|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niemcy IV :)
My teraz mamy ślub, mąż brata się żeni i też się zastanawialiśmy nad prezentem i stwierdziliśmy, że kupimy im wycieczkę na podróż poślubną tylko teraz musimy się dopytać gdzie by chcieli jechać i dopytać się o wizy. Na początku mieliśmy pomysł, że zaprosimy ich do Polski i zwiedzimy razem Polskę, ale jednak stwierdziliśmy że to za dużo komplikacji, bo nie wiadomo czy A. dostanie wolne wtedy kiedy im będzie pasować i najlepiej niech spędzą ten czas razem
Dla mojego brata też chcemy wycieczkę, ale oni jeszcze nie wie dokładnie kiedy ślub, więc jeszcze mamy trochę czasu. Natomiast dla osób z dalszej strony to z prezentami różnie, zależy od młodych co akurat potrzebują.
|
#152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Czarnulko Kochana,
bardzo pięknie Cię proszę Z jednodniowym opóźnieniem, bo wczoraj wieczorem już padłam całkowicie a dzisiaj to mam chociaż w perspektywie weekend ![]() Swoją drogą dziewczyny w jeden dzień zapełniły trzy nowe strony - ja chyba nie nadążę ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Silencio obiecuje, że wszystko ci jutro ładnie wynotuje, ale to już nie dziś bo właśnie szłam spać
![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Czarnulka7891 Czas edycji: 2014-01-18 o 00:33 |
|
|
|
#154 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Słodkich snów
|
|
|
|
|
#155 |
|
Konto usunięte
|
no to tez wczesniej pisalam, wichlac´ trzeba umiec ;o) moj taaaakich sum nie odlicza bo sie moze Finansamt przyczepic i rodzicom nie chce robic w Pl klopotu. Jak bedzie za duzo to bede to obciazone VAT-em, a jemu w DE sie Finansamt przyczepi, obliczy mu ile za Mite placi, jakie ma inne wydatki i skad on w takim razie ma tyle kasy? Nam juz robili problem, nie chcieli odciagnac tej kasy, a ze moj to odciaga juz nie od dzis, to sie jakos wyjasnilo, chccieli dodatkowe papiery plus ten formularz podpisany w PL( kiedys tego nie trzeba bylo wystarczyly wyciagi z konta i kantora) i juz jest dobrze, ale zaloze sie ze jak by wieksza sume chcial to by sie przyczepili, ze osoba zarabiajaca srednia odciaga sobie taka kase to cos musi jeszcze na lewo zarabiac.
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
My w Postbanku jestesmy.
Monia koronke musze zrobic i taki mi kosztorys denstysta wystawil wiec zdebialam Tonia pojedyncze naczynko to nie wiem, jak robisz kilka jest taniej, ja mialam tez takie naczynka na dekolcie, sporo ich bylo, takie kropki, rubiniaki sie to nazywa czy jakos tak. 100-150 zl chyba zaplacilam za wszystkie
|
#157 |
|
Konto usunięte
|
a no tak za to musisz placic jak nie masz dodatkowego prywatnego ubezpieczenia. KK tego nie pokryje. Ja poki co( mimo ze oboje z chlopem mamy ubezpieczenie) to jeszcze z niego nie korzystalam. Jak na moje uzebienie to mam bardzo dobry stan, tak twierdzi moja pani stomatolog. Ja tylko ubytki robie, jesli cos na ruski rok sie zrobi i usuwam kamien, w zeszlym roku zaczelam profilaktyke przeciwparadontozowa, a za to co placic musze to profesjonalne czyszczenie i to wszystko. Jak przyjdzie do trzecich zebow to mam dodatkowe ubezpieczenie
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Silencio oto terminy:
Standardkurs: 22.1-2.7, mi, 18.00-21.00, 88 UStd, 194e Schnellkurs: 21.1-10.4, di, do, 18.00-21.00, 88 UStd, 197e 29.4-3.7, di, do , 18.00- 21.00, 64 UStd, 144e to by było na tyle jeśli chodzi o te wieczorne w VHS na Lotharstr. Sa jeszcze pod innymi adresami... ale nie wiem gdzie to jest nawet... tu masz termin dla VHS w Königin-Luise-Gymnasium na Alte Wallgasse 10... 27.1-9.4, mo, mi, 18.30-21.30, 84UStd. 188e i terminy dla Hansa-Gymnasium, Hansaring56" 28.04-2.7 , mo,mi, 18.30-21.30, 76UStd, 171e 29.4-3.7, di,do, 18.30-21.30, 60UStd, 135e A ja durna właśnie dostałąm list z VHS kiedy zajecia i w jakiej sali i okazuje sie ze ten mój kurs zaczyna sie 21.01 a nie 21.02
|
#159 |
|
Naczelny Hipster
|
Melduję, że Ich bin ein star leci na RTL
![]() Wczoraj oglądaliśmy, współlokator mówi, że nigdy tych gwiazd nie widział na oczy (a sporo telewizji ogląda
|
|
|
|
#160 |
|
Konto usunięte
|
mnie!
ja oprocz Laryssy i tam jeszcze 3 osob to reszte znalam. ta Larcia to jeszcze gorszy od Sarah Knapik, od Kübelbeker czy jak sie tam jego nazwisko pisze, ale potencjal dziewucha ma na Dschungelziecke i to wiekszy od Knapik Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2014-01-19 o 10:14 |
|
|
|
#161 |
|
Naczelny Hipster
|
Laski, ogladamy, Larissa wlasnie macala baby Krokodil
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem czy kojarzysz |
|
|
|
|
#163 |
|
Wtajemniczenie
|
nie mam tv
|
#164 |
|
Zadomowienie
|
.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#165 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Jestem nowa w tym wątku Pod koniec lutego wyjeżdżam do Niemiec. Jadę sama, więc fajnie będzie mi ponarzekać, czy pochwalić się co tam u mnie. Ten wyjazd jest pewnego rodzaju ucieczką od czegoś, od czego chcę być daleko zarówno psychicznie i fizycznie. Mam teraz "ostry czas" w związku z tym wyjazdem. Ale dziś po raz pierwszy od długiego czasu obudziłam się fajne zdeterminowana ;-) Pozdrawiam !
|
#166 | |
|
in the dark of night
|
Cytat:
|
|
|
#167 |
|
Raczkowanie
|
Górna Bawaria - Weilheim.
Chcę jak najszybciej pozałatwiać swoje sprawy( przede wszystkim pozaliczac na uczelni, co trzeba, a ostatnio idzie niepomyślnie), podciągnąć niemiecki i "przygodo witaj"
|
#168 | |
|
in the dark of night
|
Cytat:
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
ucieczka czy emigracja?
|
|
|
|
#171 | |
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Ja trochę ze zbliżonego powodu zdecydowałam się na wyjazd, mi pomogło ![]() Ale po co stroić miny i przewracać oczami? |
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
I jak długo juz jestes poza granicami ?
Cieszę sie ze pomógł Ci wyjazd ! Liczę ze i dla mnie bedzie taki! Martwię sie jedynie tym ze jadę sama. Na dobry początek przydałaby sie jakaś koleżanka. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#173 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powodzenia
|
|
|
|
|
#174 | ||
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Ja też byłam sama na początku Pojechałam na erasmusa, miałam jechać z przyjaciółką, ale wyszło tak, że pojechałam sama. Oczywiście mam dużo znajomych erasmusowców, ale szczerze to mnie nie powalają te znajomości Najbardziej się zakumplowałam z Niemcami, z którymi mieszkam, są fantastyczni ![]() A Ty jedziesz co robić? Cytat:
![]() Ja u siebie w domu jako jedyna z nowych osób się zaprzyjaźniłam ze "starą gwardią" Bo ja stadne stworzenie jestem i bardzo szybko nawiązuję znajomości
|
||
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Bede pracować. Kelnerka/barmanka.
Oczywiście kursy języka, i musze znaleźć jakaś super siłownie ;-) bo jestem fitnessaddict girl ;D A głownie to posmakowanie czegoś innego niż mam ta codzienność u siebie ![]() P.s ale mam radość z tej aplikacji wizażu na tel ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Bawaria ________________ będzie okej Edytowane przez beacia440 Czas edycji: 2014-01-19 o 12:50 |
|
|
|
#176 | |
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Ta, ja od 5 miesięcy szukam fajnej siłowni i wszędzie umowy na rok
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nawet mi nie mów... jak tylko słyszę "umowa na rok" to dostaje wścieku macicy. ![]() Nie jade do wielkiego miasta, wiec moze takich zoobowiązań nie będzie. Coś czuje, że bede często do Was pisać ! )
|
|
#178 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Czarnulko, wielkie dzięki! Widzę, że jest nadzieja, że coś dopasuję ;-) Tylko kurczę te czwartki mi nie odpowiadają... Także chyba Hansaring będę musiała wziąć :-( A chciałam tam gdzie Ty ;-)
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Ja też trzmam kciuki Też przyjechałam sama, ale jakoś samotności nie czuję ;-) Jak masz wokół siebie ludzi i chcesz z nimi mieć kontakty to na pewno Ci się uda ![]() A wizaż ogromnie pomaga - warto tu zaglądać ![]() Powodzenia! Cytat:
|
|||
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
emigruje sie w celach zarobkowych, a tutaj pisze kobieta o ucieczce? przed Polska? przeciez beda kelnerka w jakiejs Tureckiej knajpie... tam ja w banku ma sie nieprzyjemne sytuacje.
silownia na rok? to ciekawe, bo raczej placi sie za wizyty lub na miesiac, a najlepiej zrobic w domu jakas prowizoryczna. |
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto Ci powiedział, że beacia440 bedzie pracować w Tureckiej knajpie? No niestety w porządnej siłowni w Niemczech podpisujesz umowe na rok.
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

Z jednodniowym opóźnieniem, bo wczoraj wieczorem już padłam całkowicie