|
|
#4921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część VII
A za moje gumeczki to kto zapali świczuszkę? I komórkę. I obrazek. I wszystkie kwiatki?
|
#4922 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie mam aż takich strat, jedynie kwiatki. No i oszczana kołdra i sofa, ale to nie był nasz kot tylko gość na wakacjach.
|
#4923 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Mam pytanie. Aktualnie moja przyjaciółka posiada 4 miesięczną kotkę, a jutro ja jadę odebrać swoją. Mavri ma mniej więcej 7 miesięcy. Nigdy nie miałam kota, więc moje pytanie może wydać się głupie, ale jak myślicie czy od razu po przybyciu do nowego domu pozwolić kotkom się spotkać? Czy dać Mavri czas na ogarnięcie nowej sytuacji? No i co gdyby na początku się nie polubiły? Da się kota przekonać do jakiegoś innego?
"Fiołki nie są skromne, gołębie niezbyt pokojowo nastawione, a koty rzadko wpadają na ten bardzo ludzki pomysł, by zachowywać się okrutnie czy fałszywie." - Eugen Skasa - Weiss Mavri z nami od 11.01.2014 <3 |
|
|
|
#4924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I podrapane łóżko od spodu. A teraz nawet grzeczny, rozumie komende,,złaź,, A w załączniku leżę i się pacze Wysłane z mojego GT-I9505
|
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) pozna dom, a dopiero potem (po kilku dniach) pozwólcie kotkom się spotkać "twarzą w twarz". Na początku niech się wąchają i słyszą przez drzwi, możecie też wymieniać ich posłanka albo pocierać jedną i drugą na przemian ręcznikiem, żeby się zapoznały ze swoim zapachem.
|
|
|
|
|
#4926 |
|
Naczelna Nastolatka
|
widzę, że ja jestem wyrodna
|
#4927 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4928 |
|
Naczelna Nastolatka
|
my chyba mieliśmy więcej szczęście niż rozumu z tego wynika, cztery razy tak wprowadzaliśmy nowego członka rodziny i obyło się bez większych zgrzytów.
|
#4929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie odnośnie karmy - ze względu na to że kobieta ma 7 innych kotów Mavri jest karmiona Royal Canin dla kotów wrażliwych i Puriną dla kotów dorosłych. Gdzieś słyszałam, że ponoć RC uzależnia koty. I teraz nie wiem czy to prawda. Wydaje mi się, że jest to dobra karma, ale z drugiej strony jeśli mimo wszystko miałaby jej szkodzić to wolałabym ją zmienić. Mam jeszcze jeden dylemat odnośnie karmienia - nie powinno się podawać jednej karmy, czy to znaczy że w ciągu dnia mam jej podawać wymieszane dwie, czy dzisiaj jedną a jutro drugą?
"Fiołki nie są skromne, gołębie niezbyt pokojowo nastawione, a koty rzadko wpadają na ten bardzo ludzki pomysł, by zachowywać się okrutnie czy fałszywie." - Eugen Skasa - Weiss Mavri z nami od 11.01.2014 <3 |
|
|
|
|
#4930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja zwaliła mi doniczkę ceramiczną z parapetu z małymi sadzonkami storczyka. Doniczka cała storczyki pewnie też całe były, ale mój tz delikatny jak słoń w składzie porcelany, odstawił doniczkę z tą ziemią co została, a resztę pozamiatał i wyrzucił, w tej części wyrzuconej były sadzonki Niestety zauważyłam dopiero na drugi dzień a śmieci już wyrzucone Oczywiście moja królewna w tym nie była winna tylko tz![]() Moja kotka czasami jak ktoś z mieszkania wychodzi lub wchodzi to wymyka się na korytarz. Do windy sama nie wejdzie więc jej pozwalam, bo czasami jakąś muszkę zobaczy i poluje. Dzisiaj sąsiad wychodził ze swoją sunią, a ona koty jak psy przyjacielsko traktuje, a ta moja jak ją zobaczyła to się wyłożyła z brzuchem do góry i zaczęła się łasić Psina chciała się bawić to zaczęła zaczepnie podskakiwać i szczekać, to moja kotka usiadła zdziwiona, podeszła kilka kroków, i w sumie nie wiedziała co zrobić, ale się nie jeżyła. wiec może się zaprzyjaźnią.
|
|
|
#4931 |
|
Polka Ogarniaczka
|
Nie zdążyłam wysuszyć kołdry, znowu zrobiła to samo...
|
#4932 | |||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Nie martw się. Niedługo Dzień Babci i będą promocje ![]() Cytat:
Łączę się w bólu ![]() Cytat:
Byłam dzisiaj u babci. Bawiłam się z kotem i zastanawiam się nad jedną rzeczą: czy w przypadku dachowców wychodzenie mruczka na dwór , a przebywanie tylko w domu ma wpływ na charakter kota? Perski niby miał rodowód, jest kotem z reguły spokojnym- w porównaniu do Chama. Cham to cham, rozrabia , jest niegrzeczny- w porównaniu do persa. Kot babci to istny szatan w porównaniu do Chama Mój to przy nim anioł ![]() Nie wiem, czy ja mam takie grzeczne koty, czy po prostu ten babci to taki diabeł wcielony
|
|
#4933 |
|
Zakorzenienie
|
Coś w tym jest, kot moich rodziców jest wychodzący i nie jest z nimi na pewno tak związany jak mój ze mną, w domu jest trochę niegrzeczny ale to też pewnie kwestia wychowania. Jak mój jest ze mną od małego i wie, że przy mnie na stół wejść nie może bo go zdejmę tak tamten kot robi w domu co chce.
|
#4934 |
|
Konto usunięte
|
Będę się smażyć w kocim piekle. Puściłam im to głośno i koty szukają po domu kotka, który miauczy w filmie. Obwąchują ekran, szukają za nim, miauczą do mnie.
![]() |
|
|
|
#4935 |
|
KOTerator
|
Będą ? Na storczyki ? Gdzie?
|
|
|
|
#4936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem ile ma kotek, ale u mnie najgorzej było z Niunią jak miała 4-6 mies., przechodziła wtedy "bunt młodzieńczy". W ogóle przestała mnie słuchać, wszelkie próby wychowania jej miała w nosie, a wręcz były świetną rozrywką i mnie "specjalnie" prowokowała. Musiałam wszystko chować, bo od razu stawało się zabawką. Naprawdę po 2 miesiącach już miałam myśli, żeby ją udusić ![]() A tu nagle z dnia na dzień przeszło, co więcej okazało się, że to czego ją uczyłam zostało w tej małej główce i jest super milutkim i ładnie wychowanym kotkiem ![]() [*] zasilacz do laptopa (pogryziony kabel). Wystarczył jeden dzień nagłego szaleństwa, kiedy zachowywała się znów jak zbuntowana nastolatka (dobrze, że tylko jeden i oby się już nie powtórzył).
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-01-10 o 22:26 |
|
|
|
|
#4937 | |||||
|
Nie depcze krokusów
|
Yeah, czyli nie tylko mój drapie od spodu!
Ale ma źrenice! Tak mi się przypomniało a propos źrenic, że Ziazik kiedyś zajmowała się kotem o okrągłych źrenicach. Nawet, jak był zwężone, to były okrągłe, nie kocie. Było to dla mnie dziwne, od razu widziałam, że coś z tym kotem nie tak. Kot był zdrowy oczywiście, ale nigdy nie widziałam poza ZOO kota o okrągłych źrenicach. Cytat:
Na początku postaw transporterek na ziemi i niech rezydentka powącha nowego kota. Potem proponuję nowego kota zamknąć w swoim pokoju, niech go pozwiedza, a rezydentka wącha drzwi. Niech nowa kotka zwiedzi resztę mieszkania bez obecności rezydentki (można ją na ten czas zamknąć w Twoim pokoju, niech wącha ślady zapachowe nowej). Spotkania niech będą ściśle kontrolowane, rzucajcie im w trakcie smakołyki (wystarczą chrupki karmy), bawcie się z nimi. Niech wiedzą, że nie są wrogami, że nie szczujecie ich na siebie. Dawajcie im jeść przez drzwi, niech czują swoje zapachy i wiedzą, że mogą swobodnie jeść w swojej obecności, że nic im nie grozi. Jak już się parę razy poznają, podawajcie pokarm w tym samym pomieszczeniu, z oddali - niech się widzą i czują, i wiedzą, że nikt im nie zabierze jedzenia, że mogą być spokojne. Powodzenia, czekamy na zdjęcia ![]() Cytat:
Dobrze by było, aby póki co kicia jadła dotychczasową karmę. Czeka ją dużo stresu, więc jak coś będzie nie tak, to nie będziesz wiedzieć, czy to kwestia nowej karmy, przeprowadzki czy choroby. Można podawać kotu jedną karmę. Moje koty są przestawiane na bezzbożówki, więc od miesiąca mają mieszaną karmę zbożową z bezzbożową w rosnących proporcjach. Za miesiąc będziemy na dobrej karmie bezzbożowej, która nie rujnuje portfela. Cytat:
Dużo zależy od charakterów kota, od terytorializmu. Daniels bardzo strzeże swoich zabawek, miejscówek do spania i kuwety. Na początku była więc walka. Teraz zabawki oddał Małej, śpi razem z nią, bo ona łazi za nim i się ryje, tylko kuwety podzielili między siebie. Czasem korzystają z jednej na raz... Cytat:
Cytat:
Koty niewychodzące wydają mi się bardziej pieszczoszkowate i zwariowane, w końcu całą energię muszą wyładować w domu. Widzisz, to prawie kilogram różnicy...
|
|
|
#4938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4939 | |
|
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4940 |
|
Raczkowanie
|
piękna - podobna do mojej Minoutki
|
#4941 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz nie drapie. Terapia tasma dwustronna robi cuda Wysłane z mojego GT-I9505
|
|
#4943 |
|
Rozeznanie
|
Kobiety jeśli któraś ma jakiś pomysł to proszę o rady bo nie wyrabiam
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post44547100 Podaję link bo to off topic.
“I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.” J.R.R. Tolkien Edytowane przez Gosia X Czas edycji: 2014-01-11 o 08:06 |
|
|
|
#4944 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już się oswoją ze sobą na pewno zrobię im zdjęcie i pokażę Wam jak się razem bawią A póki co umieram z niecierpliwości w pracy, bo nie mogę się doczekać już 15 - bo po pracy jedziemy odebrać Mavri
|
|
|
|
#4945 |
|
Rozeznanie
|
Maleństwo oskubało drzewko szczęścia a potem tymi liśćmi się bawiła o tak:
Zabawa liściem Poza tym kradnie wszystko co tylko się da ukraść
|
|
|
|
#4946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze powinni go wykastrowac? Mojego kolegi owczarek stwarzal mase problemow i wet kazal go ciachnac. Po miesiacu byl juz innym psem.
|
|
#4947 |
|
Nie depcze krokusów
|
Gosia X - na początek idźcie gromadnie i poinformujcie, że jeśli sytuacja się nie zmieni w określonym czasie, zgłosicie sprawę na policję / do ToZu / gdziekolwiek. Możliwe, że pies nie jest kastrowany, weźcie ze sobą wizytówkę pobliskiego weta.
Jeśli właściciel jest burakiem, to wątpię, czy da się coś zrobić. Nasze władze raczej oleją sprawę.
|
|
#4948 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
że szczeka na wszystko i wszystkich więc może wykastrować to się uspokoi. A tu oczywiście - gdzież psa kastrować, jajek go pozbawiać itp.) Na Policję nie będę dzwonić bo oleją na pewno, na wieś jechać i psa uciszać? Phi
|
|
#4949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale już się poddała
|
|
|
|
|
#4950 | |
|
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Tyle ze ja tu z miasta przyjechalam ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

おはよう! 

) pozna dom, a dopiero potem (po kilku dniach) pozwólcie kotkom się spotkać "twarzą w twarz". Na początku niech się wąchają i słyszą przez drzwi, możecie też wymieniać ich posłanka albo pocierać jedną i drugą na przemian ręcznikiem, żeby się zapoznały ze swoim zapachem.

Niestety zauważyłam dopiero na drugi dzień a śmieci już wyrzucone
Oczywiście moja królewna w tym nie była winna tylko tz

). A gdy Mu-Shu dostał burę i biegł się kłaść do posłania to on kładł się obok niego żeby go pocieszyć. Oto jedna z tych sytuacji.

Mój to przy nim anioł
że szczeka na wszystko i wszystkich więc może wykastrować to się uspokoi. A tu oczywiście - gdzież psa kastrować, jajek go pozbawiać itp.) Na Policję nie będę dzwonić bo oleją na pewno, na wieś jechać i psa uciszać? Phi