Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-16, 19:36   #3271
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Ashira, to widzê ¿e podobnie robimy ten pikantny sernik. Mnie bardzo zasmakowa³ ze szpinakiem i odrzucaj±c± otoczenie ilo¶ci± czosnku. Ale to akurat nic dziwnego, bo ja nawet czekoladê mog³abym zagryzaæ szpinakiem z czochem
Ajjj, muszê siê wtr±ciæ, bo mi ¶linka pociek³a jak to przeczyta³am - chcia³abym tak± czekoladê!

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 19:39   #3272
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Cytat:
Ashira, to widzê ¿e podobnie robimy ten pikantny sernik. Mnie bardzo zasmakowa³ ze szpinakiem i odrzucaj±c± otoczenie ilo¶ci± czosnku. Ale to akurat nic dziwnego, bo ja nawet czekoladê mog³abym zagryzaæ szpinakiem z czochem
O taka wersja te¿ fajna! Ja robiê kotlety owsiane ze szpinakiem i du¿± ilo¶ci± czosnku, ale ja w ogóle lubiê czosnek. Chyba lubiê ¶mierdzieæ
Ja czekoladê to tylko z sol±

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
chyba muszê wypróbowaæ bo sernika na wytrawnie nigdy nie robi³am, fajny pomys³ na co¶ innego, czasem monotonia z¿era
Polecam jak zrobi³am po raz pierwszy by³o dziwnie, ale bardzo mi posmakowa³o a faktycznie co¶ innego.

A propo szpinaku - chcia³am zrobiæ jutro do obiadu zapiekankê z ziemniaków, szpinaku itp. Czy mogê dodaæ do 'zalewy' ser z niebiesk± ple¶ni±? Czy lepiej na eRce sobie odpu¶ciæ?

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 19:59   #3273
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez Ashira Poka¿ wiadomo¶æ
O taka wersja te¿ fajna! Ja robiê kotlety owsiane ze szpinakiem i du¿± ilo¶ci± czosnku, ale ja w ogóle lubiê czosnek. Chyba lubiê ¶mierdzieæ

Polecam jak zrobi³am po raz pierwszy by³o dziwnie, ale bardzo mi posmakowa³o a faktycznie co¶ innego.

A propo szpinaku - chcia³am zrobiæ jutro do obiadu zapiekankê z ziemniaków, szpinaku itp. Czy mogê dodaæ do 'zalewy' ser z niebiesk± ple¶ni±? Czy lepiej na eRce sobie odpu¶ciæ?
Czekolada z sol± jest pycha Z chilli te¿.
Ser ple¶niowy? Dodaj.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 20:06   #3274
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez Ashira Poka¿ wiadomo¶æ

Czekolady z sol± jeszcze nie jad³am za to z chilli bardzo mi smakowa³a.
Ser dodaj spokojnie

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 20:16   #3275
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Kto¶ wspomina³ co¶ o czosnku?

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 20:32   #3276
Erena
Zadomowienie

Heh, czosnek i jego opary rulez

Poa, specjalnie dla Ciebie. Niby to nie czosnek, ale blisko

A tego na pewno bym spróbowa³a, gdyby pojawi³o siê na jarmarku bo¿onarodzeniowym zamiast oklepanych jab³ek czy bananów czy kiwi w czeko:
Stary 2014-01-16, 20:38   #3277
discorobaczek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

Cytat:
Banan na noc ok. Nie, nie jest za du¿o Lepiej, bo mniej g³odówkowo, ale jest trochê podstawowych b³êdów.
1. Za du¿o nabia³u - praktycznie ca³e Twoje bia³ko z niego pochodzi. Spróbuj postawiæ na bardziej warto¶ciowe i ³atwiej przyswajalne bia³ko - miêso, ryby, jaja. Nabia³ raz dziennie (osobiæsie polecam twaróg).
2. Niekoniecznie podoba mi siê to jak gospodarujesz t³uszczami. Jest ich bardzo du¿o w zapiekance szpinakowej (ser, feta, jajo), a praktycznie brak w pozosta³ych posi³kach. Plus - posi³ki oko³otreningowe raczej powinny dostarczaæ bia³ka i wêgli, a nie t³uszczu.
3. Nie liczy³am, ale nie wiem czy nie przedobrzy³a¶ z bia³kiem. I to w dodatku tym z nabia³u. To dobrze, ¿e masz je praktycznie w ka¿dym posi³ku, ale niech pochodzi z ró¿nych ¼róde³ i bêdzie za ka¿dym razem w nieco mniejszej ilo¶ci na porcjê.
4. Co æwiczy³a¶, ¿e wysz³o a¿ dwie godziny? Radzi³abym skróciæ o po³owê, a za to æwiczyæ regularnie co drugi dzieñ - bêdzie efektywniej, nie przetrenujesz siê i nie zniechêcisz siê jutrzejszymi "zakwasami"
4. Co do chêci na s³odkie . Nie odbierz tego jako z³o¶liwo¶æ - czy jeste¶ w stanie kupiæ sobie tabliczkê czekolady i nie zje¶æ na raz, tylko wydzielaæ sobie po kostce? Je¶li tak, to kup, ale tak± 70 i wiêcej % kakao. Jak nie za bardzo - w³a¶nie owoce albo od czasu do czasu np. kakao s³odzone miodem albo innym w miarê zdrowym s³odzid³em.

1. Je¿eli chodzi o bia³ko i nabia³, ³atwiej mi jest spo¿yæ bia³ko, które jest w nabiale ni¿ w miêsie, rybach, bo nie muszê ich przygotowywaæ i bardziej mi smakuj±. Kurcze mam je¶æ 5 razy dziennie porcje kurczaka czy ryby b±d¼ te¿ str±czków? Jak wy sobie radzicie z przygotowaniem posi³ków? Ja jestem od okolo 9 rano do 22:30 poza domem ( jak æwiczê po pracy).
2. No tu trochê du¿o t³uszczu.
3. Kurcze dalej nie rozumiem jak mam je¶æ do bia³ko i w jakich ilo¶ciach. My¶la³am, ¿e mam w³a¶nie je¶æ du¿o bia³ka, wiêcej ni¿ jaki¶ kasz, makaronów, chleba.
4. Æwiczy³am w fitness klubie 50 minut step, i 50 minut ABF -brzuch, uda, po¶ladki. I je¿eli chodzi o æwiczenia to 2 godziny mnie nie zniechêcaj±, akurat to lubie tylko, zebym miala czas aby cwiczyc regularnie.
5. Je¿eli chodzi o s³odycze to gorzka czekolada mi nie smakuje i chyba nie zaspokoila by mojej chêci na s³odkie. Ale staram siê jako¶ inaczej sobie radziæ, w³a¶nie jaki¶ s³odki owoc, troche miodu czy drzemu.
discorobaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 20:43   #3278
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Cytat:
Czekolada z sol± jest pycha Z chilli te¿.
Ser ple¶niowy? Dodaj.
Dziêkujê

Cytat:
Czekolady z sol± jeszcze nie jad³am za to z chilli bardzo mi smakowa³a.
Ser dodaj spokojnie
Z chilli te¿ pyszna, ale odk±d spróbowa³am z sol± oszala³am.
To mo¿e nie temat na to ale nie wiem czy próbowali¶cie batoników s³odko - s³onych Nigelli? No poezja... Gorzka czekolada (mo¿na i z mleczn±, ja wolê gorzk±), mas³o (i tu szukam zamiennika ¿eby by³o dietetycznie), solone orzeszki ziemne i jak komu¶ ma³o jeszcze trochê soli.

Cytat:
A tego na pewno bym spróbowa³a, gdyby pojawi³o siê na jarmarku bo¿onarodzeniowym zamiast oklepanych jab³ek czy bananów czy kiwi w czeko:
Przy molo w Sopocie w wakacje s± stoiska z owocami w czekoladzie i by³y tam jak najbardziej takie papryczki Ale nie spróbowa³am, w sumie sama nie wiem czemu.

