![]() |
#751 |
Moderator
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5
A tak sie zastanawiam - skoro to mialo byc moje ostatnie USG bo na NFZ chodze to co teraz? Skad beda wiedzieli czy sie przekrecil? Czy wtedy jest przewidziane jakies dodatkowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 | |||
Rozeznanie
|
obyś miała rację! Jeszcze jedna pełnia i w kolejną urodzęęęęęę!
![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- szczęście, że rodzisz przede mną ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- swoją drogą, piszecie o tych swoich zakupach, a ja mam tylko ubranka, wózek i paczkę pieluch ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#753 | |||
Zadomowienie
|
Wstyd się przyznać Ja jak mam ochotę na gazowane to piję
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#754 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ewentualnie kazała chować i zamykac na klucz, bym tylko nie widziała ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
Wpadlam sie przywitac tylko, dac znac, ze zyje i sprawdzic, ile mam do nadrobienia. Od wczoraj mamy kumulacje spraw do zalatwienia i ogarniecia, a teraz zaczynamy czekanie na ksiedza.
Od jutra przyiade i zaczne czytac, co nowego u Was, obiecuje ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#756 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#757 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie będą ci jeszcze robić USG ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() W końcu założylam moje buty zimowe wziełam psa na smycz treningową i poszliśmy odśnieżać samochód ![]() ![]() Zauważyłam, że moja córka zachowuje się identycznie jak Ja ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zakorzenienie
|
Czy można bezpiecznie pić alkohol w czasie karmienia piersią?
Oczywiście najlepiej by było, gdybyś całkowicie zrezygnowała z picia alkoholu na czas karmienia dziecka piersią. Jeśli jednak już zdarzy ci się sięgnąć po drinka, odczekaj co najmniej 2-3 godziny, zanim zaczniesz karmić - w tym czasie alkohol powinien zostać usunięty z twojego organizmu. Pamiętaj jednak, że okres ten może się nieco wydłużyć, gdy wypijesz więcej, znaczenie mają również inne czynniki, takie jak twoja waga, dieta oraz sprawność metabolizmu. Uwaga! Alkohol osiągnie najwyższe stężenie w twoim pokarmie po około 30-90 minutach od wypicia drinka - dziecko pod żadnym pozorem nie powinno wówczas pić twojego mleka. Co jeszcze możesz zrobić, by uchronić dziecko przed szkodliwym działaniem alkoholu? Zanim wypijesz drinka, zjedz coś - mniej alkoholu przeniknie do twojej krwi, a więc także do pokarmu. Drinka popij szklanką wody - zapobiegniesz odwodnieniu organizmu. Jeżeli planujesz wypić drinka, zrób to zaraz po karmieniu - przed następnym przystawieniem do piersi alkohol zostanie już usunięty z pokarmu. Przygotuj się do kolejnego karmienia, odciągając wcześniej mleko - będziesz mogła nakarmić nim dziecko, nawet jeśli chwilę przedtem wypijesz alkohol. Czyli podobnie jak wypicie piwa i jazda samochodem. Jakieś 3 godziny trzeba odczekać. I jeszcze: Ile i kiedy alkoholu możesz wypić, kiedy karmisz piersią? Ale przecież to nie jest twój przypadek, prawda? Jest sprawą oczywistą, że alkohol w dużych ilościach szkodzi każdemu z nas, a zwłaszcza niemowlęciu. Jednak sporadyczne wypicie niewielkiej ilości alkoholu przez karmiącą mamę jest możliwe, jeśli zostaną spełnione pewne warunki. A więc nie może to być więcej niż 10 g etanolu (czystego alkoholu), czyli dawka jednorazowa to: jeden kieliszek wina lub szklanka piwa. Drugi warunek jest taki, że drinka należy wypić stosunkowo szybko po karmieniu. Alkohol bowiem szybko dostaje się do pokarmu, ale też równie szybko z niego znika – wraca do krwi, gdzie jego stężenie już się zmniejszyło, bo uległ zmetabolizowaniu w wątrobie. Po 15 minutach od wypicia stężenie alkoholu osiąga szczyt w surowicy krwi, a po 30–60 minutach – w pokarmie, gdzie utrzymuje się ok. dwóch godzin. Po tym czasie pokarm matki jest praktycznie czysty, czyli wolny od alkoholu. A więc po dwóch–trzech godzinach można już zupełnie bezpiecznie nakarmić maluszka – nic mu wtedy nie grozi. Tym bardziej więc nie trzeba się obawiać wypicia piwa karmelowego, które według niektórych doradczyń laktacyjnych podnosi poziom prolaktyny, pobudzając laktację (ze względu na obecność słodu). Pobudza czy nie pobudza, na pewno nie zaszkodzi, jeśli zostanie zachowany przynajmniej dwugodzinny odstęp między wypiciem tego piwa a karmieniem dziecka.
Wszelkie piękno rodzi się w bólu. ![]() ![]() Edytowane przez Ela87 Czas edycji: 2014-01-17 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#761 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do picia podczas karmienia piersią, to CHYBA alko utrzymuje się w mleku tyle, co we krwi. Ale nie jestem pewna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Niestety jestem trochę zawiedziona, bo mi go ginka nie wazyla, powiedziała, że co 2 tyg to trochę bez sensu, zwaza i zmierza go znowu za 2 tygodnie.. I jeśli zdecyduje się na inny szpital, niż ten, ktory wybralam, czyli taki bliziutko domu i będzie to cc, to mam termin: 10.02.2104 ![]() Tris, co myślisz o cc w dobrym szpitalu (Wolfart Klinik), ale bez Intensiv Kinderstation, za to raptem 2 km ode mnie gegen Klinika Uniwersytecka q Starnberg z Intensivstation, ale dobre 35 min samochodem ode mnie? Dziewczynki dziękuję za pomoc z koszulinami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#764 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#765 | |||
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
Juz ochlonelam - to musialy byc hormony, bo mi teraz wstyd za swoja reakcje ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#766 |
Zadomowienie
|
A a propos jeszcze przekrecania..koleżanka właściwie chciała cc na życzenie...Ale ja położne przekabacily i zdecydowała się jednak na sn..a tu guzik, dzidziuś leży miednicowo..ustalony termin cc...i dzień przed cc, w 39.tc mlody się przekrecil na nietoperka
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#767 |
Rozeznanie
|
ja zamówilam dziś za 340 zł i nic nie zapłaciłam za przesyłke
#768 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() 111kicia111 Brawo za tygodnie i wynik ujemny ![]() ![]() Dzięki za wieści od położnej, co do octeniseptu, tak mam zamiar robić ![]() ![]() Ela, ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#769 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- 111kicia111 gratuluję dobrych wieści ![]()
![]() |
#771 | |
Wtajemniczenie
|
W kwestii karmienia piersią "przy ludziach" jestem zwolenniczką opcji pośredniej
![]() ![]() Miałam koszule rozpinane/koszulki z dekoltem, i biustonosz do karmienia, brałam Antka (więc on już w większości zasłaniał wszystko) i karmiłam, jeszcze czasem dodatkowo zasłaniając się pieluszką, ewentualnie lekko odwracając. A z tym piciem wody - teraz w zimie mi tez się nie chce takiej zwykłej pić. Ale dobrze się uzupełnia płyny ciepłą wodą, napojem impirowo-miodowo-cytrynowym, herbatkami ziołowymi i owocowymi Są przecież różne sushi bez surowej ryby ![]() Na początku tej ciąży nawet jadłam specjalny zestaw -dla kobiet w ciąży ![]() Może to nie to samo, ale zawsze jakaś namiastka ![]() Cytat:
no właśnie tez się zastanawiam. Też mam za tydzień ostatnie USG i mają wtedy decydować już, czy cc czy sn... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Zadomowienie
|
Ale dziś mam fatalny dzień
![]() ![]() ![]()
#773 | |
Moderator
|
Cytat:
Polez, odpocznij ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#774 |
Zadomowienie
|
Czbasia łyk mi wystarczy po takim czasie żeby się nawalić
![]() Virginia i ja się dołączam do prosby. ![]() Teqiba beczenie=hormony. Maluch się obróci zobaczysz ![]() Kicia brawo za wynik i 35tc ![]() Margo :-* tylko oszczędzaj się załatwiając te sprawy. Lutien byłaś porodówkę oglądać? ![]() Chodzenie bez majtek?! Yyy nie no nie da rady... :P Agunia połóż sie napewno Ci to dobrze zrobi ![]() Wysłane z telefonu... |
![]() ![]() |
![]() |
#775 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#776 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rozumiem Cię bo ja też dziś niewyspana:/ dzidek ciśnie mnie wszędzie, mam wrażenie jakby brzuch był za ciasny ![]() porób coś przyjemnego! ![]()
![]() |
#777 |
Moderator
|
A co jesli zacznie sie naturalny porod a sa wskazania do cesarki? Zatrzymuja go czy jak?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#778 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poród naturalny rzadko trwa 15 min, więc zdążą raczej lekarze zrobic cesarkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#779 |
Moderator
|
O - no to faktycznie fajna opcja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#780 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U Ciebie, o ile dobrze pamiętam- oprócz niepotwierdzonej cukrzycy i fałszywej dwunaczyniowej pępowiny- było wszystko z Wikingiem w porządku. Ja sie zdecydowałam na szpital bez Kinder-Intensiv (Nordwest KH zamiast Frankfurt Uniklinik), żeby mieć bardziej "przytulną" atmosferę w czasie porodu. W tych mniejszych szpitalach lekarze maja jednak znacząco więcej czasu dla pacjentów, bo Kliniki to trochę "taśma". CC w dobrym szpitalu nie jest złe- zwłaszcza, że masz go tak blisko domu, co jest nie do przecenienia. Cytat:
![]() Poszłam na spacer, bo 10 stopni i piekne słońce i chyba troche za daleko podreptałam (albo to ta górka po drodze), bo od powrotu przez jakies 30 minut miałam twardy brzuch. Leżenie pomogło, ale kłucia w okolicach szyjki tez poczułam. Moja mała ma bana na wychodzenie przez najbliższe 2 tygodnie, więc chyba ogranicze sie do delikatnych spacerków...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.