![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. XX
tej akurat nie mam, ale miałam kilka palet smashboxa i jeszcze kilka mi zostało
![]() ![]()
![]() |
#122 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() To, że błąd usprawiedliwiamy kwestią semantyki nie znaczy, że nie jest błędem. Mimo wszystko w zadaniu znajduje się jednoznaczna wskazówka - sugestia, że siostra była już na świecie, gdy chłopiec miał 4 lata, co automatycznie nakazuje zinterpretować "dwa razy młodsza" jako "o 2 lata mniej, o połowę mojego wieku mniej". Czyli... nie mogła być aniołkiem w niebie, w wieku -4 lat, czekającym na swe własne narodziny - bo to jest sprzeczne z intuicją. Intuicja nakazuje potraktować "dwa razy mniej" jako mnożenie przez 2^(-1), innymi słowy jako "o połowę mniej". Kolejnym argumentem za uproszczeniem interpretacji do "dwa razy młodsza jako "o 4/2=2 lata młodsza" jest fakt, że... wiek wyrażamy liczbami dodatnimi. Czyli po raz kolejny - nie mogła mieć -4 lat w momencie, gdy jej brat miał lat 4. W ten sposób tok rozumowania: "chłopiec ma lat 4, więc X=4. Ona jest dwa razy młodsza niż on ma teraz lat (sic!), czyli o 8 lat młodsza" odpada w przedbiegach jako przekombinowany, kompletnie niezgodny z intuicją i mimo wszystko na sam koniec także i logiką. Zwrot może i jest niejasny i może być traktowany niejednoznacznie, ale to tak jak ze słynnym bodajże (2+1)*3:3, gdzie ludzie mieli problem z kolejnością wykonywanych działań, bo nagle ktoś zamiast kreski ułamkowej dostał znak ":". I tutaj też pojawiło się wytłumaczenie, chyba nawet matematyka. Przy czym tak jak i tutaj było to wytłumaczenie dlaczego ludzie się mylą i wskazują błędny tok rozumowania jako poprawny, ale ponieważ wytumaczenie gdzie ludzie popełniają błąd było logiczne, to świat zinterpretował to jako "och nie, jedno działanie a dwa POPRAWNE rozwiązania!" ![]() Jeśli ktoś nie ma matematycznej intuicji to, niestety, ale może sobie zrobić krzywdę wydumaną interpretacją, bo wychodzi z tego klasyczne "overthinking".
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaaaaa! sesja mnie pożera i nie zauważyłam nowego wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
w dużych paletach jakoś te cienie są lepsze niż w malutkich, ale według mnie szału nie ma i cena jest za wysoka, bo jakościowo nie są aż tak rewelacyjne żeby za nie tyle płacić
![]()
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
A ja w ogóle nie mogę wbić się w wątek.
![]() Ogarnęłam szablon, jest lepiej, ale nagłówek jest do wymiany. Na razie nie mam na niego pomysłu i z czasem chyba z niego zrezygnuję ![]() A Wy dziewczyny co sądzicie? Lepiej, gorzej ? Jestem za wpisami z 'czytaj dalej', ale wyglądały dziwnie po tej zmianie i zdecydowałam się na całość.. |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Widzę, że tu dziś poważne tematy odchodziły
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() I nie żebym wchodziła tak bez sensu to się trochę poreklamuję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam dwa pytania - w którym momencie twoim zdaniem widać jednoznaczną sugestię, że siostra była już na świecie, kiedy chłopiec miał 4 lata? Bo szczerze, to dla mnie nie ma nic takiego. W końcu np. moja siostra jest 8 lat młodsza ode mnie (naprawdę, w sensie nie w zadaniu, a moja rodzona siostra jest 8 lat młodsza ode mnie). Kiedy miałam 4 lata , fakt, nie mogłam powiedzieć, że jest ona ode mnie o 8 lat młodsza, bo jej nie było. Ale teraz, kiedy mam lat 22, a ona 14, to mogę powiedzieć, ze kiedy miałam 4 lata, ona była młodsza ode mnie o 8 lat (bo cały czas jest młodsza ode mnie o te 8 lat), czyż nie? Gdyby było napisane : kiedy miałem 4 lata bawiłem się z moją siostrą, i była ona dwa razy młodsza ode mnie, to wtedy na pewno nie mogła mieć - 4 lata. A może się mylę? Chodzi mi o to, że z perspektywy moich lat, mogę powiedzieć, że moja siostra była i jest zawsze 8 lat młodsza ode mnie - nawet, wtedy, kiedy nie była jeszcze na świecie. Drugie pytanie - piszesz, że wiek wyrażany jest liczbami dodatnimi, a gdyby to zadanie nie dotyczyło wieku, a czegoś co może być wyrażone także liczbami ujemnymi? To wtedy można przyjąć, że można to dwojako zinterpretować? Edytowane przez JossStone Czas edycji: 2014-01-19 o 18:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#131 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Rozeznanie
|
hej, hej
![]() zaprzęgłam dziś małża do pomocy przy blogu ![]() Zmiany są kosmetyczne, możecie zobaczyć czy ujdzie? Cytat:
ciekawe czy jutro coś się zmieni w temacie ![]()
![]() |
#133 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() Nie dorabiaj ideologii, której nie ma, bo właśnie w tym momencie przekombinowujesz i proste zadanie rozkłada Cię na łopatki. To, że Twoja siostra teraz żyje nie znaczy, że może powiedzieć, że w przeszłości, kiedy jeszcze nie żyła ( ![]() ![]() Twoja siostra od momentu swoich narodzin jest, była i zawsze będzie o 8 lat młodsza od Ciebie. W momencie gdy nie było jej nawet w formie zygoty a może i nawet planów trudno jednak mówić, ze mogła być wtedy młodsza od kogokolwiek. Jeśli ktoś określa cechy czegoś, co nie istnieje, to nie powinien rozwiązywać zadań ani zagadek ale udać się do odpowiedniego specjalisty - brutalne, ale jeśli poprzednie tłumaczenie Cię nie przekonało, to może to będzie trafne. Co do drugiego pytania: weź 4, dwa razy mniej niż 4 to...? A jeśli ktoś ma 4 lata, a druga osoba jest od niego dwa razy młodsza...? Weź x=-2. Jeśli y jest dwa razy mniejsze niż x, to y=...? Tylko nie uprawiaj kreatywnej filozofii jak osoby z artykułu a włącz logikę, powinno dać Ci to odpowiedź na pytanie z numerkiem dwa.
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
witam w nowym wątku
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Joss podajesz przykład Twojej siostry, ale spróbuj odwrócić sytuację. Jak miałam 2 lata mój brat był dwa razy starszy: czyli miał 4 lata, jak miał, 6, to ja miałam 4, jak miał 8 to ja miałam 6 jak miał 20 ja miałam 18 teraz on ma sto lat, a ja dalej jestem od niego o 2 lata młodsza ![]() "kiedy miałem 4 lata moja siostra BYŁA dwa razy młodsza ode mnie" gdyby nie było jej na świecie to już prędzej by było w treści "BYŁABY" (w domyśle, gdyby istniała) to coś jak 2+2 x 2 ile wychodzi? ![]()
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2014-01-19 o 18:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
aaa jeszcze mam kłopot z gadżetem "łączna liczba wyświetleń", czy któraś miała lub ma podobny kłopot?
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4469098 6]właśnie się nad nią zastanawiam, ale chyba za dużo beżów jednak dla mnie[/QUOTE] Też własnie nad nią myślę, o jednej, konkretnej palecie, a właśnie odcienie mi się wydają jak dla mnie idealne. Kolory ziemi i równa ilośc matów i świecidełek. Ale może pomyślę nad Inglotem w takim wypadku... |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]()
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() w ogóle jak można mieć ujemny wiek ![]() nie mogę się nadziwić takiemu tokowi myślenia... to tak jakby Ania dwa razy niższa od Marysi miała ujemny wzrost
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czemu, ale nagle wszyscy sugerujecie, jakbym powiedziała, że 92 to jedyny słuszny wynik,a przecież tak nie napisałam nigdzie i cały czas powtarzałam, że wg mnie to kwestia interpretacji. I nie powiedziałam, że moja interpretacja jest słuszna ![]() A z tym odwróceniem sytuacji to nie za bardzo rozumiem... jeżeli twój brat miał 2 lata, to ile lat byłaś od niego młodsza? 2 lata, tak? A jak on miał rok, mówiąc z dzisiejszej perspektywy, to ile lat miałaś? ![]() A podany przez Ciebie przykład zadania, jeżeli ktoś ma wątpliwości co do takiego zadania, to naprawdę powinien zastanowić się nad swoją edukacją ![]() ![]() nicRu dla twojej wiadomości, to zadanie nie rozłożyło mnie na łopatki, w szkole, czy na egzaminie poszłabym po najmniejszej linii oporu i odpowiedziała 98. Do specjalisty też nie muszę się jeszcze udawać. Ale chyba nic złego w przedstawieniu swojego punktu widzenia i otrzymaniu wyjaśnienia ![]() Zdaje mi się, że nikogo nie obrażałam ( a jeżeli ktoś poczuł się urażony to przepraszam), a mam wrażenie, że traktujecie mnie jakbym obrażała was jak 'niewiadomoco', bo takie z was głupie ☠☠☠☠y i nie rozumiecie, że mam rację ![]() Co do ujemnego wieku i innych ujemnych rzeczy, to pamiętam, że na matematyce w liceum nauczycielka dawała nam zadania, gdzie np. wychodził ujemny wzrost ![]() Edytowane przez JossStone Czas edycji: 2014-01-19 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiek minusowy nie istnieje, tak jak wzrost minusowy, waga minusowa itp. co do Twojej matematyczki, to jestem skłonna w to uwierzyć ![]() Cytat:
![]() wybacz, ale nigdzie Cię nie obraziłam, więc nie wkładaj mi "w usta" czegoś, czego nie powiedziałam ![]()
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2014-01-19 o 19:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
ktoś napisał dobrze, że jeśli liczymy (niepoprawnie, ale załóżmy, że by tak mogło być zgodnie z podaną przez Joss interpretacją),
że 2 razy młodsza to: 4x2=8 (o tyle lat młodsza) 4-8=-4 (wiek siostry, kiedy brat ma 4 lata) to podstawiając ten sam wzór: jakby Jan miał na koncie -400zł, a Adam 2 razy mniej, to by było -400x2=-800 (o tyle mniej) -400-(-800)=-400+800=400 (tyle by miał na koncie Adam) czyli osoba, która ma dwa razy mniej ma w istocie więcej ![]()
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2014-01-19 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Klientka w krawacie
|
Cytat:
![]() Co do WOSu i historii to się zgodzę, można było się ślizgać. Może pisałyśmy maturę w tym samym roku ![]()
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U mnie na polskim pamiętam, że był Pan Tadeusz ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
ja nie znosiłam historii i geografii
![]() od tamtej pory wiem, jak wiele zależy od nauczyciela ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:43.