![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
"Wychowana" młodzież, czyli kultura na FB i w życiu pewnie też :/
W sobotę byłam z córką na choince szkolnej, na której zrobiłam mnóstwo fotek i 2 filmiki. Oczywiście wrzuciłam na fb. Mnóstwo osób zadowolonych, bo nie miało swoich aparatów, a szkoła nie ma strony internetowej, by takie wydarzenia uwieczniać. Lajkują, komentują, oznaczają siebie na fotkach... Grający wtedy zespół udostępnił filmik - w końcu darmowa reklama
![]() W pewnym momencie dostaję wiadomość od dziewczynki lat 15, która na upartego mogłaby być moją córką i której nie znam. Cytuję: "Chciała bym aby ten filmik z choinki zniknął". Żadnego przywitania, żadnej prośby tylko żądanie postawione jak koleżance. WTF? Nie wiem, czy była na tym filmiku, możliwe, podobnie jak kilkadziesiąt innych osób, ale w końcu to wydarzenie publiczne i chyba każdy ma prawo je zarejestrować i dzielić się z innymi.Miałam chęć odpisać coś złośliwego, ale ja kobieta po 30-tce w takie głupoty się nie bawię. Zignorowałam i w ogóle nie za bardzo się przejęłam. Zastanawiam się tylko, co jest z tą dzisiejszą młodzieżą? Żadnego szacunku, żadnej kultury! Ja bym się wstydziła tak napisać do kogoś obcego w taki sposób. Odnoszę wrażenie, że teraz dzieciaki nie mają wcale szacunku do dorosłych. A Wy jak sądzicie? Mieliście jakieś przykre sytuacje z "kulturalną" młodzieżą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Wychowana" młodzież, czyli kultura na FB i w życiu pewnie też :/
Jako kobieta po 30 powinnaś poluzować majty i przestać tak przeżywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
polecam trochę dystansu.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Po pierwsze w internecie dzisiaj każdy do każdego zwraca się na Ty, nawet tu na wizażu nikt na dzień dobry nie pisze do nikogo Pan/Pani
![]() Po drugie dzisiaj wielu ludzi nie umie zwracać się do siebie w sposób oficjalny, czyli zwroty grzecznościowe i tego typu rzeczy bo raczej na polskim tego nie mają, nie wiem jak teraz, ale chyba nikt nie ma im tego jak pokazać ![]() A po trzecie dla tego nie jestem za udostępnianiem i wrzucaniem filmów czy zdjęć z imprez jakichkolwiek, bo ludzie są różni i każdy takie rzeczy może odebrać inaczej. Kiedyś nie było fc i ludzie jakoś żyli, ja zdjęcia ze swoich imprez andrzejkowych, czy choinek trzymam w albumie bo sądzę że tam jest ich najlepsze. Po czwarte może być tak że dziewczyna chroni swoją prywatność i po prostu nie chce krążyć gdzieś po sieci. Czemu ja osobiści się nie dziwię, bo dzisiaj to mało czubków po świecie chodzi i nigdy nie wiadomo jak mogą takie filmy wykorzystywać. Mimo że tam mogła być Twoja pociech i Ty bardzo się z tego cieszysz, ale czasami również należy mieć pod uwagę inne osoby, które nie życzą sobie bycia na widoku publicznym, więc radzę trochę przemyśleć na przyszłość co się wrzuca, albo jak dziewczyny mówią trochę dystansu do świata ![]()
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez katepew Czas edycji: 2014-01-20 o 23:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
z tego co mi wiadomo, to jeśli nie wyraża zgody na publikację swojego wizerunku to masz obowiązek usunąć film, a nie ignorować wiadomość, w jakim tonie by nie była
![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też myślę, że dziewczyna gdzieś tam pojawiła się w tym filmie pewnie w mało korzystnej odsłonie. Szczerze mówiąc ja takiego filmu nie wrzuciłabym wlaśnie ze względu na ewentualne pretensje osób postronnie zainteresowanych. W sumie to nie zdziwiłabym się gdyby to nie było zgodne z przepisami, takie upublicznianie wizerunku nie tylko w końcu swojego. Może trzeba było zapytać dla pewności któregoś z nauczycieli czy wrzucić taki film.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ciesz się, że masz tylko takie problemy z tą straszną młodzieżą.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
poza tym pozostałe osoby cieszą się z takiej pamiątki i same prosiły mnie o udostępnienie im tego w jakiś sposób, a ten jest najszybszy i najwygodniejszy ![]() Wiele pojawia się filmów z różnorakich imprez i jakoś nikt nie robi awantury z powodu paro sekundowego śmignięcia przed obiektywem :P w gazetach, czy na stronkach szkół też znajdziecie fotki, na których są ludzie nie pytani o zgodę na publikację Temat jednak był inny, a ten mały przypadek na fb to tylko marny przykład, który chyba odwrócił tylko uwagę od prawdziwego problemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Rozpowszechniasz czyjś wizerunek bez zgody tej osoby i jeszcze wytykasz komuś brak kultury, bo śmie domagać się usunięcia filmu/zdjęcia? Polecam lekturę kc i melisę, bo oburzasz się byle czym. Mogła od razu zgłosić nadużycie zamiast pisać do Ciebie. Nie użyła formy "pani", to straszne. Ja nie lubię, kiedy wizażanki zwracają się do mnie "dziewczyno", ale nie zakładam od razu wątku, żeby się poskarżyć, to tylko Internet.
![]()
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dalej.... wyzwiska, pobicia, psucie komuś opinii dla zabawy.... Jak na to reagować? Może rzeczywiście jeszcze nie mam w tej kwestii za wiele do powiedzenia, ale moje dzieci dorastają, a ja z przerażeniem patrzę na to, jak się zachowują dzieciaki wobec dorosłych i swoich rówieśników. Dlatego pytam o Wasze doświadczenia w tej kwestii. I nie uważam, że mam za mały dystans. Jestem wychowana tak, że starszym okazuje się szacunek. I to że dziecko zwraca się do mnie tak jak do koleżanki, po prostu mi nie pasuje. I nie ważne z jakiego powodu, bo jak od początku piszę, powodu dziewczynka nie podała. Tu link do artykułu na na temat rozpowszechniania wizerunku osobistego, szybko znaleziony w internecie http://www.odo.wortale.net/64-Czy-fo...dozwolone.html Wg tego mam prawo do publikacji tegoż filmiku, Cytuję "Ponadto zgoda taka nie jest wymagana od osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza." Edytowane przez marzycielka_na_zawsze Czas edycji: 2014-01-21 o 00:05 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te wyzwiska, pobicia, to zdarzały się zawsze ale teraz nie są żadną normą, raczej patologią. Serio, nic z tych rzeczy, o których wspomniałaś nie zmieniło się jakoś drastycznie od czasu "naszych" szkolnych lat, wszystko zależy od środowiska, w którym dzieci dorastają. Mnie jedynie niepokoi przeniesienie większości życia towarzyskiego do sieci, i szczerze mówiąc o tym pomyślałam, gdy przeczytałam tytuł Twojego wątku. Ale to jakby walka z wiatrakami, z czego zdaję sobie sprawę. Niemniej niepokoi mnie bo ich osobowość kształtuje się nieco innymi torami poprzez to zżycie się z wirtualnym światem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
mój boże, ledwo trzydziechę przekroczyłaś już psioczysz na dziewczyny które mogłyby być twoimi kuzyneczkami od tańca... jakbyś co najmniej pięć pokoleń przeżyła
spoko, zapomniał wół jak cielęciem był ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Dzień dobry nie powiedział. Bywa. Z tego co piszesz to niby ty jesteś dorosla... naprawdę? Oczywiście, z takimi kwestiami różnie bywa (zarówno u osób dorosłych jak i u młodszych), ale żeby zaraz wątek zakładać i szaty rodzierac?
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciebie to chyba jeszcze prawdziwe chamstwo i brak kultury w internecie nie spotkały. Ja bym zapytała, czy przeszkadza jej konkretny fragment i ew. ucięła, może akurat kamera uchwyciła ją nie w porę i Romki z 1b się z niej podśmiewują. Trochę wyrozumiałości.
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I nie ma co uogólniać, bo chamstwo i brak kultury nie zna wieku, pochodzenia, zawodu, wieku i płci. Z tym się walczy ale tego nie wytępisz po prostu. Takie życie ![]() A kultury dzieci powinny uczyć rodzice, bo to jak z przeklinaniem w przedszkolu, jedno dziecko usłyszy w domu i pójdzie powie reszcie łobuziaków i wszyscy rodzice mają potem koncert łaciny podwórkowej.
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez katepew Czas edycji: 2014-01-21 o 00:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tematu to ja jestem zaskoczona problemem trzydziestolatki. Nie, wcale się nie przejęłaś. Młodzież jest niekulturalna. Dorośli też. Starsi również. Zależy od człowieka. Napisała do ciebie jakaś niewychowana osoba a ty już przeżywasz jakby każdy 15 latki był ![]() może trochę mniej fb.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Szalony Kapelusznik
|
Szanowna Pani,
raczy Pani zauważyć, iż osobą piszącą o usunięcie filmu byłą nastolatka, która jedyne o czym w tamtej chwili myślała, to usunięcie filmu, na którym się zapewnie znalazła. Ma prawo nie chcieć rozsyłania swojego wizerunku po sieci, ta samo jak każdy dorosły człowiek. Chciałabym także zauważyć, że mogła nie pisać bezpośrednio do Pani, a zwrócić się o usunięcie filmu bezpośrednio do serwisu fb. Radzę się uspokoić, gdyś powyższe zdanie nastolatki, o ile było cytatem, nie jest wulgarne. Z poważaniem, PaniPedagog ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli jest rozpoznawalna na tym "filmiku" ma prawo chcieć jego niepublikowania.
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Pierwszym objawem stetryczenia jest narzekanie na 'dzisiejszą młodzież'.
W Pani przypadku proces ten zaczął się wcześnie, bo już po 30tce. Współczuję. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2014-01-21 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
A ja tak, że KAŻDEMU okazuje się szacunek, dzieciom i młodzieży też. Zauważyłam, że to rzadkie podejście u dorosłych dlatego ja nie mam żadnych problemów w kontaktach z młodzieżą. Widzą, że szanuję ich, to oni szanują mnie. To proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy jest na sali prawnik? To jest najgorsze. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego piszesz do nas na 'ty'. Nie znamy sie, nie wiesz ile mamy lat, a na wizazu jest sporo osob starszych od ciebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja sie dowiedzialam ostatnio, ze tu same nastolatki siedza ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Autorko, jestem w wielu zbliżonym do Ciebie i nie widzę w tym zachowaniu niczego dziwnego.
Chyba ucierpiało Twoje ego, bo przecież Ty jesteś taka fajna, wrzuciłaś zdjęcia, wszyscy się cieszą, filmik hula po sieci, Twoja praca nie poszła na marne, a tu jakaś zapewne wkurzona nastolatka, która być może przechodzi burzę hormonów znalazła się pewnie na opublikowanym przez Ciebie materiale i zapewne wygląda na nim niekorzystnie. Zdenerwowała się, bo przecież jak to ktoś zobaczy to będzie pośmiewiskiem, ale w złości nie napisała formułek grzecznościowych. Postaw się w takiej sytuacji, z grzeczności mogłabyś się trochę wysilić filmik usunąć, a zainteresowanym przesłać go bezpośrednio bez upubliczniania. To już nie chodzi o to, co mówi prawo, tutaj brak szacunku dla czyjejś prywatności aż woła o pomstę do nieba.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://forumprawne.org/nowe-technolo...a-youtube.html
![]() |
![]() |
#29 | |
.
|
Cytat:
![]() połowicznie masz rację. gdyby dziewczyna była sama lub w niewielkim gronie - może nie zgodzić się na publikację wizerunku. przy dużej grupie ludzi- jest traktowana jako tło i nie ma, że się nie zgadza (tym bardziej jesli to nie były kompromitujące i prześmiewające ją rzeczy).
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szanowna Pani, Boję się użyć mniej oficjalnej formy, gdyż nie chciałabym dostarczyć tematu do założenia kolejnego wątku. Chciałabym zauważyć, że przeżywanie drobiazgów w taki sposób świadczy o problemach psychicznych. Polecam więc udać się do specjalisty i nie zaśmiecać forum. Z poważaniem, Fleur_D Myślałam, że te dzieciaki uprawiały tam seks lub piły alkohol-napięcie narastało- a pod koniec taka bzdura. Zawiodłam się ![]() Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-01-21 o 08:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.