|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Cytat:
Cytat:
![]() Witam czwartkowo. My już od 6tej na nogach, mały znów spał 9h. Zaraz lecimy na poczte, nie wiem jak wniose wózek do góry, ale to ważna przesyłka i muszę ją odebrać. potem jade do MOPRu bo dostałam wezwanie i potem mężowi po galoty na chrzciny, potem chyba zaczniemy cos robić na chrzciny- na pewno ustalać kto z kim gdzie bedzie siedziec spać itd.. aaa i jeszcze do lekarza muszę iść :/ bo nie przechodzi mi, wczoraj wieczorem miałam gorączkę 39st ale teraz spoko 36,7 mam.. mały cos rano kasłał ale chyba z suchego powietrza Będę obserwować. No i musze na to USG piersi iść, ale jakoś tak mi nie po drodze- boje sie i tyle.. Lineczko warzywka swieże siostra mi przywiezie z własnego ogródka. 30stycznia ma przywieźć a akurat mniej wiecej bede wtedy CHYBA rozszerzała diete. dokładnie dowiem sie w poniedziałek. wiadomo, że nie bede miała tego niewiadomo ile ale myślę i sie zastanawiam CZY MARCHEWKĘ I JABŁUSZKO MOŻNA JAKOŚ PRZECHOWAĆ ZEBY SIE NIE ZEPSUŁO ROBIĄC WIEKSZĄ ILOŚĆ? bo jeżeli nie, to bede miała moze na 2tyg bo potem ta marchew to bedzie wygladać gorzej niz ze sklepu.. Widzia?am wczoraj też szpinak z ziemniakiem po 4 miesiacu, myslicie ze mozna? i że herbatki są jakieś smakowe, róża czy coś... ? [ w sumie herbatek nie mam zamiaru podawać, ale pytam z ciekawości... dzidzia pisałą ze czesto jest tak ze chcą sprzedać wiec od 4 miesiąca pisze ale dla dziecka wcale nie zdrowe i nie potrzebne... ] ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
Bo wiem ze jabłka i marchew moge miec od siostry, dynie niestety ma calą w zalewach, wiec sie nie nada a ziemniaki są brzydkie teraz wszędzie wiec chyba ziemniaki podam później. Oj, biedny Daniel, niech zdrowieje
|
|
#2372 |
|
Wtajemniczenie
|
ryba-zacznij od jednego skladnika i podawaj tydzien.Potem dodaj kolejny. Marchew podobno bezpieczna a wiele dzieci uczula.Powolutku z dokladaniem kolejnych rzeczy bo nie bedziesz wiedziala na co reaguje.
Marchew mozesz pokroic i zamrozic, gotowac przed podaniem-mozesz ugotowac na trzy dni- trzy porcje.Wyjmuj tylko tyle ile dasz, bo zaczeta porcje trzeba wyrzucic, jezeli wkladalo sie w nia lyzeczke do karmienia. Po tygodniu dodajesz np ziemniaka lub dynie.I obserwujesz. Zawsze dodac odrobine oliwy lub oleju, dla lepszego wchlaniania witamin.Jakiegos dobrego.Ja swojemu dodawalam albo olej z pestek winogron, albo lniany, albo oliwe z pierwszego tloczenia. Wiec mozesz porcjonowac warzywa i zamrozic, a potem gotowac je na trzy dni.Albo pogotowac od razu,poopisywac i pomrozic.Ale takie zupki trzeba przed podaniem jeszcze raz zblendowac bo sie rozwarstwiaja. Ja robilam zawsze osobno owoce osobno warzywa plus mieso.Bo pozniej to osobny posilek jest. Do owocow potem dodawalam kaszki bez cukru i bylo na podwieczorek a warzywa plus mieso to byl obiad.Jabluszko mozesz podawac przed drugim sniadaniem albo podwieczorkiem i potem zwiekszak ilosci tak by zastapily ten posilek mleczny.To samo z warzywami.Ale to powolutku. Warzywa a potem mieso najlepiej gotowac krociutko i na parze.Lepiej smakuje i zdrowsze.Dla mnie te sloiczki smakuja ochydnie (tzn.te pierwsze z warzywami sa ok, ale potem te zupki to ochyda.Bylismy w czasie podrozy zmuszeni pare razy kupic, myslalam ze )agnieszka-ale sie ciesze,super. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-16 o 09:14 |
|
|
|
#2373 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Cytat:
Nic się nie działo, mały się nawet nie skrzywił.---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
W końcu nacieszycie się sobą
|
|
#2374 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam dzwonić dziś ok 10 rano, czy ja przenoszą czy nie, może być tak że zrobi im się miejsce na oddziale pediatrycznym i zostanie tam gdzie jest, a przenieść ją mają ok 12.---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
dziękuje wam wszystkim za trzymanie kciuków---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
|
|
#2375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do obiadków, to dla tych co będą same gotować i pasteryzować to odradzam słoiczki z gerbera, bobovity i hippa. nie zawsze chcą złapać zakrętki. właściwie to rzadko łapią. lepiej wykorzystać małe słoiczki po koncentracie |
|
|
|
|
#2376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Witam się U nas nocka super przespana.Mały od 21 spał do 4 a potem do 8.Odsypiał dzionek ![]() Na 11.00 idziemy do pediatry z sparawdzic co to za wysypka sie przyplatała. Czas na sniadanie
|
||
|
|
|
#2377 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja z prośbą (przepraszam że o sobie ale jestem w trakcie nadrabiania na 77 str
) mój Bartek przestał tolerować mleko Bebilon, przed wczoraj normalnie nim wymiotował wczoraj był tylko na cycu (nie ważne że praktycznie cały dzień jadł od 10 do 12 i od 15 do 19 non stop ) i na cycu tylko trochę ulewał po odbiciu, dałam mu na sprawdzenie 60 ml tego bebilonu a on po zjedzeniu dosłownie po chwili wszystko zwrócił. I teraz nie wiem na jakie mu zmienić mleko?? Czy na Bebilon AR czy spróbować np Bebiko? Wcześniej myslalam o hipp ale kuzynka nie poleca.
|
|
|
|
#2378 |
|
Wtajemniczenie
|
sylwia- a moze on nie moze tyle naraz jesc?C cyca jadl dlugo i powoli. Moj jak za duzo zje to haft. Z cyca nigdy.
|
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Ryba Żeby Ci się tylko coś nie przyplątało przed chrzcinami tfu tfu!
DeI na co Daniel jest chory,co lekarz stwierdził? |
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() u nas nocka ok- mala nie ma poszczepiennej goraczki, po ukluciach nie ma obrzeku ani zaczerwienienia.cale szczescie! nad ranem marudzic zaczela przez sen,ale to na kupe:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2381 |
|
Wtajemniczenie
|
nemosek- bylam u lekarza bez niego. Wiec nic nie stwierdzil-tylko,ze ma miec rozwolnienie by wszystko z niego wyszlo. Wiec tylko przykazanie diety i picia. Jelitowka pewnie. Wraca mu apetyt na szczescie.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-16 o 09:41 |
|
|
|
#2382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie mam zamiaru dosładzać, ale u nas do rozszerzania diety jeszcze trochę ![]() Cytat:
dzień dobry! ![]() Kyte, proszę fotkę fotorolet
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
||
|
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2384 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pediatra mi mówiła o płaskiej łyżeczce na 100ml. Ale moim zdaniem to dużo ![]() U mnie też Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#2385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie potrafię go zrozumieć, zastanawia mnie to dlaczego on z cyca tyle czasu potrafi jeść i robi tylko 10 min przerwy i ryk że do cyca, a przy tym odbija mu się z 5 razy i to przy cycu? Do tej pory robiliśmy tak że cyc jak już pojadł i wypluł to do odbicia i jak nadal był płacz to butla z mm, czasem zjadł 60 ml czasem 30 i był spokój a jak sam cyc to może jesc cały dzień
|
|
|
|
|
#2386 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jestem zielona! ![]() lineczka, śliczne rolety! Heloł! Byliśmy wczoraj na zakupach - w końcu! Samochód naprawiony, więc pojechaliśmy... Niestety mała ma ostatnio bardzo marudne popołudnia i tak też było wczoraj - 2x karmienie (w tym raz na parkingu w samochodzie Odebrałam fotoksiążki (nie jestem zadowolona, niektóre zdjęcia są jakby wyostrzone ![]() Kupiliśmy też mężowi koszulę i krawat... i wróciliśmy spłukani ![]() Mała teraz chyba zasnęła na moment więc muszę się ekspresowo ogarnąć i może wyjdziemy na krótki spacer. Z resztą i tak nie mam z czego obiadu ugotować więc muszę wyjść.
Odtąd MY - już nigdy JA. W duecie siła. Edytowane przez aaby Czas edycji: 2014-01-16 o 10:22 |
||
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale staram sie robic jej przerwy.najlepsza przerwa to spacer ![]() i juz mm w ogole nie chce... ![]() a po cycu odbija jak po mm,czasem kilka razy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2388 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Super się robi takie zakupy, tylko przy kasie jest troche mniej sympatycznie. Oj macie teraz roboty przed chrzcinami Cytat:
Cytat:
za piękna wagę MajeczkiCytat:
Superancka!!!! Dzień dobry, Zuzula właśnie zasnęła,pojedzona pewnie z 40 minut pośpi. Ja mam kiepski humor no ale mniejsza o to. Był wczoraj ten kurier i debil przyznał się że jednak go nie było dzień wcześniej, dzwonił do mnie jak ma trafić, to mu powiedziałam że tak jak poprzedniego dnia trafił bez problemów, patafian
Nasze małe cudo Edytowane przez maomami Czas edycji: 2014-01-16 o 11:19 |
|||||||||
|
|
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
kurde, ale u mnie jest piękna pogoda.
szkoda siedzieć w domu. teściowa nie ma jak przyjść po Hanię, a moi rodzice w pracy. w ogóle zastanawiam się czy powinnam iść z Hanią do lekarza. bo ten katarek co ma, to objawia się taki kilka razy na dzień. po prostu słychać, że w nosie coś siedzi, wtedy wyciągam, fakt jest to trochę gęste, ale jakoś specjalnie zielone nie jest. trochę żółtawo-kremowo-białe i przeźroczyste gęste. no i parę razy zdarzy jej się zakaszleć. nawet jakoś jej to bardzo nie przeszkadza. nie marudzi, nie płacze. z jednej strony może i dobrze, że ma ten katar, bo przyzwyczai się do odciągania i nie będzie mi potem płakać przy czyszczeniu nosa. teraz marudzi tylko przy zakrapianiu. a starsza i przy zakrapianiu i czyszczeniu wrzeszczy i się wyrywa. no chyba, ze widzi jak Hani czyszczę i sama chce. no ale to jej się dwa razy zdarzyło :P matko, niby matka dwójki dzieci, a nie wiem co zrobić :P no ale starsza pierwszy raz katar miała w wieku kilku miesięcy. chyba muszę iść po gondolę na dół i wystawić mała na balkon |
|
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy się po szczepieniu. W efekcie dostała tylko na pneumokoki, a skojarzoną za tydzień będziemy mieć. Mam nadzieję, że obejdzie się bez skutków ubocznych.
Mała zważona i pomierzona dziś kończymy 7 tygodni z wagą 5105g (trochę zwolniła z przybieraniem) 58 cm długości i główką 40,5 cm.
|
|
|
|
#2391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2392 |
|
Zakorzenienie
|
powiedziała, że zobaczymy jak zareaguje na jedną szczepionkę. Ona też chyba ciągle przesuwa te szczepienia ze względu na poród w 37 tygodniu, bo stwierdziła, że tą skojarzoną zrobimy tak jakby w wieku korygowanym do 40 tygodnia. Kłócić się nie będę mam do tej lekarki zaufanie, od lat mnie prowadzi i zawsze robiła tak, żeby było jak najlepiej dla pacjenta. Szkoda mi tylko trochę Małej, że za tydzień znowu może mieć gorączkę czy być niespokojna przez te szczepienia.
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mała tak się nacycyała wczoraj że zwymiotowała mlekiem kilka razy i znowu do cyca i tak do 1 w nocy aż nie zasneła, a karmiłam ją chyba od 19.30 mniej więcej z przrwami na jej spanie przy cycu itd.. |
|
|
|
|
#2394 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mojej tez cos w nosku siedzi - cieszyla się jak jej zakrapilam i odciagalam -ale prawie nic nie wyciagnelam, teraz patrze,ze nosek czysty![]() Cytat:
![]() a my tylko na podstawowe się zdecydowaliśmy nawet nie skojarzone...pediatra namawialnas tylko na rotawirusy,ale sam stwierdził,ze to wszystkie dzieci przechodzą prawie, bo to biegunka itd. tylko trzeba w pore zauwazyc,a nie czekac,az się dziecko odwodni... ech, kontrowersyjny temat z tymi szczepieniami ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2395 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2396 |
|
Zakorzenienie
|
Sukienka na chrzciny.
Doradzcie: rajstopy czarne kryjace czy cieliste. Buty beda czarne.
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
Wrócilismy z przychodni i ze spacerku
![]() Niestety nie mam dobrych wieści Tymek ma podejrzenie AZS ![]() Na razie mam odstawić Dzidziusia do prania i zastosować Lovelę.Żadnych płynów do płukania.I odstawić mleko.Smarować maścią cholesterolową. Powinno pomóc. Zapisałam nas do dermatologa na 26 lutego dopiero,ale będę obserwować te zmiany-jak nie przejdzie albo nasili się to pójdę wcześniej.Boję się diagnozy
|
|
|
|
#2398 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ladna Cytat:
|
||
|
|
|
#2399 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:32.

prawie całą wizytę się darła.
Przychodzi se jak chce...poprzedni cykl trwał 38 dni, ten 26...szaleństwo

za spokojną nockę

)

mam dzwonić dziś ok 10 rano, czy ja przenoszą czy nie, może być tak że zrobi im się miejsce na oddziale pediatrycznym i zostanie tam gdzie jest, a przenieść ją mają ok 12.
widzisz a mówiłyśmy Ci że Anulka to silna osóbka jest
dziękuje wam wszystkim za trzymanie kciuków
) i na cycu tylko trochę ulewał po odbiciu, dałam mu na sprawdzenie 60 ml tego bebilonu a on po zjedzeniu dosłownie po chwili wszystko zwrócił. I teraz nie wiem na jakie mu zmienić mleko?? Czy na Bebilon AR czy spróbować np Bebiko? Wcześniej myslalam o hipp ale kuzynka nie poleca.

oby Kacper znów czegoś nie złapał.. nie całuje go ani po rączkach,ani w buźkę. Staram się praktycznie go nie "dotykać" blisko... ale nei zawsze sie da.
za piękna wagę Majeczki