Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-07, 10:04   #4111
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Eryk tak miał,ale on faktycznie był przenoszony...
Tak, starszak też był przenoszony. I lekko łuszczyła mu się skórka. Oliwienie pomagało.
Stary 2014-01-07, 10:04   #4112
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
no niby tak ... jakieś to takie zakręcone.... wprowadzili urlopy a żaden "mądry rządzący" nie wpadł na pomysł stworzenia jednego wzoru takiego wniosku...
No ale napisane jest "zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze tj....." i są wymienione 3
Jeszcze zadzwonię na infolinie do zus-u i zapytam ale skoro dziewczyny składają takie wnioski i przechodzą to czemu miałoby być coś nie tak
Stary 2014-01-07, 10:08   #4113
sadlaczyca
Raczkowanie

Witam się porannie

Sunshine, ja też tak mam

agoola, podzielam zdanie dziewczyn, róbcie kuchnię i łazienkę i siup na swoje

Wszystkim mamusiom w szpitalach: do biegu, gotowe... poród!! : sbanan:

Wczoraj miałam świetny dzień... Czyściło mnie chyba z 10 razy i już miałam nadzieję, że Smerf postanowił się wykluć. Ale, of kors, z tego wyszła i dalej nic się nie dzieje. Dziś z kolei myślałam, że wody mi odchodzą, ale to chyba było coś podobnego jak u demonyianioły, jakiś dziwny ciążowy ulew, bo poleciało raz i więcej nie leci.

Za to mam fantastyczną wiadomość! Tż właśnie wrócił z rozmowy i dostał pracę! W pt jedzie na szkolenie i prawdopodobnie od poniedziałku zaczyna Praca finansowo na razie bez szału ale i tak lepsza niż poprzednia,przede wszystkim na umowę o pracę a nie na śmieciuchu. Jesteśmy przeszczęśliwi

No to laski, poproszę o doping co by Smerfuś wylazł jak najszybciej bo tatuś do pracy iść musi i nie będzie miał kto mnie ze szpitala odebrać
Stary 2014-01-07, 10:09   #4114
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
(...)
Swoją droga to takie troche dla mnie niezrozumiałe. Bo czyn sie bedzie różnic bobas ważący za duzo po mleku mamy od bombaaa wiążącego za duzo po mm ? I jeden i drugi ma problem.
(...)
Zgadzam się z dziewczynami, sądzę że problem nie polega na samej wadze, tylko na czym innym.
Sadzę że chodzi o wykształcanie skłonności do otyłości. Zauważ że ogólna skłonność społeczeństwa do otyłości jest tym większa, im popularniejsze karmienie mlekiem sztucznym. Są badania naukowe które potwierdzają korelację między sztucznym mlekiem a otyłością.
Jest różnica w tym ile które mleko się trawi - sztuczne trawi się dłużej niż naturalne, więc dziecko dłużej jest najedzone jeśli się przekarmi, i rzadziej je - co wcale nie jest dobre na układ trawienny, zdrowiej jest jeść mniejsze porcje, ale częściej. Przecież nawet dorośli ludzie jak się nażrą jak prosiątka to potrafią źle się czuć z przejedzenia, nie? Tyle że jak się regularnie za dużo je, to się zwyczajnie żołądek rozciąga i człowiek przyzywczaja się do coraz większej ilości jedzenia, i coraz większych poracji - odnosi się to i do dorosłych, i do dzieci. Plus, jeśli dziecko ciągle jest napchane pod korek, nie uczy się uczucia głodu, bo non stop jest najedzone. Za duże porcje plus brak uczucia głodu to krótka droga do skłonności do otyłości, która wykształca się w okresie niemowlęcym.
Puenta jest taki, że jeśli bobas jest tłusty po sztucznym mleku, może to być ostrzeżenie, że jest przekarmiany, co jest groźne dla zdrowia i tyle. Natomiast jeśli bobas jest tłusty po mleku naturalnym, to zwyczajnie tłuszczyk który zniknie jak zacznie raczkować. Nawet jeśli dziecku na mm tłuszczyk zniknie w tym samym okresie, to skłonność do otyłości, jeśli została wykształcona, zostanie.
Nie jestem tego pewna, ale wydaje mi się że trudno byłoby dziecko przekarmić na cycku, przecież organizm matki reguluje skład tego mleka zależnie od potrzeb dziecka, ten mechanizm nie jest przecież jeszcze tak stuprocentowo rozpracowany naukowo.

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Moja teściowa ma do nas 2 km, MZK jeździ co 10 minut, nie pracuje, nie choruje i zero z niej pożytku Już zastrzegłam że jak zaczne rodzic Piotr ma dzwonic do teścia bo z nim szybciej idzie sie dogadać i szybciej jest w stanie sie zmobilizować chociaż pracuje od rana do wieczora. Bo jak zadzwoni do matki i ta zacznie wymyślać to ze złosci urodze w domu
Może babcia jest zwolenniczką porodów domowych?

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, chciałam Wam powiedzieć, ale czekałam do dzisiejszej wizyty, żeby mi ginekolog potwierdziła. Tak jak ja sie meczylam że zgaga, to nie wiem czy ktoś by się drugi znalazł na tym wątku, bo przed ciążą miałam problemy z refluxem...
Walczyłam za pomoca sody, gavisconu, wszystkiego, wszystko do d.upy..
W zeszłym tygodniu tak lecialam do apteki, że mało nóg nie polamalam, bo myślałam, że od środka się spale. Spytalam aptekarki, czy mogę wziąć ten lek, ktory brałam przed ciaza. Ona była bardzo sceptycznie nastawiona, tu ciezarowkom nie chcą nawet leków na przeziebienie dawać. Jakie bylo jej zdziwienie, kiedy w magicznym komputerze wyczytała wiadomość, że trzy niezależne od siebie badania wykazały, że ciężarne jednak mogą to brać. Wyrwalam jej tablety niemalże z reki. I powiem Wam, że od tej chwili, tj od 5 dni NIE MIALAM ZGAGI!!!!
Ten środek nazywa się akurat w Szkoplandii omep, ale środek działający to omeprazol 20. Wiem, że w PL zamiennik to Bioprazol, tylko niestety zawiera omeprazol 10, ale może by wam starczyło...
Dziś ginka sprawdzała mi i powiedziala, że mozna w ciazy )
(...)
Kurcze, a ja karnie cierpię, bo bałam się jakąkolwiek zbyteczną chemię brać
Stary 2014-01-07, 10:14   #4115
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Za to mam fantastyczną wiadomość! Tż właśnie wrócił z rozmowy i dostał pracę! W pt jedzie na szkolenie i prawdopodobnie od poniedziałku zaczyna Praca finansowo na razie bez szału ale i tak lepsza niż poprzednia,przede wszystkim na umowę o pracę a nie na śmieciuchu. Jesteśmy przeszczęśliwi

