|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
zasnelam na siedzaco kapiac FilipaKasiu ja bym chyba pojechala na IP, to za dlugo sie ciagnie ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Pallas ale na sile nie bedziesz przeciez jesc, rozumiem Cie dobrze, bo w 1 ciazy tez marnie u mnie bylo z jedzienie, rzygansko zabralo mi 5 kilo, a jak w koncu przeszlo i zaczelam normalnie jesc to ostatnie 2 mies ledwo skubalam, bo zgage mialam nawet po wodzie, maly urodzil sie zdrowy, co prawda wygladal jak szkielecik, wszystkie zebra na wierzchu, ale pomalutku sie odkarmil i dzis chlop jak dab w gornych centylach na siatkach jest, a z dolu zaczynal ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasian nie ma co analizować wyników... Ja w swoich widziałam wszystko źle, a okazało się że są to nieliczne zmiany, które nie mają wpływu na mój stan zdrowia... A poza tym tak jak mówisz przeziębienie ma swoje znaczenia... Ginka w moich wynikach widziała że będę przeziębiona i faktycznie badania robiłam w czwartek a w niedziele leżałam już z katarem... I podobno to w wynikach było już widoczne... Także nie ma co się stresować...
|
|
#1233 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale dzisiaj senny dzień, zmykam zaraz do łóżka spać :|
Dobrej nocy
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
Sylvunia
I. Na czym polegają badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie? Badania ultrasonograficzne przepływu krwi metodą kolorowego Dopplera w położnictwie pozwalają na ocenę krążenia maciczno-łożyskowo-płodowego. Prawidłowy przepływ krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest bardzo ważnym elementem rozwoju i niezbędnym czynnikiem prawidłowego wzrastania płodu. Badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera przeprowadzamy w tętnicach macicznych, w tętnicy i żyle pępowinowej oraz w naczyniach płodowych. Ocenę przepływu krwi w badanych naczyniach wykonujemy na podstawie specjalistycznych parametrów: indeksu pulsacji (PI), indeksu oporu (RI), wskaźnika skurczowo-rozkurczowego (S/D), oraz kształtu fali dopplerowskiej z oceną obecności fali rozkurczowej i obecnością wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”. II. Jakie informacje dostarcza nam prenatalne badanie ultrasonograficzne za pomocą kolorowego Dopplera? Ocena przepływu krwi w krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym jest podstawowym elementem nowoczesnej diagnostyki ultrasonograficznej. Prawidłowy przepływ krwi w badanych naczyniach świadczy o prawidłowym krążeniu maciczno-łożyskowo-płodowym i jest dodatkowym elementem monitorowania dobrostanu płodu. Nieprawidłowy przepływ krwi w badaniu dopplerowskim jest bardzo ważnym sygnałem do intensywnego monitorowania płodu i przebiegu ciąży aż do rozwiązania. Przyczyny nieprawidłowego przepływu krwi w badaniu dopplerowskim mogą prowadzić do opóźnionego wzrastania płodu oraz prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia objawów zagrożenia życia płodu. Skryningowe badanie dopplerowskie między 24-30 tygodniem ciąży oceniające przepływ krwi w tętnicach macicznych, a w szczególności obecność wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”, jest bardzo pomocnym elementem oceny ryzyka wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą, rzucawki, opóźnionego wzrastania płodu. Nieprawidłowe wzrastanie płodu o charakterze opóźnionego wzrostu może być spowodowane i związane z różnymi czynnikami takimi jak: wady rozwojowe płodu, wady rozwojowe narządu rodnego, choroby matki oraz uwarunkowania genetyczne. http://www.centrumzdrowiakobiety.pl/...zyniowych.html |
|
|
|
#1235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
brałam żelazo 1xdziennie i dalej mam brać.. no ale rano byłam u lekarza, więc nie znał jeszcze wyników co do szczawianów, to rozmawiałam z mamą i strasznie mnie pojechała, że tyle szpinaku zjadłam, bo nie można.. no ale mówi, że to raczej na pewno przez szpinak, więc uspokoiłyście mnie
|
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze wole nie sprawdzać ![]() Bardziej mnie te bakterie w siuskach martwia, wiem, ze duzo z nas je ma i niczego zlego nie oznaczaja, ale ja mam znowu schizy z tym zapaleniem pluc, oj Boze, chyba do porodu kazda taka ☠☠☠☠☠☠☠a bedzie mi spedzala sen z powiek ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1238 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
I to są świetne wiadomości. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1239 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1241 | |
|
Zakorzenienie
|
MamaKtosia Hania sie urodzila z zapaleniem pluc.
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1242 |
|
Zadomowienie
|
Biedulka. I Ty też. Strasznie trudna sytuacja dla matki kiedy po porodzie nie może być z dzieckiem tylko musi na nie patrzeć przez szybę inkubatora.
Edit: Tak jeszcze w kwestii laktatorów. Pamiętajcie dziewczyny, że to tylko maszyna - nie mierzcie ile macie mleka ani tego typu cuda. A jak trzeba rozkręcić laktacje to najlepsze jest po prostu przystawianie dziecka w końcu to ssak jest. Tylko czasem to tak wygląda, że trzeba parę dni na tym przystawianiu spędzić tzn. przystawiać, przystawiać i przystawiać - nie ważny bałagan, obiad, pranie, leżycie i karmicie. Dziecko to najlepszy laktator. Oczywiście o ile Wam zależy na kp. Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2014-01-17 o 20:38 |
|
|
|
#1243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
![]() nic nie mówiła odnośnie tego, co bada itd., tylko mówiła np. serce ok, żołądek ok, pęcherz ok, mózg ok itd.
|
||
|
|
|
#1244 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1245 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Emi my tu wszystkie mocno trzymamy kciuki za Julka, aby mu się udało bądź dobrej myśli i jak trzeba będzie to jak najszybciej żeby położyli Cię na oddział, tam będziesz miała opiekę 24h/d... dzieci z hipotrofią rodzi się masę, także Twój Julek nie jest pierwszy i ostatni !!! wiem, że głupio to brzmi, ale nie łam się, głowa do góry!! Trzeba będzie rozwiązać ciążę w 34 tc, czy nawet wcześniej, no trudno... najważniejsze, by maluch przeżył ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2014-01-17 o 20:43 |
||
|
|
|
#1246 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny gratuluję wyników glukozy
![]() Cytat:
Edytowane przez kaorlak Czas edycji: 2014-01-17 o 20:59 |
|
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam spać Kochane...
Życzę miłego wieczorku... A Emilce życzę raz jeszcze siły, wytrwałości i pozytywnego myślenia
|
#1248 | |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Cytat:
U nas sprawdził się super, przez ok trzy lata był włączony 24h/dobę ( zawsze stała butelka z wodą i się grzało), pasuje do większości butelek, słoiczek też bez problemu się mieści. Ma też opcję sterylizatora, my akurat wyparzaliśmy starą metodą (w garnuszku). Nigdy mnie nie zawiódł i w szafce czeka na Leosia. Tak, że można mieć coś super za niewielkie pieniądze. Wracam do nadrabiania ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1249 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu w kwietniu akurat chcesz zacząć z nocnikiem? Ja bym tak nie próbowała chyba, wiesz żeby mała nie skojarzyła - siadam na tym głupim nocniku a potem pojawia sie mały wrzeszczący bobas, przez którego mama ma mniej dla mnie czasu wczułam sie w dziecko teraz ![]() Cytat:
Cytat:
Nie poddawajcie się, cudownie że malutki rośnie Karolak dobrze mówi, ja w 26 tygodniu czytam że już płuca sie rozwijaja i pojawia sie ten składnik, więc niech jak najszybciej dają sterydy Cytat:
I smaruje uda ujędrniającymi albo na cellulit bez ofeiny, w sumie nie wiem czemu Dziecko mi nie śpi a ja chce sie wykąpać i wysikac ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- a i gratulacje wyników glukozy Beatusia i Kasian )
|
|
#1250 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1251 |
|
BAN stały
|
Emilka trzymam bardzo mocno za Was kciuki! Musi być dobrze!
