![]() |
#31 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 501
|
Dot.: zwi±zek na odleg³o¶æ
Cytat:
Chcia³bym sie przeprowadzic ale to nie jest takie proste niestety. Szukam pracy u niej w miescie ale jak narazie bez rezultatów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 218
|
Cytat:
![]() I tez nie ucze sie 5 min. A jak zamieszkacie razem to bedziecie tylko patrzec na siebie? Skro dziewczyna Ci powiedziala, ze poki co nic nie moze zmienic i liczy sie z tym, ze mozesz odejsc to co my mozemy zrobic? Zostan i zaakceptuj sytuacje albo odejdz. Tak naprawdê nie wiem czego od nas oczekujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 668
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez strix55 Czas edycji: 2014-01-11 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 668
|
A jak inaczej sobie z tym radziæ, je¶li nie zaakceptowaæ to? Skoro nie da siê i nie chcecie inaczej, mimo ¿e by siê da³o, to nie ma innej rady ni¿ siê z tym pogodziæ i organizowaæ sobie ciekawie czas bez siebie. Nie ma innej rady.
---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Tu ju¿ trudno oceniæ, bo opcje s± dwie: albo ona przegina pa³ê maj±c pretensje, ¿e za ni± têsknisz, albo Ty jeste¶ zbyt nachalny i nie rozumiesz, ¿e ona ma obowi±zki. Na pewno CI¡G£E mówienie o tym i narzekanie nie ma sensu, bo przecie¿ nie rzuci nagle studiów, bo s± wymagaj±ce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Proza zycia.. zwiazek to nie tylko randki, ogladanie razem filmow czy rezygnacja z obowiazkow dla partnera. Zapytaj czy widzi jakies rozwiazanie w dluzszej perspektywie czasu.. np co planuje po I roku.. jak widzi wasz zwiazek. Jak Ty go widzisz. Poki co problem tkwi w tym, ze ona ma studia, ktore pochlaniaja duzo czasu.
Ludzie studiuja i sa w zwiazkach. Nie zalezy to od kierunku a od czlowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
co po 1 roku ma siê zminiæ? ewentualnie po 2 po parktykach mówi³a ¿e zostnie w tej firmie jak sie da i przeniesie sie na zaoczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 942
|
Ja ¿yjê w zwi±zku na odleg³o¶æ ju¿ prawie 5 lat. Czasem nie widujemy siê przez ponad miesi±c i ¶wiat siê nie wali. Je¶li siê kocha, to nawet taka d³uga przerwa niczego nie zmienia. Dwa tygodnie czekania to piku¶ :P.
Wierzê w Nas bardziej ni¿ w mi³o¶æ, bo mi³o¶æ jest jak cz³owiek, chwil± co nie godzi siê na to, ¿e musi gin±æ. Powiedz mi to szczerze, chodzi o jako¶æ czy o ilo¶æ? - Nie wiem. Je¶li mi³o¶æ jest cz³owiekiem, chodzi mi o Ciebie! K. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
a jakie rozwi±znie by³o by dobre? mówi³êm ¿e szukam pracy w jej mei¶cie która by pozwoli³a mi na przeprowadzkê ale nic tkaeigo narazie nie znalaz³em.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem juz czemu sluzy ten watek? Jedynym wyjsciem jest przeprowadzka albo znoszenie tej sytuacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 337
|
Pfff uczelnia lepsza. My¶la³am, ze w ogóle nie ma tego kierunku w Twoim miejscu zamieszkania. I tak pracodowaca bêdzie mia³ gdzie¶ gdzie koñczy³a studia, wa¿ne co na nich robi³a. Nie wp³ynie to diametralnie na fakt znalezienia pracy w zawodzie. Jak dla mnie nikt dla dobra zwi±zku nie chce i¶æ na ugodê. Ty przynajmniej szukasz pracy, ale co to znaczy ,,nic nie znalaz³em"? Przecie¿ ona nie mieszka na jakiej¶ wsi zabitej dechami. Jakby¶ spi±³ siê to by¶ pracê znalaz³. Wykszta³cenie masz, wiêc CV puste nie bêdzie. Co robota któr± mo¿na dostaæ bez studiów boli ? No to jak boli i ,,uczelnia lepsza" to rozstañcie siê, bo widaæ, ze nie zale¿y Wam na tyle aby zmieniæ sytuacjê dla dobra zwi±zku.
Poza tym sesja sesj±, sesja minie i co dalej? Bo przez sam± sesjê zwi±zek jako¶ mocno nie ucierpi, no chyba, ze jest s³aby. Mo¿na siê przez miesi±c spi±æ i przeczekaæ. Na noc u niej zostaæ nie mo¿esz? Ona siê pouczy, Ty bêdziesz siedzia³ obok, a potem wieczorem sobie spêdzicie razem czas. Nie wierzê, ze cz³owiek uczy siê 24 h na dobê, przecie¿ mózg jej przestanie ch³on±æ je¶li nie bêdzie sobie robi³a odpoczynków. Je¿eli nie zmienicie czego¶ to nie wytrzymacie tej mêczarni. Jak na razie zachowujecie siê gapowato, ,,bo pracy nie ma", ,,bo uczelnia lepsza" - w ¿yciu trzeba czasem z czego¶ w minimalnym stopniu zrezygnowaæ czeby mieæ drugie - to na czym bardziej zale¿y. Poza tym przeprowadzka w Waszym przypadku jest wskazana z jeszcze jednego wzglêdu. My¶lisz o zarêczynach, wiêc nied³ugo powinien byæ ¶lub, jakie¶ konkretne plany i trzeba dzia³aæ ¿eby byæ nie tylko blisko siebie, ale te¿ aby ze sob± mieszkaæ. Co zarêczyæ siê zamierzasz, a ¶lub za 5 lat? My¶lisz, ze o¶wiadczyny z odwlekanym ¶lubem za³agodz± Wasz± sytuacjê? To siê grubo mylisz, bo min± 2 tygodnie, a oboje ,,zapomnicie", ze w ogóle by³ jaki¶ pier¶cionek, euforia minie, a dawne problemy daj± znowu o sobie znaæ. Mnie siê wydaje, ze Wy siê po prostu boicie zmian, nowego ¿ycia dlatego takie oci±ganie wychodzi. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-12 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 413
|
Mnie z tz'em dzieli 500km i widzimy siê czê¶ciej ni¿ Wy. Rzadko kiedy bywa niewidzenie siê przez 3 tygodnie.
Masz samochód? Jeste¶ mobilny? To ona je¼dzi do Ciebie czy Ty do niej? Wymówka nauki to tylko wymówka moim zdaniem. Ja studiuje 2 kierunki i jako¶ nie mam problemów z widzeniem siê z facetem. Jak trzeba co¶ zaliczyæ to uczê siê w tygodniu wiêcej zeby mieæ weekend wolny. Albo uczê siê normalnie w weekend gdy on jest, jak po¶wiecê 2-3h na zrobienie czego¶ to nic sie przecie¿ nie stanie, facet potrafi siê zaj±c sam sob±. Np ugotuje nam obiad, obejrzy co¶, poszpera na necie ![]() Uwa¿am ze powinni¶cie narzuciæ sobie regu³ê widzenia siê co 2 tygodnie, je¿eli ona musi siê pouczyæ to sie pouczy a Ty zajmiesz siê sob±. No i 3 lata przed wami... marnie widzê tak d³ugo na odleg³o¶æ skoro juz masz takie rozterki. Szukaj tej pracy u niej i siê przeprowadzaj albo ona niech zmienia uczelnie. To jaka¶ du¿a uczelnia czy to ¿e inna jest gorsza to te¿ wymówka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym Autorze nie radzi³a kupowaæ drogiego pier¶cionka. Mo¿e to chamskie, ale co je¶li dziewczyna zrobi wielkie oczy i nie przyjmie tych o¶wiadczyn? Z tego co piszesz nie widzê ¿eby jej na Tobie mocno zale¿a³o. Pob±kuje, ze mo¿esz zakoñczyæ zwi±zek, a nic nie robi w kieruneku tego by by³o lepiej. No i jak ona rozpocznie z Tob± wspólne ¿ycie ma³¿eñskie pod jednym dachem - no przecie¿ uczelnia lepsza, uczyæ siê trzeba i nie ma na nic czasu, a ja siê od mamusi i tatusia nie ruszê, a Ty ch³opie rób co chcesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Politechnika Warszawska? Warszawa drogie miasto, ale i zarobki podobno wiêksze, wiêc na jedno wychodzi. I ofert pracy duu¿o, wiêc obstawiam, ¿e co¶ nied³ugo znajdziesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Byæ mo¿e w jej przypadku tez jej rodzice j± trochê ograniczaj±, którym bardzo zale¿y by ona te studia skoñczy³a i tak j± cisn± na to. Edytowane przez strix55 Czas edycji: 2014-01-12 o 18:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 413
|
Ano pó³ roku to do¶æ szybko na "rzucenie wszystkiego".
Szukaj pracy, poznawajcie siê, starajcie siê widzieæ czê¶ciej - je¿eli bêdzie wszystko dobrze to przeprowad¼ siê ![]() Mam wra¿enie ze wszystko ma byæ tak jak dziewczyna chce: do jej miasta, nie spotkamy sie bo sie ucze, to tamto. Tak jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Nie mozna zje¶æ ciastko i mieæ ciastko. Dostales rady co mozecie zrobiæ.. Dalsza dyskusja to nowa w kolko o tym samym.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
£oo to ja my¶la³am, ze jednak Wasz zwi±zek ma d³u¿szy sta¿. W takim razie ja bym nie by³a taka chêtna na przeprowadzkê, a rozwijanie tematu, ¿e chcesz tam jechaæ dla siebie by³oby ju¿ offtopem. Przeprowadzka ,,¿eby byæ z ni±" mia³aby tu jeszcze sens gdyby ona by³a mocno w zwi±zek zaanga¿owana. Dziewczynie, której naprawdê zale¿y nie zachowywuje siê w ten sposób wiedz±c, ¿e zwi±zek stoi na krawêdzi tylko robi wsztystko co w jej mocy by dobrze prosperowa³. Porozmawiaj z ni± na ten temat i podejmijcie m±dr± decyzjê, tylko pamiêtaj nie rób wszystkiego ,,dla niej" podczas gdy masz wra¿enie, ze ona siedzi i ma wszystko gdzie¶ t³umacz±c siê tym, ¿e ,,musi siê du¿o uczyæ".
Ja bym mo¿e nawet zastanowi³a siê na Twoim miejscu, czy nie nawiedziæ j± z nienacka i sprawdziæ, czy rzeczywi¶cie tak ostro przesiaduje nad ksi±¿k±, przy okazji bedziecie mieæ pretekst do rozmowy na temat Waszego zwi±zku, bo prawde mówi±c: Autorze, po co traciæ czas na trefny uk³ad? Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-12 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 108
|
Uwierz mi, ¿e gdybym ja mog³a widywac siê z ch³opakiem co dwa tygodnie to by³abym szczê¶liwa. A co powiesz na 1600km i widzenie siê co 3-4 miesi±ce? Zaczêli¶my budowaæ co¶ razem w sierpniu. Potem nie widzieli¶my siê cztery miesi±ce i spotkali¶my dopiero w grudniu nq tydzieñ. Teraz prawdopodobnie zobaczymy siê dopiero w maju. Wiem, ¿e to trudne. Czasami mamy straszne kryzysy, chwile zw±tpienia, brakuje mi si³ na czekanie. Byæ mo¿e przyjdzie taki dzieñ, kiedy stwierdzê, ¿e nie dajê ju¿ rady. Ale przez ca³± jesieñ mimo odleg³o¶ci codziennie pisali¶my, skype itp i czu³am, ¿e jest blisko. Gdy mia³am jaki¶ problem, wspiera³ mnie jak tylko móg³. Wiêc uwa¿am, ¿e 140km to nie jest a¿ tak du¿o. Zawsze mozesz wsi±¶æ w poci±g, trzy godziny i jeste¶. Je¿eli ludzie chc± byæ ze sob± naprawdê, to dadz± radê.
![]()
![]() |
#57 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 53
|
U mnie jeszcze lepiej! Jakie¶ 2800 km odleg³o¶ci. I dajemy radê. Staramy siê widzieæ co 4 miesi±ce,ale bilety lotnicze te¿ kosztuj±, a J musia³ wyjechaæ ze wzglêdu na finanse w³a¶nie.
Ja po wszystkich trudno¶ciach jestem zdecydowana jechaæ do niego, on te¿ móg³by wróciæ do Polski, rozmawiamy o tym otwarcie. Nie umia³abym wst±piæ w zwi±zek gdzie nie wiedzia³abym czy która¶ ze stron chce zmieniæ swoje miejsce zamieszkania, ¿eby ogólnie nie by³ ustalony koniec roz³±ki. Jakby nas dzieli³o tyle ile Was, to bym co tydzieñ by³a u mojego faceta, on pewnie tez by przyje¿d¿a³. A jak ja przyje¿d¿am do J to on normalnie chodzi do pracy, ja siê zajmujê sob±, wiêc nie wiem w czym problem, ¿e Twoja partnerka mia³aby kilka godzin po¶wiêciæ na naukê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Widzê, ¿e nie tylko ja ¿yjê na tak± odleg³o¶æ... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.