Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-15, 00:41   #2641
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez greta_s Pokaż wiadomość
Jutro kupię, bo ciągle zapomniałam i spróbuję się też polubić z łososiem, to jedyna ryba, którą jestem w stanie zjeść, poszukam jakiegoś fajnego przepisu.

A mam pytanie jeszcze co do mąki ? jaka jest najlepsza ?
Zamieniłam już jasny makaron na razowy, biały ryż na brązowy, ale nie wiem co z mąką a mam chrapke na nalesniki
Mąka najlepsza pełnoziarnista, jak wszystko inne Niestety nie wszędzie dostępna. Chyba w realu i w polo mają.

Znalazłam przepis na..naleśniki bez mąki, aż wierzyć się nie chce, że coś takiego się nie rozpadnie, muszę spróbować w każdym razie http://nizgruchynizpietruchy.blogspo...-bez-maki.html
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-15, 16:58   #2642
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fitnella Pokaż wiadomość
Jeśli nie przepadasz za warzywami (a w zimie szczególnie nie polecam sałatek bo wychładzają organizm), polecam Ci warzywa gotowane z dowolną ilością przypraw. Zobaczysz, że zmienisz zdanie na temat warzyw, bo będą smaczne i zrobione tak jak masz na to ochotę. Polecam również więcej orzechów, bo są doskonałe jeśli chodzi o dietę. Tylko nie przesadzaj z ilością, mała garść dziennie, jako przekąska wystarczy
Powodzenia!
Że co? Co to znaczy że sałatka wg.,Ciebie wychładza organizm? Od jakiś 3 miesięcy jem codziennie sałatkę i jakoś nie zauważyłam.... A jedzenie surowych warzyw jest znacznie bardziej odżywcze niż jedzenie gotowanych - bo część witamin gnie pod wpływem temperatury, czy też po prostu wygotowuje się do wody
Stary 2014-01-15, 20:54   #2643
Famijana
Raczkowanie

.

Edytowane przez Famijana
Czas edycji: 2014-01-15 o 21:00
Famijana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 09:24   #2644
fitnella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Że co? Co to znaczy że sałatka wg.,Ciebie wychładza organizm? Od jakiś 3 miesięcy jem codziennie sałatkę i jakoś nie zauważyłam.... A jedzenie surowych warzyw jest znacznie bardziej odżywcze niż jedzenie gotowanych - bo część witamin gnie pod wpływem temperatury, czy też po prostu wygotowuje się do wody
Ja nie jadam zimnych produktów, ponieważ zostało stwierdzone, iż wyziębiają ciało. Owszem, po zjedzeniu sałatki nie będziesz czuć zimna (nie w tym sensie o tym piszę) ale Twój organizm będzie musiał się ogrzać, dlatego automatycznie sięgnie do zasobów tkanki tłuszczowej, a w efekcie spali większą ilość kalorii. Wbrew pozorom, wcale przez to nie schudniesz! Bo jeśli organizm straci zbyt wiele swojego paliwa, znacznie szybciej odczujesz ssanie w żołądku. By szybko zaspokoić głód, sięgniesz po jakąś przekąskę i nadrobisz kalorie z nawiązką. Tylko o to mi chodziło. Pozdrawiam!
Stary 2014-01-16, 10:38   #2645
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie jadam zimnych produktów, ponieważ zostało stwierdzone, iż wyziębiają ciało. Owszem, po zjedzeniu sałatki nie będziesz czuć zimna (nie w tym sensie o tym piszę) ale Twój organizm będzie musiał się ogrzać, dlatego automatycznie sięgnie do zasobów tkanki tłuszczowej, a w efekcie spali większą ilość kalorii. Wbrew pozorom, wcale przez to nie schudniesz! Bo jeśli organizm straci zbyt wiele swojego paliwa, znacznie szybciej odczujesz ssanie w żołądku. By szybko zaspokoić głód, sięgniesz po jakąś przekąskę i nadrobisz kalorie z nawiązką. Tylko o to mi chodziło. Pozdrawiam!
Też czytałam kiedyś o wychłądzających i rozgrzewajacych posiłkach To chyba prawda
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 12:50   #2646
greta_s
Raczkowanie

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ? a jaki do pieczywa ? Podobno pieczywo smarowane awokado jest smaczne i zdrowe, prawda to ?
greta_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 13:00   #2647
Agnieszka987
Zakorzenienie

Dot.: Silownia a odzywianie???

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
tluszcze zwierzece skladaja sie w blisko polowie z nienasyconych, ale sa to wtedy glownie jednonienasycone i w mieszance z nasyconymi sa stabilne, nie utleniaja sie

natomiast oleje roslinne, ktore przechpdza szereg procesow chemicznych, sa tez glownie tzw omega -6 ktore sa bardzo prozapalne i omega-3... obie omegi sa bardzo niestabilne i czesto zjada sie je juz utlenione... a takie sa szkodliwe dla zdrowia
Ale tłuszcze wielonienasycone występują w orzechach, rybach, olejach, ziarnach. Omega 6 i 3 muszą być dostarczane z pozywieniem bo organizm sam ich nie wytwarza. Tłuszczem jednonienasyconym jest np. tez oliwa z oliwek- dobrze przechowywana nie jest utleniona. Podobno brak omega 6 i 3 powodują suchość skóry, zwieksza się podatność na stany zapalne stawów, cukrzycy, astmę...

Do smażenia nie poleca się np. masła, a olej...

Dietetycy zalecają tłuszcze roślinne, ewent. masło (zalezy dla kogo), ryby, ale nie znalazłam jeszvze takiego który by polecał smalec

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ? a jaki do pieczywa ? Podobno pieczywo smarowane awokado jest smaczne i zdrowe, prawda to ?
Podobno nierafinowany olej/oliwa do sałatek, a rafinowany do smażenia.

Edytowane przez Agnieszka987
Czas edycji: 2014-01-16 o 13:04

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 13:01   #2648
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
"Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze."

można na nim smażyć i podobno smarować również pieczywo chociaż nigdy nie próbowałam

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 13:02   #2649
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
"Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze."

można na nim smażyć i podobno smarować również pieczywo chociaż nigdy nie próbowałam

ale na rafinowanym czy nie?
Stary 2014-01-16, 13:06   #2650
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
ale na rafinowanym czy nie?
te informacje gdzieś przeczytałam, ale o tym nie było mowy, tylko, że w sprzedaży mamy do czynienia z rafinowanym

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2014-01-16, 13:35   #2651
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
te informacje gdzieś przeczytałam, ale o tym nie było mowy, tylko, że w sprzedaży mamy do czynienia z rafinowanym
ok , ale przecież tez są dostepne nierafinowane

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 15:25   #2652
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tłuszcze wielonienasycone występują w orzechach, rybach, olejach, ziarnach. Omega 6 i 3 muszą być dostarczane z pozywieniem bo organizm sam ich nie wytwarza. Tłuszczem jednonienasyconym jest np. tez oliwa z oliwek- dobrze przechowywana nie jest utleniona. Podobno brak omega 6 i 3 powodują suchość skóry, zwieksza się podatność na stany zapalne stawów, cukrzycy, astmę...

Do smażenia nie poleca się np. masła, a olej...

Dietetycy zalecają tłuszcze roślinne, ewent. masło (zalezy dla kogo), ryby, ale nie znalazłam jeszvze takiego który by polecał smalec

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Podobno nierafinowany olej/oliwa do sałatek, a rafinowany do smażenia.
Omeg generalnie jest dosc w swiezych warzywach, miesie i jajkach

Nie wiem, czy masz jakies problemy skorne, ale ja cierpialam na atopowe zapalenie skory i uwierz, ze zalecenia lekarzy i dietetykow niewiele dawaly... po wszelkich olejach mialam bole zoladka, po jakichkolwiek orzechach wysypki alergiczne
A jak to odstawilam i zaczelam jesc np boczek, to takich incydentow nie mialam

Zreszta co tu duzo mowic, proces produkcji olejow roslinnych, nawet jesli nierafinowane, to musza przejsc przez etapy filtrowania, czyszczenia, ekstrakcji i oddzielania od innych szkodliwych i nieporzadanych substancji
A jak sie produkuje omege z ryb, to nawet boje sie myslec

A wielonienasycone kwasy tluszczowe organizm ludzki produkuje sam uwalniajac je z naszej tkanki tluszczowej

A do smazenia nie powinno uzywac sie tluszczy... a juz z pewnoscia nie olejow, ktore podczas podgrzewania tworza tzw trans tluszcze (o ile juz nimi nie sa w butelkach) I utleniaja sie (o ile juz takie nie wychodza z butelki)... a takie sa juz trujace, moze nie natychmiast, tylko zatruwaja organizm toksynami

Co do kokosowego nie jestem pewna
Stary 2014-01-16, 16:19   #2653
Paulinka675
Zakorzenienie

no na czymś trzeba smażyć

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2014-01-16, 18:31   #2654
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem szczerze że nieco pokrętna to teoria Jak mój organizm nie będzie odczuwać zimna to czemu ma sie ogrzewać? A nawet jeśli to chyba w dietowaniu chodzi o utratę tkanki tłuszczowej? A z pogrubionym już kompetentnie się nie zgadzam, proponuje żebyś poczytała o zależności IG jedzenia do odczuwania głodu, warzywa jako posiadające niskie IG będą wyrównywać poziom cukru we krwi przez co nie powodują właśnie napadów głodu

Cytat:
Też czytałam kiedyś o wychłądzających i rozgrzewajacych posiłkach To chyba prawda
W takim sensie jak koleżanka wyżej? czy w taki ze lody chłodzą a np. dodatek pieprzu cayenne rozgrzewa?

Cytat:

Ja próbowałam Mi się podobało, choć taki nierafinowany olej kokosowy IMHO nie do wszystkiego pasuje, ale na pewno z warzywami się nie gryzie
Stary 2014-01-16, 23:06   #2655
greta_s
Raczkowanie

A gdzie kupic ten olej kokosowy ? i jaka cena ?
greta_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 08:26   #2656
Karolinasdz
Raczkowanie

Cytat:
Ja kupowałam w kuchniach świata po 8 zł, ale był przeceniony. Bardziej się opłaca kupić większe opakowanie za 50, wtedy można używa i do kuchni i na ciało i spokojnie na długo starczy

https://www.facebook.com/pages/Feel-...266639?fref=ts fanpage mojego bloga

https://www.facebook.com/handcrafted_pl-101844181367403 Moja strona z rękodziełem - kartki i upominki dla bliskich od serca!
Karolinasdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 08:33   #2657
fitnella
Raczkowanie

Cytat:
Polecam sklepy ze zdrową żywnością
Stary 2014-01-17, 14:32   #2658
dezett
Zadomowienie

Jeśli przerwa między posiłkami wynosi więcej niz zazwyczaj (np 5h/6h zamiast 3h czy 4h ) i przez to wiemy, ze jeden posilek nam "umknie" (np obiad przesunie sie w miejsce podwieczorku) to: czy na ten "opóźniony" posilek, nalezy zjesc "więcej" aby uzupełnić braki kaloryczne z tego, ktory "uciekł"? Dzięki za odpowiedź
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 18:05   #2659
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
Jeśli przerwa między posiłkami wynosi więcej niz zazwyczaj (np 5h/6h zamiast 3h czy 4h ) i przez to wiemy, ze jeden posilek nam "umknie" (np obiad przesunie sie w miejsce podwieczorku) to: czy na ten "opóźniony" posilek, nalezy zjesc "więcej" aby uzupełnić braki kaloryczne z tego, ktory "uciekł"? Dzięki za odpowiedź
a jesteś wtedy głodna? Bo jesli ja jestem, to jem. Zwykle jestem
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 19:07   #2660
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie jem wtedy więcej tzn dwóch porcji kcal zamiast tego opuszczonego. To znaczy świadomie nie jem ale zazwyczaj w takiej sytuacji mam nieuzasadnione rzuty wieczorem na niedozwolone jedzenie i podjadam coś tam. Więc żeby tego uniknąć, (a niestety nie zawsze udaje się jeść co przepisowe trzy godziny) wożę ze sobą orzechy albo coś, co zabije głód podczas tego opuszczonego posiłku, a nie jest jakimś badziewiem żywieniowym. Wtedy unikam rzucania się wieczorem albo na podwójne porcje albo na ciągłe krążenie wokół lodówki i ciągoty do czegoś tam
Stary 2014-01-17, 21:21   #2661
Paulinka675
Zakorzenienie

nie należy dopuszczać do takiej przerwy, jesteś potem bardziej głodna i na raz przyjmiesz więcej kalorii albo pozwolisz sobie zjeść coś niezgodnego z dietą

jak jestem na mieście i czuję głód, to kupuję jeden z tych produktów: banan, pełnoziarnista bułka + kabanos, bułka lub jogurt naturalny, gorzka czekolada powyżej 70% i wtedy jem jeden dwa listki

u nas nie ma czegoś takiego ale będąc w londynie kupowałam małą mieszankę migdały+rodzynki i to dodawałam do jogurtu greckiego

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2014-01-17 o 21:23
Stary 2014-01-17, 23:11   #2662
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
nie należy dopuszczać do takiej przerwy, jesteś potem bardziej głodna i na raz przyjmiesz więcej kalorii albo pozwolisz sobie zjeść coś niezgodnego z dietą

jak jestem na mieście i czuję głód, to kupuję jeden z tych produktów: banan, pełnoziarnista bułka + kabanos, bułka lub jogurt naturalny, gorzka czekolada powyżej 70% i wtedy jem jeden dwa listki

u nas nie ma czegoś takiego ale będąc w londynie kupowałam małą mieszankę migdały+rodzynki i to dodawałam do jogurtu greckiego
Ale jest duży wybór podobnych mieszanek, np studencka
Stary 2014-01-18, 01:51   #2663
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Ale jest duży wybór podobnych mieszanek, np studencka

wiem wiem ale mają duże opakowania i nie kupisz ich sobie spontanicznie na mieście i nie zjesz, znaczy możesz tylko potem tachać resztę opakowania nie mając klipsa żeby je zamnąć itd, chyba ze w samochodzie wozić

ja chyba zacznę tak robić, a już na pewno plastikowe sztućce schowam do półki

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2014-01-18, 01:56   #2664
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
wiem wiem ale mają duże opakowania i nie kupisz ich sobie spontanicznie na mieście i nie zjesz, znaczy możesz tylko potem tachać resztę opakowania nie mając klipsa żeby je zamnąć itd, chyba ze w samochodzie wozić

ja chyba zacznę tak robić, a już na pewno plastikowe sztućce schowam do półki
Ja tak robię właśnie, wożę w samochodzie i orzechy i jogurt jakiś, a ostatnio nawet łyżeczkę i w przerwach albo stojąc w korkach podjadam Choć taką torebkę z orzechami typu 100g czy 150 to w sumie bez problemu można tachać nawet w torebce aby uchronić się od głodowania przez 8 czy ile tam godzin w ciągu dnia

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-01-18 o 02:02
Stary 2014-01-18, 17:21   #2665
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
Omeg generalnie jest dosc w swiezych warzywach, miesie i jajkach

Nie wiem, czy masz jakies problemy skorne, ale ja cierpialam na atopowe zapalenie skory i uwierz, ze zalecenia lekarzy i dietetykow niewiele dawaly... po wszelkich olejach mialam bole zoladka, po jakichkolwiek orzechach wysypki alergiczne
A jak to odstawilam i zaczelam jesc np boczek, to takich incydentow nie mialam

Zreszta co tu duzo mowic, proces produkcji olejow roslinnych, nawet jesli nierafinowane, to musza przejsc przez etapy filtrowania, czyszczenia, ekstrakcji i oddzielania od innych szkodliwych i nieporzadanych substancji
A jak sie produkuje omege z ryb, to nawet boje sie myslec

A wielonienasycone kwasy tluszczowe organizm ludzki produkuje sam uwalniajac je z naszej tkanki tluszczowej

A do smazenia nie powinno uzywac sie tluszczy... a juz z pewnoscia nie olejow, ktore podczas podgrzewania tworza tzw trans tluszcze (o ile juz nimi nie sa w butelkach) I utleniaja sie (o ile juz takie nie wychodza z butelki)... a takie sa juz trujace, moze nie natychmiast, tylko zatruwaja organizm toksynami

Co do kokosowego nie jestem pewna
Ok no jak uważasz

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
W takim sensie jak koleżanka wyżej? czy w taki ze lody chłodzą a np. dodatek pieprzu cayenne rozgrzewa?
W sensie jak powyzej Np. kasze, pieczone jabłko maja własciwosci rozgrzewajace, a jabłko świeże czy owoce południowe (pomarancze, mandarynki) mają podobno właściwości wychładzajace, które niejako przydają się dla organizmu w upałach normalnych w cieplejszym klimacie.
Stary 2014-01-18, 19:50   #2666
hsarc
Przyczajenie

Czy ktoś mi powie co jest takiego złego w słodyczach, że często dziewczyny na forach traktują ich jedzenie jak grzech. A przecież to przemysł wart jakieś setki miliardów na świecie, nie mówiąc o cukierniach.
hsarc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 23:07   #2667
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hsarc Pokaż wiadomość
Czy ktoś mi powie co jest takiego złego w słodyczach, że często dziewczyny na forach traktują ich jedzenie jak grzech. A przecież to przemysł wart jakieś setki miliardów na świecie, nie mówiąc o cukierniach.
jak chcesz być gruba i mieć cellulit to sobie jedz

McDonald ile ma restauracji na świecie - czemu nie, wcinajmy codziennie

ja sobie całkowicie nie odmawiam słodyczy, wcześniej miałam ustalone, że jem raz w miesiącu coś słodkiego, ale tyle, żeby zaspokoić psychikę, np kilka batoników, albo 3 ciastka z cukierni, po kilku miesiącach skończyło się to jakimś niedocukrzeniem i poczułam się bardzo źle, senna i bez sił, bałam się, ze zemdleje ledwo dojechałam do sklepu po coś słodkiego, teraz pozwalam sobie 2 razy w miesiącu na słodycze, a w międzyczasie piję raz w tygodniu kakao z cukrem, jem banany z masłem orzechowym praktycznie codziennie i gorzką czekoladę z jak największą zawartością kakao

znalazłam też w necie przepisy z deserami dla sportowców i niebawem spróbuję coś przyrządzić

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 00:28   #2668
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hsarc Pokaż wiadomość
Bo cukru jest i tak aż za dużo w innych produktach (owoce chociażby, jogurty smakowe, muesli, kaszki i full innych, które w sumie także można uznać za słodycze ), po co dodatkowo w siebie ten cukier pakować? Szkoda tylko, że takie pyszne są słodycze

A ja cały czas próbuję nauczyć się podchodzić racjonalnie do słodyczy, czyli raz na jakiś czas coś tam, niestety bez skutku bo nie umiem skończyć na jednym ciasteczku czy jednej kostce czekolady toteż jedynym wyjściem jest całkowite wycięcie ich z jadłospisu

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-01-19 o 00:32
Stary 2014-01-19, 00:31   #2669
dezett
Zadomowienie

czego objawem mogą byc niesamowite zachcianki na: ostre, kwasne i % ?
slodycze i sól moga dla mnie nie istniec!
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 00:33   #2670
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
czego objawem mogą byc niesamowite zachcianki na: ostre, kwasne i % ?
slodycze i sól moga dla mnie nie istniec!
Ciąży
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości