|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
Lolita, w ddtvn uslyszalam ze szczesliwe mamy wychowuja szczesliwe dzieci. Nie miej wyrzutow
)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I którą porodówkę wybrałaś? Mi zależy na Trzciance, ale moja lekarka pracuje w Czarnkowskim szpitalu i martwię się że jak nie urodzę do 28 a tego dnia się z nią umówiłam w szpitalu na ktg i usg to będzie chciała mi wywołać poród i teraz pytanie czy na wywołanie porodu dostaje się skierowanie?
|
|
#3453 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Ja też o modzie zupełnie nie myślałam, ale tak jak piszesz - czas to zmienić. Daję sobie czas na oswojenie się z "nowym życiem", ogarnięciem synka i powrotem do formy i zasuwam na zakupy . Jak mały nie pozwoli na wypad do sklepów, zawsze mam internet .
|
|
|
|
|
#3454 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co mam lekkie skurcze od rana te co mi wyszły na ktg się trzymają i nie wiem czy to dobrze, czy źle może one skrócą mi tą niedojrzałą szyję i jeszcze na weekend sama akcja się rozkręci
chyba nigdy nie oczekiwałam z utęsknieniem aż coś mnie będzie bardziej bolało
|
|
|
|
#3455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3456 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem po 2h drzemce... To chyba definitywnie świadczy, ze mam jeszcze czas na rodzenie ![]() Co do mody, to tez jestem w temacie troche do tylu. Ale mam juz plan na zakupy poporodowe i mam na ten cel juz odłożona kwotę - maja to byc zakupy dla mnie, nie dla syna czy męża i mam nadzieje, ze uda sie to zrealizować bedzie tez przy okazji motywacja do powrotu do formy i wymiana garderoby na wiosnę ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3457 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz mu wybaczyć ![]() Doigrałam się mega bólu kręgosłupa . Od 10 robię za kurę domową, wysprzątałam całe mieszkanie generalnie tak na błysk w tym wyszorowałam na klęczkach pralkę, ugotowałam obiad, zrobiłam sałatkę warzywną, zrobiłam 3 prania i padam Rozmrożenie i umycie lodówki chyba zostawię sobie na jutro.. O ja pierdziele dawno już nie czułam się tak wypruta.. Blanka oddaj matce sprawność !
|
|
|
#3460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie strasznie zaczęło kłuć w wadziajnie tak od środka ... jakby mi co chwilę ktoś milion igieł wbijał... do tego mała się bardzo wierci i rozciąga i chyba zaraz mi bokiem wyjdzie
![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- za to małż dzisiaj siedział dłużej w pracy ale jutro ma wolne i chcę go wyciągnąć do ciucholandu. jemu chcę znaleźć jakieś robocze ciuchy (bo dzisiaj mu maszyna rękaw rozerwała) i może znajdę coś dla siebie ![]() i tak a propo KP: KARMIENIE PIERSIĄ, FAKTY I MITY...... Karmienie piersią jest najodpowiedniejszym sposobem karmienia noworodka oraz niemowlęcia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią do drugiego roku życia a nawet dłużej.... Liczne badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych dowodzą, że dzieci karmione piersią rozwijają się fizycznie i psychicznie w dużym stopniu lepiej, niż dzieci karmione sztucznie. Dzieci karmione piersią posiadają większe zdolności intelektualne, ponieważ kwasy nienasycone znajdujące się w pokarmie – najwięcej w pokarmie nocnym powodują rozwój kory mózgowej. Wiadomo zdarzają się takie sytuacje kiedy to pojawiają się przeciwwskazania do karmienia piersią, tak naprawdę jest ich bardzo niewiele: wady podniebienia u dziecka, przyjmowanie leków bardzo niebezpiecznych dla płodu, HIV u matki, czynna gruźlica, choroby metaboliczne. Często po powrocie ze szpitala słyszymy od swoich babć, mam, przyjaciółek i koleżanek abyśmy w końcu nakarmiły porządnie noworodka.... dzieci karmione piersią potrzebują, więcej czasu na to aby mogły poczuć pełen brzuszek, ponieważ ssanie z piersi jest trudniejsze wymaga więcej wysiłku, natomiast jedzenie z butelki jest dla dziecka łatwe i szybkie.... Każda ilość podana sztucznego mleka powoduje u nas zmniejszenie się danej ilość mleka w gruczołach piersiowych, dlatego tak ważna jest z naszej strony cierpliwość i przekonanie, że karmienie piersią jest najważniejszą inwestycją w rozwój psychiczny i fizyczny Naszego dziecka, oczywiście decyzja czy chcemy karmić czy też nie zawsze należy do matki. Czasami mogą wystąpić problemy laktacyjne takie jak nawał pokarmu lub kryzys laktacyjny, są sposoby abyśmy mogły temu zaradzić. Przy kryzysie laktacyjnym możemy sobie pomoc ziołami (koper włoski), które działają pobudzająco na laktacje oraz specjalne herbatki dostępne w aptekach lub sklepach zielarskich. W momencie kiedy mamy za dużo pokarmu przy tzw nawale pokarmu, który występuje około 4 dnia po porodzie - zaleca się okłady przed karmieniem ciepły po karmieniu zimny używamy do tego zwykłej tetrowej pieluszki. Często można usłyszeć stwierdzenie na temat mleka matki, że Nasz pokarm jest chudy i niewystarczający – oczywiście to mity... Pokarm matki jest jedynym i wystarczającym pokarmem dla dziecka do 6 miesiąca życia. Zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Wygląd mleka nie decyduje o jego "chudości" i "niewystarczalności". Obserwuj swojego malucha - on sam zareaguje, gdy będzie głodny i wtedy poprosi o następną porcję. Najedzony maluszek jest spokojny i zadowolony. Dziecko należy dodatkowo poić, gdy jest karmione piersią – mit Dziecko karmione mlekiem matki nie musi mieć uzupełnianej diety, a mama nie powinna mu dodatkowo podawać wody lub innych napoi. Pokarm matki sam dostosowuje się w zależności od warunków atmosferycznych. Przykładowo latem pokarm matki jest bardziej rozwodniony, co zaspokaja pragnienie dziecka. Zimą mleko zawiera więcej tłuszczu, przez co stwarza zapasy pokarmowe. Jednak zimą przebywanie w ciepłym pomieszczeniu, w którym mocno grzeją kaloryfery i jest sucho przyczynia się do wytwarzania mleka bardziej rozwodnionego. Dzięki fizjologicznej regulacji organizmu matki, dziecko w takich okolicznościach nie odczuwa pragnienia. Dopuszcza się dopajanie dziecka, gdy ma gorączkę - najlepiej przegotowaną, dobrej jakości wodą. Ale można wtedy również po prostu częściej podawać pierś. Podobnie w upalną pogodę – dziecko można częściej przystawiać do piersi – i pewnie krócej będzie ssało – tylko aby zaspokoić pragnienie. Mama nie może zapominać o piciu większej niż zazwyczaj ilości wody w upalne dni. Pamiętaj, że decydując się na dopajanie dziecka, sprawiasz, że wypije ono mniej Twojego mleka, co oznacza, że piersi dostosują jego produkcję do mniejszego zapotrzebowania – i przez jakiś czas możesz mieć mniej pokarmu. Do 6. miesiąca z powodzeniem dziecku wystarcza wyłącznie pierś mamy.
|
|
#3462 |
|
Wtajemniczenie
|
Pytanie do doświadczonych matek które karmiły piersią - do jakiego wieku dziecko je w nocy? Chodzi mi o dzieci które nie dostawały wogóle mm. Ja wiem że to zależy pewnie od konkretnego dziecka i wogóle, ale interesuje mnie taki ogólnik, średnia
|
#3463 | |
|
Konto usunięte
|
Miałam porobić porządki a zrobiłam sobie... drzemkę 2 godziny
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja juz teraz mam troche dość, ze nie moge sie ubierać tak jak lubię - tzn w sukienki, buty na obcasie itd. Wiadomo, ze przy dziecku nie da sie byc codziennie super wyszykowana, ale opcja skwoczenia odpada.A co garderoby po ciąży, myśle ze schudniesz szybciej niz do lata widać po dziewczynach z naszego wątku, ze waga dość szybko sie normuje i oby to sie sprawdziło tez u nas ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po takim wysiłku fizycznym obstawiam, że masz dzisiaj cukier na poziomie 0 ! Akkma uspokój się! Nie męcz Blanki - ona i tak tam ma ciasnotę w swoim mini lokum, pozwijana siedzi, a Ty ją jeszcze tam dociskasz biedną schylaniem się, czworakowaniem itd. Szalona no! Ech...
|
|
#3467 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wtedy tż wywiezie mnie do szpitala, a moi rodzice pewnie przyjadą :P A wtedy tż zaprosi ich do mieszkania i musi być czysto Co prawda moja mama nie jest z tych które kurz wytykają, ale ja jestem taka, że jak ktoś przychodzi to ma być czysto Oczywiście tż spokojnie posprząta, ale wiadomo jak sprząta facet :P Stara się, ale zawsze coś jest nie tak
|
|
|
#3469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
spadam do męża
muszę się nim nacieszyć chociaż trochę
|
|
#3471 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też
. Miłego wieczoru i kolorowych snów dziewczyny!
|
|
|
|
#3472 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I termin do wakacji - ja też sobie taki daję. Chciałabym wyjść w kostiumie i nie straszyć ludzi ani tłuszczem ani kalafiorem ani cerą
|
|
|
|
|
#3473 |
|
Zadomowienie
|
Jestem tak potwornie głodna cały czas, że udało mi sie namówić męża na pizze i czekamy
to tak apropo tych diet i wracania do wagi później :PW ogóle ostatnio od kilku dni co zjem to za przeproszeniem lece do wc. I nie wiem, czy to znaczy ze organizm sie przygotowuje, czy po prostu jelita sie buntują. Dziewczyny z 21 chętnie dołączę imieniny mojej mamy i dzien babci. Ewentualnie 20 - dzien miedzy imieninami mamy i taty. Trzy dni świętowania rodzinnego ale ja to sobie mogę dołączać i planować jak tu córka rządzi już ![]() Nadzieje dają mi te bole i twardnienia, które jak sie okazuje są skurczami ![]() Kurcze faktycznie tak teraz myślę, kto mądry z taką niecierpliwością wyczekuje bóli
|
#3474 | |||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Witam w elitarnym klubie: Matki Wariatki ![]() Też tak czasem mam,ale serio to o sobie,swoich potrzebach też trzeba pomyśleć Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak jak napisałaś zalezy od dziecka. U mnie Wiki bardzo szybko przesypiała noce. Od drugiego miesiąca życia potrafiła po 10 godzin przespać. Czasem zdarzyło się jedno nocne karmienie,albo takie nad ranem bardziej. Jak miała pół roku to już się nie zdarzało nocne jedzenie. Eryk jadł w nocy do 9 miesiąca. Gdzieś od 5 miesiąca jadł już tylko raz w nocy. Znam dzieci cyckowe,które mając rok-półtora jeszcze potrafiły jeść po kilka razy w nocy.
|
|
#3475 |
|
Wtajemniczenie
|
dziś o godzinie 18 na świecie pojawił się mój syn Mikołaj 2860g i 51cm poród rodzinny sn
|
|
|
|
#3476 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm a ja jestem dziwna w takim razie. Bo jak juz jestem w centrum handlowym i mimo ze chce sobie coś kupic to wychodzę z torbami rzeczy ale dla Dominika albo dla Dominika i męża. Pomijam juz fakt ze niewiele ciuchów mi sie ostatnio podoba to jakoś mam wyrzuty sumienia.
Jeżeli chodzi o pielęgnacje to tak włosy mam bez farby od początku ciazy ale wyglądają lepiej niz z farba wiec ich nie ruszam. Cera mi sie posypała tzn wróciła do stanu z przed ciazy. W ciazy nie używałam absolutnie zadnych podkładów bo buzie miałam jak pupka niemowlaczka. Jutro sie wybieram po podkład bo mi sie skończył a bez niego jest słabo. Na codzień ubieram sie poprostu wygodnie. Nie noszę dresów ale zważając na fakt mojego ciałka zawsze byłam fanem ledzajnow i tunik i tak jest i teraz. Jak gdzieś wychodzimy dalej niz na spacer to ogarniam sie troche konkretniej. Ale obiektywnie sytuacje oceniając z moich planów " bede sie laszczyc zeby potem nie miec żalu ze macierzyństwo coś mi odebrało " nie wiele wychodzi. Nie mam siły jak maz przychodzi z pracy latać po sklepach kosmetyczkach czy fryzjersch. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do dresu, to ja od ok 20 lat tylko tak funkcjonuję w domu - przynajmniej jest wygodnie.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-01-17 o 21:22 |
|
|
|
|
#3479 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3480 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.

)

. Młoda mama musi być zadbana i dobrze ubrana. Chciałabyś pewnie żeby Lenka była dumna z mamy "laski"
. Roane ma rację, że takie myślenie to równia pochyła do stania się zaniedbaną kwoką. Nie przeżywaj, tylko do tych bluzeczek kup sobie jakiś fajny dół
. Ja na urodziny jak ktoś pyta co chcę dostać, mówię, że kasiorkę, bo muszę się po tej ciąży obkupić. Poczekam aż wrócę do sylwetki i trochę się porozpieszczam. Po tych 9 miesiącach każdej z nas się należy
. Ja też o modzie zupełnie nie myślałam, ale tak jak piszesz - czas to zmienić. Daję sobie czas na oswojenie się z "nowym życiem", ogarnięciem synka i powrotem do formy i zasuwam na zakupy 

. Od 10 robię za kurę domową, wysprzątałam całe mieszkanie generalnie tak na błysk w tym wyszorowałam na klęczkach pralkę, ugotowałam obiad, zrobiłam sałatkę warzywną, zrobiłam 3 prania i padam 

Wtedy tż wywiezie mnie do szpitala, a moi rodzice pewnie przyjadą :P A wtedy tż zaprosi ich do mieszkania i musi być czysto
ani tłuszczem ani kalafiorem ani cerą
to tak apropo tych diet i wracania do wagi później :P