No to laski, poproszę o doping co by Smerfuś wylazł jak najszybciej bo tatuś do pracy iść musi i nie będzie miał kto mnie ze szpitala odebrać
Super!!!! Bardzo się cieszę
Stary 2014-01-07, 10:18   #4116
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Zgadzam się z dziewczynami, sądzę że problem nie polega na samej wadze, tylko na czym innym.
Sadzę że chodzi o wykształcanie skłonności do otyłości. Zauważ że ogólna skłonność społeczeństwa do otyłości jest tym większa, im popularniejsze karmienie mlekiem sztucznym. Są badania naukowe które potwierdzają korelację między sztucznym mlekiem a otyłością.
Jest różnica w tym ile które mleko się trawi - sztuczne trawi się dłużej niż naturalne, więc dziecko dłużej jest najedzone jeśli się przekarmi, i rzadziej je - co wcale nie jest dobre na układ trawienny, zdrowiej jest jeść mniejsze porcje, ale częściej. Przecież nawet dorośli ludzie jak się nażrą jak prosiątka to potrafią źle się czuć z przejedzenia, nie? Tyle że jak się regularnie za dużo je, to się zwyczajnie żołądek rozciąga i człowiek przyzywczaja się do coraz większej ilości jedzenia, i coraz większych poracji - odnosi się to i do dorosłych, i do dzieci. Plus, jeśli dziecko ciągle jest napchane pod korek, nie uczy się uczucia głodu, bo non stop jest najedzone. Za duże porcje plus brak uczucia głodu to krótka droga do skłonności do otyłości, która wykształca się w okresie niemowlęcym.
Puenta jest taki, że jeśli bobas jest tłusty po sztucznym mleku, może to być ostrzeżenie, że jest przekarmiany, co jest groźne dla zdrowia i tyle. Natomiast jeśli bobas jest tłusty po mleku naturalnym, to zwyczajnie tłuszczyk który zniknie jak zacznie raczkować. Nawet jeśli dziecku na mm tłuszczyk zniknie w tym samym okresie, to skłonność do otyłości, jeśli została wykształcona, zostanie.
Nie jestem tego pewna, ale wydaje mi się że trudno byłoby dziecko przekarmić na cycku, przecież organizm matki reguluje skład tego mleka zależnie od potrzeb dziecka, ten mechanizm nie jest przecież jeszcze tak stuprocentowo rozpracowany naukowo.

Może babcia jest zwolenniczką porodów domowych?

Kurcze, a ja karnie cierpię, bo bałam się jakąkolwiek zbyteczną chemię brać
Wnioskuje ze dzieci karmione piersia na otyłość niezapadaja?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:19   #4117
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No ale napisane jest "zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze tj....." i są wymienione 3
Jeszcze zadzwonię na infolinie do zus-u i zapytam ale skoro dziewczyny składają takie wnioski i przechodzą to czemu miałoby być coś nie tak
ja bym tylko dodała "...udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze (56 tygodni) tj...." --tak dla pewności
ale wezmę też to drukne w niedzielę u teściów i powiem TŻtowi żeby się spytał w firmie czy im taka forma pasuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-07, 10:24   #4118
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
znam jedna Grażynę- bardzo fajna i miła dziewczyna, bardzo ją lubię
Myślałam, że to imię nadawano tylko w latach 50- 60-tych; ale w sumie, jest taki powrót do Jadwig, Mariann i Stefanów, a też była przerwa od lat 30-tych.
Więc myślę, że na falę Grażek jeszcze ze 30 lat poczekamy.

Cytat:
Witam się porannie

Super!!!
Stary 2014-01-07, 10:25   #4119
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
ja bym tylko dodała "...udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze (56 tygodni) tj...." --tak dla pewności
ale wezmę też to drukne w niedzielę u teściów i powiem TŻtowi żeby się spytał w firmie czy im taka forma pasuje.
O to można dodać dla jasności
Stary 2014-01-07, 10:25   #4120
Nemezis23
Rozeznanie

Dzień dobry

Wstałam dzisiaj po 9:00, ale jestem zmęczona miałam jakieś głupie sny i kiepsko mi się spało. Wieczorem zdenerwował mnie TŻ, a to miał być taki dobry wieczór, bo przestawialiśmy meble, żeby zrobić miejsce na łóżeczko w efekcie miałam zły humor cały wieczór...

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Dam znać To jeszcze potrwa, bo w tym naszym służbowym mieszkaniu jest zupełnie pusto!
Zaczniemy od wyburzenia ścianki działowej, potem płytami zabudujemy częściowo łazienkę, potem podłogi i szafy na wymiar. Nie mam pomysłu na małą kuchnię z wyjsiem do pokoju ani do końca nie mam sprecyzowanej wizji łazienki (wiem tylko, że będzie prysznic, nienawidzę wanny, zwłaszcza teraz, mamy taką wielką, nie wiedziałam ze wyjscie z niej z bebzolem to taaaaakaaaa sztuka)....wiem jedynie co w saloniku naszym małym i ew. sypialni będzie...i jest balkon ech....zobaczymy...
W łazience polecam prysznic z wysokim brodzikiem, takim w którym można sobie usiąść. Nie mam żadnych problemów z wchodzeniem i wychodzeniem z niego, a zawsze jest wygodniej

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Dzień zaczął się o godzinie 5. Do jednej z dziewczyn zadzwoniła mama..musiały porozmawiać. Obudziłam się i nie wiedziałam gdzie jestem.. Mogłam wziąć od położnej coś na spanie.. Jestem już po ktg i pobraniu krwi.. Ja chce do domu...
Ma dziewczyna takt i wyczucie

Cytat:
właśnie też nie do końca wiem jak to wypełnić żeby urlop zaczynał się od dnia porodu ... a żeby był roczny to od razu składasz wszystkie wnioski i tyle trzeba w nich tylko dobrze wyliczyć daty...
ale ja tak sobie myślę że jak mam TP na 02.02 to wypełnie wniosek na urlop od 01.02 ... tylko nie wiem co jeżeli urodzę przed terminem ??? - hmmm muszę się w firmie dowiedzieć jak to ma być...
Ja bym wypełniała wniosek po prostu po porodzie...

