|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów część VII
Hej dziewczęta
właśnie skończyłam czytać cały wątek i mogę być na bieżąco ![]() Olejowaniem zainteresowałam się, ponieważ moje włosy zaczęły łamać się i sterczeć w różnych kierunkach. Brakuje im również blasku. Szybko schną i są podatne na układanie, niestety nie na długo Myje je co drugi dzień.Jestem na początku przygody z olejowaniem i na razie mam za sobą dwie aplikacje oleju na włosy. Skorzystałam z tego co mam w domu i na pierwszy rzut poszedł rafinowany olej kokosowy (z mydlandii). Nałożyłam go na suche włosy i zostawiłam na noc. Umyłam najdelikatniejszym szamponem jaki znalazłam w domu, wprawdzie bez SLS w składzie, ale z ALS (z hamamelisem). Kierując się waszymi wskazówkami nałożyłam szampon bez uprzedniego moczenia włosów wodą i wystarczył jedno mycie aby olej zszedł. Włosy od razu były gładkie, praktycznie same się ułożyły, nie miałam żadnych odstających kłaczków ![]() Przed następnym myciem włosów, nałożyłam olej arganowy, który kupiłam jakiś rok temu. Jest w ciemnej buteleczce z kroplomierzem i używałam go sporadycznie na twarz. Tym razem zdjęłam kroplomierz aby łatwiej się dostać do zawartości i jak mi wykrzywiło twarz od smrodku przy aplikacji na włosy przestraszyłam się, że olej jest przeterminowany, ale z wątku dowiedziałam się, że taka już jego uroda Włoski po nim były również gładkie, ale musiałam im pomóc troszkę przy układaniu. Następnego dnia (czyli dziś) włosy nie są przetłuszczone i pamiętają ułożenie z dnia poprzedniego dnia Cały czubek mojej głowy niemiłosiernie mnie swędzi, czego właściwie nigdy wcześniej nie doświadczyłam. Dziś będąc na zakupach w Biedronce obejrzałam wszystkie dostępne oleje na półkach i powstrzymałam się przed kupnem nierafinowanego oleju lnianego ( z terminem do końca marca), ponieważ wczoraj zamówiłam sobie kilka olei na bioorganika (mieli weekend darmowej dostawy). Mój wybór padł na olej musztardowy, olej ze słodkich migdałów i olej z nasion bawełny. O tym ostatnim żadna z was nie pisała i jestem bardzo ciekawa jaki efekt przyniesie on na moich włosach ![]() Cieszę się, że trafiłam na wasz wątek i mam nadzieję, że dzięki waszym doświadczeniom będę miała włosy ala Violetta Villas
Edytowane przez mamaAmelka Czas edycji: 2014-01-20 o 13:58 |
|
|
|
|
#2132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2133 |
|
Wtajemniczenie
|
niezły start
![]() pamietam moje poczatki z olejowaniem. Jak czytałam watek przez kilka dni, jak rozglądałam się za olejami bardzo miło wspominam czas eksperymentów.Dziwnie to zabrzmi ale zazdroszę Tobie przygody z olejami która Cię czeka
|
|
#2134 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2135 |
|
Raczkowanie
|
Chętnie dołączę do grona lubujących się i szukających pomocy w olejowaniu włosów
![]() Zaczęłam dość dawno używać olejów ale prawda była taka,że olej plus częste prostowanie czy układanie z nieodpowiednim składem kosmetyków do stylizacji włosów nie dawało kompletnie żadnych efektów. Dopiero od niedawna bo od początku stycznia zawzięłam się w sobie i staram się dbać o moje kosmyki może jeszcze nie do końca wzorowo ale już poprawnie ![]() Aktualnie używam trzech z powiedzmy moich ulubionych: 1. Olejek Altera migdały i papaja. Ten olej akurat dobrze robi na rozczesywanie i cudowną miękkość w dotyku włosów coś wspaniałego. Czy regeneruje? Czy nawilża? To drugie owszem radzi sobie z tym,a jeżeli chodzi o regeneracje to cóż nie niestety tu w nim tego moje kosmyki nie znajdują. 2. Migdałowy olejek Vatika. Ten olejek ma w składzie jak nazwa wskazuje przede wszystkim migdały oraz olej kokosowy i sezam. W tej konkretnie Vatice moje włosy czerpią z wygładzenia i połysku ale NIE wzmacniają i nie pogrubiają jak to obiecywanie jak na opakowaniu. Zapach...Cudo ! Dosłownie cudo ![]() 3.Olej z korzenia Łopianu z Ziołami. Nami. To strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o skład i widzę,że on daje moim włosom najwięcej Przede mną jeszcze dłuuuga droga do doskonałości włosów poprzez pielęgnację olejowania bo to dopiero nie całe dwa miesiące ,a nie oszukuje się to stanowczo za mało
|
|
|
|
|
#2136 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Dziewczyny, mam pytanie. Czy któraś z Was ma mocno porowate, puszące się włosy i znalazła olej dla siebie? Szczerze mówiąc probowałam już prawie wszystkiego, olei spożywczych, "włosowych", tych bardzo popularnych i mniej popularnych i absolutnie po każdym mam ekstremalny przesusz, stączkowanie i niesamowity puch. Olejowałam na sucho, na mokro, na odżywkę, pod odżywkę, robiłam serum olejowe, trzymałam długi i krótko i...nic
Mam wrażenie, że olejowanie im bardziej szkodzi niż pomaga.
|
|
|
|
|
#2137 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie dziś zamówiłam na DOZ ten olejek łopianowy z ziołami (z firmy NAMI) Czytałam, że czyni cuda, więc nie mogłam się na niego nie skusić Powiedz mi, zostawiasz go może na całą noc na skalpie/włosach? Bo ja właśnie tak zamierzam robić, mimo iż producent pisze, żeby trzymać go 30 minut
|
|
|
|
|
|
#2141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nakładam na skalp i wcieram we włosy potem reklamówka jednorazówka i czepek i tak chodzę przez dzień jeżeli nigdzie się nie wybieram bądź jak Ty zamierzasz czyli wmasowuje w skórę głowy i we włosy i tak na całą noc ![]() Producent pisze co innego ale ten olejek ma taki skład,że tylko może pomóc nie zaszkodzić A,że moje włosy potrzebują intensywnego nawilżenia to stosuje go znacznie dłużej niż te króciutkie 30 min ![]() Wierze,że będziesz z niego zadowolona bo jest doprawdy rewelacyjnym olejem . |
|
|
|
|
|
#2142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pokładam w nim spore nadzieje, zwłaszcza, że się naczytałam na KWC i na blogach, że nie tylko hamuje wypadanie i pobudza do wzrostu, ale też świetnie nawilża i regeneruje włosy Ahh już bym to cacko nałożyła na głowę
|
|
|
|
|
|
#2143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiem,że niektórym nie podoba się zapach ale mam nadzieje,że Cię nie wystraszy,a może i przypadnie do gustu? Daj znać koniecznie jak będziesz go już miała u siebie
|
|
|
|
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do śmierdzących zapachów jestem przyzwyczajona, więc mam nadzieję, że i zapach olejku łopianowego nie powali mnie na kolana Jasne że dam znać
|
|
|
|
|
|
#2145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie zapach może i ma znaczenie ale jak olejek czy cokolwiek innego do włosów pachnie,a nic nie daje co z kolei śmierdziele dają spektakularne efekty to mogę przeboleć
Edytowane przez Medussaa Czas edycji: 2014-01-21 o 13:45 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z omega 9 też ostrożnie, a zwłaszcza uważaj na omega 9 z pewną ilością kwasów nasyconych (oliwa z oliwek, awokado, nasiona papai, nasiona baobabu, miodla indyjska - popularny olej neem). Można spróbować olejów z omega 9, ale z małą ilością kwasów nasyconych - orzech laskowy, słodkie migdały czy pestki - śliwki, moreli, brzoskwini. Ale też może być puch i za miękko. Najbezpieczniej spróbować z omega 6, jak wyżej gdzieś koleżanka napisała. Orzech włoski, kiełki pszenicy, pestki dyni, słonecznik, sojowy. |
|
|
|
|
|
#2147 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2148 |
|
Zadomowienie
|
Uszanowanko
![]() Tak Was sobie czytam i czytam już od dawna, ale pozostaję w przyczajeniu Olejuję włosy już od jakichś dwóch lat, ale z różną częstotliwością. Włosy mam chyba niskoporowate, może średnio. Postawiłam się przywitać dzisiaj z okazji takiej, że właśnie zakupiłam dziś moją pierwszą Sesę więc dzisiaj odwiedziłam Helfy stacjonarne i kupiłam. Ten zapach jest cudowny! ![]() Kupiłam też szampon w pudrze Hesh Shikakai. Niezła ciekawostka, nie słyszałam wcześniej o czymś takim. Używała go któraś z Was? |
|
|
|
|
#2149 |
|
Raczkowanie
|
Mam do was pytanie: czy to , że zużywam sporą ilość oleju na włosy oznacza, że robię to źle(nakładam za dużo) czy, że moje włosy po prostu tyle tego wchłaniają?
Dodam, że moją przygodę z olejowaniem rozpoczęłam niedawno
|
|
|
|
|
#2150 | |
|
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Ja mam co prawda krótkie włosy, ale np. oleju kokosowego zyżywam ok. 1 łyżeczki od herbaty do pokrycia całych włosów. Anwen wielokrotnie pisała na blogu, że na swoje włosy wystarcza jej łyżka czy dwie, malutko. Ale jeśli Twoim włosom to służy i nie masz problemu ze zmyciem, to nie widzę problemu
|
|
|
|
|
|
#2151 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jakoś cały czas mam wrażenie, że nie pokryłam całych włosów lub, że jest go za mało, w efekcie czego przy pierwszym olejowaniu zuzylam prawie albo i ponad połowę takiej Edytowane przez xxxCoCoxxx Czas edycji: 2014-01-21 o 21:37 |
|
|
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale też włosy nie powinny ociekać olejem, zmywają Ci się bez problemu?
|
|
|
|
|
|
#2153 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2154 |
|
Przyczajenie
|
Szukając w biedronce jakiejś frytury do smażenia oprócz oleju z pestek winogron wpadły mi w oczy biedronkowa nierafinowana oliwa z oliwek i coś zwanego wok oil- skłądwgląda tak "olej słonecznikowy rafinowany, olej sezamowy prażony, naturalny aromat imbiru i czosnku. Kompulsywne kupiłem ten ostatni kierując się ceną (która by nie wzięłą do włosów oleju za 4zł/250 ml
) i nieokreślona zawartością olej sezamowego (pewnie niewielką, patrząc na cenę). Ktoś tu próbował któregoś z nich? Wydaje mi się, ze nawet rafinowane oleje powinny nieźle zadziałać, jutro zobaczę. Zastanawia mnie ta oliwa -11 zł za 0,75 litra extra virgine? coś mi tu śmierdzi ...
|
|
|
|
|
#2155 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanko zakupiłam dziś olej łopianowy ze skrzypoem polnym w rossmanie i nie wiem czy mogę do położyc na włosy? na opakowaniu pisze ze należy go wetrzec w skalp, do tej pory używam BDFM i oliwy z oliwek, łopianowy kupiłam pod wpływem chwili i mnie kusi
w skalp wcieram Jantara, wszystko na noc, rano myje głowę, myślicie że mogę łopianowy położyć na skalp i reszte włosów?
|
|
|
|
|
#2156 | |
|
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#2157 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedź, no nic, idę olejowac
zobaczymy jutro
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Z deszczem w butach
|
Na noc na skalp? Producent zaleca tylko 20 min, ja na noc kladlam tylko na same wlosy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2159 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2160 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli jest na skalp to tam go używaj, bo inaczej okazuje się być strasznie niewydajny. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.

Myje je co drugi dzień.
przestraszyłam się, że olej jest przeterminowany, ale z wątku dowiedziałam się, że taka już jego uroda
Włoski po nim były również gładkie, ale musiałam im pomóc troszkę przy układaniu. Następnego dnia (czyli dziś) włosy nie są przetłuszczone i pamiętają ułożenie z dnia poprzedniego dnia 

ale NIE wzmacniają i nie pogrubiają jak to obiecywanie jak na opakowaniu. Zapach...Cudo ! Dosłownie cudo