Nasze blogi kosmetyczne - cz. XX - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-19, 18:05   #121
dimiti
Zakorzenienie

Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. XX

Cytat:
Napisane przez gagateczkaaa Pokaż wiadomość
A czy ma ktoras z Was Smashbox Exposure Palettee?
tej akurat nie mam, ale miałam kilka palet smashboxa i jeszcze kilka mi zostało chociaż ja dawno kupowałam, to może cienie pod względem jakości się zmieniły
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:08   #122
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy ktoś zadał sobie trud przesłuchania tego krótkiego materiału zamieszczonego pod linkiem... "Dwa razy mniej" jest potocznie używane, choć niepoprawne, wzorcowo powinniśmy stosować "o połowę mniej", ale te wyrażenia są TOŻSAME. Połowa z 4 to chyba 2? Nie wiem, poprawcie mnie, matematyki uczono mnie ostatnio 5 lat temu, może coś się zmieniło.
NicRu dyplomowany matematyk approves Twój tok myślenia
To, że błąd usprawiedliwiamy kwestią semantyki nie znaczy, że nie jest błędem.

Mimo wszystko w zadaniu znajduje się jednoznaczna wskazówka - sugestia, że siostra była już na świecie, gdy chłopiec miał 4 lata, co automatycznie nakazuje zinterpretować "dwa razy młodsza" jako "o 2 lata mniej, o połowę mojego wieku mniej". Czyli... nie mogła być aniołkiem w niebie, w wieku -4 lat, czekającym na swe własne narodziny - bo to jest sprzeczne z intuicją. Intuicja nakazuje potraktować "dwa razy mniej" jako mnożenie przez 2^(-1), innymi słowy jako "o połowę mniej". Kolejnym argumentem za uproszczeniem interpretacji do "dwa razy młodsza jako "o 4/2=2 lata młodsza" jest fakt, że... wiek wyrażamy liczbami dodatnimi. Czyli po raz kolejny - nie mogła mieć -4 lat w momencie, gdy jej brat miał lat 4.

W ten sposób tok rozumowania: "chłopiec ma lat 4, więc X=4. Ona jest dwa razy młodsza niż on ma teraz lat (sic!), czyli o 8 lat młodsza" odpada w przedbiegach jako przekombinowany, kompletnie niezgodny z intuicją i mimo wszystko na sam koniec także i logiką.

Zwrot może i jest niejasny i może być traktowany niejednoznacznie, ale to tak jak ze słynnym bodajże (2+1)*3:3, gdzie ludzie mieli problem z kolejnością wykonywanych działań, bo nagle ktoś zamiast kreski ułamkowej dostał znak ":". I tutaj też pojawiło się wytłumaczenie, chyba nawet matematyka. Przy czym tak jak i tutaj było to wytłumaczenie dlaczego ludzie się mylą i wskazują błędny tok rozumowania jako poprawny, ale ponieważ wytumaczenie gdzie ludzie popełniają błąd było logiczne, to świat zinterpretował to jako "och nie, jedno działanie a dwa POPRAWNE rozwiązania!"

Jeśli ktoś nie ma matematycznej intuicji to, niestety, ale może sobie zrobić krzywdę wydumaną interpretacją, bo wychodzi z tego klasyczne "overthinking".
Stary 2014-01-19, 18:14   #123
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
tej akurat nie mam, ale miałam kilka palet smashboxa i jeszcze kilka mi zostało chociaż ja dawno kupowałam, to może cienie pod względem jakości się zmieniły
I jak? Bylas zadowolona?
gagateczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:20   #124
ama09
Zakorzenienie

aaaaaaaaaaaaa! sesja mnie pożera i nie zauważyłam nowego wątku co przegapiłam?
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:23   #125
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
I jak? Bylas zadowolona?
w dużych paletach jakoś te cienie są lepsze niż w malutkich, ale według mnie szału nie ma i cena jest za wysoka, bo jakościowo nie są aż tak rewelacyjne żeby za nie tyle płacić
Stary 2014-01-19, 18:27   #126
201704240919
Konto usunięte

