|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kaszki "bezcukrowe"
Cukier też jest potrzebny, do pracy mózgu chociażby, ale dla mnie podstawa jest, zeby nie mylić słodyczy z posiłkami, bo dla mnie słodkie płatki to nie pełnowartościowy posiłek jak nam wmawiają reklamy tylko slodycz od czasu do czasu. A picie to najlepiej woda, a nie granulat z glukozy, maltodekstryny czy czegoś tam z sladowa ilością koperku czy dzikiej róży.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2- do tej pory dawałam holle, które robiłam na mm, nie były słodkie. holle nie jest słodka, mm też nie (hipp). ostatnio pokusiłam się o "zwyklejsze" kaszki, kupiłam bobovitę owsiane śniadanko, mleczna, dużo bardziej słodka niż holle na mm, dla mnie różnica w smaku była spora, dla mojego dziecka również bo nie bardzo chciał jeść, zjadł z kwaśnym jabłkiem, następnego dnia już zjadł bez jabłka. 3- kasze bezmleczne na wodzie dawałam jako deser i traktowałam jako pełnowartościowy popołudniowy posiłek, dawałam taką kaszę 3 godz po obiedzie i 3 godz przed kolacją, więc normalnie. o ile widzi mi się taki posiłek po południu, kiedy dziecko w ciągu dnia juz ileś zjadło, o tyle na śniadanie (II posiłek w ciągu dnia) daję tylko kasze na mleku. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. I wersja dla tych bardziej leniwych lub z brakiem czasu, zrob wieczorem, rano wyjmij z lodowki, wloz plastikowy pojemniczek z kaszka do miski z goraca woda, po kilku minutach kaszka jest goraca. Albo do mikrofali co zajmie jakies 20 sekund. Dla mnie zaden problem i bez przyslowiowego stania 20 minut i machania lyzka. Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2014-01-07 o 00:31 |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Natala, probowalam mojego mleka i bylo slodkie ale smaczne. Kaszkaszka bobovity byla ohydna ze wywalilam cale opakowanie. Holle dodawalam do mleka. Za to sinlac mimo ze slodki lubila i te 100ml zmeczyla w ciagu dnia.
|
|
|
|
|
#35 |
|
BAN stały
|
Dziwne, bo ja mam kaszki bezmleczne z innef firmy niz Holle i maja tylko ziarno zmielone, ewentyalnie jakies witaminy, nie ma cukru
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus ostatnio słaba herbata z aronii lub maliny (parzona) z miodem i cytryną. Nie jest tak, że ja unikam w ogóle słodkiego - w domu mamy zawsze gorzką czekoladę i synek dostaje kostkę, jeśli my jemy. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
Ja nie trafiłam na inne niż Holle. W moim osiedlowym sklepie są właśnie one, dlatego je kupuję. |
||
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Maharet mieszka w Niemczech, więc tam na pewno mają lepszy wybór, bo w Polsce bida z dobrymi kaszkami.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 |
|
BAN stały
|
No mam kleik ryżowy Bobovity z PL i tam jest tylko maka ryżowa i witamina B1, niestety już w kaszkach owocowych cukier jest.
Co do Holle zdarzyło mi sie 2-3 razy kupic ta mleczna bananowa chyba. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Kleik ryżowy to w sumie żadna kaszka, ale tak - tam faktycznie nie ma cukru. Ostatnio kupiłam na wyjeździe, jak nie było żadnych innych bez cukru dostępnych.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4447025 4]Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. I wersja dla tych bardziej leniwych lub z brakiem czasu, zrob wieczorem, rano wyjmij z lodowki, wloz plastikowy pojemniczek z kaszka do miski z goraca woda, po kilku minutach kaszka jest goraca. Albo do mikrofali co zajmie jakies 20 sekund. Dla mnie zaden problem i bez przyslowiowego stania 20 minut i machania lyzka.[/QUOTE] pisałam o 20 minutach, bo choćby jaglana gotuje się 15-20 minut, kukurydziana to już 10-15 minut. o zmieleniu wcześniej nie pomyślałam. miałam wizję ugotowania kaszy i dopiero potem blendowania. |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to jest zło ![]() |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko w całym swoim życiu nie jadło ani razu kaszki dla dzieci, żadnej. Jakoś do mnie ten typ posiłku-zapychacza nie przemawia.
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
słyszałam do tej pory ohy i ahy na temat tych kaszek, nie milam mozliwosci sprawdzic składu, zreszta, jak zobaczylam cene odpadły. Ale oleju palmowego w zyciu bym sie nie spodziewala! to jest dopero syf
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mówiąc o holle, mówię o bezmlecznych, np. http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=952
I tam, z tego, co widzę, syfu nie ma ![]() I takie planuję dawać ![]() W ogóle nie czaję kaszek mlecznych, bo chyba jednak lepiej bezmleczną zrobić, chociażby na mm
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
mattal, ja też mlecznych nie czaję. Po to wybieram dziecku mm takie, które jego brzuszek toleruje najlepiej, żeby dawać mu to mleko, a nie jakieś "niewiadomojakie" mm z kaszek
|
|
|
|
|
#46 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i nie lubią/nie potrafią ściągnąć odpowiedniej ilości swojego mleka.---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- ale będziesz taką kaszkę dodawać do butelki czy będziesz robić mm w miseczce, dodawać kaszkę i podawać łyżeczką? |
|||
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wpadłam na to chyba zdrowiej podawać na łyżeczce niż z butli
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
od kiedy można podawać zwykłe kasze, np jaglaną czy mannę, już po ekspozycji na gluten? czy jeszcze jakiś czas trzeba podawać dzieciowe?
ile powinna trwać ekspozycja
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nikt nie każe podawać dzieciowych, nawet przy ekspozycji mozesz od razu wykorzystywać "normalne" kasze.jaglana jest bezglutenowa, więc można podawać bez ekspozycji, tylko gdybam jak, co by się dziecie nie udławiło... ale chyba tak jak Moona napisała, mieli się przed ugotowaniem? |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | ||
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
|
|
|
|
|
#54 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4447025 4]Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. [/QUOTE] 10 minut gotowanie plus mielenie to duzo mniej niż 20 minut nie wychodzi
|
|
#56 |
|
Gang Iren
|
Ja zawsze kaszki dawałam łyżeczką,dla mnie jest to posiłek stały,więc nie do picia.
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() moni_ka.g: korzystalam z tej strony http://wholesomebabyfood.momtastic.c...m#.Us3D1dJdUSs |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam kaszek nominal są to czeskie kaszki ale można kupić przez internet. W składzie jedynie to co ma być i nic więcej, czyli tylko zboże. Robię na wodzie dodaję owoce a czasem łyżkę kaszki mlecznej bez cukru a reszta tej nominal i już owocu nie daję.
Nie jest to słodkie a kaszka jest instant nie trzeba stać 20 minut Edytowane przez fafla Czas edycji: 2014-01-09 o 22:57 |
|
|
|
|
#59 |
|
Przyczajenie
|
Czytam to wszystko i aż się wystraszyłam, tym co daję mojemu synkowi, chodzi mi o kaszki mleczne bo zawsze takie kupowałam z Bobovity czy Nestle.. nie zwracałam na to uwagi.. jaki mają dokładny skład itd. byłam założenia że jak dla dziecka i reklamowane to i zdrowe.. a tu taka chemia
Kaszka holle faktycznie jest droga i mało dostępna w sklepach nie spotkałam się z nią w ogóle u siebie w rejonie jedynie na allegro.
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie tylko kaszki z cukrem, ale i słoiczki owocowe/deserki dosładzane, obiadki z solą, albo "dosładzane" sokiem winogronowym. ale mniejsza już o to.ja mannę gotuję na wodzie, jak przestygnie dodaję mm (kilka miarek rozpuszczam w niewielkiej ilości ciepłej wody), ale manna w sumie nie jest zbyt wartościową kaszą. holle jest droższa, ale te bezmleczne są bardzo wydajne, mi na długo starczają. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

) mleka podać w ciągu doby 

cieszę się życiem! 
nie spotkałam się z nią w ogóle u siebie w rejonie jedynie na allegro.