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Na razie Bobotic, a Delicolu nie chce mu dawac bez konsultacji z lekarzem. Jutro mamy wizyte, mam nadzieje, ze cos nam przepisze. Ale ja widze, ze on tak placze, bo nie moze sobie porzadnego baka puscic, dopiero jak pojdzie pare to sie uspokaja troche, tylko nie wiem skad te gazy u niego Moze cos z moim pokarmem jest nie tak k.....wa juz sama nie wiem
Biedny
Nam położna polecała coś takiego:
http://skandprojekt.pl/windi_1_windi.html

Czytałam też dobre opinie na ten temat.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Wizyta ok, Emil waży 3800 Czyli w dwa tygodnie przybrał 750 gramów
Lekarka bez szału, ale chyba nie najgorsza. Dostaliśmy skierowanie do ortopedy (i o dziwo wizytę prawie w tym terminie, kiedy powinna być ). Trochę mnie zmartwila jedna kwestia - Emil na ma plecach "coś" co w szpitalu zdiagnozowali jako plamę mongolska, czyli coś totalnie nieistotnego medycznie. A ona stwierdziła, ze to plama na pewno nie jest, tylko znamie i do tego niezbyt ładne I trzeba je dokładnie obserwować, bo jeśli będzie rosło to trzeba idź do chirurga-onkologa, żeby obejrzał i zdecydował czy nie trzeba wyciąć A to spore jest...
Całkiem spory przyrost widać, że małemu służy Twoje mleko
Dziwne, co lekarz to opinia...

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Ja chciałam Wam tylko pokazać jakie mamy silne geny. Pierwsze zdjęcie m-c temu robione w brzuszku, drugie - starszak. Mówią, że widać iż rodzeństwo
Rzeczywiście jest podobieństwo

Dziewczyny, to która dzisiaj rodzi? dawno nic się nie działo na wątku
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:26   #4121
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:
Witam się porannie

Sunshine, ja też tak mam

agoola, podzielam zdanie dziewczyn, róbcie kuchnię i łazienkę i siup na swoje

Wszystkim mamusiom w szpitalach: do biegu, gotowe... poród!! : sbanan:

Wczoraj miałam świetny dzień... Czyściło mnie chyba z 10 razy i już miałam nadzieję, że Smerf postanowił się wykluć. Ale, of kors, z tego wyszła i dalej nic się nie dzieje. Dziś z kolei myślałam, że wody mi odchodzą, ale to chyba było coś podobnego jak u demonyianioły, jakiś dziwny ciążowy ulew, bo poleciało raz i więcej nie leci.

dla TŻta i w sumie wyszło na dobre, a byy pracodawca niech się ugryzie w

niech ten dzieciaczek wychodzi na świat
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:27   #4122
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
W zasadzie to rozmowa wyglądała tak:
- A czy to, ze schodzi mu skóra to powód do niepokoju?
- To zupełnie normalnie, przenoszone dzieci tak maja, trzeba natluszczac. (zerkniecie do papierów) A on sie urodził w 38 tygodniu! To dziwne, bo ma oznaki przenoszenia.
Ja Eryka kąpałam w Oilatum i miał po tym super skórę. Jakiś miesiąc w tym kąpałam.

Cytat:

Super wiadomość!!

Wyłaź Smerfuś!!!! Już czas na ciebie!!
Stary 2014-01-07, 10:29   #4123
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
W łazience polecam prysznic z wysokim brodzikiem, takim w którym można sobie usiąść. Nie mam żadnych problemów z wchodzeniem i wychodzeniem z niego, a zawsze jest wygodniej
Potwierdzam, mam wysoki brodzik (z racji małej łazienki musiał być prysznic). Jest rewelacja jeśli chodzi o dzieci. Wsadzam go jak do wanny i się moczy
Ja nie rodzę. Pomęczę się jeszcze. Poza tym przede mną dłuuuuga kolejka
Stary 2014-01-07, 10:29   #4124
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
A, jeszcze zapomniałam Wam powiedzieć.
Lekarka stwierdziła, ze schodzaca skóra (Emilowi schodzi w zasadzie z całego ciała) to oznaka przenoszenia Nie sądziłam, ze rodzac przed terminem można "przenosić".
Marcel urodził się w 37 tc i 4 dniu i też schodziła mu skórka z ciała, tzn. że był przenoszony?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:31   #4125
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Ja mogę na ochotnika

Mąż ma wolne,wziął się za sprzątanie. Eryk o dziwo grzecznie bawi się koło mnie autami,a ja siedzę,bo co próbuję wstać by coś zrobić,to ból znów mnie usadza
Stary 2014-01-07, 10:31   #4126
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Wnioskuje ze dzieci karmione piersia na otyłość niezapadaja?
Oczywiście że zapadają Ale znacznie rzadziej. To o czym piszemy to przecież prawdopodobieństwo występowania różnych prawidłowości - ale tak samo jak dziecko może być otyłe będąc karmionym mlekiem matki, tak samo możne być szczupłe na mleku sztucznym.
To przecież nie jest jedyny czynnik mający na to wpływ Ale wydaje mi się, że najważniejszy. Przecież metabolizm kształtuje się w okresie niemowlęcym, a nawyki żywieniowe w pierwszych kilku latach życia. Więc logicznie wtedy najłatwiej coś sknocić, a skoro mleko jest podstawową paszą dziecka przez pierwszy rok życia, no to najłatwiej coś sknocić za pomocą mleka, no nie?
Stary 2014-01-07, 10:33   #4127
ejani
Zadomowienie

Hej dziewczyny, witam się i ja- mimo przespanego wczoraj pół dnia w nocy wstawałam tylko 2 razy i zaraz zasypiałam, potem mąż przed pracą mi nasmarował plecy i tak pospałam jeszcze do 10 i jeszcze muli

Mam już dość przeziębienia a genialny Luxmed nie ma terminów do internisty na dziś (w zwykłej przychodni nawet nie próbowałam-z kim nie rozmawiam, wszyscy chorzy)

Gosia, ja też rano sprawdzałam, czy już rodzisz, a jak się dzisiaj czujesz?

Mariee, chybabym udusiła tamtą dziewczynę, a na pewno wygoniła z pokoju. Jej się wydaje, że gdzie jest???

Kciuki za wszystkie szpitalne dziewczyny

Co do wniosków, to moja firma ma swoje (brzmią podobnie, ale na papierze firmowym), więc sprawdźcie, czy Wam przyjmą taki "zwykły".
Ja już dostałam zwolnienie do terminu porodu i informację, że więcej nie dostanę i jak nie urodzę do tego czasu ()mam na macierzyński iść...
Muszę chyba jednak ustalić na dniach tą sprawę z mężem, na ile iść i nie ma co z tym zwlekać (szczególnie że w pracy też prosili o zadeklarowanie)

Co do drugiego imienia, to ja mam i nigdy mi nie przeszkadzało. W dokumentach oficjalnych mam 2, na kartach bankowych itp jedno- zawsze to lepsze zabezpieczenie, choć pierwsze mam dość oryginalne.

No i mi się podoba dawanie imion po "kimś". Córka miała mieć po ukochanej mojej babuni, syn dostał po ulubionym piłkarzu męża (a przy okazji po jego dziadku, ale to wyszło później, bo biedak zapomniał:), zresztą moje pierwsze jest po bohaterce książki a drugie jest "po rodzinie"- uważam, że to kształtuje trochę ciągłość rodzinną, i takie przeświadczenie dziecka, że jest chciane i kochane, skoro dostało imię po kimś kogo rodzice szanowali albo kochali właśnie (lub po nich samych, bo znam i tak) i jest dodatkowy wzór, że chce być takie samo.

Co do kolek to też słyszałam, że nieważne co się je (matka), albo są albo ich nie ma i mijają. A co do szumów to są do ściągniecia albo na youtube np.dwugodzinne nagrania odkurzacza- dzieci to uspokaja bo przypomina życie płodowe, kiedy wszystko było "za" szumem mamy krwi.

I jeszcze mam kolejne pytania:
1.czy na ktg można być z mężem?
2.czy na ktg można być przeziębionym?
3.czy znacie jakiś bezbolesny sposób na przewracanie się w nocy na drugi bok? (mnie tak po tym boli brzuch przez parę minut, że ledwo wytrzymuję)
4.czy Wam też tak drętwieją ręce, że aż mrowią? Mi się zaczęło od nadgarstków a teraz idzie aż za łokieć i ani nic ścisnąć, ani złapać-zaczynam nawet mieć problem z jazdą samochodem przez to! Jest na to jakiś sposób?
Stary 2014-01-07, 10:38   #4128
nattalli
Rozeznanie

Dobra zajmę się nadrabianiem :

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
to że szare mydło jest dobre na przemywanie ran to chyba każdy głupi wie, ale że leczy ból po operacji to chyba jakaś wiedza tajemna
ja zastanawiam się nad spisywaniem dobrym rad niektórych kobiet w moim otoczeniu, a zaczęłabym od mojej znajomej która gdy narzekałam na upławy powiedziała mi że to na pewno czop ciążowy odchodzi dodam że byłam może w 25tc

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość

Dziewczyny pytanie za 100 pkt.

- Jak pobrać do badania mocz poranny, skoro człowiek w ciąży sika w nocy i nad ranem i cały czas sika i cięzko określić który to poranny mocz i czy czasami już się go pomiędzy mrużeniem oka nie wysikało?

ja pobieram sobie mocz zaraz po wstaniu z łóżka niezaleznie od tego ile w nocy wstawałam. Nie mam innego wyboru. Gorzej będzie z jutrem bo wizyte mam na 12...

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość

Najlepsza moja cudowna teściowa dzisiaj...gadałąm z nią dziś kilka razy...rano, w południe, około 15.....potem powiedziałam, że mam trochę roboty, pisanie pism w sprawie urlopu macierzyńskiego itp...i poszłam na górę. Mój mąż poszedł wynieść śmieci ok. 17 i mi mówi, że gości naspraszała, żebym się przebrała może(wiecie, ja sobie w dresikach pomykam Tża)...ledwo zdążyłam się zamknąć w łazience, słyszę jakieś śmiechy...okazało się, że goście teściowej ( 2 dorosłe osoby i 3 dziewczynki 3-12 lat) przyszli do nas na góre bez zapowiedzi! I przez 3 godziny siedzieli z przerwami u nas i na dole u teściowej...ja z tego wszystkiego serio zasłabłam, zrobiło mi się czarno przed oczami w pewnym momencie, przeprosiłam ich i poszłam się położytć, to te dzieci przyszły do nas do sypialni i leżały ze mną w łózku...potem się okazało, że teściowa się pogniewała na nas, że goście siedzą u nas....i mi powiedziała potem, że jutro rano o 10 ma być kolęda i ma nadzieję, że mam posprzątane, bo pokój Zosi trzeba poświęcić......to było o 21....no to sprzątam,kur....ona wiedziała od tygodnia!!!!.z Tż się pokłóciłam nawet i wyć mi się chce.....
Wiecie, mieszkamy w jednym domu, wydaje mi się, że mogła chociaż powiedzieć, że będą goście, albo cokowliek....żebym chociaż wiedziała...to są nasi wspólni znajomi, znaczy się dalsza rodzina, wiadomo, że będą chcieli się chociażby przywitać....
Co za baba jak ja Ci współczuję, chociaż goście też niezbyt 'domyrdani' skoro widzieli że źle się czujesz i poszłas się położyć to logiczne że w tej sytuacji powinni zostawić Cię w spokoju a nie ejszcze pozwalać dzieciom leżeć na lóżku z Tobą no sorry. Trochę wyczucia!
I nie wiem co to za zwyczaj poświęcenia pokoju dziecka ja to za bardzo wierząca nie jestem ale i moja i męża rodzina to tak zwani dewoci i nawet u nich nie słyszałam o święcenie pokoju dziecinnego. O święceniu domu tak ale poszczególnego pokoju...w życiu bym się na to nie zgodziła. Tzn gdybym sama chciała to tak ale jakby teściowa mi kazała to po moim trupie.

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość

a z tym imieniem to niestety tak się wacham, bo wcale nie jestem pewna
i pewnie dlatego tak to wszystko wyszło.
każde imię jest piękne, a decyzja nalezy do Ciebie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
a czemu? ja mam dwa i szczerze mówiąc drugie mam tylko w dowodzie i prawku.
W wielu formularzach podaje się już tylko jedno imię. Nigdy nie podpisywałam się dwoma ani nie przedstawiałam się dwoma- drugie jest bo jest i tyle
ja mam dwa imiona i oba bardzo lubię, moja mama dawała wszystkim swoim dzieciom dwa imiona bo sama miala jedno i jak zawsze powtarzała czula się poszkodowana z tego powodu. A ja córeczce daje jedno imię, raz że drugim mało kto się w Pl posługuje a dwa że tu w No jeśli dam je dwa imiona to będą się do niej zwracać dwoma imionami. Mam znajomą do kótrej nie mówią Anne tylko Anne Katrin. Takie mi się to śmieszne wydaje. Poza tym co do imion i opini ludzi to mam to gdzieś. Moja mała będzie Bianca. U mnie w domu udają że super imie, a u męża w domu teściowa nie skomentowała ale sie skrzywiła widac było że nie podeszło tym bardziej że pisownia nie Polska. A ostatnio usłyszalam ze mój nastoletni kuzyn skrytykował imię bo powiedział że i ja i mąż mamy takie aldne imiona i dlaczego krzywdzimy dziecko takim brzydkim imieniem bo jemu się ono nie podoba i powinniśmy zmienić. Nie obeszło mnie to bo nie usłyszałam tego bezpośrednio od niego ale gdyby mi coś takiego powiedział w twarz to bym mu poprostu powiedziała ze jego imię "przemysław" tez mi się nie podoba ale nigdy tego nie komentowałam bo to nie moja sprawa jakie ma imie tylko jego rodziców. Proste. Więc kobiety nie przejmowac się opiniami innych Wasze dzieci wasz wybór

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
marieee a może stopery do uszu? Ja przy charpiącym TŻie i psie tak śpię

P.S. dziewczyny czy Wy też się tak pocicie w nocy? Normalnie czasami tracę rachubę, czy mi się tyłek spocil czy wody odeszły
Ja się nie pocę. przejął to mój mąż, przez ostatnie tygodnie budze się w nocy i normlanie odsuwam od niego bo całe prześcieradło i kołdra sa mokre od jego potu, nie raz przykrywam sie kocem bo aż nieprzyjemnie się śpi tak w takim mokrym miejscu;p zrobie mu na złość i sprawie że odejdą mi wody w nocy jak go zaleje to bedzie mial nauczkę na przyszłość. Za to ja typowy zmarzluch zawsze szukający ciepełka - zmienilam sie na gorącą kobietę ;p W nocy sie tak rozkopuję wiecznie mi ciepło mogłabym w majtkach cały dzień chodzić bo mam wrażenie że przegrzana jestem strasznie

Cytat:
Napisane przez Kalina27 Pokaż wiadomość
Le La dwoje moich dzieci miało kolki, i córka i syn - po równo. Z upływem trzech miesięcy znikały jak ręką odjął, ale przez te trzy miesiące prawie nie spałam. Co u mnie działało? SUSZARKA . Każdego wieczora i nocą u nas w mieszkaniu szumiała suszarka. Myśleliśmy, że nie wypłacimy się za prąd, ale nie było tak źle a to na prawdę pomagało. Ogrzewałam brzuszek, jedną ręką delikatnie masując i wtedy dziecko zasypiało.
Trzeba być bardzo ostrożnym przy tej metodzie bo kilka razy w nocy, byłam tak zmęczona, że zaczynałam zasypiać z suszarką nad brzuszkiem dziecka, ocknęłam się w ostatniej chwili. Nawet nie chcę myśleć, jak mogłabym poparzyć córeczkę.
moja mama w ten sposób pozbawiłaby mnie życia. Ja miałam podobno okropne kolki, mama była samotną matką więc nikt jej zbytnio nie wyręczał jeśli chodzi o opieke nade mną i podobno kiedyś nagrzewala mi brzuch suszarką i zasnęła z wlączoną suszarką nad wózkiem ze mną i do tego moja gruba kolderka przykryla suszarkę, efekt byl taki ja czerwona i wrzeszcząca w niebogłosy i tląca się kołderka. Mogło być niewesoło skończylo się dobrze, chociaż mama do tej pory mówi że to była moja ostatnia kolka więcej już nie miałam BAŁAM SIĘ MAMY

Cytat:
Dzień dobry.
Wstałam mojego TŻa "wyprawić" do pracy, i jakoś zasnąć spowrotem nie mogę.
Obiad. Mam dorsza. Macie jakiś fajny przepis na rybę, z możliwie małą ilością kalorii? Smażoną i pieczoną w pomidorach ostatnio robiłam, jakaś odmiana by się przydała.

Ja na obiad mam pomidorową z makaronem
Co do ryby to polecam łososia w pomarańczach to ostatni hit mojego męża jak zaserwował w sylwestra to goście najesć sie nie mogli

---------------------
A jeśli chodzi o mnie;
- od kilku dni mam dziwne bóle tzn dostaję takich mocnych skurczy w podbrzuszu i tak mnie jakby ciągnie tam. Dodatkowo mam wrażenie że mała z braku lepszego słowa szczypie mnie po szyjce. A dziś całą noc miałam bardzo twardy brzuch aż mąż mi zwrócił na to uwagę. Mala od wczoraj tak szaleje że masakra. Całą noc mnie wybudzała, jestem dosyć w miarę wyspana ale budzilam sie co 15 minut bo tak się wierciła i piąstką albo łokciem ładowała w mój bok że nie dałam rady byc obojetna na te ruchy. Strasznie nadaktywna się zrobiła. Myślicie że to zapowiedź jakiegoś porodu? Niby trochę czasu jeszcze mam...

- TEŚCIOWA - ogólnie nie mogę na nią strasznie narzekać, mało kiedy się wtrąca ale jak już to krew mnie zalewa. Mamy poprawne stosunki ani na stopie nienawiści ani nadmiernej miłości po prostu nie wchodzimy sobie w drogę a nasze rozmowy są czysto "o d...e marynie". Problem polega na tym że nie potrafi uszanować niektórych decyzji naszych bo ciągle traktuje nas jak dzieci. np. delikatnie tłumaczymy że nie stawimy się najprawdopodobniej na ślub męża siostry bo mala będzie za mała - nie dociera bo skoro inni mogą to dlaczego my nie. No ok będzie kłótnia bo ja nie popuszczę. Ona np. nie wie że mąż nie chodzi do kościoła od lat bo on to ukrywa (26 lat ma)dla mnie to śmieszne no ale w sumie jego mama jego decyzja i teraz dowiedzieliśmy się że planują nas odwiedzić całą rodziną w święta wielkanocne... Dla mnie to istny koszmar. Z jednej strony mieszkac z nami nie będą bo teść ma mieszkanie z 25km od nas ale coś czuję że po pierwsze będa oczekiwali że caly okres świat przesiedzimy z małą razem w kosciele plus będa chcieli u nas siedzieć. Nie mam nic przeciwko odwiedzinom teściowej bo rozumiem ze pierwszą wnuczkę chce zobaczyć i jest to naturalne ale kurde swieta mogliby sobie odpuścić i dac nam spokój. Bo na mojej glowie będzie cały bajzel z przyjeciem ich, gotowaniem, opieka nad małą (mąż ma pracować wtedy) a teść jest z tych osob grymaszących tego nie zje tamtego nie zje, bo on wszystko na tłusto a ja takiego jedzenia nie toleruje i ogólnie mało mięsa w ogóle używam, poza tym dla mnie wielkanoc to pójście na święcenie i poranne śniadanko niedzielne i na tym koniec. A nie chce wysłuchiwać że nie umiem gotować itd bo teść mi tak d...ę obrabia przed ludźmi. Tylko dlatego że jedzenie które podaje nie mieści się w jego standardach... Do tego ma przyjechac bratowa ze szwagrem i jeszcze szwagier drugi. Mogli by wlączyć myślenie i pomyślec że to trochę za dużo osób. Oni sa dosyć bezpośredni, głośni to typowi górale, musi być wóda na stole, przekrzykiwanie się. Juz się tym stresuje bo jeśli planów nie zmienią to ja będe w nerwach no i nie wiem jak mala zareaguje na tylu ludzi w malym mieszkanku bo od poczatku będzie przyzwyczajona tylko do obecności mojej i męża. Bo tak naprawdę bardzo rzadko przyjmujemy jakichś znajomych u siebie. Mam nadzieję że jakoś przeżyjemy. Ale nie chcę żeby było tak jak u Dorotki spokojne dziecko a po świętach zmiana o 180 stopni. Tym bardziej że nasze 45m2 nie jest pałacem. Jesli mala pójdzie spac a goście beda chcieli iść do toalety to muszą przejść przez jej pokój do naszej łazienki, nie musze mówić że alkohol swoje zrobi i cicho nie bedzie. Nie chcę malej wychowywać w warunkach takich ze musi byc idealna cisza i nawet mucha nie może przelecieć no ale taki hałas też nic dobrego nie przyniesie. A do tego teściowa zaproponowala mojej mamie żeby obie przyjechały zobaczyć wnuczkę a do tego dopuścić niestety nie mogę. Bo po godzinie wyrzucę mamę z domu a mąż ją zagryzie po pierwszej uszczypliwości.
Ten rok zaczął się dla mnie pechowo

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:38   #4129
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Myślałam, że to imię nadawano tylko w latach 50- 60-tych; ale w sumie, jest taki powrót do Jadwig, Mariann i Stefanów, a też była przerwa od lat 30-tych.
(...)
Mi się Grażyna bardzo źle kojarzy. Znałam tylko jedną, odbiła mi chłopaka w liceum, ze trzy tygodnie chorowałam na złamane serce

Cytat:
(...)
No nie, mogłoby któreś maleństwo wyleźć

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Marcel urodził się w 37 tc i 4 dniu i też schodziła mu skórka z ciała, tzn. że był przenoszony?
Ale to pewne że jak skóra schodzi to przenoszony? Bo tak licząc tc to Marcel jest donoszony z niedużym zapasem, a nie przenoszony
Stary 2014-01-07, 10:40   #4130
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
3.czy znacie jakiś bezbolesny sposób na przewracanie się w nocy na drugi bok? (mnie tak po tym boli brzuch przez parę minut, że ledwo wytrzymuję)
4.czy Wam też tak drętwieją ręce, że aż mrowią? Mi się zaczęło od nadgarstków a teraz idzie aż za łokieć i ani nic ścisnąć, ani złapać-zaczynam nawet mieć problem z jazdą samochodem przez to! Jest na to jakiś sposób?
1. BYłam raz. Tak wyszło, że tylko raz. On się wynudził, bo ileż można siedzieć/stać jak się nic nie dzieje?
2. Nie odpowiem, ponieważ nie wiem.
3. Mniej mnie boli jak nie myślę, że się przewracam Głupie wiem, ale jak robię to odruchowo to jakoś idzie. Jak tylko myślę, że o matko muszę się przewrócić to stękam z bólu
4. Drętwieją. jak któraś tu poleciła - wkręcam wtedy żarówki. Pomaga. A przez to, ze na raz drętwieją to stłukłam i talerz, i szklankę. Wyleciało mi z rąk
Stary 2014-01-07, 10:43   #4131
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:

Wspaniale Fajnie że TŻ nie będzie pracował z szefem-burakiem

No i oczywiście dopinguję!!

mariee - pogoń Ty tam koleżankę - gadułę. Rozmawiamy na korytarzu albo nie w godzinach ciszy nocnej. Nosz kurde co za tupet.

Cytat:
Co do wniosków, to moja firma ma swoje (brzmią podobnie, ale na papierze firmowym), więc sprawdźcie, czy Wam przyjmą taki "zwykły".
Ja już dostałam zwolnienie do terminu porodu i informację, że więcej nie dostanę i jak nie urodzę do tego czasu ()mam na macierzyński iść...
Muszę chyba jednak ustalić na dniach tą sprawę z mężem, na ile iść i nie ma co z tym zwlekać (szczególnie że w pracy też prosili o zadeklarowanie)

Co do drugiego imienia, to ja mam i nigdy mi nie przeszkadzało. W dokumentach oficjalnych mam 2, na kartach bankowych itp jedno- zawsze to lepsze zabezpieczenie, choć pierwsze mam dość oryginalne.

No i mi się podoba dawanie imion po "kimś".
Co do wniosków, to u mnie właśnie też jest w pracy tak że mają swoje - i prześlą mi mailem co i kiedy mam zrobić. Kompa służbowego mam w domu więc nie będzie problemu

Jeśli chodzi o drugie imię,, to ja właśnie mam po babci - Marianna. I bardzo mi się podoba

Ejani, odnośnie Twoich pytań, to na pierwsze nie odpowiem bo nie miałam KTG, ale jeśli chodzi o drętwienie to mnie od tygodnia drętwieje lewa dłoń - raz lżej, raz mocniej. Tak że czasem dziwnie się palce zgina.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Aha i oczywiście kibicuję wszystkim dziewczynom szpitalnym, przenoszonym, i tym które chcą urodzić już teraz.

830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:45   #4132
perfuzja
Zakorzenienie

ejani spróbuj na NFZ. Mnie nie raz zdarzyło się, że w luxmdzie były terminy na za 2 dni, a w przychodni na ten sam dzień. Albo nocny dyżur - w luxmedzie kolejka na 2 godziny, w NFZ wchodzisz od razu.

A zwolnienie po terminie porodu może Ci wypisać internista (znaczy ginekolog oczywiscie też moze, ale czesto odmawiają podobno).

Co do ktg: możesz być przeziębiona, co do męża - zakładam, że zalezy od szpitala. U mnie były w sali 3 stanowiska do ktg, jeśli było się jedyną pacjentką to mąż mógł być, jak były inne to nie.
Stary 2014-01-07, 10:45   #4133
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiście że zapadają Ale znacznie rzadziej. To o czym piszemy to przecież prawdopodobieństwo występowania różnych prawidłowości - ale tak samo jak dziecko może być otyłe będąc karmionym mlekiem matki, tak samo możne być szczupłe na mleku sztucznym.
To przecież nie jest jedyny czynnik mający na to wpływ Ale wydaje mi się, że najważniejszy. Przecież metabolizm kształtuje się w okresie niemowlęcym, a nawyki żywieniowe w pierwszych kilku latach życia. Więc logicznie wtedy najłatwiej coś sknocić, a skoro mleko jest podstawową paszą dziecka przez pierwszy rok życia, no to najłatwiej coś sknocić za pomocą mleka, no nie?
Tak oczywiście , ale http://www.ciazowy.pl/artykul,jak-za...at,1708,1.html

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:55   #4134
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Ja dziś miałam kiepski dzień...mała się wygina i celuje chyba w jakiś nerw, bo co jakiś czas drętwieje mnie prawa noga, jakby prąd przeszedł...brrr.

Do tego doszło jakieś dziwne pykanie, pulsowanie w lewym uchu.

Jutro wizyta...trzymajcie kciukasy

Mam tak samo od 2 m-cy.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 10:57   #4135
lidkaa82
Zadomowienie

ejani przeziebienie w niczym nie przeszkadza,
a co do przewracania na drugi bok to ja juz od dawna stosuje dziwna metodę ze najpierw na czworaka a potem zwalam się (w dosłownym tego słowa znaczeniu) na drugi bok. Bo metoda standardowa "przez plecy" powodowała
-ból w plecach
- ból doopska
-ból brzucha
- masakryczne przeskakiwanie kosci łonowych
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 11:00   #4136
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

super- wspaniała wiadomość

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość

faktycznie mało popularne teraz to imię ale w szkole średniej też miała dwie w klasie. No ale ja stara baba jestem
Stary 2014-01-07, 11:03   #4137
sweet_vintage
Rozeznanie

A odnośnie macierzyńskiego, orientujecie sie czy będąc na macierzyńskim (zatrudnienie na etat) można wykazywać dodatkowe dochody? Np w ramach umowy o dzieło czy zlecenia? Oczywiście te zajęcia nie kolidowalyby z wychowywaniem dziecka, bo byłaby to praca zdalna.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-07, 11:03   #4138
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Ad.4 Mi dłonie bardzo mocno drętwieją, szczególnie w nocy. Pomaga przytulenie ich do gorącego termoforu - śpię z termoforem, polecam. Pomaga też na ból pleców, krzyża, żeber z tyłu - przykładam go, minuta i raj. Ból znika. Tylko do brzucha nie przykładam, mam jakieś irracjonalne wrażenie że grzanie brzucha może nie być dobre dla dziecka.
Ad.3 Przewracam się na czworaka - będąc na boku dźwigam górną część tułowia na rękach, staję na czworaka, przekładam nogi i zadek na drugie biordo, powoli opuszczam się na rękach. Mnie w ten sposób boli mniej niż standardowo. Chyba że TŻ nie śpi, wtedy on mnie przewraca. Wykorzystuj TŻ jeśli jest pod ręką, to też jego dziecko, niech się wykaże

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
(...)
moja mama w ten sposób pozbawiłaby mnie życia. Ja miałam podobno okropne kolki, mama była samotną matką więc nikt jej zbytnio nie wyręczał jeśli chodzi o opieke nade mną i podobno kiedyś nagrzewala mi brzuch suszarką i zasnęła z wlączoną suszarką nad wózkiem ze mną i do tego moja gruba kolderka przykryla suszarkę, efekt byl taki ja czerwona i wrzeszcząca w niebogłosy i tląca się kołderka. Mogło być niewesoło skończylo się dobrze, chociaż mama do tej pory mówi że to była moja ostatnia kolka więcej już nie miałam BAŁAM SIĘ MAMY
(...)
Jak dla mnie ta metoda jest genialna. Przerazić dziecko na tyle, żeby bało się mieć kolki

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
(...)
Ona np. nie wie że mąż nie chodzi do kościoła od lat bo on to ukrywa (26 lat ma)dla mnie to śmieszne no ale w sumie jego mama jego decyzja i teraz dowiedzieliśmy się że planują nas odwiedzić całą rodziną w święta wielkanocne... Dla mnie to istny koszmar. Z jednej strony mieszkac z nami nie będą bo teść ma mieszkanie z 25km od nas ale coś czuję że po pierwsze będa oczekiwali że caly okres świat przesiedzimy z małą razem w kosciele plus będa chcieli u nas siedzieć. Nie mam nic przeciwko odwiedzinom teściowej bo rozumiem ze pierwszą wnuczkę chce zobaczyć i jest to naturalne ale kurde swieta mogliby sobie odpuścić i dac nam spokój. Bo na mojej glowie będzie cały bajzel z przyjeciem ich, gotowaniem, opieka nad małą (mąż ma pracować wtedy) a teść jest z tych osob grymaszących tego nie zje tamtego nie zje, bo on wszystko na tłusto a ja takiego jedzenia nie toleruje i ogólnie mało mięsa w ogóle używam, poza tym dla mnie wielkanoc to pójście na święcenie i poranne śniadanko niedzielne i na tym koniec. A nie chce wysłuchiwać że nie umiem gotować itd bo teść mi tak d...ę obrabia przed ludźmi. Tylko dlatego że jedzenie które podaje nie mieści się w jego standardach... Do tego ma przyjechac bratowa ze szwagrem i jeszcze szwagier drugi. Mogli by wlączyć myślenie i pomyślec że to trochę za dużo osób. Oni sa dosyć bezpośredni, głośni to typowi górale, musi być wóda na stole, przekrzykiwanie się. Juz się tym stresuje bo jeśli planów nie zmienią to ja będe w nerwach no i nie wiem jak mala zareaguje na tylu ludzi w malym mieszkanku bo od poczatku będzie przyzwyczajona tylko do obecności mojej i męża. Bo tak naprawdę bardzo rzadko przyjmujemy jakichś znajomych u siebie. Mam nadzieję że jakoś przeżyjemy. Ale nie chcę żeby było tak jak u Dorotki spokojne dziecko a po świętach zmiana o 180 stopni. Tym bardziej że nasze 45m2 nie jest pałacem. Jesli mala pójdzie spac a goście beda chcieli iść do toalety to muszą przejść przez jej pokój do naszej łazienki, nie musze mówić że alkohol swoje zrobi i cicho nie bedzie. Nie chcę malej wychowywać w warunkach takich ze musi byc idealna cisza i nawet mucha nie może przelecieć no ale taki hałas też nic dobrego nie przyniesie. A do tego teściowa zaproponowala mojej mamie żeby obie przyjechały zobaczyć wnuczkę a do tego dopuścić niestety nie mogę. Bo po godzinie wyrzucę mamę z domu a mąż ją zagryzie po pierwszej uszczypliwości.
Ten rok zaczął się dla mnie pechowo
Wielkanoc jest jakoś w kwietniu, no nie? Poczekajcie do połowy marca, wtedy zadzwońcie i im powiedzcie że dziecko ma kolki, Ty źle się czujesz, okazało się że TŻ musi pracować w święta, i nie jesteście w stanie ich wszystkich ugościć. Więc bardzo chętnie byście ich ugościli, ale głową muru nie przebijesz, nie jesteście w stanie. Jeśli nie czujecie się na siłach powiedzieć im od razu, że ich pomysł jest taki głupi że aż mokry, to dobry kit powinien załatwić sprawę.
A teściowa i szwagierki wogóle zaoferowały się, że pomogą w przygotowaniu świąt? Czy oczekują że z dwumiesięcznym dzieckiem na ręku w 45 metrowym mieszkaniu zrobisz im dwudniową imprezę z pełnym wyżywnieniem na 10 osób?
Też bym się bała że Ci dziecko załatwią jak Emmy teściowa. No bo przecież "chodź kochanie do cioci/babci/wujka na rączki, ja cię polulam"
Stary 2014-01-07, 11:04   #4139
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:

Super, gratulacje dla TŻ! wychodzi na to, że wyszło lepiej niż było

Trzymam kciuki za szybkie wyjście Smerfusia

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja mogę na ochotnika

Mąż ma wolne,wziął się za sprzątanie. Eryk o dziwo grzecznie bawi się koło mnie autami,a ja siedzę,bo co próbuję wstać by coś zrobić,to ból znów mnie usadza
To za Ciebie też trzymam kciuki

Co do imion to ja mam dwa, ale swojego drugiego bardzo nie lubię, to dla mnie najbrzydsze imię damskie jakie istnieje Cieszę się, że mnie tak rodzice nie nazwali. Mój TŻ ma tylko jedno imię i uznaliśmy, że mała też będzie miała tylko jedno. My nie mogliśmy dojść do porozumienia z ustaleniem jednego imienia dla córki, więc nie wiem co by było jakbyśmy mieli nadać jej dwa imiona mojemu TŻ nie podobają się żadne imiona, które proponowałam dla małej, a jak pytam go jaki on ma pomysł to odpowiadał, że żaden
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 11:06   #4140
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
A odnośnie macierzyńskiego, orientujecie sie czy będąc na macierzyńskim (zatrudnienie na etat) można wykazywać dodatkowe dochody? Np w ramach umowy o dzieło czy zlecenia? Oczywiście te zajęcia nie kolidowalyby z wychowywaniem dziecka, bo byłaby to praca zdalna.

Cztery lata temu można było. Pracowałam na umowę o dzieło, w innej firmie niż macierzysta. I tylko na weekendy. Wtedy, kiedy tż miał wolne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości