|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3271 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3272 | ||
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Cytat:
![]() Ja czekoladê to tylko z sol± ![]() Cytat:
![]() A propo szpinaku - chcia³am zrobiæ jutro do obiadu zapiekankê z ziemniaków, szpinaku itp. Czy mogê dodaæ do 'zalewy' ser z niebiesk± ple¶ni±? Czy lepiej na eRce sobie odpu¶ciæ?
![]() |
#3273 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Ser ple¶niowy? Dodaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3274 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Czekolady z sol± jeszcze nie jad³am ![]() ![]() Ser dodaj spokojnie ![]()
![]() |
#3275 |
Zakorzenienie
|
Kto¶ wspomina³ co¶ o czosnku?
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Zadomowienie
|
Heh, czosnek i jego opary rulez
![]() Poa, specjalnie dla Ciebie. Niby to nie czosnek, ale blisko ![]() ![]() A tego na pewno bym spróbowa³a, gdyby pojawi³o siê na jarmarku bo¿onarodzeniowym zamiast oklepanych jab³ek czy bananów czy kiwi w czeko: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3277 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
Cytat:
1. Je¿eli chodzi o bia³ko i nabia³, ³atwiej mi jest spo¿yæ bia³ko, które jest w nabiale ni¿ w miêsie, rybach, bo nie muszê ich przygotowywaæ i bardziej mi smakuj±. Kurcze mam je¶æ 5 razy dziennie porcje kurczaka czy ryby b±d¼ te¿ str±czków? Jak wy sobie radzicie z przygotowaniem posi³ków? Ja jestem od okolo 9 rano do 22:30 poza domem ( jak æwiczê po pracy). 2. No tu trochê du¿o t³uszczu. 3. Kurcze dalej nie rozumiem jak mam je¶æ do bia³ko i w jakich ilo¶ciach. My¶la³am, ¿e mam w³a¶nie je¶æ du¿o bia³ka, wiêcej ni¿ jaki¶ kasz, makaronów, chleba. 4. Æwiczy³am w fitness klubie 50 minut step, i 50 minut ABF -brzuch, uda, po¶ladki. I je¿eli chodzi o æwiczenia to 2 godziny mnie nie zniechêcaj±, akurat to lubie tylko, zebym miala czas aby cwiczyc regularnie. 5. Je¿eli chodzi o s³odycze to gorzka czekolada mi nie smakuje i chyba nie zaspokoila by mojej chêci na s³odkie. Ale staram siê jako¶ inaczej sobie radziæ, w³a¶nie jaki¶ s³odki owoc, troche miodu czy drzemu.
![]() |
#3278 | ||
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Dziêkujê
![]() Cytat:
To mo¿e nie temat na to ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3279 |
Zadomowienie
|
Dobra, z tym bia³kiem to tak. Powinno go byæ sporo, ale te¿ bez przesady, bo w nadmiernych ilo¶ciach wyrz±dzi wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Jak sobie radzimy z komponowaniem posi³ków? Poczytaj te¿ jad³ospisy innych. Ja akurat aktualnie testujê siê w domowym zaciszu, czy nie mam lekkiej nietolerancji laktozy, wiêc nabia³u nie jem wcale. Moje bia³ko to porcja miêsa albo ryby (taka do 100g mniej wiêcej), jaja (w ilo¶ci 2-3, z rzadka jedno do zagêszczenia owsianki), wszelkiej ma¶ci str±czki. I tak, jem powiedzmy 4 razy dziennie miêcho, rybê albo jaja ![]() Wêgli te¿ nie powinno siê unikaæ, tylko bazowaæ na tych "dobrych", jak najmniej przetworzonych - czyli grube kasze, ry¿ raczej br±zowy, m±ka pe³noziarnista, p³atki owsiane górskie itp. Posi³ki komponujesz tak, ¿eby w ka¿dym znalaz³o siê ¼ród³o bia³ka, wêgli i t³uszczu. Jak jesz powiedzmy 5 posi³ków dziennie, to nie bêdzie tragedii, jak jeden nie bêdzie siê trzyma³ tej zasady, tylko bêdzie bardziej drobn± przek±sk±. Warzywa jesz praktycznie bez ograniczeñ. |
![]() ![]() |
![]() |
#3280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez przesady ja jem porcjê miêsa raz dziennie i te¿ czasem nie co dziennie, czasem jajka, od czasu do czasu jak±¶ rybê, w³a¶nie twaróg raz dziennie czy inny ser, czasem co¶ str±czkowego lub czasem nic. Bez przesady bo nawet najpyszniejsza rzecz na ¶wiecie zbrzydnie Ci jedzona co dziennie czy kilka razy dziennie. Ogólnie chodzi o ró¿norodno¶æ.
![]() |
#3281 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
Cytat:
No i halo, nie musisz przecie¿ je¶æ ca³y czas kurczaka, jest te¿ inne miêso. Wcze¶niej ju¿ poda³am Ci takie, które pod wzglêdem kaloryczno¶ci od kurczaka w zasadzie siê nie ró¿ni. A przecie¿ mo¿esz sobie te¿ pozwalaæ na takie trochê bardziej kaloryczne. I jak dla mnie, 2 godziny æwiczeñ i bia³ko g³ównie z nabia³u, trochê mija siê z celem. Potrzebujesz porz±dnego bia³ka, ³atwo przyswajalnego, ¿eby zregenerowaæ miê¶nie. Jest ju¿ tyle czê¶ci tego w±tku, pad³o tu ju¿ tyle fantastycznych R-ek, i takich z treningami i bez, ¿e wystarczy trochê pogrzebaæ i spisaæ sobie pomys³y na te posi³ki, które Ci odpowiadaj±. Naprawdê jest siê na czym wzorowaæ. ![]()
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-16 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 110
|
Dziewczyny z czym jadacie (je¶li w ogóle) jajko sadzone na R? Bardzo lubiê, ale z niczym innym ni¿ ziemniakami mi nie podchodzi...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi co¶ 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
#3283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ziemniaki s± bardzo zdrowe i ma³o kaloryczne, jedz z ziemniakami ![]()
![]() |
#3284 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 110
|
ale zawsze jak zjem obiad z ziemniakami, to czuje jak mi skacze cukier (?) i za chwile mam ochote na co¶ jeszcze! Zaznaczê, ze jem je na 'sucho', tzn. nie polewam t³uszczem, ani nic
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi co¶ 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
#3285 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
przed: ciep³a woda przegotowana z sokiem z cyryny.
sniadanie: owsianka (pol szklanki platków górskich, szklanka mleka ¶wie¿ego 2%), garsc pestek s³onecznika, gar¶æ orzechów w³oskich, garsc goji 50gram twarogu pó³t³ustego, grapefruit, zielona herbata. II sn. grahamka posmarowana avokado, 4 grube plastry tofu, papryka zielona i czerwona; kawa. obiad. makaron razowy z kurczakiem, grzybami, cukini±, bak³a¿anem, pomidorami, w sosie smietanowym, posypany pestkami dyni i rukol±, podwieczorek: 2 babeczki smietankowe kruxhe kawa , pasek czekolady. kolacja. 2 kromki chleba poligonowego posamorwany grubo bieluchem, polowa tacki lososia wedzonego, kapary, cebula, ogore, salata rzymska.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-17 o 08:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3286 |
Zakorzenienie
|
Chorobowe U/R:
Po przebudzeniu: ciep³a woda z miodem, cytryn± i imbirem 1. owsianka na mleku 2% z twarogiem, bananem, mandarynkami, rodzynkami i koglem-moglem ![]() 2. grahamka z past± z pieczonej papryki i s³onecznika, pasztetem z soczewicy, pomidorem, czosnkiem i kie³kami cebuli + koktajl z jab³ka, kiwi, liczi, szpinaku, selera naciowego i soku z pomarañczy 3. drobiowy burger z kolendr± i czosnkiem + quinoa z cebulk±, w³oszczyzn± i siemieniem lnianym + surówka z kiszonej kapusty 4. nale¶nik z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej, posmarowany d¿emem truskawkowym 100%, wype³niony twarogiem z wkrêconym ¿ó³tkiem i odrobin± ksylitolu, na wierzchu rozmro¿one maliny i pestki granatu + kawa 5. sa³ata rzymska z pieczonym filetem z indyka, pomidorkami, papryk±, marchewk±, czerwon± cebul±, avocado, grzankami z razowca, kie³kami cebuli i sosem (jogurt grecki, czosnek, szczypiorek) + jogurt Bakoma Premium Gold owoce le¶ne ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3287 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
mo¿e je rozgotowujesz za bardzo?same w sobie maja wysokie ig, a po rozgotowaniu to ju¿ w ogóle
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Menu rewelka... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kogel-mogel to tak os³onowo na gardzio³ko ![]() Jogurt to jeszcze nic, najgorsze ¿e mi siê grzañca chce ![]() I na tym chyba koniec z ³adnym menu na jaki¶ czas bo jak mam faktycznie le¿eæ to poza zamawianym jedzeniem i kanapkami, na nic wiêcej nie mogê liczyæ ze strony T¯ ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3290 |
Zadomowienie
|
.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-17 o 14:28 Powód: nieudane cytowanie wiadomo¶ci |
![]() ![]() |
![]() |
#3291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj to chyba jaka¶ tania wymówka ![]() ![]()
![]() |
#3292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taka zupa dla Niej to ca³a filozofia- trzeba wiedzieæ co do czego z czym i od czego zacz±æ ![]() ![]() Jajecznicy twierdzi ¿e nie umie bo za bardzo Jej siê ¶cina, ja tam nie narzekam, zjad³bym. ![]() Tyle w tym temacie bo zaraz wyjdzie ¿e robiê z T¯ idiotkê a ja niby taki zdolny. Nie nic z tych rzeczy, jak dla mnie nie musi umieæ gotowaæ, a mo¿e po prostu nie lubi staæ nad garami? Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() poza tym fajny taki gotuj±cy facet ![]()
![]() |
#3294 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gar¶ci orzechów jak i porcje innych rzeczy s± "solidne". Dobrze, jednak w tym wszystkim us³yszeæ, ¿e ten jadlospis jest warto¶ciowy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
R na dzisiaj
- szklanka ciep³ej wody z cytryn± 1. grahamka z twarogiem chudym (ok 50g), ³ososiem wêdzonym na zimno (ok 100g) i rze¿uch±, zielona herbata - kawa z mlekiem 2% 2. jab³ko, ¶wie¿y sok z marchewki selera i jab³ka (du¿a szklanka) 3. frittata z 2 jajek, serka wiejskiego lekkiego, gotowanymi kalafiorem i broku³ami, papryk± (podobna tutaj http://dietetycznie-w-kuchni.blogspo...rokuami-i.html ), zielona herbata + gar¶æ orzechów w³oskich Nie wiem co na kolacjê :/ Planujê jeszcze dzisiaj poje¼dziæ na rowerku stacjonarnym 1-1,5 godziny Proszê o jakie¶ propozycje na wieczór Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-17 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3296 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Oceni kto¶?
![]() U/P I owsianka 40g ze szpinakiem, jajkiem, 2 kosteczkami gorzkiej czekolady i ³y¿k± jagód goji; szklanka ¶wie¿ego soku z marchewki i buraków; kawa z mlekiem II du¿a grahamka 90g z ziarnami z serem twarogowym, sa³at± i ogórkiem kiszonym, du¿e jab³ko, 2 kostki czekolady gorzkiej III pieczona miruna (na oko ponad 200g) z ga³k± ziemniaków i duuu¿± porcj± surówki (kiszona kapusta, marchewka, por, olej lniany), warzywa wyjadane z zupy ![]() IV danio z ³y¿eczk± siekanych migda³ów, jab³ko, kawa z mlekiem V kajzerka wieloziarnista posmarowana serkiem z surówk± z obiadu i kawa³kiem wêdzonego ³ososia, kakao prawdziwe z mlekiem Przek±ska - s³onecznik 50 minut æwiczeñ Fitness Blender, 30 minut hula hop Edytowane przez Seducer Czas edycji: 2014-01-17 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3297 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Moje U z trzech ostatnich dni ![]() ¦roda I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym Do kawy: pasek ciemnej czekolady II Ziarnista bu³ka z makrel± wêdzon±, sa³at± i kiszonym ogórkiem III Kawa³ek domowej babki z makiem i lukrem; kefir naturalny 400g; jab³ko IV Cebulowy gulasz z ³opatki wieprzowej; pó³ woreczka kaszy gryczanej; sa³atka z zielonych pomidorów i oliwek nadziewanych ostrymi papryczkami Czwartek I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: malinami w soku w³asnym, serkiem homo, mas³em orzechowym crunchy i zbo¿owymi p³atkami czekoladowo-orzechowymi Do kawy: cukierek Malaga II Ziarnista bu³ka z makrel± wêdzon±, sa³at± i kiszonym ogórkiem Przek±ska: jab³ko III 2 filety z udka kurczaka sma¿one bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy jêczmiennej z sosem grzybowym z boczniakami; surówka z marchwi i selera IV 3 kromki i piêtka ziarnistego razowca z: serem camembert z chili, szynk± i musztard±, serem sma¿onym z kminkiem, serem gouda z czerwonym i z zielonym pesto; pomidor i sa³ata Pi±tek I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk±, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i arachidowymi, miodem wielokwiatowym II Placki ziemniaczane sma¿one na oleju rzepakowym, podane z domowym musem jab³kowo-¶liwkowo-brzoskwiniowym (duuuu¿a porcja ![]() III Sa³atka: jajo na twardo, tuñczyk wsw, sa³ata, pomidor, ogórek kiszony, cebula, pieprz zio³owy, oliwa z oliwek
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3298 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
redukcja
8:00 owsianka z jab³kiem, pó³ gêstego wie¶niaka, 2 ³y¿ki p³atków vitelle 10:30 2 kromki s³onecznikowe smarowane mas³em, jedna z powid³em domowym, druga z reszt± wie¶niaka, 2 ogórki kiszone, pomidor 14:00 kasza jaglana(4 ³y¿ki) z ³y¿k± keczupu, jajko sadzone sma¿one, sa³atka z ogórków kiszonych ko³o 15- z 5 ³y¿ek sa³atki z selera bo robi³am i próbowa³am :P 17:00 kromka chleba s³onecznikowego, kopka sa³atki z (seler naciowy, kukurydza, wêdlina lepsza, ananas,plaster sera ¿ó³tego, na bazie jogurtu nat) 20:00 wie¶niak z pomidorem |
![]() ![]() |
![]() |
#3299 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
R. Ma³o dzisiaj posi³ków z prawdziwego zdrarzenia, bo wykorzysta³am to ¿e mam dzieñ wolny i spa³am do oporu (12:30). Mam jaki¶ kryzys, lada chwila dostane okres i mam ochotê wch³on±æ wszystkie s³odkie, s³one i t³uste ¶mieci tego ¶wiata.
![]() ![]() I. Owsianka na mleku z 4 ³y¿ek p³atków, z jab³kiem, miodem (³y¿eczka), mas³em orzechowym (³y¿eczka) i cynamonem II. 2 tortille (1=117kcal) z polêdwiczk± wieprzow± (ok. 100g) podsma¿on± na oliwie z oliwek i warzywami: sa³ata karbowana, roszponka, papryka, pieczarki, por, pomidor; z sosem czosnkowym na bazie jogurtu ma³a kawa z mlekiem i p³ask± ³y¿eczk± cukru pieczona ciecierzyca (pó³ puszki) obtoczona w oliwie z oliwek i chili III. Jajecznica z 2 jajek z 2 plastrami szynki i czerwon± papryk±, bu³eczka owsiana z ¿urawin± 45g
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-17 o 16:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
za duzo stresu, ruchu (chodzenie po kilka km & sprzatanie domu), za dlugie przerwy (5h) miedzy posilkami, ortorektyczne wybieranie posilkow, zero slodyczy (w koncu nie zjadlam tych babeczek z jadlospisu tylko jogurt i jablko i garsc migda³ów) niesluchanie potrzeb organizmu, lekki nasenne a i tak malo snu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.