![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ile trzeba dać aby załatwić?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
O RLY?
|
Cytat:
No sorry, ale zazwyczaj zaczyna się od podstaw. Jeśli ktoś nie ma doświadczenia to niby z jakiej racji miałby zostać od razu np. kierownikiem zespołu. Pliz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Jasne ze kazdy chce godnie zyc. Tylko co to znaczy?
Dla mnie godnosc ma osoba uczciwie pracujaca niewazne gdzie. Za to osoba myslaca ze ponizej godnsci jest pracowanie fizyczne bo ona skonczyla studia...no comment. Jezeli sie nie ma wyboru to sie bierze co jest.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
BAN stały
|
Cytat:
Szkoda tylko, że zapominasz, że oprócz leniwych pracowników nie brak cwanych pracodawców, którzy jak tylko przyuważą, że pracownik zaczyna mieć za duże wymagania (czytaj jakiekolwiek wymagania, na przykład pragnienie umowy o pracę) to mu kopa w tyłek i szukanie (znalezienie) następnego frajera gotowego pracować radośnie za samą możliwość chodzenia gdzieś do pracy. Jak pracownik przestaje być potrzebny to też jest zielona trawka i nie ma, że przez 10 lat był super. Gdyby to było takie łatwe wszystko jak kląskasz to nie byłoby problemu bezrobocia ludzi 50+, nie zawsze taka osoba to jest leniuszek, co siedział na pensji i męza czy rodziców, to bywa także problem osób zwolnionych np. wskutek redukcji etatu. Zgodnie z Twoją logiką taki pracownik powinien być wymarzony, ileś lat na rynku pracy, doświadczenie, wiedza, rozeznanie, taki wow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ciekawe co do tego czasu wg wizażanek, wolontariat zapewne, na który też trzeba mieć na dojazd, nie mówiąc o tym, że wypada mieć też trochę ciuchów nadających się do wyglądania między ludźmi (liczy się w końcu też wizerunek firmy więc w dresie nie pójdziesz, chyba, że jest to oczywiście wolontariat gdzieś w pracy typowo fizycznej). ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Pewnie, że od siedzenia na tyłku samo nic nie spadnie, ale jak ktoś nie ma parę groszy na wyjazd to tak na logikę za co ma startować w innym mieście? Rozmowy kwalifikacyjne w odległości kilkudziesięciu czy kilkunastu km też wymagają kosztów przejazdu. Mniejszą odległośc to powiedzmy pokonasz rowerem w ramach udawania, że jesteś taki pro-eko-rowerowy. Plus ten rower musi być jeszcze gdzie zostawić, żeby nie kusił. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-01-18 o 14:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Buc
|
uno - co dla Ciebie oznacza godnie żyć? duo - jasne, lepiej czekać aż praca, gdzie nie pracujesz za darmo (co jak mniemam jest przenośnią) sama z sufitu spadnie.
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie zawsze też szczerze mówiąc firma chce wziąć wolontariusza, wychodząc z założenia, że nie będą sobie głupotami zawracać głowy i ''robić problemów''. Taki pracownik to nie wiadomo w sumie jak to ugryźć, odpowiedzialności nie ma. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-01-18 o 14:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-01-18 o 14:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
W moje okolicy nie ma fabryk. Wszystkie zakłady sprywatyzowane, okradzione i upadłe. A na budowę mnie nie wezmą. Cytat:
A teraz piszecie że jednak staże nic nie dają. Dają zajęcie i jakieś tam małe pieniążki. Poza tym dorabiam sobie za granicą miesiąc-dwa. Skoro tu nie można nic znaleźć. A na razie jestem tutaj związana i na stałe nie mogę wyjechać. Jeśłi chodzi o rower to owszem dojeżdżałam nim na staż. Nikt go nie ukradł i koszt dojazdu były minimalne ( jeździłam autobusem kiedy padał deszcz) . to jakiś powód do wstydu? Aktualnie staram się o staż, który daje gwarancję zatrudnienia (oczywiście przeszkodą może by PUP, nie wiadomo co im odbije). Bardzo chętnie podjęłabym pracę w supermarkecie, jakimś sklepie ale nie mam znajomości. CV rozniosłam dużo i nic. Kilku znajomych pracuje w sklepach i nie ukrywają, że są plecakami. A kierownicy sklepów, nie zycza sobie pracowników z wyższym, bo boją się o swoje posadki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Buc
|
Cytat:
staż jest czymś normalnym ale jeżeli dla kogoś to jest poniżej godności - trudno, no ja nic na takie myślenie nie poradze.
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4467344 6]
Kilku znajomych pracuje w sklepach i nie ukrywają, że są plecakami. A kierownicy sklepów, nie zycza sobie pracowników z wyższym, bo boją się o swoje posadki.[/QUOTE] Znam to, często spotykany problem. To może w CV dla sklepu nie pisać o wykształceniu wyższym.. Pisałaś wcześniej, że z jakiś czas wyjeżdżasz za granice, także trzymaj się tego planu jeśli w swojej okolicy nie możesz znaleźć pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie naściemniam że gdzieś pracowałam bo zechcą świadectwo pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
ale ja nie wspominam o stażach, tylko o wolontariatach, bo żeby móc starać się o staż też trzeba spełniać pewne warunki, na przykład nie mieć więcej niż 27 lat. I pytalam, co ma robić pracownik (sorry, bezrobotny), któremu staż nie przysługuje.
A stażystów pracodawcy raczej uwielbiają ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Buc
|
Cytat:
a przepraszam, nie załapałam, że nie chodzi o staże. z czymś takim jak wolontariat to się nigdy nie spotkałam i nie wiem nawet czy coś takiego może funkcjonować? generalnie, to nie umiem odpowiedzieć na pytanie - co ma zrobić osoba, która jest powyżej 27 roku życia i nie ma pracy. bo do głowy to mi prozaiczne propozycje przychodzą tylko - szukać pracy, wyjechać za pracą, napisać porządne CV, popracować nad rozmowami kwalifikacyjnymi, porzucić marzenia o wymarzonym zawodzie? ![]()
![]() |
![]() |
#140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wolontariat to nie praca na cały etat - wolontariuszem nie zastępuje się normalnego pracownika. Sporządza sie umowę wolontariacką i określa co i jak. Kryterium wieku jest tylko na wolontariacie, gdzie dostajesz pokój, jedzenie i kieszonkowe np. 100 euro. Zwykły wolontariat nie ma (chyba) takich ram wiekowych. W opisanej sytuacji bardziej odpowiadałby praktykant. Żeby zostać praktykantem trzeba mieć max. 30 lat (z tego co pamiętam). A tekst o konkurencji śmieszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
może funkcjonować i jest w takim wymiarze godzin, na jaki się umówisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Ale mnie nei chodzi o wymiar godzin ![]() Oczywiście można świadczyc usługi dla hospicjum i przez 12h na dzień, dzień w dzień, jeżeli jakiemuś wolontariuszowi sprawia to przyjemność. Oczywiście organizacja musi zapewnić ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. Do tego świadczenia zdrow0tne. A jeżeli wolontariusz musi gdzieś jechać to są diety. Może też zapewnić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Chodziło mi o fakt, że wolontariusz nie będzie "tyrał" tak jak pracownik. Bo robi to po to, aby komuś pomóc. I organizacja nie może sobie zastępować pracowników wolontariuszami. I wolontariusz robi cos bo chce, lubi, akurat ma czas i chęci. Dlatego też nie ma sytuacji takich jak wspomniałaś - o konkurencji. Wolontariatu nie dobywa sie w firmach. Jednostki prowadzące działalnośc gospodarczą oferują praktyki lub staże. Praktyki są bodajże ograniczone wiekiem - 30 lat. A staż można odbywać mając lat 40 jak i 70. Nie mówię o jakichś stażach z urzędu, tylko o takich zwykłych w firmach, gdzie sie aplikuje samemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
jeśli nie można podjąć dobrowolnie wolontariatu w prywatnej firmie (wydaje mi się można) to tym gorzej, bo pracownik nie ma gdzie zdobyć doświadczenia. Powstaje błędne koło. Jeśli praktykanci są ograniczeni wiekiem (np. do 30) to to samo.
Tym samym Wasze gadki o ''wszystko można jak się chce'' są jeszcze bardziej o kant tyłka potłuc. Owszem, można ''porzucić myśli o pracy w wymarzonym zawodzie'', zapominacie tylko, że ludzie często wcale nie szukają pracy w zawodzie tylko w czymś zbliżonym (np. pracy biurowej, niekoniecznie po pedagogice trzeba chcieć być przedszkolanką). W cc np. z całym szacunkiem nie da się pracować szereg lat, to chyba oczywiste. ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ludzie, praca sama się nie znajdzie, a czytając niektóre komentarze to nie wiem w jakim świecie żyjecie ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wolontariat nie dotyczy firm, tylko organizacji i stowarzyszeń lub organów administracji publicznej. Firmy, korporacje czy ogólnie ujmując wszystko co zalicza sie pod działalność gospodarczą nie moze oferować wolontariatu. Staż można odbyć zawsze. Praktyki są ograniczone wiekiem, ale nigdy nie spotkałam sie, aby staże (oprócz tych z urzędu w PL) miały jakies ramy czasowe. Pierwszym lepszym stażem jest to: http://careers.accenture.com/pl-pl/j...5&carsec=10240 Tak, to jest staż - na umowę zlecenie. http://www.pracuj.pl/praca/stazysta-...oferta,3242280 To są tylko przykłady, zupełnie od czapy - tzn. niezwiązane z pedagogiką itp. Ale nigdy nei spotkałam się, aby internships były ograniczone wiekowo, oprócz stazy absolwenckich. Już nie wspominam o tych bezpłatnych stażach. Tak jak pisałam już, rozumiem szukanie pracy przez kilka miesięcy, ale aż 4 lata? Spokojnie można by się nauczyć jakiegoś języka przez ten czas (dodatkowy atut), a dla bezrobotnych są kursy ang, niem, ros czy hiszpańskiego. Poza tym zastanawiam sie, gdzie mieszka owa dziewczyna, że ma aż tyle km do innego, większego lub jakiegokolwiek miasta. W Bieszczadach? Poza tym jak mi ktos mówi, że 60 km to za dużo, żeby tyle dojeżdzać to przypominają mi sie przepełnione wagony na trasie Łódź- Warszawa i te tysiące Łodzian, którzy codziennie dojeżdzają do pracy. Albo samochody na radomskich tablicach w Wawie na parkingach przed biurowcami. Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2014-01-18 o 23:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Buc
|
Cytat:
![]() w takiej sytuacji to bym się mocno zastanowiła nad sobą a nie nad strasznym okrutnym rynkiem pracy. serio.
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
normalnie ręce opadają od niektórych tekstów i braku wiedzy o tym co się dzieje w naszym kraju i w jakich trudnych sytuacjach ludzie potrafią się znaleźć. radzę obejrzeć czasem jakieś wiadomośći w tv. ciepłe posadki w korpo myślą że ci co nie mają pracy to śmieci a nie ludzie. tak najlepiej nazwać ich nierobami bo nie mogą znaleźć pracy a by chcieli pracować (nie mówię o tych którzy naprawdę nie chcą pracować) ale o tych którzy chcą a nie mogą. żeby czasem wam z korpo nie nalało się kiedyś zimnej wody do du..y to zobaczycie jak to jest, bo czasem jest tak że się jest na umowie smieciowej a tu nagle trachh i strzeli wam cos w kręgosłupie albo w kolanie i nawet kasy z zus nie dostaniecie a życie może sie w jednej chwili zmienić. trochę pokory...
Edytowane przez oj tam oj tam oj tam Czas edycji: 2014-01-19 o 09:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Buc
|
Cytat:
uważasz, że co? 30 lat bez doświadczenia to normalne? że to innym się w tyłkach po przewracało czy co? bo nie wiem do kogo Ty pijesz.
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a o dziewczynie, która chce wykonywać pracę biurową, " no bo przecież ona ma świstek z uczelni, skończyła podyplomówkę, kursy"(w domyśle, nie pójdę sprzątać, do baru, itd, itp... bo pewnie szybciej by coś znalazła) ale nie ma żadnego doświadczenia. To tak jak moja 50 letnia ciotka, woli siedzieć na bezrobociu bo przecież nie po to kończyłam X lat temu ichtiologię by teraz w barze pracować edit: No Suszarko dokładnie ![]() Edytowane przez 201607121236 Czas edycji: 2014-01-19 o 09:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Bentkuff, bardzo dobry ten Twoj post, wiele wnosi pożytecznego do dyskusji. Co do dziewczyny to nie wiem, może nie tyle jest leniwa co jest mniej zaradna? Nie wiem jak można komuś wytykać od pasożyta, skoro ktoś nie lansuje teorii ''pasożytuję i jest mi idealnie''. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.