|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 |
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Chyba pójdę już umyć się i położyć.
Nie wiem co ta noc przyniesie,więc lepiej wypocząć ![]() Dobranoc!
#3992 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3993 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wg oceny pediatrycznej przyszła ma świat w 33 tc. Czyli wieku korygowanego ma 1 tydzien. I pani neurolog oceniła ja na miesiąc do tylu względem korygowanego? ( tego 1 tygodnia) czy względem urodzeniowego ( 8 tygodni) ? Skierowanie do neurologa dostaliscie z jakiegoś konkretnego powodu? Były jakies nieprawidłowości? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3994 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie miałam wyjścia, nie było czasu na użalanie się nad sobą jaka to biedna jestem. Dostałam jakiegoś wewnętrznego kopa, świadomość że jestem odpowiedzialna za własne dziecko i muszę być twarda dodała mi power'a . Obiad był ugotowany normalnie już na drugi dzień, wstałam rano, zajęłam sie małym, a a kiedy usnął ogarnełam mieszkanie i zrobiłam obiad. Teraz do tej pory tak jest (dopóki TŻ nie poszedł na urlop): budzimy się z Marcelem w okolicach 9:00, dostaje cycka, przewijanie, odkładam go do kosza i sobie grzecznie leży ogląda świat, ogarniam się w łazience, jem śniadanie. Wstawiam/wywieszam pranie, Marcel zasypia lub zakwili to ponoszę go i poprzytulam, szykuję obiad, międzyczasie jakieś karmienie i przewijanie. Wstaje TŻ po nocce i przejmuje małego, jemy obiad, mały się budzi na cyca i przewijanie itd. sprzątam w weekendy jak TŻ jest w domu i zajmuje się małym. Oczywiście TŻ dużo pomaga ![]() Wszystko idzie zorganizować, trzeba tylko samozaparcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3995 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo dbam o to zeby zawsze naczynia były poznywane. No i pranie robię codziennie czasem 6 pran. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3996 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3997 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, książeczki ubezpieczeniowe dalej są normalnie wyrabiane czy tylko to comiesięczne zaświadczenie rmua czy jak?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3998 |
Rozeznanie
|
ja już po kąpieli , jednak w wannie
![]() nasmarowałam potem brodawki i miałam wietrzyć, wchodzę do pokoju a tu córka domaga się jedzenia :jem: więc wzięłam ją na bok na rogala i karmiłam z 20 minut czytając wątek a ona zasnęła ![]() dzięki dziewczyny za rady z imieniem i pocieszenia że ładne he chociaż ja wiem, że gusta są różne i wiadomo mi też wiele imion się nie podoba i z kimś kojarzy. ale macie rację... czym ja się w ogóle przejmuję, całe życie nie przejomawałam się głupimi radami a tutaj nie wiem co mi siadło na głowę ![]() powiem Wam, że zaczęłam się nad tym zastanawaić czy aby nie jestem egoistką i myśle tylko żeby mi się podobało kiedy że rozwaliła mnie położna w szpitalu ![]() ta która przygotowała mnie do cc i o której pisałam że pozowliła sobie na głupie komenatarze co do imienia (a później nazwiska) ![]() ![]() więc było tak, że idąc do wc pytała się mnie jak damy na imię na co ja że nie wiem do końca ale chyba Sandra a ona: "coooooo sandraaa??a coś ty wymyśliła, co to za imię? to już polskich nie ma ??... eeeee tam tyle jest ładnych imion polskich!" ![]() ![]() później rozmowa zeszła na przyjemniejsze tematy chociaż też o imionach. ale to jeszcze nic, bo potem kiedy spotkała na korytarzu mojego męża który stał z moimi rodzicami i córką spytała go jak nazywamy w końcu a on że sandra albo marika i ona do niego że marika bo na sandrę to nie wygląda itp. nie byłam przy tym. może to nic nie znacząca pierdoła i jak czytacie to śmieszne ale serio jakoś mnie to rozwaliło że nawet położna coś ma do imienia.. druga sprawa to że jak mówię dlaczego mi się podoba to zapada milczenie, że jak to zmarłe dziecko??? bo niktórzy chyba są przesądni do niedawna byłam pewna tylko, że dam córce na drugie po mojej ukochanej babci - Janina. ale później zaczęłam mieć wątpliwości, że po co mi to, przecdież to była moja babcia po co mojej córce imię po babci której nie znała ![]() co myślicie o tym? tzn o nadawaniu imion dziecku po kimś kto był ważny dla matki? ja nie mam drugiego imienia i w sumie to nie wiem czy chciałabym mieć po babci mojej mamy, bo do szczęścia mi raczej nie potrzebne... |
![]() ![]() |
![]() |
#3999 |
Rozeznanie
|
Shiloh, Iwantyou, dzięki! Czyli generalnie to jest kwestia "konieczności"? Wiem, że muszę liczyć na siebie, więc spinam pośladki i przy odrobinie zorganizowania idzie żyć?
![]() Mam więc nadzieję, że dzieciaczek będzie na tyle bezproblemowy i ja wyjdę z tego bez większego szwanku niż standardowy, że dam radę ogarnąć się życiowo ![]()
![]() |
#4000 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() I wczoraj oglądałam filmiki porodów...widziałam wiele porodów na stażach i blokach zamkniętych, ale jak myślę o swoim porodzie, to strach mi dupsko ściska.... Ja nadal nie wiem na co się nastawiać. Bo Zosia ostatnio jakoś inaczej leżała, dr powiedział, że ostatecznie wykluczy ułożenie twarzyczkowe na ostatnim usg i wtedy będzie decyzja...także napięcie do końca...masażu krocza nie robiłam, bo nie mogę, ale wolalabym sn rodzić...Chociaż...najbar dziej bym chciała, żeby się teleportowała z mojego brzuszka wprost do łóżeczka ![]() Gosia ![]() ![]() ![]() ![]() Gosia ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A mój Tż miał dziś sen...wiecie, poród, odchodzące wody, bla, bla, bla...ze go posłałam do księgarni na motocyklu w zaspach śniegu po książki do czytania (jak zawsze:P)...ale wiecie co???Wrócił z księgarni z jakąś trylogią, Zosia już była owinięta w becik ( czyli wniosek, że szybko urodziłam córeczkę) i powiedział do mnie: "A widzisz Kochanie, mówiłem, że do 13-go stycznia nie dotrwamy" ![]() No to pięknie... Najlepsza moja cudowna teściowa dzisiaj...gadałąm z nią dziś kilka razy...rano, w południe, około 15.....potem powiedziałam, że mam trochę roboty, pisanie pism w sprawie urlopu macierzyńskiego itp...i poszłam na górę. Mój mąż poszedł wynieść śmieci ok. 17 i mi mówi, że gości naspraszała, żebym się przebrała może(wiecie, ja sobie w dresikach pomykam Tża)...ledwo zdążyłam się zamknąć w łazience, słyszę jakieś śmiechy...okazało się, że goście teściowej ( 2 dorosłe osoby i 3 dziewczynki 3-12 lat) przyszli do nas na góre bez zapowiedzi! I przez 3 godziny siedzieli z przerwami u nas i na dole u teściowej...ja z tego wszystkiego serio zasłabłam, zrobiło mi się czarno przed oczami w pewnym momencie, przeprosiłam ich i poszłam się położytć, to te dzieci przyszły do nas do sypialni i leżały ze mną w łózku...potem się okazało, że teściowa się pogniewała na nas, że goście siedzą u nas....i mi powiedziała potem, że jutro rano o 10 ma być kolęda i ma nadzieję, że mam posprzątane, bo pokój Zosi trzeba poświęcić......to było o 21....no to sprzątam,kur....ona wiedziała od tygodnia!!!!.z Tż się pokłóciłam nawet i wyć mi się chce..... Wiecie, mieszkamy w jednym domu, wydaje mi się, że mogła chociaż powiedzieć, że będą goście, albo cokowliek....żebym chociaż wiedziała...to są nasi wspólni znajomi, znaczy się dalsza rodzina, wiadomo, że będą chcieli się chociażby przywitać.... ![]()
![]() |
#4001 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dostałaś już od ginekologa Zettel mit Bescheftigungsverbot .
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Muminek1991 Czas edycji: 2014-01-06 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4002 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A Mutterschaftsgeld jeszcze nie złożyłam wniosku, bo mi w aok powiedzieli, że najwcześniej można 6 tygodni przed planowanym terminem porodu? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4003 | ||
Gang Iren
|
Jeszcze nie doszłam do łazienki...
Cytat:
Ciekawe rzeczy piszesz o wcześniakach. Nie wiedziałam,że to tak jest liczone. To ile ma Dominik teraz? ![]() 6 prań??? Wow! Na ile osób? Cytat:
![]() No ale serio to bardzo różnie wygląda. Ja miałam porody naturalne i szybko dochodziłam do siebie. Koleżanka po cc długo źle się czuła,miała jakieś komplikacje,anemia duża jej się przyplątała. Ciężko przewidzieć ile i czy będzie się potrzebować tej pomocy.
![]() |
#4004 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4005 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() MASAKRA jak dla mnie ![]() w ogóle to jesteś za dobra dla rodziny męża.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4006 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4007 |
Raczkowanie
|
Pilotko droga, to co najważniejsze - nazwij tak jak Tobie jest dobrze!!!! I to jest naprawdę ważne! Wiem coś o tym bo przez ostatnie pół roku stale walczę z rodziną mojego tż'ta, okazuje się że stosunek do imienia w dużej mierze zależy od terenu (mam na myśli województwa) bo u mnie wszyscy są zachwyceni intelektualnym imieniem Gustaw, jak dla uczonego, jak król itd - ze strony rodziny tż'ta słyszę wyłącznie "ale zastanówcie się nad tym imieniem" do tego stopnia, że raz doszło do ostrej kłótni - i stoi dalej na moim. To mój syn i to ja będę z nim żyła, nie nazywam go tak bo na to wygląda bądź nie, a po pradziadku ze strony mojej mamy który był przecudownym staroświeckim, dobrym człowiekiem, natomiast na drugie mój syn będzie miał imię po ojcu, bo panuje w mojej rodzinie tradycja że dziecko dostaje imię swojego rodziciela - i gdyby mi się to nie podobało? Zrezygnowałabym, ale lubię tą tradycję. Bo najważniejsze żeby Tobie było dobrze, a ta położna? Jej czas minął jeżeli chodzi o nadawanie imion, a jeżeli dzieci nie miała to niech sobie kupi psa i jego nazywa, jak dla mnie może nawet w zależności od dnia tygodnia inaczej - aż mnie zirytował babsztyl jeden, za dużo ostatnio się nasłuchałam o tych imionach i mnie zagrzało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4008 |
Gang Iren
|
Teraz to już naprawdę dobranoc!
Chyba,żebym jechała do szpitala,to dam znać.
#4009 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4010 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym się napięłam przy tej lewatywie w nadziei że położna jest pochylona nad moją dupą. Po bliższym organoleptycznym spotkaniu z zawartością mojej okrężnicy odechciałoby jej się głupich komentarzy na tematy innych i to raz na zawsze ![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
to decyzja matki i rodziców - jak chcesz to dajesz takie imię i już, nikomu nie musisz tłumaczyć dlaczego takie a nie inne- to Twoja sprawa ![]()
![]() |
#4011 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pediatrzy ocenili go na 30 tc. Mimo hipotrofii ( mimo ze wg usg 28) Czyli wieku korygowanego ma 1 tydzien. Czyli tak jak Dorotka ![]() No 6 - ja, Tz , Dominik i Pies ( ale on ma tylko jeden wyjściowy kubrak) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4012 |
Wtajemniczenie
|
Ja dziś miałam kiepski dzień...mała się wygina i celuje chyba w jakiś nerw, bo co jakiś czas drętwieje mnie prawa noga, jakby prąd przeszedł...brrr.
Do tego doszło jakieś dziwne pykanie, pulsowanie w lewym uchu. Jutro wizyta...trzymajcie kciukasy ![]()
![]() |
#4013 |
Rozeznanie
|
haha magnusia dobry pomysł tym bardziej że sama kazała mi się wypiać tak żeby pokazać jak bardzo mam ją w tyłku
![]() ogólnie babka spoko była, taka konkretna, ale poglądy raczej starej daty i z tymi komentarzami to grubo przegięła ![]() a z tym imieniem to niestety tak się wacham, bo wcale nie jestem pewna ![]() i pewnie dlatego tak to wszystko wyszło. Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2014-01-06 o 22:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4014 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44461161]Staram się Was regularnie podczytywać i w końcu mogę coś napisać ![]() ![]() ![]() Zazdroszczę takiego pałera ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Gosia! Gosia! ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A co do teściowej to każda sytuacja, którą opisujesz potwierdza, że pójście na swoje jest jedyną słuszną decyzją. Przecież z taką babą obok ciężko zachować nie tylko cierpliwość, ale i zdrowie psychiczne ![]() Lejdi_aga13, cieszę się, że u Ciebie w porządku. Marieee, marieee, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja powoli się zawijam do czytania, ale pewnie będę podglądać sytuację z telefonu. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4015 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
w ogóle w Bodzio są fajne meble, niedrogie i szybko ![]() A kuchenne na miarę miałyście jakiejś dobrej firmy? I komandory trzy muszę mieć....i szacuję ile to pieniędzy będzie kosztować:P Na szcvzęście robociznę odliczam - mój mąż wszystko robi sam ![]()
![]() |
#4016 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myślę, że Twojej córce imię babci również nie będzie potrzebne do szczęścia ![]() ![]() Swoją drogą, skoro wahasz się jeszcze to może siądźcie z tż jeszcze raz, z dobrym kalendarzem z imionami w ręce i rozważcie sprawę? Ja się łudzę, że jak zobaczę dziecko to będę zdecydowana... Ale jeżeli tak nie będzie, to chyba jeszcze raz przegląd imion zrobimy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta noga to na bank rwa- boli jak cholera ![]() ![]() ja jutro na wymaz paciora idę ![]()
![]() |
#4018 | |
Gang Iren
|
Tż poszedł się kąpać,nie zdążyłam...
Cytat:
To doskonale do siebie pasują z Dorotką ![]() No to dużo. 6 prań nie miałabym gdzie suszyć (no chyba,że miesiacach letnich). Czasem robię 2 prania,ale też zdarza mi się w tygodniu dzień bez prania.
![]() |
#4019 |
Zakorzenienie
|
a czemu? ja mam dwa i szczerze mówiąc drugie mam tylko w dowodzie i prawku. W wielu formularzach podaje się już tylko jedno imię. Nigdy nie podpisywałam się dwoma ani nie przedstawiałam się dwoma- drugie jest bo jest i tyle ![]()
#4020 |
Rozeznanie
|
agoola to o czym piszesz to jakiś kosmos...palenie w piecu wiesz jak będzie Ci ciężko jak już będzie dziecko? zastanawiam się co Ty jeszcze robisz w domu tej kobiety????????? może zrozumiałabym gdybyś była zależna od męża, zahukana, bez pracy i pieniędzy, bez perspektyw... ale w Twoim przypadku???? młoda, wykształcona z dobrą pracą i perspektywami , nie daj sobie tak pomiatać bo będzie coraz gorzej!
kukurydzianaaa trafiłaś chyba w sedno właśnie z tym nadawaniem po kimś bliskim, miałam właśnie takie obawy. co do imienia Sandra to właśnie mi się podoba, zaczęło mi się podobać przez to czytanie. ale tak to odbierają inni że zastanawiam się tak dać hmm z sentymentu. byłam prawie pewna a tu znowu mętlik ![]() wiecie co córka leży koło mnie po tym jedzeniu i tak się zastanawiałam co tak mi śmierdzi od dłuższego czasu i tak nawąchiwałam i wyobraźcie sobie, że to jej buzia umazana moim mlekiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.