![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
strajk nauczycieli - Wasze opinie
mam nadzieję, że nie powielam wątku (w każdym razie nie doszukałam się niczego na ten temat) do rzeczy:
Dziś w niektórych polskich szkołach miał miejsce strajk nauczycieli. Piszę ten wątek ponieważ jestem oburzona całą tą szopką. Nie ukrywam, że praca nauczyciela jest z pewnością pracą trudną i mozolną oraz wymagającą wyrzeczeń, ale sami wiedzieli gdzie się pchają... Praca nauczyciela jak każda inna ma swoje plusy i minusy. Zacznę od plusów: + dwumiesięczne wakacje + dwutygodniowe ferie + wolne we wszelkie święta + wolne weekendy + profity za polecenie uczniom książek z wydawnictwa które raczyło się u danego belfra zareklamować + wg.mnie spore wynagrodzenie (zważywszy na nikłą ilość przepracowanych w tygodniu godzin) + możliwość rozładowania swoich emocji na uczniach (nie ukrywajmy, że wielu tak robi) + moc władzy sprawowanej nad uczniem - BEZCENNA + bezproblemowe zwolnienia lekarskie (ludzie innych profesji boją się chorować, ponieważ szefostwo odetnie im pensję lub pożegna się z danym pracownikiem) Teraz minusy - w te dwumiesięczne wakacje jednak czasami nauczyciel musi pojawić się w szkole - użeranie się z coraz bardziej patologiczną młodzieża - zdzieranie gardła (ta praca wymaga nieusntannego mównienia) - całymi nocami sprawdzają kartkóweczki i itp. Nie rozumiem czemu miał służyć ten strajk?? Polscy nauczyciele mają wynagrodzenie adekwatne do swojej pracy. Mało tego mogą dorabiać sobie udzielając korepetycji czy w przypadku językowców wykładać w jakiejś szkole języków obcych po godzinach... jestem przeciw podwyżkom czekam na Wasze opinie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: strajk nauczycieli - Wasze opinie
a ja jestem za
uwazam, ze nauczyciele zarabiają śmiesznie mało, a ich praca jest naprawdę ciężka. W dodatku to nie jest tak ze wracasz z pracy zdenerwowany i masz spokoj- czesto trzeba przeciez posprawdzac sprawdziany czy przygotowac sie do jutrzejszych zajec. Teraz takie czasy, ze zawod nauczyciela stracil zupelnie szacunek, bardzo mi z tego powodu przykro. edit: zapomniałam dopisać- jak przeczytałam o tej 'mocy władzy sprawowanej nad uczniem', to sie w duchu zaśmiałam. Nie te czasy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
strak nauczycieli - Wasze opinie
dla mnie to jest jedna wielka farsa
![]() Cytat:
smiesznie malo?? niekiedy nauczyciele zarabiaja wiecej od lekarzy!! a zawod zawodowi nierowny...
(..) did you ever know there's a light inside your bones the hope that you can't hide and it teases you every night (..) Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-05-29 o 14:52 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szacunek się należy bez względu na wszystko - tu się zgodzę, ale co do editu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
no tak, 'wiekszosc nie wypelnia obowiazku nalezycie', a w jakim zawodzie wszyscy sa tacy sumienni?
oczywiscie zgadzam sie, ze sa tez zli nauczyciele, ktorzy mineli sie z 'powolaniem' [ech, powolanie- czy takie cos jeszcze istnieje?] ale wyrazam swoje zdanie na podstawie tylko moich obserwacji, a mam to szczescie ze w swoim zyciu spotkalam duzo nauczycieli, ktorzy cale swoje zycie poswiecali szkole, uczniom.. nie majac z tego nic oprocz satysfakcji. Porownywac z lekarzami nie ma co bo to inny temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no to tylko pozazdroscic ze mialas do czynienia z tymi "dobrymi"
![]() mysle ze lekarze to nie inny temat..zarowno oni jak i nauczyciele domagaja sie podwyzek..a wiekszosc z nich startuje z tego samego poziomu pensji??? to komu sie bardziej nalezy podwyzka?? jak dla mnie bezdyskusyjnie LEKARZOM!!
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Wtajemniczenie
|
strak nauczycieli - Wasze opinie
Cytat:
sama tak twierdzisz, ja bym polemizowała Cytat:
Rozumiem, ze ciezko wszystko nosic, ale jak ja chodzilam do szkoly, i w gimnazjum i liceum umowilismy sie z nauczycielami, ze ksiazki nosimy tylko wtedy kiedy beda potrzebne na lekcjach, i to jedna na lawke wystarczy [zreszta mielismy szafki na ksiazki w szkole] Cytat:
Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-05-29 o 14:53 Powód: post pod postem |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w szkole raczej ciężko się dogadać i co więcej te ksiązki mimo iż noszone przeze mnie bardzo rzadko się przydają... chodzi o sam fakt aby były co wg mnie jest bez sensu najmniejszego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale widzisz...starkuja w jednym czasie... wiec lekarze i nauczyciele na raz nie dostana podwyzek !! nasz rzad az tak łaskawy nie jest ![]() ![]() ![]() tak apropo nauczycieli to moze nie maja prawa na gnebienie itd. ale tak jakby przyzwolenie ![]() ![]() na 16 nauczycieli...mialam 2 normalnych ![]()
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: strak nauczycieli - Wasze opinie
Cytat:
Czyli ,ile zarabia nauczyciel ?-skoro tak twierdzisz ,to pewnie znasz zarobki nauczycieli ![]() Cytat:
![]() A ciekawe,jak nauczciele zaczną odchodzić z zawodu i w końcu żaden się nie ostanie -kto wykształci tych lekarzy? Bez nauczyciela nie ma lekarza. A,gdyby były pieniądze na podwyżki-to dostaliby nauczyciele i lekarze. Widocznie tych pieniędzy nie ma.
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a ja chyba jednak jestem ZA
bo to smieszne, zeby po 20 latach pracy zarabiac 1500zł a praca nauczycieli jest taka jaka jest, do najprzyjemniejszych raczej nie nalezy, ale ktos musi ja wykonywac ... pochodze z rodziny gdzie polowa osob uczy/uczyła w szkole i uwierzcie mi, nauczyciele to tez ludzie ![]() anestet-ka bardzo ładnie napisala, ze "a dobrą pracę każdemu nalezy się słuszne wynagrodzenie." i taka jest prawda. moze dzieki takim strajkom niektorym otworza sie oczy i wreszcie osoby pracujace w sferze budzetowej beda zarabiac tyle pieniedzy, zeby normalnie zyc.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
U mnie nie strajkuja- bo wola pracowac niz nie pracowac
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem za strajkiem i bynajmniej nie dlatego, że nie miałam dzisiaj dwóch pierwszych lekcji. zawód nauczyciela jest naprawdę ciężki i odpowiedzialny, a wynagrodzenie, jak na taki wysiłek, malutkie.
zresztą, podwyżki przydałyby się wszystkim, nie tylko nauczycielom. i w sumie nie wiem, czy nie wolałabym stąd wyjechać, niż strajkując bić się (błagać?) o każdy grosz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
co do adekwatnosci zarobkow sie nie zgadzam, bo w tym kraju malo kto dostaje pieniadze adekwatne do wlozonej pracy. ale na Onecie widzialam sonde, ze nauczyciele chca wczesniejszych emerytur. nie wiem czy to rzeczywisty postulat, ale uwazam, ze to troche za wiele... kazdy by chcial... a niektorzy nie dosc ze za ciezka prace nie maja wczesniejszej emerytury, to pracuja rowniez w wakacje i ferie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do porodu lekarz wcale nie jest niezbędny . Są kobiety,które dziecko rodzą w domu-a i zdarzają się przypadki,że w taksówce lub w sklepie-czekając na karetkę hehe ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
nie rozumiem jak można napisac, ze
+ wg.mnie spore wynagrodzenie (zważywszy na nikłą ilość przepracowanych w tygodniu godzin) + możliwość rozładowania swoich emocji na uczniach (nie ukrywajmy, że wielu tak robi) a wiesz ile oni pracuja? wiesz ile zajmuje i9m sprawdzanie kartkówek, sprawdzianów? a co do wyżywanie sie na uczniach to... sama jestem uczennica i wiem ze to raczej uczniowie moga robić co chca, a nie nauczyciele... taka prawda, czasy gdy szacunek dla nauczyciela był "na codzień" juz minąl... i tylko od niego samego zalezy czy uczniowie będą go szanowali... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
uff nie jestem sama w swoich poglądach
![]() Wcześniejsze emerytury na pewno miałyby wielki plus- więcej miejsc pracy dla młodych nauczycieli, tyle teraz szuka pracy. Tylko, zeby ci starzy chcieli z tego przywileju korzystac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Podwyżki - owszem
Wcześniejsza emerytura - ![]() Co do strajku. W naszej szkole takowego nie było, zresztą jak w całym mieście. Nauczyciele na znak solidarności wywiesili flagi. I chyba to wystarczy, bo to nie wina uczniów, że nauczyciele mało zarabiają, a na nich głownie się to odbiło.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Możei skrajne-ale są
![]() Za to ze świecą nie znajdziesz lekarza samouka od A do Z -czyli od nauki czytania ,na studiach skończywszy ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z autorką. Podwyżki? Śmieszne. Przy takiej ilości godzin jakie oni przepracowują to zarabiają wystarczająco. Znam wiele osób, które by tyle chciały dostawać. Są ludzie po dwóch kierunkach studiów, którzy zarabiają podobnie jak nauczyciele, z tą różnicą, że pracują conajmniej 2 razy dłużej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Złota robota?" nie sądzę ![]() Widzę, że ignorancja w tym kraju się szerzy, to tak na marginesie ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mieli wybór,mogli go dobrze wykorzystać.
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
nie zgodzę się;
nie każdy, np taka fryzjerka? ![]() a co do tego, że nauczyciele mało pracują- kilka godzin. Jednego dnia 8, drugiego 6, czy 5. Plus to co w domu. I tak wychodzi więcej niż ten przepisowy 8- godzinny dzień pracy. No, chyba że na pół etatu po 4 godziny co drugi dzień i 600 zł na rękę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że praca wspaniała. Wiem, że ciężka, bo chodzę do szkoły i widzę. Ale nie tylko ta praca jest ciężka. Nauczyciele zachowują się jak gdyby ich praca była najgorsza, a inni tylko leżą i bąki zbijają. Pytanie więc czemu zostali nauczycielami? Kto im zabronił być murarzem, górnikiem czy prawnikiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.