|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Tak
![]() Zalizylam jej ochranuacze na boki lozeczka zeby spala a nie na sowy patrzyla ![]() Cytat:
Co za polozna ![]() ![]() Cytat:
Dzien dobry ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
||
|
|
|
#2612 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, nie odzywam się bo Miki ma straszne problemy brzuszkowe, juz mi ręce opadają. Dzisiaj przychodzi pani na rehabilitacje.
Ryba poszukaj przychodni gdzie maja dyżur albo zadzwoń na IP. Biedny Kacpero. Mikołaja buzia wygląda co raz gorzej, zrobiłam zdjęcia, jak wejdę na kompa to wrzucę, powiecie co sadzicie bo ja juz się zaczynam martwic ze to nie trądzik. We wtorek mamy wizyte u lekarza, ciekawe co powie. Będziemy szczepić na rota, tylko mały ma delikatny katarek juz od dawna i w sumie nie wiem...
|
#2613 |
|
Zadomowienie
|
Rybka dzwoń na IP. Zobacz co Ci powiedzą. A swoją drogą ciekawe czy jakieś przychodnie mają dyżury weekendowe i nocne...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja przychodnia w soboty przyjmuje do 13. nie wiem tylko czy wszyscy lekarze czy może jest jeden dyzurujący - korzystałam w pierwszej ciąży :P i wiem że była u mnie przychodnia która w weekendy przyjmowała. w sumie teraz w szpitalu jest nocna weekendowa i świąteczna opieka |
|
|
|
|
#2615 |
|
Zakorzenienie
|
zadzwoniłam i przyjmą mnie dzisiaj. Wiec zbieram sie i jade. Chyba zbytnio panikuje po ostatniej chorobie..
Mają dyżury tylko np. w 2w ogóle nie odbierają?? a pisze jak yk opieka całodobowo w weekend. W piątek od południa zaczynają, kończą w poniedziałek rano. No ale widocznie odebrać telefon to problem... a dzwonie od 7rana!
|
#2616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2617 |
|
Zadomowienie
|
Załącznik 5548139 moja niunia
Już jestem, Jakub, 3550, 54 cm Edytowane przez agnieszka255 Czas edycji: 2014-01-23 o 20:39 |
|
|
|
#2618 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
||
|
|
|
#2619 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pijesz herbatke dla karmiacych?Ja przestalam, bo moj reagowal na nia problemamy z brzuszkiem. sylwia-u mojego tez tak bylo,teraz przerwy sie unormowaly. Cytat:
U nas nieciekawie.Daniel ma nadal rozwolnienie.Lekarze mowia, ze nic mu na to nie moga podac. Prawie nie je,markotny jest. A wczoraj po dwoch dniach zwymiotowal nam przy kolacji.Na Christiana wykapalaismy go szybko dwa razy, ale zwymiotowal mu na twarz. Dzis w nocy przebieram malego a tam kupa jakas taka przy koncowce dziwna a maly cieply.38,6 podalam czopka i mam nadzieje ze i on nie zacznie wymiotowac i ze to tylko trzydniowka. Wczoraj znow pranie i wyparzanie wszystkiego.Mam jednak nadzieje, ze po tygodniu choroby Daniel juz nie zaraza, w koncu od dwoch dni nie wymiotowal a teraz mu poprostu sie niedobrze zrobilo przy jedzeniu. Oszaleje. Jezeli nadal zaraza, to zarazil nam Christiana. Raczej po czyms takim nie uniknie sie infekcji.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-18 o 09:34 |
||
|
|
|
#2620 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzień dobry, wstałyśmy sobie o 9:30 zazdroszcze Wam tylko przespanych całych nocek, u nas jest pobudka 2-3 a potem koło 6
|
|
#2621 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Po takim czasie?!
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas też przez moment było fatalnie! Teraz odpukać buzia jest czyściutka - ale 2x dziennie smaruję Allerco Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ale Daniela długo trzyma
|
|
#2622 |
|
Zakorzenienie
|
Ryba oby to nic powaznego!
Witam sie przy kolejnym karmieniu ![]() okropna noc mialysmy,teraz,odsypialys my. konczy nam sie juz Espumisan,dzis kupie Bobotic. znow mala meczy kupa,od wczoraj nie moze zrobic. herb.dla karmiacych tez odstawilam,bo slyszalam,ze moga,byc problemy,ale to chyba nie to ![]() a w ogole znow mamy histerie przy kapieli,juz nie wiemy co robic ![]() De oby malego nie zarazil ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez lusesita23 Czas edycji: 2014-01-18 o 10:11 |
|
|
|
#2623 |
|
Zakorzenienie
|
My już rano byliśmy na mszy (tak tak, dobrze czytacie
). Miał mąż pojechać sam, żeby po mszy podejść w sprawie chrztu, ale przecież na spowiedź musiałam iść, więc pojechaliśmy razem. A msza poranna krótka, 20 minut, więc git... Mała pięknie przespała - oby jutro była grzeczna ![]() Spisał wszystko, wziął kasę, jutro chrzciny. Muszę posprzątać mieszkanie, ale taaaaaaak mi się nie chce ![]() W ogóle od paru dni Mała popołudniami jest bardzo marudna. Tak między 16 a 19, aż do kąpieli... Na rękach bujana się uspokaja, ale też niedługo wytrzymuje, trzeba z nią chodzić, zabawiać, pokazywać... A jak już się zaczyna rozbieranie do kąpieli, to jest chichranie na przewijaku. Tresuje nas ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Kupiłam NUKa. Będziemy testować ![]() Niestety nie było smoczka lateksowego ani do NUKa, ani do Canpola... Co do herbatek i bólów brzuszka, to ja już pisałam, że pomogło odstawienie herbatki koperkowej
Odtąd MY - już nigdy JA. W duecie siła. Edytowane przez aaby Czas edycji: 2014-01-18 o 15:03 |
|
|
|
#2624 |
|
Zakorzenienie
|
a wlasnie,smoczek!
pisalam,ze mala zassala?? ![]() jak bylam u fryza,szwagierka dala malej, i sie udalo ![]() ciekawe czy jak ja dam to sie uda:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2625 |
|
Zakorzenienie
|
![]() To jeszcze prosimy o instrukcję przekonania Niny do butli ![]()
|
#2626 |
|
Raczkowanie
|
Zapomniałam wczoraj napisać że położna zważyła naszego synka.
Proszę o dopisanie: Mikołaj 6300 (8 tyg) Mikołaj jest bardzo duży ma już 60 cm, ale nie widać po nim żeby był gruby, zaokrąglił mu się brzuszek i ma bardziej pulchne nóżki, karmimy się tylko piersią i zastanawiałam się czy duży wpływ na wagę małego ma to co jem? A jem prawie wszystko, małemu odpukać nic nie jest nie ma problemów brzuszkowych, nie jem ciężko strawnych rzeczy ale za to ostatnio mam jakieś ciągi do pieczenia ciast a co za tym idzie do zjadania większej ilości słodkiego. Słodyczy kupowanych nie jem i tak się zastanawiałam czy to, że jem słodkie ma wpływ na to że mały szybko przybiera czy taka jego uroda.
|
|
|
|
#2627 |
|
Wtajemniczenie
|
De zdrówka dla Daniela i żeby Mały się nie zaraził
Ryba dobrze ze Was zobaczą Aga cieszę się z Waszych postępów U nas po szczepieniu 2 dni był szał marudzenia, gorączki, ale już dziś chyba dobrze |
|
|
|
#2628 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Współczuję tak długiego porodu ![]() Staram się robić ale on dłużej niż 10min to nie da się zająć bo zaraz ryk i do cyca, aż z nerwów to mnie szczypie. Tylko też takie zabawianie go nic nie daje bo i tak na mnie wisi a w domu nic nie zrobione ani ja nie ogarnieta, wczoraj i dziś w nocy to przesadzil już Cytat:
Ktosiula współczuję problemów z brzuszkiem oby szybko przeszły! Rybko daj znać jak tam po wizycie, De a po jakim czasie się unormowało? to naprawdę długo Daniela trzyma, biedny i ty też się umeczysz, oby tylko Christian się nie zaraził ![]() A my na cycu
Edytowane przez Sylwiaaa88 Czas edycji: 2014-01-18 o 11:20 |
||
|
|
|
#2629 |
|
Zakorzenienie
|
bylismy w tej świątecznej opiece i lekarz powiedzial ze mam czyscic nosek bo mu wydzielina spływa do gardła i dlatego kaszle. koniec wizyty. Trwała chyba z 4 minuty a czekania 30... ;/ a nie było w ogóle ludzi. a że zielony to nic.. a no i wspomniałam o ciemniejszym moczu to nic nie powiedział...
|
#2630 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam i ja,
sorry że tak wczoraj tylko o sobie ale dzieć mnie niespodziewanie wezwał i musiałam szybko i chaotycznie zakończyć ![]() Przede wszystkim gratulacje dla dzielnej Ani ![]() ![]() klask i:ale się cieszę że już wszystko dobrze i gratulacje dla Jasia ![]() ![]() klask i:I kciuki za wszystkie chore dzieciaczki I dzięki za opisy porodów I kciuki dla Beatki Cytat:
Cytat:
A wczoraj wypożyczyłam dla Helenki książeczki kontrastowe Cytat:
Uciec z forum- nigdy ![]() Coś jeszcze miałam napisać ale dzieć woła
|
|
#2631 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a bo w tych dyżurujących przychodniach to ci lekarze to chyba za karę siedzą oby Kacperkowi przeszło i nie rozwinęło się dalej
|
|
|
|
|
#2632 | |||
|
Zakorzenienie
|
ojoj,tu nie pomoge bo moja butle zassala od razu... Cytat:
piekna waga! Cytat:
my tez na cycu ![]() ja sie ogarniam jak rano mala wstanie,zje z dwoch piersi- bach do lozeczka,karuzela i mam ok.15 min dla siebie:p ale to dziala od niedawna,wczesniej po prostu plakala,ale ogarnac sie musialam przeciez. sniadania zostawia mi M. rano, jem czesto jednoczesnie karmiac. wlosy myje po poludniu,jak juz M. wraca. tez sie stresowalam tym,teraz odpuscialam bo nie ma sensu,a mala wyczuwa nastroj i sie denerwowala ze mna. przerwy beda coraz dluzsze bo nasze ssaki beda sie interesowac swiatem ![]() a ile Twoj maly ma? Marysia 1,5 mca i tak od 2 tyg udaje sie robic przerwy- nosze,zabawiam,gadam. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#2633 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam malutko czasu więc tylko wrzucam te zdjęcia. Wypryski są na policzkach, brodzie, szyjce, wchodza na skronie ale takie mniejsze i troszeczkę na górze klatki piersiowej ale też mniej nasilone. Pod wpływem ciepła (karmienie, płacz) robią się czerwone i bardzo widoczne, na spacerze bledną. Mam wrażenie że z każdym dniem jest gorzej.
De tak pije herbatkę ale już od samego początku, odstawie na kilka dni i zobaczymy. Tragedia u nas z tym brzuszkiem. Przedwczoraj jadł 3 razy z butli i myslałam, że sie wtedy tak nałapał powietrza, kupiłam butelkę dr Brownsa, dzisiaj mu dałam ( bo muszę żelazo rozpuszczac i podawać) i mam wrażenie, że mniej powietrza łykał ale na początku trochę połknął. Potem pomyślałam, że to może ten Delicol mu nie służy i wczoraj nie dałam wcale, w nocy były takie ryki przy każdym bąku że to chyba jednak nie Delicol a raczej jego brak bobyło jeszcze gorzej. Na szczęście poszły już dzisiaj 2 duże kupki, mam nadzieję, że będzie lepiej bo już naprawdę nei wiem co robić i chce mi się płakać razem z nim. Uspakaja się na moment tylko jak go noszę i bujam, albo przy piersi. Do tego jestem cały weekend sama bo mąż pojechał na imprezę służbową z okazji iluśtam lecia firmy.... Biedny ten Twój Daniel, namęczy się strasznie. Czytałam ulotkę Rotarixu bo mamy szczepić i faktycznie tam jest, żeby zachować higienę bo wirus jest wydalany i można złapać i że największe wydalanie wirusa w 7 dniu stwierdzono. Mam nadzieję, że Christian jednak nie złapie. Jak tam jego temp? Chyba, że już pisałaś, bo nie czytałam.... Rybcia zdrówka dla Kacperka
Edytowane przez ktosiula Czas edycji: 2014-03-19 o 19:32 |
|
|
|
#2634 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam dwie pierwsze fotki z sesji, pochwalę się. Łatwo nie było, bo Mikolaja bolał brzuszek ale w końcu się udało - strzelił kupę na podłogę i dał się uśpic
Później jak wrócilismy do domu to padł i 4h spał bidulek mój.
