napisana na podstawie filmu (a nie odwrotnie) więc nie wiem czy czytać dalej. Filmu co prawda nie widziałam.
Mnie też ona jakoś szczególnie nie przypadła do gustu.
Stary 2014-01-06, 16:55   #2813
kasieem
Przyczajenie

"Nawałnica mieczy" Martina część 1
kasieem jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 16:55   #2814
kaarooo
Zakorzenienie

Skończyłam (wreszcie!) "Lilith" Rudnickiej. Zawiodłam się niesamowicie, bo po opiniach spodziewałam się czegoś znacznie lepszego.
Historia jest właściwie o wszystkim i o niczym, wiecie jak w Atomówkach - trochę tego, trochę tamtego, i wyszło jak wyszło. Kilka wątków autorka zaczęła i nie skończyła, wprowadziła za dużo bohaterów, o których wiemy wszystko, a nie pojawiają się w "akcji" ani razu. Właściwie nie wiadomo, czy Rudnicka chciała stworzyć jakieś fantasy z nutką kryminału, czy kryminał z nutką fantasy (bo te wątki się przeplatają nagminnie), ale wiedzę na temat okultyzmu to chyba czerpała z wikipedii. I tutaj też pomieszała niepotrzebnie wiele wątków.
Widać, że styl jest nierówny, dopiero pod koniec historia nabiera rozpędu i w tym momencie się kończy. A na początku wiecie już wszystko. Kto, co i dlaczego.
I grubo się zastanowię, zanim sięgnę po kolejne jej książki.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 18:03   #2815
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Łowcy skarbów - Howard Jennings

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 18:20   #2816
panna_darianna
Przyczajenie

Planeta dobrych myśli Beata Pawlikowska - na obecną chwilę mam mieszane uczucia
Stary 2014-01-06, 18:43   #2817
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Król afer - John Grisham
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 18:44   #2818
tunia89
Zakorzenienie

Andreas Franz- Myśliwy

Wysyłane z mojego HTC Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 20:03   #2819
kaarooo
Zakorzenienie

Na odstresowanie walnęłam sobie krótki romansik "Małżeński kontrakt" T. Francis - wiadomo, słodkości, czułości i happy end. Myśleć przy tym nie trzeba

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 21:06   #2820
chwast
Zakorzenienie

Śpiąc w płomieniu Carrolla.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości