|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2131 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
No i jednych cały ten proces ustalenia następuje szybko, a u niektórych później. I bardzo często to skrzyżowanie jest powodem dysleksji rozwojowej jak piszesz. Cytat:
![]() muszę się pożalić-znów mam kryzys wychowawczy-no gnojek mnie bardzo często nie słucha i już po prostu wychodzę z siebie z nerwów... I co z tego, że mnie potem przeprasza jak wkrótce znów to samo.... Nieraz czuję się po prostu bezradna.... Czy też miewacie z tym problemy?
![]() ![]() |
![]() |
#2132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z młodym lekcje odrabiam - wyobraź sobie, ze mnie trafia !!!!: D , mały marudzić juz, bo wstał o 7 ,wiec śpiący . Weź z jednym odrabiaj lekcje, a drugiego zajmij jak nie chce ,nie ma ochoty ![]() ![]() Tez bym sie napila, ale jak ty jestem sama ,a dwa nie mam co ![]() Jeszcze troche i pójdą spać ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Nie co ty, wcale nie mamy, moje dzieci sa jak dzieci z m jak miłość, dasz im kredki i papier , a one cicho siedzą i ładnie rysują. Nic tylko prozak, ze 4 driny na lepsze wchłanianie leku i joint na relaks mięśni twarzowych ![]() ( moje obecnie leją sie na łóżku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje właśnie całe pudełko chusteczek papierowych po pokoju porozwalały. Jeszcze tylko doba.
![]() |
#2134 |
Zakorzenienie
|
Evi nie jestes sama... mimo wiedzy teoretyczne któej liznełam.. tez czasami nerwy mi wysiadają i czuję sie bezradna...
Byliśmy u denstysty załamałąm się... próchnica i wada zgryzu.. wada moze nie jakas tragiczna bo zabki proste ale górna szczęka chowa się lekko za pzrednia a powinna nachodzić. I co jeszcze.. próchnica spora na górnych zębach bo te trudniej sie myje i ona nie daje ich długo szczotkowac, najgorzej 2 przednie zabki od wewnątrz bo tu szczoteczka siegnąć to juz problem. Z przodu na górnych ma biały nalot... poczatki próchnicy... posmarowała czymś i po tym ponoć zeby ściemnieją.. porazka..... jezusie!!! po kazdym słodyczu umyc ząbki i nie samo dziecko tylko dorosły potem musi poprawić porzadnie.
![]() |
#2135 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ba Cytat:
![]() ![]() ![]() A mój właśnie siedzi w kuchni od pół h i jęczy że nie umie jeść ,kasza już pewnie zamarzła ,to już druga bo jedną wypierdzielił na podłogę . Tż siedzi i go przekonuje że jednak umie jeść. Ja sobie olałam wszystko ,pomalowałam paznokcie ![]() ![]() zaraz jak mi trochę przeschną to zgarnę go nienajedzonego za fraki ,wrzucę do łazienki i zamknę drzwi ,bo będzie tam ryczał pół h co najmniej ,że nie umie się rozebrać ,usmarka się po pas,będzie się krztusił od kaszlu ,wsadzę go do wanny obchlapię ,wysuszę suszarką bo nie mam siły się szarpać ![]() i na eksport na górę do spania.Lajcik ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
![]() ja też małemu myję najpierw a później on sobie sam ,5 razy dziennie po inhalacji ,ale niestety od próchnicy nas to nie uchroniło ![]() mój starszy syn brał fluor w tabletkach jak był mały bo też miał straszną próchnicę i powiem że nie wlazła na zeby stałe więc jest szansa że to tylko mleczaki będą zepsute ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Zakorzenienie
|
widzicie, od razu mi lepiej
![]() ![]() madziwnia, współczuję próchnicy. Może elektryczna szczoteczka? ma mniejszą główkę i wszędzie da się dotrzeć. Ja i sobie i młodej elektryczną myję
![]() |
#2137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2138 |
Zakorzenienie
|
LIBRA
![]() ![]() Moje juz wykapane , jeszcze dół ogarne, oni poszaleja i małego tez zwijam ![]() Mi właśnie dentysta kazał z elektrycznej przejść na ręczna tzn zwykła . Uważajcie przy elektrycznej zeby za mocno nie naciskali bo szkliwo pójdzie. No i mycie przed czy po dziecku to podstawa do 6 roku życia ! U nas juz lepiej z myciem dzieki klepsydrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 |
Zakorzenienie
|
a właśnie klepsydry- nie wiem czy wiecie, ale w rossie z tego ich prokudenta są takowe za jakieś 4zł ( w gazetce tej lub poprzedniej były)
zastanawiałam się ostatnio nad płynem do ust dla młodej, ale wszystkie są od 6 roku życia. Myślicie, że jak umie dobrze wypłukać, to można by używać, czy lepiej nie?
![]() |
#2140 |
Zakorzenienie
|
Ja mam elektryczną szczoteczkę z kontrolą nacisku. jak za mocno się przyciśnie to świeci na czerwono. Mi konkretnie ten model kazał dentysta kupić, bo chodziło o te ruchy pulsacyjno-rotacyjne. Wszędzie taką dojadę, zawsze najpierw ja mu myję, a później on sam.
Madziwnia współczuję tych ząbków, mój starszy miał za młodziana posmarowany ząbek bo miał na jednym plamkę próchnicową, to mu to się ze sporym zapasem czarne robiło, a on biedny jak przestał się przez to uśmiechać, to byłam u mojego prywatnego dentysty i mu to starł tak żeby tylko wyglądało jak szparka między zębami i już było ok. On tak miał w jedynce to dlatego tak to przeżył.
![]() |
#2141 |
Zakorzenienie
|
evitka... wcale nie sa lepsze elektryczne, dopytałam w tej kwestii ale miałam takie samo zdanie.. my mamy leketryczna na zmiane szczotkuje.. ja zawsze myje albo p-rzed albo po jej samodzielnym szczotkowaniu...
a odnośnie pas z fluorem... mamy używac te z fluorem nawet ze zwiększoną ilością.. a Elmex słabo czyści, tej akurat nie używamy. i płyn do płukania.. też kupię bo pytałąm.. Michalina łądnie płucze i można juz wprowadzić.
![]() |
#2142 |
Zakorzenienie
|
dlaczego elektryczna nie?
i jaka pasta w takim razie jest dobra? my "lecimy" na elmexie
#2143 |
Zakorzenienie
|
nie że sa złe.. tylko że ona bardziej jako gadżet bo jeśli ktoś potrafi szczotkowac to lepiej umyje manualną niż elektryczna. ważna jest nie szczoteczka a sposób mycia i czestotliwość..
a o elmexie mówiła że po prostu jest slaba i pozostawia osad.. ze nie doczyszcza...nie mówiła jaka pasta.. mówiłą że nawet dla dorosłych z fluorem moze byc tylko aby w małych ilosciach i aby dziecko nie połkneło i aby samkowała. my mamy miętowy Colgate... ale musze zobaczyc czy ma odpowiednia ilość fluoru.
![]() |
#2144 |
Zakorzenienie
|
MADZIWNA a jaka colgate masz? Młody tez colgate używa, denysa kazal. Nie pytam o smak.
No czyli u ciebie tez nie elektryczna , moze cos w tym jest i dzieciakom lepiej dawać zwykła. EVI o płynie nie wiem bo nie pytałam, ale daje moim nici dentystyczne. Wiadomo jak mały czyści , ale to bardziej chodzi o nawyk, ma w krew wejść. Maja wiedzieć ze na szczotkowaniu mycie sie nie kończy. Bardzo duzo zębów sie psuje z powodu nie używania nici dentystycznych. Ale pycha sałatkę zjadłam ![]() ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-21 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
popatrzę jutro za klepsydrami w rossie ,też by sie przydała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
cisz i spokój ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2146 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2147 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas facio bo miał sporo chętnych zrobił grupę dla maluchów . Najmłodsza jest Olka i jej koleżanka ![]() ![]() Moje dzieciaki uwielbiają te zajęcia . Ogólnie klub duży i dorośli też po dzieciakach mają zajęcia . Organizują też obozy dla dzieci . Cytat:
![]() U TZta by mieli używanie , bo cały plac aut i ciągle coś jest zapalone , bo musi ![]() Ale że to teren prywatny to pewnie ich mogą w tyłek cmoknąć . ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() zawsze osladzałam auto przy włączonym silniku , bo inaczej bym się chyba obesrała . ![]() ![]() Mój mądry kolega kiedyś chciał się wylansować i pojechał w takie mrozy na myjnię . wleciało mu gdzieś pod uszczelki , bo z rańca żadnej sztuki drzwi nie mógł otworzyć ![]() ![]() Cytat:
A wyczyściła to wszystko wcześniej , czy tylko tak smarnęła ? Pytam bo moja dentystka najpierw czyści to wiertłem , żeby ten lapis do dalszych cześci zęba dotarł . Takie po wierzchu ponoć bez sensu . To się powtarza 3 razy co tydzień potem trzy miechy przerwy i znowu trzy razy . Byłam tydzień temu z koleżanką i jej synkiem , to się obryłam w temacie . Cytat:
Cytat:
Moja dentystka mówi że na rynku teraz nie ma złych past . ![]() Ale poleca właśnie elmex bo ona nie ma fluoru tylko jakiś aminifluorek czy coś takiego ![]() a zresztą tu jest opis tej pasty http://www.i-apteka.pl/product-pol-1...zieci-50g.html inne tego nie mają ![]() szczoteczki my mamy elektryczne brauna . One mają taimer . odkąd używamy elektrycznych i lakierujemy zęby raz na pół roku , ubytków brak ![]()
![]() |
#2148 |
Zakorzenienie
|
Zosi też myję elmexem polecanym przez naszą panią stomatolog i koleżankę stomatolog. Płyny do płukania są dla starszych dzieci przynajmniej tak u mnie mówią.
Była ostatnio u mnie koleżanka stomatolog i ją wypytałam stąd wiem co i jak. Nasze dzieci są jeszcze trochę za małe aby same myć ząbki. Zosia ma zaleczone 3 ząbki na dole, u góry na razie wszystkie zdrowe. Ale jej to zaczęły się psuć od berodualu
#2149 |
Zakorzenienie
|
Dziecko sobie po parapecie chodzi na 9 pietrze !, a minuta 2.33 i dalej jest przerażająca , na szczęście w porę ktos skumal i zabrał dzieciaka.
http://www.sfora.pl/Spacer-dziecka-n...pietrze-a63908 ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Od tego pisania o draniu szyb , przypomniało mi sie , ze zapomniałam drapaczka kupić i jutro tz bedzie sie meczyc . Młody gdzies wziął i zapodzial, moja ładowarka do tele tez kurka wziął , naszukalam sie dzisiaj jak głupia , nie ma . Ja nie wiem co on robi, kurka na ebay-u sprzedaje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2150 |
Zakorzenienie
|
Ania, opatulam przednią szybę nakładką rzecz jasna i odśnieżam/skrobię przy zapalonym silniku i chyba bym pogryzła policjanta, który kazałby mi to robić na zimnym aucie i jeszcze mandat wlepił
![]() ![]() Nie znoszę zimyyyyyy!
#2151 |
Zakorzenienie
|
Mrowak też nie trawię zimy
![]() ![]() Wole wsiadać latem do auta w którym jest + 50 . Nie wadzi mi to mimo tego że mam w nim skóry i człekowi się dupsko do fotela przylepia . Naprawdę mi to nie wadzi jeśli porównam to ze skrobaniem czy odśnieżaniem auta ![]() Teraz w sumie mam luzik , bo do przedszkola , sklepu i do domu , a tam wstawiam do garażu , lub pod wiatę jak nie ma TZ ![]()
#2152 |
Zakorzenienie
|
+50 w aucie to ja też podziękuję
jak pisałam wcześniej, proszę mnie wysłać gdzieś gdzie temperatury oscylująw granicach od 0 do +26-27 stopni. Stamtąd nie wracam.
#2153 | ||||||
Zakorzenienie
|
Zdrówka dla dzieciaków
Dla mam wykończonych cierpliwości i wytrwałości ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama mieszkam na parterze i do szału mnie doprowadzało własnie poranne odpalanie aut i drapanie. A co należy ? Mimo wszystko odpalić auto, włączyć nawiew na szyby przy maksymalnej temperaturze i delikatnie uchylić szybę. Trzeba zaopatrzyć się z spray do odmrażania szyb. Przy normalnym zimowym zamarzaniu auta to pomaga ale niestety i u nas dzisiaj zawiodły wszystkie sposoby. Podobnie jak Ty po wyjściu z pracy miałam ponowne drapanie śliskiej warstwy lodu. Jak dojechałam do domku to założyłam taką srebrną matę na przednią szybę. Ciekawe czy będzie lepiej bo to co widzę za oknem mnie przeraża ![]() Do tego wszystkiego moja wycieraczka tak zamarza że nie chce ściągać wody w efekcie czego jechałam prawie na oślep. Cytat:
![]() Ja bym jeszcze nie dawała tych płynów do płukania. Cytat:
Ja ze swojej nadopiekuńczości daję najpierw Zosi samej myć a później sama domywam. Cytat:
![]() |
#2154 |
Zakorzenienie
|
Głowa mnie boli
W klubie napisze od czego ![]() Chyba że się domyślacie i pisać nie muszę;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#2155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matę ja też założyłam i sądzę, że to coś da skoro ja dziś rano musiałam 25 minut skrobać boczne i tylną szybę, a z przedniej tylko i wyłącznie zdjęłam matę i nie musiałam jej kompletnie ruszać-na pewno coś da, zobaczysz. I ja też dzisiaj jechałam na oślep z tego samego powodu ![]() ![]()
![]() |
#2156 |
Zakorzenienie
|
chyba się domyślam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2158 |
Zakorzenienie
|
a ja jestem ciemna masa i się NIE domyślam
![]()
#2159 |
Zakorzenienie
|
Megi też żel elmexa to pamiętam dla młodego to miałam ,on miał źle zmineralizowane szkliwo ,niedobre to dziadostwo ,coś podobnego jak robią fluoryzację w szkołach.
Właśnie propo fluoryzacji to dla Mika grupy nie kazali bo powiedzieli że jeszcze nie umieją dobrze płukać i tego nie można połykać . Mój co prawda coś tam płucze ale i tak widzę że część połyka ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- była mowa o kimś kto mówi o sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.