|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V
Cytat:
I na piętro wejść mam ciężko mimo to teściowa woła po 4 razy dziennie i trzeba schodzić i wchodzić Dziękuję za kolejną opinię co do kąpieli Cytat:
![]()
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
beatusia - super że wizyta udana i gratuluję siusiaka
za sprint na pięterko po glukozę
|
#1143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli rzeczywiście pisze, że mm jest dobry dla wcześniaków to polemizowałabym dosyć gorąco. W przypadku niedożywienia - zwłaszcza jeśli związane jest z niedożywieniem matki no to rzeczywiście może się sprawdzić. MM to nie jest zło i jeśli kobieta nie chce karmić piersią to jak dla mnie nie ma problemu i nie mam zamiaru jej krytykować ani szykanować. Nie zrobi tym dziecku krzywdy i wywieranie jakiejkolwiek presji laktacyjnej jest mi bardzo obce. Niemniej nikt poważny, kto staje się niejako autorytetem w branży nie powinien głosić tez o wyższości MM nad pokarmem matki. Bo pokarm naturalny mimo wszystko przewyższa MM i tyle. Co podkreślam nie oznacza, że karmienie butlą i mm jest jakimś złem i czyni z kobiety wyrodną matkę ![]() A o tym, że karmienie jest naturalne postaraj się pamiętać. Nasze babki nic nie wiedziały o karmieniu, nie czytały, nie stresowały się - po prostu ssak dostawał do dzioba pierś i już. I tak o tym myśl ![]() Magdi555 tak mi się jeszcze przypomniało a nie dopisałam poprzednio. Podziwiam za odciąganie i karmienie. To jest strasznie czaso- i pracochłonne i zawsze podziwiam matki, które się nie poddają i wlaczą - zwłaszcza w tych pierwszych miesiącach macierzyństwa, które przeważnie nie należą do najłatwiejszych. Mam nadzieję, że tym razem uda wam się polecieć z piersią od samego początku! Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2014-01-17 o 13:14 |
|
|
|
|
#1144 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo zaprowadziły mnie na kanapę w tym laboratoryjnym obszarze, więc nikt tam nie łaził, była ze mną jedna dziewczyna w ciąży, ale ona była przed 8., więc chwilę po tym jak przyszłam już wychodziła, no więc położyłam się na kanapie i leżałam ponad godzinę
|
|
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw - z mydeł preferuję tylko Bambino, od małego mama kupowała i tak mi zostało ![]() wyprałam te ciuszki lumpeksowe, bo strasznie capiły, ale prałam w zwykłym proszku, dla dorosłych, pewnie jeszcze raz będe musiała wyprać w tym dla niemowląt?? Jak uważacie ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------
|
|
|
|
|
#1147 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
paulka0212 no co za wredny typ
W takim razie ja bym sie nie przejmowała jego badaniami, z dzidziuniami wszystko w porządku Cytat:
A co to za święto że pizza> ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja tez nie lubię ciąży, za duży stres ![]() Cytat:
![]() Pallas chyba Ty pytałaś jaka jest różnica miedzy laktatorami - no właśnie niektóre nie mają mocy, czytałam o elektrycznych tych za 100, w ogóle się nie sprawdzają ponoć... Nie wiem jak ręczne, ja mam aventa i ciągnął, ale ja długo miałam max ciśnienie i sama mogłam se wyciskać do butli :p Cytat:
Swoją drogą u nas do dziś Olafa kąpie tylko Tż, no chyba że w delegacji, ale to jak sie da to mama ![]() Cytat:
![]() Ja po pierwszej nie mam rozstępów na brzusiu a używałam oliwki Rosmanowej ale doszłam do wniosków, ze mój nie osiągnął maksymalnych rozmiarów ![]() Cytat:
Co do nocnika to wczoraj wyczytałam, żeby nie zaczynać w okresach gdy w rodzinie szykują sie ważne zmiany, np przeprowadzka, narodziny rodzeństwa ![]() Moje dziecie postanowiło szybciej lulnąć, nie słuchałam go to zaatakował mi telewizor, trza jednak słuchać tych dzieciaków
|
|
#1148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
!!! bardzo Ci współczuję, ale nie denerwuj się Kochana
|
|
|
|
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdybym urodziła jesienią/zima, pewnie bym nie kupiła, bo w domu suszyć nie wolno, a to jednak na bieżąco powinno być wysuszone własnie, żeby nic tam się nie zalęgło
|
|
|
|
|
#1150 |
|
Zakorzenienie
|
gratki za nowe tygodnie i udane picie glukozy
ja w pon ide, bleee co do kapieli to nie uzywalam zadnych gabek ani myjek, za to mielismy patent na zdenerwowanego kapiela noworodka owijalam go ciasno w tetre i dopiero do wody, kilka tyg tak kapalam poki nie przestal sie denerwowacco do rozstepow, pierwsza ciaze smarowalam oliwkami i mleczkami, mam sloneczko wkolo pepka no i ciagle swedzial mnie brzuchteraz uzywam masla do ciala i nic nie swedzi, lepiej skora nawilzona, narazie nowych nie mam, ale okaze sie na koniec |
|
|
|
#1151 |
|
BAN stały
|
MamaKtosia no to ja właśnie tak walczyłam o laktację odciągając. Najpierw ssała Mila, potem Mila szła spać, ja miałam chwilę przerwy w karmieniu i potem pobudzanie laktatorem. Skończyłam pobudzać za chwilę budziła się Mila i znowu do cyca..i tak w kółko....w nocy też....
Fakt, dzięki temu wywalczyłam 4 miesiące karmienia cycem...bez tego pewnie już po miesiącu bym się poddała. Tylko, że teraz przy drugim dziecku coś takiego nie wchodzi w ogóle w grę..bo trzeba zająć się między karmieniami tym pierwszym... Madziuuula faktycznie! Też mi się to gdzieś obiło, żeby nie zaczynać jak są zmiany w życiu dziecka. Kurczaki...to jak myślicie..zacząć teraz z tym nocnikiem czy poczekać? W necie są tak sprzeczne informacje, że juz zgłupiałam. Mila wczoraj skończyła 11 miesięcy. |
|
|
|
#1152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez beatusia10 Czas edycji: 2014-01-17 o 13:35 |
|
|
|
|
#1153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja pierwsze próby podjęłam jak Misia miała 1,5 roku. Jak miała 18 mies. to zdjęłam jej całkiem pieluchę w domu. Jak miała 2 lata to pożegnaliśmy pieluchę już całkiem, również w nocy
|
|
|
#1154 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
22.10.2011 Nasz ślub 01.10.2013 Dwie piękne kreseczki 15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek Ja pod sercem Cię nosiłam, Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama! |
||
|
|
|
#1155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1156 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1157 |
|
Wtajemniczenie
|
W Walentynki :P
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
beatusia10
moja koleżanka też tak mówiła przez I i II trymestr mówiła, że cały czas w ciąży mogłaby chodzić, gorzej, jak jej się zaczął III, praktycznie non stop szpital gestoza, nadciśnienie, wielowodzie, skurcze, przedwczesny poród, jak jej zaserwowali Fenoterol, to padła na oddziale...mam nadzieję, że u Ciebie to dobra wróżba, czego Ci życzę |
|
|
|
#1159 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
najlepiej same stwierdzimy co bedzie pasowało nam i dzieciakom ![]() na poczatek kierować się będę opiniami tu Waszymi z Wizaża i na poczatek kupie polecane przez Was. No jedynie nie kupie emolientów zadnych.Chyba ze bede zmuszona poprzez jakies skórne problemy Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Aldrin do porodu macie czas aby coś wybrać
Tak bo o 10.30 już wychodziłam z domu i bym nie zdążyła obiadu zrobić. Więc stwierdziliśmy z TŻ że dziś obiad olejemy Kasiab to aż nienormalne aby tak długo Cię trzymało ;/Nie miałam sterylizatora i żyję wyparzałam w garnku z wrzątkiem ![]() Pallas no to trafiło Ci się babsko ![]() Paulka czasem lepiej iść prywatnie a co do lekarza to może ma rozdwojenie jaźni?? Ilkas gratuluję 6m ![]() Asia321 gratuluję studniówki. Co do rozstępów może będę brutalna ale uważam że jak będziesz miała je mieć to będą i szczerze żadne kremy nie pomogą. Takie moje zdanie ! Ja smarowałam od początku pierwszej ciązy i gówno mi to pomogło. A rozstępy to tak jak już niejedna tu pisała ordery macierzyństwa więc nie ma co się zbytnio przejmowac Najważniejsze że dzidzia zdrowo rośnie ![]() Beatusia super że wizyta udana , chłopak potwierdzony no i że dałaś radę z glukozą ![]() Madziula no to fajnie , to wydaje mi się że po jakimś czasie zacznie sam wołać ![]() Po wizycie Lekarz bardzo fajny , dokładnie wszystko zbadał, serce, mózg, symetrię rączek i nóżek, ilość paluszków, kręgosłup , podniebienie itp. ogólnie wszystko. I wszystko jest OK , jedynie co wykrył to niewielką asymetrię rogów tylnych komór bocznych (w mózgu) L>P o 2mm. Ale mówił aby tym się nie przejmować, bo nikt nie jest idealnie symetryczny no a to nie jest nic wielkiego i poważnego ![]() No i także potwierdził że to dziewczynka Tak więc jestem już całkowicie uspokojona i szczęśliwa że wszystko zostało sprawdzone jak należy ![]() Oskar poszedł dziś o godz później spać na drzemkę, ciekawe o której wstanie
|
|
|
|
#1161 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najważniejsze że wszystko jest ok I bardzo fajnie że trafiłaś na super lekarza
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
Beatusia super, że wizyta udana i gratuluję synka
za glukozę nie taki diabeł straszny nie? ![]() Ilkas to cieszę się, ze Ciebie nie złapało, ale uważaj jeszcze na siebie, bo mnie wzięło jakieś 2 tygodnie po mężu i parę dni po Hani Ja też nie lubię być w ciąży dla tego maleństwa jestem w stanie nawet 3 raz chodzić z brzuchem ![]() Co do nocnika – to ja nie pomogę, bo sama bym chciała wiedzieć chociaż jak widać po Idze trochę się spóźniłam ![]() Co do odciągania laktatorem.. niestety ja też mam za sobą walkę o pokarm, tyle, że ja zaczynałam od zera, bo Hania w ogóle nie umiała pić. Niestety po tym jak mi ją zabrali i nawet nie poinformowali o tym, że dostanie tam jeść z butli mała nie potrafiła załapać, a jak już załapała to się strasznie denerwowała, tętno rosło, maszyna piszczała, babki przylatywały, wiec moje karmienie w szpitalu polegało na dawaniu dziecku na próbę cyca przez 5 min, potem jedzenia z butli jak już pół oddziału wiedziało, że nic z tego nie będzie, potem wizyty w kuchni mlecznej na odciąganiu i potem u siebie na sali walka z ręcznym laktatorem w dzień i w nocy. W domu to samo, miałam straszne ciśnienie w ogóle na karmienie cycem i nie byłam zupełnie przygotowana teoretycznie ani zakupowo na inną opcję. Cycki już miałam całe podrażnione i obolałe, bo przez tydzień odciągnęłam łącznie 30ml mleka, więc można powiedzieć, że nic nie leciało po prostu. W końcu moja położna środowiskowa przyszła i mówi, że próbowałam, że nie mam sobie nic do zarzucenia, ale MM jest dla ludzi i nie ma co się zadręczać. No i przeszliśmy całkiem na MM a ja odetchnęłam szczerze mówiąc. A teraz będzie co będzie, uda się to super, a jak nie będzie mleka tak jak wtedy to nie zamierzam się o nie zabijać i dodatkowo udręczać. MM ma wiele zalet, m.in. wysypianie się w weekendy jak tatuś karmi
|
|
|
|
#1164 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie zazdroszczę.. mam nadzieję, że u mnie tak nie będzie..ale to też jest trochę tak, że jak widziałam ciąże koleżanek, to one max. w 4. miesiącu były na L4, bo kręgosłup bolał, brzuch przeszkadzał, w nocy nie dało się spać, zresztą same wiecie, jak to jest... właśnie dlatego ja jestem trochę zaskoczona i strasznie się cieszę, że nic mi nie doskwiera, normalnie pracuję, itd. |
|
|
|
|
#1165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje synusia ![]() Cytat:
U nas własnie w tym okresie był bunt na nocnik, bo Olaf opanował chodzenie i nie było sensu Nikki no to dobrze, że jesteś spokojna A do końca ciazy będziecie jeszcze jakieś dodatkowe usg robić?Co do długości ciąży to mi się już nie chce do lekarza chodzić, badania robić, nawet jakoś mi nie zależy coby małego podglądać w końcu 99 dni, choć zakładam mniej, z 90... Ech nie jedziemy do małej, szwagierka ma jakąś wymówkę, nie lubię popołudniu spędzać w domu bo młody jęczydusza
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To Majeczka będzie artystką czy inżynierem? Jak to z tymi komorami?
|
|
|
|
|
#1167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i już w 1000000% wiesz że to Maja![]() Powiem Ci, że ja się zaczynam martwić już tą chorobą, bo kurcze chwile mi lepiej i zaraz znów od początku. Martwię się żeby Ola na tym nie ucierpiała. Sama zaczynam odczuwać osłabienie od antybiotyku i w ogóle. W poniedziałek mam wizytę i mam nadzieję, że lekarz mi coś powie konkretnego. A najchętniej to położyłabym się na szpital niech porobią wszystkie badania.
|
|
#1169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to muszę Ci powiedzieć, że miałaś megaporządne badanie.. u mnie przynajmniej żadnych asymetrii nikt nie sprawdzał, mimo, że byłam prywatnie w superklinice.. tak więc troszkę zazdraszczam no i bardzo się cieszę, że wszystko ok |
|
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
Kasian niby lewa jest większa od prawej o 2 mm a dokładnie to te rogi tylnych komór bocznych . Więc nie wiem jak to jest dokładnie :p
Madziula już nie będziemy chodzić na żadne dodatkowe Teraz tylko na te zalecone przez mojego gina.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

I po sprawie 
No dobra, tylko ruchy i kopniaki są absolutnie fantastyczne!!
ja bym z tego brała Adriana, ale to podobno straszne łobuziaki
ale nie wiem ile Maluch waży, bo tylko sprawdzał płeć. Przez moment widziałam Maleństwo i to mi wystarczy 

papierochy non stop czuje, do tego dochodza intensywne perfumy starszych pan blee 
W takim razie ja bym sie nie przejmowała jego badaniami, z dzidziuniami wszystko w porządku