Mamusie sierpień 2014 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-20, 12:55   #1441
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Męża w internecie znalazłam
ja przyszlego tez

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 12:59   #1442
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość

A co do podróży samolotem to w II trymestrze można?? Bo my w lutym ślubujemy i później może jakaś podróż poślubna

Ja już od paru dni czuję się znacznie lepiej Nawet w sobotę gruntownie posprzątałam i zrobiłam dobry obiad co mi się rzadko zdarzało jak się źle czułam Mam tylko nadzieję, że dolegliwości nie wrócą
ja latałam w 2 trymestrze.
Super że się lepiej czujesz, mi dziś trochę nie dobrze ale to pewnie dlatego że jutro do pracy wracam
Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę. Mam nadzieje że mój 2 poród będzie łatwiejszy, mniej bolesny i szybszy

W ciąży maiłam bardzo ładne, geste włosy. Zaczeły wypadac garściami tak ok 3 miesiace po porodzie. Codziennie rano cała poduszka była we włosach

Widzę że rozmawiacie o owłosieniu na brzuchu. Nic takiego na razie u siebie nie obserwuje.
Za to pewnie o u każdej z nas pojawi sie za jakis czas brązowa pionowa kreska na brzuchu. I pępek zrobi się inny tzn taki wystający
też mam nadzieję że ten będzie szybszy i lżejszy. Co do kreski to mi się dopiero pojawiła ok 30 tygodnia, znikła po porodzie a pępek mi wyszedł dość wcześnie bo przed 20 tygodniem

Ja dziś wieczorem robię pierogi ruskie Uwielbiam podsmażane na masełku ze śmietaną

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:01   #1443
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

ja biorę kwas foliowy z jodem i co 2 dni pregna plus

wstawię wam fajną stronę gdzie dziewczyny testowały chusteczki nawilżane,
http://www.srokao.pl/2013/01/analiza...nawilzane.html

my cały czas kupowaliśmy chusteczki pampersa, nawet nie wiedziałam, że to taki syf
fajna stronk, dziękuję, przyda mi się Jestem trochę alergiczna jeśli chodzi o mydła to wiem, że Johnson&Jonson ma taaaaki syf że oj. Ale reszte poczytałam z checią. Muszę zrobic sobie spis tego co bleee w składnikach. Przyda się do innych kosmetyków
Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mialyscie moze problem z pecherzem tzn z zapaleniem pecherza w ciazy ?

zaczynam sie troche martwic bo jak bylam na wizycie 08.01 to dostalam slabszy antybiotyk ( oczywiscie nie zagrazajacy dziecku ) niby przeszlo bo natychmiat odczulam ulge ale jak skonczylam brac tabletki to znowu mam dziwne uczucie jak robie siusiu
biore jakies herbatki ziolowe, do kapieli daje rumianek ale to juz raczej nie pomaga

a z innej beczki zamowilam przed chwila ksiazki ´ pierwszy rok zycia dziecka´ i ´jezyk niemowlat´ z empiku jednak zanim do mnie dojdzie to minie z 15 dni juz nie moge doczekac sie na lekture
Żurawiny suszone ok 2 łyżek dziennie, zero cukru i słodyczy, jeść dużo pietruszki i selera, albo pojedyncze ziółka pić sprawdzając które można w ciąży(na pęcherz dobre są - bławatek, nagietek, rumianek, kłącze perzu, liść brzozy, jagody) albo Urosept kupić. Do kąpieli dobry jest Wagosan ale muszę sprawdzić czy w ciąży wolno
Cytat:
Biorę to co Ty. Dawka ta sama. Ja codziennie robię zastrzyki. Siniaki mam i czasem jakieś guzki. Plam żadnych nie mam

Mąż zostawił mnie wieczorem i pojechał na mecz Za to obiecał, że we wtorek nie pojedzie tylko będzie wieczór dla nas.
Leżę w łóżku i zaraz zarzucę jakiś serial.
Na siniaki polecam posmarować miodem, szybciej zniknie. Stosowałam jeszcze maść nagietkową. Muszę tyyyle rzeczy zapytać gina czy można teraz stosować...

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Aaaa, jeszcze czytalam ze poleca sie wziasc na porod lusterko, i obserwowac krocze w trakcie porodu bo to ponoc daje sile i przyspiesza akcje, chyba tak dziala psychika rodzacej. Ja w kazdym razie tak zrobie, bo podoba mi sie ten pomysl

Moja corka zaczela przykladac ucho do mojego brzucha i nasluchuje daje tez mi w brzuszek buziaczki, a ja jej tlumacze ze w brzuszku mieszka jej malutka siostrzyczka lub braciszek i pokazuje zdjecia z czasu ciazy i jak byla noworodkiem. Niech sie powoli oswaja
-/
ooo jaka słodka Niunia Pomysł z lusterkiem mnie przeraża ja bym pewnie od teo zemdlała
Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałam to przy ubieganiu się o becikowe lekarz ma wypisać chyba jakieś zaświadczenie a nie pokazuje się karty ciąży.

Czy któraś z was ma problemy z ciśnieniem?
Po tej piątkowej aferze w mojej pracy cały weekend mam wysokie. Wczoraj było 139/87. Na razie mam nawrót zapalenia oskrzeli wiec będę tydzień w domu. Mam plan mierzyć ciśnienie codziennie i zobaczyć czy to stres czy coś więcej.
Ja mam mega niskie ciśnienie, czuję się jak pijana
Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Witajcie.
Dziękuje Wam wszystkim za słowa otuchy. Każdej z osobna przesyłam !!!!!!!!!!!
Nie jestem w stanie tego nadrobić.

Przestałam krwawić. Wczoraj schodziły ze mnie czopy jeszcze. Dziś już po nich też nie ma śladu. Mają mi zrobić jutro usg kontrolne i wypuścić do domu. Nie wiem dlaczego nie chcą mi dzisiaj zrobić USG nie wiem dalej skąd to krwawienie czy krwiak pękł i zszedł? To wszystko jakieś chore. Jestem taka bezradna. Przecież nie będę się sprzeczać z decyzją ordynatorki
Do tego wczoraj doszedł mi ból w plecach.
Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
w sumie ja leze juz prawie dwa tygodnie i tez nie robia usg codziennie tylko co dwa trzy dni wiec chyba to norma, tym bardziej ze ja za kazdym razem mam dopochwowe wiec moze nie ma potrzeby tak czesto podrazniac tym bardziej po krwawieniu. Ale ja sie nie znam tylko tak gdybam...lekarz ktory mnie tutaj prowadzi jak sie rano dowiedział o wczorajszym krwawieniu to od razu zapowiedział ze dzis do domu nie pojde, teraz czekam na usg,mam nadzieje ze krwiaka juz nie ma...no a jutro mam miec jeszcze morfologie, elektrolity itp wiec moze jutro mnie puszcza...chociaz juz sie nie nastawiam zeby sie nie rozczarowac. A moje chłopaki tesknia,tak samo jak ja... młodszy juz powoli wychodzi z ospy ale teraz czekam kiedy starszego złapie,

mało was cytuje bo na tel mi niewygodnie ale cały czas jestem na biezaco i zazdroszcze wam ze sie dobrze czujecie, chodxicie na zakupy i normalnie funkcjonujecie...a ja leze i tesknie za dzieciakami...
Buziaki
Dziewczyny mocne i uściski i kciukasy by wszystko było dobrze. Musicie teraz mieć dużo siły dla Was i Maluszków. Wierzę, że wszystko się unormuje i wrócicie do domku
Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
najgorzej z tymi włosami na piersiach, teraz moje piersi są takie delikatne i tak bolą, że nie wyobrażam sobie wyrywania włosów.

A ja dziś dzwoniłam do poradni kardiologicznej, bo moja gin kazała mi się zgłosić do kardiologa, żeby też monitorował ciążę i sama mi zasugerowała, że może spróbuję na nfz się umówić, bo przecież tyle wydatków przed nami. Zadzwoniłam i wiecie na kiedy mi zaproponowano termin? styczeń 2016! już zamknęli rejestrację na 2015r...
2016....zbieram szczękę z podłogi...szybciej można umrzeć niż lekarza zobaczyć. Jak ktoś się wybiera prywatnie do lekarzy to rozważcie jakiś abonament np w Luxmedzie. Powinno wyjść taniej niż pojedyncze wizyty.
Cytat:
Napisane przez Ksandi Pokaż wiadomość
Mdłości jakoś ucichły, zgaga jest ale w aptece kupiłam jedyny akceptowalny dla nas lek - Rennie na tego typu przypadłości. Wieczorem jedna tabletka, szalu nie ma jeśli chodzi o działanie ale jest lepiej.
Pozdrawiam kochane, trzymajcie się ciepło, uściski dla każdej z Was i Waszych maleństw Zmykam do pracy
Byłam u gastrologa w ubiegłym tyg i polecił Maalox, rennie albo Graviscon jako dopuszczalne. Ale kazał rzadko stosować, jeść małe porcje ale często min 5 posiłków. Ostatni 3h przed snem. Ja biorę 4-5 migdałów albo piję trochę świeżego mleka.

Witaminy: gin polecił mi Prenatal M powiedział że tani i dobry. Nie biorę narazie, nie lubię sztucznych tabletek Wyniki mam dobre, biorę kwas foliowy.
Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:04   #1444
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Na L4 nie ma terminu porodu, który jest potrzebny w kadrach do spisania umowy na czas ciąży. No i ZUS lubi robić wyrywkowe kontrole, teoretycznie brak zaświadczenia może nam cofnąć pieniądze na zwolnieniu.
A jaką miałaś wcześniej umowę tzn masz ? i po co im termin porodu ? przecież możebyć ze urodzisz później lub wcześniej . Zus robi kontrole ale bez przesady że zaraz cofną świadczenia przecież masz L4 z kodem B co oznacza ciąże masz kartę ciąży to pokazujesz jak nie to wzywają na komisję . JA 5 lat robię w księgowości co prawda nie w kadrach ale z tego co sie orientuję to u nas żadne zaświadczenia nie są potrzebne .
Cytat:

Męża w internecie znalazłam

rany ale zimnica ... kto chciał zimy się pytam
Serio w internecie ? Miłość od pierwszego wejrzenia
No u nas nie tylko zimnica ale i szklanka na drodze Tż 6 km jechał 45 min
Stary 2014-01-20, 13:04   #1445
mamuska11
Rozeznanie

a ja tak narzekałem na angielska służbę zdrowia ale chyba jednak jest lepsza od polskiej tzn tu maja bardziej problem z diagnozowaniem czegokolwiek bo jak co do czego przyjdzie to sprzęt maja najlepszy a terminy szybko ja miałam w poprzedniej ciazy straszne bole jak skurcze pod mostkiem i pod prawym zebrem bol nie do wytrzymania trwał ponad godzinę wymiotowalam strasznie i byłam na pogotowiu nie raz a oni na to ze to kwasy żołądkowe i ranigast mi dawali a po porodzie było jeszcze gorzej bole miałam prawie codziennie dopiero jak sama zaczęłam szukać w internecie i znalazłam ze to kamienie w woreczku żółciowym i kolka wątrobowa to powiedziałam mojemu lekarzowi i usg miałam w tym samym tygodniu a po 2 miesiącach miałam juz zabieg wycięcia woreczka.....śmieszy mnie to czasem ze jak idę do lekarza rodzinnego i mowię objawy to oni tu w google wpisują i czytają co mi może byc i na wszystko paracetamol przepisuja ale ja juz sie wycfanilam i nie dam sie zbyć kłócę sie z nimi i jak chce antybiotyk to mi go przepiszą wiec nie jest tak zle...naprawdę wam współczuje ze tak traktują ludzi w Polsce

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez mamuska11
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:08
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:05   #1446
kasiuulad
Raczkowanie

własnie miałam usg, niestety krwiak nadal jest ale sie nie powieksza wiec jeszcze troche poleze.
Dzidzia rosnie jak na drozdzach, lekarz wspomnial ze przeziernosc karkowa jest mała wiec super (jeszcze troche i załapie sie w szpitalu na genetyczne)
no i najwazniejsze....chyba jestem pierwsza ktora poznała płec....na 90% bedzie dziewczynka a ze w domu chłopaki wiec lepiej byc nie mogło
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:09   #1447
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
własnie miałam usg, niestety krwiak nadal jest ale sie nie powieksza wiec jeszcze troche poleze.
Dzidzia rosnie jak na drozdzach, lekarz wspomnial ze przeziernosc karkowa jest mała wiec super (jeszcze troche i załapie sie w szpitalu na genetyczne)
no i najwazniejsze....chyba jestem pierwsza ktora poznała płec....na 90% bedzie dziewczynka a ze w domu chłopaki wiec lepiej byc nie mogło
a w ktorym jesteś tygodniu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-20, 13:11   #1448
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
to dobrze ze nie rosnie juz
najwazniejsze ze z dzidzia wszystko dobrze
o kurcze zazdroszcze !! tez chcialabym miec dziewczynke
ale cos tak czuje ze bedzie chlopak

Nasze szczescie
Stary 2014-01-20, 13:12   #1449
88natka
Zadomowienie

Cytat:
szkoda że krwiak się nie wchłonął ale najważniejsze że dzidzia rośnie

Super że już poznałaś płeć, gratuluję dziewczynki

niespodzianka
Stary 2014-01-20, 13:14   #1450
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
oo i są jakieś dobre wieści ja tak marzę o dziewczynce, mam nadzieję, że moje marzenie się spełni

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:19   #1451
niki19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
kurcze ale jak tak czytam to w Polsce to tragedia jest.. ( jak mieszkalam jeszcze w polsce to wiadomo ze chodzilo sie prywatnie jak cos bylo powazniejszego albo do ginekologa )
tutaj w Niemczech jest inaczej, nawet moj chlopak nie dowierza czasamiw to co mowie bo tutaj ubezpieczenie wszystko pokrywa, jak przyjechalam tutaj to jak poszlam do ginekologa to placilam 150 euro ale tylko dlatego ze nie bylam jeszcze ubezpieczona.
No niestety takie są realia decydując się prowadzić ciążę prywatnie trzeba się przygotować na niemałe koszty , ja tylko w tym miesiącu wydam 430 zl
wizyta -130zł
duphaston i folik -100 zl
no i badania -200 zł

Cytat:
Napisane przez anafora12345 Pokaż wiadomość

ja płaciłam 240
no to jeszcze lepiej

Cytat:
rany ale zimnica ... kto chciał zimy się pytam
Ja się przyznaję ja bym chciała śniegu , a u mnie jak na złość deszcz i plucha
Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Ja dziś wieczorem robię pierogi ruskie Uwielbiam podsmażane na masełku ze śmietaną
Ale mi narobiłaś smaka uwielbiam ruskie pierogi , co prawda rzadko robię ale jak juz to na zapas i mrożę a z racji ,że mój mąż nie przepada to wszystko zjadam sama i fakt ,że najlepsze takie podsmażane

Cytat:

Gratuluję kurcze ale szybko poznałaś płeć

Edytowane przez niki19
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:21
niki19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:20   #1452
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
też mam nadzieję że ten będzie szybszy i lżejszy. Co do kreski to mi się dopiero pojawiła ok 30 tygodnia, znikła po porodzie a pępek mi wyszedł dość wcześnie bo przed 20 tygodniem

Mi pępek w ogóle nie wyszedł.

O rany, Natka, za godzinę będę u Ciebie. Pierogi ruskie Dostałam ślinotoku!
Miałam robić coś z mięsem mielonym ale chyba zmienię plany przez Ciebie
Ale podsmażanych na maśle ze śmietaną to jeszcze nie jadłam U mnie w domu mama zawsze okraszała cebulką i ja teraz tak robię z przepisu mamusi.

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Na siniaki polecam posmarować miodem, szybciej zniknie. Stosowałam jeszcze maść nagietkową. Muszę tyyyle rzeczy zapytać gina czy można teraz stosować...
Nie bawię się w żądne smarowanie, bo i tak póki co siniaku schowane ale dzięki za radę

Cytat:
Serio w internecie ? Miłość od pierwszego wejrzenia
No u nas nie tylko zimnica ale i szklanka na drodze Tż 6 km jechał 45 min
Serio po chwili okazało się, że jesteśmy z tego samego miasta, mieszkamy parę bloków od siebie i że TŻ chodzi do jednej klasy z moją przyjaciółką i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie?

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
a ja tak narzekałem na angielska służbę zdrowia ale chyba jednak jest lepsza od polskiej tzn tu maja bardziej problem z diagnozowaniem czegokolwiek bo jak co do czego przyjdzie to sprzęt maja najlepszy a terminy szybko ja miałam w poprzedniej ciazy straszne bole jak skurcze pod mostkiem i pod prawym zebrem bol nie do wytrzymania trwał ponad godzinę wymiotowalam strasznie i byłam na pogotowiu nie raz a oni na to ze to kwasy żołądkowe i ranigast mi dawali a po porodzie było jeszcze gorzej bole miałam prawie codziennie dopiero jak sama zaczęłam szukać w internecie i znalazłam ze to kamienie w woreczku żółciowym i kolka wątrobowa to powiedziałam mojemu lekarzowi i usg miałam w tym samym tygodniu a po 2 miesiącach miałam juz zabieg wycięcia woreczka.....śmieszy mnie to czasem ze jak idę do lekarza rodzinnego i mowię objawy to oni tu w google wpisują i czytają co mi może byc i na wszystko paracetamol przepisuja ale ja juz sie wycfanilam i nie dam sie zbyć kłócę sie z nimi i jak chce antybiotyk to mi go przepiszą wiec nie jest tak zle...naprawdę wam współczuje ze tak traktują ludzi w Polsce

U nas źle ale w UK strach iść do lekarza jeśli jest tak jak piszesz! Żeby lekarze nie mogli kamieni w woreczku żółciowym zdiagnozować? A szukanie w google, co dolega pacjentowi... bałabym się powierzyć zdrowie takiemu lekarzowi.

Cytat:
Szkoda, ze krwiak jest ale ważne, że mniejszy! To dobra wiadomość.
Gratulacje poznania płci liczyłaś na dziewczynkę?

Natka, przez Ciebie znikam i robię pierogi ruskie
Stary 2014-01-20, 13:21   #1453
M_aria
Rozeznanie

Cytat:

A masz może własne złoto?bo ja tez szukam obraczek w PL przez internet i ceny kosmiczne za ta grubość i szerokość co bym chciała to co najmniej 5000zl chcą takze znalazłam opcje gdzie wybierasz sobie wzór taki jak chcesz znanych projektantów jak Lazur Stelmach Złoty Skorpion itp i dajesz im swoje złoto jakies stare zepsute (może byc żółte nawet jak chcesz obraczki z białego złota) i oni cie liczą tylko za robociznę 100-500zl

Niestety nie mam żadnego złota. Osobiście jestem zwolenniczką srebra i obrączki najchętniej widziałabym z białego złota niestety ze względu na Tżta oglądałam te mieszane.
Cytat:
Witajcie.
Dziękuje Wam wszystkim za słowa otuchy. Każdej z osobna przesyłam !!!!!!!!!!!
Nie jestem w stanie tego nadrobić.

Przestałam krwawić. Wczoraj schodziły ze mnie czopy jeszcze. Dziś już po nich też nie ma śladu. Mają mi zrobić jutro usg kontrolne i wypuścić do domu. Nie wiem dlaczego nie chcą mi dzisiaj zrobić USG nie wiem dalej skąd to krwawienie czy krwiak pękł i zszedł? To wszystko jakieś chore. Jestem taka bezradna. Przecież nie będę się sprzeczać z decyzją ordynatorki
Do tego wczoraj doszedł mi ból w plecach.
Cytat:
w sumie ja leze juz prawie dwa tygodnie i tez nie robia usg codziennie tylko co dwa trzy dni wiec chyba to norma, tym bardziej ze ja za kazdym razem mam dopochwowe wiec moze nie ma potrzeby tak czesto podrazniac tym bardziej po krwawieniu. Ale ja sie nie znam tylko tak gdybam...lekarz ktory mnie tutaj prowadzi jak sie rano dowiedział o wczorajszym krwawieniu to od razu zapowiedział ze dzis do domu nie pojde, teraz czekam na usg,mam nadzieje ze krwiaka juz nie ma...no a jutro mam miec jeszcze morfologie, elektrolity itp wiec moze jutro mnie puszcza...chociaz juz sie nie nastawiam zeby sie nie rozczarowac. A moje chłopaki tesknia,tak samo jak ja... młodszy juz powoli wychodzi z ospy ale teraz czekam kiedy starszego złapie,

mało was cytuje bo na tel mi niewygodnie ale cały czas jestem na biezaco i zazdroszcze wam ze sie dobrze czujecie, chodxicie na zakupy i normalnie funkcjonujecie...a ja leze i tesknie za dzieciakami...
Buziaki
Dziewczyny cały czas trzymam za Was kciuki
Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość

my za obrączki w zeszłym roku zapłaciliśmy 2100zł. Bardzo drogo moim zdaniem, ale miały być super, a są tak porysowane, że szkoda gadać...
To jest najgorsze, że one nigdy póżniej nie są tak piękne jak w sklepie a kosztują dużo kasy
Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość

Byłam dzisiaj umówić się na zabieg mojego palca. Miałam nadzieję, że odstanę termin gdzieś na listopad, a wiecie na kiedy dostałam - najbliższy możliwy termin (gdybym nie była w ciąży, to też taki by był - 28.02.2015r. - nie nie pomyliłam się. za ponad rok.

Idę zaraz obiad gotować. Jeszcze ginekologa mam dzisiaj i chciałabym ugotować i zjeść z mężem przed wyjściem
Naprawdę nie wiem po co opłacamy te wszystkie składki..

za wizytę
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:27   #1454
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
U nas źle ale w UK strach iść do lekarza jeśli jest tak jak piszesz! Żeby lekarze nie mogli kamieni w woreczku żółciowym zdiagnozować? A szukanie w google, co dolega pacjentowi... bałabym się powierzyć zdrowie takiemu lekarzowi.
Ogolnie specjaliści są tu ok ale zeby dostać sie do specjalisty trzeba sie niezle nameczyc z lekarzami pierwszego kontaktu...

Stary 2014-01-20, 13:32   #1455
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Super że z dzidzią dobrze i fajnie że poznałaś już płeć

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Kurcze... kolejną wizytę mam 21 lutego a umieram teraz z ciekawości czy to chłopczyk, czy dziewczynka

Kiedy powinno być widać tak na 99%?
Stary 2014-01-20, 13:32   #1456
kamilast
Raczkowanie

Na termometrze -8 więc w myśl zasady że nie ma złej pogody tylko ludzie są nieprzygotowni ubrałam:skarpetki,leginsy ,kolanowki welniane,spodnie,trepy, podkoszulek,bluzke,najgru bszy swetr,narciarską kurtkę....i wtedy doszłam do wniosku że jednak się wysikam przed wyjściem. No kalafior zamiast mózgu jak nic
kamilast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 13:35   #1457
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Kurcze... kolejną wizytę mam 21 lutego a umieram teraz z ciekawości czy to chłopczyk, czy dziewczynka

Słyszałam ze w 16 tyg mozna juz byc pewnym na 99.9% ale czytałam ze są dziewczyny ktore juz w 12 tygodniu poznały i wszystko sie zgadzało ja juz sie nie moge doczekać

Stary 2014-01-20, 13:39   #1458
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
wow znasz płeć mi gin powiedział że teraz chłopczyk i dziewczynka wyglądają tak samo tzn wargi sromowe wiszą i można pomylić z chłopcem . Ale teraz przynajmniej będziesz dodatkową babkę miała w domu I szkoda ze ten krwiak cały czas jest
Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
No niestety takie są realia decydując się prowadzić ciążę prywatnie trzeba się przygotować na niemałe koszty , ja tylko w tym miesiącu wydam 430 zl
wizyta -130zł
duphaston i folik -100 zl
no i badania -200 zł

no to jeszcze lepiej
Ja w grudniu za 1 wizytę 200 za leki duphastoni folik 100( nawet ponad) 2 wizyta 150 zł i leki duphaston folik no-spa diphergan 200 zł razem badania 240 zł no i prawie 900 zł się uzbierało . teraz w styczniu na razie poszło 250 zł Niestety to są niemałe koszty i szczerze powiem ze nawet się nie spodziewałam że aż takie
Cytat:

Ale podsmażanych na maśle ze śmietaną to jeszcze nie jadłam U mnie w domu mama zawsze okraszała cebulką i ja teraz tak robię z przepisu mamusi.

Serio po chwili okazało się, że jesteśmy z tego samego miasta, mieszkamy parę bloków od siebie i że TŻ chodzi do jednej klasy z moją przyjaciółką i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie?

U mnie też zawsze odsmaża się z cebulką . No to rzeczywiście przeznaczenie tak trafić na siebie i tak blisko mieszkać

Dziewczyny nie mam już siły męczą mnie zaparcia nie pomaga woda z cytryną rano ani kiwi ani suszone śliwki nawet parafina I ciągle przez to mnie brzuch boli a ja tylko zaś schizy mam ze z dzidzia coś nie tak . Macie jeszcze jakieś sposoby ?
Stary 2014-01-20, 13:51   #1459
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Słyszałam ze w 16 tyg mozna juz byc pewnym na 99.9% ale czytałam ze są dziewczyny ktore juz w 12 tygodniu poznały i wszystko sie zgadzało ja juz sie nie moge doczekać

Policzyłam sobie i w dniu wizyty zaczynać mi się będzie 17 tydzień, tyle że mój gin na Nfz ma kiepski sprzęt i teraz myślę czy nie iść do innego na lepszy żeby sprawdzić. Szkoda że w zeszłym tygodniu na usg genetycznym nie zapytałam czy widać bo był to 12t

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:

Dziewczyny nie mam już siły męczą mnie zaparcia nie pomaga woda z cytryną rano ani kiwi ani suszone śliwki nawet parafina I ciągle przez to mnie brzuch boli a ja tylko zaś schizy mam ze z dzidzia coś nie tak . Macie jeszcze jakieś sposoby ?
Ja bywam straszne wzdęta. W sobotę w kinie straszne bolał mnie brzuch, nie mogłam normalnie siedzieć

Może macie też jakieś sprawdzone sposoby na wzdęcia?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-20, 13:52   #1460
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość

Ale mi narobiłaś smaka uwielbiam ruskie pierogi , co prawda rzadko robię ale jak juz to na zapas i mrożę a z racji ,że mój mąż nie przepada to wszystko zjadam sama i fakt ,że najlepsze takie podsmażane
ja też mrożę
Cytat:
Mi pępek w ogóle nie wyszedł.

Nie bawię się w żądne smarowanie, bo i tak póki co siniaku schowane ale dzięki za radę

Szkoda, ze krwiak jest ale ważne, że mniejszy! To dobra wiadomość.
Gratulacje poznania płci liczyłaś na dziewczynkę?

Natka, przez Ciebie znikam i robię pierogi ruskie
prawdziwe przeznaczenie
zapraszam na pierogi ja akurat trafiałam teraz na dobrych lekarzy, ale to zależy od przychodni bo jak mieszkałam wcześniej gdzie indziej to ciężko się było o cokolwiek doprosić na infekcję tak jak kiedyś pisałam kazali mi pić sok żurawinowy i smarować intymne miejsca jogurtem naturalny - nic to nie pomagało.. Teraz mam inna przychodnie i jak tylko idę z jakimś problemem to wszystko badają - krew, mocz. Dostałam antybiotyk na infekcję, jestem dużo bardziej zadowolona.

Cytat:
Niestety nie mam żadnego złota. Osobiście jestem zwolenniczką srebra i obrączki najchętniej widziałabym z białego złota niestety ze względu na Tżta oglądałam te mieszane.

To jest najgorsze, że one nigdy póżniej nie są tak piękne jak w sklepie a kosztują dużo kasy

Naprawdę nie wiem po co opłacamy te wszystkie składki..

za wizytę
żeby Cię nie skłamać ja za swoją obrączkę zapłaciłam 50 funtów a mąż za swoją na promocji 50% zapłacił 25 f mąż ma zwykłą a ja mam z grawerem I love you i z 4 kamyczkami z przodu(nie znam się na kamieniach szlachetnych ale jak dla mnie wszystko wygląda tak samo tylko różni się ceną) kupiliśmy je w sklepie argos
fotka poniżej

Cytat:
Ogolnie specjaliści są tu ok ale zeby dostać sie do specjalisty trzeba sie niezle nameczyc z lekarzami pierwszego kontaktu...

albo mieć dobrą przychodnie, mnie od razu wysłali do ginekologa jak wróciłam z PL i powiedziałam że mam torbiel do usunięcia. Co prawda okazało się że nic nie ma a w PL Pani ginekolog powiedziała mi że jest natychmiast do usunięcia i taki zabieg u niej w klinice kosztuje 5000 Nawet byłam już w tej klinice na badaniu i umawiali mnie na wizytę ale po laparoskopi muszę leżeć a z dzieckiem teraz było by mi ciężko to postanowiłam zrobić to w UK. Chociaż mąż mnie namawiał żebym zrobiła w PL. Tak więc chcieli mnie naciągnąć na ładną sumkę i bardzo się zraziłam teraz do tej Pani
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_7470.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpg (21,1 KB, 22 załadowań)

niespodzianka

Edytowane przez 88natka
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:59
Stary 2014-01-20, 14:00   #1461
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
A jaką miałaś wcześniej umowę tzn masz ? i po co im termin porodu ? przecież możebyć ze urodzisz później lub wcześniej . Zus robi kontrole ale bez przesady że zaraz cofną świadczenia przecież masz L4 z kodem B co oznacza ciąże masz kartę ciąży to pokazujesz jak nie to wzywają na komisję . JA 5 lat robię w księgowości co prawda nie w kadrach ale z tego co sie orientuję to u nas żadne zaświadczenia nie są potrzebne .
Wcześniej miałam umowę o pracę na okres próbny, która skończyła się 13 stycznia. Zwykle w firmie po tej umowie dostaje się umowę o pracę na 3 lata. Kierowniczka jednak postanowiła dorzucić mi do pieca i dostanę tylko do porodu. W kadrach stwierdzili, że do sporządzenia nowej umowy jest potrzebne zaświadczenie. Od 9 stycznia jestem na zwolnieniu.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 14:02   #1462
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
gratuluję, fajnie będziesz miała parkę ja po cichu liczę na synka

Cytat:

to różnie bywa, ja poznałam bardzo późno bo w 7-8 miesiącu, już nie pamiętam dokładnie. Mała tak się kręciła i odwracała pupą, że nie można było zobaczyć czy chłopiec czy dziewczynka. Mam nadzieję, że teraz szybciej się dowiem

W piątek idę na usg, ale nie liczę że poznam płeć

Co do becikowego to tak jak dziewczyny pisały, trzeba mieć kartę ciąży założoną do 10 tygodnia.

U nas na drogach i chodnikach taki lód, że masakra. Od wczoraj pada deszcz i wszystko marznie. Miałam iść do sklepu na zakupy to boje się wyjść, żeby nie wywinąć orła.

Czekam jak tz wróci z córką z przedszkola, robimy tiramisu i ciasteczka owsiane z żurawiną.

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-01-20 o 14:03
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 14:03   #1463
88natka
Zadomowienie

Cytat:

ja czytałam że w 16 tygodniu najwcześniej, no ale jak widać można wcześniej
Cytat:
Napisane przez kamilast Pokaż wiadomość
Na termometrze -8 więc w myśl zasady że nie ma złej pogody tylko ludzie są nieprzygotowni ubrałam:skarpetki,leginsy ,kolanowki welniane,spodnie,trepy, podkoszulek,bluzke,najgru bszy swetr,narciarską kurtkę....i wtedy doszłam do wniosku że jednak się wysikam przed wyjściem. No kalafior zamiast mózgu jak nic
u nas 7 na plusie i słoneczko mam nadzieję że w tym roku nie będzie już zimy
Cytat:

ja nie miałam nigdy problemu z zaparciami i nie pomogę..

niespodzianka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-20, 14:17   #1464
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:

Przeżywałam każdą rysę na obrączce, aż stwierdziłam, że po 15 latach nie chce mieć błyszczących obrączek wyglądających na nie noszone.

Moja babcia od ślubu swojej nie zdejmowała. Obrączka jest zniszczona, wytarta, widać po niej historię a babcia jest z tego dumna. Widać że służy ponad 60 lat.... i ja też chcę mieć obrączkę z historią.
Robiliśmy swoje u złotnika, wyszło ponad 1/3 - 1/2 taniej niż kupić gotowe w tym wzorze. Złota nie dawaliśmy swojego.
Cytat:
Napisane przez kamilast Pokaż wiadomość
jakbym siebie słyszała....
Cytat:
Super, gratuluję dziewczynki!!:roz a:
Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 14:18   #1465
izka-1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Masz rację, zgadzam się z tym
Mam nadzieję że hydraulicy szybko skończą bo chce mi się siku a drzwi od łazienki są zdjęte, 2 obcych mężczyzn w domu, woda zakręcona itp
A co powiecie o książce Ciężarówką przez 9 miesięcy ?
Osobiście nie czytałam, ale dziewczyny na moim starym forum czytały, niestety nie pamietam czy były zadowolone

Cytat:
Przepraszam, że nie odpowiadam na wasze wpisy teraz. Chciałam Wam tylko dać znać, że po tym jak skończyłam pisać na forum zabolał mnie brzuch jak na miesiączkę-delikatnie chociaż znacząco wyraźnie. Poszłam do WC i przeżyłam szok. Zaczęłam krwawić bardzo obficie. Tż w pracy na noc! Rodzice zabrali mnie szybciutko do auta i w 15 minut byłam na oddziale.
Przeżyłam horror.
W dyżurce Pani ginekolog powiedziała, że mam czekać bo na fotelu jest przyjęcie ciężarnej do porodu.....czekałam 40 minut!!!!!!!!!!! Upłakałam się okropnie. Jak już weszłam to bardziej interesowało ją moje ubezpieczenie i to gdzie pracuje niż to, że boli mnie brzuch i krwawię. Zrobiła badanie ginekologiczne wyciągnęła to żelastwo całe ukrwawione. Zrobiła USG przez brzuch....nic nie było widać. Szukała i szukała....a mnie łzy leciały. Zrobiła dopochwowe i powiedziała Oooo widać. Faktycznie dzidzi jest, serce bije, tylko jakieś mało ruchliwe. tylko rączką jedną ruszało. Pytam się czy wszystko ok. Babsztyl zapytał "Serce bije? Tak. więc chyba ok" Krwiak się nie wchłonął!!!!! Powiedziała, że jest gigantyczny i ciąża zagrożona. Zapytałam skąd może być to krwawienie to Babsztyl powiedział "a skąd Ja mam wiedzieć? nie wiem dlaczego leci" Dostałam kroplówkę, podwójne duphastony i luteiny i inne. Całą noc krwawiłam obficie. Rano przyszedł inny lekarz i zmienił mi dawkowanie i dopisał inne leki, zastrzyki domięśniowe z nospy. Powiedział, że dziwne dawkowanie dostałam. Teraz krwawienie mi delikatnie zwolniło. Zeszły ze mnie jakieś czopy krwiste, mniej krwiste ale zeszły. Luteina dopochwowa dawka podwójna. Płacze cały czas. Nie potrafię się uspokoić. Leżą ze mna dwie ciężarne i jutro idą rodzić. Cieszą się i śmieją. Opowiadają o tym co będzie już we wtorek a ja płaczę w poduszkę.
Trzymaj się, ważne że bije serduszko

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
W II trymestrze moja koleżanka też leciała samolotem na podróż poślubna,dostała pozwolenie od lekarza.. Z tego co jej powiedział ze ważne zeby w III nie latała..ale nie wiemy nadal nic na temat pierwszego. A czytałam niepotrzebnie różne fora i się przerazilam
Moja szwagierka leciała w 9 tyg, ale tylko 1,5 godziny , jej lekarz pozwolił
Cytat:
Teraz tylko niech się ten krwiak wchłonie To będziesz miała towarzyszkę zakupów

Cytat:

mi lekarz przy pierwszej ciąży w 10 t 6 d powiedział, że prawdopodobnie będzie dziewczynka, ale zaznaczył, że to jeszcze może sie zmienić, ale się nie zmieniło
A z tą płcią różnie bywa, czasem dopiero koło 30 tyg widać jak sprzęt kiepski a dzidzia wstydliwa. Zresztą mi wszyscy powtarzali, że jak już chłopca stwierdzą to raczej tak zostanie a z dziewczynką to różnie bywa

Co do włosków na brzuchu pojawiły mi się pod koniec ciąż podobnie jak ciemna kreska, kreska zniknęła jakoś pół roku po porodzie.

Części mi nie pocytowało, komuś jeszcze miałam odpisać ale już nie pamiętam komu.

Co do porodu ja coś chyba dostałam, ale nie wiem co i działało bardzo krótko bo mi dali połowę dawki przy moich gabarytach bali się dać więcej. Koniec końców i tak miałam cc, ale trochę się pomęczyłam

My za obrączki płaciliśmy w aparcie 1214 zł w 2011 roku

Edytowane przez izka-1987
Czas edycji: 2014-01-20 o 14:24
izka-1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 14:21   #1466
M_aria
Rozeznanie

Cytat:

żeby Cię nie skłamać ja za swoją obrączkę zapłaciłam 50 funtów a mąż za swoją na promocji 50% zapłacił 25 f mąż ma zwykłą a ja mam z grawerem I love you i z 4 kamyczkami z przodu(nie znam się na kamieniach szlachetnych ale jak dla mnie wszystko wygląda tak samo tylko różni się ceną) kupiliśmy je w sklepie argos
fotka poniżej
Bardzo ładne, tak wygrawerowanych jeszcze nie widziałam
Stary 2014-01-20, 14:32   #1467
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość

Widzę że rozmawiacie o owłosieniu na brzuchu. Nic takiego na razie u siebie nie obserwuje.
Za to pewnie o u każdej z nas pojawi sie za jakis czas brązowa pionowa kreska na brzuchu. I pępek zrobi się inny tzn taki wystający
Krecha to linea negra
A pępka nie miałam wystającego, więc to chyba nie standard

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Na L4 nie ma terminu porodu, który jest potrzebny w kadrach do spisania umowy na czas ciąży. No i ZUS lubi robić wyrywkowe kontrole, teoretycznie brak zaświadczenia może nam cofnąć pieniądze na zwolnieniu.
A to nie wiem
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 14:49   #1468
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izka-1987 Pokaż wiadomość

mi lekarz przy pierwszej ciąży w 10 t 6 d powiedział, że prawdopodobnie będzie dziewczynka, ale zaznaczył, że to jeszcze może sie zmienić, ale się nie zmieniło
A z tą płcią różnie bywa, czasem dopiero koło 30 tyg widać jak sprzęt kiepski a dzidzia wstydliwa. Zresztą mi wszyscy powtarzali, że jak już chłopca stwierdzą to raczej tak zostanie a z dziewczynką to różnie bywa
Też słyszałam że podobno jak lekarz stwierdzi że to chłopak to juz jest pewne a z dziewczynkami różnie bywa.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Krecha to linea negra
A pępka nie miałam wystającego, więc to chyba nie standard
A myślałam że wszystkim wyskakuje. Jak latem miałam obcisłą bluzke to ten pępek tak śmiesznie się odznaczał pod nią i wszyscy mi zwracali uwagę; "oo, już pępek ci wyskoczył"
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 15:46   #1469
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cześć dziewczyny!

Cytat:

Ja uczęszczam do irl służby zdrowia,wcześniej byłam też na paru wizytach u polskich lekarzy i niestety nie mam dobrej opinii, tak samo znajomi. A miałam też okazję mieć tu operowany wyrostek kilka lat temu, co zrobili laparoskopowo i tylko 3 mini dziurki mi po tym zostały na brzuchu. Również chodzę do specjalisty z innym schorzeniem,i opieka jest bardzo dobra, nigdy nie czekam długo na wizytę,jak jest potrzeba to z dnia na dzień umówią. A moja mama musiała przykładowo czekać na wizytę do takiego samego specjalisty aż rok w Pl! Ja tu za darmo mam od ręki...Inna sprawa, niezbyt dobrzy lekarze mogą trafić się w każdym kraju. Nam w Pl pediatra chciała zapisać dla córki antybiotyki przez telefon, nie oglądając jej nawet, bez badania! I mam wrażenie, że w Pl zbyt chętnie lekarze zapisują antybiotyki na wszystko. Raz jak córa była chora, GP wysłała nas od razu do szpitala na badanie krwi i moczu, by było od razu wiadomo, czy to wirusowe czy bakteryjne. My jesteśmy zadowoleni z opieki, jedynie opieka położnicza budzi moje zastrzeżenia (tzn za mało skanów, brak badania ginekologicznego, wymazów, brak rutynowej kontroli na cukrzyce-mi wyszła dopiero jak pojechałam do Pl i zrobiłam prywatnie, i dopiero jak pokazałam po powrocie wynik wzięli mnie tu na powtórkę.). Tyle tytułem porównań, chyba ciężko stwierdzić, gdzie gorzej a gdzie lepiej, zależy od lekarza, na którego się trafi.

Cytat:
Czyli idzie na lepsze!Teraz tylko niech krwiak się wchłonie, i będziesz mogła wrócić do swoich chłopaków, tzn Wy będziecie mogły wyobrażam sobie, jaka poczułas ulgę, jak powiedzieli że z dzidzią ok i pomimo krwawien i plamień rozwija się w pełni prawidłowo!

Cytat:
ja latałam w 2 trymestrze.
Super że się lepiej czujesz, mi dziś trochę nie dobrze ale to pewnie dlatego że jutro do pracy wracam

Ja nie pamietam, kiedy wyszła mi kreska w 1 ciąży, w tej nie ma sladu jeszcze. Nawet włoski koło pepka mi nie rosną, ale za to ściemniały już lekko sutki

Natka, no teraz to będą za mną chodziły pierogi ruskie! W weekend jak bedzie Tż miał wolne to zrobimy. Też lubię podsmażane na złoto i ze śmietaną, choć moja mama podawała z cebulka. Zresztą obecność cebulki nie wyklucza jak dla mnie śmietany hihi full wypas wersja A jakiego typu mąki używasz do ciasta?

Dziś Tż zadzwonił do maternity hospital zapytać,co z moją wizytą i okazało się, że list do GP z informacją o mojej ciąży nie doszedł, a byliśmy u niego w połowie grudnia! Umówili mi wizytę na 28.01 i mam przyjść z samego rana i na czczo, bo będą mi sprawdzać glukozę, gdyż miałam cukrzycę ciężarnych poprzednim razem. A że tam ogólnie na wszystko długo się czeka i okropne kolejki, to wychodzi na to, ze pół dnia będę pościć Ale się cieszę, bo będzie USG i zobaczę fasolkę!

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2014-01-20 o 15:51
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 16:09   #1470
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

troche buszowalam w internecie szukajac lozeczka wozka itd. na prawde niektore ceny to z kosmosu.

akurat my bedziemy musieli wszystko nowe kupic wiec to bedzie wielki wydatek

trzeba kupic cos porzadnego zeby bylo dla drugiego malenstwa
chcialabym miec drugie dziecko w odstepie roku

Nasze szczescie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości