|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXI
Edytte moje gratulacje.
Elizka wracaj. Nie zabieraj nam trzech fajnych kobitek z wątku.
#932 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXI
Cytat:
my mamy takie http://allegro.pl/kojec-lozeczko-4ba...883260319.html a propo jeszcze zmian w zyciu po przyjsciu na swiat dziecka: planujac, bedac w ciazy, rodzac dziecko - bralam/biore pelna odpoiwedzialnosc za nie, nie wyobrazalam sobie aby w pierwszych miesiacach zycia zostawiac dziecko z inna osoba niz ja czy Tz - jestesmy rodzicami i dziecko potrzebowalo nas//potrzebuje, to sa najwazniejsze chwile zycia dziecka - ono czuje i rozumie nawet wtedy kiedy nam sie zdaje ze tak nie jest...i zostawianie dziecka z babcia/dziadkiem/czy inna osoba po to aby isc sobie do kina bo np dawno sie nie bylo czy tez z innego powodu jest dla mnie niewyobrazalne... wyjazdy z malym dzieckiem - jak juz wspominalam - w moim indywidualnym przypadku nie bylo wyjazdu dlugiego z Tosia przed ukonczeniem roku- jest dzieckiem charakternym i wbardzo wymagajacym - stwierdzil to pediatra i neurolog, a przede wszystkim my z Tz juz wczesniej to zauwazylismy - potrzebuje uwagi 100% niecierpliwi sie jak siedzie dlugo z jednej pozycji - jesli nie spi w foteliku nie jest za wesolo - choc zdarzaly sie przypadki ze obylo sie bez histerii. Dlatego oszczedzilismy sobie i Tosi nerwow w zeszlym roku i nie pojechalismy na urlop.... Edytka gratulacje ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ok. 120cm ok. 20,5kg ![]() ...cel osiągnięty 64,5kg ![]() Edytowane przez kunegunda.bis Czas edycji: 2014-01-20 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
może odejście elizy wzbudziło zainteresownie
![]()
#934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://kojce.com.pl/2011/10/31/new-2...lino-atest-18/ a w wózku nie może? J. do 4-5 m-cy spał w gondoli jeśli musiał gdzieś spać poza domem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#935 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#936 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#937 |
Raczkowanie
|
Ja tylko zacytuje wypowiedz dojrzałej kobiety ktora ma dwie dorosłe corki.
"To że ma sie dzieci nie znaczy ze caly swiat ma sie tylko wokol nich krecic. Ja tez jestem czlowiekiem I mam swoje potrzeby. I jak moglam to zostawialam pod opieka babc. Moje corki tak dobrze nie mają." Moja siostra tez jak wrocila do pracy to musiala zostawiac swoja corke u mojej mamy na caly tydzien. Tez od mojej kuzynki uslyszala ze jak ona tak moze przez tydzien. Raptem bylo to 4-5 dni. Ale nie miala wyjscia. A poza tym czasami od dziecka tez sie przydaje odpoczynek zeby nie dostac na glowe. To slowa mojej drugiej siostry ktora miala uplakane dziecko. Wiec ile osob tyle zdan.
#938 |
Konto usunięte
|
Udzielam się regularnie na dwóch wątkach i na obu - wczoraj na tamtym, dziś na tym - są jazdy i odchodzenie.
Blue Monday? :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Raczkowanie
|
Mnie sie podoba nr 2.
A wlasnie nie pamietam kto sie pytal o moje bole. Przewaznie sa to skronie czasami boli mnie tyl glowy. Chyba to nie zatoki? Bo fajnie nie bedzie jesli to zatoki. Ale nie mam ani kataru ani goraczki.
#940 | |||||||||
Zakorzenienie
|
hejka!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44706604] Dziewczyny mogę ugotować Artkowi kompot z gruszki???? Jutro kończy 7 m-cy...[/QUOTE]Myśle ze tak! wszystkiego najlepszego dla 7-miesieczniaka! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#941 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś pewna długiego rękawa? ja jak normalnie jestem zmarźluch straszny tak w ciąży było mi koszmarnie gorąco, całą zimę mieliśmy zakręcone kaloryfery, tż nauczył się ubierać cieplej w mieszkaniu ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#942 | |
Zakorzenienie
|
my jesteśmy (byliśmy) pod kontrolą tyyyylluuu lekarzy.... i myślałam, że to przez zamartwicę
![]() bo Kacper miał ile pkt? Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44713696]Udzielam się regularnie na dwóch wątkach i na obu - wczoraj na tamtym, dziś na tym - są jazdy i odchodzenie. Blue Monday? :/[/QUOTE]każde forum przeżywa swoje blue monday'e. czasem w środy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Tz-et powiedziła w sobotę
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44702416]W pajacach. Ale ja jestem z mam (mniejszości mam), które tak małym dzieciom nie zmieniają ubranek na nocne. [/QUOTE] z dziewczynką to chyba łatwiej ![]() na wieczór świeży pajac, który zostawał na następny dzień a na niego naciągałam spódniczkę lub krótką sukieneczkę ![]() teraz już od kilu miesięcy jesteśmy piżamkowi ![]() dziewczyny nie kłócić się! i nie obrażać jena na drugą ![]() monia, esesia- dbacie o to żeby więcej czasu przy kompie spędzała- chętnie będę podczytywać Wasze blogi ![]() Julek- 100 lat! ![]() widzę koniec moich zmagań- otrzymałam zgodę na drukowanie pracy ( i miłego maila z wielką pochwałą moich zmagań) ![]() co do tematu, który zdominował dzisiaj wątek- punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia ![]() w moim przypadku pozostawienie dziecka z Babcią z racji wypadu na weekend byłoby ciosem poniżej pasa (moja Mama spędza z Kasią więcej czasu niż ja) ale kiedyś po przeprowadzce chętnie podrzucę dzieci Dziadkom na weekend niech się nimi nacieszą oczywiście o ile Dziadki będą miały siłę i chęci na taki weekend a dzieci wolę pozostania
![]() |
#946 | ||
Zakorzenienie
|
witam
Julek sto lat ![]() inutil U nas nocnikowanie zaczęło się przez lato i od tego czasu nie nosi pampersa w domu tylko na noc. Niestety brak taty trochę wpływa na to nasze nocnikowanie. Ogólnie jest czas, że ze spacerów wracamy z suchą pieluchą, z nocy sucha w dzień zawsze zawoła a przychodzą dni, że jest totalna klapa i znów po kilku dniach jest dobrze;/ już nie wiem od czego to zależy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja pierwszy raz bez Mikołaja wyszłam z domu jak miał 5 miesięcy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
esesia- ja też nie mogę na prywatny wejść
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() pewnie, że zależy, ale i każdy ma prawo się wypowiedzieć. ja też staram się nie podrzucać, bo moja mama i tak dużo pomaga, a zakupy robić jak tż ma wolne. ale jak komu pasuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Konto usunięte
|
STO LAT dla JULKA!!!
Eliza ale Ty obrażalska jesteś a mnie już 70 dni..... ale i tak pomału mi leci Edytowane przez 201704210903 Czas edycji: 2014-01-21 o 05:38 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#950 |
Wtajemniczenie
|
ja tez nie moglam wejsc na bloga Esi ale trzeba skasowac poczatek linki na przegladarce...
Esia, Monia fajne te Wasze blogi ![]() Wogole witam sie... u nas wciaz wieje i lodownia za oknem... ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Monia wlasnie przeczytalam blog Twojego meza - absolutnie pokazuje jaka jest rzeczywistosc z maluchem ![]()
#951 |
Zakorzenienie
|
Chyba chce żebyśmy ją prosiły o powrót do nas
![]() Co do zostawiania dziecka to nie wiem jak będzie. W tej chwili sobie tego nie wyobrażam ![]() ![]() ![]() Julek sto lat ![]() ![]() ![]() kooocur ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Zakorzenienie
|
O JEeso Monia przekaż mężowi, że padłam śmiechem jak przeczytałam o tym "rzygnięciu dla zabawy"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
Witam...
Eliza nie wygłupiaj się Kochana! Juz raz odchodziłaś i wróciłaś więc wracaj i tym razem! ![]() Flowerbombka czy My o czymś nie wiemy?? ;> Berbie bluzki mi się bardzo podobają a najbardziej ta pierwsza ![]() ![]()
#957 |
Zakorzenienie
|
Zeberka ale kto tu się kłóci? Przecież my tylko swoje zdanie wyrazilysmy
Monia w wolnej chwili muszę zerknąć na twojego bloga ![]()
![]() |
#958 |
Zadomowienie
|
Witam.
![]() ![]()
#959 |
Konto usunięte
|
Hej!
Esia czego Ty uczysz? ![]() Wiecie co, czytałam jeszcze raz wczorajszą dyskusję... Bo ja to tak czasami nieuważnie czytam forum, że widzę tylko, że temat został rzucony i się wypowiadam, a nie doczytam dokładnie pytania. Ale nie zauważyłam w niej nic złego prawdę mówiąc. Nie będę się już na temat tej dyskusji wypowiadać, jednak ja podtrzymuję swoje zdanie - ja nie umiałabym Arturka zostawić na dłużej, niż na parę godzin. Już nie mówię o kp, bo to można rozwiązać na tysiąc sposób (albo i nie, ale to zależy od dziecka), ale po pierwsze tęsknię strasznie za Małym, a po drugie - teraz Artur stanowi nieodłączną część mojego życia, na co się świadomie decydowałam, wiedziałam, że wiele mnie teraz ominie, ale trudno - nagroda jest bezcenna. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że ktoś może mieć inne zdanie i podejście - i chyba każdy na forum o tym wie, po to jest forum, żeby rozmawiać. Zresztą z dzieckiem to się jeszcze 10000 razy bardziej sprawdza powiedzenie: nigdy nie mów nigdy. Szczerze i brutalnie: nie radzę sobie za wiele wyobrażać i planować przed urodzeniem (wiem, wiem, to okropnie brzmi, ale cóż, jak taka jest prawda), bo jak się trafi egzemplarz niepokorny, to wspomnienie o naszych wyobrażeniach może nas rozczarować. Ja sobie nic nie wyobrażałam i dostałam najgrzeczniejsze dziecię pod słońcem :P Aczkolwiek u nas jest bardzo bardzo przestrzegany rytm, nie wyjeżdżamy nigdzie w porze drzemek, posiłków, zawsze staram się celować w najdłuższą aktywność, no i ogólnie ja jestem mało mobilna z Artkiem. Ale po co, jeszcze ma czas na zwiedzanie, czy to czegokolwiek, czy nawet CH - skoro nie muszę. Ale z drugiej strony - nie zarzekam się, że za chwilę nie oddam Artka na cały dzień mamie, żeby coś załatwić. Póki co mama przyjeżdża na parę godzin, my wyskakujemy na zakupy i tyle. Ale broń Boże nie linczuję osób, które robią lub planują robić inaczej - widocznie dzieci im na to pozwalają i mi nic do tego. Tylko z jednym stwierdzeniem się kategorycznie nie zgadzam: nie, nie jest tak, że dziecko dostosowałam do siebie, dostosowałam swój tryb życia do dziecka. Z faktu, że taki stan rzeczy nie będzie trwać wiecznie - bez szkody dla mnie. Szczerze to szkoda Elizka, że postanowiłaś opuścić forum, moim zdaniem nie ma o co kruszyć kopii, bo to była zwykła wymiana zdań. ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Edytko, kiedy idziesz do lekarza? A może to ból rozciągającej się macicy? Berbie mnie też się podoba ta 1 bluzka. Ta z serduszkiem dziwna, to serduszko jest w bardzo nietrafionym miejscu wg mnie, za wysoko. |
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
Perse mój Marcel też jest grzeczny, ale...
Przez pierwsze 3 miesiące miał kolki i ulewał na potęgę. Jedzonko Mu wracało do gardełka, nawet nocą. ![]() Ja nie spałam bo Go pilnowałam nocami, a w dzień tylko czekałam na 17 jak zaczynał płakać ![]() Nic Mu nie pomagało- NIC. No i wszelkie wyjścia w tych godzinach (bo wcześniej wszyscy w pracy) stały się niemożliwe. Oo więc musiałam Ja się przystosować do Niego- nie było innaj opcji ![]() Teraz to zabieram Go wszędzie. Był ze mną na babskim spotkaniu w kawiarni. Na zakupach z koleżanka (zacieszął jak szalony, zapłakał jak zniknęłam w przymierzalni ![]() No, ale do mojej rodziny jak jadę to ryczy jak szalony- chociaż tu się Mu wcale nie dziwie ![]() Gdybym się trzymała planu dnia to tez bym miała najspokojniejsze dziecko na świecie, ale ja nie umiem tak siedzieć cały czas w domu ![]() No i u mnie nikt z małym nie posiedzi kilku godzin- kiedy ja jadę na zakupy. Dlatego napisałam, że wyobrażenia się zderzają z rzeczywistością. No i do tego dwoje dzieci to podwójne kolki, ulewanie, rzyganie. myślę, że poziom zmęczenia jest taki duży, że nie chce się (bynajmniej na początku) dupy ruszyć umyć głowę ![]() Moja mam mi opowiadała, że jak zrobiła warkocza to po tygodniu go rozwiązywała(musiała przynieść drewno, napalić w piecu, nagrzać wody, wyprać 120 pieluch, nagotować mleka na gazie...i jeszcze miała moja siostrę 5 lat ![]() Edytko- spokojnie..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.