|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku | |||
Aldrin |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 25,93% |
Kakusia |
0 | 0% |
Berenika_26 |
4 | 14,81% |
agaaga89 |
2 | 7,41% |
Ramona_85 |
0 | 0% |
eweden |
0 | 0% |
Prowansja88 |
0 | 0% |
Pradip |
0 | 0% |
Sola1 |
2 | 7,41% |
pater86 |
6 | 22,22% |
TroppoSensibile |
0 | 0% |
sylvuniaa84 |
0 | 0% |
kamilla123 |
0 | 0% |
beat@ |
0 | 0% |
NecroKitty |
0 | 0% |
Anteria |
0 | 0% |
Kucyk_Truskawkowy |
1 | 3,70% |
malin30 |
3 | 11,11% |
alingles |
0 | 0% |
Monica80 |
0 | 0% |
poziomkka |
0 | 0% |
Mala_Czarno_Biala |
0 | 0% |
Majkela12 |
1 | 3,70% |
zaaaabcia |
0 | 0% |
Sylwia__88 |
1 | 3,70% |
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
Ogólnie lekarka mówiła, że w połowie ciąży dobrze, żeby już sie podniosło, a w III trymestrze - już nie pamiętam ale chyba ok. 32 tygodnia jak się robi mniej więcej wizytę już powinno być podniesione. Jak się nie podniesie to wtedy prawdopodobnie jest cesarka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2582 |
Zadomowienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Ja mam cesarkę tak czy tak planowana ale myśle ze nie powinna ciaza przedwcześnie zostać rozwiązana?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z jakiego powodu masz cc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2584 |
Zadomowienie
|
Poprzednia ciaza 11 lat temu była przez CC rozwiązana to teraz lekarz zalecił tez bo niby macica przy skurczach SN jak sie rodzi to moze peknac.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2586 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2587 |
Rozeznanie
|
Używałam i rożka i kocyka, kocyka nawet do dzisiaj
![]() ![]() Z ubranek to najlepsze będą bodziaki z krótkim i długim rękawem oraz rampersy (podobne do bodziaków, tylko na dole są dłuższe jak spodenki) i pajacyki (najlepsze rozpinane na całej długości, albo bodziak ze spodenkami np. taki http://www.hm.com/pl/product/15000?article=15000-D Ważne aby ubranka były bawełniane i miały rozpięcie w kroku. Fajne są też body kopertowe rozpinane z przodu, o takie http://www.hm.com/pl/product/99838?article=99838-A nie trzeba główki przekładać. Nie polecam dla takiego maluszka koszulek ani kaftaników (podwijają się), ani niczego co ma zatrzaski z tyłu na plecach. Ja w ogóle nie używałam rozmiaru 56, od razu 62, ale kilka szt. 56 warto mieć, ale na prawdę nie za dużo. Lepiej inwestować w 62 i 68, bo te niemowlaki to tak szybko rosną w pierwszych miesiącach, że hej ![]() A teraz trochę ponadrabiam, bo dziecko już śpi ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2588 |
Zakorzenienie
|
Też jestem przeciwko kaftanikom. Nakupowałam ich trochę dla Filipa i praktycznie ani razu ich nie założyłam, według mnie średnio wygodne...
#2589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2590 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie nie ma fajnej szkoły rodzenia, chodziliśmy prywatnie do położnej, ale to była strata czasu i pieniędzy. Sama teoria i jakieś filmiki z płyty:/ A i tak na końcu było CC. Ale jak jakąś fajną masz na oku (z fajną doświadczoną położną, z ćwiczeniami oddychania czy na piłce, kąpielą czy przebieraniem noworodka), to myślę, że watro ![]() ![]() Sylwia__88 ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Na początku często łożysko jest nisko i podnosi się z kolejnymi tygodniami. Leż, oszczędzaj się i zero sexu jak mówi lekarz ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2591 | |
Zakorzenienie
|
Co do toxo to słyszałam, że to nie koty są największym zagrożeniem ( czy raczej ich odchody, bo to one są chyba głównym zagrożeniem - a sprzątać je może przecież ktoś inny), ale surowe mięso - nawet w trakcie przygotowania np. na kotlety czy nawet niemyte owoce czy warzywa po których mogły chodzić zakażone zwierzęta.
U mnie w rodzinie jedna osoba przechodziła toxo - nawet nie wiadomo kiedy, wyszło podczas ciąży, a kota nie miala. Ja mam psa, niestety sierści jest dużo w okresie linienia. Odkurzam praktycznie codziennie, a i tak jest. Moja kilka razy ją spróbowała i wypluła jak raczkowała, teraz jak nawet gdzieś ją dojrzy to wie że to niejadalne i nie rusza. Ale za to mało choruje i być może nasz psiak też miał na to jakiś wpływ. Nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby pozbywać się psa, to jest przecież członek rodziny. ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2592 |
Zadomowienie
|
Ale naprodukowałyście tych postów, godzinę nadrabiałam
![]() Jutro mam wizytę u gina, mam nadzieję, że podobnie jak Monica80 poznam płeć Maleństwa...nie wiem, czy nie jest za wcześnie, ale w sumie mamy ten sam TP, więc może ![]() ![]() ![]() Rybka głowa do góry, trzeba myśleć pozytywnie, to bardzo pomaga zarówno Tobie jak i dzidziusiowi ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o pomoc w opiece nad noworodkiem, to sama mam problem i nie wiem co robić. Z jednej strony bardzo chciałabym sama z mężem poradzić sobie w tych dniach z dzidzią, głównie dlatego, żeby nie irytować się "dobrymi radami" mamy lub teściowej. Moja mama jest (podobnie, jak którejś z Was, sorki, ale nie pamiętam której) bardzo obrażalska, nie można jej zwrócić uwagi, bo zaraz jest foch, zresztą ona wie najlepiej co i jak mam robić, przecież wychowała 3 dzieci ;/ Już miesiąc temu planowała, że może bym przez parę miesięcy (!) po porodzie przeprowadziła się do niej, a mąż by dojeżdżał w weekendy (!!!)..masakra ;/ Od razu powiedziałam, ż nie ma takiej opcji i jeśli już to ona na tydzień przyjechałaby do nas, żeby pomóc w pracach domowych (jest bardzo pedantyczna, więc to jedyny w tym wypadku plus, że na pewno miałabym pozmywane gary, ugotowane, wyprane, uprasowane...). Tylko, że jak przyjedzie to na pewno nie skończy się tylko na pracach domowych, bo zacznie się wtrącać do tgo co robi przy maleństwie. Teściowa z kolei jest nadopiekuńcza, ale da się coś jej jeszcze w miarę przetłumaczyć, choć też ma niektóre swoje racje, których ja nie uznaje..z kolei teściowa sama nie weźmie się za sprzatanie, bo widze jak dba o porządek w swoim domu... Także mogłabym zdecydować się na opiekę nad dzieckiem jedynie z mężem, ale on na pewno nie poradzi sobie ze sprzataniem, praniem, prasowaniem, bo po prostu jest niedokładnym leniem ;/ Zaczną się wymówki, że przciez noworodkowi nie trzeba aż takiej czystości lub coś w tym stylu. I nie, żeby to gdzieś wyczytał, po prostu będzie mu tak wygodniej ;/ Sylwia mój mąż tez jest ciężki do wychowania, już kidyś mi oświadczył, że nigdy nie wejdzie pod pantofla, żaliłam już się tu kiedyś na niego, że nie interesuje się ciążą i w sumi tak jest do tej pory. Niby pójdzie ze mną do szkoły rodzenia, będzie też ze mną rodził, ale co z tego, jak póki co nie wiedział, że jutro mamy wizytę, pewnie też nie wie w którym jestem tygodniu, do tego często mnie denerwuje mimo, że powtarzam mu, że ma przez te kilka miesięcy spiąć się i zrobić wszystko by mnie nie denerwować..ehh nie tak sobie wyobrażałam to wszystko, ale cóż...może faktycznie, jak brzuch będzie większy to i jego zainteresowanie wzrośnie - póki co najważniejszy jest komputer i wyjścia ze znajomymi ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2593 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o mieszkanie to ja byłam osłabiona po porodzie i to bardzo, bo miałam anemię, ale nie leżałam cały czas, bo przecież też idzie zwariować. Oczywiście to bardzo indywidualna kwestia, dużo zależy też od dziecka i piszę jak zwykle tylko ze swojego punktu widzenia. Wypoczywałam dużo, ale włożenie prania do pralki i wyciąnięcie i rozwieszenie to nie był dla mnie problem, nie prasowałam, bo przecież i tak nie wychodziłam, a dziecięcych ubranek ogólnie nie prasuję, chyba że coś jest gniecące. Koszule mąż sobie prasował sam. Co do sprzątania to też ogarniałam to co było niezbędne. A zmywarka zmywała, ale jakbym miała zmywać sama to też dałabym radę.
Moim zdaniem najgorsze dni są w szpitalu, chyba że ktoś ma cc to może być dłużej. Ja przez tydzień nie mogłam za bardzo siedzieć, ale chodzić tak, z tym że byłam slabsza to rozkładałam sobie to wszystko w czasie i robiłam na spokojnie. Gotowałam jakieś proste potrawy lub te z zamrażalnika. Nie chodzi mi o to, żeby którąś zniechęcać do korzystania z pomocy, ale jeśli ktoś ma wątpliwości to może po powrocie do domu zobaczcie jak to wszystko ogarniacie i wtedy zadecydujcie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2594 |
Raczkowanie
|
Boże... nie powiem, że mój Przemek jest ideałem bo zgrzeszyłabym. Ale z tego co czytam, nie mam co narzekać i zadziwia mnie, że dorośli mężczyźni nie potrafią się spiąć w tak szczególnej sytuacji jak ciąża i poród. Ja miałam wiele wątpliwości co do jego dorosłego podejścia i bałam się zdecydować na dziecko, sądziłam, że będę z większością problemów borykać się sama. Ale staje jak dotąd na wysokości zadania i jestem naprawdę szczęśliwa. Wspiera we wszystkim, a jak mam zły dzień i uszy położy po sobie i słucha cierpliwie moich krzyków, rozumie huśtawki hormonalne itd...
Ale wiecie co? Słyszałam powiedzenie, że kobieta staje się matką gdy dowiaduje się, że jest w ciąży, a mężczyzna staje się ojcem, gdy zobaczy dziecko. Nie traćmy więc nadziei, może dojrzą i będzie fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2595 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Do szkoły rodzenia się wybieram, raczej razem z TZ jesli godziny zajec na to pozwolą (praca). Wiadomo, ze chcialabym by był przy porodzie, ale nie jestem przekonana czy on sie tam odnajdzie i ogarnie i czy mnie to nie bedzie krepowalo? W koncu dzieją się tam rozne rzeczy, obrzydliwa rzeznia.. Ale mysle tak? Ja tez się boję i tez nie chcialabym tego widziec, przezywac, ale nie mogę się wycofac- powiedziec, ze nie chce, więc on tez musi sprostac. Przynajmiej w tej pierwszej czesci.. by było mi razniej. A pozniej niech wyjdzie lub bedzie przy mojej głowie a tam połozne niech działają. Pojawiła się nowa wersja mojego upatrzonego x-landera ![]() Tylko, ze nie potrafię się zdecydować na kolor z tegorocznej gamy..;/ Nie potrafię. Jak spacerowka jest boska to gondola mniej... POMOCY... Czrany wygląda bosko- ale będzie budził kontrowersje+ czarna gondola na lato? Nie wiem :/ (czy się nie będzie nagrzewać i płowieć). Szary tez fajny (spacerówka), ale gondola bardzo jasna.. bedzie się brudzic. Beżowy- śliczny, ale tak samo... Aaaaaaaaa Który się Wam podoba? http://www.kidsrelax.pl/wozki-x-land...-beige_miejski
Mama Ssaka CÓRKA 14.06.14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Promotorka zdrowego stylu życia i biznes mam! Chcesz czuć się, wyglądać i żyć lepiej? Praca z domu, praca przy dzieciach, dodatkowa podpora finansowa-> napisz! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2596 |
Raczkowanie
|
A autorka bloga udzieliła Ci dostępu?
Mnie osobiście żaden z tych kolorów się nie podoba, jakieś takie smutne wszystkie :/ A czarnego faktycznie unikałabym na lato, na pewno będzie się mocno nagrzewać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2597 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny zrobiłam chyba coś czego nie powinnam... zaczęłam czytać opinie o szpitalu, którym mam plan rodzić. Mogę opierać się tylko na internecie bo nie znam nikogo w Koszalinie, żeby dopytać, nawet nie wiem jak ten szpital wygląda... Może Wy wiecie jak tam jest?
Opinie są tragiczne i jestem przerażona!!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
Ja mam 2 czarne wozki i zaden sie nie nagrzewal a nawet zaliczyl plazowanie. To chyba kwestia materialu.Ja uwielbiam czarne wozki. Z tym ze jeden lekko stracil inensywnosci w kolorze ale podejrzewam ze z innymi intensywnymi kolorami mogloby byc podobnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2599 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2600 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2601 |
Zakorzenienie
|
Ja przyznam szczerze ze pierwszy raz slysze ze odsylaja bo sie nie bylo na sr. A w jakich szpitalach tak jest? U mnie mowili ze jak sie ma papierek z ukonczenia to ma sie pierwszenstwo a jak przyszlo co do czego to nikt nawet o to nie zapytal. Z tym ze to bylo ponad rok temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2602 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2603 |
Zakorzenienie
|
O moim szpitalu tez byly rozne opinie a jestem zadowolona. Sama nie pisalam opinii. Pewnie najwiecej pisza Ci niezadowoleni.A niektorzy tez przesadzaja i wymagaja chyba 5 gwiazdkowego hotelu w panstwowym szpitalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2604 |
Zadomowienie
|
Nie wiem, może tak jest we wszystkich szpitalach, ale czytałam, że w koszalińskim bez łapówki podobno żadna położna się na kobietę, czy dziecko nie popatrzy, niemiłe, niepomocne i obrażone na świat... Z cesarką czekają aż wody są zielone i dziecko przyduszone itd. itd... Wiem, że to tylko jedna strona i najczęściej piszą osoby, które się wyrażają negatywnie, ale jak czytam opinie to mnie ciarki przeszywają. Jedyne co chwalą to to, że oddział jest po remoncie, chociaż tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2605 |
Wtajemniczenie
|
Co do położnych to naprawdę jest loteria. Przeczytałam o swoim i opinie podzielone, głównie jeśli chodzi o pomoc poporodową, są miłe położne i pracujące z łaski, niestety nie mamy na to wpływu a kasy za darmowo przysługująca mi pomoc na pewno bym nie dała. Za to podobno u mnie bardzo chętnie robią cc, aż za
![]() A u Ciebie jest tylko jeden szpital? Koszalin z tego co kojarzę jest sporym miastem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2606 |
Zadomowienie
|
Co do kolorków x-landera, to mi jakoś nie przypadły do gustu, trochę takie smutne i ponure te kolorki ;/
pater wg mnie dobrze, jakbyś zapytała jakąś znajomą, która rodziła w tym szpitalu, opinii w necie zwykle więcej jest negatywnych, ja wolę posłuchać znajomych, które rodziły w danym szpitalu, wtedy mogę dopytać, może akurat to co jej się tam nie podobało dla mnie nie będzie problemem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2607 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() CO do psów to przypomniała mi się moja dawna koleżanka z pracy - była na spływie kajakowym i znalazła psa przywiązanego do drzewa, ledwo biedakowi głowa z wody wystawała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój też znaleziony. Prawdopodobnie został wyrzucony z samochodu albo był gdzieś przywiązany i się uwolnił, bo ma starte dolne zęby - nie do końca, ale widać i jak tylko jesteśmy przy samochodzie to musi koniecznie wejść do środka - tak jakby się bał, że go zostawimy, a normalnie to oaza spokoju. A minęło juz chyba z 10 lat jak jest z nami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Rozeznanie
|
Przed chwilą na TVN style był program Bosackiej "o matko" właśnie o ciąży, nawet tż ze mną oglądał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2610 |
Zadomowienie
|
Ja w Koszalinie byłam dosłownie 3 razy w życiu i dopiero się tam przeprowadzam, ze względy ma mężową pracę i właśnie jest problem bo nie mam kogo zapytać, nie znam tam nikogo i tylko internet mi zostaje :/ W rodzinny mieście (na drugim końcu Polski) to wiem jak jest, czego się spodziewać itd. a tak to na głęboką wodę... Jeszcze nowego lekarza muszę znaleźć
![]() ![]() Ale gdzieś czytałam, że najważniejsze jest nastawienie!!! Nawet pani sprzedająca ciążowe piżamki powiedziała mi, że mam jechać z myślą, że urodzę naturalnie, żadnych cesarek, raz dwa i będzie dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.