Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013, cz.III - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części:
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013, cz. IV 0 0%
Śmiechy, piski i pełzanie, a przede mną już kolejne wyzwanie 0 0%
Główkę pięknie już trzymamy, wkrótce usiądziemy bez pomocy mamy 6 15,00%
Już obiadki pięknie jemy i do mamy się śmiejemy 3 7,50%
Nasze dzidzi są radosne, a mamusie chcą już wiosnę 8 20,00%
Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię 19 47,50%
Obiadki wcinamy, na ząbki czekamy 2 5,00%
W wanience nóżkami sobie chlapie i czasem mamę za włosy złapie 2 5,00%
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-14, 18:16   #4531
inwersja
dryfuję słowami

Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
W lidlu sloiczki gerber i hipp po 1,99 jakies jabluszka i warzywka.

Kaska a frytki z mc maczane w lodach z polewa czekoladowa..
no wlasnie coś patrzałam i jedynie jablka nam pasowały, cała reszta była z jakimiś składnikami mogącymi alergizować. tak coś kojarzę...
Stary 2014-01-14, 18:19   #4532
87czarna
Zakorzenienie

Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,

Pierwsza tabletka łyknięta- Tż zagroził,że jak znów będzie mi odwalać,to spłucze mi je w kiblu

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:25   #4533
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
o fuuu..smakuje ci?ja kiedys jakis probowałam i mi nie posmakowało..
Hehr jak nosiłam staly aparat to po wizycie na ktorej bylo podkrecanie przez 3 fni zywilam die tylko sloiczkami

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
no ale ja w ogóle całę życie jem jak kobieta w ciąży i inni patrzą tak bo czy zjadłabyś makaron z nutellą? ogórki kiszone z czekoladą? o! albo słone krakersy z nutellą?
bo ja tak i uwielbiam
Tez mam takie dziwne smaki.

Laski juz kimaja a ja jestem ciekawa o której Amela sie obudzi bo przed kąpielą była z babcia na 2 h spacerze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:27   #4534
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
no ale ja w ogóle całę życie jem jak kobieta w ciąży i inni patrzą tak bo czy zjadłabyś makaron z nutellą? ogórki kiszone z czekoladą? o! albo słone krakersy z nutellą?
bo ja tak i uwielbiam
makaron z nutellą-czemu niekrakersy z nutellą tez mogą byc dobre, ale z kiszonymi?fuuuu
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:27   #4535
karolson
Zakorzenienie

Dziewczyny Tassia, Inwersja, Papalinka te zalecenia to do asymetrii bo pod wplywem emocji jeszcze bardziej zgina sie w lewo. Pokazywala mi to dwa razy. Pukala go w brzuch takim mloteczkiem i wydawala okrzyk w tym samym czasie i w tym momencie zginal sie na lewo.

Papalinka to usg glowki tez przez ciemiaczko. Filip ma 44 cm obwod glowki.
Stary 2014-01-14, 18:27   #4536
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Pierwsza tabletka łyknięta- Tż zagroził,że jak znów będzie mi odwalać,to spłucze mi je w kiblu
Ja już biorę drugie opakowanue yaz i jest ok. Przystopowalo mi jedynie libido ale to akurat dobrze bo po co mi one jak tz wiecznie nue ma hehe.

Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-01-14, 18:29   #4537
butterfly20
Zakorzenienie

jakoś tak pocytowałam tylko kaśkę:P

wróciłam z zakupów, oczywiście nie dla siebie:P
mąż mnie wysłał po pasek dla niego,o sierotka nawet tego sobie sama nie kupi:P przy okazji Tusia dostała nową czapkę, opaskę i papucie z H&M

Cytat:
Miki chce mnie zjeść bawimy się na macie, daję mu palec a on od razu ciągnie moją rękę i się na nią rzuca

haha moja też mi ciągnie ręcę do swojej buzi i gryzie palce

Cytat:
człowiek demolka nagina system

i w dodatku przewrócił się z plecków na brzuszek i z powrotem
czy Wasze dzieci też obracają się na macie o 180stopni? czyli mają głowę tam gdzie wcześniej nogi ??

noo jakbym swoją widziała, wierci się to i przewraca Tak, moja ciągle tak się obraca, nawet o 360 stopni
Cytat:
halo dziewczyny
jakie są najlepsze nakładki do karmienia? jakiej firmy?
mam avent i polecam, tasia poleca chicco

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:29   #4538
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny Tassia, Inwersja, Papalinka te zalecenia to do asymetrii bo pod wplywem emocji jeszcze bardziej zgina sie w lewo. Pokazywala mi to dwa razy. Pukala go w brzuch takim mloteczkiem i wydawala okrzyk w tym samym czasie i w tym momencie zginal sie na lewo.

