|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
gosia261282
SunShineDoll usg to złoo! serio! leżąc w szpitalu słyszałam wiele historii rozminięcia się usg z rzeczywistością. Mało mnie tutaj, ale szybszy poród i pobyt w szpitalu, sprawił, że mój dom i życie wolniej wraca do normy. Mam nadzieję, że uda mi się machnąć opis porodu na raz, ale to zależy od mojej Mary ![]() Zacznę od tego, że w nd 5.01 rano stwierdziłam, że jadę na ip bo Malutka się bardzo słabo rusza (wcześniej pisałam o tych za małych wymiarach z usg i miałam już lekką panikę). W szpitalu od razu kazali mi się przebrać w piżamę, mimo, że położna na starcie walnęła do mnie tekstem, że wg niej dziecko się rusza i po cholerę przyjechałam Teraz uczymy się siebie, opanujemy sikanie jak fontanna, mamy za sobą kąpiele, także powolutku, ale do przodu ![]() Ah no i mój pies ma syndrom niańki, nie muszę patrzeć a wiem, że mała się przebudza, albo rusza bo on już biegnie, no i jak każdy facet ucieka przed śmierdzącymi pampersami. Trochę chaotycznie, ale próbuje jednocześnie nadrabiać zaległości z pracy. |
|
|
|
#3332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3333 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3335 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zła matka :ryczesmarkam: Nie ogarniam czego chce moje dziecko. Nie mam do niego cierpliwości. Coraz częściej mam myśli, ze trzeba było jeszcze poczekać z ta ciąża i ze za 5 lat byłabym lepsza matka
Do tego nie mogę sie ogarnąć, właśnie wróciłam ze spaceru po pól godzinie , bo wyszłam w taka pogodę bez folii. Moje dziecko ma masakryczne odparzoną pupę, a ja nie mogę dojść do tego co mu pomaga a co wręcz przeciwnie Znaczy ze nie ogarniam nawet podstawowej pielęgnacji A jutro wizyta u dermatologa i strasznie sie nią stresuje. Bo jesli to cos poważnego, to nigdy sobie tego nie daruje
|
#3336 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A tak z ciekawości ile kosztuje miesięcznie takie przedszkole?
|
|
#3337 |
|
Zakorzenienie
|
forester-- oj bidulko przeżyłaś.... dobrze że wszystko już za Wami. A ta położna z nocnego dyżuru do odstrzału- co za babsko
|
|
#3338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przestań w ogóle tak myśleć nawet !!!jesteś wspaniałą matką i najlepszą dla swojego dziecka !!! a żadna z nas nie jest idealna i nie jesteśmy Alfą i Omegą żeby wiedzieć wszystko i robić wszystko perfekcyjnie.
|
|
|
#3340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja miałam brzuszek na 37+3 a FL na 34 tygodnie a byłam w 35+3
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
|
#3341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasnowidzem nie jestes i nie wiesz co mały chce- tego żadna z nas nie wie i wiedzieć nie będzie. Do tego nikt nie rodzi się z wiedzą pt "jak obsługiwać noworodka". Poczekac z 5 lat- daj spokój- spójrz na mnie- mam 37 lat i jestem tak samo obsrana jak większość młodych ciężarnych i matek a nie wiem czy nie bardziej bo wiem, że nie mam już tyle siły co 10 lat temu. głowa do góry
|
|
|
#3342 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Za 5 lat było by tak samo moze za 50 byłoby lepiej bo jest szansa na niedosłuch wtedy byś płacz słabiej słyszała. Wszystkiego musimy sie nauczyć zobacz Dominik jest na świecie TRZY miesiące a ja tez siadam czasem nad lozeczkien i zastanawiam sie o co moze mu chodzić. A co do pupy to hmmm ja sie nieznam ale moze problem tkwi w tych eko piluszkach?? Zależy jaki pakiet od 1600-2400 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3343 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Za 5 lat nie byłoby lepiej. Patrząc po sobie to im strasza jestem tym mniej mam cierpliwości... To o czym piszesz jest normalne i nie znaczy,że jesteś złą matką!! Każdemu zdarza się o czymś zapomnieć,w czymś się pomylić itd. U mnie z Erykiem też były problemy z pupą,mimo dbania,przewijania po 15 razy na dobę,stosowania różnych srodków. On robił tak dużo kup,że tu chyba leżała przyczyna. U nas najlepsze co było to mycie wodą i wietrzenie. Powietrze jest bardzo ważne. Kładłam go prz zmianie pieluszki na 10-15 minut z gołą pupą. U nas najlepszy był bepanthen i mąka ziemniaczana.
|
|
#3344 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry wszystkim mamom i ciężarówkom
![]() W Polsce za opłatę kartą na poczcie płaci się oddzielną opłatę. Wygląda to w ten sposób, że nie mają płatności kartami jako takich (oszczędzają na prowizjach dla operatorów terminalów), natomiast bank pocztowy obsługuje tzw "wypłaty z karty" obsługiwane przez panią na poczcie. Wypłacić można dowolną kwotę, tak jak w bankomacie, czyli też kwotę którą trzeba zapłcić. Haczyk tkwi w tym, że taka usługa kosztuje 6-8 zł, nie pamiętam dokładnie ile Więc za każdym razem jak się chce zapłacić kartą, trzeba doliczyć tę prowizję z kosmosu Kiedyś się nadziałam wysyłając polecony kiedy zabrakło mi gotówki - prowizja kosztowała więcej niż polecony ![]() W skrócie - państwowa firma w Polsce ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Głupot nie słuchaj, a ludzi głupoty gadających traktuj swoim słynnym wzrokiem bazyliszka ![]() Cytat:
|
|
#3345 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i przestan tak pisac bo suwierz i za 10lat bys miała te same dylematy a matka jestes cudowna i nie chce słyszec słowa krytyki ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
|
#3346 |
|
Gang Iren
|
Ojej to faktycznie musi być dobre przedszkole. Tyle,że nielicznych stać na nie. Fajnie,że możecie sobie pozwolić na to
|
#3347 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mleko naprawdę wychodzi z mózgu i czasem mimo ze wydaje nam sie ze bardzo chcemy to sie nie udaje bo mozg czuje ta presję i flustruje i wysyła sygnały do cycków zeby nierobily mleczka bo trzeba sie zając czymś innym Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Mimo kosztów napewno bym sie na nie zdecydowała przynajmniej na ten moment bo sytuacja finansowa mi na to pozwala. Ale moi rodzice wpadli na pomysł ze babcia płaci polowe ze przedszkole a potem dziadek bedzie płacił polowe za szkole jeśli sie zdecydujemy na prywatna a jeśli nie to opłaca zajęcia dodatkowe i takie inne. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3348 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ojjjjjjjjj kogoś dopadła chwila załamania Jakież to typowe i normalne myślenie: "jestem złą matką" "nie ogarniam" "nie nadaję się" "nie dam rady" itd, itd, itd, - Perfuzko! - TO NORMALNE! Co druga kobieta ma tak po porodzie. Tak jak napisała magnusia - nie jestes ani zła ani nie jesteś Jasnowidzem. Każda z nas się musi wszystkiego nauczyć - jak to w cąłym naszym zyciu bywa. Nie od razu Rzym wybudowano jak to mówią. Spokoooooooooooojnie. A co "najlepsze" człowiek nie pierwszy raz i nie ostatni mając dziecko tak myśli... I już wiecznie się martwi, analizuje, zastanawia...rozwiązuje problemy. No takie uroki macierzyństwa... Niezależnie od wieku. Ty i tak sobie świetnie radzisz!
|
|
#3349 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po pierwsze każde dziecko jest inne i każdemu czego innego trzeba i nawet doświadczone piguły na neonatologii mi mówiły, że z każdym nowym małym pacjentem po kolei sprawdzają co mu się nie podoba. A odparzona pupa sie zdarza. Wiem, że łatwo stracić wiarę w siebie, gdy widzisz, że coś jest nie tak a nie wiadomo co zrobić, ale każda matka to przechodzi. Najważniejsze, że kochasz swoje dziecko i jesteś przy nim i dla niego.Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3350 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
O,no to świetnie. Cudownie,że macie takie wsparcie w rodzinie
|
|
#3351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wynagrodzisz dzieciaczką po porodzie wszystko, razem będziecie się zajmować Kacperkiem, wspólne spacery...będzie dobrze ![]() Ja na pocieszenie właśnie wrzuciłam do koszyka w Top Secret 5 bluzek już pod kątem wiosny żebym miała w czym na spacerki śmigać z małą ![]() Humor mi się poprawił ![]() Cytat:
![]() Właśnie gadałam z koleżanką że wszyscy ją tak straszyli i straszyli że ból tragiczny, nie do opisania a ona co skurcz czekała na mocniejszy, bo przecież to tak miało bardzo mocno boleć
|
|
#3353 |
|
Rozeznanie
|
czesc!!
staram sie byc w miare na biezaco, ale nie jest to latwe. podczytuje Was glowni w nocy z telefonu podczas karmienia, a rano juz nie pamietam co chcialam komu napisac. W kazdym razie dzis bylam z Mala w szpitalu na kontroli u poloznej. Od poniedzialku przybrala 130g, wiec idealnie. przy okazji polozna chciala sprawdzic jak Mala je i zasysa (choc po wadze juz stwierdzila, ze na pewno ok), wiec bylo karmienie. Jedyny problem z karmieniem u mnie jest taki, ze najwygodniej mi w pozycji lezacej, a w siedzacej tylko z lewej piersi... musze poprobowac z prawej, ale jak tak karmilam o 14, to Mala sie troche wkurzala (jadla, ale nerwowa byla, wiec chyba cos robie nie tak i jej niewygodnie w tej pozycji). chyba poszukam filmikow na youtube i moze sie czegos naucze (jak ktoras z Was ma jakies rady/filmiki instruktazowe to poprosze ![]() Zaczelam pisac opis porodu, ale robie go w wordzie, zeby tu na 10 razy go nie wklejac, bo ciagle cos/ktos mi przerywa jak tylko bedzie gotowy to go wkleje.
|
#3354 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
O to ja też może jakieś zakupy online zrobie na poprawę humoru
|
|
#3355 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lańsko Ci dać tylko na uspokojenie . Leżeć do góry brzuchem z Boryskiem a nie...wymyślać cudawianki
|
|
#3356 |
|
Raczkowanie
|
Mnie podczas mojego błyskawicznego porodu podali oksytocynę, bo ze względu na postęp akcji i związany z tym ból za słabo parłam... Zastanawiam się jakby się sytuacja potoczyła bez niej - po porodzie nie dość, że mocno mnie nacięli to w trakcie dość konkretnie pękłam przy samym odbycie. Kajkę urodziłam o 7:30 rano i tego samego dnia kilka razy zemdlałam z bólu - nie krocza a tyłka właśnie.
No i rodziłam na leżąco - nie pozwolili mi wstać, zresztą wątpię czy miałabym siłę się ruszyć - średnio kontaktowałam. Zaliczyłyśmy też podłączenie pod tlen bo Małej spadło tętno i coś przez mgłę kojarzę, ze naciskano mi na brzuch - ale o to musiałabym Męża spytać. Ot, takie mało przyjemne szczególiki z mojego porodu ![]() Perfuzja - miałam podobne odczucia i najlepszą radę dała mi moja mama. Pozwól sobie na takie myśli, to zupełnie normalne. Sytuacja w jakiej się znajdujemy, mimo, że teoretycznie była do przewidzenia, jest trudna i nowa. Tu trzeba tylko czasu, niektóre kobiety potrzebują go więcej, inne mniej. Czas upłynie, wszystko się ustabilizuje, a Ty będziesz pukać się w głowę na wspomnienie takich myśli. Głowa do góry, wnet będzie lepiej
|
|
#3357 | |||
|
Rozeznanie
|
foresterdzięki za opis, było cięzko.... Teraz może być już tylko lepiej!
Cytat:
Ale nikt na mnie nie krzyczał, bo to ja prałam. A mężowi się pewnie dostanie ![]() Cytat:
O rany, Ty to się masz z tym kurierem.... Współczuję. Facetowi powinno być głupio się teraz w ogóle pokazać. Cytat:
Jesteś NAJLEPSZĄ matką, jaką może mieć Twój synek. Spójrz na to ile rzeczy robisz dobrze... Nie było, nie jest i nie będzie idealnie, ale wcale tak nie musi być! Oooooooo, to ja nawet tyle nie zarabiam.
|
|
#3358 |
|
Raczkowanie
|
Czy się chodzi czy się leży, każdej dzieciaczek się należy
![]() Gratulacje dla nowych mamuś! Witam się i ja dziś. Coś widzę że w kratkę mi idzie pisanie, jak wy się dziewczyny wyrabiacie ze wszystkim? Ja co się za cokolwiek wezmę to zaraz wieczór i 10 stron do nadrobienia. A jak się wezmę za czytanie tych galopujących stron to zaraz wieczór i na pisanie już nie zostaje czasu, bo mąż wraca i delektuję się przebywaniem z inną ludzką istotą na żywo ![]() A tu czytam o obiadach z 3 dań i praniu i prasowaniu i montowaniu łóżeczek. Kiedy wy to ogarniacie? Emma pytałaś o malm - mam z tej serii komodę 3 szuflady i szafkę nocną która służy za siedzisko do wkładania butów w przedpokoju. Dałam na wierzch te szklane nakładki, bo wierzch komody to stałe miejsce na plecaki i co tam się akurat wniosło do domu, więc nie wiem czy się wierzchy wycierają, ale oba mebelki jak dla mnie bez zastrzeżeń. Tym bardziej że używamy dosyć intensywnie, szczególnie szafki nocnej, która dzielnie znosi traktowanie jako krzesło
|
|
|
|
#3359 |
|
Rozeznanie
|
Swoją drogą apropos zwątpienia w siebie. Swego czasu byłam na wykładzie pewnego pana, który w kręgach katolickich jest uważany za autorytet od spraw rodzinnych. I ten pan autorytatywnie się wypowiadał co do roli kobiety jako matki-opiekunki twierdząc, że kobieta sama z siebie wie co jest jej dziecku a mężczyzna nie i dlatego to kobieta się powinna dzieckiem zajmować. Dawno takich pierdół nie słyszałam. Już chciałam wstać i powiedzieć, że moja macica jest wybrakowana, bo mi za cholerę nie mówi o co mojemu dziecku chodzi i się tego uczę tak samo jak mój mąż :P
Ale ile szkód takie teorie muszą wyrządzić u dziewczyn, które temu panu wierzą i się jego "mądrościami" przejmują Tylko Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio to jesteś moim "guru" jeżeli chodzi o bycie matką więc nie pisz takich bzdur bo mnie osłabiasz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

16.06.2012
jesteś na liście przede mną, więc może pierwsza sprawdzisz 
Do tego nie mogę sie ogarnąć, właśnie wróciłam ze spaceru po pól godzinie , bo wyszłam w taka pogodę bez folii. 

kogoś dopadła chwila załamania
Po pierwsze każde dziecko jest inne i każdemu czego innego trzeba i nawet doświadczone piguły na neonatologii mi mówiły, że z każdym nowym małym pacjentem po kolei sprawdzają co mu się nie podoba. A odparzona pupa sie zdarza. Wiem, że łatwo stracić wiarę w siebie, gdy widzisz, że coś jest nie tak a nie wiadomo co zrobić, ale każda matka to przechodzi. Najważniejsze, że kochasz swoje dziecko i jesteś przy nim i dla niego.