|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
z tego co ja wyczytałam, bo też mnie ten temat interesuje, badania prenatalne nieinwazyjne nie są obowiązkowe dla każdej kobiety. Czy jeśli usg wykazało, że wszystko jest w porządku, to mimo to powinnam takie badanie wykonać? o tych testach dowiedziałam się podczas pierwszej wizyty, wtedy miałam też robione usg, które nie wykazało nic niepokojącego. Lekarz wbił taką pieczątkę do książeczki " pacjentce zaproponowano wykonanie badań prenatalnych nieiwazyjnych" jednocześnie poifnormował mnie że takie badanie jest robione jedynie jakieś 150 km od miejscowości wktórej mieszkam i kosztuje ok.450 złotych. Nie jest refundowane przez nfz. Nie wystawił mi żadnego skierownia ani nie powiedzial wyraźnie że powinnam to zrobić. Jak więc myślicie, czy było to powiedziane tylko informacyjne, że jest taka możliwość, i tak samo jak z tym L-4 , takie "ubezpieczanie się" w razie jakieś przyszłych kłopotów, że on mi przeciez mówił?
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A dziś mam krótką wizytę kontrolną w celu potwierdzenia wieku ciąży, bo jest duża rozbieżność między OM a wynikiem usg. Tak w ogóle to będzie już moja 4 wizyta w ciąży, średnio co tydzień jestem u lekarza ![]()
Edytowane przez anius_7 Czas edycji: 2014-01-16 o 12:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 |
Zadomowienie
|
Mi np te wymioty pomagają tzn jak zwymiotuję to czuję się przez jakiś czas lepiej i mdłości przechodzą na ok godzinę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1234 |
Wtajemniczenie
|
a mi na moje nudności pomaga jedzenie... Jest to dziwne jak dla mnie, ale jak coś zjem to mnie nie mdli. A jak trochę zgłodnieje to od razu jest tragedia.
#1235 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
#1236 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tam teraz mam reklamówkę w każdej torebce na wszelki wypadek ![]() Cytat:
Ogólnie w pierwszej ciąży czytałam o tym teście pappa(chyba tak to się piszę) i on nie do końca jest taki wiarygodny. Jeżeli coś pokręciłam to niech mnie dziewczyny poprawią I pewnie to jest "ubezpieczanie się". Ja się na to nie wybieram o ile lekarz mi nie zaleci. A odnośnie usg jako badań prenatalnych to nie wiem, ja w pierwszej ciąży nie miałam skierowania nigdzie moja lekarka u siebie oglądała wszystkie narządy bobasa, a czy robiła tą przezierność karkową to też nie wiem bo mi nie mówiła nic na ten temat, po badaniu tylko stwierdziła, że wszystko jest ok. Cytat:
![]() ![]()
Córcia 10.9.2012 ![]() Edytowane przez izka-1987 Czas edycji: 2014-01-16 o 12:58 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1- mam za sobą dwie nie udane ciąże i byłam już kierowana na badania karotypu w poradni genetycznej. Zrezygnowałam jednak z tych badań bo w tej ciąży pojawił się zarodek i jak na razie jest wszystko w porządku 2- mam już 30lat Dostałam skierowanie na NFZ i też musiałabym bardzo daleko jechać, zmarnować cały dzień, zrezygnowałam z tego skierowania i znalazłam lekarza dużo bliżej który robi to badanie prywatnie za 240zł. Warto się zorientować bo z pewnością można to zrobić bliżej twojego miejsca zamieszkania. Wydaje mi się, choć nie jestem pewna że warto szukać gabinetu gdzie można zrobić badanie 3D, bo to jest zwykłe usg tyle że dużo wyrażniejsze i dokładniejsze. Różnica w jakości usg lekarza który prowadzi moją ciążę a badaniem które miałam jest ogromna, widziałam takie szczegóły jak nosek i paluszki. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1238 |
Zakorzenienie
|
ja na razie mialam tylko jedna wizyte potwierdzajaca ciaze jak bylam w 10tc+1d teraz wizyte mam 05.02 i juz bede 14 tc i nie mialam robionego zadnego badania tylko usg, nie mialam pobranej krwi ani moczu a jak bylam we wrzesniu w ciazy to w 6 tc kazala mi zrobic jak najszybciej badania na przeciwciala na hiv itd a nie zdazylam ich zrobic bo poronilam.
teraz zaczynam sie martwic bo jak tu czytam to nie ktore badania robi sie w okreslonym tygodniu ciazy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
Raczkowanie
|
Narobiłyście mi apetytu na zupę pomidorową to teraz proszę o przepis jakiś
![]()
#1240 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To na podstawie czego się wypowiedziałam wcześniej, mówię cały czas o badaniach NIEINWAZYJNYCH: rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące postępowania w zakresie diagnostyki prenatalnej, punkt pierwszy: http://www.femmed.com.pl/wp-content/...e-PTG-2009.pdf Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie opieki przedporodowej w ciąży o prawidłowym przebiegu http://www.femmed.com.pl/wp-content/...dporodowa.pdf: "Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje test PAPP-A jako badanie skriningowe dla wszystkich kobiet ciężarnych bez względu na wiek." - http://badania-prenatalne.info/badan...ie-prenatalne/ "W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej" - http://www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm w poprzedniej wiadomości nie miałam użyć słów "powinno się" - przepraszam Was najmocniej, wprowadziłam niepotrzebne zamieszanie. Ponieważ to co zalecane, nie zawsze jest obowiązkowe. Jeszcze raz PRZEPRASZAM. Dziewczyny jeżeli jestem w błędzie, co do badań prenatalnych nieinwazyjnych - PROSZĘ wyprowadźcie mnie z niego i sprowadźcie na dobrą drogę ![]() Przypuszczam, że lekarz chce żebym miała właśnie badania nieinwazyjne - na skierowaniu jest "proszę o I badanie prenatalne", ale dla pewności dopytam w poniedziałek. Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-16 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i jeszcze z zartem napisala ' a co ty w ciazy jestes ' ![]() jeszcze jej nie powiedzielismy, jakos nie bylo okazji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Rozeznanie
|
malutka100 a może po prostu nie ma żadnych wskazań żebyś miała badania prenatalne.
Ja miałam robiony rentgen ręki na początku ciąży- nie miałam osłoniętego brzucha, brałam też dwa rodzaje leków przeciwzapalnych: jedne od ortopedy, a drugie od dermatologa i stosowałam też leki na skórę, bo mam od kilku miesięcy większe problemy ze skórą niż kiedykolwiek (może to wina, że brałam tabletki antykoncepcyjne przez ponad 2 lata- odstawiłam w lipcu) - a były to rzeczy, których w ciąży brać, stosować się nie powinno. Miałam też kiedyś problemy z jajnikiem. Na skierowaniu mam pisane tylko o rtg. Ale z tych leków ginekolog też zadowolony nie był, bo brałam to do 6 tygodnia ciąży (według usg). 12 listopada miałam też testy wziewne na alergie, ale to było na szczęście przed zajściem. Resztę testów odwołałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też czuję się w tym temacie zielona, to również moja pierwsza ciąża... czytałam to wszystko co Ty, że DIAGNOSTYKA PRENATALNA NIEINWAZYJNA jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, choć równocześnie na forach roi się od opinii kobiet, że ten cały test PAPPA jest nie do końca wiarygodny itd itd. W Twoim przypadku jakieś wskazania są, więc może to i dobrze że Twój lekarz dmucha na zimne i dostałaś to skierowanie. U mnie jest to tak, że nie dostałam żadnego skierowania od mojego gina, bo powiedział że to badanie jest refundowane tylko kobietom po 35 roku życia, więc sie nie kwalfikuje. Dodatkowo zniechęciło mnie, że powiedział że jest robione najbliżej w tym konkretnym mieście ( podał mi nawet nr telefonu tam) i ta cena ![]() Zastanawia mnie jednak po co przybił tę pieczątkę że pacjentce zaproponowano wykonanie badań prenatalnych nieinwazyjnych, skoro nie mam do niego przesłanek? po prostu sama się pogubiłam
Edytowane przez malutka100 Czas edycji: 2014-01-16 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1244 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny czytam was cały czas ale jakoś nie mam siły pisać poprostu ten tydzien leżę w łóżku i czuje sie okropnie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Rozeznanie
|
malutka100 wiem, że nie miałaś nic złego na myśli
![]() ![]() Ja wczoraj dzwoniłam do miejsca, gdzie można zrobić badania, do którego podał mi numer telefonu - w mieście oddalonym o 20 km od mojego domu i tam jest to 240 zł (lekarz mi ceny nie podał, mówił żebym się zapytała, czy będę miała refundowane, czy muszę zapłacić, bo się nie orientował) . U mnie w mieście też od niedawna robią badania prenatalne, ale więcej sobie cenią (do miejsca u mnie w mieście, gdzie mogłabym zrobić te badania też jakieś 10 km musiałabym przejechać, mieszkam na obrzeżach) Dlatego udam się w miejsce polecone przez lekarza. Też najpierw mówił tylko o tym jednym miejscu, ale zapytałam, czy gdzieś indziej też można, to z kajecika wyciągnął listę adresów i nie upierał się, że muszę tam i koniec. A może poszukaj na internecie, czy gdzieś bliżej Ciebie robią takie badania. Podzwoń, dopytaj ![]() Z tego co ja wczoraj rozmawiałam z panią rejestratorką, to ważne co jest napisane na skierowaniu, jeżeli takowe się ma. Z tego co mi mówiła, mają mi refundować. |
![]() ![]() |
![]() |
#1246 |
Rozeznanie
|
Dodam jeszcze ze moja Zuza tez przechodzi sama siebie przez ostatnie dni taka niedobra sie zrobiła jak nigdy wogole sie nie słucha
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1247 |
Rozeznanie
|
mamuska11 trzymaj się! bóle brzucha na pewno się zmniejszą!
niemiło ze strony Twojego TŻ, że Cię takim tekstem potraktował... ![]() Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-16 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny.
Podczytuje tylko bo sil nie miałam na pisanie. Mdłości mijają, czuje sie znacznie lepiej. Mi lekarz zalecił badania inwazyjne ponieważ są szczególnie zalecane dla kobiet po 35 roku życia. Czy się zdecyduję nie wiem? Rozważam test PAPP-A . Co do badań to na początku ciąży jest ich sporo. Ważna jest też toksoplazmoza, ponoć bagatelizowana, a bardzo niebezpieczna dla płodu. ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1249 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-01-16 o 16:46 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1250 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam tak samo i już się martwię o swoją wagę. Większość z was pisze, ze nie może nic zjeść a u mnie odwrotnie, jedzenie pomaga na mdłości i na ssanie w żołądku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1251 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a powiedzcie jak Wasze relacje z partnerami? Ja w ogóle nie mam teraz cierpliwosci i często sie drę i msm pretensje ale moj mąż nie traktuje mnie w cale ulgowo. Potem ja rycze a on nie zamierza mnie oczywiście po cieszac. Nie mam juz na to siły. Wydawało mi sie ze kobieta w ciąży zasługuje na specjalne traktowanie ale jak widac sie mylilam
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Moze dlatego ze gdyby bylo cos nie tak to bedzie mial podkład kę? A genetyczne robisz?
#1252 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byliśmy dzisiaj na wizycie, 10t4d na usg dokładnie się pokrywa z OM. Młodziak ma 3,69 cm, serduszko bije 178, machał do nas rączkami ![]() Za dwa tygodnie idę na usg, pooglądamy go z każdej strony ![]() Lekarz jest zachwycony moimi wynikami badań, ślad po krwiaku zaginął, ogólnie wszystko super i wspaniale. I najprawdopodobniej do pracy już nie wrócę, ale tylko dlatego, żeby znowu nie zrobić sobie krzywdy. Przytyłam tylko kilogram. ![]() Edytowane przez h4linka Czas edycji: 2014-01-16 o 18:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tż-ci mogą nas specjalnie traktować jak się źle czujemy, jak nam niedobrze albo nas coś boli a nie jak mamy humorki nie z tej ziemi ![]() Każdy ma swoje granice cierpliwości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() szczerze mówiąc, to moje relacje z Tż, są nawet lepsze niż wcześniej. Mam w nim naprawdę duże oparcie, gotuje mi obiadki, sprząta dużo więcej niż kiedyś... nie mogę narzekać, bo stanął na wysokości zadania. Opiekuje się mną i często pociesza jak mam gorsze dni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1255 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wcześniej koło 13tc będziesz jeszcze u swojego gina? Może on Ci to sam będzie sprawdzał? Cytat:
![]() Pamiętam, że podczas pierwszej ciąży bardzo zbliżyliśmy się do siebie. TŻ we wszystkim mnie wyręczał. Rozpieszczał mnie okropnie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Dopadł mnie katar ![]()
![]() |
#1256 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bardzo mi sie podoba jak rano lub potem w ciągu dnia głaszcze mnie po brzuchu ![]() ![]() PS. A tak poza tym to mam zatkany nos i troszkę bolące gardło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Rozeznanie
|
Ja jestem tu całkiem sama rodzina daleko i wogole nie mam kontaktu z ludźmi prawie siedze całe dnie w domu z dziećmi i juz sie nie moge doczekać aż urodzę odchowam do 2 roku życia i do pracy bo zwariować mozna będąc kura domowa na pełny etat dlatego tez jak mam humory i to naprawdę ciężkie to strasznie sie wyzywam sie na moim TŻ i strasznie krzycze na niego ale na szczęście on wie co jest grane i tylko mi przytakuje i czeka aż mi minie wie ze to nie jestem ja tylko hormony.....przerasta mnie juz czasem to wszystko jak sie zle czuje mała chce sie bawić gdzieś wyjść do dzieci syf w domu nieugotowane psy piszcza na dwór a mojemu Tż wogole to nie przeszkadza nic nie zrobi w domu a jak nawet coś zacznie robić to ja nerwicy dostaje bo wszystko nie tak robi i powoli na przykład ja odkurzam cały dom 10min a on to robi 2 godziny bo jak juz zacznie to zaczyna wszystko odkurzać za meblami pod kanapa itp i jak tu szału nie dostać ja przez 2 godziny to cały dom sprzątne.....
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1258 |
Wtajemniczenie
|
Cześć babsztylki!
![]() Ale żeście stron narobiły, nie nadrobię. Na pewno nie dziś ![]() Chciałam tylko napisać, że mdłości mi chyba mijają ![]() ![]() ![]() Dobranoc laski i do jutra ![]()
#1259 |
Zadomowienie
|
hej Kochaniutkie
![]() ![]() Wczoraj Mój TŻ był u swojej rodzinki.. poinformował o dzidzi ![]() Siostra bardzo się ucieszyła natomiast jego brat lekko się uśmiechnął (nie cierpimy się z bratem :P) i poinformował mojego że jego żona też w ciąży na lipca :P haha ale jaja :P tylko że to jej druga ciąża bo za pierwszym razem w 3 miesiącu poroniła, bo dzidzia miała wadę serca. Ala mam nadzieję że u niej wszystko ok. Nie rozmawiam z nią bo jest fałszywa i dwulicowa a szkoda bo fajnie by się nam wspierało wzajemnie ![]() ![]() miłego weekendu dziewczynki wam życzę ![]() ![]()
![]() |
#1260 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.