|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
A w ogóle to chyba nie urodzę dziś,bo powoli mi przechodzi.
I na co znów tyle godzin męczarni???
|
#3962 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tego wszystkiego zaraz zrobię sobie gorącą czekoladę, nawtykam się wszystkiego co później będę musiała ograniczać i tak sobie zrekompensuję ten dziwny dzień, który miał wyglądać zupełnie inaczej.
|
|
|
#3963 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do mleka matki jakieś konserwany na bank przenikają, ale to jak porównywanie kropli do oceanu - gdzie tym konserwantom dorównać mieszance mlecznej, która rodzi się w laboratorium? A co do reszty... Zastanawiałam się wogóle czy kontynuować temat, w związku z tym że Iwantyou napisała wczoraj że czuje się zaszczuta. Tak trochę głupio mi się zrobiło, bo nie chciałam nikogo zaszczuć - jeśli z mojej winy tak się poczułaś, to przepraszam. Ale, przemyślałam kwestię i doszłam do wniosku że warto jednak podsumować, co myślę na ten temat. Wszystkie pragniemy być najlepszymi matkami jak to tylko możliwe, i wszystkie pragniemy wierzyć że robimy dla swojego dziecka najlepsze co się tylko da. Presja na bycie perfekcyjną matką jest ogromna. Więc jeśli robimy coś, co przez ogół jest uznawanie jako "nienajlepsze dla dziecka" najprościej jest próbować udowadniać, że to ogół się myli, bo wszystkim nam tak samo trudno może być spojrzeć w lusto i powiedzieć sobie, że nie trzeba być idealną matką, że można być wystarczająco dobrą matką. I te wszystkie z kosmosu argumenty o przewadze mieszanki nad karmieniem piersią stąd właśnie się biorą - z chęci bycia matką idealną. Nie muszą one mieć nic wspólnego z rzeczywistością, wystarczy że ktoś sam siebie jest w stanie przekonać, że są prawdziwe. Każdy lubi racjonalizować swoje zachowanie, więc tak samo matki racjonalizują podawanie mieszanki mlecznej - zamiast podawać mieszankę i mieć gdzieś zdanie reszty świata, jak moim zdaniem robić powinny, część z tych matek próbuje udowodnić, że mieszanka "niczym się nie różni od mleka matki, oprócz..." i tu następuje lista jakiś drobnych, nic nie znaczących szczegółów, typu przeciwciała i reszta. Albo argumentów z serii "mleko matki jest najlepsze, ale...". Nie ma ale. Nie dlatego szlag mnie trafia że ktoś karmi butlą, tylko dlatego że zamiast zwyczajnie powiedzieć "to jest moje dziecko i moja decyzja" i na tym zamknąć temat, rozsiewa po świecie błędne merytorycznie teorie wyciągnięte z cholera wie jakich źródeł, a to wszystko po żeby samemu sobie wydawać się osobą racjonalną, kierującą się konkretnymi naukowymi argumentami. A potem mamy stada matek, które przeczytają takie z zadka argumenty, i wierzą że to prawda, i to samo powtarzają innym matkom. Kto jak karmi swoje dziecko, to jego decyzja, i nic nikomu do tego. Ale nie rozsiewajmy bzdur i zabobonu. Mieszanka mleczna nie jest "prawie równie dobra" jak mleko matki. Nasza nauka, zaawansowana jak cholera, jest jeszcze bardzo mało zaawansowana w tym kierunku - nie udało jej się podrobić ZNACZNEJ WIĘKSZOŚCI składników mleka matki. Porównywanie mieszanki i mleka matki nie ma sensu - jedno jest podróbką drugiego, i pewnie wiele lat minie zanim naukowcom uda się podrobić oryginał na tyle skutecznie zanim będzie można brać się za jakiekolwiek sensowna porównania. Więc jeśli w tym momencie dyskutujemy na temat jakichkolwiek porównań, to jest już moim zdaniem niedobre, bo porównując dwa tak nierówne produkty, jednemu szkodzimy a drugi nobilitujemy. Mnie się to kojarzy z porównywaniem Bentleya do trabanta ![]() Ale się naprodukowałam
|
|
#3964 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Amberella 3maj się, kciuki oby wszytsko poszło jak należy i żebyście szybko z Kacperkiem wrócili do domu. Cytat:
2. Najczęściej sama wypluwa i jak się nie budzi to uznaje to sa mały sukces, jak się obudzi i drze się wniebogłosy to wtedy smoczek idzie w ruch. Bardzo się staramy aby tego smoczka było jak najmniej i oby nie w nocy. Ja dziś chwalę Pana za nakładki na sutki. Bez nich jedna pierś poszła by w odstawkę totalnie, bo samego sutka nie chce za nic ssać. |
|||
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po poprzedniej części i tak część osób przeniosłam do zaginionych...
