|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
| Na plotkowym królujemy, każdą kupę świętujemy |
|
7 | 16,67% |
| W pieluszce znów kupa, na plotkowym obgadana nasza grupa |
|
2 | 4,76% |
| Pierwsze ząbki posiadamy gryźć więc wszystko zaczynamy |
|
2 | 4,76% |
| Czas się napić butlę soczku mamy przecież już pół roczku |
|
17 | 40,48% |
| Siadać pięknie zaczynamy, pierwsze ząbki posiadamy |
|
11 | 26,19% |
| Mamusie i dzidziusie VII-VIII |
|
3 | 7,14% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V
Cytat:
![]() Cytat:
Szkoda ze spacer sie nie udal. Cytat:
powodzenia!!! Cytat:
My szczepimy Ole po 7 miesiacu Jutro konczymy rota, potem zaczynamy pneumo. Z tym ze Ola nie idzie do zlobka. Dziecilm zlobkowym zaleca sie szczepienie wczesniej.Cytat:
Biedna Ty. Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#4352 |
|
Zadomowienie
|
skylie-ja właśnie w biedrze mleko kupuję,49,99 zł
Wczoraj kupiłam ostatnią puszkę, i to tylko ze względu na szczepienie,żeby dziecku krzywdy nie zrobić.Dzień dobry ![]() Noc przespana w miarę,gorączki dzięki Bogu nie było.Zaspaliśmy rano,tato ledwie do pracy zdążył,Jasiek przepił gdzieś w nocy skarpetkę
|
|
|
|
#4353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Elaine dzieki! Mnie tez boli kregoslup :-( najgorzej po kapieli i wieczorami... Masaze by nam sie przydaly ;-)
|
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny..
przed chwila mialam akcje z usypianiem w lozeczku.. no tak sie darl i krzyczal, ze i tak skonczylo sie na bujaniu na rekach. Slychac, ze wyciska placz i te pokrzykiwania..nauczyl sie i korzysta. A jak tylko wchodzilam dawac mu smoczek i nakrecac muzyke, jeszcze gorsze darcie, to juz nie wiedzialam czy lepiej sie pokazywac i go rozhudzac, ale by czyl, ze jestem, czy lepiej dac sie wyplakac z mozliwym lekiem, ze mamusia go zostawila Tylko czekalam kiedy sasiedzi sie zaintetesuja. Po 20-30min. dalam za wygrana. Elaine chcialam ok. pol roku tylko karmic..poczekam jeszcze tylko by ten gluten wprowadzic..pewnie to troche jeszcze potrwa nim zaczne. W przypadku Olka chyba lepuej bedzie szybciej odciac go od piersi, bo im dalej tym trudniej bedzie..tak mysle ![]() Tez chcemy na pneumo szczepic. Na nastepnym szvzepieniu 23 stycznia zapytam pediatre kiedy mozemy zaczac. Chcemy tylko 2 dawki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4355 |
|
Zadomowienie
|
Błagam tylko nie znowu wątek kupowy
))Mała spi ja sniadanko i kawka i do roboty ![]() A co do alergii to jest coraz lepiej. Podjadam juz czekolade i plasterek sera czasami i jest ok. Jajka to jeszcze dramat i nie ryzykuje jeszcze z soja i rybami. Ale cieszy mnie po mału mleko
|
|
|
|
#4356 |
|
Zadomowienie
|
Agrafka86 dzieki, wlasnie czekam na wyniki.
Super ze u Was juz lepiej. Dobrze ze cwiczylas! Widac duzo to dalo!
|
|
#4357 |
|
Zadomowienie
|
dzoan nie wiem o co kaman u ciebie czy zeby czy co. Mała jak była podziebiona do tego zeby to tez 3 dni dawała czadu zwłaszcza w nocy. I raz przypadkiem jak Tz nie było a ona sie darła w nocy to musiałam wstac i zapalic po cos swiatłoi nagle alleluja cisza i spokuj. Spałysmy tak do rana i nie daj boze tylko zgasic. tak przez 2 dni . teraz np. jak cos jej nie pasi to próbuje nowych rzeczy np. wczoraj ja uspiła głosna muzyka ale taka ze mnie wnerwiała a ona zasneła i sie obudziła jak tylko płyta sie skonczyła wiec trzeba było jeszcze raz. Moze u was tez jakies nowe bodzce sa potrzebne?
|
|
|
|
#4358 |
|
Konto usunięte
|
Hej!
Dzoan z mąką ryżową chodzi o to, że dodają ją różne firmy do dyni. Nie wiem, czemu, ale chyba jest OK, akurat Artkowi nie szkodzi. Strasznie, strasznie współczuję Ci tych jazd z usypianiem..... U nas z kolei Artek od kilku dni jest niespokojny w nocy. Rzuca się przez sen, mam wrażenie, że się obudzi zaraz. Dośpi, ale nie za długo. I potem go kładę obok siebie - płacz, na sobie - płacz, w łóżeczku - płacz, w końcu jakimś cudem usypia... Nie wiem, co się dzieje. Czy to może być efekt podawania kaszek? Kurcze, nie ma problemów z kupami... A jeszcze: poprosiłam męża, żeby mi zrobił tabelkę z Artusiową wagą
|
|
|
|
#4359 |
|
Zakorzenienie
|
AgaPlast super, ze z alergia juz lepiej. Olek jakies strasznej nie mial, poliki przususzone i na nozkach suche plamku, troche na raczkach i jedna na pkeckach, ale widze, ze ostatnio lepsza skora, a tez pidjadam sery, troche mleka i jajka
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4360 |
|
Zakorzenienie
|
LEMURKI hihi przepil
no ładnie. A tak w ogóle to gratulacje! SYLWIA oj przydałyby się ![]() DZAN ja staram się nie wchodzić jak zasypia,bo zauważyłam ze jest gorzej. Chyba ze to juz taki płacz mocny i charakterystyczny to od razu idę.. Kurde no ale każde dziecko inne Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#4361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44505668]Fiazo kciuki! Dziewczyny przepraszam, że Was nastraszyłam, ale akurat Artek wzw zniósł najgorzej, miał opuchliznę i gorączkę tylko po tym szczepieniu Może u Was będzie łagodniej, a może też kolejne dawki są lżejsze, bo i dzieciaczki większe...[/QUOTE]Spoko luuz damy rade. Ale ładnie Arti przybiera,widac w tabelce ![]() Cytat:
![]() Elaine-co do olejowania: biore Babydream dla mam lub zwykły olej rzepakowy.NAlewam troche do kieliszka i mocze palce i przeciągam pasmo po paśmie.Omijam skórę głowy.Potem włosy zwijam w koczek albo robie warkocz i tak spie.Daje na poduszke ręcznik albo gorszą poszewke.Rano myje włosy i daje odzywke jak zawsze.Staram sie zimą 2-3 razy w tyg. to robic . Polecam tez laminowanie włosow zelatyną .Neni namiętnie robiła to w ciąży ,ja teraz raz w tyg. staram sie.Wlosy są naprawde miękkie,wygładzone Do tego pełne blasku po olejowaniu ![]() ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Laura śpi.Ja pije kawke.Przyszykowałam rzeczy dla siebie i dla niej i po 13 jedziemy na szczepienie. ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Laurka dziś kończy 27 tygodni
|
|
#4362 |
|
Konto usunięte
|
A ja idę w sobotę do fryzjera choćby się waliło i paliło.