A ja w ogóle nie mogę wbić się w wątek.
Ogarnęłam szablon, jest lepiej, ale nagłówek jest do wymiany. Na razie nie mam na niego pomysłu i z czasem chyba z niego zrezygnuję
A Wy dziewczyny co sądzicie? Lepiej, gorzej ? Jestem za wpisami z 'czytaj dalej', ale wyglądały dziwnie po tej zmianie i zdecydowałam się na całość..
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:27   #127
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
A czy ma ktoras z Was Smashbox Exposure Palettee?
właśnie się nad nią zastanawiam, ale chyba za dużo beżów jednak dla mnie
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:28   #128
panna mrau
Zakorzenienie

GG do panna mrau

Widzę, że tu dziś poważne tematy odchodziły Jak zwykle jak mnie nie ma

Cytat:
Zgadzam się co do interpretacji według klucza w przypadku przedmiotów humanistycznych - każdy może tekst zrozumieć inaczej.
Dla mnie matura z polskiego to był największy koszmar właśnie przez ten klucz. Nie umiem myśleć schematycznie i nigdy nie potrafiłam się wpasować - 3 lata przygotowań do tego niewiele dały Ja to tylko czekam, aż uczelnie wprowadzą znowu egzaminy wstępne... W ogóle kiedyś chciałam być nauczycielką, ale... Nie, to nie dla mnie. Pomijając to, że mam słabe nerwy to non stop zmieniające się programy nauczania, a z drugiej strony dzieciaki, które z każdym pokoleniem robią się coraz bardziej infantylne - długo bym nie wytrzymała

I nie żebym wchodziła tak bez sensu to się trochę poreklamuję na blogu pierwsza część mojej kolekcji kosmetycznej
panna mrau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:29   #129
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
NicRu dyplomowany matematyk approves Twój tok myślenia
To, że błąd usprawiedliwiamy kwestią semantyki nie znaczy, że nie jest błędem.

Mimo wszystko w zadaniu znajduje się jednoznaczna wskazówka - sugestia, że siostra była już na świecie, gdy chłopiec miał 4 lata, co automatycznie nakazuje zinterpretować "dwa razy młodsza" jako "o 2 lata mniej, o połowę mojego wieku mniej". Czyli... nie mogła być aniołkiem w niebie, w wieku -4 lat, czekającym na swe własne narodziny - bo to jest sprzeczne z intuicją. Intuicja nakazuje potraktować "dwa razy mniej" jako mnożenie przez 2^(-1), innymi słowy jako "o połowę mniej". Kolejnym argumentem za uproszczeniem interpretacji do "dwa razy młodsza jako "o 4/2=2 lata młodsza" jest fakt, że... wiek wyrażamy liczbami dodatnimi. Czyli po raz kolejny - nie mogła mieć -4 lat w momencie, gdy jej brat miał lat 4.

W ten sposób tok rozumowania: "chłopiec ma lat 4, więc X=4. Ona jest dwa razy młodsza niż on ma teraz lat (sic!), czyli o 8 lat młodsza" odpada w przedbiegach jako przekombinowany, kompletnie niezgodny z intuicją i mimo wszystko na sam koniec także i logiką.

Zwrot może i jest niejasny i może być traktowany niejednoznacznie, ale to tak jak ze słynnym bodajże (2+1)*3:3, gdzie ludzie mieli problem z kolejnością wykonywanych działań, bo nagle ktoś zamiast kreski ułamkowej dostał znak ":". I tutaj też pojawiło się wytłumaczenie, chyba nawet matematyka. Przy czym tak jak i tutaj było to wytłumaczenie dlaczego ludzie się mylą i wskazują błędny tok rozumowania jako poprawny, ale ponieważ wytumaczenie gdzie ludzie popełniają błąd było logiczne, to świat zinterpretował to jako "och nie, jedno działanie a dwa POPRAWNE rozwiązania!"

Jeśli ktoś nie ma matematycznej intuicji to, niestety, ale może sobie zrobić krzywdę wydumaną interpretacją, bo wychodzi z tego klasyczne "overthinking".
Dzięki za wypowiedź
Mam dwa pytania - w którym momencie twoim zdaniem widać jednoznaczną sugestię, że siostra była już na świecie, kiedy chłopiec miał 4 lata? Bo szczerze, to dla mnie nie ma nic takiego. W końcu np. moja siostra jest 8 lat młodsza ode mnie (naprawdę, w sensie nie w zadaniu, a moja rodzona siostra jest 8 lat młodsza ode mnie). Kiedy miałam 4 lata , fakt, nie mogłam powiedzieć, że jest ona ode mnie o 8 lat młodsza, bo jej nie było. Ale teraz, kiedy mam lat 22, a ona 14, to mogę powiedzieć, ze kiedy miałam 4 lata, ona była młodsza ode mnie o 8 lat (bo cały czas jest młodsza ode mnie o te 8 lat), czyż nie? Gdyby było napisane : kiedy miałem 4 lata bawiłem się z moją siostrą, i była ona dwa razy młodsza ode mnie, to wtedy na pewno nie mogła mieć - 4 lata. A może się mylę? Chodzi mi o to, że z perspektywy moich lat, mogę powiedzieć, że moja siostra była i jest zawsze 8 lat młodsza ode mnie - nawet, wtedy, kiedy nie była jeszcze na świecie.
Drugie pytanie - piszesz, że wiek wyrażany jest liczbami dodatnimi, a gdyby to zadanie nie dotyczyło wieku, a czegoś co może być wyrażone także liczbami ujemnymi? To wtedy można przyjąć, że można to dwojako zinterpretować?

Edytowane przez JossStone
Czas edycji: 2014-01-19 o 18:32
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 18:38   #130
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Dzięki za wypowiedź
Mam dwa pytania - w którym momencie twoim zdaniem widać jednoznaczną sugestię, że siostra była już na świecie, kiedy chłopiec miał 4 lata? Bo szczerze, to dla mnie nie ma nic takiego. W końcu np. moja siostra jest 8 lat młodsza ode mnie (naprawdę, w sensie nie w zadaniu, a moja rodzona siostra jest 8 lat młodsza ode mnie). Kiedy miałam 4 lata , fakt, nie mogłam powiedzieć, że jest ona ode mnie o 8 lat młodsza, bo jej nie było. Ale teraz, kiedy mam lat 22, a ona 14, to mogę powiedzieć, ze kiedy miałam 4 lata, ona była młodsza ode mnie o 8 lat (bo cały czas jest młodsza ode mnie o te 8 lat), czyż nie? Gdyby było napisane : kiedy miałem 4 lata bawiłem się z moją siostrą, i była ona dwa razy młodsza ode mnie, to wtedy na pewno nie mogła mieć - 4 lata. A może się mylę?
Drugie pytanie - piszesz, że wiek wyrażany jest liczbami dodatnimi, a gdyby to zadanie nie dotyczyło wieku, a czegoś co może być wyrażone także liczbami ujemnymi? To wtedy można przyjąć, że można to dwojako zinterpretować?
dla mnie to ma taki sam sens jak zdanie w zdaniu (sorry, że się wtrącam), w końcu też użyłaś czasownika była- czyli żyła już wtedy, a to, że się bawił czy też i nie, nie ma tutaj większego znaczenia i nic nie wnosi do zadania. Wydaje mi się, że moglibyśmy założyć, że siostra jeszcze nie jest na świecie gdyby było coś typu : kiedy będę miał 4 lata, moja siostra będzie dwa razy młodsza ode mnie, ale jeżeli jest kiedy miałem- ona była- to według mnie jest jasne, że ona już żyła
Stary 2014-01-19, 18:46   #131
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez panna mrau Pokaż wiadomość
Widzę, że tu dziś poważne tematy odchodziły Jak zwykle jak mnie nie ma

Dla mnie matura z polskiego to był największy koszmar właśnie przez ten klucz. Nie umiem myśleć schematycznie i nigdy nie potrafiłam się wpasować - 3 lata przygotowań do tego niewiele dały Ja to tylko czekam, aż uczelnie wprowadzą znowu egzaminy wstępne... W ogóle kiedyś chciałam być nauczycielką, ale... Nie, to nie dla mnie. Pomijając to, że mam słabe nerwy to non stop zmieniające się programy nauczania, a z drugiej strony dzieciaki, które z każdym pokoleniem robią się coraz bardziej infantylne - długo bym nie wytrzymała

I nie żebym wchodziła tak bez sensu to się trochę poreklamuję na blogu pierwsza część mojej kolekcji kosmetycznej
Dla mnie masakrą to była matura z historii, to jest dopiero schematyczne, zwięzłe myślenie O ile na polskim w części pisemnej można polać trochę wody, to na historii za takie bajki odejmowane są punkty za niezgodność historyczną

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
dla mnie to ma taki sam sens jak zdanie w zdaniu (sorry, że się wtrącam), w końcu też użyłaś czasownika była- czyli żyła już wtedy, a to, że się bawił czy też i nie, nie ma tutaj większego znaczenia i nic nie wnosi do zadania. Wydaje mi się, że moglibyśmy założyć, że siostra jeszcze nie jest na świecie gdyby było coś typu : kiedy będę miał 4 lata, moja siostra będzie dwa razy młodsza ode mnie, ale jeżeli jest kiedy miałem- ona była- to według mnie jest jasne, że ona już żyła
Może taki prosty ze mnei człowiek, ale ja się nie rozchodziłam przy tym. Było napisane, że siostra była młodsza od niego dwa razy wtedy, kiedy miał cztery lata. Na moje myślenie oznacza to, że owa siostra już była na tym świecie i miała 2 lata, czyli jest dwa lata młodsza od niego. Nie wiem gdzie tu jest pułapka, naprawdę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 18:49   #132
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

hej, hej

zaprzęgłam dziś małża do pomocy przy blogu
Zmiany są kosmetyczne, możecie zobaczyć czy ujdzie?

Cytat:
Napisane przez Mart_91 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczęta...błagam pomóżcie...

wczoraj chciałam zmienić zdjęcie (miniaturkę), które pokazuje się w obserwatorach...przez przypadek kliknęło mi się "brak zdjęcia"...kiedy chciałam załadować to właściwe, nic się nie dzieje, tzn mogę czekać cały dzień i nic...tak było wczoraj, jest i dzisiaj...powiedzcie mi czy coś da się z tym zrobić, czy można w jakiś inny sposób to zrobić...i czy powiązanie konta bloggera z google+ coś na to poradzi...powiązać obydwa te konta czy lepiej sobie odpuścić?

Proszę pomóżcie
mam tak samo, tyle, że próbuję dodać nowe, a nie usunęłam całkiem poprzedniego...
ciekawe czy jutro coś się zmieni w temacie
Stary 2014-01-19, 18:49   #133
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Dzięki za wypowiedź
Mam dwa pytania - w którym momencie twoim zdaniem widać jednoznaczną sugestię, że siostra była już na świecie, kiedy chłopiec miał 4 lata? Bo szczerze, to dla mnie nie ma nic takiego. W końcu np. moja siostra jest 8 lat młodsza ode mnie (naprawdę, w sensie nie w zadaniu, a moja rodzona siostra jest 8 lat młodsza ode mnie). Kiedy miałam 4 lata , fakt, nie mogłam powiedzieć, że jest ona ode mnie o 8 lat młodsza, bo jej nie było. Ale teraz, kiedy mam lat 22, a ona 14, to mogę powiedzieć, ze kiedy miałam 4 lata, ona była młodsza ode mnie o 8 lat (bo cały czas jest młodsza ode mnie o te 8 lat), czyż nie? Gdyby było napisane : kiedy miałem 4 lata bawiłem się z moją siostrą, i była ona dwa razy młodsza ode mnie, to wtedy na pewno nie mogła mieć - 4 lata. A może się mylę? Chodzi mi o to, że z perspektywy moich lat, mogę powiedzieć, że moja siostra była i jest zawsze 8 lat młodsza ode mnie - nawet, wtedy, kiedy nie była jeszcze na świecie.
Sama sobie odpowiedziałaś
Nie dorabiaj ideologii, której nie ma, bo właśnie w tym momencie przekombinowujesz i proste zadanie rozkłada Cię na łopatki. To, że Twoja siostra teraz żyje nie znaczy, że może powiedzieć, że w przeszłości, kiedy jeszcze nie żyła () już była młodsza... chociaż w sumie to jej nie było Coś czego nie ma nie może być młodsze, mniejsze, krótsze... - może to zdanie Cię przekona :P
Twoja siostra od momentu swoich narodzin jest, była i zawsze będzie o 8 lat młodsza od Ciebie. W momencie gdy nie było jej nawet w formie zygoty a może i nawet planów trudno jednak mówić, ze mogła być wtedy młodsza od kogokolwiek. Jeśli ktoś określa cechy czegoś, co nie istnieje, to nie powinien rozwiązywać zadań ani zagadek ale udać się do odpowiedniego specjalisty - brutalne, ale jeśli poprzednie tłumaczenie Cię nie przekonało, to może to będzie trafne.

Co do drugiego pytania: weź 4, dwa razy mniej niż 4 to...? A jeśli ktoś ma 4 lata, a druga osoba jest od niego dwa razy młodsza...? Weź x=-2. Jeśli y jest dwa razy mniejsze niż x, to y=...? Tylko nie uprawiaj kreatywnej filozofii jak osoby z artykułu a włącz logikę, powinno dać Ci to odpowiedź na pytanie z numerkiem dwa.
Stary 2014-01-19, 18:53   #134
panna mrau
Zakorzenienie

GG do panna mrau

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Dla mnie masakrą to była matura z historii, to jest dopiero schematyczne, zwięzłe myślenie O ile na polskim w części pisemnej można polać trochę wody, to na historii za takie bajki odejmowane są punkty za niezgodność historyczną
O nie, właśnie na historii przy wypracowaniu mogłam sobie polecieć trochę - porozpisywać się o tle historycznym i innych bzdetach, strasznie to lubiłam pamiętam. Tak samo wos. Ale polski
Stary 2014-01-19, 18:54   #135
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:

Może taki prosty ze mnei człowiek, ale ja się nie rozchodziłam przy tym. Było napisane, że siostra była młodsza od niego dwa razy wtedy, kiedy miał cztery lata. Na moje myślenie oznacza to, że owa siostra już była na tym świecie i miała 2 lata, czyli jest dwa lata młodsza od niego. Nie wiem gdzie tu jest pułapka, naprawdę
zgadzam się
Stary 2014-01-19, 18:54   #136
Maliniarka
Zakorzenienie

witam w nowym wątku

Cytat:
A mi wychodzi na to, ze siostra nie ma 98, a 92 lata... bo jest dwa RAZY młodsza, czyli 4 razy 2 - osiem lat młodsza. Ale większość osób sobie interpretuje to, że jest o połowę młodsza, czyli 2 lata młodsza od tego kolesia.
Zapytałam się nawet tżta i on tak samo to policzył
nie wierzę w to co czytam
Cytat:
Po pierwsze zwrot "dwa razy mniej" jest zwrotem językowo niepoprawnym i używany jest jedynie w mowie potocznej i problem z tym zwrotem jest taki, że potraktowany dosłownie ma inne znaczenie od niepoprawnego znaczenia potocznego.
po pierwsze tam w treści nie jest "dwa razy mniej", tylko "dwa razy młodsza"

Joss podajesz przykład Twojej siostry, ale spróbuj odwrócić sytuację.

Jak miałam 2 lata mój brat był dwa razy starszy: czyli miał 4 lata,
jak miał, 6, to ja miałam 4, jak miał 8 to ja miałam 6 jak miał 20 ja miałam 18

teraz on ma sto lat, a ja dalej jestem od niego o 2 lata młodsza

"kiedy miałem 4 lata moja siostra BYŁA dwa razy młodsza ode mnie"
gdyby nie było jej na świecie to już prędzej by było w treści "BYŁABY" (w domyśle, gdyby istniała)

to coś jak 2+2 x 2
ile wychodzi?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2014-01-19 o 18:57
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:00   #137
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

aaa jeszcze mam kłopot z gadżetem "łączna liczba wyświetleń", czy któraś miała lub ma podobny kłopot?
Stary 2014-01-19, 19:01   #138
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
O nie, właśnie na historii przy wypracowaniu mogłam sobie polecieć trochę - porozpisywać się o tle historycznym i innych bzdetach, strasznie to lubiłam pamiętam. Tak samo wos. Ale polski
Nie zgodzę się. Zdawałam wos w 2013 i trzeba było ściśle trzymać się albo konstytucji, albo mieć wiedzę i opracować drugi temat. Wcześniej można było spokojnie napisać wypracowanie na podstawie źródeł w arkuszu, w moim roczniku nie było już tak łatwo Co do historii - dużo zależy od tematu, miałam chyba najprostszy temat o Krzyżakach, ale za brak konkretnych wiadomości, broń Boże niezgodności historycznej są odejmowane punkty. Tło historyczne to wprowadzenie, jeśli cały arkusz nie zawiera nic konkretnego, za rozwinięcie tematu dostajesz 0
Stary 2014-01-19, 19:03   #139
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
w dużych paletach jakoś te cienie są lepsze niż w malutkich, ale według mnie szału nie ma i cena jest za wysoka, bo jakościowo nie są aż tak rewelacyjne żeby za nie tyle płacić
Kurczę... Myślałam, że jakość będzie można porównać do Urban Decay czy Anastasia Beverly Hills

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4469098 6]właśnie się nad nią zastanawiam, ale chyba za dużo beżów jednak dla mnie[/QUOTE]

Też własnie nad nią myślę, o jednej, konkretnej palecie, a właśnie odcienie mi się wydają jak dla mnie idealne. Kolory ziemi i równa ilośc matów i świecidełek. Ale może pomyślę nad Inglotem w takim wypadku...
Stary 2014-01-19, 19:07   #140
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
witam w nowym wątku

gdyby nie było jej na świecie to już prędzej by było w treści "BYŁABY" (w domyśle, gdyby istniała)

to coś jak 2+2 x 2
ile wychodzi?
Dobra, która mi pomoże w programowaniu ?
Stary 2014-01-19, 19:08   #141
panna mrau
Zakorzenienie

GG do panna mrau

Cytat:
Nie zgodzę się. Zdawałam wos w 2013 i trzeba było ściśle trzymać się albo konstytucji, albo mieć wiedzę i opracować drugi temat. Wcześniej można było spokojnie napisać wypracowanie na podstawie źródeł w arkuszu, w moim roczniku nie było już tak łatwo Co do historii - dużo zależy od tematu, miałam chyba najprostszy temat o Krzyżakach, ale za brak konkretnych wiadomości, broń Boże niezgodności historycznej są odejmowane punkty. Tło historyczne to wprowadzenie, jeśli cały arkusz nie zawiera nic konkretnego, za rozwinięcie tematu dostajesz 0
Ja maturę pisałam 5 lat temu, może teraz arkusze wyglądają inaczej
Stary 2014-01-19, 19:18   #142
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Dobra, która mi pomoże w programowaniu ?
ja zdawałam tylko podstawową maturę z matmy, a z informtyki jestem noga

w ogóle jak można mieć ujemny wiek
nie mogę się nadziwić takiemu tokowi myślenia...

to tak jakby Ania dwa razy niższa od Marysi miała ujemny wzrost
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2014-01-19, 19:19   #143
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
witam w nowym wątku

to coś jak 2+2 x 2
ile wychodzi?
Co do "byłaby" to słuszna uwaga.
Nie wiem czemu, ale nagle wszyscy sugerujecie, jakbym powiedziała, że 92 to jedyny słuszny wynik,a przecież tak nie napisałam nigdzie i cały czas powtarzałam, że wg mnie to kwestia interpretacji. I nie powiedziałam, że moja interpretacja jest słuszna
A z tym odwróceniem sytuacji to nie za bardzo rozumiem... jeżeli twój brat miał 2 lata, to ile lat byłaś od niego młodsza? 2 lata, tak? A jak on miał rok, mówiąc z dzisiejszej perspektywy, to ile lat miałaś? Dalej byłaś i jesteś 2 lata młodsza.
A podany przez Ciebie przykład zadania, jeżeli ktoś ma wątpliwości co do takiego zadania, to naprawdę powinien zastanowić się nad swoją edukacją a wynik to 6, jeżeli nie wierzysz i nadal uważasz, że jestem idiotką

nicRu dla twojej wiadomości, to zadanie nie rozłożyło mnie na łopatki, w szkole, czy na egzaminie poszłabym po najmniejszej linii oporu i odpowiedziała 98. Do specjalisty też nie muszę się jeszcze udawać. Ale chyba nic złego w przedstawieniu swojego punktu widzenia i otrzymaniu wyjaśnienia Przecież nie kłócę się z Wami, że siostra ma teraz 50 lat i nie mówię, że jesteście debilami, bo "bożeee to takie proste, przecież wynik to 50 lat!"
Zdaje mi się, że nikogo nie obrażałam ( a jeżeli ktoś poczuł się urażony to przepraszam), a mam wrażenie, że traktujecie mnie jakbym obrażała was jak 'niewiadomoco', bo takie z was głupie ☠☠☠☠y i nie rozumiecie, że mam rację

Co do ujemnego wieku i innych ujemnych rzeczy, to pamiętam, że na matematyce w liceum nauczycielka dawała nam zadania, gdzie np. wychodził ujemny wzrost i to był poprawny wynik. Kazała ona nam tylko zwracać uwagę na liczny, a miary, wzrost czy waga to były tylko "dodatki", które miały "przybliżyć" zadanie. Ale nie wiem, może jakaś kijowa z niej nauczycielka była.

Edytowane przez JossStone
Czas edycji: 2014-01-19 o 19:26
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:22   #144
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Cytat:
A ja w ogóle nie mogę wbić się w wątek.
Ogarnęłam szablon, jest lepiej, ale nagłówek jest do wymiany. Na razie nie mam na niego pomysłu i z czasem chyba z niego zrezygnuję
A Wy dziewczyny co sądzicie? Lepiej, gorzej ? Jestem za wpisami z 'czytaj dalej', ale wyglądały dziwnie po tej zmianie i zdecydowałam się na całość..
mi się tam nagłówek podoba

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:25   #145
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
A z tym odwróceniem sytuacji to nie za bardzo rozumiem... jeżeli twój brat miał 2 lata, to ile lat byłaś od niego młodsza? 2 lata, tak? A jak on miał rok, mówiąc z dzisiejszej perspektywy, to ile lat miałaś? Dalej byłaś i jesteś 2 lata młodsza.
jak brat miał 2 lata to dopiero się urodziłam, a jak miał rok, nie było mnie na świecie
wiek minusowy nie istnieje, tak jak wzrost minusowy, waga minusowa itp.

co do Twojej matematyczki, to jestem skłonna w to uwierzyć w angielskim też czasem zadania nie są logiczne niestety (can you see the banana on the table? colour the banana blue)

Cytat:
A podany przez Ciebie przykład zadania, jeżeli ktoś ma wątpliwości co do takiego zadania, to naprawdę powinien zastanowić się nad swoją edukacją a wynik to 6, jeżeli nie wierzysz i nadal uważasz, że jestem idiotką
no wiele osób ma z tym problem, ja tutaj nie piłam do Ciebie tylko ogólnie do kwestii interpretacji (tez nie uważam, żeby osoba, która źle to policzyła była idiotą, każdy może się zagapić )

wybacz, ale nigdzie Cię nie obraziłam, więc nie wkładaj mi "w usta" czegoś, czego nie powiedziałam i nie życzę sobie, żeby ktoś z góry zakładał co uważam, a czego nie uważam...
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2014-01-19 o 19:35
Stary 2014-01-19, 19:29   #146
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Ja maturę pisałam 5 lat temu, może teraz arkusze wyglądają inaczej
No trochę się zmieniło
Stary 2014-01-19, 19:37   #147
Maliniarka
Zakorzenienie

ktoś napisał dobrze, że jeśli liczymy (niepoprawnie, ale załóżmy, że by tak mogło być zgodnie z podaną przez Joss interpretacją),
że 2 razy młodsza to:
4x2=8 (o tyle lat młodsza)
4-8=-4 (wiek siostry, kiedy brat ma 4 lata)

to podstawiając ten sam wzór:
jakby Jan miał na koncie -400zł, a Adam 2 razy mniej, to by było
-400x2=-800 (o tyle mniej)
-400-(-800)=-400+800=400 (tyle by miał na koncie Adam)

czyli osoba, która ma dwa razy mniej ma w istocie więcej co jest zupełnie nielogiczne
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2014-01-19 o 19:44
Stary 2014-01-19, 19:40   #148
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Ja na polskim popłynęłam. Izabeli Łęckiej nienawidzę do tej pory .

Co do WOSu i historii to się zgodzę, można było się ślizgać. Może pisałyśmy maturę w tym samym roku ?

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:42   #149
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja na polskim popłynęłam. Izabeli Łęckiej nienawidzę do tej pory .

Co do WOSu i historii to się zgodzę, można było się ślizgać. Może pisałyśmy maturę w tym samym roku ?
Tez pisalam maturę 5 lat temu i naprawde aż tak zmieniły się arkusze?
U mnie na polskim pamiętam, że był Pan Tadeusz WOS uwielbiałam, uwielbiałam pisac te prace, wybralam nawet rozszerzenie hehe Ahhh, wróciłabym do tych czasów
Stary 2014-01-19, 19:46   #150
Maliniarka
Zakorzenienie

ja nie znosiłam historii i geografii
od tamtej pory wiem, jak wiele zależy od nauczyciela
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości