|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Głupie/ złe zachowania weselnych usługodawców. Na co uważać
Wątek rewelacyjny dla przyszłych PM-ek
a macie jakieś rady co do umowy z kapelą weselną? Jade z TŻ-em podpisywać wstępną i za bardzo nie wiem na co zwrócić uwagę.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie też z kościołem było wesoło. Organista sobie wymyślił w dniu ślubu, że jednak nie zagra za kwotę, którą wcześniej zaakceptował i mamy mu dopłacić (tak szczerze, to i tak dużo dostał... ). Ja stoję z tatą pod chórem czekając na "sygnał do startu", TŻ pod ołtarzem, nikt nie ma grosza w kieszeni... Kazałam świadkowi przekazać organiście, że dopłacimy po mszy bo teraz nie mamy z czego. Szłam do tego ołtarza przerażona, że jeszcze w ogóle ze złośliwości nie zagra. A po mszy jakoś tak mi z głowy wyleciało i ostatecznie nie dopłaciliśmy ani grosza. Natomiast kościelny jak usłyszał, że zamawiamy inną firmę dekoratorską niż ta, którą nam "delikatnie" zasugerował, stwierdził, że nie udostępni kościelnych wazonów na kwiaty i dywanu (a zawsze można było wypożyczyć bez problemu). Na szczęście dekoratorka była ogarnięta i jakoś go przekonała... Generalnie momentami miałam wrażenie, że większość tych usługodawców ślubnych czeka tylko, aż czegoś nie zauważę, zapomnę albo sobie nagle przypomnę, żeby wycyckać jeszcze więcej kasy. Niektórzy dobrze grali, bo wiedzieli, że w pewnym momencie już innej opcji nie mamy (bo jest za późno), ale bez przesady... Czasem człowieka potrafią wyprowadzić z równowagi tacy ludzie równo. I potem ślub "marzeń" trochę się rozmija z rzeczywistością...
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
nie licząc już zapowiedzi... ![]() U mnie w sumie wpadek nie było, jedyne co mi zapadło w pamięć to zabranie mi zupy która była przepyszna, a zdążyłam dwie łyżki zjeść i zaczęli nam śpiewać "gorzko" w tym momencie kelnereczka zaczęla zbierać talerze i chyba jej nie przeszkadzało że mój jest pełny a ja "zajęta"
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
... choć nie Westwood
|
Na to się nic nie poradzi raczej, ale... byłam ostatnio na ślubie i ksiądz podczas kazania mówił o gejach. Że jedyna właściwa miłość to miłość kobiety i mężczyzny. Ok, rozumiem stanowisko kościoła, ale słuchać o tym, że homoseksualizm to choroba do zwalczenia na własnym ślubie to totalne dno...
|
|
|
#35 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Łoooo, to chyba jakieś kazanie od Kurii czy czego tam zostało odgórnie wysłane, bo ja byłam 3/4 lata temu na ślubie i dokładnie to samo - całe kazanie na temat tego, że jedynie miłość mężczyzny do kobiety jest tą właściwą. W uszach mi brzęczą patetycznym tonem wypowiadane zdania - "BO ONI WIEDZĄ, ŻE JEDYNA SŁUSZNA MIŁOŚĆ TO MIŁOŚĆ MĘŻCZYZNY DO KOBIETY! ONI WIEDZĄ, ŻE BÓG STWORZYŁ MĘŻCZYZNĘ I KOBIETĘ BY SIĘ UZUPEŁNIALI I KOCHALI! ONI TO WIEDZĄ! DLATEGO TU SĄ!! Mnie, jako osobę której nigdy nie obchodziło jakie kto ma upodobania, wyznanie czy kolor skóry to kazanie najpierw zniesmaczyło a potem rozśmieszyło. Co do usług - - ksiądz odmówił MP rezerwacji terminu na ślub, gdyż dowiedział się, że najpierw poszli i zaklepali salę a wg niego to oznaka, że nie podchodza do tematu tak jak powinni, gdyż najważniejsza jest rezerwacja kościoła. Dodam gwoli ścisłości, że mowa o wielkim mieście a nie o wiosce (jak np u mojej babci czy tam, gdzie przeprowadzili się moi rodzice) gdzie "Xiąc" jest baronem i najważniejszością. - w tym samym kościele - ksiądz na ślubie wygonił robiącą zdjęcia kobietę, gdyż była łysa... Nie była w żaden sposób wyzywająco ubrana, normalna sukienka przed kolano, żadnych prześwitujących materiałów ani nic, normalny delikatny makijaż, płaskie buty itp. Po prostu, była łysa i ksiądz oznajmił, że jest naga i ma wyjść całkiem albo stać na końcu, ale ma zakaz podchodzenia do ołtarza. Tym sposobem młodzi nie mają w ogóle fotek z kościoła (To ci sami młodzi, którym ksiądz wyłączył mikrofon podczas przysięgi - właśnie dlatego, że wkurzył się o tą dziewczynę) Jako, że ww kościół to moja parafia, ja zdecydowałam twardo, że ja tam ślubu nie biorę. Ciekawa jestem jakie jazdy się odbędą, gdy przyjdę załatwiać formalności związane z wzięciem ślubu w innym kościele Tym bardziej, że ja też najpierw zamówiłam salę....
Edytowane przez Kojaniskatsi Czas edycji: 2014-01-18 o 06:35 |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do zespołu jeszcze, byłam na weselu gdzie był zespół z tych "nie pijących" i nawet nie biorących w podziękowaniu flaszki. To akurat ok, ale strasznie się z tym obnosili i co chwilę o tym przypominali. W końcu jak były oczepiny, wywlekli wszystkich gości na środek sali. Wszystko super, zabawy się skończyły. Wracamy do stołów, jakieś ciepłe jedzenie idzie, a na naszych talerzach leżą pseudo wizytówki. Dosłownie na każdym... Nie ważne czy to babcia, czy młody... No mi się to nie podobało.
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Dla wielu osób takie opóźnienie nie byłoby trudne do przełknięcia, ale akurat dla nich to była ważna sprawa, żeby zdjęcia mieć jak najwcześniej, jak sądzę... Takie to dziwne? Oczywiście, należy zrozumieć sytuację fotografki, ale chyba każdy ma prawo czuć się niezadowolony w takiej sytuacji. ![]() Cytat:
, a do tego kazanie leciało z megafonu przed kościołem. Rany, co ten ksiądz tam wygadywał Coś o kajdanach małżeństwa, o końcach wolności... Szczerze mówiąc popłakałyśmy się tam ze śmiechu prawie ![]() Byłam też na weselu na którym ksiądz długo i namiętnie opowiadał o obowiązkach kobiety w małżeństwie To było tak strasznie seksistowskie, że nie wierzyłam własnym uszom! W pewnym momencie rozejrzałam się po sali i podobne zdumienie malowało się na twarzach sporej liczby gości, szczególnie kobiet Po jakimś wyjątkowo chamskim tekście jedna z pan wstała i wyszła
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-01-19 o 02:33 |
||
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Mojej kuzynce 2 miesiące przed ślubem wypowiedziano salę weselną. Zerwali umowę i oddali pieniądze. O jakieś zadośćuczynienie musieli się kłócić, ale coś wywalczyli z tego co wiem. Okazało się, że właściciele dostali propozycję zrobienia 3 razy większego wesela w tym samym terminie, co im się bardzo opłacało. Oficjalny powód oczywiście był jakiś inny.
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Udało się im chociaż zorganizować wesele w tym samym terminie w innej sali? |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja byłam kiedyś na weselu, gdzie muzykanci nie potrafili dobrze ustawić nagłośnienia i w całej sali tak dudniło, że większość gości wesele przesiedziało na dworzu. Szczerze radzę - niech przed ślubem ktoś zaufany sprawdzi jak to wszystko zostało ustawione, najlepiej niech zagrają jeden kawałek w jego obecności, albo chociaż puszczą z płyty, bo tka wpadka kładzie całe wesele. |
||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Buźka
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
I to jest też w interesie np. takiej pani fotograf, żeby nie stresowała się "o boże, co teraz??", tylko miałaby jasną sytuację.Moim zdaniem niezależnie od przyczyny usługobiorca przy tak dużym opóźnieniu powinien dostać jakiś rabat, albo krótką sesję gratis, jakieś zadość uczynienie, powinno to być jakoś uregulowane i tyle. Można współczuć tej pani sytuacji z ciążą, ale to nie jest koleżanka czy jakaś inna bliska osoba, tylko usługodawca. Jeden klient machnie ręką, a inny będzie chciał jakiejś rekompensaty. |
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-01-19 o 22:24 |
||
|
|
|
|
#48 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ten wątek nie jest o mnie i o tym czy mam prawo sie złości. Ale jeżeli PMki go przeczytaja i uznają ze nie będą w stanie zaakceptować którejkolwiek sytuacji wymienionych w tym wątku to mogą sie na jej wypadek zabezpieczyc /unikać. Tylko to ma na celu ten wątek. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sama już nie wiem, co gorsze - temat gejów, czy sprowadzanie małżonki do poddanej Męża- Pana Feudalnego. Kiedy ksiądz u mnie wygłaszał kazanie, to jawił mi się obraz starego upasłego capa siedzącego wiecznie z piwskiem przed telewizorem, a kobieta wyrozumiała dla "Misia" dba o ciepło domowego odniska, wykazując 100% tolerancji dla sposobu spędzania przez niego wolnego czasu. Ja się czułam zażenowana, bo to mój ślub i obawiałam się, że ktoś z tych 125 gości może pomyślać, że taki obraz małżeństwa jest zgodny z moimi przekonaniami. Kazanie było bardzo szowinistyczne i w ogóle nigdzie w nim nie padło słowo, że kobieta również może mieć swoje pasje, zainteresowania (facet oczywiście - pikę nożną), własnych znajomych itp. No możecie sobie wyobrazić, jak stoję z mężem na środku, a on pieprzy takie głupoty o roli kobiet. Jedyne co mnie ratowało, to fakt że mówił długo i nie posiadał zdolności oratorkich, więc myślę że sporo osób po prostu go nie słuchało. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Przyjaciółka KWC
|
Ja dużo takich nie miałam na swoim ślubie, ale kilka się znalazło:
- zakazałam wtykania sztucznych ogni w tort - wjeżdża tort z racą na środku - poprosiłam DJa o romantyczny podkład przy torcie - puścił temat z "Gwiezdnych wojen" - poprosiłam go też żeby nie puszczał dymu przy pierwszym tańcu - puścił. Ale poza tym był ok, drobne wpadki zdarzają się każdemu.
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ap ropo tego Fotografa i przypadków losowych - ja i z moim Fotografem i Kamerzysta miałam w umowie zawarte punkty, że w razie właśnie przypadków losowych z ich strony to oni muszą mi ZAPEWNIĆ INNEGO FOTOGRAFA/ KAMERZYSTĘ - NA TEN DZIEŃ - O TAK SAMYM POZIOMIE TECHNICZNYM (chodziło o jakość sprzętu). I mnie nie obchodziło, czy jeśli im się coś stanie i oni będą w ostatniej chwili szukać kogoś na swoje zastępstwo a ta osoba zażyczy sobie nawet 10 x większą kwotę bo to oni pokrywali jej koszty. Ja tylko sumę z umowy. I uważam, że taki zapis jest super bo nie ma się stresu wtedy
![]() u mnie tylko rozczarowało mnie najbardziej zachowanie Pana na allegro co nam robił zapro ślubne. Spóźnił się z wysyłką kilka dni, najpierw w ogóle zapomniał wysłać musiałam się upominać, mimo iż przez telefon zapewniał, że się wyrobi itp. Pełno nerwów przez niego zjadłam :/ |
|
|
|
|
#53 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
Jakość sprzętu nie zawsze oznacza dobre zdjęcia. Jak amatorowi dasz do ręki wypasionego nikona, czy canona, pięć blend, lampę i kilka innych bajerów to nie znaczy, że zdjęcia będą dobre
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy okazji jeszcze słówko o wodzirejach: na tym weselu był jakiś chłopaczek, syn znajomych rodziców kuzynki czy coś. No nie radził sobie po prostu. Na szczęście wujowie stanęli na wysokości zadania i mu pomogli okiełznać towarzystwo ![]() Moim zdaniem wodzirej jest najważniejszy-ludzie nie pamiętają jaki cień do powiek miała ciocia ani jaką zupę podali na początku, ale zawsze pamiętają czy atmosfera była dobra, czy się fajnie bawili, a zabawy nie były żenujące i wymuszone. Jeszcze przypomniała mi się jedna sytuacja z dzieciństwa. Byłam na weselu cioci i bawiłam się z innymi dziećmi latając po całym obiekcie. W pewnym momencie jakiś facet wygonił nas z szatni. Okazało się, że płaszcze gości zostały później przetrzepane przez złodzieja. Niestety nie wiem jak to się skończyło bo mała jeszcze byłam. Tak więc ochrona to jedna z tych rzeczy, które też czasem lubią szwankować. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
Na ten temat mogę książkę napisać niestety z doświadczeń własnych i zaobserwowanych
ksiądz w naszym cudownym kościele: - zacznijmy od nauk przedmałżeńskich. Główną nauką było to że nasz kraj zarządzany jest przez żydów i lewaków i dopóki rządzić nie będzie bardziej prokatolicka obsada nikomu nie będzie dobrze, zwłaszcza nam, młodym małżeństwom, oraz że największym grzechem dla kobiety jest wyjście za mąż za araba - spali się razem z nim w piekle - oczywiście za każdy papierek trzeba płacić osobno, znajoma para udała się do kancelarii po akt chrztu, ksiądz go wydaje mówiąc "co łaska" - chłopak wyciąga z portfela 50 zł. Tekst księdza do przyszłej młodej "nic dla niego nie jesteś warta ani ty ani ślub z tobą" - w ten sam dzień w który braliśmy ślub w kościele oprócz nas ślub brały 4 inne pary wcześniej był pogrzeb,któraś para chrzciła też swoje dziecko. Ksiądz miał przygotowane chyba jedno kazanie z którego wynikało że życie, zwłaszcza wspólne jest pasmem nieszczęść, mężczyzna zwykle cierpi bardziej ale w końcu para znajdzie ukojenie kiedy w końcu jedno z nich umrze. - ksiądz nie był wyraźnie usatysfakcjonowany zawartością koperty znajomych. Podczas ślubu radził gościom sprawdzić czy młodych stać było przynajmniej na obrączki z prawdziwego złota sala : - po cywilnym mieliśmy obiad dla rodziny (23 osoby, wybraliśmy menu jak na komunię bo znając nasze rodziny wiedzieliśmy ze trochę posiedzimy). Salę rezerwowaliśmy jakieś 3 miesiące wcześniej, alkohol we własnym zakresie (kilka razy pytaliśmy czy nie będzie z tym jakichś problemów). Niecałe 2 tygodnie przed slubem wieczorem (już dobrze po 22) dzwoni pani z sali, ze jednak musimy alkohol brać od nich bo w ogóle sala nie robi takich imprez i dla nas robią wyjątek. Zapis o alkoholu tj tym, ze organizujemy go we własnym zakresie mieliśmy w umowie, skończyło się na tym, ze część braliśmy od nich bo baliśmy się, że pojawią się jakieś inne kwiatki np na jedzeniu. - kuzyn męża wynajął piękną sale, jedzenie dobre, ale okazało się, że porcja liczona na osobę to 100 gram. Nie muszę chyba mówić, że wszyscy byli głodni zespół - mieliśmy problem ze znalezieniem zespołu. Teść polecił nam jakichś swoich znajomych, pojechaliśmy na próbę, grali ok więc zdecydowaliśmy się na nich. Zespół się schlał (przed weselem zaznaczyliśmy że na ich stół wędruje 1 butelka, mieli obiecany alkohol na do widzenia. Jak się później okazało poskarżyli się teściowi który kazał im donosić alkohol jak dla gości. Szkoda ze dowiedziałam się o tym długo po weselu). Robili meeega długie przerwy (bo impreza przy stole była fajniejsza), nasze upomnienia nie skutkowały, goście w końcu zaczęli śpiewać "do dupy orkiestra" - równie bezskutecznie |
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie mogę co za
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wątek!!
Na weselu w sali pod Warszawą, w Rembertowie przyłapałam obsługę jak pakowała sobie do pojemników ciasta wystawione w słodkim kąciku... Zabieranie talerza z jedzeniem zanim skończę jeść (no okej, jem dość wolno...) to standard :/ Raz tylko byłam na weselu wypasionym, chyba z 500 zł za talerzyk i była klasa 5* ale nie rozumiem, czemu zabieranie talerzyka tym którzy już zjedli jest sztuką tak trudną do opanowania! Historie o księżach mrożą uszy Choć ten test księdza o tym, że Panna młoda nie ma wartości dla pana młodego, bo za mało zapłacił to chyba miejska legenda, albo ten ksiądz powtórzył tekst ze znanego kawału...Innym razem na weselu w Wielkopolsce fotograf biegał jak szalony, już w trakcie chwaląc się, że nacykał 3 tysiące zdjęć (pożal się boże te zdjęcia były okropne). Następnie upił się i zagadywał do gości: "Jaak ssiee baawwiiciee?! Uehueh ueh". Potem zasnął na kanapie w korytarzu... Na innym weselu kamerzysta i orkiestra mieli sprzeczne stanowiska co do światła. Kamerzysta zapalał a zespół chciał zgasić. Jak światła były zgaszone to może i fajnie się tańczyło, ale potem na filmie były tylko kontury ludzi i migające czerwone i zielone dyskotekowe kropeczki... |
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kg: 54 - 53 - 52 - 51 - 50 - 49 Proszę o porady jak schudnąć na PW ![]() Chcę mieć dziecko - piękne i zdrowe ![]() <a href="http://www.slubneiweselne.com.pl/slider/show/277fb6c356917723091e8b36a 7cc42db" rel="nofollow" target="_blank">Mój suwaczek w portalu ŚlubneiWeselne.com.pl</a> |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Na umowach z fotografem spiszcie ilość zdjęć, którą otrzymacie.
Znajoma na umowie miała zapisane, że otrzyma album, 100 zdjęć wywołanych oraz zdjęcia na płycie, Nie było napisane, ile tych zdjęć na płycie będzie, ale fotograf zapewniał, że będzie ich ok 700. Po weselu dostali na CD zdjęć 300. Znajoma zadzwoniła do niego i zapytała, o co chodzi, a on do niej, że "dużo zdjęć nie wyszła, tu słońce zaświeciło prosto w obiektyw, tu ktoś zasłonił pół kadru. Nie dawałem ich, bo to antyreklama. A ilości zdjeć na płycie nie ma zapisanej". I nici z argumentów o umowie ustnej..
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.

). Ja stoję z tatą pod chórem czekając na "sygnał do startu", TŻ pod ołtarzem, nikt nie ma grosza w kieszeni... Kazałam świadkowi przekazać organiście, że dopłacimy po mszy bo teraz nie mamy z czego. Szłam do tego ołtarza przerażona, że jeszcze w ogóle ze złośliwości nie zagra. A po mszy jakoś tak mi z głowy wyleciało i ostatecznie nie dopłaciliśmy ani grosza.
nie licząc już zapowiedzi... 
Tym bardziej, że ja też najpierw zamówiłam salę....

, a do tego kazanie leciało z megafonu przed kościołem. Rany, co ten ksiądz tam wygadywał