Ile kosztuje wyprawka ? - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-14, 18:56   #811
Fajna Mama
Raczkowanie

Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

dokładnie wszystko zależy od tego ile wydasz,jakie produkty wybierzesz,jednak największą uwagę zwróć na łóżeczko,wózek ,materacyk..,produkty które mają wpływ na rozwój i wygodę dziecka no i w sumie Twoją też
Fajna Mama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 19:37   #812
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Phil&Teds SMART BUGGY też jest lekkim wózkiem,a gondola PEANUT ma aż 79 cm długości wewnątrz.
http://www.bobowozki.com.pl/product_...8&%3CosCsid%3E
Wersja spacerowa wygląda jak nieporozumienie, trochę większe dziecko nawet podnóżka nie ma. Do tego pozycja dla śpiącego malucha...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-15, 00:41   #813
matkapolkablog
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wersja spacerowa wygląda jak nieporozumienie, trochę większe dziecko nawet podnóżka nie ma. Do tego pozycja dla śpiącego malucha...

Masz racje, spacerówka totalnie im się nie udała. Chyba, że ktoś chodzi na krótkie spacery a znam takie osoby, więc taka spacerówka jest jak znalazł dziecko nawet nie zdąży usnąć na spacerze a już wraca do domu
Stary 2014-01-15, 08:50   #814
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matkapolkablog Pokaż wiadomość
Masz racje, spacerówka totalnie im się nie udała. Chyba, że ktoś chodzi na krótkie spacery a znam takie osoby, więc taka spacerówka jest jak znalazł dziecko nawet nie zdąży usnąć na spacerze a już wraca do domu
To nie dla nas. Nasz przeciętny spacer w dzień wolny to minimum 10 km.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-15, 19:20   #815
agabejbe
BAN stały

ja wydałam dosyć dużo ale stawiałam na jakość, a po drugie od dawna staralismy się o dziecko i zdażyliśmy sie przygotowac na koszty zwiazane z nim, np wyprawka
agabejbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 13:17   #816
dominikaa889
Przyczajenie

Dobre pytanie! Planowaliśmy od nowego roku zacząć starać się o dziecko, przeglądam sobie internet, jestem osobą, która na wszystko musi być przygotowana, więc czytam wszystko co możliwe na temat dzieci!
A tu nagle trafiam na: http://wdobrychstosunkach.pl/ile-kosztuje-dziecko.html500zł co miesiąc plus wyprawka?! chyba ze względów finansowych będziemy musieli się wstrzymać... zwłaszcza, że chciałam zrezygnować z pracy.
dominikaa889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 13:40   #817
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Wanienka i termometr do sprawdzania temperatury wody - być może ktoś ze znajomych lub rodziny już nie potrzebuje tego sprzętu i jest w stanie odstąpić go nam za symboliczną sumę, lecz jeśli nie ma takiej możliwości, w sklepie ceny kształtują się w okolicach 200 złotych.
Zwykła wanienka to nie więcej niż 30zł. Nasze termometry (dwa mieliśmy) dość szybko się zepsuły, używamy termometru do herbaty bo jednak sami lubimy dość gorącą wodę do kąpieli a dla malej to za gorąco. Ale nawet jak kupować to jest to pare złotych.
My mamy drogie łózeczko a z pościelą i całą resztą na pewno nie wyszło 1000zł.
Potem to przede wszystkim pampersy i chusteczki.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 16:36   #818
Glodomorek
Zakorzenienie

O Matko jakie rozliczenie. Za lozeczko dalam 80 materac 90 posciel 120 wklad i dwa komplety na zmanie. Wozek nowy niech te 1500 kosztuje fotelik nie wiem. Wanienka 20 termometr do wody 5 przewijak 40 kosmetyki fakt drogie ale to nie 100 co miesiac. Pieluchy 120 pozniej 70-100.

