|
|
#241 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami! PM2014 cz.24
Cytat:
Co do rozwodu? Choćby żadna z nas tego nie chciała i nie planowała (logiczne, bo każda z nas wychodzi za mąż z miłości) to może się niestety wydarzyć. I skoro mój mąż miałby prawo zachować tylko dla siebie to na co sam, swoimi rękami zapracował to dlaczego ja mam domagać się połowy? Oczywiście trzeba pomysł z intercyzą dopasować do sytuacji : jeżeli wspólnie się ustala, że np. kobieta nie będzie pracować, tylko zajmować się domem to intercyza nie jest dobrym rozwiązaniem. Ona ma zabezpieczać oboje małżonków, a nie tylko jednego. Edit: do justynke - nie jestem prawnikiem, i tylko hobbystycznie interesuję się prawem ale jest chyba coś takiego jak skarga pauliańska - tzn. wierzyciel podejrzewa, że dłużnik pozbywa się majątku w celu uniknięcia spłaty długu. Więc nie wiem czy można pozbyć się bezkarnie mieszkania zanim zajmie je komornik. Ale jak już pisałam, nie jestem ekspertem.
Edytowane przez positive rebel Czas edycji: 2014-01-23 o 09:22 |
|
|
|
|
#242 |
|
Winter is coming
|
Poza tym rozdzielność w Polsce jest naprawdę mało popularna, a 90% par, które się rozwodzą mają wspólność i robią cyrki przy podziale majątku
Więc ja nie wiem skąd to dziwne przekonanie w narodzie, że jak rozdzielność to rozwód.
Edytowane przez velika Czas edycji: 2014-01-23 o 09:23 |
|
|
|
#243 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#244 |
|
Wtajemniczenie
|
Eeeee tam, nie dla mnie takie rzeczy
![]() Ja tam jestem za prosta i za biedna na intercyzę. Nawet jeśli któreś z nas założy firmę to nie będzie ona nigdy warta aż tyle żeby było o co się bić - takie branże.
|
#245 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no i mam pytanie do ostatniej kwestii. Bo miała taki przykład w otoczeniu że facet zaciągnął długi bez wiedzy żony. I po konsultacji z radcą prawnym ten radca powiedział że nie warto robić rozdzielności bo komornik nie może im zabrać majątku wspólnego bo tak upraszczając przykład każda rzecz jest w połowie faceta i żony i jakby coś zabrał to zabrałby też tej żonie a on nie może i w końcu nie zrobili rodzielności... |
|||
|
|
|
#246 |
|
Winter is coming
|
Bo rozdzielność ma sens, jak ktoś działa po pierwsze w ryzykownej branży po drugie ma duże dochody. Jak to mały biznes, to w sumie po co ;] No chyba, że małżonkowie są tak bardzo przywiązani do swoich dochodów, że nie chcą ich dzielić, ale w takim wypadku po co ślub?
|
#247 |
|
Rozeznanie
|
Również witam w nowym wątku
![]() Widzę, że całkiem ciekawy temat był, chociaż kieedyś już poruszany My rozdzielności nie planujemy, ale doskonale rozumiem te dziewczyny, który planują. Po prostu nie mamy swoich firm (może kiedyś wspólną). Dodatkowo ja mam znacznie mniejsze dochody, i planujemy, żebym w przyszłości więcej w domu siedziała (z dziećmi).
|
#248 | |
|
Winter is coming
|
Cytat:
Jak już idzie egzekucja to rozdzielność nic nie da ;] Jak zaciągnął bez wiedzy żony, to egzekucja idzie z majątku osobistego. Pozwolę sobie przytoczyć ![]() Art. 41 KRO § 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków. § 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa. § 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9. Art. 471 KRO Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome.
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
Ile was kosztuje ślub/wesele? I ile chcecie wydać na remont?
Może weźcie kredyt 30 - 40 tysięcy (czy ile tam chcecie wydać) zróbcie remont a za pieniądze, które już i tak macie odłożone na ślub zróbcie ślub i wesele normalnie. Z pieniędzy które uzbieracie z wesela (nie wiem ile to będzie ale coś na 100% będzie) możecie spłacić część kredytu a resztę spłacać zgodnie z ratami. Wtedy będziecie mieć i ślub / wesele i wyremontowane mieszkanie. Nie wiem po co rezygnować z wesela. Witam się w nowym wątku ![]() Co do intercyzy to chyba też można podpisać taki papierek też po ślubie???
|
|
#250 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nasz wątkowy prawnik pisał wyżej
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Polać jej! I to jest właśnie sens mojego pytania - po co intercyza? Bo nie zauważyłam żeby któraś z nas (albo TŻ) mieli mega biznes gdzie rzeczywiście można narobić ogromne długi. Jak ktoś ma po prostu firmę i widzi że jest źle to zamyka interes, nie wiem co trzeba zrobić żeby np. dług przekroczył wartość mieszkania.
Edytowane przez justynkie Czas edycji: 2014-01-23 o 09:43 |
|
|
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
O to nie wiedziałam
Ja uważam, że nie należy traktować intercyzy jako dowodu nieufności. I wszystko zależy od sytuacji dwojga małżonków.
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam takie małe pytanko do dziewczyn, które kupiły ten krem z kwasem migdałowym. Więc tak, krem ZŁUSZCZAJĄCY kosztuje prawie 40 zł, ale spotkałam przed chwilą w aptece krem PEELINGUJĄCY kosztujący 30 zł. Tego pierwszego w tej aptece nie ma. Czy jest miedzy nimi jakaś różnica (prócz tej cenowej)?
|
|
|
|
#255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale gdy prowadzisz małą działalność to raczej z dnia na dzień nie wpadniesz w tak duże długi. Nie ma sensu przekonywanie kogoś do swoich racji. Moim zdaniem, tak jak napisała velika, intercyza ma sens tylko przy dużych firmach i dużych pieniądzach. Ale każdy może pisać rozdzielność jak mu się podoba, nawet na telewizor i kanapę
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
Justynkie, jasne, że komornik nie wpada jutro.
Poza tym: sprzedaż mieszkania to nie są 2 dni. I nie jest to też tak, że 'wykiwasz' komornika, bo sprzedasz mieszkanie, zanim on się o nim dowie. Na dzień powiedzmy 23.01 masz długi, masz mieszkanie, więc komornik może chcieć je zająć. To nie jest takie proste, że sprzedajesz mieszkanie 24.01 i wszystko jest super. Może się dług zrobić nagle 500 tys, wierz mi. No i nie każdy ma rodziców, do których może wrócić. Co do przypadku w Twojej rodzinie: może pracować, ale dostanie wynagrodzenie minimalne. Tylko do tej wysokości może komornik zająć pensję. Ja po prostu nie ogarniam tego podejścia, że rozdzielność/intercyza, to: - rozwód - oddzielne finanse - nie chce mieć nic wspólnego z facetem (haloooo, męzem!) - jak będzie miał długi, to go zostawię z tym sama Po prostu nie rozumiem, po co szerzyć takie stereotypy.Gdzie ja napisałam, że my rozdzielność mieć będziemy, a finanse mamy w 100% wspólne, wspólne konto w banku, razem planujemy wydatki etc. I nie, nie planuję TŻta zostawić samego, gdyby mu się noga powinęła. Ani on mnie. Rozwodu też nie planuję (nie brałabym ślubu, gdybym planowała). |
|
|
|
#258 | |
|
Zadomowienie
|
no tak, już widziałam. Kurcze ciężki temat jest poruszany
nie na moją głowę ![]() Cytat:
zgadzało się opakowanie to wzięłam zapłaciłam 38 zł. W domu musze sprawdzić co to dokładnie jest
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Witam Was
Szalone... nie było mnie od wczoraj i już nowy wątek i 6 stron ![]() Lece do pierwszej i będę nadrabiać
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Widzę że dzisiaj omawiacie bardzo ciekawe tematy. Myślę ze dobrze jest wiedziec takie rzeczy, także dzięki! Justynke nie rozumiem dlaczego tak sie zapierasz w tym, że intwrcyza to zło. Myślę ze dziewczyny bardzo dobrze wytlumaczyly jej zalety. Nawet jezeli na obecna chwilę wiekszosc z nas nie ma wielkich firm i majątków pamiętajmy, że jestesmy dopiero na początku "tworzenia majatku" i np w ciągu 20 lat część z nas może sie dorobić czego każdej z nas życzę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie twierdzę że intercyza to zło, ale że nie rozumiem spisywania jej teraz, w tym momencie, kiedy nikt nie dysponuje jakimś mega majątkiem. A w przyszłości każdy może zawsze spisać jak już będzie tego sens.
I tak jak napisałam, TO TYLKO MOJE ZDANIE, nic nikomu nie narzucam ani nie krytykuję. To że uważam to za niepotrzebne nie znaczy, że Was wyśmiewam czy coś. Dla mnie każdy może pisać na co chce, na zlew, na samochód, na firmę za 5 mln zł. Ja nie piszę bo w OBECNEJ sytuacji nie mam czego chronić. Jak Wy macie to OK
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak powiem tylko że ludzie czasem robią mega dziwne rzeczy i tak jak pisałam mam przykład z otoczenia. Niby super małżeństwo niby wszystko fajnie a facet porobił długi za plecami żony na na prawdę dużą kwotę. I nie przyznawał się e biznes mu nie idzie bo to wstyd, bo myślał że sam sobie poradzi, bo nie chciał martwić bo nie chciał wyjść na nieudacznika.. i co? w dniu ślubu też ślubowali sobie uczciwość małżeńską. Wiem że teraz wszystkie jesteśmy pełne optymizmu i że nasz mąż nic nie wywinie ale jak życie pokazuje różnie się układa i różnie się dzieje... justynkie ale mało która z nas spisze teraz intercyzę tylko rozmowy prowadzimy ogólnie i długoterminowo
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-01-23 o 10:38 |
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Justynkie, ależ ja rozumiem, że masz inne zdanie i to szanuję, bo nie każdy podpisuje rozdzielność.
Mnie tylko razi pisanie, że intercyza to oddzielne finanse, zostawienie małżonka w potrzebie, odcięcie się od niego, myślenie tylko o sobie, rozwód. Ja nie mam takiego podejścia i po prostu trochę przykro się czyta, że jak się chce podpisać, to właśnie ma się zamiary opisane powyżej. |
|
|
|
#264 |
|
Zadomowienie
|
Aasikk, dzięki za odpowiedź. Opakowania mają takie same, teraz popatrzyłam na skład - takie same. Generalnie ten kwas przecież peelinguje, wiec chyba zaraz pójdę i go kupię
Możesz jeszcze powiedzieć jakiego kremu po nim używasz?
|
|
|
|
#265 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Będziecie się bawić Ja terminu mojego pańieńskiego nie poznam. Podobno będzie z zaskoczenia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
vel nasz Ty prawniczy miszczu! ![]() U mnie TŻ myśli o tym, ale to tylko i wyłącznie dlatego, aby na mnie nie ściągnąć jakiś nieprzyjemności finansowych. Planujemy teraz kupić mieszkanie, wkład duży będzie miał on. Pytałam go czy to oznacza, że będziemy mieszkać na jego. Powiedział mi jasno: "to będzie nasze, nie moje, ja dobiorę kredyt tylko na siebie z brakującej kwoty, bo sam będę miał zniżki" (pracuje w bankowości). Ze mną by ich nie miał. I jeśli się na nią zdecydujemy to tylko i wyłącznie aby w przyszłości, gdy coś (odpukać), to aby mnie to nie dotknęło. Nie chcę żadnego rozwodu, on też nie. Tutaj myśli o mnie i o tym, że przyszłości nie przewidzimy.
|
|
#266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Że dla mnie intercyza nic nie znaczy bo sprzedałabym cały swój majątek żeby chronić męża. Nie chciałam nikogo urazić tylko ja mam akurat takie myślenie i chciałam żebyście mi wytłumaczyły Wasze podejście do tematu. Co byście zrobiły gdyby... W ŻADEN SPOSÓB NIE CHCIAŁAM ABYŚCIE POCZUŁY SIĘ URAŻONE CZY POSĄDZONE O DBANIE O SWÓJ INTERES Każda z nas chce jak najlepiej, to logiczne. Tylko mamy na to inne sposoby ![]() Pierwszy spór na nowym wątku uważam za zakończony!
|
|
#267 |
|
Zadomowienie
|
Kupowałyście coś w AK Biżuteria? Mają ciekawe ceny, na wizażu jest o nich krótki wątek - tam nie ma zastrzeżeń, dobre opinie.
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że poruszacie temat "moje, twoje". My nie będziemy mieli intercyzy ale nie dziwię się ludziom którzy się na nią decydują. W życiu bym nie pomyślała, że kiedyś się rozwiodę... a jednak i to nie była moja decyzja. Akurat były dał mi wszystko co chciałam z mieszkania ale jeśli chodzi o mieszkanie to było na jego babcię więc nic mi do niego. no a mogło być różnie kłótnie o każdy widelec
Z obecnym Tż nie planujemy intercyzy. Bardzo mnie mile zaskoczyło to co teście powiedzieli, że dom zostanie przepisany dopiero po ślubie, żeby to był nasz wspólny majątek a nie majątek Tż. Ja mówiłam Tz, że dom zostanie przepisany na niego bo ja bym sama tak zrobiła na miejscu rodziców Tż ale Tż twierdzi, że na nas ma być przepisany bo będziemy małżeństwem. Miło mi, że aż takim zaufaniem mnie darzą, że są w stanie dom przepisać też na mnie.
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
Ja jeszcze dodam, że jeśli spisuje się intercyzę w trakcie trwania małżeństwa to ona chroni tylko od momentu jej spisania, czyli jeśli małżonek najpierw narobi długów, a potem się spisze intercyzę to wierzyciele i tak dobiorą się do obu małżonków
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.

Więc ja nie wiem skąd to dziwne przekonanie w narodzie, że jak rozdzielność to rozwód.

Po prostu nie rozumiem, po co szerzyć takie stereotypy.
zgadzało się opakowanie to wzięłam 

Z obecnym Tż nie planujemy intercyzy. Bardzo mnie mile zaskoczyło to co teście powiedzieli, że dom zostanie przepisany dopiero po ślubie, żeby to był nasz wspólny majątek a nie majątek Tż. Ja mówiłam Tz, że dom zostanie przepisany na niego bo ja bym sama tak zrobiła na miejscu rodziców Tż ale Tż twierdzi, że na nas ma być przepisany bo będziemy małżeństwem. Miło mi, że aż takim zaufaniem mnie darzą, że są w stanie dom przepisać też na mnie.