![]() |
#601 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Clear Aligner - czy ktos ma?
Czy ktoś zna godny polecenia gabinet w Gorzowie Wlkp, ewentualnie w Szczecinie, Kostrzynie lub Frankurcie nad Odrą?
Niewiem czy moja wada się kwalifikuje to tej metody, ale wiem że mam delikatnie cofnieta dolna szczękę tak ok pół centymetra (ponoć od smoczka).
![]() |
#602 |
Przyczajenie
|
Cześć, ja mam pytanie do kogoś kto mniej więcej się na tym zna. Czy metodą Clear Aligner można wyprostować zęby "przechylone"? Chodzi mi o takie przechylenie na bok (nie do przodu lub do tyłu) tylko takie widoczne w zasadzie tylko na RTG. Mam zatrzymane ósemki które przekrzywiły inne zęby i teraz muszę wszystkie wyrwać i założyć aparat i zastanawiam się czy CA sobie z tym poradzi. Wizytę u orto mam za 3 tygodnie dopiero. Proszę o info. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#603 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 |
Wtajemniczenie
|
A czy wiesz czy można tą metoda leczyć cofnieta dolna szczękę, mam tak okolo pół centymetra, przez to czasem seplenie, zęby same w sobie mam jako tako proste prócz kłów ale nabardziej denerwuje mnie ta szczęka dolna i to że jak wymawiam L to język wychodzi z buzi ...
![]() |
#605 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem bardziej opłaca się łączyć metody (tak jak wcześniej dziewczyny pisały o clear fusion a później dopiero nakładki aligner) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#606 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym znam ludzi co noszą po 2-3 lata i końca nie widać ich leczenia. Ponoc CA działa dość szybko?
![]() |
![]() |
#607 |
Zadomowienie
|
Nie, metalowy aparat wcale taniej nie wychodzi.
Liczyłam i jeśli weźmiesz pod uwagę koszty wizyt przynajmniej co miesiąc to wyjdzie drożej albo tyle samo tylko rozłożone w czasie. A CA jest szybsze. Zaczęłam w maju a z początkiem sierpnia już nosiłam retencje. Druty z moja wada musiałabym nosić prawie 4 lata. Plus potem retencja z kolejnym drutem za zębami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#608 |
Przyczajenie
|
też się właśnie ostatnio zastanawiałam co wyjdzie taniej. Przy stałym trzeba liczyć koszt aparatu + wizyty kontrolne + jakieś naprawy ewentualne + zdjęcie aparatu. Jeszcze dodatkowo zauważyłam, że niektórzy ortodonci biorą mniej kasy za wizyty kontrolne przy zwykłym aparacie (co 4 tyg) i dużo więcej przy wizytach z samoligaturującymi (co 10 tyg) także wychodzą z tym na swoje.
Edytowane przez conversowa Czas edycji: 2014-01-09 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja ogólnie mam wielką panikę przed wszystkim co się wiąże z zębami tzn stomatolog, ortodonta jak tylko widzę ten fotel stomatologiczny to oblewają mnie zimne poty. Takze nawet zakładanie aparatu metalowego mnie przeraża tak naprawde...
![]() |
![]() |
#610 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ważne jest jednak samozaparcie, bo niektórzy wstydzą się nakładek (nie rozumiem jak można się wstydzić tego, ze się o siebie dba?) Ja się napatrzylam na siostrę i brata którzy nosili druty i to jak cierpieli po każdym kręceniu aparatu i braniu garści tabletek. Nie, dziękuję. przy ca bólu nie było. Jestem zadowolona. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej iść do orto na konsultację. Wyliczy Ci koszty aparatu i nakładek. Będziesz mieć porównanie. U mnie niestety ze względu na wadę i koszty nie opłacało się zakładać CA.
![]() |
![]() |
#612 |
Przyczajenie
|
wiesz wszytko zależy jak bardzo masz cofniętą żuchwę, jak to klasa, a czy zęby Ci się ścierają? musiałabym zobaczyć. Ale tak byli tacy pacjenci i udało się wysunąć żuchwę a szczękę trochę cofnąć i bardziej rozszerzyć boki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trudno wytłumaczyć, najlepiej przejechać się na konsultacje
![]() |
![]() |
#614 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Przyczajenie
|
No tak masz rację, z tego co opisujesz to chyba jest ok. A z jakich rejonów Polski jesteś może mogę Ci kogoś polecić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#616 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja dentystka (znamy się z panią z widzenia, więc liczę na uczciwość 'znajomej') zorganizowała mi CA bez przekonywania do metalowego aparatu ale zaznaczyła kilka razy że metalowy jednak leczy wadę dużo dokładniej a CA to bardziej kosmetyczne zmiany. Twierdzi że zęby po CA ustawią się w łuku ale nie wskoczą na książkowe swoje miejsca. Nie wiem, nie mam możliwości porównywania bo jest to jedyne miejsce z moim mieście, które zajmuje się leczeniem metodą CA. Dziwne, bo jest to klinika dentystyczna, a ortodontów mamy wielu, ale nie napotkałam w internecie informacji że gdziekolwiek jeszcze się tym ktoś zajmuje. Edytowane przez Carya Czas edycji: 2014-01-11 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież Clear Aligner w połączeniu z Clear Fusion wyprostuje wszystko oprócz wad operacyjnych jedynie (progenii itd). To, czy te aparaty dadzą radę zależy kto, jak i z czego je robi. Niestety jest mało takich fachowców i dlatego w wielu przypadkach leczenie nie wychodzi. Proszę mi też nie mówić że te aparaty nie są do każdej wady bo są do bardzo wielu (nawet przy ścierających się zębach). Wiem to bo już wielu moich znajomych ma zakończone leczenie tam gdzie ja się leczyłam. Niektórzy nawet kwalifikowali się do operacji (co myślałam że nie da się u nich CA i CF), a tam ich wyciągnęli i po złym leczeniu aparatami stałymi też. Tak że zależy to od wykonującego aparaty. No a orto to w większości będzie namawiał na stały bo ma większą kasę na tym. No chyba że jest też właścicielem pracowni techniki dentystycznej to mu wszystko jedno wtedy czy będzie leczył CA czy stałym. Ja zapłaciłam za całe leczenie bardzo mało. Wyliczenie mojego leczenia jest tu na 16- stej stronie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No ale jak mówisz że CA daje radę praktycznie ze wszystkim to bardzo mnie to cieszy ![]() Edytowane przez conversowa Czas edycji: 2014-01-12 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#620 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Szybciej działa ca, to na pewno w związku z tym jak przestaniesz nosić to i wada wróci. Dlatego trzeba dużo samozaparcia przy noszeniu nakładek, systematyczności i potem retencja też. Z reszta są przypadki, ze i po drutach zęby się rozjeżdżają. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#621 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wczoraj czytalam o tym tylozgryzie i przerazilam sie ze jest to rowniez leczone operacyjnie z jakims rozcinaniem zuchwy itp. Mam nadzieje ze moja wada jest mala i da sie szybko i sprawnie wyleczyc aparatem. Znajomi i TŻ uwazaja ze wymyslam i nie mam zadnej wady. A mama mowi ze od malego nosilam takie smoczki jakby plytki i rozne aparaty na noc (ktore oczywiscie w trakcie nocy wypluwałam) i wada mi sie zaleczyla. Niestety w 2 klasie podstawówki wysłano mnie na 8 lat do szkoly muzycznej na flet poprzeczny, gdzie specyficzne ustawienie ust spowodowało powrót tej wady. Na instrumencie nie gram juz od nastu lat więc czas naprawic zeby i cieszyc sie ladnym usmiechem. W dodatku w wieku 27 lat nie mam jeszcze ósemek, choć zaczyna mnie z jednej strony boleć szczęka/żuchwa i niewiem czy to objaw rosnięcia ich, czy nie jest mi dane mieć zębów mądrosci po prostu.
![]() Edytowane przez _Novotna_ Czas edycji: 2014-01-13 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze raz do tego wracam- wiec jak to jest? Drucik czy nakładka po skończonym leczeniu? Bo to, co napisałaś to jedno drugiemu chyba zaprzecza?
![]() |
![]() |
#623 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
Hm,, W Szczecinie no niestety nie znam,możesz mi przesłać zdjęcie zębów jakie masz na maila amazing.otro.lab@wp.pl obejrzę i na pewno coś doradzę. A co do operacji to tak są ale w przypadkach przodożuchwia a nie tyłożuchwia, ogólnie wada jest łatwiejsza do wyleczenia niż przodożuchwie |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#624 |
Zakorzenienie
|
Czesc, pokrotce opisze swój problem. Miałam głeboką wadę i kilka lat temu zdecydowałam sie na aparat stały. Nosiłam go ponad 3 lata.
Moja wada sie cofnela. Miałam szpary miedzy wszystkimi zębami na gornej szczęce i żuchwie. Byłam zadowolona z efektów. Dopoty w trakcie leczenia dowiedziałam sie, ze moja orto proponuje mi aprat ruchomy jako retiner. Nie mogłam juz zrezygnowac. Nosilam go solidnie. Niestety akryl? popekał. Zauważyłam, ze moje 2ki znow sie krzywia. Jeszcze nie ma dramatu, ale jestem zalamna. I juz do tej kobiety nie pojde, bo ten ruchomy aparat nawet przy noszeniu nie utrzymal mi zębow idealnie prostych. Wysuniete sa tylko 2ki. Jestem zdecydowana na CA ale ile musze mniej wiecej zaplacic na dzien dobry? Nie mam starego RTG w sumie nie mam niczego. Mysle, ze moja wada nie jest wielka i szybko pojdzie. Czy mozecie Polecic kogos w Poznaniu? Czy gabinety oferuja system ratalny? Moze jest tu jakas ex aparatka (chodzi o metalowy aparat). Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2014-01-14 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym Emmog nie pisz proszę bzdur i nie mieszaj ludziom w głowach. Operacje są i przy przodożuchwiu i przy tyłożuchwiu. Słyszałaś może o odbudowie kości albo wydłużaniu kości? Zapewne nie skoro tak piszesz. P.S. Spójrz jeszcze na swój adres mailowy, który do siebie podałaś. Chyba jesteś 'orto' a nie 'otro' prawda?... I jak taki ktoś może komuś doradzać...Żenujące po prostu... ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Zakorzenienie
|
Czy CA ma w moim przypadku sens?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam wczoraj z moją orto nt retencji i dostanę coś podobnego do CA tylko z twardszego materiału. Powiedziala mi też, że taki aparat retencyjny ma dwie zalety: jest chętniej noszony przez pacjenta oraz w przypadku czasowego zaprzestania leczenia retencyjnego, gdyby zęby zaczęły się "wykrzywiać", pomoże przywrócić je na właściwe miejsce. Sens mojej wypowiedzi: porozmawiaj ze swoją orto o zmianie retencji. Jeśli to nie pomoże poszukać innego ortodonty, który podejmie się taką retencję wykonać. Jeśli skrzywienie nie jest duże, a domyślam się, że nie jest, taka nakładka może pomóc.
![]() |
#628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Korzystacie z systemu ratalnego? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#629 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast orto nie robi retainerów, on robi jedynie wyciski. Retencje robi technik dentystyczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
Nie wiem o co Ci chodzi z ratami, co wizytę płacisz 600 czy 700 zł (nie pamiętam) za kolejne 3 nakładki, nie płacisz od razu paru tysięcy ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.