![]() |
#1291 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tajlandia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Podróżniczka
|
Ja jeszcze 3 miesiace i bede tammm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1293 |
Raczkowanie
|
Tak przy okazji, jeśli ktoś się będzie w najbliższym czasie wybierał na Koh Lantę, prosiłabym o kontakt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1294 | |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, któraś wspominała co ze sobą zabrać. Oczywiście przed wyjazdem przewertowałam co zabrać itp, ale i tak dołożyłam coś od siebie i to coś było zbędne (za dużo sukienek, butów, niepotrzebne spodnie, etc.). Wiem, że każdy ma inne potrzeby, ale to co mogę Wam podpowiedzieć. Najlepiej zwiedzać w krótkich spodenkach - nie zatrzesz się jak w spódnicy, czy sukience. Ja osobiście wzięłam 3 sukienki krótkie i jedną długą. Długą założyłam zaraz po przyjeździe i równie szybką ją zdjęłam - przydała się na podróż powrotną. Krótką założyłam raz na kolacje w hotelu - następnym razem biorę tylko jedną sukienkę. Koszulek też nie trzeba brać na każdy dzień, bo za 3 zł/kg możesz oddać ciuchy do prania, wrócą do ciebie czyste i bosko pachnące! Co do butów, to jeśli wybierasz się na zorganizowany trekking w Chiang Mai to daruj sobie trapery - ja nie potrzebnie je wzięłam, bo szłam w sandałach z bieżnikiem, a nasz przewodnik w crocsach
![]() Gdybym teraz jechała, na zwiedzanie, a nie na leżenie plackiem, to spakowałabym się w następujący sposób: 4 x pary krótkich spodenek do połowy uda (nie zacierasz się) 5 x t-shirt 3 x koszulki na ramiączkach 1 x sweter/bluza rozpinana (swietnie sprawdza sie w samolocie i na lotnisku lub autobusie gdzie klima daje popalić) 1 x sukienka (naprawdę jedna, chyba, że zatrzymujesz się w jakimś resorcie, gdzie wymagają dress codu przy kolacji) 1 x tunika/pareo na plaże 1 x japonki (na plaże/basen) 1 x sandały z bieżnikiem (ja miałam świetnie wyprofilowane i były idealne do wielogodzinnego zwiedzania, nie bolały mnie ani nogi, ani plecy) 1 x sandały japoniki (na kolację lub inną imprezę, ja miałam bardzo płaskie i po dłuższym łażeniu zaczynały mnie boleć plecy, bo było im za płasko) 1 x baletki (na podróż w tą i z powrotem) 2 x sprawdzone stroje kąpielowe (j.w) 1 x leginsy na podróż 1 x kurtka p-deszczowa (ja mam taką, która mieście się w woreczku 10 x 20 cm) choć nie przydała mi się ani razu, ale nie zajmuje wiele miejsca i waży tyle co nic ![]() o bieliźnie nie wspominam, bo to rzecz oczywista ![]() I najlepiej brać rzeczy, które się nie gniotą, choć przy panującej tam wilgotności dość szybko się rozprostowywały ![]() Mam nadzieję, że coś się Wam przydało ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() A i mają jeszcze takie udogodnienie, że możesz u nich za darmo zostawić bagaż i odebrać następnego dnia do 14,00 Edytowane przez turkusowa87 Czas edycji: 2014-01-06 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko ja biorę długie, letnie spodnie, myślę, że się przydadzą na zwiedzanie... Świetna stronka z tym pakowaniem! faktycznie to mniej miejsca zajmuje, na pewno się tak spakuję ![]() Co do Maya Bay to myślę, że zdecydujemy na miejscu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1296 |
Zakorzenienie
|
Turkusowa dzięki za listę
![]() ![]() Poza tym mam w planach kupić trochę ubrań w BKK - do noszenia i jako pamiątkę, więc będzie 2 w 1 ![]() Melleczka mam w związku z tym do Ciebie prośbę. Czy jakbyś przypadkiem była w miejscach gdzie będa sklepy z ubraniami, to mogłabyś się zorientować czy np, pumpy będą dobre na osobę o wzroście 171 cm ? Bo ktoś mi powiedział że tam sa same "krótkie" ubrania. Będę wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 |
Podróżniczka
|
Ja pierwszy raz planuje zabrać plecak, a nie walizke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1298 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1300 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1301 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1303 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, macie jakieś wieści na temat utrudnień w podróżowaniu podczas zaplanowanej blokady BKK? 18.01 chcę pojechać z Ayutthaya do Chiang Mai i nie wiem czy kolej będzie działać. Podobno kolejarze przyłączyli się do protestów, ale nigdzie nie znalazłam informacji, czy pociągi będą kursować czy nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez myszka__77 Czas edycji: 2014-01-09 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1306 |
Podróżniczka
|
Jeszcze dwa miesiące
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1308 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1309 |
Raczkowanie
|
Przebijam! Jeszcze 6 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1310 |
Zakorzenienie
|
joannat, melleczka
![]() melleczka pytałam Olli na trip4chip, bo jest podobnego wzrostu i mówi, że kupiła ubrania bez problemu, ale żebym się nie zdziwiła jak zobaczę rozmiar na metce ![]() U mnie jeszcze 47 dni ![]() I kupiłam bluzeczkę na plażę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1311 |
Rozeznanie
|
Hey
![]() Troszkę obawiam się jechać pierwszy raz tak daleko sama bez auta ( zawsze organizujemy sobie sami wyprawy ale to tylko Europa) Znalazłam stronę podróżnika http://www.laurazja.pl/perma/page.Od...Birma.715.html jechała może któraś z tego klubu ?? ewentualnie http://tajlandiawakacje.pl/Po%C5%9Bl...-kambodza.html będę wdzięczna za opinie. Edytowane przez TysiaBB1989 Czas edycji: 2014-01-12 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
Tysia - nie będziesz miała autka, ale przecież są taksówki, tuk tuki, mini busy, long tail boat-y, promy, motorówki, skutery - dzięki czemu podróż może być jeszcze bardziej ekscytująca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 |
Raczkowanie
|
Tysia, jeśli tylko znasz angielski choć trochę, to obawy odłóż w kąt. Tajlandia jest bajecznie łatwym krajem do podróżowania a samochód jest tam zbędny - za duże odległości a w BKK korki. Jeśli boisz się iść całkiem na żywioł, zorganizuj sobie wyjazd już z Polski. Ja tak robię. Co prawda nie z obawy przed spontanicznością, tylko z tego powodu, że mam do dyspozycji tylko 14 dni i nie chcę tracić ani chwili na szukanie transportu, hoteli itp.
Po kolei: 1. Kupno biletu. Tajlandia ma 3 pory roku: ciepłą i suchą, gorącą i suchą oraz gorącą i wilgotną. Poczytaj o warunkach, jakie wtedy panują i kup bilet przypadający na taką porę, która będzie Ci pasować. Nie czekaj do ostatniej chwili, obserwuj blogi o tanim lataniu i poluj na okazję. Im wcześniej tym większa szansa na tańszy bilet. W zeszłym roku poleciałam za 1400 zł! 2. Zrób plan podróży. Najpierw ogólny a później doprecyzuj go co do dnia. No, chyba że masz do dyspozycji miesiąc i możesz sobie pozwolić na włóczęgę ![]() 3. Zarezerwuj noclegi. Polecam booking.com ze względu na brak opłat rezerwacyjnych i (w większości przypadków) możliwość odwołania rezerwacji na kilka dni przed przyjazdem. 4. Kup bilety na lokalne podróże. To nie zawsze jest konieczne, ale trzeba pamiętać, że w sezonie turystycznym bilety na pociągi kursujące miedzy popularnymi miejscami znikają bardzo szybko. Warto się zabezpieczyć i ogarnąć temat przez internet. Koleje tajskie nie sprzedają biletów on-line ale można skorzystać z usług agencji, która dolicza co prawda niemałą prowizję, ale za to bilet dostarczą do hotelu. No i nie ma ryzyka utknięcia w BKK ![]() 5. Kupić przewodnik i poszperać w sieci. Dowiesz się wszystkiego, co powiedziałby Ci przewodnik a pewnie nawet więcej. Ot i cała filozofia ![]() Dla mnie jednak w samodzielnych wyjazdach ważne jest to, że otwieram się na ludzi. Kiedy jedzie się w grupie, to się każdy tej grupy trzyma. A jeśli ma się już towarzystwo a przewodnik prowadzi za rękę, to nie ma potrzeby spytania o drogę, poproszenia o pomoc, spytania na migi z czego ta zupa. I nie łapie się kontaktu z ludźmi spoza grupy. A to właśnie jest najcenniejsze. A jeśli nadal nie czujesz się wystarczająco pewnie na samodzielny wypad do Azji, to polecam Ci Marzenkę Gross-Kuś z ActiveAsia. Znam ją z GoldenLine, jest nieocenionym źródłem wiedzy o Tajlandii a przy tym niezwykle sympatyczna babką. Znam też osobę, które jeździ z nią systematycznie od kilku lat i zawsze wraca zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1314 |
Wtajemniczenie
|
joannat, super wskazówki. Wybieramy się samodzielnie i teź sie przygotowuję.
![]() |
#1315 |
Raczkowanie
|
W Tajlandii ogoszono stan wyjatkowy, szczegolnie niebezpieczny jest teraz Bangkok, protestujacy, ktorzy domagaja sie ustapienia obecnej Pani premier blokuja najwazniejsze drogi w Bangkoku. 2 lutego maja sie odbyc przedwczesne wybory, co potem bedzie niewiadomo, albo sie uspokoi albo jeszcze bardziej zaogni.
Wszyscy ktorzy sie wybieraja teraz do Tajlandii najpierw poczytac co tam sie dzieje. ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Uwielbiam podroze samodzielne i calkowiecie je popieram, jedynie co bym dodala to w Tajlandii najlepeij i najlatwiej podrozuje sie autobusami, maja doskonale zorganizowany transport aurobusowy, nie trzeba rezerwowac biletow z wyprzedzeniem, zawsze jakis sie znajdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
Zakorzenienie
|
Moja znajoma była jakiś czas temu w trakcie takich protestów, mówiła że sklepy były pozamykane, ulice trochę puste, to poszli w BKK do kina
![]() ![]() oczywiście lepiej poczytać troszkę i nie być zaskoczonym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
Rozeznanie
|
A ktoś może porównać cenowo Kambodże z Tajlandią ? Spora jest różnica w cenach np noclegów czy żywności ? Zastanawiam sie nad wycieczką do samej Kambodży, ale jak tak czytam to pewnie i bym też przy okazji Tajlandie zobaczyła, choć jeszcze pewna tego nie jestem czy nie zostane przy samej Kambodży ... Tam jeszcze w poblizu jest Laos i Wietnam , ma ktoś jakies informacje na temat tych krajów ?
![]() |
#1318 |
Zakorzenienie
|
Ceny noclegów w Kambodży niższe, jedzenie i zwiedzanie podonie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 |
Przyczajenie
|
Dziewczyna, 26 lat, szuka towarzyszki na wyprawę do Tajlandii (10 lutego - 5 marca)!!
Moją koleżankę, z którą zaplanowałam podróż dopadło zdarzenie losowe, które niestety uziemiło ją w domu. Dlatego proponuję żebyś ja godnie zastąpiła ![]() Plan wycieczki: 10.02: wylot z Warszawy 11.02 - 14.02: Bangkok i okolice 15.02 - 17.02: Kuala Lumpur 18.02 - 2.03: Krabi-Phuket-Ko Phi Phi-Ko Samui-Ko Phangan (do uzgodnienia) 3.03 - 4.03: Bangkok 5.03: przylot do Warszawy Jestem otwarta na propozycje spędzania czasu w każdym z tych miejsc. Jeżeli masz ochotę dołączyć, to nie zastanawiaj się dłużej - nie potrzebujesz nic poza paszportem. Czekam na kontakt, 728 816 753 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 |
Raczkowanie
|
Ja już po. Niestety
![]() Odnośnie protestów w BKK: atrakcje turystyczne, hotele, transport działają bez żadnych przeszkód. Demonstracje odbywają się w kilku stałych punktach miasta, lepiej ich unikać bo tam rzeczywiście może być niebezpiecznie. Nie radzę za dnia podróżować taksówkami - z powodu zablokowanych ulic tworzą się korki, kierowcy są bezradni. Zdecydowanie lepiej korzystać z MRT i BTS. Poza stolicą całkowity spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.