"Wychowana" młodzież, czyli kultura na FB i w życiu pewnie też :/ - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-21, 14:47   #61
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: "Wychowana" młodzież, czyli kultura na FB i w życiu pewnie też :/

Cytat:
Napisane przez Oliskova Pokaż wiadomość
Mam swoje powody, związane z wykonywanym zawodem, ale to nie wątek o mnie, wiec zachowam je dla siebie. Nie jestem kolekcjonerem znajomych, ale to ze ktoś znalazł się w tym gronie, nie znaczy ze jest moim przyjacielem, ani ze mam ochotę żeby mnie oznaczal gdzie popadnie. Jeśli masz chec, to wytłumacz mi prosze gdzie jest opcja o której mówisz, bo nie mogę jej znaleźć.
Ustawienia konta - oś czasu i oznaczanie - Jak zarządzać znacznikami dodawanymi przez inne osoby i sugestiami dotyczącymi znaczników

dalej ciężko zrozumieć o co chodzi w tych opisach poszukam jeszcze w opcjach zaawansowanych jak znajdę to napiszę, chociaż to mogło dotyczyć oznaczania przez obcych a jak masz ich w znajomych to niekoniecznie...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 14:54   #62
Oliskova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ustawienia konta - oś czasu i oznaczanie - Jak zarządzać znacznikami dodawanymi przez inne osoby i sugestiami dotyczącymi znaczników

dalej ciężko zrozumieć o co chodzi w tych opisach poszukam jeszcze w opcjach zaawansowanych jak znajdę to napiszę, chociaż to mogło dotyczyć oznaczania przez obcych a jak masz ich w znajomych to niekoniecznie...
Dzieki, ale ja te opcje rozumiem tak, że ona dotyczy postów i zdjęć zamieszczanych przeze mnie. Kto może na nich oznaczyć siebie i znajomych, a nie kto może oznaczać mnie na innych zdjeciach. Wyżej jest opcja "Czy chcesz zatwierdzac posty na których cię oznaczono zanim pojawia się na Twojej osi czasu" i to mam włączone, ale tak jak napisałam nie eliminuje to całkowicie problemu, bo takie zdjęcie nie pojawia się na mojej tablicy, ale na tablicy osoby/podmiotu, który to wrzucił jak najbardziej widnieje i to z odnośnikiem do mojego profilu pod nim.

Najnowszy post:

Moje makijaże ---> Oliskova Make up
Oliskova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 14:55   #63
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
To nawet nie chodzi o to, że chce być anonimowa, bo sie przed nikim nie ukrywam. Podejrzewam ze jakby tego typu promocja działała na zasadzie "Oznacz SIĘ na zdjeciu", to pewnie bym to od czasu do czasu zrobila. Ale dlaczego ktoś kogo praktycznie nie znam oznacza zdjęcie na ktorym być może nie życzę sobie być oznaczona imieniem i nazwiskiem, a za to dostaje jeszcze kase do wydania na drinki?

Ja za swoje drinki musze płacić, a ktoś obcy ma za darmo bo zna moje nazwisko.
przecież możesz wyłączyć ten znacznik ze zdjęcia i drugi raz nie będziesz oznaczona.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 14:57   #64
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Dzieki, ale ja te opcje rozumiem tak, że ona dotyczy postów i zdjęć zamieszczanych przeze mnie. Kto może na nich oznaczyć siebie i znajomych, a nie kto może oznaczać mnie na innych zdjeciach. Wyżej jest opcja "Czy chcesz zatwierdzac posty na których cię oznaczono zanim pojawia się na Twojej osi czasu" i to mam włączone, ale tak jak napisałam nie eliminuje to całkowicie problemu, bo takie zdjęcie nie pojawia się na mojej tablicy, ale na tablicy osoby/podmiotu, który to wrzucił jak najbardziej widnieje i to z odnośnikiem do mojego profilu pod nim.
Ale możesz usunąć znacznik z tego zdjęcia, pod zdjęciem po prawej niebieskimi literkami jest "zgłoś/usuń znacznik"
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 15:10   #65
Oliskova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
przecież możesz wyłączyć ten znacznik ze zdjęcia i drugi raz nie będziesz oznaczona.
Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ale możesz usunąć znacznik z tego zdjęcia, pod zdjęciem po prawej niebieskimi literkami jest "zgłoś/usuń znacznik"
Dzieki.

Najnowszy post:

Moje makijaże ---> Oliskova Make up
Oliskova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 15:29   #66
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
A ja tak, że KAŻDEMU okazuje się szacunek, dzieciom i młodzieży też. Zauważyłam, że to rzadkie podejście u dorosłych dlatego ja nie mam żadnych problemów w kontaktach z młodzieżą. Widzą, że szanuję ich, to oni szanują mnie. To proste.
W ogóle niesamowicie bawi mnie tworzenie jakiejś wielkiej pokoleniowej przepaści. Dziewczyna około 15 lat młodsza, niby sporo, ale za kolejne 15 czy 20 lat spokojnie mogłaby być szefową Autorki. Warto wykazać się szacunkiem również wobec dzieci i młodzieży, nawet jeżeli nie leży to w czyimś charakterze to nigdy nie wiadomo, jak się życie ułoży, a karma lubi wracać.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 15:49   #67
201607111040
Konto usunięte

Szanowna Pani (wszak ja gowniara jestem, bo nawet 20 lat nie mam), nie widzę nic gorzącego w zachowaniu tej panienki. Może panienka niekorzystnie na filmie wyszła, a nawet jeśli wyszła korzystnie to i tak ma prawo sobie nie życzyć.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 16:00   #68
String Emil
Raczkowanie

Powtórzę, to co większość - zdanie napisane przez dziewczynę jest w moim odbiorze NEUTRALNE. I będąc nobliwą i dobrze wychowaną kobietą po 30 ze zwykłej empatii przynajmniej rozważyłabym usunięcie filmu.
Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Bo wiesz, pewnie jesteś niedojrzała mentalnie, czy coś. W ramach pocieszenia mam to samo
Ja powoli zaczęłam się przyzwyczajać do tego, że się do mnie per "pani" zwracają. Mam jednak 6-letnią sąsiadkę, koleżankę mojego dużo młodszego brata, która przez to, że brat do mnie gada po imieniu, też z uporem maniaka, mimo licznych upomnień rodziców, gada do mnie per "ty". Sikam po gaciach ze śmiechu jak taki kurdupel mały drze sie do mnie przez podwórko : " Baaaaaaaaśka!!! A jest Mareeeek?"

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
W ogóle niesamowicie bawi mnie tworzenie jakiejś wielkiej pokoleniowej przepaści. Dziewczyna około 15 lat młodsza, niby sporo, ale za kolejne 15 czy 20 lat spokojnie mogłaby być szefową Autorki. Warto wykazać się szacunkiem również wobec dzieci i młodzieży, nawet jeżeli nie leży to w czyimś charakterze to nigdy nie wiadomo, jak się życie ułoży, a karma lubi wracać.
Racja!
String Emil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 16:26   #69
XoXo23
Raczkowanie

Cytat:
Dzieki.
Można też zrobić tak, że nikt nie będzie Cię oznaczał bez Twojej zgody, na fb jest taka opcja gdzieś w ustawieniach prywatności. Mnie tez oznaczali na zdjeciach z klubów bądź jakas kolezanka wstawiła SWOJE zdjęcie i dodawała opcję: z użytkownikiem: i moje nazwisko. Zresztą, nie tylko moje. Ale teraz juz tak nie ma
XoXo23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 16:55   #70
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Waćpanna hrabina jakaś nowa w internetach?
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 17:06   #71
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Jeśli to jest impreza publiczna i nie filmuje się tylko jednej osoby to nie potrzeba zgody. Inaczej jest z fotkami jeśli jest na niej tylko ta jedna osoba to bez zgody nie można ich upubliczniać.
Inaczej? Akurat nie ma różnicy, zarówno zdjęć jak i filmów przedstawiających jedną, konkretną osobę nie wolno rozpowszechniać bez jej zgody.
Co do sytuacji wspomnianej przez autorkę - nie ma obowiązku usunięcia filmiku, nawet jeśli ta osoba, która robi z jego powodu problemy, może zostać zidentyfikowana.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 17:27   #72
panna mati_
Zakorzenienie

Nie ma to jak zignorować sprawę i założyć wątek ku pokrzepieniu serc.
Zignorować tzn. olać, no nie rozbijać kału na atomy.

Co do imprez masowych, to impreza zamknięta też jest publiczną imprezą? Publiczna, to chyba taka, na którą każdy może wejść?

Z poważaniem.
Stary 2014-01-21, 18:11   #73
Lady Who
BAN stały

marzycielka_na_zawsze - niekulturalne jest ignorowanie uczuć innych. Jakbyś się czuła, gdybyś nie lubiła być fotografowana, albo nie czuła się dobrze w swoim ciele i znalazła swoje zdjęcie w sieci? I nie chodzi tylko o prawo, ale o kulturę właśnie.
Lady Who jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:29   #74
Klarissa
Zakorzenienie

Mało z młodzieżą taką w wieku szkolnym mam do czynienia, praktycznie wcale, natomiast największe chamstwo to niestety ale obserwuję póki co w przedziale wiekowym 30-40 lat.

A co do "problemu" w pierwszym poście, to zdanie napisane przez dziewczynę jak dla mnie miało wydźwięk zupełnie neutralny, ja tam braku kultury nie widzę.
Stary 2014-01-21, 21:00   #75
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Co do imprez masowych, to impreza zamknięta też jest publiczną imprezą? Publiczna, to chyba taka, na którą każdy może wejść?
No właśnie, mnie też się zdaje, że szkolna choinka to nie jest masowa/publiczna impreza. To nie jest to samo co, nie wiem, sylwester na rynku.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 21:52   #76
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
Ja nagrywając w przedszkolu występy za każdym razem zbieram podpisy bo 2 lata temu mamusia 1 z dzieci złożyła pozew do sądu, że na nagraniu gdzie dzieci tańczą i śpiewają widać jej dziecko. Filmik ok 17 minut, dziecko widać było ok 3-4 sekundy ale sąd przyznał jej rację.

Co do samego sedna...po kiego udostępnianie na fb?! Można to było rozesłać pocztą a nie upubliczniać. Zgadzam się z dziewczyną która napisała, żeby zlikwidować filmik.
Dzieciaki teraz w szkołach są mocno uczulane na tym punkcie i bardzo dobrze bo zaczynają myśleć przy wrzucaniu tego typu i innych filmików. Niestety dorosłych nikt nie uczulił
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jako matka nie podba mi się i niechętnie zgadzam sie na wrzucanie zdjęć czy filmów z udziałem mojego dziecka. Zresztą są na to paragrafy, film czy zdjecia można przesłać na maila, a nie upubliczniać na FB.

Pierwsze słysze aby internet zwalaniał z kultury osobistej i szacunku. Zarówno autorka jak i dziewczyna zachowały się na takim samym poziomie
.
Ja wiem czy zdanie :"Chciałabym aby ten filmik z choinki zniknął" ma bardzo agresywny i niewłaściwy ton, że można mówić o braku kultury.. Może to matka dziewczyny napisała z jej konta w sumie, i tak mogło się zdarzyć.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 22:20   #77
lza_slonca
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4471862 6]nie wprowadzajcie w błąd

w Twoim linku chodzi o filmik tylko z jakimś jednym chłopakiem, za to autorka wątku zrobiła filmik w miejscu publicznym na imprezie publicznej, więc o ile nie filmowała tylko jednej osoby, to bez problemu może taki filmik wrzucić do internetu, bo nie ma mowy o żadnym wykorzystaniu wizerunku

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

dokładnie tak jest jak piszesz[/QUOTE]

doczytaj co to było dokładnie

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 22:28   #78
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Waćpanna hrabina jakaś nowa w internetach?
dokładnie moja reakcja, jak przeczytałam pierwszy post. Zastanawiam się czasami czy mi też grozi takie sztywniactwo? Może pewnego dnia się obudzę w garsonce przyrośniętej do grzbietu i z kijem w tyłku???
Stary 2014-01-21, 22:31   #79
chwast
Zakorzenienie

zakonna no nie po prostu są osoby (nieważne czy mają 20, 40 czy 60 lat), którzy myślą, że szacunek im się należy tylko z tego tytułu, że... urodzili się wcześniej od kogoś. Jakby to było wyczynem i w ogóle czymś czego dokonali.
Po prostu nie wiedzą, że ludzi szanuje się ogólnie - wtedy w takiej sytuacji zamiast olać i się uśmiechnąć robi się istny melodramat. Bo jak to tak. Smarkate tak do mnie! No tak, smarkate tak do ciebie. Tak bywa.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 06:14   #80
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katepew Pokaż wiadomość
Po drugie dzisiaj wielu ludzi nie umie zwracać się do siebie w sposób oficjalny, czyli zwroty grzecznościowe i tego typu rzeczy bo raczej na polskim tego nie mają, nie wiem jak teraz, ale chyba nikt nie ma im tego jak pokazać
No ale to chyba ich nie tłumaczy, co?
Stary 2014-01-22, 08:31   #81
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Na pewno tłumaczy w kontaktach Internetowych. Nie wyobrażam sobie pisać na fb do nieznajomej osoby, zapewne wyglądającej względnie na 20kilka lat:
Witam,
Proszę wybaczyć, że Panią niepokoję, aczkolwiek zaistniała sytuacja wymagająca pewnych wyjaśnień. Prosiłabym o kontakt, o ile nie będzie to dla Pani zbytnim obciążeniem czasowym.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź
Pozdrawiam
wesola_kici@1928
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 08:58   #82
MartaMagda
Zakorzenienie

Ja w ogóle jestem oburzona, gdzie kultura osobista Autorki.

Wątek założyła i się nie wypowiada. Jawna ignorancja!

Stary 2014-01-22, 09:16   #83
mary_poppins
sissy that walk

Nie rozumiem tego oburzenia, że się dziewczynina nie zwróciła na "pani" - przecież ona nie użyła ani "pani", ani "ty". Ot - napisała, co by chciała, ja tę wiadomość odbieram całkowicie neutralnie, ani ona chamska ani specjalnie kulturalna nie była. Żadne to żądanie jak do koleżanki - jako takie bym odebrała "weź to usuń", a nie "chciałabym, żeby zniknął". Na pewno dziwny to powód do tego, żeby się burzyć. No i na pewno na miejscu autorki starałabym się chociaż dowiedzieć, o co chodzi - nieodpisywanie też nie jest zbyt kulturalne, a olanie tego typu wiadomości tym bardziej, bo widać, że jakieś emocje u tej dziewczyny wystąpiły. Dziwi mnie to, że "dorośli" tak często domagają się wychowania i kultury od młodzieży, a sami nierzadko również zachowują się wobec niej po prostu chamsko. Tylko, że im "wolno" Cieszę się, że sama już nastolatką nie jestem, im dalej tym będzie lepiej, bo nastolatek chcący coś załatwić u dorosłego nierzadko ma przegrane z góry.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2014-01-22 o 09:18
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 10:16   #84
_chocolate
Zakorzenienie

Wiadomości na fb to czat, więc taka już jest konwencja, że pisze się krótkie zdania, bez formułek grzecznościowych. Może dziewczyna mogła dopisać "dzień dobry" i "z poważaniem", ale przesadzasz z oburzeniem. Nie rozumiesz, że nie każdy sobie życzy, żeby wizerunek jego czy jego dzieci plątał się po sieci? Coś raz wrzucone do internetu nie ginie już nigdy. Nie wiadomo, w czyje ręce trafi, taki filmik z dziećmi może trafić np. na forum pedofili.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2014-01-22 o 11:54
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 10:57   #85
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marzycielka_na_zawsze Pokaż wiadomość
w tym problem, ze nie wiem, czy ta osoba na tym filmiku się znajduje, bo nie raczyła mi tego objaśnić...
poza tym pozostałe osoby cieszą się z takiej pamiątki i same prosiły mnie o udostępnienie im tego w jakiś sposób, a ten jest najszybszy i najwygodniejszy
Wiele pojawia się filmów z różnorakich imprez i jakoś nikt nie robi awantury z powodu paro sekundowego śmignięcia przed obiektywem :P w gazetach, czy na stronkach szkół też znajdziecie fotki, na których są ludzie nie pytani o zgodę na publikację

Temat jednak był inny, a ten mały przypadek na fb to tylko marny przykład, który chyba odwrócił tylko uwagę od prawdziwego problemu
Bo pewnie zdaje sobie sprawe ze jak napisze kim jest, prosząc o usunięcie to zaraz pójdzie plota i wszyscy ją znienawidzą, bo chciała usunąć. Ja myslalam ze bedzie tu o pokoleniu facebooka i mcdonalda itd., a tu taki głupi wątek.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 11:30   #86
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Na pewno tłumaczy w kontaktach Internetowych. Nie wyobrażam sobie pisać na fb do nieznajomej osoby, zapewne wyglądającej względnie na 20kilka lat:
Witam,
Proszę wybaczyć, że Panią niepokoję, aczkolwiek zaistniała sytuacja wymagająca pewnych wyjaśnień. Prosiłabym o kontakt, o ile nie będzie to dla Pani zbytnim obciążeniem czasowym.

Pozdrawiam
wesola_kici@1928

Fb to nie forum - tam piszesz do konkretnych osob, podpisanych wlasnym nazwiskiem. Ja puszac do kogos z kim jestem (lub powinnam byc) na pan/pani, zawszw używam takiej formy.

Dziewczyna wyrazila sie nieodpowiednio alw czy to powod do takiego oburzenia?
Stary 2014-01-22, 13:11   #87
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kuroikaze Pokaż wiadomość
Jeżeli jest rozpoznawalna na tym "filmiku" ma prawo chcieć jego niepublikowania.
Tez mi sie tak wydaje. Ja tez bym wolała, aby ktos obcy nie rozsyłał po sieci mojego wizerunku bez mojej zgody, wiec nie dziwię sie dziewczynie.
_Supernova_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 13:57   #88
katepew
Rozeznanie

Cytat:
Nie nie tłumaczy, ale potrafię to zrozumieć Jak ktoś będzie chciał to sam nauczy się poprawnej pisowni ale internet to specyficzne miejsce, gdzie króluje bezpośredniość
mnie w tej całej sprawie to jednak razi właśnie ten stosunek do fc, wrzucanie czego popadnie (nawet czegoś takiego jak imprezy choinkowe dzieciaków) a później dziwienie się że ktoś ma ale, bo po prostu chroni swoją prywatność, czy to jest aż tak dziwne

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Witam,

Pozdrawiam
wesola_kici@1928
To także, może dziewczyna myślała że pisze do osoby nie wiele starszej od niej, z czego powinna się cieszyć
a zresztą w ogóle to śmieszne to wszystko, autorka zamiast napisać do dziewczyny o szczegóły, o co biega, to jej nie odpisała tylko olała sprawę i tu wyrzuciła swoje zdziwienie i rozterki
jak zwykle brak komunikacji, ale co mnie dziwi, wrzucanie postów na fejsa co minutę jest dziś łatwiejsze, niż rozmowy czy kulturalna wymiana zdań

http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 jest moc siedzi i nie chce wyjść
katepew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 21:50   #89
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Fb to nie forum - tam piszesz do konkretnych osob, podpisanych wlasnym nazwiskiem. Ja puszac do kogos z kim jestem (lub powinnam byc) na pan/pani, zawszw używam takiej formy.

Dziewczyna wyrazila sie nieodpowiednio alw czy to powod do takiego oburzenia?
Racja, ale nie napisała "chciałabym abyś usunęła ten film" tylko bezosobowo, (aby ten film zniknął). Moim zdaniem to nie jest duże nadużycie. Większe zdarzyło się autorce ale nie zrobiła tego ze złej woli.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 22:40   #90
mary_poppins
sissy that walk

Na marginesie - coś pozytywnego a propos szacunku do młodszych: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...awa#BoxWiadTxt
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości