|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Podróże w 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chętnie bym się teraz wybrała, żeby odpocząć, ale zaczyna mi się sezon więc muszę popracować jednak może coś przy jesieni się wybierzemy? zobaczymy.Asia, my nie byliśmy ale moi rodzice, teściowe, znajomi dwa razy, i zawsze wybierają prywatne apartamenty. cenowo drogo nie wychodziło też, ale przyznam że nie wiem w jakich cenach dokładnie. z tym, że oni mieli takie 4-6 osób apartamenty, ale na pewno więcej z przeliczenia wychodziło, bo tu masz za tydzień 100€? z tego co kojarzę oni mieli przeliczane na dobę, i średnio płacili koło 40€/dobę? no nie pamiętam naprawdę. Zawsze brali swoje jedzenie, raz za czas na miasto, ale nie za często bo jedzenie na mieście tanie nie jest.
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama pojechałabym z chęcią zimą nad Bałtyk![]() Nie chcę jechać w wakacje(bo o tym myślałam pisząc, że mnie nie ciągnie) nad Bałtyk bo: -pogoda jest loterią, nie mam pewności, że przez 2 tygodnie pobytu nie będzie lało, a jednak jadę z myślą popluskania się w wodzie i poleżenia na plaży, a nie siedzenia w hotelu. -wielu znajomych narzekało na drożyznę i zdzierstwo(jest takie słowo? )
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak chcąc jechać z zamiarem poopalania się, poleżenia na plaży, to wolę coś sprawdzonego z pogodą. Chociaż na poprzedni wyjazd sprzed dwóch lat, pogoda nawet nam dopisała. W tym roku ( tzn w zeszłym już ) niestety nie mieliśmy szans na wyjazd dłuższy niż długi weekend sierpniowy, dlatego skorzystaliśmy ze sprawdzonych Węgier i basenów, pogoda super trafiona i bliżej niż nad morze, bo ja z drugiego końca Polski. Co do drożyzny to moim zdaniem jest to trochę naciągane. wszystko zależy od tego gdzie się jest, i w jakie miejsca się ktoś udaje.
|
|
|
#65 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja z apartamentu korzystałam tylko w Rovinju, więc na przykładzie tego miasteczka piszę. Za 4 noclegi w dwuosobowym apartamencie zapłaciłam jakieś... 50 eu? Trochę negocjowaliśmy z właścicielką, bo najpierw chciała,,, 50eu za jedną noc! 100eu/7 dni to niby podobna kwota, ale jednak orzy takiej ilości osób wydaje się, że całkiem sporo.Chyba nie pomogłam ![]() Co do moich planów... w styczniu któryś tam raz Holandia i pierwszy raz (wreszcie!) Bałtyk zimą. Ups, zapomniałam, że zima nie przyszła. To co, zawsze chciałam jechać o tej porze roku nad nasze morze, którego normalnie nienawidzę. Później "troszkę" popracuję. A następnie wyjadę na dłużej. Wstępny plan to max. dwa tygodnie w Gruzji i Armenii, coraz bardziej kusi mnie też Azerbejdżan, ale tu dochodzi kwestia wizy, więc musiałabym popracować nieco więcej ![]() Oprócz tego 2-3 tygodnie na Bałkanach stopem ![]() Gdyby udało mi się jeszcze załapać do pracy w Norwegii na lato, to byłabym wniebowzięta.
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Moim postanowieniem noworocznym było podróżowanie za wszelką cenę!
![]() Jutro jadę do Wiednia (ale w sumie tam jestem co miesiąc) na 4 dni, a w sobotę z koleżankami lecimy do Londynu na wyprzedaże. Odwiedzimy też naszych znajomych i posiedzimy tam 5 dni ![]() W maju albo na początku czerwca lecę na Fuerteventurę z przyjaciółką do wspólnej koleżanki. Chcemy pobyć tam 7 dni i na pewno będzie suuuper W sumie tylko musimy zapłacić za przelot + kasa na jakieś pamiątki/imprezy.Umowę w pracy mam do końca września i nie wiem, jak to dalej będzie. Bo urlopu też za wiele mi nie zostanie, a chcemy jeszcze z facetem zrobić sobie wakacje właśnie w okolicach września. Myślimy o Malcie albo o Cyprze. No i na początku wiosny chcemy lecieć do chłopaka przyjaciółki do Norwegii Ale to nie duży koszt, bo nocleg jest zapewniony, a przeloty z mojego miasta do Oslo to koszt do jakiś 41-49 zł max.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#67 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie lekkie zmiany planów, chciałam sobie gdzieś polecieć po sesji, ale chyba przegapiłam etap tanich biletów w grudniu i teraz wszystko dla mnie za drogie. Wymyśliłam więc Ukrainę po raz drugi, tym razem z bratem (musi wybrać urlop) - Lwów po raz 2, Stanisławów, Kamieniec Podolski, Chocim, może zahaczymy o Mołdawię, jeśli znajdziemy jakiekolwiek informacje o tym, czym od strony Kamieńca właśnie najlepiej wjechać na teren Mołdawii, głównie chyba dla pieczątki w paszporcie i przeżycia jeszcze większego szoku kulturowego (nie wiem, co ciekawego jest od tej strony Mołdawii, choć podobno to nie jest kraj wyjątkowo atrakcyjny turystycznie zimą; a sam Kiszyniów też nie zachwyca, jest podobno brzydszy niż Mińsk). Irytuje mnie brak ogarnięcia strony ukraińskich kolei, dziwne nazwy miast w j. angielskim, wyszukiwanie tego wszystkiego. Póki co mamy zarezerwowany tylko dojazd do Przemyśla, Warszawa-Rzeszów PB za 16 zł 2 os., Rzeszów-Przemyśl 15 zł PR, do tego 4 zł za 2 os. do Medyki. Do Lwowa z Szehini za ok. 50 hr, a więc jak na 2 os. to przejazd niemal darmowy. Może później wrzucę te zdjęcia i skrobnę mini relację z sylwestra, ale póki co ledwo mam siłę się drapać po głowie Sesja nadchodzi, ale fajnie w tym roku, bo mam po 2 zaliczenia w tygodniu, na luty zostanie może 1 egz., albo tylko same wpisy.---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
Gruzja jest cudowna Nie dalej jak wczoraj przeglądałam jednego bloga i zachwycałam się widokami. Jak uda Ci się pracować w Norwegii to podziel się gdzieś na Wizażu, jestem bardzo ciekawa, chyba czas ruszyć tyłek w wakacje, a mieć więcej czasu dla siebie w trakcie roku akademickiego. Myślałam raczej o Wielkiej Brytanii, ale na razie to jest etap myślenia i znajdowania tysiąca scenariuszy ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Z realnych znajomych mam tylko 2 bliższych znajomych za granicą - Szkocja i Belgia, ale średnio mi do nich po drodze.
|
|||
|
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
Szkocja jest bajeczna, jak tylko będziesz mieć możliwość to jedź
Moja kuzynka będzie przez wakacje stacjonować na Hawajach i teraz myślę, jak wszystko ustawić, żeby ją tam odwiedzić. Chciałabym z mężem, ale jak ja wezmę wolne to on musi zostać bo nie zamknięmy firmy na tak długi czas. I teraz się zastanawiam, czy warta skórka wyprawki. Poza tym niedługo szykuje nam się rocznicowych weekend w Budapeszcie i majówka w Londynie u znajomych albo nad Balatonem z moją chrześnicą
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spora część siedzi w Anglii i Norwegii. Od 5 lat moja koleżanka z ławki gimnazjum i lo mieszka właśnie na Fuercie i wreszcie znalazł sie czas, by ją odwiedzić. Zachęca nas, by kupić lot z przesiadką w Barcelonie i właśnie zahaczyć o to miasto. Podobno wyjdzie też to taniej w kosztach.Ja bym mogła jeździć i jeździć i odwiedzać, ale niestety - gdy nie miałam pracy to blokowały mnie pieniądze, jak mam pracę i kasę na to, to blokuje mnie brak wolnych dni ech
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
w tym roku planowałam zobaczyć zorze polarna...ale chyba nic z tego nie wyjdzie :/ mimo, że były dość tanie bilety. planuję jeszcze Chiny na jesieni...ale zobaczymy
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
W poprzednie wakacje odwiedziłam niesamowitą Bośnię i Hercegowinę oraz przepiękną Czarnogórę. Mówię Wam, bajka, raj na ziemi...
Chciałabym tam wrócić. W tym roku może Grecja albo Rumunia. Ktoś był?
|
|
|
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro Londyn!
|
|
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
A ja Łódź
a stamtąd do Lublany![]() Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#76 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
z tym, że ja mam dopiero w planach odwiedzenie tych krajów a Ty miałaś już wspaniałą okazję tam być. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
ja w maju wybywam na tydzień na Kretę bo moja wspaniała siostra wymyśliła sobie ślub na Krecie
![]() plus w wakacje na pewno odwiedzę Zakopane bo uwielbiam chciałabym jeszcze gdzieś niedaleko pojechać/polecieć, typu Praga, Berlin, Paryż, Londyn, sama nie wiem gdzie ale będę myśleć i sprawdzać promocje
|
|
|
|
|
#78 |
|
Przyczajenie
|
Kreta to wspaniała wyspa. Tak bardzo spodobał mi sie jej klimat, że byłem na niej trzykrotnie
jest przy tym wszystkim dużą wyspą i tak naprawdę mimo, że zawsze na kilka dni wynajmuję samochód to ciągle jest coś nowego do zobaczenia i zwiedzenia. Ślub na Krecie to wspaniała rzecz. A czy możesz powiedzieć w których rejonach planujecie byc ?
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Przyczajenie
|
Rethymnon to moje ulubione miasto na Krecie
Jest pełne uroku, ruchliwe z typową dla Grecji zabudową, ciasnymi alejkami wypełnionymi sklepami i restauracjami, blisko do morza i fajnym parkiem pełnym Greków. Dla każdego coś miłego Zdecydowanie warto odwiedzić tam fortecę, łatwo ją odnaleźć bo wznosi się ponad miastem, wstęp kosztuje około 2 - 3 euro i rozciąga się z niej piękny widok z jednej strony na morze a drugiej na miasto. Warto wstąpić do parku, fajne miejsce dla ochłody. Kolejnym punktem są zdecydowanie ciasne uliczki w okolicy starego miasta, pełne sklepów i restauracji. Przechadzając się po okolicy można znaleźć wiele urokliwych miejsc jak np mały kościółek na wzgórzu z pięknymi kwiatami i widokiem na miasto. Jeśli będziecie zmotoryzowani i będziecie mieć czas będąc w Rethimno polecam wybrać sie na zachód krety. Warto odwiedzić wąwóz Samaria i przepiękną plażę Elafonissi z czystą jak łza wodą i różowym nalotem na piasku, fakt, że to kawałek drogi ale naprawdę warto. Po drodze jest również miasto Chania które wielu osobom bardzo przypada do gustu. Przeszukałem albumy z wakacji i wybrałem kilka zdjęć aby lepiej zobrazować miejsca które moim zdaniem warto zobaczyć w tych okolicach ![]() Widok z fortecy ![]() Park w okolicy fortecy o zachodzie słońca: ![]() Rethymnon nocą, widok na restauracje nad brzegiem morza: ![]() Rethymnon nocą 2 ![]() ![]() Uliczki ze sklepikami w centrum: ![]() Uliczki ciąg dalszy ![]() ![]() Wspomniany mały kościółek i kwiaty: ![]() Plaża Elafonissi na zachodzie krety: ![]() Elafonissi 2 ![]() I wąwóz samaria: ![]() Mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Cię jeszcze bardziej do wyjazdu ;-) Życzę wspaniałych wakacji, Pozdrawiam |
|
|
|
|
#82 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Pięknie! Aż mam ochotę zmienić wakacyjne plany
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dannyviajero super zdjecia! Juz sie doczekac nie moge naszego wyjazdu!
|
|
|
#84 | |
|
Raczkowanie
|
bardzo ciekawe zdjęcia!
my ogółem lądujemy w Chanii i wynajmujemy samochody żeby dostać się do Rethymnonu, więc po drodze pewnie też wiele ciekawych miejsc będzie ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
spam
Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2014-02-03 o 19:57 |
|
|
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
póki co plany są na Polskę i Paryż.
Co do tego co będzie potem, albo na narty w Alpy, albo jakaś dłuższa podróż w ciepłe fajne miejsce Kuba, Dominikana czy cos takiego, ale póki co nie zadecydowaliśmy.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zadomowienie
|
Chciałabym pojechać w gory bo kocham góry. Nie wyobrażam sobie wakacji nad morzem i bezczynnego wylegiwania się na plaży, to nie dla mnie. Moje wakacje muszą być aktywne, bym wyniosła z nich jak najwięcej pozytywow i budującego na przyszłość. Może zdecyduję się na Zakopane lub Wisłę.
|
|
#88 |
|
Rozeznanie
|
Ja na początek Wrocław, potem może gdzieś dalej
|
|
|
|
|
#89 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Wrocław jest piękny! I dużo frajdy daje szukanie krasnali
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko dwie z nich udało się wypełnić: Ostrawa i Berlin. A jak Wam poszły te plany?
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.

Myślę, że wszystko ma swój urok, ale jeśli ktoś lubi plażowanie, dobrą "infrastrukturę" ku temu i ciepłą wodę to rzeczywiście musi być zawiedziony. Z drugiej strony jednak ja bym chciała sobie wyrobić swoje zdanie, a nie bazować na opiniach innych. Mi się Bałtyk podoba, ale z dala od kurortów. Byłam nawet zimą, co też uważam, że ma swój urok, ale ja ogólnie dziwna jestem 

)
) niestety nie mieliśmy szans na wyjazd dłuższy niż długi weekend sierpniowy, dlatego skorzystaliśmy ze sprawdzonych Węgier i basenów, pogoda super trafiona i bliżej niż nad morze, bo ja z drugiego końca Polski.