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 20:50   #3279
Erena
Zadomowienie

Dobra, z tym bia³kiem to tak. Powinno go byæ sporo, ale te¿ bez przesady, bo w nadmiernych ilo¶ciach wyrz±dzi wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Jak sobie radzimy z komponowaniem posi³ków? Poczytaj te¿ jad³ospisy innych. Ja akurat aktualnie testujê siê w domowym zaciszu, czy nie mam lekkiej nietolerancji laktozy, wiêc nabia³u nie jem wcale. Moje bia³ko to porcja miêsa albo ryby (taka do 100g mniej wiêcej), jaja (w ilo¶ci 2-3, z rzadka jedno do zagêszczenia owsianki), wszelkiej ma¶ci str±czki. I tak, jem powiedzmy 4 razy dziennie miêcho, rybê albo jaja I noszê to ze sob± do roboty zazwyczaj.
Wêgli te¿ nie powinno siê unikaæ, tylko bazowaæ na tych "dobrych", jak najmniej przetworzonych - czyli grube kasze, ry¿ raczej br±zowy, m±ka pe³noziarnista, p³atki owsiane górskie itp.
Posi³ki komponujesz tak, ¿eby w ka¿dym znalaz³o siê ¼ród³o bia³ka, wêgli i t³uszczu. Jak jesz powiedzmy 5 posi³ków dziennie, to nie bêdzie tragedii, jak jeden nie bêdzie siê trzyma³ tej zasady, tylko bêdzie bardziej drobn± przek±sk±. Warzywa jesz praktycznie bez ograniczeñ.
Stary 2014-01-16, 20:52   #3280
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez discorobaczek Poka¿ wiadomo¶æ
1. Je¿eli chodzi o bia³ko i nabia³, ³atwiej mi jest spo¿yæ bia³ko, które jest w nabiale ni¿ w miêsie, rybach, bo nie muszê ich przygotowywaæ i bardziej mi smakuj±. Kurcze mam je¶æ 5 razy dziennie porcje kurczaka czy ryby b±d¼ te¿ str±czków? Jak wy sobie radzicie z przygotowaniem posi³ków? Ja jestem od okolo 9 rano do 22:30 poza domem ( jak æwiczê po pracy).
2. No tu trochê du¿o t³uszczu.
3. Kurcze dalej nie rozumiem jak mam je¶æ do bia³ko i w jakich ilo¶ciach. My¶la³am, ¿e mam w³a¶nie je¶æ du¿o bia³ka, wiêcej ni¿ jaki¶ kasz, makaronów, chleba.
4. Æwiczy³am w fitness klubie 50 minut step, i 50 minut ABF -brzuch, uda, po¶ladki. I je¿eli chodzi o æwiczenia to 2 godziny mnie nie zniechêcaj±, akurat to lubie tylko, zebym miala czas aby cwiczyc regularnie.
5. Je¿eli chodzi o s³odycze to gorzka czekolada mi nie smakuje i chyba nie zaspokoila by mojej chêci na s³odkie. Ale staram siê jako¶ inaczej sobie radziæ, w³a¶nie jaki¶ s³odki owoc, troche miodu czy drzemu.

Bez przesady ja jem porcjê miêsa raz dziennie i te¿ czasem nie co dziennie, czasem jajka, od czasu do czasu jak±¶ rybê, w³a¶nie twaróg raz dziennie czy inny ser, czasem co¶ str±czkowego lub czasem nic. Bez przesady bo nawet najpyszniejsza rzecz na ¶wiecie zbrzydnie Ci jedzona co dziennie czy kilka razy dziennie.

Ogólnie chodzi o ró¿norodno¶æ.

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-16, 21:21   #3281
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez discorobaczek Poka¿ wiadomo¶æ
Ja sobie radzê z przygotowywaniem posi³ków tak, ¿e gotujê wszystko/znaczn± wiêkszo¶æ posi³ków dzieñ wcze¶niej wieczorem, tak ¿eby rano tylko wyci±gn±æ ca³o¶æ z lodówki, wrzuciæ do torby i wyj¶æ z domu. Nie ma szans ¿ebym zostawi³a to na rano, jestem strasznym ¶piochem i z ³ó¿ka wstajê na pó³ godziny przed wyj¶ciem. W weekendy jak mam wiêcej czasu to robiê wiêcej jedzenia i wrzucam do zamra¿arki, np. kotlety mielone albo gulasz, jako¶ nie wyobra¿am sobie przygotowywania takich rzeczy w tygodniu. Tylko ja zazwyczaj wychodzê z domu o 7 i wracam najczê¶ciej ok. 16-17.

No i halo, nie musisz przecie¿ je¶æ ca³y czas kurczaka, jest te¿ inne miêso. Wcze¶niej ju¿ poda³am Ci takie, które pod wzglêdem kaloryczno¶ci od kurczaka w zasadzie siê nie ró¿ni. A przecie¿ mo¿esz sobie te¿ pozwalaæ na takie trochê bardziej kaloryczne. I jak dla mnie, 2 godziny æwiczeñ i bia³ko g³ównie z nabia³u, trochê mija siê z celem. Potrzebujesz porz±dnego bia³ka, ³atwo przyswajalnego, ¿eby zregenerowaæ miê¶nie.

Jest ju¿ tyle czê¶ci tego w±tku, pad³o tu ju¿ tyle fantastycznych R-ek, i takich z treningami i bez, ¿e wystarczy trochê pogrzebaæ i spisaæ sobie pomys³y na te posi³ki, które Ci odpowiadaj±. Naprawdê jest siê na czym wzorowaæ.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-16 o 21:29
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 21:26   #3282
beatiska
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 13 110

Dziewczyny z czym jadacie (je¶li w ogóle) jajko sadzone na R? Bardzo lubiê, ale z niczym innym ni¿ ziemniakami mi nie podchodzi...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi co¶

23/6
beatiska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 21:29   #3283
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny z czym jadacie (je¶li w ogóle) jajko sadzone na R? Bardzo lubiê, ale z niczym innym ni¿ ziemniakami mi nie podchodzi...

ziemniaki s± bardzo zdrowe i ma³o kaloryczne, jedz z ziemniakami

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-16, 21:35   #3284
beatiska
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 13 110

Cytat:
ziemniaki s± bardzo zdrowe i ma³o kaloryczne, jedz z ziemniakami
ale zawsze jak zjem obiad z ziemniakami, to czuje jak mi skacze cukier (?) i za chwile mam ochote na co¶ jeszcze! Zaznaczê, ze jem je na 'sucho', tzn. nie polewam t³uszczem, ani nic
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi co¶

23/6
beatiska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 21:49   #3285
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

przed: ciep³a woda przegotowana z sokiem z cyryny.

sniadanie: owsianka (pol szklanki platków górskich, szklanka mleka ¶wie¿ego 2%), garsc pestek s³onecznika, gar¶æ orzechów w³oskich, garsc goji
50gram twarogu pó³t³ustego,
grapefruit, zielona herbata.

II sn. grahamka posmarowana avokado, 4 grube plastry tofu, papryka zielona i czerwona; kawa.

obiad. makaron razowy z kurczakiem, grzybami, cukini±, bak³a¿anem, pomidorami, w sosie smietanowym, posypany pestkami dyni i rukol±,

podwieczorek: 2 babeczki smietankowe kruxhe kawa , pasek czekolady.

kolacja. 2 kromki chleba poligonowego posamorwany grubo bieluchem, polowa tacki lososia wedzonego, kapary, cebula, ogore, salata rzymska.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-17 o 08:41
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-16, 23:50   #3286
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Chorobowe U/R:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z miodem, cytryn± i imbirem

1. owsianka na mleku 2% z twarogiem, bananem, mandarynkami, rodzynkami i koglem-moglem

2. grahamka z past± z pieczonej papryki i s³onecznika, pasztetem z soczewicy, pomidorem, czosnkiem i kie³kami cebuli
+ koktajl z jab³ka, kiwi, liczi, szpinaku, selera naciowego i soku z pomarañczy

3. drobiowy burger z kolendr± i czosnkiem
+ quinoa z cebulk±, w³oszczyzn± i siemieniem lnianym
+ surówka z kiszonej kapusty

4. nale¶nik z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej, posmarowany d¿emem truskawkowym 100%, wype³niony twarogiem z wkrêconym ¿ó³tkiem i odrobin± ksylitolu, na wierzchu rozmro¿one maliny i pestki granatu
+ kawa

5. sa³ata rzymska z pieczonym filetem z indyka, pomidorkami, papryk±, marchewk±, czerwon± cebul±, avocado, grzankami z razowca, kie³kami cebuli i sosem (jogurt grecki, czosnek, szczypiorek)
+ jogurt Bakoma Premium Gold owoce le¶ne

Stary 2014-01-17, 05:42   #3287
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
Napisane przez beatiska Poka¿ wiadomo¶æ
ale zawsze jak zjem obiad z ziemniakami, to czuje jak mi skacze cukier (?) i za chwile mam ochote na co¶ jeszcze! Zaznaczê, ze jem je na 'sucho', tzn. nie polewam t³uszczem, ani nic
mo¿e je rozgotowujesz za bardzo?same w sobie maja wysokie ig, a po rozgotowaniu to ju¿ w ogóle
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-17, 08:51   #3288
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
przed: ciep³a woda przegotowana z sokiem z cyryny.

sniadanie: owsianka (pol szklanki platków górskich, szklanka mleka ¶wie¿ego 2%), garsc pestek s³onecznika, gar¶æ orzechów w³oskich, garsc goji
50gram twarogu pó³t³ustego,
grapefruit, zielona herbata.

II sn. grahamka posmarowana avokado, 4 grube plastry tofu, papryka zielona i czerwona; kawa.

obiad. makaron razowy z kurczakiem, grzybami, cukini±, bak³a¿anem, pomidorami, w sosie smietanowym, posypany pestkami dyni i rukol±,

podwieczorek: 2 babeczki smietankowe kruxhe kawa , pasek czekolady.

kolacja. 2 kromki chleba poligonowego posamorwany grubo bieluchem, polowa tacki lososia wedzonego, kapary, cebula, ogore, salata rzymska.
Jak dla mnie, to ci±gle jesz TAK SAMO... Odrobina wiêcej tego i tamtego, tu i tam - to nie jest wystarczaj±ce rozwi±zanie w Twojej tragicznej sytuacji... Mam nadziejê, ¿e kupowa³a¶ nowych baterii do wagi do ¿ywno¶ci? Zrzuci³a¶ j± ju¿ z dachu wie¿owca? Oby te gar¶cie to rzeczywi¶cie by³y solidne porcje... Jad³ospis, który przedstawi³a¶ to przepiêkne, barrrrdzo warto¶ciowe U - ale nadal U...

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Chorobowe U/R:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z miodem, cytryn± i imbirem

1. owsianka na mleku 2% z twarogiem, bananem, mandarynkami, rodzynkami i koglem-moglem

2. grahamka z past± z pieczonej papryki i s³onecznika, pasztetem z soczewicy, pomidorem, czosnkiem i kie³kami cebuli
+ koktajl z jab³ka, kiwi, liczi, szpinaku, selera naciowego i soku z pomarañczy

3. drobiowy burger z kolendr± i czosnkiem
+ quinoa z cebulk±, w³oszczyzn± i siemieniem lnianym
+ surówka z kiszonej kapusty

4. nale¶nik z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej, posmarowany d¿emem truskawkowym 100%, wype³niony twarogiem z wkrêconym ¿ó³tkiem i odrobin± ksylitolu, na wierzchu rozmro¿one maliny i pestki granatu
+ kawa

5. sa³ata rzymska z pieczonym filetem z indyka, pomidorkami, papryk±, marchewk±, czerwon± cebul±, avocado, grzankami z razowca, kie³kami cebuli i sosem (jogurt grecki, czosnek, szczypiorek)
+ jogurt Bakoma Premium Gold owoce le¶ne

Kurczê, nadal Ciê choróbsko trzyma?

Menu rewelka... Znów zachwyca ró¿norodno¶ci±! Grzeszek w postaci jogurtu owocowego to ¿aden grzeszek . Kogel-mogel, jejku, wieki nie jad³am, ju¿ nie pamiêtam smaku... Ale po badaniach jakie robi³am na uczelni bojê siê surowych jaj

Stary 2014-01-17, 09:16   #3289
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Jak dla mnie, to ci±gle jesz TAK SAMO... Odrobina wiêcej tego i tamtego, tu i tam - to nie jest wystarczaj±ce rozwi±zanie w Twojej tragicznej sytuacji... Mam nadziejê, ¿e kupowa³a¶ nowych baterii do wagi do ¿ywno¶ci? Zrzuci³a¶ j± ju¿ z dachu wie¿owca? Oby te gar¶cie to rzeczywi¶cie by³y solidne porcje... Jad³ospis, który przedstawi³a¶ to przepiêkne, barrrrdzo warto¶ciowe U - ale nadal U...

Kurczê, nadal Ciê choróbsko trzyma?

Menu rewelka... Znów zachwyca ró¿norodno¶ci±! Grzeszek w postaci jogurtu owocowego to ¿aden grzeszek . Kogel-mogel, jejku, wieki nie jad³am, ju¿ nie pamiêtam smaku... Ale po badaniach jakie robi³am na uczelni bojê siê surowych jaj
Trzyma, bo zamiast le¿eæ to ³azi³em do pieca (tak tak dym te¿ robi swoje), zamiast milczeæ to ci±gle co¶ nawijam do T¯. A z krtani± to mo¿na i trzy tygodnie siê mêczyæ.
Kogel-mogel to tak os³onowo na gardzio³ko
Jogurt to jeszcze nic, najgorsze ¿e mi siê grzañca chce

I na tym chyba koniec z ³adnym menu na jaki¶ czas bo jak mam faktycznie le¿eæ to poza zamawianym jedzeniem i kanapkami, na nic wiêcej nie mogê liczyæ ze strony T¯

Stary 2014-01-17, 10:02   #3290
dezett
Zadomowienie

.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-17 o 14:28 Powód: nieudane cytowanie wiadomo¶ci
Stary 2014-01-17, 12:01   #3291
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Trzyma, bo zamiast le¿eæ to ³azi³em do pieca (tak tak dym te¿ robi swoje), zamiast milczeæ to ci±gle co¶ nawijam do T¯. A z krtani± to mo¿na i trzy tygodnie siê mêczyæ.
Kogel-mogel to tak os³onowo na gardzio³ko
Jogurt to jeszcze nic, najgorsze ¿e mi siê grzañca chce

I na tym chyba koniec z ³adnym menu na jaki¶ czas bo jak mam faktycznie le¿eæ to poza zamawianym jedzeniem i kanapkami, na nic wiêcej nie mogê liczyæ ze strony T¯

Oj to chyba jaka¶ tania wymówka ugotowanie zupy czy usma¿enie jajecznicy to bana³, a jak± sa³atkê potrafi zrobiæ nawet dzieciak. Nie chce mi siê wierzyæ ¿e doros³a osoba w dodatku kobieta nie umie Ci zrobiæ nic wiêcej ni¿ tylko kanapkê

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-17, 13:06   #3292
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Oj to chyba jaka¶ tania wymówka ugotowanie zupy czy usma¿enie jajecznicy to bana³, a jak± sa³atkê potrafi zrobiæ nawet dzieciak. Nie chce mi siê wierzyæ ¿e doros³a osoba w dodatku kobieta nie umie Ci zrobiæ nic wiêcej ni¿ tylko kanapkê
Ale za to bardzo ³adnie pomaga

Taka zupa dla Niej to ca³a filozofia- trzeba wiedzieæ co do czego z czym i od czego zacz±æ Nie, lepiej niech nie robi, bo nie mia³bym chwili spokoju
Jajecznicy twierdzi ¿e nie umie bo za bardzo Jej siê ¶cina, ja tam nie narzekam, zjad³bym.

Tyle w tym temacie bo zaraz wyjdzie ¿e robiê z T¯ idiotkê a ja niby taki zdolny. Nie nic z tych rzeczy, jak dla mnie nie musi umieæ gotowaæ, a mo¿e po prostu nie lubi staæ nad garami?

Stary 2014-01-17, 13:45   #3293
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Ale za to bardzo ³adnie pomaga

Taka zupa dla Niej to ca³a filozofia- trzeba wiedzieæ co do czego z czym i od czego zacz±æ Nie, lepiej niech nie robi, bo nie mia³bym chwili spokoju
Jajecznicy twierdzi ¿e nie umie bo za bardzo Jej siê ¶cina, ja tam nie narzekam, zjad³bym.

Tyle w tym temacie bo zaraz wyjdzie ¿e robiê z T¯ idiotkê a ja niby taki zdolny. Nie nic z tych rzeczy, jak dla mnie nie musi umieæ gotowaæ, a mo¿e po prostu nie lubi staæ nad garami?

No to nie marud¼ tak± sobie kobietê wybra³e¶ to masz

poza tym fajny taki gotuj±cy facet

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-17, 14:27   #3294
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Tak, waga do zywnosci wyrzucona.
Gar¶ci orzechów jak i porcje innych rzeczy s± "solidne".

Dobrze, jednak w tym wszystkim us³yszeæ, ¿e ten jadlospis jest warto¶ciowy.
poza schemat.
Stary 2014-01-17, 14:41   #3295
Linn13
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 845

R na dzisiaj

- szklanka ciep³ej wody z cytryn±

1. grahamka z twarogiem chudym (ok 50g), ³ososiem wêdzonym na zimno (ok 100g) i rze¿uch±, zielona herbata

- kawa z mlekiem 2%

2. jab³ko, ¶wie¿y sok z marchewki selera i jab³ka (du¿a szklanka)

3. frittata z 2 jajek, serka wiejskiego lekkiego, gotowanymi kalafiorem i broku³ami, papryk± (podobna tutaj http://dietetycznie-w-kuchni.blogspo...rokuami-i.html ), zielona herbata + gar¶æ orzechów w³oskich

Nie wiem co na kolacjê :/ Planujê jeszcze dzisiaj poje¼dziæ na rowerku stacjonarnym 1-1,5 godziny

Proszê o jakie¶ propozycje na wieczór

Edytowane przez Linn13
Czas edycji: 2014-01-17 o 14:53
Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-17, 15:11   #3296
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Oceni kto¶?

U/P
I owsianka 40g ze szpinakiem, jajkiem, 2 kosteczkami gorzkiej czekolady i ³y¿k± jagód goji; szklanka ¶wie¿ego soku z marchewki i buraków; kawa z mlekiem

II du¿a grahamka 90g z ziarnami z serem twarogowym, sa³at± i ogórkiem kiszonym, du¿e jab³ko, 2 kostki czekolady gorzkiej

III pieczona miruna (na oko ponad 200g) z ga³k± ziemniaków i duuu¿± porcj± surówki (kiszona kapusta, marchewka, por, olej lniany), warzywa wyjadane z zupy

IV danio z ³y¿eczk± siekanych migda³ów, jab³ko, kawa z mlekiem

V kajzerka wieloziarnista posmarowana serkiem z surówk± z obiadu i kawa³kiem wêdzonego ³ososia, kakao prawdziwe z mlekiem

Przek±ska - s³onecznik

50 minut æwiczeñ Fitness Blender, 30 minut hula hop

Edytowane przez Seducer
Czas edycji: 2014-01-17 o 17:02
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-17, 16:16   #3297
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, waga do zywnosci wyrzucona.
Gar¶ci orzechów jak i porcje innych rzeczy s± "solidne".

Dobrze, jednak w tym wszystkim us³yszeæ, ¿e ten jadlospis jest warto¶ciowy.
A przyty³a¶ choæ trochê? I nie s³abniesz ju¿? Je¶li nie widaæ postêpów, to t± warto¶ciowo¶æ mo¿na o kant d*py rozbiæ...

Cytat:
Napisane przez Linn13 Poka¿ wiadomo¶æ
R na dzisiaj

- szklanka ciep³ej wody z cytryn±

1. grahamka z twarogiem chudym (ok 50g), ³ososiem wêdzonym na zimno (ok 100g) i rze¿uch±, zielona herbata

- kawa z mlekiem 2%

2. jab³ko, ¶wie¿y sok z marchewki selera i jab³ka (du¿a szklanka)

3. frittata z 2 jajek, serka wiejskiego lekkiego, gotowanymi kalafiorem i broku³ami, papryk± (podobna tutaj http://dietetycznie-w-kuchni.blogspo...rokuami-i.html ), zielona herbata + gar¶æ orzechów w³oskich

Nie wiem co na kolacjê :/ Planujê jeszcze dzisiaj poje¼dziæ na rowerku stacjonarnym 1-1,5 godziny

Proszê o jakie¶ propozycje na wieczór
Ja bym zapoda³a gdzie¶ jeszcze z³o¿one wêglowodany... Zjad³a¶ tylko grahamkê rano, a to owocowo-warzywne drugie ¶niadanie to w³a¶ciwie nie posi³ek... Mo¿e jaka¶ solidna porcja sa³atki z kurczakiem/ryb± i ry¿em br±zowym/makaronem?

Moje U z trzech ostatnich dni

¦roda

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Do kawy: pasek ciemnej czekolady
II Ziarnista bu³ka z makrel± wêdzon±, sa³at± i kiszonym ogórkiem
III Kawa³ek domowej babki z makiem i lukrem; kefir naturalny 400g; jab³ko
IV Cebulowy gulasz z ³opatki wieprzowej; pó³ woreczka kaszy gryczanej; sa³atka z zielonych pomidorów i oliwek nadziewanych ostrymi papryczkami

Czwartek

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: malinami w soku w³asnym, serkiem homo, mas³em orzechowym crunchy i zbo¿owymi p³atkami czekoladowo-orzechowymi
Do kawy: cukierek Malaga
II Ziarnista bu³ka z makrel± wêdzon±, sa³at± i kiszonym ogórkiem
Przek±ska: jab³ko
III 2 filety z udka kurczaka sma¿one bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy jêczmiennej z sosem grzybowym z boczniakami; surówka z marchwi i selera
IV 3 kromki i piêtka ziarnistego razowca z: serem camembert z chili, szynk± i musztard±, serem sma¿onym z kminkiem, serem gouda z czerwonym i z zielonym pesto; pomidor i sa³ata

Pi±tek

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk±, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i arachidowymi, miodem wielokwiatowym
II Placki ziemniaczane sma¿one na oleju rzepakowym, podane z domowym musem jab³kowo-¶liwkowo-brzoskwiniowym (duuuu¿a porcja)
III Sa³atka: jajo na twardo, tuñczyk wsw, sa³ata, pomidor, ogórek kiszony, cebula, pieprz zio³owy, oliwa z oliwek

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 16:37   #3298
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

redukcja

8:00 owsianka z jab³kiem, pó³ gêstego wie¶niaka, 2 ³y¿ki p³atków vitelle

10:30 2 kromki s³onecznikowe smarowane mas³em, jedna z powid³em domowym, druga z reszt± wie¶niaka, 2 ogórki kiszone, pomidor

14:00 kasza jaglana(4 ³y¿ki) z ³y¿k± keczupu, jajko sadzone sma¿one, sa³atka z ogórków kiszonych

ko³o 15- z 5 ³y¿ek sa³atki z selera bo robi³am i próbowa³am :P

17:00 kromka chleba s³onecznikowego, kopka sa³atki z (seler naciowy, kukurydza, wêdlina lepsza, ananas,plaster sera ¿ó³tego, na bazie jogurtu nat)

20:00 wie¶niak z pomidorem
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-17, 16:47   #3299
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

R. Ma³o dzisiaj posi³ków z prawdziwego zdrarzenia, bo wykorzysta³am to ¿e mam dzieñ wolny i spa³am do oporu (12:30). Mam jaki¶ kryzys, lada chwila dostane okres i mam ochotê wch³on±æ wszystkie s³odkie, s³one i t³uste ¶mieci tego ¶wiata. Nie mam nawet ochoty na normalne jedzenie, ale staram siê, ¿eby to jakkolwiek wygl±da³o.

I. Owsianka na mleku z 4 ³y¿ek p³atków, z jab³kiem, miodem (³y¿eczka), mas³em orzechowym (³y¿eczka) i cynamonem
II. 2 tortille (1=117kcal) z polêdwiczk± wieprzow± (ok. 100g) podsma¿on± na oliwie z oliwek i warzywami: sa³ata karbowana, roszponka, papryka, pieczarki, por, pomidor; z sosem czosnkowym na bazie jogurtu
ma³a kawa z mlekiem i p³ask± ³y¿eczk± cukru
pieczona ciecierzyca (pó³ puszki) obtoczona w oliwie z oliwek i chili
III. Jajecznica z 2 jajek z 2 plastrami szynki i czerwon± papryk±, bu³eczka owsiana z ¿urawin± 45g

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-17 o 16:49
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-17, 17:04   #3300
dezett
Zadomowienie

Cytat:
A przyty³a¶ choæ trochê? I nie s³abniesz ju¿? Je¶li nie widaæ postêpów, to t± warto¶ciowo¶æ mo¿na o kant d*py rozbiæ...
niestety nie, nic na +. osbaienie cd.,
za duzo stresu, ruchu (chodzenie po kilka km & sprzatanie domu), za dlugie przerwy (5h) miedzy posilkami, ortorektyczne wybieranie posilkow, zero slodyczy (w koncu nie zjadlam tych babeczek z jadlospisu tylko jogurt i jablko i garsc migda³ów) niesluchanie potrzeb organizmu, lekki nasenne a i tak malo snu...
poza schemat.
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.