|
|
#31 | |
|
Buc
|
Dot.: Sekrety zawodów
Cytat:
no tak ale ona i tak jest z cesją na bank więc gdyby coś się stało to i tak właściciel mieszkania kasy nie zobaczy.
|
|
|
#32 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
Przez ponad 3 lata nie spotkałam się z taką sytuacją. Nie słyszałam żeby bank nie wyraził zgody na wypłatę odszkodowania na rzecz właściciela mieszkania. Chociaż oczywiście takie rozwiązanie jest możliwe. |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Buc
|
Cytat:
no ale w przypadku jak dajmy na to zmiotłoby dom z powierzchni ziemi to pieniądze z ubezpieczenia idą z automatu na spłatę kredytu, si?
|
|
|
#34 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
Ty natomiast wspominasz o szkodzie całkowitej. Odszkodowanie nie idzie automatem do banku. Jeśli zmiecie dom z powierzchni ziemi jest to szkoda całkowita - przestaje istnieć podmiot kredytowania, w tym momencie odszkodowanie prawdopodobnie pójdzie do banku na spłatę kredytu. Ale, tylko do wysokości zobowiązania klienta wobec banku. Jeśli wypłacone odszkodowanie jest wyższe niż pozostały do spłacenia kredyt różnica idzie do właściciela nieruchomości. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzeniona
|
Empik: nie wiem, czy we wszystkich salonach, ale w tych, w których byłam, usłyszeć można: "Zapakować zakupy?". Kiedy się zgodzimy, zostanie nam doliczona kolorowa torba za kilkadziesiąt gr z reklamami, bez wspominania o tym. Niby mała kwota, ale wkurza mnie, kiedy płacę za torbę oblepioną reklamami, no i jednak uważam, że o każdej doliczonej rzeczy powinno się informować.
Wypowiedzenia umowy: jeśli macie cokolwiek, gdzie umowę przerwać możecie w dowolnym momencie (internet, telewizję, prenumeratę, cokolwiek w jakichś klubach książki itp.) i chcecie ją zerwać natychmiast, zawsze piszcie, że chcecie zerwania umowy ze skutkiem natychmiastowym. Jeśli napiszecie: "w najbliższym możliwym terminie" (co często radzą gotowe formularze na stronach) firma zinterpretuje to sobie po swojemu i to może być równie dobrze miesiąc, jak i rok. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Buc
|
Cytat:
ok - dziękuję za wyjaśnienie, teraz mam jasność.
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Pracuję w firmie która zajmuje się produkcją luksusowych kosmetyków.
Produkty półki 500-800zł pojemności 50 ml ![]() Kremy/serum typu ślimak na blizny, jad na zmarszczki itp- są robione z jednego produktu, różnią się tylko opakowania. Byłam w szoku ![]() Jakieś pyłki w kremie nie są niczym złym, pakowane i wysyłane w świat. Butelka na podłodze, rozlana zawartość? To nic, pozbiera się, wyczyści, ujdzie... Ciekawy wątek, będę zaglądać |
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przez ta "ekologie" wszystkie sklepy naciągają klienta jak moga. Zwykły foliowy woreczek może kosztować nawet 50gr. Jakoś w innych krajach zakupy pakowane sa w darmowe reklamówki. a i tak ludzie chodzą z torbami wielorazowego użytku. M markecie jestem w stanie przeboleć płatne torby. Ok duży sklep, duże zakupy to powinnam wziąć torbę. Ale jak kupuję kilka rzeczy w sklepie RTV AGD to moim zdaniem ich obowiązkiem jest mi to zapakować za darmo, a nie jeszcze doliczać mi za opakowanie. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
W restauracjach/barach warto uważać zamawiając mielone, lasagnie z mięsem, zapiekanki, naleśniki/krokiety z mięsem czy bigos. Można dostać potrawę z resztek lodówkowych lu niedojedzonych porcji zostawionych przez innych klientów.
Zamawiając piwo należy patrzeć czy barman nalewa je z nalewaka, a nie podaje resztki zlane ze szklanek (raz widziałam taka akcję, w lokalu gdzie piwo było po 9 zeta...) Wegetariańskie/wegańskie żarcie najlepiej jeść w "specjalnych" knajpach. W tych zwykłych często jest przygotowywane w tych samych garach co mięcho. Lub kucharze zrobią "dowcip" i usmażą wege kotlet na smalcu. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzeniona
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4460125 7]W więksozści sklepów pytaja cz zapakowac. a potem na paragonie widnieje opłata za torebkę. Denerwuje mnie to. Powinni informować, że dodatkowe opakowanie kosztuje.
Przez ta "ekologie" wszystkie sklepy naciągają klienta jak moga. Zwykły foliowy woreczek może kosztować nawet 50gr. Jakoś w innych krajach zakupy pakowane sa w darmowe reklamówki. a i tak ludzie chodzą z torbami wielorazowego użytku. M markecie jestem w stanie przeboleć płatne torby. Ok duży sklep, duże zakupy to powinnam wziąć torbę. Ale jak kupuję kilka rzeczy w sklepie RTV AGD to moim zdaniem ich obowiązkiem jest mi to zapakować za darmo, a nie jeszcze doliczać mi za opakowanie.[/QUOTE] Ja mogę płacić za torbę, ale niech ta torba będzie papierowa lub foliowa, ale gładka. Dziwi mnie i wkurza płacenie za torby z wielkim logo sklepu. Dlaczego mam płacić za to, że reklamuję ten sklep? Jeśli kupuję ciuchy np. w H&M i dają mi torbę z logo - OK, w końcu za darmo. Ale płatna powinna być moim zdaniem gładka. |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robicie ręcznie kosmetyki, nie maszynowo? Pracujesz w europie?![]() Restauracje: Jeśli kupujecie w restauracji szarlotkę na gorąco liczcie się z tym, że jest ona upieczona miesiąc wstecz, zamrożona i robiona na goraco w mikrofali
|
|
|
|
|
|
#44 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jakie pylki masz na mysli? Cytat:
![]() Jak to mowia: "nie denerwuj tych, ktorzy przygotowuja ci jedzenie" Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
ok
Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2014-01-14 o 15:08 |
|
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Ja pracowałam w rodzinnej kawiarni i tam to nawet gofry były mrożone
![]() A truskawkowe, wiśniowe i śmietankowe lody gałkowe były tak naprawdę lodami włoskimi lanymi do kuwety po innych smakach, powierzchnia wygładzona łyżką i voila. Spleśniałe powidła zostały ponownie przesmażone i dawaj do gofrów
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, taka prośba dla Waszego dobra - jeśli aktualnie pracujecie w danej firmie/branży, to nie piszcie 'u nas robi się to i to'. Super, że chcecie podzielić się doświadczeniem i z chęcia to czytam, ale owińcie trochę w płatki i napiszcie 'mi wiadomo, że...', 'z opowieści pracowników wiadomo, że...'. W brew pozorom jeśli ktoś jest stałym użytkownikiem nie trudno odgadnąć kim jest pani Kasia, lat 24, po ślubie 7 miesięcy, mieszkająca w Łodzi itd itd. W forum jest ogromne, nie wiadomo kto tu wpada. Szkoda by było, żebyście sobie narobiły problemów, przez szkalowanie wlasnej firmy czy zdradzanie jakichś smaczków.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Ja już tam nie pracuję, z resztą na odchodne zostałam brzydko i niesłusznie oszkalowana za plecami, więc cóż.... zemsta jest słodka
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
MAsz racje
![]() A może piszmy w postach tytuł pogrubiony jakiej dziedziny to profesja a off topy na szaro, by było czytelnie?
Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2014-01-16 o 12:07 |
|
|
|
|
#50 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Ja też nie. Mało kiedy jestem naprawdę zadowolona, nie wspomnę o tym, że naprawdę wolę wiedzieć co dokładnie mam na talerzu.
|
|
|
#51 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hyhy, ja widziałam w jednym z ogródków piwnych kiełbasę z Makro. Sprzedawana była po 12 zł za sztukę (plus dodatki płatne osobno!) a właściciel kupował ją po 5,99 zł za kilo. Wiem, bo rachunki widziałam ![]() Zresztą koleś oszczędzał na wszystkim i kazał myć plastikowe kubki i naczynia. Jakoś się tak dziwnie złożyło że jak jadłam tam, to tylko swoje przyniesione jedzenie... A sama knajpa padła dwa lata temu, mimo że była w świetnym punkcie. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Nic odkrywczego pewnie nie napiszę, ale w jednej z perfumerii była niesamowita ,promocja' na żel pod prysznic: 39 zł. Pod spodem była stara cena, która prześwitywała: 29 zł.
Pracowałam kiedyś w drogerii i widziałam jak jedna z koleżanek robiła sobie makijaż droższymi tuszami (to nie były testery) - starajcie się kupować foliowane kosmetyki. Zawsze proście o paragony podczas zakupów i trzymajcie je na wszelki wypadek, choćby w makulaturze. Patrzcie również na daty ważności na produktach spożywczych - jeśli cena nie jest promocyjna, a do końca daty ważności zostało np dwa dni możecie prosić o obniżenie ceny. Ale nie róbcie tego przy kasie - kasjerka nie będzie mogła nabić niższej ceny.
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2014-01-14 o 16:20 |
|
|
|
|
#53 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Pożyczki:
1. Ubezpieczenie nie zawsze jest obowiązkowe. Banki posiadają szeroką ofertę. Brak ubezpieczenia nie musi równać się z większym oprocentowaniem czy prowizją. 2. Przy spłaceniu pożyczki przed czasem należy się zwrot ubezpieczenia (o ile było pobrane z góry) za niewykorzystany okres czasu. Trzeba złożyć pisemny wniosek o zwrot. 3. Można negocjować wysokość prowizji i oprocentowania. Zazwyczaj doradca ma podane widełki dla danego produktu. 4. Dobór gotówki "z jedną ratą" to tzw. "rolowanie pożyczki. Czyli bank daje Ci kasę na spłatę poprzedniej + dodatkową gotówkę co wiąże się z kolejną prowizją i ubezpieczeniem. 5. Dodatkowe ubezpieczenia dodawane "w pakiecie" tak naprawdę nie tworzą żadnego pakietu. 6. Klient ma prawo otrzymać formularz informacyjny i projekt umowy, który może sobie wziąć i przeanalizować ze spokojem w domu przed podpisaniem umowy
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już czyste chamstwo. Nawet bym na to nie wpadła
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Moniu, chyba nie musisz sie obawiac, ze sie natkniesz na te cuda. Selektywne marki nie cuduja ze slimakami, azjatyckie kosmetyki popularne sa tanie, azjatyckie marki ekskluzywne w slimaki sie nie bawia. To pewnie zadne ciekawe produkty; zgaduje, ze jakies wynalazki dla gabinetow kosmetycznych. Mozesz spac spokojnie
|
|
|
|
|
#57 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
Fryzjer: proście o dezynfekcję narzędzi jeśli nie widzicie aby w zakładzie to była norma. Ludzie przychodzą z różną skórą głowy nawet do najlepszych salonów, chociaż płyn do dezynfekcji tam stoi to nie znaczy że jest używany, albo że nie ma w nim wody zamiast płynu do dezynfekcji. Z doświadczenia wiem że nawet u drogiego i ekskluzywnego fryzjera szampony, odżywki mogą być przelewane na tańsze.
Soki: nie raz jako młoda osoba pracowałam przy zbiórce owoców na soki do dużych firm, idzie wszystko spleśniałe robaczywe itp
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To akurat mnie jakoś specjalnie nie dziwi, może dlatego ze mam sadowników w rodzinie. Ile musiałyby kosztować soki czy napoje, gdyby były robione z owoców takich jak nam pokazują w reklamie? Dla mnie to naturalne, ze na przetwory idą te owoce i warzywa które nie wyglądają już tak apetycznie żeby je jeść surowe. ![]() Od siebie dodam, żeby uważać na dermokonsultantki w sieciowych drogeriach (superpharm, rossman itp.) W większości są to zwykłe hostessy zatrudnione na okres promocyjny (miesiąc czy dwa) a ich wiedza na temat kosmetyku ogranicza się do przeczytania prezentacji od firmy. Niektóre firmy sprawdzają tę wiedze, inne nie, ale i tak nic takiego się od dermokonsultantki nie dowiecie, czego by nie było na ulotce. Niektóre firmy mają swoje stałe konsultantki, przeszkolone, z konkretna wiedza (np. Vichy), ale to, że ktoś stoi przy półce z kosmetykami ubrany w biały fartuch, nie oznacza automatycznie że ma jakąkolwiek wiedzę, o czym wiele klientek zapomina.
Mój blog makijażowo rzęsowy ---> KLIK! Najnowszy post: Moje makijaże ---> Oliskova Make up Edytowane przez Oliskova Czas edycji: 2014-01-14 o 21:18 |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powinna być porcja ryby w stałej cenie np. minimum 200 g ryby kosztuje 10 zł, a nie że podchodzisz do kasy i okazuje się, że za kawałek halibuta płacisz 50 zł ![]() Pracowałam w smażalni działającej właśnie na zasadzie "100 g x zł", często ludziom trzęsły się ręce, jak przychodziło im zapłacić prawie 100 zł za dwie rybki, dwie porcje frytek i surówkę. Oczywiście, jak klient powiedział "ryba max 150 g" to próbowaliśmy się do tego ustosunkować, ale wiadomo, ryba to nie mielone, nie podzielisz tego na równe części ![]() Niestety, taka była polityka smażalni, w której pracowałam, jakiś czas później dowiedziałam się, że tak nie powinno być i tyle. Oczywiście kucharka ważyła ryby z talerzykiem ![]() No i nie polecam zupy rybnej ani mielonych w tego typu restauracjach - wyjątkowo różnorodne produkty lądowały "w środku" i nie mówię tego w pozytywnym znaczeniu
Edytowane przez ahoooj Czas edycji: 2014-01-14 o 21:34 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

Robicie ręcznie kosmetyki, nie maszynowo?
Pracujesz w europie?

to już czyste chamstwo. Nawet bym na to nie wpadła