|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
34 | 64,15% |
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
9 | 16,98% |
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
10 | 18,87% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
znalazłam takie coś
http://www.szpitalzelazna.pl/userfil...planporodu.pdf ale znając naszą służbę zdrowia mam wątpliwości czy ktoś to będzie czytał/przestrzegał ![]()
#3632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W naszym szpitalu chcą aby każdy go miał, choć pewnie kończy się na tych ze szkoły rodzenia ![]() Co do Tż w czasie porodu, to położna mówiła że bardzo często zdarza się że tatuś wychodzi w momencie właściwego porodu na te kilka minut żeby tego po prostu nie widzieć. Ja nie chce żeby wychodził, nie wiem jak on to zniesie ale przecież jak pisała jedna z wizażanek nie musi siedzieć twarzą do nóg, tylko obrócić krzesełko twarzą do twojej twarzy i odwrócić się dopiero jak usłyszy krzyk małego. Położna mówiła że partner na sali porodowej to taki łącznik między majaczącą kobietą które ona nie zna, a nią samą. Partner lepiej zna możliwości rodzącej. Muszę się z tym zgodzić. Widzieliśmy też jedną dziewczynę która właśnie zaczynała rodzić, bo akurat jechała z nami windą na porodówkę z iby rzyjęć i wyglądała na umęczoną bólem z godnością ![]() ![]() Idę umyć podłogi, bo dziś wizyta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |||||||
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pisałyście o KTG dziewczyny warto spytać o nie lekarza! Gdyby nie to, że mi je ginka zaleciła w życiu bym o swoich skurczach nie wiedziała. W mojej przychodni to badanie kosztuje 35 zł, może w waszych przychodniach też jest aparatura do KTG, ale nawet o tym nie wiecie. Spytajcie ginów na wizytach czy zalecają to badanie. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Raczkowanie
|
melduję się i ja na nowym wątku
![]() dzisiaj mam wizytę o 18, proszę trzymać kciuki aby dzidziuś ładnie rozchylił nóżki ![]() ostatnio mało się udzielałam na wątku ale mało co jestem w domu i mam dostęp do neta a w telefonie niestety nie mogę Was podczytywać ![]() side ja też chcę aby tż był do końca przy porodzie, pierwszy przeżył więc drugi to chyba będzie dla niego pestka ![]() ![]() buziaki dla was i jak będę mogła to znowu się odezwę, nie bijcie ![]() i brawa za wizyty ![]()
#3635 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Obiecałam, że zajrzę więc zaglądam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ad 2 - Uczniów szkoły policealnej. Ale tym razem siedzę tylko w komisjach, swoje egzaminy będę miała w weekendy. Ad 3 - No właśnie czego będziecie używać do pupci? Wcześniej wiele z Was było za naturalnymi środkami - pamiętam, że pisałyście tylko o wodzie przegotowanej? Ad 4 - Tata niby nie chce źle i nie mówi tego złośliwie, on ma już taki charakter, wszystko widzi na czarno itd. ale nie zmienia to faktu, że takie słowa nastawiają mnie tak a nie inaczej. Widziałyście może taką reklamę w TV o lotach i nielotach? O tym, jak rodzice przez to co mówią dzieciom budują w nich (lub nie) poczucie własnej wartości, pewność siebie itd.? Wypisz wymaluj reklama o sytuacji w mojej rodzinie. Cytat:
Dziękuję za dobre słowa ![]() Cytat:
Widzisz u mnie ten zły okres trwa już kilka ładnych lat i też w kółko sobie powtarzam, że po nocy zawsze przychodzi dzień itd ale nie przychodzi i to mnie niesamowicie dołuje, że ciągle obrywam po tyłku, że ciągle wszystko na nie itd. Wtedy trudno wierzyć w lepsze jutro, skoro od tak długiego czasu ono po prostu nie nadchodzi... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czasem sobie myślę, że muszę być chyba wyjątkowo paskudną osobą skoro aż tak dostaję po tyłku... Cytat:
![]() Kłótnię, czy 'zamieszki' tutaj oczywiście zauważyłam, ale nie chciałam się nawet do nich odnosić, uważam, że życie bywa i tak na tyle trudne, że nie warto wsadzać sobie jeszcze nawzajem szpile... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do nacinania krocza - koleżanka mi opowiadała, że jakby położna nie krzyknęła, że ma (uwaga!) tępe nożyczki to nawet by się nie zorientowała, kiedy to robią. Mnie już nacinanie przeraża, a co mówić o rozerwaniu...... ![]() Zmykam bo zaraz na egzaminy się spóźnię. Miłego dnia dla Was ![]()
![]() |
#3636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak więc jedziemy do szpitala gdy: -minęło 7 dni od terminu porodu wg ostatniej miesiączki (w naszym szpitalu są specjalne godziny w których się stawia wtedy w szpitalu miezy 10 a 12) i trafia się na patologię - gdy mamy skurcze które robią się coraz częstsze i mocniejsze - gdy odejdą nam wody (gdy nie ma pewności że to wody a wydzielina, wkładamy te wielkie podpachy i zmieniamy pozycję ciała, bo dziecko działa jak pływak, zatyka nam otwór jak stoimy, ale jak się poruszymy to może go odblokować...więc najlepiej się położyć i zobaczyć czy znowu będzie mokro) Jeśli wody są białe, lekko mętne, lekko różówe to spokojnie iść robić kanapki, przygotować torbę, wcześniej zadzwonić do położnej jeśli jesteśmy z nią umówione, wezwać męża jeśli nie ma lub kogoś z rodziny kto nas zawiezie. I jak poczujemy się zagrożone jechać. Siedzimy tak długo w domu dokąd czujemy się bezpieczne. Jeśli wody sa zabarwione mocno krwią bądź zauważymy smółkę tzn wody będą czarno zielone natychmiast jedziemy do szpitala, jeśli nikogo nie ma wzywamy pogotowie! Smółka oznacza że dziecko oddało ją a nie powinno coś go zestresowało, coś co mu zagraża. - do szpitala jedziemy też gdy wypadł czop śluzowy aczkolwiek nie jest on wyznacznikiem, bo potrzeba nam jeszcze skurczy Jeśli między 32 a 34 tygodniem czujemy że nasilają się nam skurcze jedziemy natychmiast do szpitala i tam podpinają nam ktg i podaje sie sterydy na płucka dla malucha, bo gdyby coś żeby były rozwinięte. od 35 tygodnia jeśli dobrze pamiętam już są tak rozwinięte, że nie ma takiego strachu. Do szpitala koniecznie należy mieć: kartę ciąży, dowód osobisty, oryginalną kartkę z pieczątką laboratorium z grupą krwi, wynik badania GBS zrobionego przynajmniej na 3 tygodnie przed porodem. Jeśłi go niema profilaktycznie antybiotyki zostaną podane w 4 dawkach w czasie porodu, bądź w wypadku pozytywnego wyniku. Potem dochodzi wyprawka w której poza tym wszystkim o czym piszecie na uwagę zasługuje wg mnie jedynie informacja o tym, że majtki kupujemy te siateczkowe wielorazowe, a nie te jednorazowe z flizeliny bo odparzają tyłek i są mało rozciągliwe a my będziemy jak potrącone kaczki po porodzie. Dla dzidziusia zabieramy jedynie pieluszki, chusteczki nawilżające i krem do pupy (u nas jak pisałam polecają linomag). Ubranka mogą być swoje, jak nie mamy to dostanie od nich. Ja zatem zabiorę swoje. Nie chcą żednych kosmetyków dla maluszka...nic z tych rzeczy bo oni odpowiadają za dziecko, w tym za jego reakcje alergiczne. Będziemy mówili o szczepionce na żółtaczkę którą podaje się w szpitalu, bo podają jakąś koreańską chyba a jak ktoś chce inną i wiele ludzi chce (koszt chyba 50zł) to poprosić lekarza na wizycie o receptę i nie kupować jej wcześniej bo trudno ją przechować właściwie, ale po porodzie mąż jedzie do całodobowej apteki i kupuje, tylko zaraz po porodzie mówimy to żeby uprzedzić ich ruchy. Podają wtedy tę naszą. Dziecko do kangurkowania zakrywają specjalnym zestawem jednorazowych szmatek które wyglądają jak te podkłady poporodowe, jest to idealnie sterylne i super ciepłe a ciepło jest dla małego najważniejsze po porodzie, bo najwiekszym szokiem jaki przeżywa to szok termiczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3637 | |
Zakorzenienie
|
U mnie właśnie takie są. Ciocie, które nie jedno już w życiu widziały
![]() Cytat:
![]() Co do porodu to ja namawiam tż, żeby podczas właściwego porodu stał mi przy głowie i ściskał mnie za rękę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3638 |
Zakorzenienie
|
TVN szybko Zawitkowski o karmieniu piersią
![]() !!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja dostałam poduszkę i kołderkę, także nie mam wyboru, ale i tak będe tego używała może dopiero od roku. Do roku nic ![]() Cytat:
![]() Cytat:
I prosze się nie załamywać. ![]()
![]() |
#3640 |
Zadomowienie
|
Sorka że tak późno odpisuje ale mam problem z internetem
![]() ![]()
#3641 |
Zakorzenienie
|
Dziendoberek
![]() Już po sniadanku, piękna pogoda u mnie, slonecznie, aż żyć się chce.. Nie pamiętam która robiła zakupy na C&A doszła już paczka??? Bo mnie trafia już.. Jutro będzie 2 tygodnie od zakupow, mail niby przyszedł ze paczka wyslana ale nie mogę monitowac po numerze bo jest info ze brak danych o przesylce.. No to biore się za nadrabianie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3642 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Przydatne info zapisałam dzięki. Nie pomyślałabym o wodzie i czekoladzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Laktator można nabyć używany i wysterylizowac. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Laski na styczniowkach i te co mają nawal pokarmu, i te co w ogóle nie maja pokarmu, bardzo sobie chwalily laktator. W obydwu sytuacjach pomogl. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3645 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, podczytuje Was od jakiegoś czasu i chciałabym dołączyć- przygarniecie kropka? Jestem Milena, mam jeszcze 28 lat i tp 11/03/2014
|
![]() ![]() |
![]() |
#3646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zapraszamy do naszego grona. wiesz już kogo spodziewasz się w swoim brzuszku? napisz nam coś o sobie, z jakiej części Polski jesteś i czy to twój pierwszy dzidziuś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Zakorzenienie
|
Co do porodu - mój małż był ze mną, od momentu kiedy go wreszcie wpuścili, cały czas. Stal z boku głównie. Był taki moment, że położna powiedziała, ze juz widać główkę i ze dużo włosków ma Circus, zapytała go czy chce zobaczyć, ale nie skorzystał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | ||||
Zadomowienie
|
Witam w ten piękny słoneczny dzionek
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() podziwiam Cię że jeszcze chodzisz do pracy, zamierzasz pracować do porodu? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja do zakładek wszystko dodaję, a później nie ogarniam tych zakładek ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Takie opinie czytałam odnośnie mojego szpitala ![]()
![]() |
#3650 |
Moderator
|
A u mnie mowili ze robia lewatywe ale nie kazali kupowac, czyli wychodzi na to ze szpital zapewnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Raczkowanie
|
jestem z Lublina, to moje pierwsze maleństwo a z płcią... no cóż miałam mówione że chłopiec dwa razy a ostatnio lekarz stwierdził, że trudno powiedzieć po czym skwitował " A miała być dziewczynka ? tak?" więc już sama nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3652 |
Raczkowanie
|
cayenneOna ja nie wiem jak Ty miałabyś urodzić tak duże dziecko sn
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ela87 co do tego planu porodu, to nie kieruj się tym co piszą, bo zawsze piszą ci co mają coś złego do powiedzenia. Ja o moim szpitalu też słyszę zawsze od tego coś co w życiu tam nie był, tylko "słyszał". Na 10 dziewczyn które tam rodziły, słyszałam źle od jednej tylko i to tej która miała potworne komplikacje zdrowotne wynikające nie ze złej pracy szpitala tylko paskudnego ułożenia się dziecka itd. Od jednej co też "słyszała" wiem że szpital w ubiegłym roku w sądzie miał założone jakieś sprawy. Prawda jest taka, że sama pracuję w urzędzie i wiem jak to jest, przyjdzie byle ... a praw ma więcej niż obowiązków i od razu straszy wszystkich sądami. Czy jak któraś z nas kupi kocyk albo wózek z którego bedzie zadowolona to bedzie mu pisała pochwalne listy w internecie? wątpię. Ale jak któraś kupi wózek i zepsuje się jej kółko na pewno o tym napisze ![]() Edytowane przez side85 Czas edycji: 2014-01-09 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3654 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A jaki podgrzewacz będziesz zamawiać? Butelki Medeli też są chyba szklane, może udaloby Ci się je czyścić w tym wyparzaczu co masz ![]() Dziewczyny a jak to jest ze smoczkami, też muszą być z tej samej firmy co butelki? żeby smoczki były takie same? bo ostatnio tak mi koleżanka powiedziała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- A tej znajomej lekarz to trochę coś nie teges, ponad kilogram różnicy....przecież bierze się do ustalenia wagi dziecka jakieś inne pomiary...trochę dokladniej powinien to robić...pewnie się rozerwala biedulka Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3656 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie mniejszym problemem jest laktator/butelka bo przelać to trwa trzy sekundy i żaden problem więc wybrałam taką szwarcarską firmę Bibi bo mają świetne smoczki i dokupiłam butelkę, a laktator kupię inny bo oni nie mają. Smoczek jeśli wybrałaś silikonowy to kupujesz z tej samej firmy też silikonowy do butelki a jesli ten drugi nei pamiętam z jakiego surowca to wtedy kupujesz ten drugi z tej samej firmy do butelki. Myślę że to robienie nas w balona, bo jakoś nasze matki kupowały smoczki z apteki za 1zł i mamy zdrowe ładne zęby, a dzisiejsze dzieci mają katastrofę ale skoro tak piszą, to tak zrobiłam. Edytowane przez side85 Czas edycji: 2014-01-09 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Smoczek pokazywali nam na SR superowy-brzydki, ale idealnie imitujacy sutek - nawet u nas nie do dostania w sklepach, jest tylko w szpitalach.... Może im się jeden zgubi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też mnie martwi, że zima będzie późno, śmieję się, że do wózka pług śnieżny przyczepię, sąsiedzi mnie pokochają za darmowe odśnieżanie chodnika |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Wole to niz niespodzianke w trakcie parcia ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.