|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
|
![]() ![]() |
![]() |
#4052 | |
Zakorzenienie
|
Witam porannie
u mnie od rana jakoś pechowo...noc beznadziejna(próbowałam spać po innej stronie łóżka - bliżej łóżeczka dziecięcego) ale ciągle mi nie wygodnie było, wygniecione nie po mojemu i jakieś głupoty mi się śniły przez co budziłam się co 15 minut ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ale ja tak sobie myślę że jak mam TP na 02.02 to wypełnie wniosek na urlop od 01.02 ... tylko nie wiem co jeżeli urodzę przed terminem ??? - hmmm muszę się w firmie dowiedzieć jak to ma być... wypije herbatkę i idę do lekarza...i mam nadzieję że może uda mi się dzisiaj na USG załapać ![]()
![]() Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2014-01-07 o 07:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4053 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A swoją droga aż dziwne ze u Wiki kołki były aż takie straszne ten problem zazwyczaj dotyka chłopców. I tak sobie pomyslalam ze chłopaki na starcie maja trudniej od dziewczyn. Juz pomijam fakt ze dziewczyny sa silniejsze ale wlasnie te kołki przepukliny i inne takie a potem sie odwraca i facet w życiu ma prościej. Kobiety bywa ze maja ciezko w dodatku musza miec bole miesiączkowego, rodzic dzieci, kp. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Zakorzenienie
|
Ja przepraszam że znowu ten temat zaczynam, ale jak składałyście wnioski o roczny urlop macierzyński? Chodzi mi o opcję gdzie urlop liczony jest po porodzie....dziewczyny jak to zrobiłyście
![]()
#4055 |
Zakorzenienie
|
no właśnie nie wiem jak dokładnie to ma być wpisane ale postaram się dowiedzieć w tym tygodniu i jeżeli się dowiem to dam znać bo wiem że od stycznia coś się znowu w przepisach zmieniło ...
#4056 | ||||
Raczkowanie
|
Witam się i ja, dalej w dwupaku i u mnie nic się dalej ni zaczyna
![]() ![]() Ja już chcę urodzić, wokół tyle małych krzykaczy, niech i moje dziecię spać innym nie daje. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
U mnie w pracy jak dopytywałam w grudniu to mi powiedzieli, że mam wypełnić dopiero jak urodzę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4057 |
Zadomowienie
|
Lolita daj znać jak z urlopie rocznym bo mnie tez interesuje .
Gosia nie dzis kontrol mam. Jak się nic nie ruszy to już mi w pon każe się położyć.. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- dobra ide do lekarza.
![]() |
#4059 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Aha,no to oby niebawem ruszyło ![]()
![]() |
#4060 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4061 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4062 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny znalazłam prosty wniosek o wszystko w jednym, pytałam koleżanki kadrowej i ona mi powiedziała ze nawet nie trzeba wpisywać dokładnych dat dodatkowego i rodzicielskiego, wystarczy że wpiszemy od kiedy do kiedy standardowy macierzyński i do tego jeszcze akt urodzenia dziecka i zaświadczenie o porodzie
![]() Licze tak: urlop macierzyński: 20 tygodni, dodatkowy urlop macierzyński: 6 tygodnie, urlop rodzicielski: 26 tygodni. ……………………. ……………, dnia…………… ul. ………………… (miejscowość, data) …. – ……. ……….. tel. ………………... (imię i nazwisko, adres) ………………………………………………. …………………………………….. …………………………………. (nazwa i adres pracodawcy) WNIOSEK O UDZIELENIE DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO I URLOPU RODZICIELSKIEGO W związku z urodzeniem dziecka: ………….. ………………………………. w dniu ....... ……………………. 2013 r., (imię i nazwisko dziecka) (data urodzenia) zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze na podstawie art. 1821a Kodeksu Pracy, tj. po urlopie macierzyńskim, który zostanie wykorzystany w dniach …. . …. . 2013 r. – …. . …. .2014 r.: - dodatkowego urlopu macierzyńskiego w dniach …. . …. . 2014 r. – …. . …. .2014 r., - urlopu rodzicielskiego w dniach …. . …. .2014 r. – …. ….. .2014 r. Proszę o wypłatę w/w zasiłków w wysokości: □ urlop macierzyński/ dod. macierzyński - 100% podstawy wymiaru, urlop rodzicielski - 60% podstawy wymiaru; □ cały okres korzystania z ww. uprawnień - 80% podstawy wymiaru. Ponadto oświadczam, że w okresie objętym wnioskiem ojciec dziecka …………………. nie będzie korzystał z w/w urlopów. (imię i nazwisko ojca) Z poważaniem …………………………… (podpis pracownika)
#4063 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz też będzie syn, Beniamin i dostanie drugie imię po moim tacie. Z moim teściem nie mamy żadnego kontaktu, więc nie było problemu. ![]() Ja jestem fanką nadawania drugich imion, sama mam dwa i nigdy nie sprawiało mi to kłopotu, wręcz przyjemność. W liceum i na studiach tak się podpisywałam...ot taka moja fanaberia.
![]() |
#4064 |
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie
![]() Podczytywałam Was trochę w nocy na telefonie i ja się pytam, gdzie te porody ![]() ![]() Kto dziś rodzi? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sunshine, w nocy jest mi strasznie gorąco i duszno i też się pocę ![]() Ja dalej chora, a lekarza mam dopiero jutro na 15.10. Potem na 19.30 ginek. Zobaczymy, co powie. Mam nadzieję, że zdecyduje o terminie cc i że będzie to niedługo. Co do macierzyńskiego, jeszcze o tym nie myślałam, jakoś nie mogę się zebrać. Ale Wasze posty działają na mnie mobilizująco. Pewnie gdyby nie Wy, to i z wyprawką byłabym w tyle ![]() Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty, badania, wyniki, kolki, żale i ryki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4065 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko wiesz ze to trzeba podac solidna dawkę zeby przepchnąć to wszystko? Wiesz co pewnie łyka powietrze jak pije albo zjadasz coś co mu sie niepodoba. Układaj duzo na brzuszku na twardym to tez wypycha gazy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4066 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny
Ostatnio nie nadążam z nadrabianiem was, tyle chce odpisać a potem zapominam ![]() Z nowości - w końcu wczoraj zamówiłam łóżeczko i rano dostałam maila że juz dziś bedzie wysłane ![]() Le La - Alek pewnie łyka też powietrze przy jedzeniu. Ja mojemu dawałam bobotic do mleczka bo pił z butelki i pomagało. Oby u was też sie udało. Niektórym maluszkom pomoga suszarka, raz ze dźwięk uspokaja (mój zasypiał kilka miesiecy przy odkurzaczu ![]() Co do ubranek powiem wam że mój Starszak za niemowlaka mógł w jednym pajacyku tydzień chodzic i był czysty ![]() ![]() Co do ogarniecia domu i dziecka zasada jak dla mnie jest jedna - im więcej masz do zrobienia tym bardziej sie organizujesz i nagle sie okazuje że wszystko jest do zrobienia i jeszcze kawe można w spokoju wypić (reguła w którą nie dowierzają te mamy które mieszkaja z pomocną mamą lub teściową - wtedy im się wydaje że same by na pewno nie ogarneły ![]() Gosia - już się chciałam buntować, ze jak to, chcesz urodzic przede mną, ja się nie zgadzam. Nie wiem czemu postanowiłam urodzić przed Tobą ![]() agoola nie da się tej teściowej zrzucić ze schodów?? Ewentualnie może egzorcyzmy trzeba odprawić. Dziewczyno uciekaaaaaaajjjjj. Jak urodzisz a ona ci będzie z temperaturą kombinować albo z ciepłą wodą to jak ty to ogarniesz z małym dzieckiem, jak ciagle będzie za zimno albo za ciepło. Że już nie wspomne ze dopiero zacznie sie wtracać i komentować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4068 |
Zakorzenienie
|
Le La biedny Alek z tymi kolkami
![]() U nas noc w miarę przespana, jedna pobudka godzinna, druga polgodzinna. Gdyby nie to, ze musiałam wstać po 6h, żeby zdążyć sie zebrać i nakarmić Emila (o 8h mieliśmy wizytę u lekarza) to byłabym zupełnie wyspana. Opanowalismy sposób nocnego usypiania po karmieniu ![]() ![]() ![]() ![]() Wizyta ok, Emil waży 3800 ![]() ![]() Lekarka bez szału, ale chyba nie najgorsza. Dostaliśmy skierowanie do ortopedy (i o dziwo wizytę prawie w tym terminie, kiedy powinna być ![]() ![]() ![]()
#4069 |
Zadomowienie
|
Co ja miałam jeszcze napisać hmmm
Aaaa miałam sie pożalic na swoją teściową. Otóż mąż wczoraj dzwoni do swej "kochanej" mamusi i prosi czy by nie przyjechała o 18 w srode bo jedziemy do ginekologa i nie mamy z kim Alka zostawic. No i oczywiscie czy przyjedzie dowiemy sie dzis, bo ona nie wie czy babci nie wypisza ze szpitala. Oczywiscie nawet jak ją wypiszą to babcia o 17 chodzi spać a w domu będzie już teść. No ale po co nam ułatwiać życie. Dodam że ostatnio ją prosiliśmy jakieś 1,5 roku temu o pomoc przy Alku (odmówiła wtedy). Od razu miała wizję jak zaczynam rodzic i po nia dzwonimy a ona mówi ze nie może przyjechać ![]() Co do imion koleżanka ostatnio dała córeczce na imie Marianna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4070 |
Zadomowienie
|
Tak, kupki robi tak.ok 4 na dobe, czasem 5, wiec chyba ok. Odbijam go po jedzeniu, chyba ze cos tego powietrza zostaje mu jeszcze w jelitkach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | |||
Raczkowanie
|
![]() Wczoraj złożyliśmy łóżko i chciałam od razu zostać w nowym lokum. ![]() Zaprosiliśmy pierwszych gości, zamówiliśmy pizzę (kuchnia jeszze nie w pełni sprawna ![]() ![]() Agoola, przeprowadzajcie się jak najszybciej, ja na Twoim miejscu zrobiłabym szybką akcję w weekend, zatrudnić braci/ kolegów/ kuzynów do pomocy, kogo tam macie- by od niedzieli już mieszkać na swoim. ![]() W szczególności, że wszystkich książek, ciuchów i innych pierdół nie musicie od razu zabierać, szafy się zrobi w trakcie, chyba Wam teściowa nie wyrzuci, a jaka to będzie radość zasnąć i obudzić się u siebie, bez wizji teściowej nad głową... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Po bierzmowaniu przez chwilę byłam tak zafascynowana posiadaniem trzech imion, że na klasówkach jak się podpisywałam to wszystkimi trzema. ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4073 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Warto tez spojrzeć na zawartość substancji czynnej najwiecej ma sab simplex ale u nas niedostępny potem jest bobotic forte ale ma tenalinowy smak potem jest espumisan i esputicon. Teoria ze kolka powstaje bo dziecko połyka powietrze to troche mit powtarzany przez producentów butelek. Jeżeli jedt to kolka gazowa ( wynikająca z niemożliwości wyschnięcia gazów) to jej przyczyna leży nie tyle w fakcie połykania powietrza co w tym ze dziecko nie jest w stanie stworzyć takiego ciśnienia zeby je powypychac i wtedy jak znalazł kropelki wypychajace. Choć powiem szczerze ze u Was to raczej wyglada na kolkę związana z brakiem laktazy bo przy gazowej problem stanowi tez zrobienie kupki a u Was ksiazkowo z tym. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
Możesz opisać jak wyglada to znamie?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja też nic nei wiem- jutro jadę do pracy zwolnienie zawieźć to podpytam w kadrach ale z tego co pamiętam jak u mnie dziewczyny rodziły to automatycznie dostawały od dnia porodu macierzyński- ten pierwszy 20 tygodni (o ile pamiętam) potem nie wiem co było ale chyba trzeba składać wniosek o rodzicielski (to te kolejne 26 tyg) a potem jeszcze jakiś jest. Nie ogarniam tego- na mojego żelka to za bardzo skomplikowany temat ![]() byłam u gina, wymaz pobrany, szyja się skróciła ale jeszcze zamknięta więc póki co nie rodzę. Dostałam listę badań i znów mnie będą dziabać igłą ![]() Wracałam dziś trajtkiem do domu- o ludzie.... ledwo się dotoczyłam do chałupy i obecnie padłam, ledwo żyję.
![]() |
#4075 |
Raczkowanie
|
Le La dwoje moich dzieci miało kolki, i córka i syn - po równo. Z upływem trzech miesięcy znikały jak ręką odjął, ale przez te trzy miesiące prawie nie spałam. Co u mnie działało? SUSZARKA
![]() Trzeba być bardzo ostrożnym przy tej metodzie bo kilka razy w nocy, byłam tak zmęczona, że zaczynałam zasypiać z suszarką nad brzuszkiem dziecka, ocknęłam się w ostatniej chwili. Nawet nie chcę myśleć, jak mogłabym poparzyć córeczkę. ![]() Teraz mam plan zadziałać profilaktycznie i spróbować z dietą bez-kazeinową. Słyszałyście o niej? podobno powinno zadziałać. Może to będzie złoty klucz do uniknięcia lub choć zmniejszenia kolek...? Właśnie przeglądam sobie przykładowe menu, mam zamiar zrobić sobie plan posiłków, żeby po porodzie mieć już wszystko opracowane.
#4076 |
Zakorzenienie
|
iwantyou gdyby był na mm to trzeba byłoby uważać, dla dzieci karmionych tylko piersią nie ma górnych limitów przyrostow wagowych.
Ale bez najmniejszych obaw mogę mu dawać smoczek ![]() Znamie jest długie tak pewnie na 3 cm, szerokie tak na 0,5-1 cm, sine i w środku ma ciemniejsza kropke. Trochę jak to po lewej na tej stronie: http://www.crutchfielddermatology.co...p#.UsvGPXy9KK0 Tylko większe i właśnie z ta kropka pośrodku,
#4077 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do znamienia- trzeba obserwować i tyle, ludzie mają zamiona i pieprzyki, to że teraz wydaje Ci się spore nie znaczy, że jak Emil urośnie to to nie zmaleje ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4078 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Fajnie,że nocka przespana ![]() Super Emil przybiera ![]() Kciuki,żeby to znamie to nic poważnego nie było.
![]() |
#4079 | |
Zadomowienie
|
Urlop roczny - moja kadrowa nakazała mi najpóźniej dwa tygodnie przed planowanym porodem napisać podanie/prośbę/wniosek o przyznanie od razu całego rocznego. Wtedy jakby mają mniej pracy, bo od razu jest wypłacone 80% a nie 100% i 60%. Jak to jest formalnie - nie mam pojęcia.
---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4080 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ale moja teoria ![]() Zamierzam jak przy Eryku jeść wszystko.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.