|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3061 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
I bardzo dobrze dla Ciebie ¿e lubisz miêso, jedz i nie ¿a³uj sobie, jeszcze lepiej ¿e jesz ró¿norodnie o to te¿ chodzi ![]() ![]() Poza tym jad³ospis bardzo ³adny, tylko spokojnie na jeden posi³ek mo¿esz zje¶æ 2 jajka to takie minimum i szczerze nie wiem ile to 30g szynki ale je¶li nie dwa prze¶wituj±ce plasterki to te¿ dobrze ![]()
![]() |
#3062 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3063 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jad³ospis na 5+, wszystko super do tego bardzo moje smaki, mniam ![]()
![]() |
#3064 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
dziêkujê
![]() ![]()
#3065 |
Zadomowienie
|
Utrzymanie: czê¶æ dnia spêdzi³am u siostry na porodówce,dlatego tylko 4 porz±dne posi³ki + przek±ska na mie¶cie
¦niadanie : Cienki nale¶nik owsianko-¿ytni (na mleku migda³owym),sma¿ony na teflonie, z twarogiem pó³t³ustym eko z rodzynkami, ¿urawin±,mandarynk± i orzechami nerkowca. Cappuccino z 2 espresso 45 min zajêæ fitness z obci±¿eniem II ¶niadanie: porcja sa³atki caprese:mozzarella,pomido ry,bazylia,orzechy pini i grzanka z razowca z past± z ciecierzycy i natki pietruszki z roszponk± i kie³kami rzodkiewki. Kawa³ek ¶wie¿ego ananasa. 40 min jazdy na rowerze Obiad: porcja ³ososia pieczonego na parze z cytryn±, pieczone warzywa: pomidorki koktajlowe,jarmu¿, brukselka i kabaczek z ³y¿k± oliwy i zio³ami prowansalskimi, kasza jêczmienna Przek±ska: kawa³ek ciemnej czekolady lindta z jagodami, kilka migda³ów i orzechów laskowych,kawa na mie¶cie Kolacja: sa³atka z li¶ci szpinaku, dwóch ³y¿ek komosy,pomidora, mango, ¿ó³tej papryki,jajka na pó³twardo,po³owy avocado i pra¿onego s³onecznika Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-01-09 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#3066 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ju¿ siê co¶ urodzi³o? ![]() gratulacje dla siostry ![]() ![]()
![]() |
#3067 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
U. (wiem, dalej U. Tak mi sie wydaje, ze chyba przesadzam z warzywami i zbyt duza ich ilosc na raz (blonnik?) powoduje u mnie koszmarne dolegliwosci. cie¿kosc i przepe³nienie, ból watroby i zoladka zawsze musze po takich posilkach brac leki rozkurczowe. np polaczenie brokula i pomidorów, lub pol glowki salaty lub cala cykoria czy 2 papryki... chyba przestawie sie na warzywa gotowane lekko. chociaz po gotowanych brokulach wlasnie czy kalafiorze w polaczeniu z surowymi warzywami jest podobnie..
![]() Sniadanie. owsianka na szklance mleka 2% i plastrem grubym twarogu po³tustego(50g p³atków), z: garsci± orzechów laskowych, ³y¿k± pestek slonecznika, garscj± goji i wkrojonym grapefruitem (polowa duzego); zielona herbata. IIsn. grahamka posmarowana avokado, tofu naturalym 50g (4 grubsze dluzsze plastry), salata mas³owa, duza iloscia natki pietruszki i po polowie papryki czerwonej i zielonej na zagryche; herbata czarna. (okropny bol zoladka i ciezkosc.) Obiad. ponad polowa worka kaszy gryczanej, 1.5 sznycna z piersi indyka w ziolach, salatka: rukola, salata, pomidor, cykoria, kie³ki lucerny koperek z oliwa z olwiek. Podwieczorek. jablko, garsc migda³ow, jogurt naturalny 150g; czarna kawa. Kolacja. 2 wieksze kromki razowca posmarowane awokado lub oliwa z oliwek(?), z wedlina z indyka lub polowa puszki tunczyka wsw plus 100g serka wiejskiego, rzodkiewki, salata maslowa, kie³ki rzodkiewki. nie wiem co z ta kolacja, co wybrac ![]()
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-09 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3068 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
![]() |
#3069 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Postanowi³am bardziej przybli¿yæ Wam gramaturê i wielko¶ci posi³ków, ¿eby by³o ³atwiej
![]() U/P I Owsianka (25g p³atków owsianych, 10g mieszanki otrêbów) gotowana z po³ow± sporego jab³ka i lnem mielonym odt³uszczonym, z serkiem wiejskim 150g, kostka gorzkiej czekolady i gar¶æ p³atków "gwiazdki cynamonowe"; kawa z mlekiem 1,5% i kês dro¿d¿ówy ¶niadaniowej taty :P II Bu³ka grahamka z ziarnami (90g) posmarowana twaro¿kiem, z szynk± drobiow±, plastrem sera twarogowego (z Lidla) i ogórkiem kiszonym; 2 mandarynki nieca³a godzina æwiczeñ III ¦wie¿o wyciskany sok z buraków i marchewki - szklanka; miska zupy selerowo-serowej(serek topiony) z ziemniakami i ry¿em w ¶rodku, do tego miêso z udka kurczaka, na oko stwierdzam, ¿e z 80 g mia³o ![]() IV s³onecznik 30g (paczka z Lidla nie³uskanego, który ma 60g), rz±dek gorzkiej czekolady z wedla ![]() V Bu³ka kajzerka wieloziarnista (Lidl) posmarowana twaro¿kiem, z papryk±, do tego kawa³ek kie³basy drobiowej (powiedzmy, ¿e mniej wiêcej taki: http://www.ilewazy.pl/kielbasa-smaczna ) podanej z musztard±; ³y¿eczka naturalnego kakao z mlekiem 1,5% + zielone herbaty, woda. Mo¿e co¶ wpa¶æ jeszcze :P
http://sailwithmex.blogspot.com/ <--- ¶niadaniujê, gotujê, oceniam i rozwa¿am ![]() http://eattrainbehealthy.blogspot.com/ <--- blog fit! Edytowane przez Seducer Czas edycji: 2014-01-09 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3070 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3071 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
dziekuje ale po prod mlecznych samych w sonie nic mk sie nie dzieje ew. wlasnie jak zjem za duzo warzyw czy to surowych czy gotowanych albo owocow.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To masz odpowiedz, przestañ zapychaæ siê warzywami tylko zacznij porz±dnie je¶æ i tyle w temacie.
![]() |
#3073 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
Cytat:
Jak dla mnie to wci±¿ jest najwy¿ej U, w zale¿no¶ci jakie masz zapotrzebowanie, ale z P ma niewiele wspólnego. Cytat:
![]() 30g to by³y 2 spore nieprze¶wituj±ce ( ![]() ![]() Hm, mo¿e kiedy¶ sobie sama upiekê szynkê. ![]()
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-09 o 18:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3074 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
agaczini, ja bym siê tylko do jednego przyczepi³a - olej s³onecznikowy to jeden z najgorszych wyborów je¶li chodzi o oleje. Bardzo niefajne proporcje KT omega 6 do 3.
Dzisiejsze U I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym II Ziarnista bu³ka-paluch z szynk±, chrzanem, pomidorem i ogórkiem kiszonym; ma³e jab³ko III Cebulowy gulasz z miêsa z ¿eberek wieprzowych; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z marchwi z oliw± z oliwek i sokiem z cytryny IV 4 niedu¿e kromki + piêtka ziarnistego chleba graham z: wêdzon± makrel±, serem cheddar i pasztetem z kaczk±; ogórki kiszone i pomidor Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2014-01-09 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3075 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- R 8:00 owsianka z orzechami w³oskimi, szklank± borówek, ³y¿eczk± miodu i 2 kostkami czekolady mlecznej 11:00 kromka ¿ytnia, wêdlina, 1,5 szklanki szparagówki, 2 ¶liwki suszone 13:30 go³±bek z kasz±, pó³ talerza szparagówki(w oleju)domowej, jajko sadzone 17:00 filet w panierce, kilka ³y¿ek æwik³y 20:00 kromka ¿ytnia z wêdlin±, pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul± sma¿ona na oleju |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3076 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Cze¶æ!
Dawno mnie tu nie by³o ![]() Przychodzê z pytaniem, my¶licie, ze szklanka ma¶lanki na 3h przed snem jest ok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3077 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
![]() A i wskoczy³o jeszcze. 2 rz±dki czekolady i jeszcze trochê mleka z miodem ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3078 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
U w kierunku P
I Owsianka na mleku 1,5 % -szklanka (2 ³y¿ki owsianych, 1 ¿ytnich, 1 otr±b pszennych, 2 ³y¿ki p³atków "zdrowy b³onnik", 1 ³y¿eczka siemienia) z 1/2 mango, ³y¿eczk± pestek dyni, ³y¿eczka jagód inkaskich (bardzo fajny wynalazek ![]() II Kanapka (szkolna): 2 kromki razowca z mas³em, 3 plasterkami kindziuka (taka kie³basa ![]() III 50 g kaszy jaglanej z sosem pomidorowym z tuñczykiem (120 g) i oliwkami zielonymi IV 2 mandarynki, 5 migda³ów V serek wiejski (200g) z rzodkiewk±, jajko, 2 kromki razowca z mas³em I jak jest P? |
![]() ![]() |
![]() |
#3079 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 076
|
hej, Rka. bêdê wdziêczna za wskazówki
![]() ¶niadanie: 5 ³y¿ek p³atków owsianych + 200ml kefiru + pomarañcza + ³y¿ka pestek dyni 2 ¶niadanie: 2 kromki chleba lnianego (sk³ad bardzo czysty ![]() obiad: zupa kalafiorowa na udzie kurczaka + miêso z kurczaka (2 porcje tej zupki) kolacja: 250 g broku³ów + 200 g piersi z kurczaka gotowanej + plaster fety + ³y¿eczka pestek dyni o bo¿e, moja Rka wygl±da jak P wiza¿anki wy¿ej ![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2014-01-09 o 21:33 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3080 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
R
I. Owsianka na mleku: 3 ³y¿ki p. owsianych, 1 ³y¿ka p. orkiszowych, 1 ³y¿ka otrêbów owsianych, 1 jab³ko, cynamon, pó³ ³y¿eczki miodu, ³y¿eczka mas³a orzechowego 2 mandarynki II. Zupa krem cebulowo-porowa (na bulionie miêsnym) z grzankami z 25g chleba orkiszowego III. Pier¶ z kurczaka 120g na ³y¿eczce oliwy z oliwek, 50g kaszy pêczak, mieszanka warzyw chiñskich 200g w sosie sojowym i przyprawach IV. Chudy twaróg 120g z rzodkiewkami i jogurtem naturalnym (³y¿ka), 60g chleba ¿ytniego z ¿urawin±
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-09 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3081 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
R
1. bu³ka z ziarnami z po³ow± awokado, jajkiem na twardo i rze¿uch±, zielona herbata 2. kawa z mlekiem, jab³ko 20 minut æwiczeñ, 20 minut na rowerku stacjonarnym 3. wielki talerz krupniku z kawa³kami fileta z kurczaka, 3 kromki ziarnistego chleba (btw. co s±dzicie o chlebie drwalskim z Lidla/Carrefoura?) 4. kilka winogron, 1/4 camemberta, gar¶æ orzechów w³oskich - ![]() 1,5 l wody Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-09 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
Niestety... R. W porywie siedz±ce na ty³ku U. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3083 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
![]() |
#3084 | ||
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moje zapotrzebowanie kaloryczne jest takie, ¿e nigdy na nim nie schudnê. Wynikaj±ce z kalkulatorów - wychodzi poni¿ej 1000 kcal ![]() Dzisiejsze (wczorajsze? ![]() ¦niadanie: w³asnorêcznie zrobiona tortilla z m±ki orkiszowej, z twarogiem, cebulk±, pomidorem i odrobin± kurczaka (resztki z dnia poprzedniego ![]() II ¦niadanie: owsianka z tahin± i domow± fru¿elin± wi¶niow± Obiad: nale¶niki razowe z farszem szpinakowym ( z ziemniakiem, twarogiem i czosnkiem) i czysta zupa pomidorowa w kubku Kolacja: 100 g twarogu z ³y¿k± jogurtu, pomidorem i kromk± razowego chleba
![]() |
#3085 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli mam rozumieæ ¿e jeste¶ 3-latk±?? Niektóre propozycje w menu ciekawe, choæ 3 razy w ci±gu jednego dnia twaróg to ju¿ przesada. Domy¶lam siê te¿ ¿e porcje s± ma³e, no i brakuje jaki¶ przek±sek, ¶wie¿ych warzyw, owoców, nasion, orzechów i zdrowych t³uszczy. Kolacja przera¿aj±ca, kojarzy mi siê ze szpitalem, choæ i tam daj± dwie kromki ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3086 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Cytat:
Mia³am taki dzieñ, jad³am du¿o twarogu. Jutro go np. nie ruszê i co umrê z tego powodu? I wspaniale, ¿e siê domy¶lasz. Naprawdê to jest wspania³y argument. Zobacz moje poprzednie jad³ospisy. Albo lepiej - domy¶l siê. Bo nie wymieni³am ka¿dego sk³adnika jakiego u¿y³am do przygotowania potrawy, tak jak Ty to robi³e¶ swojego czasu (tak, jestem na w±tku od dawna)? Ja siê nie muszê chwaliæ zawarto¶ci± szafek kuchennych. I kolacja niech Ci siê kojarzy z czym chce... nie jestem facetem, nie mogê æwiczyæ z powodów zdrowotnych i moje zapotrzebowanie kcal jest ni¿sze. Poza tym je¶li takie jedzenie kojarzy Ci siê ze szpitalem to zazdroszczê... ja wolê nie wspominaæ szpitalnego jedzenia.
![]() |
#3087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy wed³ug Ciebie za ka¿dym razem jak kto¶ komentuje konkretne menu, to tym samym musi wertowaæ ca³y w±tek w poszukiwaniu wcze¶niejszych jad³ospisów danego autora, bo a nó¿ trafi siê lepszy i trzeba wzi±æ go pod uwagê? ![]() Odnios³em siê do tego co napisa³a¶ o swoim zapotrzebowaniu. Je¿eli uwa¿asz ¿e wynosi ono poni¿ej1000 kcal to mam prawo przypuszczaæ ¿e Twoje porcje mog± byæ niewystarczaj±ce. ¦wietnie ¿e czytasz ten w±tek od dawna, ale to jeszcze nie powód ¿eby wrzucaæ jad³ospis i okazywaæ postawê "ale ja swoje i tak wiem". Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3088 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Ashira, zamiast sie oburzac, odpowiedz mi prosze na jedno pytanie: czy nie mylisz przypadkiem zapotrzebowania kalorycznego z podstawowa przemiana materii? Bo jak jestes niewysoka i niewiele wazysz, to ta druga ma prawo byc dosc niska (chociaz 1000 kcal cos mi nie styka - ja przy wzroscie 160 cm i wadze, powiedzmy, w normie, mam PPM blisko 1400 kcal).
Odsylam Cie do watku w tym dziale, gdzie sa wyposane wzory na wyliczanie BMI, zapotrzebowania itp. Moim skromnym zdaniem duzo bardziej wiarygodne niz niektore kalkulatory w necie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3089 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
Dziêki, s³ysza³am o tym ¿e jest niezbyt dobrym olejem, ale to by³o ¶wiadome wykroczenie ;p czyli lepiej sma¿yæ na oliwie? ![]() pochwalê siê, ¿e wczoraj pierwszy raz prowadzi³am zajêcia zumby i powiem wam, ¿e prowadziæ zajêcia to jakie¶ 2xwiêkszywysi³ek ni¿ po prostu w nich uczestniczyæ, spali³am mnóstwo kalorii i by³o super ![]() dzisiejszy jad³ospis R 7.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego, kapusta pekiñska, ser ¿ó³ty, pier¶ kurczaka sma¿ona (po³owa piersi ma³ej), guacamole 11.30 - 2 nale¶niki ze szpinakiem i kurczakiem 15.00 - jab³ko 18.00 - gulasz z ud¼ca indyka z cukini±, papryk±, cebul± i chilli, z ry¿em 21.00 - gramy dzi¶ imprezê w centrumwiêc albo wezmê na wynos gulasz, albo sa³±tkê ze sob± ![]()
![]() |
#3090 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-01-10 o 10:04 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.