Dziękuję dziewczyny za rady odnośnie nocnikowania |
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec w przyszlym tygodniu jeszcze raz pobiore siuski, wetkne co trzeba i zobaczymy ![]() Cytat:
![]() Dzieki za gratulacje ![]() Ide spac, a raczej sie polozyc, bo przez zatkany nos znowu nie uda mi sie zasnac zapewne przez pare godzin ![]() Takze do jutra dziewczyny Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane a mam jeszcze pytanko odnośnie tych przepływów - dostajecie jakieś wyniki/pomiary za kartce, bo ja nic nie dostałam, tylko wydruk zdjęć z USG i pomiary ciałka i się zastanawiam teraz czy to w ogóle było mierzone (te przepływy)
|
|
|
|
#1255 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i przytrzymać, a drugą ręką manewrować kubeczkiem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1256 |
|
Rozeznanie
|
Jak robie noramlne usg to nic nie dostaje, chociaz widze na ekranie, ze lekarz na to patrzy. Natomiast jak bylam na tym specjalnym usg genetycznym w 13 tyg i tym polowkowym, to dostalam taki raport wydrukowany na 2 strony a4 razem z prawdopodobienstwem roznych chorob genetycznych i tam bylo napisane "przeplywy w normie".
|
|
|
|
#1257 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chce zacząć jak będzie ciepło - żebym mogła ją w domu w samych majtkach trzymać, a w razie czego na dworze też bez większych problemów przebrać - bo ja chcę odpieluchować w całości tzn od razu na noc i na dzień. Oczywiście o ile w kwietniu nie będzie śniegu jak w zeszłym roku . Jak będzie dalej zimno to olewam i przesuwam na później. Ogólnie aktualnie mała zaczęła się bardzo interesować fizjologią i mam wrażenie, że niedługo sama mi "zaproponuje", że chce siusiu do toalety. Mnie na tym odpieluchowaniu jakoś strasznie nie zależy, tym bardziej, że moje lenistwo w tym zakresie popiera paru znajomych lekarzy nefrologów, także w to mi graj. Myślę natomiast, że do lata się swobodnie z tym uporamy. Ona jest dosyć mocno rozwinięta pod względem socjalnym i językowym co sporo ułatwia i myślę, że ułatwi też odpieluchowanie. Ale jak mówię mi się nigdzie nie spieszy i jeżeli zobaczę, że sprawia jej to dyskomfort (zwłaszcza w aspekcie pojawienia się brata) to nawet nie będę próbowała.
|
|
|
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
MAMAKTOSIA podoba mi sie twoje podejscie do nocnika. Moim zdaniem szkoda stresowac dziecko. Na kazdr przychodzi pora i sie nauczy...
Tak bylo z moim chrzesniakiem. Na poczatku nie i nie. A potem jak sam do niego dojrzal to rach ciach i nocnik i kibelek to najlepszy przyjaciel Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna ja prałam w loveli i zmieniały mi zapach , bo miałam niektóre ciuszki od znajomej i czułam wręcz tytoń , a jak wyprałam to smrodu nie było.
Nie chcę Cię martwić , ale do końca nie można być pewnym . Mi w pierwszej ciąży pierwsze rozstępy wyszły w 7m , tak więc jeszcze mogą wyjść ale też nie muszą ![]() Asiulka ciekawe czy w urzędzie nie będą robili problemu z zarejestrowaniem dziecka o takim imieniu. Muffinka też padłaś ? ![]() MamaKtosia a ile córa ma lat ? |
|
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki NIKI. Upiore przed porodem jeszcze raz.
A co do rozstepow ciagle bede sie bacznie przygladala. Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

, ale tak mnie złapał sen że 40min przespałam na kanapie (oczywiście na czuja i co jakiś czas otwierając oko) a Młody bawił się ładnie autkami. Ale jednak stwierdziłam że muszę napić się cappuccino aby jakoś funkcjonować.

tzn wg norm "normalnych" a nie dla ciężarnych 

,że cukrzycy brak