|
|
|
#3966 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Myślę że wszystkie możemy sobie wzajemnie podziękować Cytat:
Dziękuję pięknie ![]() Co do szczepień, to zamierzam robić cały "państwowy" zestaw - u mnie za free są też pneumokoki, rotawirusy itp. Jakoś niespecjalnie wierzę w to, że szczepionki powodują autyzm.
|
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
forester ja dzięki nakładką w ogóle mogłam karmić . W szpitalu przez pierwsze dwie doby karmiłam tylko w nakładkach jakoś moje sutki nie chciały się ukształtować a zawsze miałam "idealne do karmienia"
|
|
|
|
#3968 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a po porodzie to wiem,ze tez jest przwz jakis czas wesolo,po pierwszym dosyc szybko sie oczyscilam,zwykle podpaski wystarczyly a normalna miesiaczke dostalam dopiero po ok. 7 miesiacach ![]() Cytat:
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny do "totalnie zaginionych" przeniosłam te które mają postów 10 lub mniej.
a do "ledwo się odzywających" myślę przenieść te do 20. ??
|
|
#3970 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Senira, a nie lepiej zrobić jedną kategorię mam: "Mamusie zaginione i ledwo odzywające się"?
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko czy wszystkim taka opcja będzie odpowiadać ??
|
|
|
#3972 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3973 |
|
Rozeznanie
|
Nie chcę być złośliwa Mamuśki, ale zastanawia mnie jedna rzecz - skąd na tym forum nagminnie biorą się takie błędy ortograficzne w postaci zupełnego mylenia się przy używaniu końcówek "om" i "ą"? Niejedną rzecz w internecie już widziałam, sama też się czasem machnę, ale np. słowo "mamusią" zamiast "mamusiom" sprawia, że moje werbalno-pisane poczucie estetyki jest totalnie przygniecione
Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2014-01-19 o 17:18 |
|
|
|
#3974 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził
![]() Jak będzie dużo głosów na nie, to zastanowisz się nad powrotem do dwóch kategorii. Narazie może zapisz sobie kopię, a zrób jedną kategorię? Albo może tak jak na innych wątkach, pokasuj osoby które nie odzywają się wogóle od kilku wątków? Czyli zlikwiduj listę zaginionych?
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez jakiś czas zastanawiałam się, czy to nie żart typu 'co ja pacze' czy 'pozdrawiam was ciule' ale chyba nie
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#3976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozatym, u nas na forum pod tym względem jest moim zdaniem bardzo dobrze. Jak czasem widzę inne fora na necie to zastanawiam się, jak ludzie dają radę to czytać - nie dość że zero dużych liter, interpunkcji, to jeszcze byki taki że nic tylko
|
|
#3977 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wlasnie mialam spytac doswiadczone mamusie, jak wyglada sprawa z saczacymi sie wodami...Jakie to ilosci?? Bo ja od wczoraj mam zwyczajnie mokra wkladke i nie jest to sluz. Cos jak woda, bezbarwne, bezzapachowe.... Cytat:
Amberella- Powodzenia!!! Daj znac jak dojdziesz do siebie Ja po pysznym obiadku...Nawet dostalam troche czerwonego wina na umoczenie ust Mam pytanie odnosnie paszportu. Czy teraz nadal istnieje cos takiego jak wpisywanie dziecka do paszportu, czy powinno miec oddzielny?? Edytowane przez guapissima Czas edycji: 2014-01-19 o 17:38 |
||
|
|
|
#3978 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), bo krócej to zajmuje. 2. co 2-3 dni ale już spotkałam się z komentarzami, że "jak można dziecko codziennie nie kąpać!!!??? "i "co to za szpital w którym rodziłam, że dziecka nie wykąpał" ![]() czekam na termos żeby przemywać. 3. chyba nie. 4.podnosić można, ale radzę uważać na zbyt gwałtowne podnoszenie , bo na środkach przeciwbólowych łatwo przesilić brzuch. 5. tutaj się nie martw, to jakoś tak samo przychodzi i mówi Ci to osoba, która nigdy wcześniej nie nosiła noworodka i po raz pierwszy podnosiła go 3 tygodnie temu chociaż ja dalej nie jestem pewna czy dobrze podnoszę.6.a z tymi szczepionkami to ja sama nie wiem w końcu. na pewno nie wierzę w autyzm poszczepienny Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() spróbuj się wyluzować i spędzić jakoś fajnie ten oststni wieczór Cytat:
smoczki odrzuca ale te z butelek nie. Cytat:
Cytat:
tylko przypilnuj sobie żeby być przy dziecku (jak chcesz) w momencie szczepienia! mnie nie zawołali, męża jeszcze nie było i taka byłam wkurzona... jeszcze położna głupio się tłumaczyła jak ją opierniczyłam ![]() Cytat:
Cytat:
a teraz zmykam, bo dobijają mi się na skypie ![]() do później |
||||||||||
|
|
|
#3979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
części pewnie nie poprawia przeglądarka Cytat:
|
|
|
#3980 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko ten jeden rodzaj błędu tak mnie kłuje w oczy ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
Właśnie chodzi o to, żeby przeglądarka nie miała co poprawiać
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
w ogóle chciałam powiedzieć , ze strona znany lekarz to jakiś pic na wodę .
Ostatanio u swojego poprzedniego lekarza widziałam negatywną opinię . Dziś wchodzę nie mam jej . Sama pisałam 2 Razy negatywną opinię z uzasadnieniem dlaczego i oczywiście nie ma ich . Same pozytywne opinie . |
|
|
|
#3982 |
|
Rozeznanie
|
Idę na spacer, dotlenić się, może zacznę rodzić
|
|
#3983 |
|
Rozeznanie
|
Jakos mam wrazenie ,ze ja sie przeterminuje, chociaz mam ponad 2 tyg do terminu
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
#3984 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3985 |
|
Zadomowienie
|
Od jutra mam donoszoną ciążę (choć wg usg od wczoraj mam już donoszoną
) Ale mogę urodzić dopiero 30 stycznia po południu, bo do tego czasu mam sesję ![]() Hmm.. chociaż i tak mam wrażenie, że nieźle się przeterminuje
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Forester, położna mi powiedziała, żeby sprawdzić czy może w takiej sytuacji dziecku nie chodzi o leżenie na danej stronie ciała. czyli jak moja woli prawą pierś a lewej nie chce to może tylko woli leżeć na lewym boku.wtedy do tej nielubianej piersi trzeba spróbować inną pozycję,np spod pachy.
Cytat:
o nieeee, nie wiedziałam
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#3987 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki witam się niedzielnie
Ja już ledwo chodzę. Od kilku dni mam skurcze i bóle miesiączkowe, a także czuję wciskanie dziecia w kanał rodny W piątek mam wizytę, mam nadzieję, że doczekam. Wczoraj mąż kazał mi spakować torbę, bo widzi jak się męczę i boi się, że będzie za wcześnie. Dlatego jutro upiorę co mi zostało i spakuję kilka rzeczy. W sumie od środy będzie 36 t.c to już ta torba niech sobie stoi. Widzę, że został zaprowadzony porządek na wątku Jestem gościnna he he ale mi to nie przeszkadza, bo ja was głównie czytam ze względu na mniej zaawansowaną ciążę. Widzę, że macie dyskusję kp/mm ? Ja bardzo bym chciała karmić piersią Zapytała nas czy może przy nas nakarmić, czy ma wyjść, to razem z mężem patrzymy, no co to za pytanie? Dawaj Potem parę razy jeszcze przystawiała, bo malutki ssie często. Wiem, że na pewno spróbuję, ale jak wyjdzie, to się okaże. Natomiast nikogo nie neguję, ale warto Zawsze pytam co kupić i już chyba 50 raz słyszę,że paka pampersów jak najbardziej pożądana
http://www.suwaczek.pl/cache/aa23db2c38.png 19.02.2014 g 18.20 Alicja Edytowane przez JustiLbn Czas edycji: 2014-01-19 o 17:49 |
|
|
|
#3988 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak wogóle, Senira to Twój termin się zbliża, chyba powinnaś nominować kto następny wątek założy
|
#3989 |
|
Zadomowienie
|
A w ogóle jakoś nie miałam okazji przedstawić: oto moja Córka Marysia. Wita się z forumowymi ciociami
|
|
|
|
#3990 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mnie to też trochę drażni,ale no cóż,zdarza się. Tez myślę,że nie jest u nas najgorzej pod tym względem. Chociaż powiem wam,że jakiś czas temu musiałam poprawiać,bo napisałam rzeby - ciążowy żelek ewidentnie,bo nigdy z ortografią problemów nie miałam ![]() Cytat:
Myślę,że jakby nie było akcji porodowej to by wrócili. Raczej oddzelny. Eryk ma swój paszport tymczasowy 9muszę mu wyrobić stały),a Wiki lata na dowód osobisty.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

i jej mleko jest w 100% czyste.
.
Dziękuję pięknie 

a w dodatku dzisiaj od godz. 5 do 7 miałam krótkie,nieregularne skurcze.kurcze przy pierwszym porodzie złapało mnie odrazu i nie miałam wątpliwości a teraz jakieś takie dziwne rzeczy..ehh
bo wiem ze w szpitalu tutaj dają wit.K, oraz szczepią przeciwko gruźlicy i zapaleniu wątroby typu b. No i mama mnie nastraszyla zebym dobrze sie wypytala o te szczepionki szpitalne, ze niektore koreańskie powodują np.autyzm? Ale chyba w szpitalu powinni miec bezpieczne szczepionki no nie? A później dostaje sie jakis kalendarz szczepień prawda? I wiem,ze na rotawirusy nie warto szczepic, a na pneumokoki juz tak...
"