Papalinka to usg glowki tez przez ciemiaczko. Filip ma 44 cm obwod glowki.
Ja mam schize ze Amela ma za mala głowę teraz ma 39 cm a ostatnio chyba tez tak było

Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-01-14, 18:39   #4539
karolson
Zakorzenienie

Tassia niemowila nic o lezaczku ani nosidle tylko ze na rekach nienosuc i klasc na plaskim twardym.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Jak sprzedalam cos na licytacji na allegro a niechcialam za taka kase to juz nic niemoge zrobic?! Jestem wsciekla na Tza wrrr
Stary 2014-01-14, 18:41   #4540
87czarna
Zakorzenienie

Trochę się martwię,bo zauważyłam dzisiaj,że Julia ma na głowie sine miejsce... nie mam pojęcia co to jest,ale przy dotyku nie czuję żadnego wybrzuszenia,ani zapadnięcia?

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:44   #4541
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie patrzę na nie w gemini tylko są 3 rozmiary, ale chyba ten najmniejszy zamówię
Mi mierzyły w szpitalu jaki mam rozmiar
Ale z tego co patrze w aptece gemini to mam M- chociaż nie podali ile to jest mm- ale chyba 20mm.
Ja polecam. Moja siostra używała z medeli i z aventu i z medeli mówi, że lepsze
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-14, 18:46   #4542
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dziewczyny jakie żele polecacie na ząbkowanie? Dzisiaj byliśmy u pediatry i zauważył, że małej przebiła się już jedynka na dole po lewej . Teraz przynajmniej mam wytłumaczenie czemu tyle płacze, marudzi. Dzisiaj dała mi tak popalić, że dostałam niebezpiecznej migreny, niebezpiecznej, bo ja wtedy na oczy nie widze i musze uciekać do ciemnego pomieszczenia .
Stary 2014-01-14, 18:48   #4543
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie żele polecacie na ząbkowanie? Dzisiaj byliśmy u pediatry i zauważył, że małej przebiła się już jedynka na dole po lewej . Teraz przynajmniej mam wytłumaczenie czemu tyle płacze, marudzi. Dzisiaj dała mi tak popalić, że dostałam niebezpiecznej migreny, niebezpiecznej, bo ja wtedy na oczy nie widze i musze uciekać do ciemnego pomieszczenia .
Dziewczyny polecały Dentinox żel.
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:59   #4544
pszczoua
Zakorzenienie

Rozmawialam dzis z kuzynka i ona tez kp. Jej coreczka miala czesto zielone rozwodnione kupki i pediatra zalecila jej wczesniej rozszerzac diete i po 4 miesiacu miala podawac marchewke. Z kupkami sie ustabilizowalo, mala ladnie przybiera, kuzynka nadal kp i ma duzo pokarmu (a mala ma juz 6 ms). Zastanawiam sie czy jednak Julkowi nie wprowadzic samej marchewki bo tez mamy problem z kupkami...
Stary 2014-01-14, 19:08   #4545
MsLullaby
Zakorzenienie

Dziewczyny od kilku dni Bartek robi coś dziwnego. Leżąc na plecach przekreca się na bok i robi taki masakryczny łuk, łapie się wtedy różnych rzeczy i odpycha noga jakby chciał się przewrócić na brzuch, robi tak chwilę aż zrobi się cały czerwony, zaczyna robić awanturę i kładzie się zmęczony znów na plecy. Czy to normalne?

Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:12   #4546
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Rozmawialam dzis z kuzynka i ona tez kp. Jej coreczka miala czesto zielone rozwodnione kupki i pediatra zalecila jej wczesniej rozszerzac diete i po 4 miesiacu miala podawac marchewke. Z kupkami sie ustabilizowalo, mala ladnie przybiera, kuzynka nadal kp i ma duzo pokarmu (a mala ma juz 6 ms). Zastanawiam sie czy jednak Julkowi nie wprowadzic samej marchewki bo tez mamy problem z kupkami...
Ja wlasnie z tego wzgledu wczesniej - w czwartym miesiacu - rozszerzylam diete za rada pediatry. Pomoglo.

Stary 2014-01-14, 19:17   #4547
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
halo dziewczyny
jakie są najlepsze nakładki do karmienia? jakiej firmy?
ja mialam wszysfkie
chicco sa najlepsze

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:21   #4548
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Tak na szybko chciałam się odnieść.

Teacherka, ja miałam umowę do dnia porodu. Teraz płaci mi ZUS i też wyświetlam się na czerwono To beznadziejne, bo dziecko jest podpięte pode mnie. Nie wiem nawet kogo opieprzyć w tej sprawie.

Madziuchna, jak mały długo nie robi kupy to śmierdzące bąki są normalne.

Jezu, moje dziecko śpi z uchylonymi oczami jak ojciec Straszne to

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Ja nawet nie chcę zabierać głosu w kwestii bólu związanego ze skokiem czy czymkolwiek innym. Dziecko mi nie chce spać w nocy, o wszystko marudzi, już trzymanie na rękach nie wystarcza, trzeba chodzić i zwiedzać a ja już 8,5 kilo za długo nie wynoszę

Tż pracuje tak, że nie ma go całymi dniami. Na tym etapie mama już musi mi pomóc, bo to już jest niewykonalne żeby dobrze zająć się dzieckiem.
Fajnie, że masz mamę blisko

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
No u mnie skok polega na tym, że czasami jeczy nie wiadomo dlaczego i marudzi przy jedzeniu.

Wiki dzisiaj pokorzystała bardziej ze żłobka, spała nie całą godzine tylko.Znowu nie chciała wracać do domu.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Czy ktoś poradzi mi z ta ciemieniucha? Wczesniej mały miał troche i nic z tym nie robiłam.Zaden lekarz nie uznał tego za coś złego.W okolicach BN zaczełam oliwkować i czesac i jakby sie pogorszyło. Nie wiem, może go podrażniłam, a może zbieg okolicznośći.

ja polecam liniami godzinę przed kąpielą,potem umyć dokładnie głowę, potem wyczesac,schodzi pięknie, jak coś zostanie,to na drugi dzień też jest miękkie i można zdrapac

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
A jeszcze w kwestii ewentualnego łapania chorób przez noworodka/niemowlaka przez starsze rodzeństwo chodzące do żłobka - konkretnie tego, że kp ochroni przed infekcjami. Błagam, nie powielajmy mitów, nie ma na to gwarancji. Jasne, jest spora szansa, że dziecko przejdzie to łagodniej (do znudzenia podaję przykład mojego kp dziecka w 5 tygodniu życia z rotawirusem - nie wymiotował ani nie miał biegunki, ale gorączkował i bimbaliśmy 2 tygodnie w szpitalu), ale nie przesadzajmy - przed chorobami skupisk dziecięcych kp w 100% nie ochroni.

To już kompletnie na marginesie kwestii planowanej daty kolejnego dziecka, nie mam na ten temat zdania, nie wypowiadam się

Zgadzam się. Jedna pobudka w nocy to moje niedoścignione marzenie.
Jasne ze kp nie chroni w 100%,ale ja wierzę że coś tam jednak daje

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Ale ta ciemieniucha chyba nie jest jakaś niebezpieczna dla zdrowia? Nie boli,nie piecze?Prawda?
Nie, nie Szwedzi ani nic tylko brzydko wygląda

Sent from my C2105 using Wizaz Forum mobile app
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:24   #4549
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Kaska a frytki z mc maczane w lodach z polewa czekoladowa..
Mój syn tak jadł, a ja nie mogłam na to patrzeć tylko on jadł w KFC

Stary 2014-01-14, 19:29   #4550
pszczoua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Ja wlasnie z tego wzgledu wczesniej - w czwartym miesiacu - rozszerzylam diete za rada pediatry. Pomoglo.

Dzieki za opinie Skoro ma pomoc to nie straszne mi plamy na ubrankach
Stary 2014-01-14, 19:29   #4551
ja :)
Zakorzenienie

Dzień dobry!
Witam się w piękny słoneczny dzień z workami pod oczami z niewyspania. I to po raz kolejny moja wina - grałam w gry zamiast spać. A Pola jak ostatnio ładnie zaczela spać do 8 rano to powróciła do starych zwyczajów i postanowiła dziś wstać o 6 rano
No nic, dzis juz na bank pojde spac przed 23!

W ogole nie wiem jak to jest, że Pola po kąpieli sama zasypia w lozeczku (jezeli wczesniej przy piersi nie zasnie), bez problemu, a w dzien to 10% przypadkow konczy sie sukcesem. A ja nie usnie w lozeczku to albo musze ją kłaść do wózka (ale przeciez z niego wyrosnie lada chwila wiec nie chce zeby sie przyzwyczaila), albo w moim lozku ze mna i wtedy zasypia. Nie wiem o co jej chodzi, ze nie lubi lozeczka w dzien..

Ide cos ponadrabiac, chociaz nie wiem czy sie uda bo Poli zaczynają się nudzić rozmowy ze ścianą
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:34   #4552
ewacia85
Wtajemniczenie

pamiętacie mnie jeszcze
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:44   #4553
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
Tez mam takie dziwne smaki.
no!nie jestem sama

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
makaron z nutellą-czemu niekrakersy z nutellą tez mogą byc dobre, ale z kiszonymi?fuuuu

Cytat:
Ja już biorę drugie opakowanue yaz i jest ok. Przystopowalo mi jedynie libido ale to akurat dobrze bo po co mi one jak tz wiecznie nue ma hehe..

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
mam avent i polecam, tasia poleca chicco
ale mi mieszacie każda co innego

Cytat:
Ja mam schize ze Amela ma za mala głowę teraz ma 39 cm a ostatnio chyba tez tak było .
dobrze jest może źle zmierzyły
Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Mi mierzyły w szpitalu jaki mam rozmiar
Ale z tego co patrze w aptece gemini to mam M- chociaż nie podali ile to jest mm- ale chyba 20mm.
Ja polecam. Moja siostra używała z medeli i z aventu i z medeli mówi, że lepsze
chyba jednak z medeli wezmę bo mają chyba tylko te w gemini

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie żele polecacie na ząbkowanie?.
dentinox

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Dziewczyny od kilku dni Bartek robi coś dziwnego. Leżąc na plecach przekreca się na bok i robi taki masakryczny łuk, łapie się wtedy różnych rzeczy i odpycha noga jakby chciał się przewrócić na brzuch, robi tak chwilę aż zrobi się cały czerwony, zaczyna robić awanturę i kładzie się zmęczony znów na plecy. Czy to normalne?
mój tez się wierci, ale się nie denerwuje pewnie Bartulek ćwiczy
Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
ja mialam wszysfkie
chicco sa najlepsze
dzięki
ale wezmę te medelki

Karolson tylko mu mówiłam, że ten miesiąc cienki trochę bo chrzciny trzeba było opłacić, samochód ubezpieczenie zapłacić, ja idę zęba kończyć faceci

zeżarło mi kilka pierwszych postów wtf?!

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

opis opis
http://allegro.pl/blagam-kup-go-zare...873380118.html

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:47   #4554
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Tassia niemowila nic o lezaczku ani nosidle tylko ze na rekach nienosuc i klasc na plaskim twardym.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Jak sprzedalam cos na licytacji na allegro a niechcialam za taka kase to juz nic niemoge zrobic?! Jestem wsciekla na Tza wrrr
co lekarz to opinia
u mnie tylko na rekach i na plaskim
z tymze na rekach pokazala jak nosic

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Witam się w piękny słoneczny dzień z workami pod oczami z niewyspania. I to po raz kolejny moja wina - grałam w gry zamiast spać. A Pola jak ostatnio ładnie zaczela spać do 8 rano to powróciła do starych zwyczajów i postanowiła dziś wstać o 6 rano
No nic, dzis juz na bank pojde spac przed 23!

W ogole nie wiem jak to jest, że Pola po kąpieli sama zasypia w lozeczku (jezeli wczesniej przy piersi nie zasnie), bez problemu, a w dzien to 10% przypadkow konczy sie sukcesem. A ja nie usnie w lozeczku to albo musze ją kłaść do wózka (ale przeciez z niego wyrosnie lada chwila wiec nie chce zeby sie przyzwyczaila), albo w moim lozku ze mna i wtedy zasypia. Nie wiem o co jej chodzi, ze nie lubi lozeczka w dzien..

Ide cos ponadrabiac, chociaz nie wiem czy sie uda bo Poli zaczynają się nudzić rozmowy ze ścianą

bo wieczorem.jest rytual i dokladnie wie co sie wydarzy
a zapewne w ciagu dnia nie masz rytualow oprocz spaceru jak wiekszosc z nas
stad jest klopot

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość

pamiętacie mnie jeszcze
nieeee

kaska dla mnie medela na drugim miejscu
tez b. dobre

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:48   #4555
jo_asiek
Zadomowienie

Cześć! Najpierw napiszę na szybko co u nas, a zaraz (jak Szymek pozwoli) wezmę się za nadrabianie. Mieliśmy dziś szczepienie i... to był najgorszy dzień jaki do tej pory mieliśmy - trauma, masakra i histeria Było strasznie dużo dzieci, czekaliśmy ponad 1,5 godz. Szymek przez cały ten czas był bardzo pogodny, śmiał się, uśmiechał, gadał po swojemu. Gdy weszliśmy do gabinetu, pani dr zaczęła go badać, a ten się uśmiechał, kopał i gugał po swojemu. Po chwili jednak zaczął strasznie płakać. Trzymałam go na rękach i próbowałam żeby się uspokoił, a w tym czasie pielęgniarka przyszła i wstrzyknęła mu do buźki (na raz!) całą dawkę szczepionki przeciwko rota. No i co? No i WYPLUŁ TO w trakcie tego płaczu (340zł poszło się bujać, szkoda ale nie w tym najgorszy problem). Zła jestem na tą pigułę, bo wg mnie nie powinna podawać szczepionki dziecku, które tak płacze, tym bardziej że zrobiła to nagle i bez uprzedzenia, że nawet my nie zdążyliśmy zareagować. Mały się tak rozpłakał, no po prostu przeraźliwie, nic nie pomagało - ani cyc, ani noszenie, ani suszara ani tulenie. Siedzieliśmy tam chyba z 50minut, a Szymek ciągle płakał, a właściwie krzyczał i się zanosił. Aż się siny zrobił, a pani dr i pielęgniarka się przestraszyły. Po jakimś czasie wzięłam go mocno przytuliłam, dałam cyca blisko buzi (bo łapać nie chciał w związku z tym płaczem), TŻ przytrzymał nóżki, a pielęgniarka kłuła. Płacz był przeogromny Po wszystkim zaczęliśmy go ubierać w kombinezon i jak ręką odjął - uspokoił się i zasnął (spał prawie 4godziny po tym). Wychodzi chyba na to, że po prostu był tak strasznie zmęczony, a wcześniej nie mógł za nic zasnąć...

No i teraz mam problem, bo pediatra powiedziała, że rota trzeba będzie powtórzyć za 6tygodni, w ulotce jest napisane, że gdy dziecko wypluje albo zwróci wraz z pokarmem większość podanej szczepionki, podczas tej samej wizyty może zostać podana dziecku pojedyncza dawka zastępcza. Z kolei na wielu stronach internetowych w większości artykułów jest napisane, że: "Nie przeprowadzono badań, które dostarczają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy skuteczność kliniczna szczepienia u takich dzieci jest gorsza. Nie ma przeciwwskazań do powtórzenia dawki i dla pewności teoretycznie można byłoby to zrobić. Szczepionka jest jednak odpłatna, więc namawianie do ponownego zakupu z pewnością nie wzbudzi entuzjazmu rodziców. W badaniach klinicznych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo szczepionek przeciwko RV, jeśli niemowlę wypluło lub zwymiotowało dawkę szczepionki, nie podawano jej ponownie. Choć istnieją dane, że immunogenność może być w takich przypadkach mniejsza, to wydaje się, że liczba zdolnych do replikacji wirusów, które pozostaną na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła nawet po wypluciu lub zwymiotowaniu dawki, wystarczy, aby namnożyły się one w jelicie i skutecznie stymulowały układ immunologiczny do produkcji swoistych przeciwciał i komórek odpornościowych".

No i w związku z powyższym mam dylemat, co robić .... czy kupić jeszcze raz tą szczepionkę i podać przy okazji kolejnego szczepienia, czy już tego nie robić. Spotkała się któraś z Was z podobną sytuacją????

Jestem mega zmęczona (psychicznie) tą całą sytuacją i cierpieniem mojego maluszka i trochę się obwiniam, że nie przewidziałam tego, że będzie tak zmęczony, no i że umiałam temu zapobiec. Ta pielęgniarka była dziś na zastępstwie, bo poprzednia babka stopniowo i powoli podawała tą szczepionkę, a nie na raz jak te babsko i to tak nagle, że nawet nie zdążyliśmy z TŻtem zareagować i ją powstrzymać...Ehh...
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:53   #4556
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość

bo wieczorem.jest rytual i dokladnie wie co sie wydarzy
a zapewne w ciagu dnia nie masz rytualow oprocz spaceru jak wiekszosc z nas
stad jest klopot
Pewnie tak, ale czemu w moim łóżku kima w mig Ja wiem, że mam super materac ale to chyba nie to
Musze wymyslic jakis rytual w dzien w takim razie. Póki co kłade jej pieluszke na czółko i puszczam melodyjke, ale dopiero od wczoraj więc chyba musze poczekac na jakies efekty..

A Wy dziewczyny macie jakies 'dzienne' rytualy przed snem dzieciaczka?
Stary 2014-01-14, 19:56   #4557
kaska87
Zakorzenienie

jo_asia kurde to się porobiło biedny Szymonek, a ta piguła powinna zapłacić za tą szczepionkę bo po co podaje ją dziecku które płacze mógł się przecież zakrztusić

ja my to mamy tak mniej więcej: jedzonko- zabawa- drzemka (taka ok 40-60minut) i od nowa + na spacerze ok 2,5-3h śpi

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2014-01-14 o 20:00
kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:57   #4558
ewacia85
Wtajemniczenie

sebuś ostatnio miewa bóle brzuszka nie wiem dlaczego jak ma atak to dostaje kropelki sab simplex ale i tak jedynie rureczka w doopke działa adi znowu choruje wiec nie mam na nic czasu mając taką dwójke w domu tym bardziej że seba popołudniami to doopki nie ma i wymaga dużo uwagi ale za to usmiech mu z twarzy nie schodzi jesteśmy dalej na cycu ...nawet mam wrażenie ze ostatnio coś mleka wiecej...mimo wszystko zaczynam skromnie podawać różne rzeczy ostatni dopada mnie jakis beejbi blus czuje się przytłoczona tym siedzeniem w domu z dziecmi...tż widze tylko rano przez 5-10 min podczytuje was ale udzielac sie nia mam kiedy ciagle jest coś do zrobienia albo dzieciaki wymagające kiedyz o 22 patzyłam na jakiś film a tz do mnie dlaczego nie śpie skoro dzieci śpią to i ja mogę odpocząc ....wiec mu mówie że moje zycie to nie tylko dzieci dom i spanie...nosz kurde zero prywatności i czasu dla siebie czasem czuje si e jak robot zaprogramowany na kure domowa....
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:58   #4559
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Cześć! Najpierw napiszę na szybko co u nas, a zaraz (jak Szymek pozwoli) wezmę się za nadrabianie. Mieliśmy dziś szczepienie i... to był najgorszy dzień jaki do tej pory mieliśmy - trauma, masakra i histeria Było strasznie dużo dzieci, czekaliśmy ponad 1,5 godz. Szymek przez cały ten czas był bardzo pogodny, śmiał się, uśmiechał, gadał po swojemu. Gdy weszliśmy do gabinetu, pani dr zaczęła go badać, a ten się uśmiechał, kopał i gugał po swojemu. Po chwili jednak zaczął strasznie płakać. Trzymałam go na rękach i próbowałam żeby się uspokoił, a w tym czasie pielęgniarka przyszła i wstrzyknęła mu do buźki (na raz!) całą dawkę szczepionki przeciwko rota. No i co? No i WYPLUŁ TO w trakcie tego płaczu (340zł poszło się bujać, szkoda ale nie w tym najgorszy problem). Zła jestem na tą pigułę, bo wg mnie nie powinna podawać szczepionki dziecku, które tak płacze, tym bardziej że zrobiła to nagle i bez uprzedzenia, że nawet my nie zdążyliśmy zareagować. Mały się tak rozpłakał, no po prostu przeraźliwie, nic nie pomagało - ani cyc, ani noszenie, ani suszara ani tulenie. Siedzieliśmy tam chyba z 50minut, a Szymek ciągle płakał, a właściwie krzyczał i się zanosił. Aż się siny zrobił, a pani dr i pielęgniarka się przestraszyły. Po jakimś czasie wzięłam go mocno przytuliłam, dałam cyca blisko buzi (bo łapać nie chciał w związku z tym płaczem), TŻ przytrzymał nóżki, a pielęgniarka kłuła. Płacz był przeogromny Po wszystkim zaczęliśmy go ubierać w kombinezon i jak ręką odjął - uspokoił się i zasnął (spał prawie 4godziny po tym). Wychodzi chyba na to, że po prostu był tak strasznie zmęczony, a wcześniej nie mógł za nic zasnąć...

No i teraz mam problem, bo pediatra powiedziała, że rota trzeba będzie powtórzyć za 6tygodni, w ulotce jest napisane, że gdy dziecko wypluje albo zwróci wraz z pokarmem większość podanej szczepionki, podczas tej samej wizyty może zostać podana dziecku pojedyncza dawka zastępcza. Z kolei na wielu stronach internetowych w większości artykułów jest napisane, że: "Nie przeprowadzono badań, które dostarczają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy skuteczność kliniczna szczepienia u takich dzieci jest gorsza. Nie ma przeciwwskazań do powtórzenia dawki i dla pewności teoretycznie można byłoby to zrobić. Szczepionka jest jednak odpłatna, więc namawianie do ponownego zakupu z pewnością nie wzbudzi entuzjazmu rodziców. W badaniach klinicznych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo szczepionek przeciwko RV, jeśli niemowlę wypluło lub zwymiotowało dawkę szczepionki, nie podawano jej ponownie. Choć istnieją dane, że immunogenność może być w takich przypadkach mniejsza, to wydaje się, że liczba zdolnych do replikacji wirusów, które pozostaną na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła nawet po wypluciu lub zwymiotowaniu dawki, wystarczy, aby namnożyły się one w jelicie i skutecznie stymulowały układ immunologiczny do produkcji swoistych przeciwciał i komórek odpornościowych".

No i w związku z powyższym mam dylemat, co robić .... czy kupić jeszcze raz tą szczepionkę i podać przy okazji kolejnego szczepienia, czy już tego nie robić. Spotkała się któraś z Was z podobną sytuacją????

Jestem mega zmęczona (psychicznie) tą całą sytuacją i cierpieniem mojego maluszka i trochę się obwiniam, że nie przewidziałam tego, że będzie tak zmęczony, no i że umiałam temu zapobiec. Ta pielęgniarka była dziś na zastępstwie, bo poprzednia babka stopniowo i powoli podawała tą szczepionkę, a nie na raz jak te babsko i to tak nagle, że nawet nie zdążyliśmy z TŻtem zareagować i ją powstrzymać...Ehh...
Współczuje strasznie
Co do powtórzenia to nie za bardzo się na tym znam, ale chyba bym nie powtórzyła bazując na tym co wkleiłaś. Może doradź się jeszcze jakiegoś innego pediatry pokazując mu właśnie te informacje które wygooglałaś?

A co do tej piguły to ja bym zjechała jak nie wiem. Co za babsztyl.. U mnie było podobnie na usg bioderek. Pola była już straszliwie zmęczona, a babsztyl chwycił ją, szybko ściągnął portki, a ta w bluzie i czapce gorąco, nie wie co się dzieje i też ryk. Dopiero na cyca się uspokoiła. Ja nie wiem czasem co Ci ludzie w głowie mają..
Stary 2014-01-14, 19:58   #4560
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Laloca a jak mala sie zachowuje jak Ty jestes w poblizu a ktos inny sie z nia bawi?!

No co promocja zaoszczedzil
Chwile jest zainteresowana, przygląda się tej osobie, ale po pewnym czasie zaczyna płakać tak inaczej. Od razu widać, że się boi. Jak ją Ktoś bierze na ręce to jest podobnie. Tylko u mnie się uspokoja. Nawet dziś tż jej nie dał rady uspokoić jak dziadek stroił do niej miny eh

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość

Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
Moja też tak się wygina jakby chciała zobaczyć co za jej głową się dzieje. Czytałam ostatnio że to normalne. Poszukam jutro tej książeczki żeby się upewnić.
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości