|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Musiałabyś się zorientować ile faktycznie by Ci to pochłaniało czasu, na pewno nie mało. Pewnie byś musiała uzgodnić to również w pracy, bo czasem te zajęcia to jest np.w tygodniu tylko 6h danego dnia, niby mało, ale ciężko pogodzić z pracą. I czy doktorat w Twojej branży jest 'dobrze postrzegany'? W mojej raczej nie ![]()
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-01-17 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#633 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam znajomą w obecnej pracy, która robi doktorat, ma mało czasu. I właśnie tego się obawiam. Mam dziecko, niedługo też męża i nie chcę zaniedbywać stosunków rodzinnych. Jednak doktorat kusi, kusi ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44665656]Uważam tak samo. Bezsensowne wymagania, które niepotrzebnie utrudniają, a nic nie wnoszą.[/QUOTE] Często nawet od sprzątaczek się wymaga języków obcych. To jest już bezmózg, a nie pracodawca. (Wybaczcie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#634 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zawsze możesz doktorat trochę odłożyć w czasie ![]()
![]() |
#635 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
- dlaczego z wykształceniem pedagogicznym uderzam w sprzedaż (baba się zapytała czy dlatego że to ostatnia deska ratunku ![]() Pytam z ciekawosci ![]()
![]() |
#636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Raczkowanie
|
mam głupie pytanie myślicie, że opłaca się wysłać cv w sobotę? bo mam głupie wrażenie, że zostanie zasypane innymi w sumie w inny dzień tez tak może być
#638 | ||
Raczkowanie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#639 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja wysyłam w weekendy i w nocy też. ![]() W sobotę warto wysyłać, bo to przecież dzień pracujący. Może trochę krócej, ale jak wyślemy teraz Cv to zawsze ktoś może je przeczytać do 14 lub 15 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#640 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#641 |
Zakorzenienie
|
mala zmiana, a jakie studia skończyłaś? Jakie masz doświadczenie zawodowe?
#642 |
maszyna, nie człowiek
|
Przeżyłam chyba najbardziej dołujący tydzień jaki się dało...
Musialam odrzucić propozycję naprawdę interesującej pracy, bo wiązała się z praktycznie natychmiastowym wyjazdem do UK na najblizszy miesiąc... A to oznaczałoby nie tylko natychmiastowe złożenie wymówienia ale i między innymi rzucenie na dobre studiów, które tak naprawdę mi tę pracę "dały", do tego miałabym też problem, bo koło naukowe zapłaciło za szkolenie na które uczęszczam i jestem związana umową... Nigdy tak nie przeżyłam tego, że muszę powiedzieć jedno słowo: "nie" :/ To było w środę. W czwartek nudności, straszny ból żołądka, dławica, zawroty głowy, zaburzenia rytmu... gdyby nie mój wiek i to że już podobne rzeczy kiedyś przezywałam to pewnie bez wahania zadzwoniłabym na pogotowie ale po lekach na serce jakoś mi "przeszło", do tego muszę znaleźć czas na chodzenie po lekarzach, bo dawno nie najadłam się takiego strachu ![]() W pracy niby jest ok, ale musiałam zamienić się biurkami i czuję się teraz strasznie "na widoku", a przez to i mniej pewnie (jak na kolokwium, nawet jak umiesz to źle się pisze, gdy prowadzący patrzy ci przez ramię na kartkę). Uczyłam też wczoraj nowe dziewczyny a w czwartek koleżankę, ale tylko utwierdziłam się, że talentu do tego nie mam za grosz ![]() Oby następny tydzień był lżejszy.
#643 |
Zakorzenienie
|
Cześć Wam wszystkim!
Podczytuję Was regularnie, kibicuję, ale jakoś nigdy się nie wkręciłam w czynny udział w tej dyskusji. Chyba to, że tutaj napisałam jest spowodowane tym, że jestem obecnie w niezłej rozsypce: wybór A, albo wybór B. Decyzję muszę podjąć do poniedziałku. Udało mi się po jakimś czasie dostać aż dwie oferty, jak na złość dwie na raz. Może któraś miałaby ochotę poczytać o ofertach które otrzymałam i doradzić ewentualnie (na PW)? ![]()
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć." |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
maszyna, nie człowiek
|
Moze napisz o jaką branżę chodzi - wtedy większa szansa, ze ktos Ci doradzi kierujac sie czyms wiecej niz intuicja
![]()
#645 |
Rozeznanie
|
Mam doswiadczenie, kilku letnie ale mam. Skonczylam administracje na UŁ.
![]() |
#646 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
maszyna, nie człowiek
|
Będą ze mną w kontakcie, a nawet jakby to będę się przypominać. Próbowano jeszcze szukać innych możliwości, ale dało się tylko przesunąć wyjazd, o 3 dni - a to stanowczo za mało. Przykro mi, bo gdyby wyjazd miał mieć miejsce miesiąc później to pojechałabym z wielkim uśmiechem na twarzy, a w tym momencie oznaczałoby to bezpowrotne rzucenie studiów na pół roku przed ich spodziewanym ukończeniem (musiałabym wracać na 5 rok... dziennie, gdybym chciała je kiedyś dokończyć...) oraz duży problem z odkręcaniem już podpisanej umowy :/
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2014-01-18 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#650 |
Zakorzenienie
|
Jedna oferta to stała praca na etacie (branża marketingowo-edukacyjna), ale nie moja branża, zarobki przyzwoite jak na początek, oczywiście umowa na okres próbny. Raczej nie mam możliwości awansu. Minus spory to taki, że daleki dojazd (dojeżdżałam już tak na studia), zmianowość (2 zmiany) plus co druga sb. No i nie do końca wiem jak będzie wyglądać moja praca.
Druga to staż półroczny (kultura), na który czekałam parę miesięcy, ale w mojej branży, tylko nie ma oczywiście gwarancji zatrudnienia. Bliżej domu, ale po skończeniu stażu będzie to już sierpień i pewnie znowu będzie taka posucha z ogłoszeniami jak w trakcie wakacji i pod koniec roku. Zarówno w pracy A jak i B miałabym przez pół roku takie same zarobki (na stażu zwracają mi koszt dojazdu więc wyrównuje się to z pracą A). Natomiast gdyby udało mi się zatrudnić w swojej branży to miałabym prawdopodobnie trochę niższe zarobki niż stypendium stażowe. No i oba miejsca pracy to w państwówkach. Na razie tyle, trochę ogólnikowo, nie chcę za bardzo się wgłębiać na forum w specyfikę branż, wolałabym na PW ewentualnie gdyby ktoś chciał poczytać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. kas taka sama 2. bliżej 3. twoja branża 4. w pracy nie masz gwarancji czy przedłużą Ci umowę 5. staz można przerwać jak znajdziesz pracę marzeń 6. będziesz miała co wpisać w cv 7. do sierpnia może się dużo wydarzyć |
|
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Zadomowienie
|
Widzę tu trochę nowych twarzy, może mi coś doradzicie?
![]() Jestem absolwentką FiR, pracuję w branży. Księgowość, kadry, płace, zus. Doświadczenie zawodowe - ok. 1,5 roku.Krótko mówiąc: to nie jest to co chcę w życiu robić. Chciałabym pozostać w branży finansowej, ale: - księgowość zupełnie mnie nie kręci, - nie lubię niczego co wiąże się z prawem i np. zmianami w przepisach; nie lubię analizować jakie zaszły zmiany np. w podatkach, w prawie pracy; nie lubię niczego szukać w ustawach, rozporządzeniach, itd. - nie lubię kontaktu z klientami ![]() - na studiach najbardziej podobały mi się takie przedmioty jak matematyka finansowa, statystyka, ekonometria. Chciałabym się uczyć, rozwijać, brakuje mi nauki. Myślę o podyplomówce, tylko nie wiem jaki kierunek wybrać ![]() Na razie z różnych względów nie planuję zmieniać pracy (tak jak pisałam wcześniej - miałam szczęście i trafiłam do fajnej firmy). Ale nie wiadomo co będzie w przyszłości i chciałabym zdobyć dodatkowe kwalifikacje... Jaki kierunek wybrać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#653 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
a) musisz się liczyć z tym, ze będąc po FiR czesto (nie zawsze, ale często) tak naprawde nie masz pojecia o ekonometrii czy statystyce takiego, by faktycznie móc używać tej wiedzy w jakiejs pracy, więc na podyplomówce liźniesz coś więcej, douczysz się, poznasz jakieś metody, ale niekoniecznie będziesz to tak naprawdę umieć (będziesz mieć wiedze bardziej odtwórczą niż twórczą) b) podyplomówki z tego zakresu to zwykle koszt ok. 6tys zł (przy czym sama szukałam w moich okolicach, moze gdzieś jest taniej) c) w Polsce ciężko o pracę, w której wiedza z zakresu ekonometrii czy statystyki była faktycznie wykorzystywana, firmy oferujące stanowiska juniorskie (mam na myśli te, gdzie nie klepiesz zwykłej księgowości jak w małej firmie) biorą ludzi jeszcze studiujących (i często powiązanych z zupelnie "niefinansowymi" dziedzinami), z kolei na te stanowiska gdzie robi się coś więcej (czyli nie np. zwykły fund accountant) biorą, przynajmniej u mnie w okolicy, matematyków (kogokolwiek nie sprawdzam na gl - trafiam na matematyka). Przynajmniej tak to wygląda w Krk, więc w takiej sytuacji wpierw szukałabym innej pracy i kierunku rozwoju a potem dobierała do tego jakąś podyplomówkę, bo niestety trochę kosztują.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2014-01-18 o 19:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#654 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do miejsca w pracy... człowiek tak bardzo się przyzwyczaja do swego miejsca, a tu takie coś. Wiem co to oznacza, ja zmieniłam w ciagu półtora roku pracy w jednej firmie tyle razy stanowisko, że powiem Ci jedno: kilka dni i się przyzwyczaisz. Nawet na widoku. I pamiętaj - kilka miesięcy i.... tu już może Cię tylko ograniczyć Twoja wyobraźnia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#655 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślałam o podyplomówce z matematyki finansowej i ubezpieczeniowej. Albo coś zw. z bankowością albo ubezpieczeniami? A może najpierw warto zrobić mgr z finansów? Zakończyłam edukację na lic. i szczerze mówiąc jakoś nie ciągnie mnie na studia magisterskie. Wolałabym uczyć się czegoś konkretnego, z jednej branży - stąd pomysł podyplomówki. Inny pomysł to studia "od początku" - lic. albo inż. na kierunku "matematyka" na politechnice albo uniwersytecie. Mam jeszcze jeden problem ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
maszyna, nie człowiek
|
Na podyplomówce nie nauczysz się razcej tyle, by faktycznie móc działać coś w matematyce finansowej i ubezpieczeniowej (nie wspominając o tym, ze pracy naprawdę z tym związanej jest jak na lekarstwo). Może i by się coś znalazło, ale tak jak pisałam, prawie na pewno będziesz mieć wtłoczone coś, co będziesz potem traktować tylko odtwórczo, a te dziedziny są raczej twórcze. Ja po lic+mgr prawdopodobnie będę się jeszcze dokształcać...
W Twoim wypadku poszukałabym chyba jakiejś naprawdę dobrej uczelni ekonomicznej i zrobiła mgr, które Cię ukierunkuje.
#657 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopiero niedawno zaczęłam myślec o kierunku "matematyka". W sumie znam jedną dziewczynę po matematyce (lic.+mgr) i bez problemu znalazła pracę, pracuje w dużej firmie, myślę, że nie narzeka na zarobki ![]() Chciałabym zacząć się dokształcać już, teraz, od semestru letniego. Nie chcę znowu czekać do października... A teraz wybór mam taki: http://www.ue.katowice.pl/jednostki/...ekrutacja.html ![]() Nie upieram się akurat przy tej matematyce i ubezpieczeniach - po prostu pomyślałam, że to może być zgodne z moimi oczekiwaniami co do charakteru pracy, tak jak pisałam w poprzednim poście... Nie wiem co robić. EDIT: Chyba wolę pracować odtwórczo niż twórczo. I co tu ze mną zrobić? ![]() Edytowane przez slonecznikow_a Czas edycji: 2014-01-19 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
maszyna, nie człowiek
|
To idź w coś nie związanego z ryzykiem takim, jakiego uczą na finansówce i ubezpieczeniówce (matmie)
![]() A jak chcesz uczyć się matmy ubezpieczeniowej/finansowej na serio a nie byle jak "byle ukończyć tak fajny kierunek" to uderzaj w PWr, UWr, UW (tu są też studia ekonomiczno-matematyczne), UJ, AGH. Nie jest sukcesem wylecieć z AGH i ukończyć matmę na UP (to taki przykład z mojego podwórka), bo w okolicznych firmach, które mają w ogóle pracę typową dla matematyków wszyscy wiedzą jakie programy są na poszczególnych uczelniach i co oraz jak dokładnie sprawdzać nim się kogoś przyjmie do pracy.
#659 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie uważam się za osobę mało ambitną, ale chyba wolę pracę odtwórczą niż twórczą. Nie przeszkadza mi wykonywanie codziennie tych samych, nudnych zadań (oczywiście o ile pensja jest odpowiednia) ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.