Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 20:05   #1231
muffinka90
Zakorzenienie

Dot.: Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V

Cytat:
Napisane przez lolitka888 Pokaż wiadomość
Tak,dokładnie 27t4d
Dziękuje Kasian za słowa otuchy.Najbardziej to ta twarz mi przeszkadza,bo za chwile będe miała 2 podbródki i będę człowiekiem kciukiem
Muszę później wrócić "do siebie",bo w sierpniu ślub
To co ja mam powiedziec, jak musze sie wylaszczyc do konca czerwca?

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość

Aż wstyd się przyznać , ale tak mnie złapał sen że 40min przespałam na kanapie (oczywiście na czuja i co jakiś czas otwierając oko) a Młody bawił się ładnie autkami. Ale jednak stwierdziłam że muszę napić się cappuccino aby jakoś funkcjonować.
Mi tez wstyd, ale grupowo moge sie przyznac zasnelam na siedzaco kapiac Filipa

Kasiu ja bym chyba pojechala na IP, to za dlugo sie ciagnie

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Pallas ale na sile nie bedziesz przeciez jesc, rozumiem Cie dobrze, bo w 1 ciazy tez marnie u mnie bylo z jedzienie, rzygansko zabralo mi 5 kilo, a jak w koncu przeszlo i zaczelam normalnie jesc to ostatnie 2 mies ledwo skubalam, bo zgage mialam nawet po wodzie, maly urodzil sie zdrowy, co prawda wygladal jak szkielecik, wszystkie zebra na wierzchu, ale pomalutku sie odkarmil i dzis chlop jak dab w gornych centylach na siatkach jest, a z dolu zaczynal

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Emilia 25 Pokaż wiadomość
Jestem po ponownym badaniu przepływów.
Ogólnie rokowania są nadal bardzo złe, mamy się nawet przygotować na najgorsze czyli obumarcie płodu.
Ale są dwa plusy: przepływy się nie pogorszyły i Julek urósł 30 gram, a jak na tydzień to nie jest tak tragicznie. Byliśmy też u mojej pani dr po zwolnienie lek. i ona powiedziała, że życzy nam żebyśmy dotrwali do 34 tygodnia, chociaż szczerze mówiąc będzie to bardzo trudne.
Poddaję się losowi i Bogu. Będzie co ma być.
Kolejne USG za dwa tygodnie.
Emilko najwazniejsze, ze sie nie pogorszylo, tego trzeba sie trzymac, bede sie za Was modlic, Julek na pewno silny chlopak, musi dac rade!!!

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:09   #1232
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
Ja też już mam wyniki i glukoza chyba ok: na czczo 80, po godzinie 141, po dwóch 104, tyle, że ja piłam tą 75g, także myślę, że ok, ale się okaże

Gorzej, ze mi bakterie wyszły w siuśkach, a wcześniej nie było ich

A w morfologii mam za niskie erytrocyty, hemoglobine, hematokryt, limfocyty i za wysokie neutrofile tzn wg norm "normalnych" a nie dla ciężarnych

Nie ma co analizować chyba, lekarz mi za tydzień wszystko powie co i jak. Póki co się zastanawiam czy siuśków jeszcze raz nie zawieźć na badanie w przyszłym tygodniu jak trochę przeziębienie zejdzie, bo może to też ma wpływ.

Kasian nie ma co analizować wyników... Ja w swoich widziałam wszystko źle, a okazało się że są to nieliczne zmiany, które nie mają wpływu na mój stan zdrowia... A poza tym tak jak mówisz przeziębienie ma swoje znaczenia... Ginka w moich wynikach widziała że będę przeziębiona i faktycznie badania robiłam w czwartek a w niedziele leżałam już z katarem... I podobno to w wynikach było już widoczne... Także nie ma co się stresować...

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:09   #1233
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Ale dzisiaj senny dzień, zmykam zaraz do łóżka spać :|

Dobrej nocy

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:13   #1234
muffinka90
Zakorzenienie

Sylvunia

I. Na czym polegają badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie?

Badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie pozwalają na ocenę krążenia maciczno-łożyskowo-płodowego.

Prawidłowy przepływ krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest bardzo ważnym elementem rozwoju i niezbędnym czynnikiem prawidłowego wzrastania płodu. Badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera przeprowadzamy w tętnicach macicznych, w tętnicy i żyle pępowinowej oraz w naczyniach płodowych. Ocenę przepływu krwi w badanych naczyniach wykonujemy na podstawie specjalistycznych parametrów: indeksu pulsacji (PI), indeksu oporu (RI), wskaźnika skurczowo-rozkurczowego (S/D), oraz kształtu fali dopplerowskiej z oceną obecności fali rozkurczowej i obecnością wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”.

II. Jakie informacje dostarcza nam prenatalne badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera?

Ocena przepływu krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest podstawowym elementem nowoczesnej diagnostyki ultrasonograficznej. Prawidłowy przepływ krwi w badanych naczyniach świadczy o prawidłowym krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym i jest dodatkowym elementem monitorowania dobrostanu płodu.

Nieprawidłowy przepływ krwi w badaniu dopplerowskim jest bardzo ważnym sygnałem do intensywnego monitorowania płodu i przebiegu ciąży aż do rozwiązania. Przyczyny nieprawidłowego przepływu krwi w badaniu dopplerowskim mogą prowadzić do opóźnionego wzrastania płodu oraz prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia objawów zagrożenia życia płodu. Skryningowe badanie dopplerowskie między 24-30 tygodniem ciąży oceniające przepływ krwi w tętnicach macicznych, a w szczególności obecność wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”, jest bardzo pomocnym elementem oceny ryzyka wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą, rzucawki, opóźnionego wzrastania płodu. Nieprawidłowe wzrastanie płodu o charakterze opóźnionego wzrostu może być spowodowane i związane z różnymi czynnikami takimi jak: wady rozwojowe płodu, wady rozwojowe narządu rodnego, choroby matki oraz uwarunkowania genetyczne.

http://www.centrumzdrowiakobiety.pl/...zyniowych.html

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:14   #1235
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
,że cukrzycy brak no i super,że hemoglobina Ci wzrosła.Brałaś dodatkowo żelazo?czy to może od tego szpinaku?
Myślę,że te szczawiany właśnie mogą być od tego,więc bym się nimi tak nie przejmowała
dziękuję brałam żelazo 1xdziennie i dalej mam brać.. no ale rano byłam u lekarza, więc nie znał jeszcze wyników co do szczawianów, to rozmawiałam z mamą i strasznie mnie pojechała, że tyle szpinaku zjadłam, bo nie można.. no ale mówi, że to raczej na pewno przez szpinak, więc uspokoiłyście mnie
beatusia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:14   #1236
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
Kasian nie ma co analizować wyników... Ja w swoich widziałam wszystko źle, a okazało się że są to nieliczne zmiany, które nie mają wpływu na mój stan zdrowia... A poza tym tak jak mówisz przeziębienie ma swoje znaczenia... Ginka w moich wynikach widziała że będę przeziębiona i faktycznie badania robiłam w czwartek a w niedziele leżałam już z katarem... I podobno to w wynikach było już widoczne... Także nie ma co się stresować...
Dzieki kochana no tak tez mysle, bo pewnie jakbym sie wglebila w to, to w necie bym znalazla, ze mam raka takze wole nie sprawdzać
Bardziej mnie te bakterie w siuskach martwia, wiem, ze duzo z nas je ma i niczego zlego nie oznaczaja, ale ja mam znowu schizy z tym zapaleniem pluc, oj Boze, chyba do porodu kazda taka ☠☠☠☠☠☠☠a bedzie mi spedzala sen z powiek

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kasian86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:16   #1237
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pallas Ril Pokaż wiadomość
No w sumie nic nie mówił, żeby miało być coś nie tak... W 19w1d miała 246g +/- 36g. No to niby jest w normie jak patrzę na jakiś stronkach. Tylko, że właśnie ostatnie badanie miałam pod koniec grudnia, a jakoś tak od dwóch tygodni trochę zarzuciałam jedzenie... A nie chcę panikować i lecieć na kolejne USG teraz, bo mało jem Zamkną mnie w psychiatryku
Pallas moje maleństwo w 19+5 ważyło 280-300 g, czyli tyle co Twoje, nie ma się czym martwić
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:17   #1238
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość
Co do nocnika to wczoraj wyczytałam, żeby nie zaczynać w okresach gdy w rodzinie szykują sie ważne zmiany, np przeprowadzka, narodziny rodzeństwa
Myślę, że to słuszna uwaga, ale ja mam termin na koniec maja, a mam nadzieję, że jak zaczniemy w kweitniu to w 2 tygodnie się z tym wyrobimy. W końcu to już całkiem kumata panna będzie wtedy. A jak się nie uda to trudno, nic na siłę.

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
MamaKtosia no to ja właśnie tak walczyłam o laktację odciągając. Najpierw ssała Mila, potem Mila szła spać, ja miałam chwilę przerwy w karmieniu i potem pobudzanie laktatorem. Skończyłam pobudzać za chwilę budziła się Mila i znowu do cyca..i tak w kółko....w nocy też....
No to jest katorżnicza robota niestety. Fajnie, że udało Ci się powalczyć o te kilka miesięcy choć na pewno nie było łatwo.

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
I wszystko jest OK
I to są świetne wiadomości.

Cytat:
Co do odciągania laktatorem.. niestety ja też mam za sobą walkę o pokarm, tyle, że ja zaczynałam od zera, bo Hania w ogóle nie umiała pić. Niestety po tym jak mi ją zabrali i nawet nie poinformowali o tym, że dostanie tam jeść z butli mała nie potrafiła załapać, a jak już załapała to się strasznie denerwowała, tętno rosło, maszyna piszczała, babki przylatywały (...)
Ciężki start miałyście z Hanią. Czemu mała wylądowała na oddziale. Infekcja jakaś? Jeśli nie chcesz mówić, to nie ma problemu, nie znam historii - z ciekawości zawodowej pytam - ale wiem też niezwykle prywatna sprawa. Niestety na tych oddziałach widzi się strasznie dużo nieszczęść. Koszmar. Dobrze, że u Was skończyło się dobrze. I jeszcze biedna w hotelu przyszpitalnym byłaś. Tym razem mam nadzieję, będzie inaczej

Cytat:
Napisane przez niegrzeczna88 Pokaż wiadomość
Boże.. gdybyście wiedziały jak moja walka z karmieniem wyglądałą, dzień w dzień męczyłam jednego cycka laktatorem, drugiego cycka ręka i ręcznie odciągałam bo szybciej nieraz mi to szło , moje cycki wyglądały jak flaki, ale w sumie teraz nie jest najgorzej więc opłacało się, ale w sumie Igę karmiłam tylko 5 miesięcy jak miałam podać Idze mm to miałam łzy w oczach ( głupia ja) a to było mega wygodne, więc teraz jak nie uda się karmić piersią to trudno, płakać nie będę
Ojej u Ciebie też było ciężko? Niestety czasem kiedy matki się bronią rękami i nogami przed mm, to bardzo potęguje ich stres przy karmieniu a adrenalina i oksytocyna to antagoniści i potem są takie efekty. Szkoda, że niewiele kobiet ma łatwy dostęp do osób, które mogą w takiej sytuacji pomóc, doradzić i podeprzeć na duchu. I brawa za walkę.

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość
Wyrósł na zdrowego, mądrego i uśmiechniętego chłopca, że tak skromnie nadmienię
No pewnie, że wyrósł na fajnego chłopca, przecież sam fakt karmienia piersią czy butelką nie determinuje tego jakim będzie człowiekiem. Teraz podejdź na luzie i zobaczysz co będzie.

Cytat:
Ogólnie rokowania są nadal bardzo złe, mamy się nawet przygotować na najgorsze czyli obumarcie płodu.
Ale są dwa plusy: przepływy się nie pogorszyły i Julek urósł 30 gram, a jak na tydzień to nie jest tak tragicznie. Byliśmy też u mojej pani dr po zwolnienie lek. i ona powiedziała, że życzy nam żebyśmy dotrwali do 34 tygodnia, chociaż szczerze mówiąc będzie to bardzo trudne.
Bardzo mi przykro to czytać. Nasze myśli i modlitwy są z Wami. To jest niestety taka sytuacja położnicza, że Ty wiele zrobić nie możesz, a stres i strach na pewno nie pomogą. Nie chcieli Cię zostawić w szpitalu? Trzymaj się jakoś, choć to na pewno trudne.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:17   #1239
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
pewnie jakaś zakochana w Barbie
albo w baśniach braci Grimm
Stary 2014-01-17, 20:21   #1240
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też już mam wyniki i glukoza chyba ok: na czczo 80, po godzinie 141, po dwóch 104, tyle, że ja piłam tą 75g, także myślę, że ok, ale się okaże

Gorzej, ze mi bakterie wyszły w siuśkach, a wcześniej nie było ich

A w morfologii mam za niskie erytrocyty, hemoglobine, hematokryt, limfocyty i za wysokie neutrofile tzn wg norm "normalnych" a nie dla ciężarnych

Nie ma co analizować chyba, lekarz mi za tydzień wszystko powie co i jak. Póki co się zastanawiam czy siuśków jeszcze raz nie zawieźć na badanie w przyszłym tygodniu jak trochę przeziębienie zejdzie, bo może to też ma wpływ.
ja glukozę na czczo miałam 84, a po dwóch godzinach 116 i też piłam 75g. mój lekarz rano mówił, że jakby było powyżej 140 po dwóch godzinach, to mam się od razu do niego zapisać, poza tym na wynikach jest napisane, że norma do 140, więc mieścimy się
beatusia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:24   #1241
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

MamaKtosia Hania sie urodzila z zapaleniem pluc.

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
ja glukozę na czczo miałam 84, a po dwóch godzinach 116 i też piłam 75g. mój lekarz rano mówił, że jakby było powyżej 140 po dwóch godzinach, to mam się od razu do niego zapisać, poza tym na wynikach jest napisane, że norma do 140, więc mieścimy się
No to spoko, to calkiem ladnie nam ta glukoza wyszla chyba

Stary 2014-01-17, 20:33   #1242
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
MamaKtosia Hania sie urodzila z zapaleniem pluc.
Biedulka. I Ty też. Strasznie trudna sytuacja dla matki kiedy po porodzie nie może być z dzieckiem tylko musi na nie patrzeć przez szybę inkubatora.

Edit:

Tak jeszcze w kwestii laktatorów. Pamiętajcie dziewczyny, że to tylko maszyna - nie mierzcie ile macie mleka ani tego typu cuda. A jak trzeba rozkręcić laktacje to najlepsze jest po prostu przystawianie dziecka w końcu to ssak jest. Tylko czasem to tak wygląda, że trzeba parę dni na tym przystawianiu spędzić tzn. przystawiać, przystawiać i przystawiać - nie ważny bałagan, obiad, pranie, leżycie i karmicie. Dziecko to najlepszy laktator. Oczywiście o ile Wam zależy na kp.

Edytowane przez MamaKtosia
Czas edycji: 2014-01-17 o 20:38
Stary 2014-01-17, 20:36   #1243
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Przepływy bada się właśnie na połówkowym, ale nie daję głowy czy każdy lekarz to bada.
moja gin jeszcze rok temu ponoć nie robiła

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
ooo takie czerwone i niebieskie to miałam w 12 i 22 tyg,więc to pewnie todziękuje,że napisałaś jak to wygląda,bo też się martwiłam,że lekarz nic nie mówił o nich.
takie kolorowe plamki na monitorze też ostatnio widziałam, to myślicie, ze już moja gin robi te przepływy?
nic nie mówiła odnośnie tego, co bada itd., tylko mówiła np. serce ok, żołądek ok, pęcherz ok, mózg ok itd.
Stary 2014-01-17, 20:38   #1244
pomarancza24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
Uff..skończyłam nadrabiać

Niegrzeczna88 co do podgrzewacza, to zależy czy obiadek jest z lodówki czy w temp pokojowej. Jak mam w temp pokojowej to szybciutko. Z lodówy dłużej, ale nigdy nie dłużej niż hm..7-8 minut?
No to Iga szybko opanowała kibelek :Ja chyba muszę zacząć..tylko nie wiem jak się za to zabrać Muszę więcej o tym poczytać...

Ramona_85 teoretycznie mleka się nie podgrzewa. Ale jeśli miałam zrobioną całą porcję (np 150 ml) a Mila mi akurat nie chciała jeść...tylko chciała dokładnie za 15 minut.. (ehhh te jej humorki... ) to wtedy nie miałam serca wylewać tej całej butli i robić nowego..dlatego podgrzewałam trochę i podawałam.

MamaKtosia z tym nocnikiem to też czytałam, że za szybko wcale nie oznacza dobrze..i bądź tu babo mądra...

Ja o karmieniu piersią..o tym co przeszłam to mogłabym książkę napisać...dlatego dla mnie to jest stres jednak...i bardzo możliwe, że przez ten stres teraz w ogóle nie będę karmić, bo najzwyczajniej mogę nie mieć pokarmu. Ale wtedy trudno..nic nie poradzę.

/Mycha/ śliczne te ciuszki!!

Madziuuula hahaha, sory..ale wyobraziłam sobie zwieającego z nocnika Olisia i boję się, że u nas może być to samo znając temperament mojej córki :

Sylvuniaa84 moja Mila pije bebilon. Próbowałyśmy jak była mała bebiko..ale po nim wymiotowała

Nikii89 hihihi, no to dziś masz labe!! Korzystaj, że nie trzeba gotować dzięki za opis nocnikowania

Kasiab91 sterylizator to na bank wygoda No bo szybciej itd. Tylko mi właśnie było szkoda kasy. Raz na jakiś czas wyparzam butelki wrzątkiem. Nie robię tego codziennie, bo uważam, że taka mega sterylność nie jest dla dziecka dobra.

Kasian fajnie, że już glukozę masz za sobą

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

oo też je mam Te biedronkowe. Używamy na zmianę z zielonymi huggisami
Jaki ty miałaś ten podgrzewacz?

Cytat:
Napisane przez paulka0212 Pokaż wiadomość
Do tego dup.ka chodzę tylko na usg, jest dokładny ale dziś pokazał jak potrafi sie zachować.
Wkurzył mnie strasznie no ale ważne że ma fach w ręku.
Pojdę do niego 5 lutego na IP, no ale dla świętego spokoju w poniedziałek idę prywatnie:
Będę odzywać się troszkę mniej bo jadę do męża rodziny na weekend.
Miłego dzionka kochane

Co za lekarz

Cytat:
Napisane przez asia321 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny,
gratuluję wszystkim wizyt i tygodni
ja mam dzisiaj 100 dni do porodu, ależ to zleciało

Co do sterylizatorów - ja nie zamierzam kupować, dla mnie to zbędny gadżet (chociaż nigdy nie mów nigdy) chciałabym karmić cycuchem.
Powoli zaczynam ogarniać wyprawkę, mam 2 kartony ciuszków od znajomej - chyba wkońcu zabiorę się za selekcję.

A na pierwsze tygodnie życia zamierzam kupić Oilatum - dużo osób poleca, potem mam zamiar kupować nieco tańsze kremy i płyny do kąpieli (nivea, babydream)

Dziewczyny strasznie boję się rozstępów, czego używacie do brzuszków ?
Miałam oliwkę z Babydream ale strasznie nie lubię tego uczucia lepkości, teraz smaruję co 2 dzień zwykłym masłem do ciała z The Body Shop, nie mam nic specjalistycznego, warto w to to inwestować ?
ja smaruje dwa razy dziennie oliwka, dodatkowo oliwka do kąpieli.

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
Ręce mi opadają. Stan podgorączkowy się pojawił ☠☠☠☠a mać!!! Boję się coraz bardziej. Zrobię zupę i zmierzę raz jeszcze jak będzie rosła to ja nie wiem co mam robić.

Jeszcze te egzamir:
Jak będzie źle to jedz na IP

Cytat:
Trzymam bardzo, bardzo mocno kcuki
pomarancza24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 20:51   #1245
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
ilkas ja bym sobie odpuscila nocnikowanie Mili, nie oszukujmy sie, ale roczniak jest za maly, zeby swiadomie sygnalizowac swoje potrzeby, daj jej czas
bosz...mojego męża chrześniaczke meczyli z nocnikowaniem od 7 miesiąca życia, czyli jak tylko zaczęła siadać

Emi my tu wszystkie mocno trzymamy kciuki za Julka, aby mu się udało
bądź dobrej myśli i jak trzeba będzie to jak najszybciej żeby położyli Cię na oddział, tam będziesz miała opiekę 24h/d... dzieci z hipotrofią rodzi się masę, także Twój Julek nie jest pierwszy i ostatni !!! wiem, że głupio to brzmi, ale nie łam się, głowa do góry!! Trzeba będzie rozwiązać ciążę w 34 tc, czy nawet wcześniej, no trudno... najważniejsze, by maluch przeżył przybrał na wadze, więc powinno byc już tylko lepiej

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Nieprawidłowy przepływ krwi w badaniu dopplerowskim jest bardzo ważnym sygnałem do intensywnego monitorowania płodu i przebiegu ciąży aż do rozwiązania. Przyczyny nieprawidłowego przepływu krwi w badaniu dopplerowskim mogą prowadzić do opóźnionego wzrastania płodu oraz prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia objawów zagrożenia życia płodu. Skryningowe badanie dopplerowskie między 24-30 tygodniem ciąży oceniające przepływ krwi w tętnicach macicznych, a w szczególności obecność wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”, jest bardzo pomocnym elementem oceny ryzyka wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą, rzucawki, opóźnionego wzrastania płodu. Nieprawidłowe wzrastanie płodu o charakterze opóźnionego wzrostu może być spowodowane i związane z różnymi czynnikami takimi jak: wady rozwojowe płodu, wady rozwojowe narządu rodnego, choroby matki oraz uwarunkowania genetyczne.

o to to moja siostra miała dostała sterydy dla małej, na płucka itd., szacowana waga urodzeniowa przed cc (3 dni) obliczona była na max 3 kg, a mała dobiła w dniu porodu do 3,6 kg ... nie wiem jak ona to zrobiła w tak krótkim czasie, ale dzieci potrafią zaskoczyc, groziła jej też hipotrofia (ze względu na to zatrucie), ale jakoś się udało

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2014-01-17 o 20:43
Stary 2014-01-17, 20:57   #1246
kaorlak
Zadomowienie

Dziewczyny gratuluję wyników glukozy

Cytat:
Dzieki kochana no tak tez mysle, bo pewnie jakbym sie wglebila w to, to w necie bym znalazla, ze mam raka takze wole nie sprawdzać
Bardziej mnie te bakterie w siuskach martwia, wiem, ze duzo z nas je ma i niczego zlego nie oznaczaja, ale ja mam znowu schizy z tym zapaleniem pluc, oj Boze, chyba do porodu kazda taka ☠☠☠☠☠☠☠a bedzie mi spedzala sen z powiek

Prawidłowo pobrałaś mocz? Pamiętam, że w pierwszej ciąży mimo dokładnego mycia się przed pobraniem siuśków zawsze wychodziły bakterie. W końcu ginka kazała mi zaaplikować sobie tampon i tak pobrać i wtedy było ok.

Edytowane przez kaorlak
Czas edycji: 2014-01-17 o 20:59
kaorlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 21:00   #1247
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Zmykam spać Kochane...

Życzę miłego wieczorku...

A Emilce życzę raz jeszcze siły, wytrwałości i pozytywnego myślenia

Mama Franka

Stary 2014-01-17, 21:05   #1248
mala85
Raczkowanie

Hej
Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jeszcze co do podgrzewaczy to podpytam czy te z allegro w cenie 30-50 zł sa warte kupienia ?
bo masa takich mi wyskakuje,bezfirmowych
My mieliśmy taki http://allegro.pl/podgrzewacz-do-but...835714529.html

U nas sprawdził się super, przez ok trzy lata był włączony 24h/dobę ( zawsze stała butelka z wodą i się grzało), pasuje do większości butelek, słoiczek też bez problemu się mieści. Ma też opcję sterylizatora, my akurat wyparzaliśmy starą metodą (w garnuszku). Nigdy mnie nie zawiódł i w szafce czeka na Leosia. Tak, że można mieć coś super za niewielkie pieniądze.

Wracam do nadrabiania

Ur. Lenki 05.04.2010

Ur. Leosia
15.06.2014

mala85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 21:08   #1249
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Tak jeszcze w kwestii laktatorów. Pamiętajcie dziewczyny, że to tylko maszyna - nie mierzcie ile macie mleka ani tego typu cuda. A jak trzeba rozkręcić laktacje to najlepsze jest po prostu przystawianie dziecka w końcu to ssak jest. Tylko czasem to tak wygląda, że trzeba parę dni na tym przystawianiu spędzić tzn. przystawiać, przystawiać i przystawiać - nie ważny bałagan, obiad, pranie, leżycie i karmicie. Dziecko to najlepszy laktator. Oczywiście o ile Wam zależy na kp.
bratowej połozna wmawiała, że najlepszy laktator to mąż

a czemu w kwietniu akurat chcesz zacząć z nocnikiem? Ja bym tak nie próbowała chyba, wiesz żeby mała nie skojarzyła - siadam na tym głupim nocniku a potem pojawia sie mały wrzeszczący bobas, przez którego mama ma mniej dla mnie czasu I potem jak będziecie znów próboiwać to jeszcze się przestraszy, że zaraz nowe rodzeństwo sie pojawi
wczułam sie w dziecko teraz

Cytat:
Napisane przez asiulka_22 Pokaż wiadomość
Paulka >> nic nie przytyłaś? tez bym tak chciała....
p.s tak przeglądam różne wątki na wizażu dot, dzieci, porodu itp. i na pierwszej stronie tak jak u nas znajduja się imiona dzieciaczków ktore się urodziły...... i zobaczyłam :
ROSZPUNKA / dla mnie jakaś abstrakcja by tak nazwać dziecko /
To jak z tego filmu co leciał jesienią

Cytat:
Mocne kciuki dla Was
Nie poddawajcie się, cudownie że malutki rośnie

Karolak dobrze mówi, ja w 26 tygodniu czytam że już płuca sie rozwijaja i pojawia sie ten składnik, więc niech jak najszybciej dają sterydy Teraz i przed 30 tc ratują dzieci

Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
lolitka ja też już mam 9 kg więcej... No i zauważyłam że ciągoty mam do słodyczy... I co jest najgorsze wszystko idzie mi w uda... Mam straszny celulit ( to penwie też z braku ćwiczeń)
I tu kolejne pytanie używacie coś na celulit (pytanie do tych które go w ogóle mają) bo wydaje mi się że tylko mnie on dotyczy....
Ja też mam I smaruje uda ujędrniającymi albo na cellulit bez ofeiny, w sumie nie wiem czemu

Dziecko mi nie śpi a ja chce sie wykąpać i wysikac

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

a i gratulacje wyników glukozy Beatusia i Kasian )

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 21:08   #1250
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Sylvunia

I. Na czym polegają badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie?

Badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie pozwalają na ocenę krążenia maciczno-łożyskowo-płodowego.

Prawidłowy przepływ krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest bardzo ważnym elementem rozwoju i niezbędnym czynnikiem prawidłowego wzrastania płodu. Badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera przeprowadzamy w tętnicach macicznych, w tętnicy i żyle pępowinowej oraz w naczyniach płodowych. Ocenę przepływu krwi w badanych naczyniach wykonujemy na podstawie specjalistycznych parametrów: indeksu pulsacji (PI), indeksu oporu (RI), wskaźnika skurczowo-rozkurczowego (S/D), oraz kształtu fali dopplerowskiej z oceną obecności fali rozkurczowej i obecnością wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”.

II. Jakie informacje dostarcza nam prenatalne badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera?

Ocena przepływu krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest podstawowym elementem nowoczesnej diagnostyki ultrasonograficznej. Prawidłowy przepływ krwi w badanych naczyniach świadczy o prawidłowym krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym i jest dodatkowym elementem monitorowania dobrostanu płodu.

dzięki zapytam 4tego na wizycie swojego lekarza czy to robił... a moze bedzie robił
Stary 2014-01-17, 21:09   #1251
ilkas
BAN stały

Emilka trzymam bardzo mocno za Was kciuki! Musi być dobrze!

Dziękuję dziewczyny za rady odnośnie nocnikowania Postanowiłam, że jeszcze poczekam z tematem.
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 21:16   #1252
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
że co??

no to mój mąż się ucieszy
Stary 2014-01-17, 21:18   #1253
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Cytat:
Napisane przez kaorlak Pokaż wiadomość
Dziewczyny gratuluję wyników glukozy

Prawidłowo pobrałaś mocz? Pamiętam, że w pierwszej ciąży mimo dokładnego mycia się przed pobraniem siuśków zawsze wychodziły bakterie. W końcu ginka kazała mi zaaplikować sobie tampon i tak pobrać i wtedy było ok.
No wlasnie moj gin kazal sobie wtykac zwiniety platek kosmetyczny LOL ale dzisiaj cos nie chcial wejsc wiec to olalam bo stwierdzilam ze to pewnie i tak nic nie da, ale widze, ze moze jednak daje wiec w przyszlym tygodniu jeszcze raz pobiore siuski, wetkne co trzeba i zobaczymy

Cytat:

a czemu w kwietniu akurat chcesz zacząć z nocnikiem? Ja bym tak nie próbowała chyba, wiesz żeby mała nie skojarzyła - siadam na tym głupim nocniku a potem pojawia sie mały wrzeszczący bobas, przez którego mama ma mniej dla mnie czasu I potem jak będziecie znów próboiwać to jeszcze się przestraszy, że zaraz nowe rodzeństwo sie pojawi

[/COLOR]a i gratulacje wyników glukozy Beatusia i Kasian )
Masz racje Madziuula, ze to moze sie zle kojarzyc, dlatego ja właśnie tez nie wiemjak rozgryzc to nocnikowanie, bo jak sie dzidziol urodzi to sie tez mozna wkurzyc z kolei, ze sie urodzilo a mnie mecza i nie pozwalaja pieluch zakladac, a tamtej daja

Dzieki za gratulacje

Ide spac, a raczej sie polozyc, bo przez zatkany nos znowu nie uda mi sie zasnac zapewne przez pare godzin

Takze do jutra dziewczyny

Stary 2014-01-17, 21:23   #1254
Ramona_85
Zakorzenienie

Kochane a mam jeszcze pytanko odnośnie tych przepływów - dostajecie jakieś wyniki/pomiary za kartce, bo ja nic nie dostałam, tylko wydruk zdjęć z USG i pomiary ciałka i się zastanawiam teraz czy to w ogóle było mierzone (te przepływy)
Stary 2014-01-17, 21:27   #1255
/Mycha/
Raczkowanie

Cytat:
No wlasnie moj gin kazal sobie wtykac zwiniety platek kosmetyczny LOL ale dzisiaj cos nie chcial wejsc wiec to olalam bo stwierdzilam ze to pewnie i tak nic nie da, ale widze, ze moze jednak daje wiec w przyszlym tygodniu jeszcze raz pobiore siuski, wetkne co trzeba i zobaczymy
Wystarczy przyłożyć bez wtykania i przytrzymać, a drugą ręką manewrować kubeczkiem

/Mycha/ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 21:31   #1256
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Kochane a mam jeszcze pytanko odnośnie tych przepływów - dostajecie jakieś wyniki/pomiary za kartce, bo ja nic nie dostałam, tylko wydruk zdjęć z USG i pomiary ciałka i się zastanawiam teraz czy to w ogóle było mierzone (te przepływy)
Jak robie noramlne usg to nic nie dostaje, chociaz widze na ekranie, ze lekarz na to patrzy. Natomiast jak bylam na tym specjalnym usg genetycznym w 13 tyg i tym polowkowym, to dostalam taki raport wydrukowany na 2 strony a4 razem z prawdopodobienstwem roznych chorob genetycznych i tam bylo napisane "przeplywy w normie".
Stary 2014-01-17, 21:33   #1257
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:

Ja już dużo wersji słyszałam, ale z mężem jeszcze nie

Chce zacząć jak będzie ciepło - żebym mogła ją w domu w samych majtkach trzymać, a w razie czego na dworze też bez większych problemów przebrać - bo ja chcę odpieluchować w całości tzn od razu na noc i na dzień. Oczywiście o ile w kwietniu nie będzie śniegu jak w zeszłym roku . Jak będzie dalej zimno to olewam i przesuwam na później. Ogólnie aktualnie mała zaczęła się bardzo interesować fizjologią i mam wrażenie, że niedługo sama mi "zaproponuje", że chce siusiu do toalety. Mnie na tym odpieluchowaniu jakoś strasznie nie zależy, tym bardziej, że moje lenistwo w tym zakresie popiera paru znajomych lekarzy nefrologów, także w to mi graj. Myślę natomiast, że do lata się swobodnie z tym uporamy. Ona jest dosyć mocno rozwinięta pod względem socjalnym i językowym co sporo ułatwia i myślę, że ułatwi też odpieluchowanie. Ale jak mówię mi się nigdzie nie spieszy i jeżeli zobaczę, że sprawia jej to dyskomfort (zwłaszcza w aspekcie pojawienia się brata) to nawet nie będę próbowała.
Stary 2014-01-17, 21:41   #1258
JJJustynAAA
Zakorzenienie

MAMAKTOSIA podoba mi sie twoje podejscie do nocnika. Moim zdaniem szkoda stresowac dziecko. Na kazdr przychodzi pora i sie nauczy...
Tak bylo z moim chrzesniakiem. Na poczatku nie i nie. A potem jak sam do niego dojrzal to rach ciach i nocnik i kibelek to najlepszy przyjaciel

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Mama Franka

Stary 2014-01-17, 21:46   #1259
Nikii89
Zakorzenienie

Justyna ja prałam w loveli i zmieniały mi zapach , bo miałam niektóre ciuszki od znajomej i czułam wręcz tytoń , a jak wyprałam to smrodu nie było.
Nie chcę Cię martwić , ale do końca nie można być pewnym . Mi w pierwszej ciąży pierwsze rozstępy wyszły w 7m , tak więc jeszcze mogą wyjść ale też nie muszą

Asiulka ciekawe czy w urzędzie nie będą robili problemu z zarejestrowaniem dziecka o takim imieniu.

Muffinka też padłaś ?

MamaKtosia a ile córa ma lat ?
Stary 2014-01-17, 21:50   #1260
JJJustynAAA
Zakorzenienie

dzieki NIKI. Upiore przed porodem jeszcze raz.
A co do rozstepow ciagle bede sie bacznie przygladala.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Mama Franka

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości