|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
nataszka- uważam, że takie podzielone półki to mało praktyczne, ewentualnie ze dwa regaly, a reszta szeroka, Bo często są pudła, zabawki, rzeczy, które się nie zmieszczą. A ja patrzyłam, zeby tam sporo się zmieściło, żeby nie powiedzieć, że wszystko
ma jeszcze miejsce pod łózkiem bo specjalnie nie brałam z szufladą, żeby tam coś wlazło. i tam ma np. piłki, odkurzacz itp. teraz chcę kupić skrzynie i pod łóżko pochowac klocki zeby zrobić miejsce na regale na domki, lalki i kucyki
|
#1532 | |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem właśnie
pewnie tak będzie Cytat:
że co (pogrubione)? nie wiedziałam nawet o tej godzinie ![]() Asia masakra jak mozna dziecko przywiązać i zostawić
|
|
|
#1533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale kilka bym chciała. mała ma dużo książek. żeby to nie fruwalo i sie nie zsuwalo co chwila |
|
|
|
|
#1534 |
|
Zakorzenienie
|
ja przy zuzi nigdy nie powiedziałam, że te lalki monster high są brzydkie, chociaż tak uważam. ale jak widzę, że lalka ma kły a Zuzia widząc jakiegokolwiek potworka w bajce się boi to nie widzę sensu żeby kupować jej taką lalkę tylko dlatego, że jest modna. uczę ją po prostu tego, że nie zawsze dostanie to co jest modne. teraz może i stać by nas było na kupowanie takich lalek, ale za kilka lat może być tak że nie będę miała pieniędzy żeby kupić jej modne jeansy jak mają jej koleżanki i jak wtedy dziecku wytłumaczyć fakt, że kiedyś miała to co chciała a teraz nie może tego dostać?
oho zaczynam filozofować te studia pedagogiczne źle na mnnie wpływają, a tym bardziej fakt, że mam teraz pełno egzaminów i muszę myśleć już o pracy mgr
|
|
|
|
#1535 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czy wy nie pamiętacie jak to było za dziecka? Tez były takie akcje ze ktos ma i ja tez chce, bo to akurat było na czasie. Nie mowię ze u wszystkich tak było, ale w większości, a jaka radość jak sie dostało co większość ma. Było sie wtedy na czasie .
Pamiętacie ten szał z karteczkami ? Papateriami ( czy jakos tak ) rower tez miał prawie każdy , no bo jak inaczej wszyscy maja to ja tez chce .A komputer amica 1200 ??? Albo getry w pasterke W przedszkolu pewnie to samo było, choc bliższe sa wspomnienia ze szkoły. Dzieciaki maja taka sama fazę jak my, z tym ze różnica jest w zabawach ![]() A za księżniczki to i za moich czasów dziewczynki chciały sie przebierać - pewnie za sprawa bajek . Bo to one były "najlepsiejsze" no nie. A ja byłam Cyganka |
|
|
|
#1536 |
|
Zakorzenienie
|
ja raczej nie miałam tego co modne. czasem bywało mi przykro ale nie wpłynęło to jakoś na moją psychikę, chyba
wiele razy prosiłam o coś mamę ale rzadko udało się ją namówić. Nie mówię, że miałam jakoś źle, miałam dużo fajnych rzeczy ale nie koniecznie te oryginalne i te najlepsze. Np. nigdy nie miałam barbie, tylko Steffi Love czy jakoś tak, ważne, że zginała nogi Nigdy nie miałam tak, że co zapragnęłam to miałam i teraz to doceniam. Bo nie oczekuje od nikogo pomocy, bardziej cieszy mnie jak do czegos sama dojdę (wszystko co mamy, mamy dzięki nam, nikt nam niczego nie dał). Mimo tego, że nie mialam tego co zapragnęlam, dzieciństwo wpominam dobrze wiec da się ja też byłam cyganką
|
#1537 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez rozglądam się za meblami dla Zosi, bo jak będzie drugie dziecko to musimy pomyśleć nad meblami, bo nie pomieścimy się, mimo że mamy garderobę. Może kupie Zosi nowe meble tak aby już do pokoju w nowym domu pasowały albo dla dzidziusia nowe.
![]() Mi się podobają białe takie, ale chcemy zamówić u sprawdzonego stolarza, żeby porządne mi zrobił https://www.google.pl/search?q=ikea+...=isch&imgdii=_
|
|
#1538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1539 |
|
Zakorzenienie
|
ja też byłam cyganką
a ja miałam dużo rzeczy tych co chciałam, wystarczyło poprosić tatę i on nam kupował, oczywiście nie mówię że wszystko, ale bardzo dużo
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
ASIULEK czyli mniej wiecej wiesz o co chodzi i jak było . Chyba każdy przez taki etap przechodzi. Dopiero w późniejszym okresie dorastania inaczej patrzy sie na dane rzeczy , samemu dochodzi sie do pewnych przemyśleń i co tak naprawdę jest w życiu ważne.
Ja tez nie miałam wszystkiego , nie byłam ropieszczonym bachorem który zawołał i tego samgo dnia to miał.
|
|
|
|
#1541 |
|
Zakorzenienie
|
spojrzałam teraz na suwaczek i uświadomiłam sobie, że nasza córka za równe 3 miesiące skończy 4 lata
kiedy to zleciało?
|
|
|
|
#1542 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego teraz staram się w miarę rozsądku zapewnić dziecku miłe wspomnienia. Nie jest tak wcale że co powie to ma. Dostała też mała fajną naukę pisania na urodzinki - takie karty do zmazywania - z Clementoni - fajna sprawa na zasadzie tych kart co wcześniej pisałam - pisak i gąbka. Najbardziej literki mała chwyta podczas jedzenia rosołu z makaronem literkami ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
![]() Moja już od piątku 4-latka. Poważna sprawa. |
|||
|
|
|
#1543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1544 |
|
Zakorzenienie
|
No zleciało zleciało , najbardziej po dzieciach widać upływający czas
, a po cudzych to juz tym bardziej Moj młody kiedys upomniał sie o tv w pokoju, bo ktos tam ma . Wybilam mu ten pomysł z głowy, po za tym nie był chyba az tak bardzo napalony na niego no bardzo łatwo i szybko dał sobie wytłumaczyć i ani słowa juz nie wspomniał. Chyba w przypływie chwili go chciał , tylko dlatego ze ktos ma . |
|
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mówię Zosi że lalki MH są brzydkie ale uważam że są dla starszych dziewczynek. Bardziej mi chodzi o nieuleganie aktualnie panującej modzie we wszystkich aspektach. I nie uleganie tylko dlatego że ktoś inny ma. Ja nie z tych co lubią mieć byleby mieć. Niestety dzieci mają takie etapy rozwoju przez które przejść musimy i tyle.
Moja Żmijka wszystko (dosłownie) by chciała co zobaczy ale nie znaczy że ma taką potrzebę a ja muszę kupować. Ostatnie hasło to "kupiś mi na ulodziny ? pliśk, pliśk ...?" i machanie rzęsami. Przedmiotową lalkę zakupił tatuś i jakoś nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem. Uważam że ma za dużo zabawek. Jestem z tego pokolenia które nie miało a jak miało to to co było w sklepach. Było niewiele a znajomości moi rodzice nie mieli. Nigdy nie miałam Barbie ani innej takiej lalki. Modna to nigdy nie byłam i jakoś mnie to nie pociągało żeby być jak wszyscy. Owszem chciałam być Marusią z Czterech pancernych no i byłam bo miałam długi blond warkocz. I z tego niemania wszystkiego to dobrze pamiętam radość z zabaw z koleżanką, która miała rodzinę w RFN-ie i dostawała zabawki.
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2014-01-14 o 12:12 |
|
|
|
#1546 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście nie mam córki ,ale jeśli by tak było to nie miałabym nic przeciwko tym lalkom ,może przez moją słabość do gotyku ,matalu ![]() Moją zabawką był miś który był już wyłysiały ,głowe miał doszytą ,oko podmienione guzikiem i ucho oberwane Cytat:
słyszałam ,ja to nazywam wilcza godzina ale nie dokładnie 333 tylko ok. 3-4 i jak się obudzę o tej porze zawsze jakoś podświadomie się tego boję , o tej porze zmarł mój ociec,zawsze mi się wydaje że to dlatego się budze o tej porze i odmawiam wieczny odpoczynek. Może bzdury ale gdzieś coś siedzi w głowie . Cytat:
Ja jak byłam dzieckiem nigdy nie nosiłam modnych ubrań , był czas ze się tego wstydziłam że ja noszę czapkę zrobioną na drutach a koleżanki kupioną ,chociaż moja wyglądała tak samo ,ale nie miała metki że jest ze sklepu.Po prostu nie było pieniędzy żebym miała to co chcę .Jednak jak poszłam do szkoły średniej całkowicie zmieniło się moje nastawienie ,specjalnie nosiłam poprute swetry ,robiłam dziury w dżinsach i gardziłam wszystkimi hitami mody ,tak zostało mi do dzisiaj ,w dziurawych spodniach już jednak nie chodzę
|
|||
|
|
|
#1547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Oglądał z nami kawałek nowego Spidermena, ale to już miał na niego parcie wcześniej. Ulubiona zabawka w przedszkolu dla chłopców to Angry Birdsy, bo można nosić pluszakiJa czekam aż moi pójdą na zaoczne studia Cytat:
Ale miło jest jak w przedszkolu siada mi na kolanach i się przytula, albo wieczorem, starszy jak się przytula to ręce jak witki luźno wiszą taki już wiek
|
|
|
#1548 | |
|
Zakorzenienie
|
ja też miałam takie okresy, że zazdrościłam koleżankom bo miały modne dzwony a ja nadal chodziłam w prostych jeansach, ale rodzice mieli nas 3, kasy nie było nie wiadomo ile, więc mamy kupowałam nam coś tylko wtedy kiedy było ją stać na jeansy dla każdej z nas trzech. jesli rodzice nie mieli pieniędzy to nie kupowali żadnej, żeby żadna z nas nie czuła się dyskryminowana, więc modne ubrania czy zabawki dostawałyśmy na prawdę rzadko ale jakoś często wracam do cudownych wspomnień z dzieciństwa, nie uważam, żeby przez to że nie miałam wszystkiego coś mi ubyło, dlatego nie chcę aby moje dziecko dzieciństwo kojarzyło tylko z modnymi zabawkami bo nie o to chodzi. oczywiście ja też czasami ulegam jeśli prosi mnie o jakąś grę albo misia ale wszystko z umiarem
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Własnie tu chodzi o to żeby nie ulegać temu co modne. Strasznie tego nie lubię, również jeśli chodzi o modę ciuchową. Strasznie mnie wkurza, że jakcos modne to 3/4 osób wygląda tak samo- teraz luźne spodnie u gory, obcisłe niżej, dresowe (by insomnia np.), swetry szare łączone ze 'skórą" itp. ja staram sie nie kpować tego typu rzeczy, po prostu napatrzę się na to w pracy i mam dośc. Wolę p[oczciwe dżinsy a w okresie liceum tez nosilam dlugie spódnice, szerokie swetry, glany, full rzemyków na rękach i na szyi to były czasy
|
|
#1550 |
|
Zakorzenienie
|
Poradzcie mi coś. Teraz mogę kupić na mój sklep kombinezony dziecięce, tylko to jest takie zamrożenie gotówki, bo dopiero pewnie jesienią sprzedam np. taki kombinezon by poszedł za 98zł tak żeby mi się opłacało? http://allegro.pl/128-134-cieply-eks...803433568.html to ten co najdrożej wyjdzie , nie wiem czy się w to pakować
|
|
#1551 |
|
Zakorzenienie
|
tomek chciał makarony do pokoju Michasi ja jakoś juz nie... ale zawsze jakby anie pasowało.. mozna zmienic
zobaczymy nie wycofam tego juz zapąłciłam 125 zł :d
|
|
#1552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1554 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
pewnie dlatego żeby sami sobie na nie zarobili ![]() Siedzę od rana pod kocem ,no tak mi zimno że masakra aż mnie telepie ,mam nadzieję że nic mnie nie bierze ,ale pogoda jest paskudna taka zgniła. |
|||
|
|
|
#1555 | |
|
Zakorzenienie
|
Dla starszego zaoczne będą wymarzone, tak lubi do szkoły chodzić
Cytat:
|
|
|
#1556 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia jest to trochę zamrożenie pieniędzy ale można spróbować jak masz nadwyżkę. Zima jeszcze się nie skończyła i może teraz pójdą
---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- 16 kpl. to trochę duzo
|
#1557 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie dlatego nie nadawałabym się do własnego biznesu. Wiecznie ryzyko... to nie dla mnie. Dlatego podziwiam Cię Madzia
libra- mój tż jak patrzy na fotki z tego okresu to kręci głową bo on inny typ. Śmieję się, że przez niego "zdziadziałam" bo nawet muzyki nie mogę posłuchac bo mi zaraz wyłącza i włącza tv a ja tak lubię słuchać muzyki i to głośno, wtedy mam ciary na plecach Pamiętam jak kupiłam sobie pierwsze glany
|
#1558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś chce trochę białego badziewia? Właśnie pada, na szczęście jest odrobinę na + i nie będzie zalegać na drodze...
|
|
#1559 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się na tycjan farbowałam
teraz też przez tż całkowicie zmieniłam styl ,tęsknię za glanami
|
|
|
|
#1560 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, mój tż to w ogóle przeciwieństwo mnie. On najchętniej by mnie widział w spódniczkach, szpilkach i koszuli, taki typ sekretareczki
niedoczekanie jego nie powiem, moj styl też się już zmienił, czasem chcę być elegancka ale koszula, szpilki itp to nie dla mnie, przynajmniej nie na co dzień
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

ma jeszcze miejsce pod łózkiem bo specjalnie nie brałam z szufladą, żeby tam coś wlazło. i tam ma np. piłki, odkurzacz itp. teraz chcę kupić skrzynie i pod łóżko pochowac klocki zeby zrobić miejsce na regale na domki, lalki i kucyki

pewnie tak będzie
) rower tez miał prawie każdy , no bo jak inaczej wszyscy maja to ja tez chce .

kiedy to zleciało?

a ja tak lubię słuchać muzyki i to głośno, wtedy mam ciary na plecach