Edytowane przez ktosiula Czas edycji: 2014-03-19 o 19:32 |
|
|
|
#2635 |
|
Wtajemniczenie
|
ktosiula- ciezko jeszcze cos powiedziec- moim zdaniem to lojotokowe.Skora nawilzona na zdjeciu?Trzeba jeszcze odczekac. Wiesz, u nas bole brzuszka u Daniela byly od nietolerancji bialka. I wysypki- podobne jak u was, potem sie zlewajace w plamy. Odstaw jajka,ryby,nabial i zobacz czy za pare dni zacznie znikac.
sylwia-dopiero od ok dwoch tygodni. Christian ma nadal goraczke. Dostalam dla Daniela wreszcie cos na zatrzymanie rozwolnienia.. |
|
|
|
#2636 | |
|
Wtajemniczenie
|
Agnieszko Twoja Ania jest śliczna. Trzymamy za nią z Mikolajem kciuki! A jak tam Twoje starszaki? Jak oni reagują na cała sytuację?
Lusesita pisałaś chyba ze u babci zassal smoka :P mojego trzeba trochę pozmuszac żeby złapał a taki smok jest czasem bardzo pomocny ![]() Ale jestem zła, rehabilitantka miała być o 10 ale napisała ze będzie jednak koło 13 to nakarmilam małego, wsadzilam do wózka i pięknie spal na tarasie, musiałam go obudzi żeby zdarzył zjeść przed jej przyjazdem, to go wybudzilam, przewinelam, zasnal mi na przewijaku to go znowu wybudzilam żeby cyca wziął a ta mi pisze wladnie ze będzie po 14.... mógł sobie spokojnie spać tym bardziej ze taki padnięty był... ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
Od wczoraj juz nie jem nabialu, zobaczymy...nie ma suchych tych pokojów ale smaruje raz na jakiś czas Alantanem plus w kremie. Nie pamiętam czy miał wtedy posmarowane, wczoraj robiłem foto. A może jakiś emolient kupić do smarowania? Emolium albo cetaphil tak jak Niunia pisała?
|
|
#2637 |
|
Wtajemniczenie
|
ktosiula-maly ma tylko goraczke, wiec narazie nie ide.U lekarza jeszcze wiecej zlapie. Jak policzki nie suche, to faktycznie moze byc nadal hormonalne. Jak zaczna sie luszczyc i swiecic, to bym sie martwila.
|
|
|
|
#2639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jednak pisalam ![]() szkoda,ze fot nie widze ![]() mala na spacerku ladnie spala, kupilam bobotic,dalam- poszla kupa. teraz zjadlam pierogi ruskie...M. mi kupil.mam nadzieje,ze malej nie bedzie od nich gorzej ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2640 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To i tak dobrze, że powiedzieli, że macie przyjechać, bo jak ja dzwoniłam o północy kiedy mała miała 10 dni, to powiedzieli, żeby lepiej czekać do rana ![]() A jak przygotowania do chrzcin? Cytat:
![]() Znalazłam foto - wtedy było chyba najgorzej i taki stan utrzymywał się koło tygodnia: Załącznik 5548479 Załącznik 5548480 Jako, iż pokryło się to z naszym trądzikiem (prawdopodobnie to był trądzik), to nie wychwyciłam w porę, że między wypryskami trądzikowymi pojawiło się uczulenie, a jak się skapnęłam, to już niestety było coraz gorzej i doszło do takiego stanu Prawdopodobnie - bo do dziś nie mam pewności - to nabiał. Bo wtedy odstawiłam i powolutku się poprawiało Wtedy prócz tego była jeszcze wysypka na brzuszku i nóżkach - i w sumie dzięki temu zobaczyłam, że to chyba już nie kwestia trądziku... Aha, u małej policzki były bardzo przesuszone, aż świecące, w dotyku taka tarka... Od wtedy 2x dziennie smaruję buzię kremem natłuszczającym Cytat:
Cytat:
Odtąd MY - już nigdy JA. W duecie siła. Edytowane przez aaby Czas edycji: 2014-03-19 o 20:04 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

wkońcu wpakowalismy się do auta i jazda do szpitala było gdzieś ok godz 18. Na IP oczywiście formalności, przebranie w koszule i czekanie na lekarza, wody cały czas mi sie sączyły, przyszedł lekarz, zbadał mnie i wysłał na porodówkę. Na porodówce przyszła położna(miałam nadzieję że nie będzie ze mną rodziła, lecz się przeliczylam) kazała się położyć na takiej kanapie,podpieła mnie pod Ktg i coś podała dozylnie(chyba antybiotyk na paciorkowca), nawet nie wiem co się pisało na Ktg bo lezalam tak nisko że nie widziałam, wpuściła wkońcu tż do mnie, miałam lekkie skurcze, kazała mi chodzić i kręcić biodrami, jejku ile ja tam zrobiłam km
! skurcze były co 2min i coraz bolesniejsze, wkurzała mnie ta położna o niczym nie chciała mnie informować, nic innego nie pozwoliła mi robić tylko chodzić, co jakiś czas brała mnie na łóżko to do rodzenia i sprawdzała rozwarcie, przy 5cm podała mi kroplówkę i zrobiło się 8 cm i już było strasznie, okropnie bolało, znowu położyła mnie pod Ktg a ja już zwijałam się z bólu, poleżałam chwilę i znowu kazała mi chodzić, a ja już poprostu nie miałam siły,wiem że w którymś momencie dała mi ten gaz kazała się 5 razy zaciągnąć a ja prawie zemdlalam gdyby nie tż to spadlabym na podłogę. Kazała wdychac na skurczach, żadnej różnicy mi to nie dało dalej bolało tak samo, z bólu kucałam na podłodze a ta na mnie krzyczała, było mi gorąco chciałam chodzić w samych skarpetkach a ta znowu z ryjem, ciągle się mnie czepiała, wkońcu wylądowałam na łóżku do porodu, przyszedł lekarz, położna zaczęła się szykować a ja zwijałam się z bólu, no i zaczęły się parte, zbiegła się reszta położnych, prócz tej mojej były jeszcze trzy i lekarz (chyba tylko ja rodziłam i nudzilo im się) starałam się przeć z całych sił ale nie szło,oczywiście darlam się jak opetana a one na mnie, nie wiedziałam kiedy mam skurcz wydawało mi się że jest on cały czas, zmieniały mi pozycję do rodzenia, a to całkiem na lezaco, a to na boku a to na kucka, wkońcu podniosły oparcie tak wysoko że byłam praktycznie na siedząco, nogi miałam przy ramionach i coś zaczęło iść, wiem że lekarz naciskał mi na brzuch, wkońcu położna zapytała się czy zgadzam się na nacięcie,zgodzilam się i wtedy poszło (lekarz mi go wypychał) a ja widziałam jak wychodzi główka

wykapalaismy go szybko dwa razy, ale zwymiotowal mu na twarz. Dzis w nocy przebieram malego a tam kupa jakas taka przy koncowce dziwna a maly cieply.38,6

). Miał mąż pojechać sam, żeby po mszy podejść w sprawie chrztu, ale przecież na spowiedź musiałam iść, więc pojechaliśmy razem. A msza poranna krótka, 20 minut, więc git... Mała pięknie przespała - oby jutro była grzeczna
klask i:ale się cieszę że już wszystko dobrze
a bo w tych dyżurujących przychodniach to ci lekarze to chyba za karę siedzą