|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4111 |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Tak, starszak też był przenoszony. I lekko łuszczyła mu się skórka. Oliwienie pomagało.
![]() |
#4112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze zadzwonię na infolinie do zus-u i zapytam ale skoro dziewczyny składają takie wnioski i przechodzą to czemu miałoby być coś nie tak ![]()
![]() |
#4113 |
Raczkowanie
|
Witam się porannie
![]() Sunshine, ja też tak mam ![]() agoola, podzielam zdanie dziewczyn, róbcie kuchnię i łazienkę i siup na swoje ![]() Wszystkim mamusiom w szpitalach: do biegu, gotowe... poród!! ![]() ![]() ![]() ![]() Wczoraj miałam świetny dzień... Czyściło mnie chyba z 10 razy i już miałam nadzieję, że Smerf postanowił się wykluć. Ale, of kors, ![]() Za to mam fantastyczną wiadomość! Tż właśnie wrócił z rozmowy i dostał pracę! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No to laski, poproszę o doping co by Smerfuś wylazł jak najszybciej bo tatuś do pracy iść musi i nie będzie miał kto mnie ze szpitala odebrać ![]()
#4114 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sadzę że chodzi o wykształcanie skłonności do otyłości. Zauważ że ogólna skłonność społeczeństwa do otyłości jest tym większa, im popularniejsze karmienie mlekiem sztucznym. Są badania naukowe które potwierdzają korelację między sztucznym mlekiem a otyłością. Jest różnica w tym ile które mleko się trawi - sztuczne trawi się dłużej niż naturalne, więc dziecko dłużej jest najedzone jeśli się przekarmi, i rzadziej je - co wcale nie jest dobre na układ trawienny, zdrowiej jest jeść mniejsze porcje, ale częściej. Przecież nawet dorośli ludzie jak się nażrą jak prosiątka to potrafią źle się czuć z przejedzenia, nie? Tyle że jak się regularnie za dużo je, to się zwyczajnie żołądek rozciąga i człowiek przyzywczaja się do coraz większej ilości jedzenia, i coraz większych poracji - odnosi się to i do dorosłych, i do dzieci. Plus, jeśli dziecko ciągle jest napchane pod korek, nie uczy się uczucia głodu, bo non stop jest najedzone. Za duże porcje plus brak uczucia głodu to krótka droga do skłonności do otyłości, która wykształca się w okresie niemowlęcym. Puenta jest taki, że jeśli bobas jest tłusty po sztucznym mleku, może to być ostrzeżenie, że jest przekarmiany, co jest groźne dla zdrowia i tyle. Natomiast jeśli bobas jest tłusty po mleku naturalnym, to zwyczajnie tłuszczyk który zniknie jak zacznie raczkować. Nawet jeśli dziecku na mm tłuszczyk zniknie w tym samym okresie, to skłonność do otyłości, jeśli została wykształcona, zostanie. Nie jestem tego pewna, ale wydaje mi się że trudno byłoby dziecko przekarmić na cycku, przecież organizm matki reguluje skład tego mleka zależnie od potrzeb dziecka, ten mechanizm nie jest przecież jeszcze tak stuprocentowo rozpracowany naukowo. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale wezmę też to drukne w niedzielę u teściów i powiem TŻtowi żeby się spytał w firmie czy im taka forma pasuje.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4118 | |
Raczkowanie
|
Myślałam, że to imię nadawano tylko w latach 50- 60-tych; ale w sumie, jest taki powrót do Jadwig, Mariann i Stefanów, a też była przerwa od lat 30-tych.
![]() Więc myślę, że na falę Grażek jeszcze ze 30 lat poczekamy. ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4120 | ||||||
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Wstałam dzisiaj po 9:00, ale jestem zmęczona ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nam położna polecała coś takiego: http://skandprojekt.pl/windi_1_windi.html Czytałam też dobre opinie na ten temat. Cytat:
![]() ![]() Dziwne, co lekarz to opinia... Cytat:
![]() Dziewczyny, to która dzisiaj rodzi? ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4121 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4122 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wyłaź Smerfuś!!!! Już czas na ciebie!! ![]()
![]() |
#4123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie rodzę. Pomęczę się jeszcze. Poza tym przede mną dłuuuuga kolejka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4125 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mogę na ochotnika ![]() Mąż ma wolne,wziął się za sprzątanie. Eryk o dziwo grzecznie bawi się koło mnie autami,a ja siedzę,bo co próbuję wstać by coś zrobić,to ból znów mnie usadza ![]()
![]() |
#4126 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście że zapadają
![]() To przecież nie jest jedyny czynnik mający na to wpływ ![]()
#4127 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, witam się i ja- mimo przespanego wczoraj pół dnia w nocy wstawałam tylko 2 razy i zaraz zasypiałam, potem mąż przed pracą mi nasmarował plecy i tak pospałam jeszcze do 10
![]() Mam już dość przeziębienia a genialny Luxmed nie ma terminów do internisty na dziś (w zwykłej przychodni nawet nie próbowałam-z kim nie rozmawiam, wszyscy chorzy ![]() Gosia, ja też rano sprawdzałam, czy już rodzisz, a jak się dzisiaj czujesz? Mariee, chybabym udusiła tamtą dziewczynę, a na pewno wygoniła z pokoju. Jej się wydaje, że gdzie jest??? Kciuki za wszystkie szpitalne dziewczyny Co do wniosków, to moja firma ma swoje (brzmią podobnie, ale na papierze firmowym), więc sprawdźcie, czy Wam przyjmą taki "zwykły". Ja już dostałam zwolnienie do terminu porodu i informację, że więcej nie dostanę i jak nie urodzę do tego czasu ( ![]() Muszę chyba jednak ustalić na dniach tą sprawę z mężem, na ile iść i nie ma co z tym zwlekać (szczególnie że w pracy też prosili o zadeklarowanie) Co do drugiego imienia, to ja mam i nigdy mi nie przeszkadzało. W dokumentach oficjalnych mam 2, na kartach bankowych itp jedno- zawsze to lepsze zabezpieczenie, choć pierwsze mam dość oryginalne. No i mi się podoba dawanie imion po "kimś". Córka miała mieć po ukochanej mojej babuni, syn dostał po ulubionym piłkarzu męża (a przy okazji po jego dziadku, ale to wyszło później, bo biedak zapomniał: ![]() Co do kolek to też słyszałam, że nieważne co się je (matka), albo są albo ich nie ma i mijają. A co do szumów to są do ściągniecia albo na youtube np.dwugodzinne nagrania odkurzacza- dzieci to uspokaja bo przypomina życie płodowe, kiedy wszystko było "za" szumem mamy krwi. I jeszcze mam kolejne pytania: 1.czy na ktg można być z mężem? 2.czy na ktg można być przeziębionym? 3.czy znacie jakiś bezbolesny sposób na przewracanie się w nocy na drugi bok? (mnie tak po tym boli brzuch przez parę minut, że ledwo wytrzymuję) 4.czy Wam też tak drętwieją ręce, że aż mrowią? Mi się zaczęło od nadgarstków a teraz idzie aż za łokieć i ani nic ścisnąć, ani złapać-zaczynam nawet mieć problem z jazdą samochodem przez to! Jest na to jakiś sposób?
#4128 | ||||||||
Rozeznanie
|
Dobra zajmę się nadrabianiem :
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I nie wiem co to za zwyczaj poświęcenia pokoju dziecka ja to za bardzo wierząca nie jestem ale i moja i męża rodzina to tak zwani dewoci i nawet u nich nie słyszałam o święcenie pokoju dziecinnego. O święceniu domu tak ale poszczególnego pokoju...w życiu bym się na to nie zgodziła. Tzn gdybym sama chciała to tak ale jakby teściowa mi kazała to po moim trupie. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do ryby to polecam łososia w pomarańczach to ostatni hit mojego męża jak zaserwował w sylwestra to goście najesć sie nie mogli ![]() --------------------- A jeśli chodzi o mnie; - od kilku dni mam dziwne bóle tzn dostaję takich mocnych skurczy w podbrzuszu i tak mnie jakby ciągnie tam. Dodatkowo mam wrażenie że mała z braku lepszego słowa szczypie mnie po szyjce. A dziś całą noc miałam bardzo twardy brzuch aż mąż mi zwrócił na to uwagę. Mala od wczoraj tak szaleje że masakra. Całą noc mnie wybudzała, jestem dosyć w miarę wyspana ale budzilam sie co 15 minut bo tak się wierciła i piąstką albo łokciem ładowała w mój bok że nie dałam rady byc obojetna na te ruchy. Strasznie nadaktywna się zrobiła. Myślicie że to zapowiedź jakiegoś porodu? Niby trochę czasu jeszcze mam... - TEŚCIOWA - ogólnie nie mogę na nią strasznie narzekać, mało kiedy się wtrąca ale jak już to krew mnie zalewa. Mamy poprawne stosunki ani na stopie nienawiści ani nadmiernej miłości po prostu nie wchodzimy sobie w drogę a nasze rozmowy są czysto "o d...e marynie". Problem polega na tym że nie potrafi uszanować niektórych decyzji naszych bo ciągle traktuje nas jak dzieci. np. delikatnie tłumaczymy że nie stawimy się najprawdopodobniej na ślub męża siostry bo mala będzie za mała - nie dociera bo skoro inni mogą to dlaczego my nie. No ok będzie kłótnia bo ja nie popuszczę. Ona np. nie wie że mąż nie chodzi do kościoła od lat bo on to ukrywa (26 lat ma)dla mnie to śmieszne no ale w sumie jego mama jego decyzja i teraz dowiedzieliśmy się że planują nas odwiedzić całą rodziną w święta wielkanocne... Dla mnie to istny koszmar. Z jednej strony mieszkac z nami nie będą bo teść ma mieszkanie z 25km od nas ale coś czuję że po pierwsze będa oczekiwali że caly okres świat przesiedzimy z małą razem w kosciele plus będa chcieli u nas siedzieć. Nie mam nic przeciwko odwiedzinom teściowej bo rozumiem ze pierwszą wnuczkę chce zobaczyć i jest to naturalne ale kurde swieta mogliby sobie odpuścić i dac nam spokój. Bo na mojej glowie będzie cały bajzel z przyjeciem ich, gotowaniem, opieka nad małą (mąż ma pracować wtedy) a teść jest z tych osob grymaszących tego nie zje tamtego nie zje, bo on wszystko na tłusto a ja takiego jedzenia nie toleruje i ogólnie mało mięsa w ogóle używam, poza tym dla mnie wielkanoc to pójście na święcenie i poranne śniadanko niedzielne i na tym koniec. A nie chce wysłuchiwać że nie umiem gotować itd bo teść mi tak d...ę obrabia przed ludźmi. Tylko dlatego że jedzenie które podaje nie mieści się w jego standardach... Do tego ma przyjechac bratowa ze szwagrem i jeszcze szwagier drugi. Mogli by wlączyć myślenie i pomyślec że to trochę za dużo osób. Oni sa dosyć bezpośredni, głośni to typowi górale, musi być wóda na stole, przekrzykiwanie się. Juz się tym stresuje bo jeśli planów nie zmienią to ja będe w nerwach no i nie wiem jak mala zareaguje na tylu ludzi w malym mieszkanku bo od poczatku będzie przyzwyczajona tylko do obecności mojej i męża. Bo tak naprawdę bardzo rzadko przyjmujemy jakichś znajomych u siebie. Mam nadzieję że jakoś przeżyjemy. Ale nie chcę żeby było tak jak u Dorotki spokojne dziecko a po świętach zmiana o 180 stopni. Tym bardziej że nasze 45m2 nie jest pałacem. Jesli mala pójdzie spac a goście beda chcieli iść do toalety to muszą przejść przez jej pokój do naszej łazienki, nie musze mówić że alkohol swoje zrobi i cicho nie bedzie. Nie chcę malej wychowywać w warunkach takich ze musi byc idealna cisza i nawet mucha nie może przelecieć no ale taki hałas też nic dobrego nie przyniesie. A do tego teściowa zaproponowala mojej mamie żeby obie przyjechały zobaczyć wnuczkę a do tego dopuścić niestety nie mogę. Bo po godzinie wyrzucę mamę z domu a mąż ją zagryzie po pierwszej uszczypliwości. Ten rok zaczął się dla mnie pechowo
![]() |
#4129 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Nie odpowiem, ponieważ nie wiem. 3. Mniej mnie boli jak nie myślę, że się przewracam ![]() ![]() 4. Drętwieją. jak któraś tu poleciła - wkręcam wtedy żarówki. Pomaga. A przez to, ze na raz drętwieją to stłukłam i talerz, i szklankę. Wyleciało mi z rąk ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4131 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No i oczywiście dopinguję!! mariee - pogoń Ty tam koleżankę - gadułę. Rozmawiamy na korytarzu albo nie w godzinach ciszy nocnej. ![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o drugie imię,, to ja właśnie mam po babci - Marianna. I bardzo mi się podoba ![]() Ejani, odnośnie Twoich pytań, to na pierwsze nie odpowiem bo nie miałam KTG, ale jeśli chodzi o drętwienie to mnie od tygodnia drętwieje lewa dłoń - raz lżej, raz mocniej. Tak że czasem dziwnie się palce zgina. ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Aha i oczywiście kibicuję wszystkim dziewczynom szpitalnym, przenoszonym, i tym które chcą urodzić już teraz. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4132 |
Zakorzenienie
|
ejani spróbuj na NFZ. Mnie nie raz zdarzyło się, że w luxmdzie były terminy na za 2 dni, a w przychodni na ten sam dzień. Albo nocny dyżur - w luxmedzie kolejka na 2 godziny, w NFZ wchodzisz od razu.
A zwolnienie po terminie porodu może Ci wypisać internista (znaczy ginekolog oczywiscie też moze, ale czesto odmawiają podobno). Co do ktg: możesz być przeziębiona, co do męża - zakładam, że zalezy od szpitala. U mnie były w sali 3 stanowiska do ktg, jeśli było się jedyną pacjentką to mąż mógł być, jak były inne to nie.
#4133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam tak samo od 2 m-cy.
![]() |
#4135 |
Zadomowienie
|
ejani przeziebienie w niczym nie przeszkadza,
a co do przewracania na drugi bok to ja juz od dawna stosuje dziwna metodę ze najpierw na czworaka a potem zwalam się (w dosłownym tego słowa znaczeniu ![]() -ból w plecach - ból doopska -ból brzucha - masakryczne przeskakiwanie kosci łonowych |
![]() ![]() |
![]() |
#4136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
super- wspaniała wiadomość ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
faktycznie mało popularne teraz to imię ale w szkole średniej też miała dwie w klasie. No ale ja stara baba jestem ![]()
![]() |
#4137 |
Rozeznanie
|
A odnośnie macierzyńskiego, orientujecie sie czy będąc na macierzyńskim (zatrudnienie na etat) można wykazywać dodatkowe dochody? Np w ramach umowy o dzieło czy zlecenia? Oczywiście te zajęcia nie kolidowalyby z wychowywaniem dziecka, bo byłaby to praca zdalna.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4138 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ad.3 Przewracam się na czworaka - będąc na boku dźwigam górną część tułowia na rękach, staję na czworaka, przekładam nogi i zadek na drugie biordo, powoli opuszczam się na rękach. Mnie w ten sposób boli mniej niż standardowo. Chyba że TŻ nie śpi, wtedy on mnie przewraca. Wykorzystuj TŻ jeśli jest pod ręką, to też jego dziecko, niech się wykaże ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A teściowa i szwagierki wogóle zaoferowały się, że pomogą w przygotowaniu świąt? Czy oczekują że z dwumiesięcznym dzieckiem na ręku w 45 metrowym mieszkaniu zrobisz im dwudniową imprezę z pełnym wyżywnieniem na 10 osób? Też bym się bała że Ci dziecko załatwią jak Emmy teściowa. No bo przecież "chodź kochanie do cioci/babci/wujka na rączki, ja cię polulam" ![]()
![]() |
#4139 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki za szybkie wyjście Smerfusia ![]() Cytat:
![]() Co do imion to ja mam dwa, ale swojego drugiego bardzo nie lubię, to dla mnie najbrzydsze imię damskie jakie istnieje ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.