Muszę wycieniować włosy. Mam już dość długie (a w grudniu rok temu obcinałam tak, że nie umiałam spiąć w kucyk) i u mnie to akurat jest tak, że w rozpuszczonych wyglądam jak topielica (wiecie, jednym pasują długie proste, innym nie). Więc podetnę końcówki i wycieniuję. |
|
|
|
#4363 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa ptzypomnialo mi sie ze dzisiaj Igorek kończy POL ROKU!AGAPLAST Tino juz rozpusta jak czekoladę wcinasz
![]() PERSE ale ładnie poronione tabelki ROCKY dziękuję za opis. Faktycznie proste )Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
Elaine-wszystkiego najlepszego dla Igiego
![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Perse-jakbym wystopniowala wlosy to za duzo by mi ich nie zostalo musze tez sie wybrać końcówki podciac Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#4365 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet smoka nie chce jak placze. Ja to chyba wyrodna jestem, bo nawet jak ostro wyje to probuje wziac go na przetrzymanie. Mam wrazenie, ze inaczej nie naucze go zasypiania w lozeczku :/ Cytat:
dla Laury za 27 tygodni Rocky to z babydream dla mam na wlosy to jakas oliwka do ciala? [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44512577]A ja idę w sobotę do fryzjera choćby się waliło i paliło. Muszę wycieniować włosy. Mam już dość długie (a w grudniu rok temu obcinałam tak, że nie umiałam spiąć w kucyk) i u mnie to akurat jest tak, że w rozpuszczonych wyglądam jak topielica (wiecie, jednym pasują długie proste, innym nie). Więc podetnę końcówki i wycieniuję.[/QUOTE] jejku ja juz sie tyle czasu wybieram do fryzjera i dojsc nie moge.. od ciazy nie mialam chocby koncowek pocietych Cytat:
dla Igorka..woq to juz pol roczku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- To ja sie tez pochwale, ze Olus wczoraj 2 razy przekrecil sie z brzuszka na plecki dzisiaj dopiero raz.. jeszcze chyba zapomina, ze potrafi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#4366 |
|
Zadomowienie
|
elaine
dla igorka. Przerwa.psy mi dziecia obudziły. mam ochote dzisiaj je wystrzelac. Nie. jednego małego szczekota unieszkodliwoc bo najwiekszy ferment sieje . Przyjechał kurier z 40 kg psiegozarcia a one zamiast go radosnie przywitac to prawie z furtka wyszły. Koles sie zestresował zrzucił mi towar przed brama i pojechał i sobie radz. a one łagodne jak baranki przeciez mógł wnisc na podwórko......
|
|
|
|
#4367 |
|
Zadomowienie
|
Elaine-no przepił,w końcu wczoraj dziadek miał urodziny,to się z najmłodszym wnukiem napił
![]() Los skarpetki dalej nie jest znany. Dla Igiego- Sto lat i dużo zdrówka od cioci i JasiaSylwia-dzięki za namiar na aptekę,jak młody nie polubi bebika,to będę miała jakąś alternatywę. Perse-ja też śmigam w sobotę do fryzjera,i jeszcze mamę ze sobą zabieram.Wyglądam jak kupa ostatnio,strasznie się zapuściłam.Włosy mam długie i koszmarnie krzywą grzywkę ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Rockyyy-dla Laurki
|
|
|
|
#4368 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!!!
Ja dziś w sklepiku, lipa straszna dziś, klientów było z 3, oczywiście nic nie kupili, dobrze, że mamy sklep internetowy bo przynajmniej tam się coś sprzedaje :/ TŻ z Tymusiem w domku. Uwaga uwaga - nasz dorosły syn z jednym ząbkiem dospał dziś sam w swoim pokoiku do godziny 5.08 bez żadnych pobudek rodziców ![]() Wstaliśmy o 8. Pierwsze mleczko o 8.23 bez płaczy i lamentów ![]() Mam nadzieję że czasy syren odeszły do przeszłości. Cytat:
My na pneumo mieliśmy szczepić po 6 mcu, 3 dawki przy okazji innych szczepień, ale dowiedzieliśmy się że w 7 mcu jest tylko jeszcze jedno szczepienie w kalendarzu, a później dopiero jak dziecko skończy rok kolejne szczepienia i musielibyśmy przychodzić specjalnie na samo pneumo. Być może zdecydujemy się szczepić dopiero po 2 r.ż. bo wtedy jest tylko jedna dawka i dodatkowo u nas refundowana przez Urząd Miasta. A do żłobka nie idzie, dopiero do przedszkola. Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44512577]A ja idę w sobotę do fryzjera choćby się waliło i paliło. Muszę wycieniować włosy. Mam już dość długie (a w grudniu rok temu obcinałam tak, że nie umiałam spiąć w kucyk) i u mnie to akurat jest tak, że w rozpuszczonych wyglądam jak topielica (wiecie, jednym pasują długie proste, innym nie). Więc podetnę końcówki i wycieniuję.[/QUOTE] Ja zawsze miałam długie, po szpitalu strasznie nierówne, dopiero przed chrzcinami podciełam na krótko, aby były równe. W krótkich czułam się rewelacyjnie, ale teraz już duuużo urosły i się wywijają we wszystkie strony. Nie wiem czy przetrwać i zapuszczać, czy obciąć od nowa. ![]() Cytat:
, ja tak samo staram się zaglądać i tutaj i tam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do jedzenia to u nas akurat żarłok, wcina wszystko co dostanie, więc nie wiem jak to jest, jak dziecko nie chce nowości. Ale myślę, że na początku zaakceptuje owoce, a później się jednak przekona również do warzyw i innych smaków. Cytat:
Świetny pomysł na doskonałe rozpoczęcie dnia.
|
|
|
#4369 |
|
Zakorzenienie
|
Dzoan-babydream dla kobiet w ciąży, olejek do ciała
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Juz po.Laura prawie sie rozplakala jak zobaczyla pielegniarke.Pozniej bylo ok. Przy ukluciu rozplakala sie ale ją zabawilysmy Wazy 6800 .Przybrala malo dostalysmy skierowanie na morfologie i mocz. ![]() Ale poza tym to super sie rozwija ![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#4370 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro bedzie żłobek tolepiejszczepic,my jednakpoczekamy bonie bedziemy sie żłobkowac, dla nas to tylko 6 tygodni czekania juz. A co do warzywek to pierwsza lyzeczke wezmie do buzi i zacyzna sie krztusic, łzy w oczach i wypluwa wszystko, przy kolejnym podaniu zaczyna piszczeć i płakać, zaciska ustainie dasie nic podac wiec odpuszczam. Cytat:
![]() Cytat:
u nas zdażyły sie dwie takie sytuacje, że Zuza obudziła sie z przeraźliwym pisko-płaczem,takim bardzo załosnym [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44512124]Hej! Dzoan z mąką ryżową chodzi o to, że dodają ją różne firmy do dyni. Nie wiem, czemu, ale chyba jest OK, akurat Artkowi nie szkodzi. Strasznie, strasznie współczuję Ci tych jazd z usypianiem..... U nas z kolei Artek od kilku dni jest niespokojny w nocy. Rzuca się przez sen, mam wrażenie, że się obudzi zaraz. Dośpi, ale nie za długo. I potem go kładę obok siebie - płacz, na sobie - płacz, w łóżeczku - płacz, w końcu jakimś cudem usypia... Nie wiem, co się dzieje. Czy to może być efekt podawania kaszek? Kurcze, nie ma problemów z kupami... A jeszcze: poprosiłam męża, żeby mi zrobił tabelkę z Artusiową wagą [/QUOTE]podajesz kaszki z owocami? u nas kaszki tak srednio spasowały, miałąmwrażenie, ze pęcznieje jej brzuszek po nich i jest taka niespokojna, jak dałam z owocem było juz w porzadku i piekna waga Artusia ![]() Cytat:
za tygodnie i powodzenia na szczepieniu![]() i chyab naoliwie w piatek wlosy a co! Cytat:
no to jest powód jest impreza ![]() Cytat:
za przekrety zdolny dzieciak !a co do usypiania u nas nanowo owóróciło sitanie na rączkach, ztym, ze u nas chyba gosci pan skok... ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
i grunt, ze juz po bólu. Kiedy bedziecie robić morfologie?? Zuza tylko sie skrzywiła przy wkłuciu i spokojnie podziekowałyśmy pani pielegniarce a na korytarzu każdy podziwiał jaka to była dzielna
|
|||||||
|
|
|
#4371 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Jutro albo w poniedziałek.
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Ciezko jest zebrac mocz do tego woreczka? Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#4372 |
|
Zakorzenienie
|
to kciuki trzymam zeby wszystko wyszło ok!
|
|
|
|
#4373 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tzn. jak z owocem? Nam poszło gładko, ale przypuszczam, że przy dziewczynce trudniej. |
|
|
|
|
#4374 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44517239]Na razie podawałam kleik i kaszkę ryżową o smaku bananowym. Kurcze może one faktycznie pęcznieją w brzuszku, sama nie wiem :/
Tzn. jak z owocem? Nam poszło gładko, ale przypuszczam, że przy dziewczynce trudniej.[/QUOTE] tzn ja robie kaszke a do tego troche jablka albo sliwke albo banan czy co tam podajesz,bo jablka sie boisz ? z tym, ze u nas tylko te owoce sa przymowane wiec trudno tak to wszystko kategoryzowac a ktos tu pisał ze kleik kukurydziany podobno lżejszy dobrzuszka? a moze to poprostu skok albo zeby albo Bog jeden wie co |
|
|
|
#4375 |
|
Konto usunięte
|
Ech ech trudne to wszystko i biedne nasze dzieci, szkoda, że człowiek nie rodzi się z umiejętnością mowy od początku...
|
|
|
|
#4376 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44517484]Ech ech trudne to wszystko i biedne nasze dzieci, szkoda, że człowiek nie rodzi się z umiejętnością mowy od początku...[/QUOTE]
ja mam ciagle wrażenie, ze najwiecej błędów popełnia sie na swoim dziecku a z nowosci mamy suche placki na łokciach i mamy odstawic gluten na jak długo nie wiem ale lekarz wspomniał, ze moze było za wczesnie |
|
|
|
#4377 |
|
Konto usunięte
|
Iwona no chyba inaczej się nie da niczego nauczyć.
Gluten to kolejne koszmarne widmo, które jeszcze nade mną krąży... A zbiegło Wam się to w czasie, tak? |
|
|
|
#4378 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że już sadzasz na nocniczku. Ja zaczęłam rozszerzanie diety od warzyw i Lila je uwielbia, owoce już gorzej, a kaszki w ogóle nie toleruje. za przewroty.Jeśli chodzi o rehabilitację to nie wiem, jak u was, ale my będziemy chodzić na pewno do czworakowania, mimo, że neurolog mówi, że już asymetri u nas nie widać ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44512124]Hej! D A jeszcze: poprosiłam męża, żeby mi zrobił tabelkę z Artusiową wagą [/QUOTE]Super ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Nie jest to trudne naklejasz i czekasz u nas przeważnie od razu Lila sika, jak jest pozbawiona pieluszki, jak nie zakładam pieluszkę i np. sprawdzam po pół godzinie czy się nie napełnił![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44517735] Gluten to kolejne koszmarne widmo, które jeszcze nade mną krąży... A zbiegło Wam się to w czasie, tak?[/QUOTE] U nas naszczęście się przyjął i mamy już dużo rzeczy przetestowanych, dzisiaj na tapecie był pasternak z marchwką i ziemniakami
|
|||
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44517735]Iwona no chyba inaczej się nie da niczego nauczyć.
Gluten to kolejne koszmarne widmo, które jeszcze nade mną krąży... A zbiegło Wam się to w czasie, tak?[/QUOTE] ja od 8 lat pracuje z dziecmi i młodzieżą a przy swoim dziecku jestem jak ciemna masa ![]() po 5 dniach odpodania glutenu pojawily sie suche placki, odstawilam od razu na tydzien i potem znowu spróbowałam i po 4 dniach znowu suche placki, ale moj lekarz stwierdzil że nic sie nie mam martwic ze jeszcze dorośnie do glutenu Cytat:
A rozszerzanie też zaczęłam od warzyw ale co z tego jak nie chciała przełknąć nic?? spróbowałam po 2 tygodniach dać owoc i jakosnagle umiałajesc złyżeczki, połykać i domagać sie o wiecej. Moj pediatra powiedział, ze to nie szkodzi jak dziecko lubi owoce to niech je, gorzej jakby nie przybierała na wadze. Chociaż spadła z 90 centyla na 75 ale co to w porówaniu do Twojej kruszynki.... |
|
|
|
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
Surka -Laura przybrała 350 g od 1,5miesiaca
My z uwagi na zaostrzenie sie AZS mamy wstrzymac sie glutenem do 10 miesiąca. Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.

(
Wczoraj kupiłam ostatnią puszkę, i to tylko ze względu na szczepienie,żeby dziecku krzywdy nie zrobić.

dla Laury za 27 tygodni
no to jest powód jest impreza
zdolny dzieciak !