Wysłane z mojego QUANTUM 4 przy użyciu Tapatalka
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 17:01   #819
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikaa889 Pokaż wiadomość
Dobre pytanie! Planowaliśmy od nowego roku zacząć starać się o dziecko, przeglądam sobie internet, jestem osobą, która na wszystko musi być przygotowana, więc czytam wszystko co możliwe na temat dzieci!
A tu nagle trafiam na: http://wdobrychstosunkach.pl/ile-kosztuje-dziecko.html500zł co miesiąc plus wyprawka?! chyba ze względów finansowych będziemy musieli się wstrzymać... zwłaszcza, że chciałam zrezygnować z pracy.
Ten artykuł nie wiem kto pisał, ale same bzdury tam są.

• Wózek, fotelik samochodowy i nosidełko - jeśli się dobrze rozejrzymy, jesteśmy w stanie kupić go za połowę ceny sklepowej albo w lepszych okolicznościach dostać od znajomych. Jednak jeśli chcielibyśmy kupić nowe sprzęty, potrzebujemy na nie około 2500 złotych.
Raczej trudne do zrobienia w tej kwocie, 4 lata temu placiłam za wózek 1500 zł, nosidełko 350zł (i raczej nie górna półka), fotelik samochodowy w 2011 790zł

• Wanienka i termometr do sprawdzania temperatury wody - być może ktoś ze znajomych lub rodziny już nie potrzebuje tego sprzętu i jest w stanie odstąpić go nam za symboliczną sumę, lecz jeśli nie ma takiej możliwości, w sklepie ceny kształtują się w okolicach 200 złotych.
Wanienka 20-30zł, termometr jakieś 6zł

• Łóżeczko - całe łóżeczko łącznie z akcesoriami i materacem również nie jest sprawą tanią w przypadku zakupu w sklepie (około 1000 zł). Jeżeli jednak dobrze poszukamy, jesteśmy w stanie tę cenę zbić nawet o 60%.
Łóżeczko nowe kupiłam za 100zł, materac nowy za 60zł, pościel można kupić w kwocie do 100zł bardzo ładną.

• Przewijak, prześcieradła, podkłady, chusteczki, kosmetyki, butelki, laktator - by dobrze zadbać o naszą pociechę, potrzebujemy całą masę akcesoriów. Ich ceny wyglądają różnie, wiele zależy od rozrzutności przyszłych rodziców, lecz jeśli podchodzimy do zakupów z umiarem może wystarczyć nam kwota 800 złotych.
Laktator i zestaw butelek 79zł, przewijak 12 zł

Kosmetyki: żel do mycia 10zł, wystarcza grubo ponad miesiąc dla 2 moich dzieci, szampon 9zł mają chyba ze 3 miesiące średnio, krem do tyłka koszt jakieś 8zł, krem do twarzy do 10 zł można kupić, te ostatnie to nawet rok pociągną.

Można doliczyć 50 zł na pierdoły typu cążki lub nożyczki do paznokci, szczotka do włosów, odciągacz do katarku, smoczki uspokajacze itp.

Comiesięczne wydatki stałe - tu kwota opiewa na około 500 złotych.

Przy niemowlęciu? Na co niby, pieluchy to koszt ok. 100 zł, chusteczki niech będzie 50zł, karmienie piersią za darmo, modyfikowanym rzeczywiście pewnie koło 200 zł. Potem dochodzi wyżywienie dziecka, ale spada ilość zużytych pieluch i chusteczek, dwulatek już w zasadzie spokojnie może być odpieluchowany więc koszt odpada całkowicie.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-01-16 o 17:08
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 19:16   #820
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ten artykuł nie wiem kto pisał, ale same bzdury tam są.

• Wózek, fotelik samochodowy i nosidełko - jeśli się dobrze rozejrzymy, jesteśmy w stanie kupić go za połowę ceny sklepowej albo w lepszych okolicznościach dostać od znajomych. Jednak jeśli chcielibyśmy kupić nowe sprzęty, potrzebujemy na nie około 2500 złotych.
Raczej trudne do zrobienia w tej kwocie, 4 lata temu placiłam za wózek 1500 zł, nosidełko 350zł (i raczej nie górna półka), fotelik samochodowy w 2011 790zł

• Wanienka i termometr do sprawdzania temperatury wody - być może ktoś ze znajomych lub rodziny już nie potrzebuje tego sprzętu i jest w stanie odstąpić go nam za symboliczną sumę, lecz jeśli nie ma takiej możliwości, w sklepie ceny kształtują się w okolicach 200 złotych.
Wanienka 20-30zł, termometr jakieś 6zł

• Łóżeczko - całe łóżeczko łącznie z akcesoriami i materacem również nie jest sprawą tanią w przypadku zakupu w sklepie (około 1000 zł). Jeżeli jednak dobrze poszukamy, jesteśmy w stanie tę cenę zbić nawet o 60%.
Łóżeczko nowe kupiłam za 100zł, materac nowy za 60zł, pościel można kupić w kwocie do 100zł bardzo ładną.

• Przewijak, prześcieradła, podkłady, chusteczki, kosmetyki, butelki, laktator - by dobrze zadbać o naszą pociechę, potrzebujemy całą masę akcesoriów. Ich ceny wyglądają różnie, wiele zależy od rozrzutności przyszłych rodziców, lecz jeśli podchodzimy do zakupów z umiarem może wystarczyć nam kwota 800 złotych.
Laktator i zestaw butelek 79zł, przewijak 12 zł

Kosmetyki: żel do mycia 10zł, wystarcza grubo ponad miesiąc dla 2 moich dzieci, szampon 9zł mają chyba ze 3 miesiące średnio, krem do tyłka koszt jakieś 8zł, krem do twarzy do 10 zł można kupić, te ostatnie to nawet rok pociągną.

Można doliczyć 50 zł na pierdoły typu cążki lub nożyczki do paznokci, szczotka do włosów, odciągacz do katarku, smoczki uspokajacze itp.

Comiesięczne wydatki stałe - tu kwota opiewa na około 500 złotych.

Przy niemowlęciu? Na co niby, pieluchy to koszt ok. 100 zł, chusteczki niech będzie 50zł, karmienie piersią za darmo, modyfikowanym rzeczywiście pewnie koło 200 zł. Potem dochodzi wyżywienie dziecka, ale spada ilość zużytych pieluch i chusteczek, dwulatek już w zasadzie spokojnie może być odpieluchowany więc koszt odpada całkowicie.
Przy noworodku to i 10-15 pieluch na dobę idzię więc nie wiem jak wyrobić się w kwocie 100 zł? Witaminy itd.
Później za to może ilość pieluch spada, ale inne wydatki rosną znacząco. Dobre buty co 2-3 miesiące, ubrania, mleko, nie mówiąc już o zabawkach dla takiego 2 latka. Trzeba też w domowym budżecie uwzględnić, że dzieci chorują więc co jakiś czas dochodzi też koszt często prywatnych wizyt u lekarza i leków. 400-500 zł to całkiem realna suma.
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 19:44   #821
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Przy noworodku to i 10-15 pieluch na dobę idzię więc nie wiem jak wyrobić się w kwocie 100 zł? Witaminy itd.
Później za to może ilość pieluch spada, ale inne wydatki rosną znacząco. Dobre buty co 2-3 miesiące, ubrania, mleko, nie mówiąc już o zabawkach dla takiego 2 latka. Trzeba też w domowym budżecie uwzględnić, że dzieci chorują więc co jakiś czas dochodzi też koszt często prywatnych wizyt u lekarza i leków. 400-500 zł to całkiem realna suma.
Koszt witamy k+d i D to około 30 zł/m-c. Ja od początku na pieluchy wydawałam około 100 zł (pampersy, dada).
Na "dobre" buty mnie nie stać, więc kupuję to, co tańsze (niestety, chciałabym kupić Emele czy inne Ecco, ale są poza moimi możliwościami finansowymi, szczególnie, że but do wymiany jest średnio co 3 miesiące).
Kosztów żywienia nie liczę, zamiast gotować osobno dla dziecka zmieniłam nasze nawyki żywieniowe więc problem z głowy. (pomijam mleko czy kaszki jeśli dziecko pije/je)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 20:01   #822
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Koszt witamy k+d i D to około 30 zł/m-c. Ja od początku na pieluchy wydawałam około 100 zł (pampersy, dada).
Na "dobre" buty mnie nie stać, więc kupuję to, co tańsze (niestety, chciałabym kupić Emele czy inne Ecco, ale są poza moimi możliwościami finansowymi, szczególnie, że but do wymiany jest średnio co 3 miesiące).
Kosztów żywienia nie liczę, zamiast gotować osobno dla dziecka zmieniłam nasze nawyki żywieniowe więc problem z głowy. (pomijam mleko czy kaszki jeśli dziecko pije/je)
Pomijam mleko? Większość dzieci chyba je pije jednak Po roku już większość. Dobre buty to niekoniecznie ecco, raczej zimowych butów za 20 zł nie kupisz. A do tego kombinezon itd. Co miesiąc coś trzeba kupić.
A zabawki, książki, wyjście do zoo, na koncert? Nie samym chlebem człowiek żyje...Chyba trzeba patrzeć bardziej długofalowo planując potomka, na niemowlęctwie wychowywanie dziecka się nie kończy.
Poza tym , ciężko przewidzieć czy dziecko nie będzie miało np. alergii, a wtedy koszty rosną znacząco...
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:43   #823
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, może 100 zł to przesadziłam jeśli ktoś chce kupić lepsze pieluchy, ale tak 250 to max, to koszt 3 paczek pampków orygianlnych po 104 sztuki w paczce są w rozm. 1.

Butów też nie kupuję co 2-3 miesiące, mojej córce tak szybko stopy nie rosną, tej zimy ma buty zimowe z ubiegłego roku Syn nie używa jeszcze butów A co do zabawek, u mnie te sprawy załatwiają dziadkowie i tak mam nadmiar.

Owszem, jak ktoś chce to może i wydać 1500 zł na miesięczne utrzymanie dziecka. U mnie największy budżet obecnie pochłaniają leki dla dzieci, nie ubrania czy inne pierdoły.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
Należy prosić o receptę na wit. D (devikap krople) wtedy ma się na ponad rok zapas za kilka złotych. Nie dajcie się tak naciągać lekarzom i aptekarzom.
Stary 2014-01-16, 22:44   #824
_vixen_
Zakorzenienie

Ja też butów co dwa miesiące nie kupuje.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:58   #825
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
e tam, devikap 4zł kosztuje, a wit. K podajesz tylko 3mce. Mnie w ogóle w aptece dała pani za darmo bo coś tam kupowałam innego, spytałam o wit. K, a ona pyta, do kiedy mamy brać - bo może mi dać, ale termin się kończy (wówczas za jakieś 3mce się kończył). No to dostałam zapas

Pieluchy - Dada lub BabyDream, czasem pomarańczowe pampersy w promocji fajnie wychodziły, koszt. ok 200zł miesięcznie za noworodka, teraz... a bo ja wiem? paczka na tydzień (rozmiar 4-4+) to koszt ok. 120zł w sumie.

Żywienie też różnie (ja tu o młodszej tylko piszę, roczniaczce), czasem z nami, a czasem, gdy nie mam czasu gotować, słoiczek, ma tez kilka swoich ulubionych które po prostu jej kupuję typu barszcz ukraiński.

Buty - niechodząca jeszcze, natomiast starsza ma zimowe z zeszłego roku i są dobre (kupowane w lildu, koszt 40zł). Kurtki - używki, na all też z zeszłęgo roku bo moja drobnica i zeszloroczna kurtka okazała się za wielka, 30zł to było, w tym roku dokupiłam jeszcze jedną w tej samej chyba cenie, młodsza - cocodrillo w doskonałym stanie za 25zł, kombinezon z SH w tej samej cenie + 2 kombinezony otrzymane po synu koleżanki, ale wielkie :d choć niby pasujący rozmiar. No to czekają. Ogólnie 80% ubrań z SH (prócz rzecz jasna bielizny).

Cytat:
Pomijam mleko? Większość dzieci chyba je pije jednak Po roku już większość. Dobre buty to niekoniecznie ecco, raczej zimowych butów za 20 zł nie kupisz. A do tego kombinezon itd. Co miesiąc coś trzeba kupić.
A zabawki, książki, wyjście do zoo, na koncert? Nie samym chlebem człowiek żyje...Chyba trzeba patrzeć bardziej długofalowo planując potomka, na niemowlęctwie wychowywanie dziecka się nie kończy.
Poza tym , ciężko przewidzieć czy dziecko nie będzie miało np. alergii, a wtedy koszty rosną znacząco...
Jak wyżej - używki, buty naprawdę różnie, u starszej o tyle problem, żę BARDZO niewiele pasuje, bo szczuplutka noga. Jedne z nielicznych pasujących to niedrogie bobbie shoes z Deichmanna
książki - kupuję i nowe, i używane (zwłaszcza gdy nie ma wznowień) i biblioteka i koleżanki dzieciate - wymiana zabawki - poluję na okazję, coś większego kupuję z jedną babcią na spółę, a o prezentach myślę kilka mcy naprzód - bo wiadomo że coś tam będzie trzeba wymarzonego kupić ale dodatek typu książki, gry, układanki - spokojnie mogę brać wcześniej i chomikować. I też szukam okazji.

Wyjścia - różnie, zdaję sobie sprawę, że na razie to cenowo jeszcze ok, więcej zacznie się dopiero...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 23:06   #826
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Wit D na receptę to koszt 5zł na pół roku.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 23:14   #827
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Wit D na receptę to koszt 5zł na pół roku.
Te podstawowe to groszowy koszt, ale jak ktoś chce podawać tran, jakieś inne suplementy, to one potrafią kosztować.
Witaminy w ciąży, czy w ogóle jakieś centrum, nie centrum, to już spory wydatek.
Inna sprawa, czy niezbędny. Chociaż te ciążowe oczywiście zażywam, bo lekarze zalecili.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2014-01-16 o 23:15 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 23:28   #828
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Te podstawowe to groszowy koszt, ale jak ktoś chce podawać tran, jakieś inne suplementy, to one potrafią kosztować.
Witaminy w ciąży, czy w ogóle jakieś centrum, nie centrum, to już spory wydatek.
Inna sprawa, czy niezbędny. Chociaż te ciążowe oczywiście zażywam, bo lekarze zalecili.
No właśnie ja czy brałam, czy nie wyniki miałam takie same, czyli lekka anemia i ogólnie kobita wyniszczona życiem Także ja tylko kwas fiolowy w sumie pilnowałam, a resztę witamin to jak mnie naszło, to brałam

Tran dawałam dopiero mojej 3-latce, ale guzik to dało, tak samo choruje jak i bez tego a tak to tylko wit. D im daję i jak chorują to wit. C.
Stary 2014-01-17, 18:24   #829
agabejbe
BAN stały

koszt wyprawki zależy od tego czy stawiasz bardziej na cenę czy jakość, bo jednak za lepsze rzeczy trzeba troszkę więcej zapłacić. Ja już w ciąży zaczełam powoli kupywać akcesoria i mebelki do pokoiku i bardzo nie odczułam wydatków
Stary 2014-01-17, 18:44   #830
lutien
Wtajemniczenie

Ale z drugiej strony, jak dziecko alergik to często ciężko zamknąć się w kwocie 500zł/mc...
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 18:54   #831
agabejbe
BAN stały

ja jestem alergikiem, i moje dziecko też, i potwierdzam że koszt utrzymania, i koszty wyprawki są większe niż przeciętnego bobasa. Np jednym z dylematów jakie miałam to wybór pościeli by nie uczulała, ostatecznie wybrałam pościel feretti bo z tego co czytałam na forach to była najbardziej polecana, i faktycznie sprawdza się ok. Ale np później przy wprowadzaniu kaszek musiałam uważać.
Stary 2014-01-17, 22:24   #832
żurawinka
Zakorzenienie

Podoba mi się wyliczenie Klarissy i zupełnie się z nią zgadzam
Dodam tylko że tego że dziecko będzie alergikiem nie przewidzisz niestety, koszty są większe zanim człowiek nie dowie na co dziecko jest uczulone lecą badania ( często odpłatnie), kremy itd. Z drugiej strony jeśli dziecko jest na refundowanym mleku koszty są małe.

Pytanie jeszcze czy wszystko co najlepsze jest zawsze najdroższe i najzdrowsze
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 00:14   #833
Klarissa
Zakorzenienie

Moja córka miała nietolerancje pokarmowe i synek z tego co widzę, też zmierza w tym kierunku i jedyny wyższy koszt to mleko modyfikowane jeśli się nie ma go na receptę. Sporo kosztują też kremy dla małych alergików by zaleczyć skutki alergii. Pozostałe rzeczy są raczej bez zmian. Po rozszerzeniu diety trzeba gotować dziecku trochę inaczej, ale to nie jest równoznaczne z tym, że dużo drożej.

Co do relacji cena do jakości wcale nie jest tak, że drogie = dobre. Ja np. używam dla dzieci kosmetyków babydream z rossmanna, są tanie i bardzo dobrej jakości nawet dla maluchów z problemami skórnymi.

Trzeba po prostu interesować się tematem, jest bardzo dużo dostępnych produktów dla dzieci, przy tak dużym wyborze spokojnie można kupować rzeczy tanie i dobrej jakości.
Stary 2014-01-18, 08:46   #834
lutien
Wtajemniczenie

Leki, maści, emolienty, specjalny proszek, jedzenie o wiele droższe (bo niestety już kurczak odpada, wędliny te z górnej półki albo robione samemu, słodycze też robione w domu, gotowanie od podstaw bez gotowców). No faktycznie wydatki prawie jak zdrowe dziecko...
(Katharine Hadley )

Stary 2014-01-18, 10:15   #835
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Leki, maści, emolienty, specjalny proszek, jedzenie o wiele droższe (bo niestety już kurczak odpada, wędliny te z górnej półki albo robione samemu, słodycze też robione w domu, gotowanie od podstaw bez gotowców). No faktycznie wydatki prawie jak zdrowe dziecko...
Wiadomo przecież, że stopień nasilenia dolegliwości może być zróżnicowany. Jak dziecko jest uczulone silniej to i koszt wzrasta.
Ja nie mam żadnych alergii, mąż też, w rodzinie nikt nie ma, mam nadzieję, że dziecko będzie wolne od tego cholerstwa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-18, 14:43   #836
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat w proszku dla dzieci piorę od kilku lat, zaczęłam nie mając jeszcze dzieci ponieważ inne proszki mnie uczulały, a jedzenie "z wyższej półki" też kupuję od dawna, więc dla mnie to nie jest wyższy koszt, tutaj jest bez zmian, a przygotowywanie większości rzeczy samemu obniża koszt a nie podnosi - to tak w mojej ocenie przynajmniej.
Stary 2014-01-18, 15:49   #837
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
No prawie tak Kurczak od czasu do czasu nie jest taki zły, chleb i wędlinę można zrobić samemu, emolienty to wg mnie drogie gów...ko za które się przepłaca i nie działa , proszek dla wszystkich Vizir sensitive i jest ok, słodycze - naprawdę są niezbędne? Gotowanie od podstaw bez gotowców? dla mnie po prostu gotowanie, nie wiem jakie masz gotowce na myśli. Kosmetyki Babydream, dziś kupiłam chusteczki Auchan z polecenia Sroki i też jest dobrze.
W porównaniu do dziecka które ma nadmiar najnowszych ciuchów, buty ecco i kąpie się w emolientach mimo że nie musi ( plus kremiki j&j na wszelki wypadek) to wypadamy o niebo lepiej w oszczędzaniu
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 18:44   #838
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
No prawie tak Kurczak od czasu do czasu nie jest taki zły, chleb i wędlinę można zrobić samemu, emolienty to wg mnie drogie gów...ko za które się przepłaca i nie działa , proszek dla wszystkich Vizir sensitive i jest ok, słodycze - naprawdę są niezbędne? Gotowanie od podstaw bez gotowców? dla mnie po prostu gotowanie, nie wiem jakie masz gotowce na myśli. Kosmetyki Babydream, dziś kupiłam chusteczki Auchan z polecenia Sroki i też jest dobrze.
W porównaniu do dziecka które ma nadmiar najnowszych ciuchów, buty ecco i kąpie się w emolientach mimo że nie musi ( plus kremiki j&j na wszelki wypadek) to wypadamy o niebo lepiej w oszczędzaniu
A moja córa musi się kąpać w emolientach i sam koszt tego specyfiku to 100zł/mc.
Słodycze nie są niezbędne, ale ja akurat lubię, jem czasem, więc staram się coś raz w tyg choć coś upiec.

A był jeszcze taki okres, że córa jadła jedynie kozi nabiał - 2zł/mały kubeczek, ser, masło też kilka razy droższe.
(Katharine Hadley )

Stary 2014-01-20, 08:55   #839
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
A moja córa musi się kąpać w emolientach i sam koszt tego specyfiku to 100zł/mc.
Słodycze nie są niezbędne, ale ja akurat lubię, jem czasem, więc staram się coś raz w tyg choć coś upiec.

A był jeszcze taki okres, że córa jadła jedynie kozi nabiał - 2zł/mały kubeczek, ser, masło też kilka razy droższe.
można kupić bardzo dobre emolienty duuużo taniej...

np z serii emolium..ok za zestaw szampon, olejek do kąpieli (400ml) plus krem zapłacisz ok 100zł ale dla jednego dziecka taki zestaw wystarczy na minimum 3mce..

a są i takie gdzie te 3 podstawowe kosmetyki kupisz jeszcze taniej

a posiadająć chociaż min umiejętność czytania składów zorientujesz się że te najdroższe mają najbiedniejsze składy

wypiek domowych ciastek czy ciasta biorąc pod uwagę porcję jaka wyjdzie to nie jest większy wydatek niż sklepowe
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 11:38   #840
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
można kupić bardzo dobre emolienty duuużo taniej...

np z serii emolium..ok za zestaw szampon, olejek do kąpieli (400ml) plus krem zapłacisz ok 100zł ale dla jednego dziecka taki zestaw wystarczy na minimum 3mce..

a są i takie gdzie te 3 podstawowe kosmetyki kupisz jeszcze taniej

a posiadająć chociaż min umiejętność czytania składów zorientujesz się że te najdroższe mają najbiedniejsze składy

wypiek domowych ciastek czy ciasta biorąc pod uwagę porcję jaka wyjdzie to nie jest większy wydatek niż sklepowe
Hehe - Emolium 3-fazowy olejek do kąpieli kosztuje 22zł/200ml. Do kąpieli wlewasz 25ml, czyli 1op starcza na 8 dni. Akurat ten preparat daje radę przy wysypce u Niki, więc musimy go stosować ok pół miesiąca. Drugie pół używamy zwykłej emulsji do kąpieli z emolium, która starcza na 16 dni. Tak więc na samą emulsję wychodzi 66zł/mies.
Oczywiście są dziecki, które mimo azs mogą się kąpać w czymkolwiek, ale są też dzieci, które muszą używać jeszcze droższych kosmetyków

I koniec OT, bo to wątek o wyprawce a nie miesięcznym utrzymaniu atopowca/alergika.

Akurat sama wyprawkę teraz robię i jestem załamana: 1500zł a mam praktycznie większość ciuszków. To moja lista:
wozek 240
lozeczko 150
szafka 350
rożek 2szt 35
przewijak 50
pokrowiec na przewijak 2szt 20
pieluchy tetrowe 10szt 30
pampersy 50
wanienka 30
aspirator do noska 45
proszek do prania 30
butelki i smoczki 40
smoczki uspokajajace 20
laktator 100
wkładki laktacyjne 20
masc na brodawki 20
rogal do karmienia 40
podkłady seni 40
podpaski 20
majtki siateczkowe 10
jakies ubranka dla dziecka 50
parasolka, moskitiera, folia p-deszczowa 150
steryliozator 70
wkladka dla noworodka do fotelika 50
przescieradla do lozeczka 2szt 35
(Katharine Hadley )

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości