|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
brak planów, co ze studiami
Tytuł wątku może być trochę mylący, ale już przechodzę do rzeczy. Otóż jestem w 3 klasie liceum, za kilka miesięcy mam maturę, ale nie mam pojęcia co zdawać ani na jakie iść studia. Jestem załamana
![]() Od początku 3 klasy wybrałam przedmioty dodatkowe z myślą o dziennikarstwie - tzn wos i historia, zaczęłam coś tam się uczyć, ale kilka ważnych dla mnie osób z doświadczeniem w tej dziedzinie zdecydowanie odradziło mi studia dziennikarskie. Wtedy właśnie zostałam bez planów. Jestem raczej humanistką, kiedyś byłam bardzo dobra z chemii, ale niestety mój nauczyciel w liceum nie raczył się nawet pojawiać na lekcjach, więc już od 3 lat cała moja wiedza chemiczna przepadła. W związku z tym myślałam o kierunkach typowo humanistycznych, filologia polska, angielska, ale mimo, że jestem dobra i z polskiego i z angielskiego, to nie widzę siebie na tych studiach, nie interesują mnie te przedmioty. W akcie wielkiej desperacji weszłam nawet na stronę politechniki w poszukiwaniu inspiracji i znalazłam coś, co wydawało się bardzo ciekawe - biotechnologię, ale nie dam rady nauczyć się właściwie od podstaw tych dwóch przedmiotów na maturę. No i później przyszła inna myśli - weterynaria. Szczerze powiedziawszy myślałam o tym dość często już w czasach gimnazjum, ale na początku liceum zamiast skupić się na tym, wybrać profil biologiczno-chemiczny, to wybrałam filologiczny ze względu na znajomych, a naukę zaprzepaściłam, bo przecież na weterynarii jest tak trudno, a ja i tak nie mam szans się dostać, poza tym zostało duzo czasu blablabla. W ten sposób zaprzepaściłam jakąkolwiek szansę na weterynarię, bo nie oszukuję się, w 4 miesiące nie wykuję rozszerzonej biologii i chemii na odpowiednim poziomie. Ale załóżmy, że dostanę się na filologię angielską, najbliższe wyjście awaryjne na tę chwilę, i załóżmy, że te studia nie zainteresują mnie ani trochę, a marzenie o weterynarii wciąż pozostanie. Co wtedy? Czy mam jakiekolwiek szanse? Bo z tego co wiem maturę można co najwyżej poprawiać, a jeśli teraz nie zdam rozszerzonej matury z biologii i chemii, nawet na to 0%, to w przyszłości nie mam co śnić o weterynarii. Trochę to wszystko zagmatwane, nawet nie oczekuję pomocy, bo przez swoją własną głupotę straciłam szansę na ciekawe studia rzeczywiście mnie interesujące, ale potrzebowałam to chyba z siebie wyrzucić. Poza tym mimo wszystko mam nadzieję, że któraś była w podobnej sytuacji i doda otuchy ![]() Edytowane przez twee Czas edycji: 2014-01-06 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: brak planów, co ze studiami
ale że niby jak to... przecież możesz za rok napisać maturę z czego będziesz chciała niezależnie od tego co zdasz teraz. Będziesz musiała iść i złożyć za rok kolejną deklarację maturalną z przedmiotami. Tak czy inaczej jeżeli poważnie myślisz o weterynarii, to nie widzę sensu iść na studia filologiczne, strata czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz za rok wziąć dodatkowe przedmioty, których nie będziesz teraz zdawać. Czyli spokojnie za rok możesz zdawać rozszerzoną chemię i biologię. Pytanie tylko, czy naprawdę chcesz studiować weterynarię...
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
1) w cztery mieisące zrobisz rozszerzoną biologię i chemię. Jest to wykonalne. Życie towarzyskie Ci trochę padnie, ale nie będziesz żałować że nie spróbowałas. Kwestia, czy możesz jeszcze teraz zmienic przedmioty które zdajesz [ nie wiem jakie są teraz regulaminy ]
2) pojdziesz na jakięś studia [ byle miec zniżki] ,a w rzeczywistosci bedziesz sie uczyc pod mature z chemii i biologii na za rok. 3) a nóż filologia jedna czy druga Ci się spodobają 4) zrób sobie gap year, wyjedź gdzieś, znajdź prace, pomyśl, czego naprawdę chcesz od życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
znam ten ból, też nie wiem co chcę robić, gdzie pójść po LO. kilka dni temu zdecydowałam, że zdam biologię jako dodatkowy przedmiot mimo, że lekcji z tego przedmiotu nie mam prawie wcale, nie mam nawet jeszcze vademecum, dlatego będzie do chyba raczej poziom podstawowy. A co dalej.. to się okaże..
Przez całe LO miałam w głowie filologię angielską jako taką awaryjną opcję, bo lubię angielski, ale niedawno zdałam sobie sprawę, że nie chcę być nauczycielką ani tłumaczem.. Edytowane przez madzieja1 Czas edycji: 2014-01-06 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
i powtórzę, jak zrobi ROK to płaci za jeden semestr. Bo mamy poduchę w postaci punktów na jeden semestr, czyli rezygnując po 1 semestrze nic nie płaci podejmując drugi kierunek a z pierwszego rezygnując. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Zastanów się dobrze czy chcesz studiować weterynarię - matura z biologii i chemii to dopiero początek. Skończyłam klasę humanistyczną w 2012 roku, zagapiłam się, nastawiłam się na inny kierunek studiów, było za późno zmienić deklarację (po 7 lutego) i tym sposobem zostałam rok w domu by w 2013 roku napisać po raz pierwszy maturę z biologii i chemii i dostać się na wetę - jak widać się udało.
Tylko z Twoim podejściem możesz mieć mały problem, jak wytrzymasz rok w domu skoro masz myśli nie uda mi się, lepiej się poddać?
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
mam tak samo, nie wiem co zrobić zdaję podstawową maturę: matematyka, polski, angielski plus dodatkowo geografię i biologię wszystko na poziomie podstawowym, chciałabym iść na dietetykę, ale nie wiem czy z podstawową się dostanę, a może ktoś zna jakieś fajne kierunki??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Jak nie uwierzysz w siebie, to się nie dostaniesz.
![]() |
#15 |
BAN stały
|
dla każdego inny kierunek jest fajny. Każdy idzie za swoimi pasjami, zainteresowaniami, perspektywą pracy itp. A Ty? nie masz pomysłu? pytasz na co iść? to lepiej nie idź wcale, nie każdy musi mieć wykształcenie wyższe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.