|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czy bedziesz na spotkaniu Wizazanek w Manchesterze 6/03/2011? | |||
Tak, przybede z miła chęcią. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
8 | 80,00% |
Nie, i nie pytajcie dlaczego. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 20,00% |
Głosujący: 10. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1621 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Emigrantki z Chester, Liverpoolu i okolic
Kochanie, ja narazie nigdzie nie wyjezdzam J To wszystko nie jest takie hop siup, wiec uwazam ze nie ma sie czym martwic. Poza tym ja tez moge ostatecznie uznac, ze nigdzie nie jade bo mam cykora i problem z glowy J Bede sie zastanawiac jak cokolwiek mi zaproponuja no i jesli pieniadze beda tego warte. A do tego jeszcze taaaaaka daleka droga ze hej. Ja sie tam ciesze ze Londyn zobacze znowuJJ
![]() |
#1622 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Właśnie niedługo przenoszę sie do Liverpoolu z Birmingham. Jaką dzielnicę polacacie? - Jak najbliżej universitetu i centrum. Może też w pobliżu jakiś ładnych parków? Chciałabym coś wypośrodkować i szukam opinii ![]() TŻ studiuje, ja jestem przedszkolanką - przydałoby nam się wynająć coś niedrogiego, czystego (mówimy nie pleśni, robakom i rurom pod sufitem) w pobliżu uniwersytetu i przedszkoli. Już oczywiście przeszukałam cały internet, ale nie ma nic lepszego niż opinie prawdziwych ludzi ![]() Byłabym wdzięczna za każdą pomoc ![]()
![]() |
#1623 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() EDIT: Jesli bedziesz potrzebowala wiecej porad, daj znac, chetnie pomoge. ![]()
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2013-03-18 o 13:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1624 |
Przyczajenie
|
jako prawdziwy czlowiek mowie: Toxteth! Polaczenia autobusowe swietne, slicznie i zielono (no, szaro/zielono, ale to juz tutejszy urok przeciez), cicho i spokojnie. Mnie szalone zycie studenckie troche juz zmeczylo, wiec dla mnie idealnie
![]() I ogolnie to dobra decyzja. Nie znam Birmingham (spedzilam tam jedna noc czekajac na pociag, gdzie zgarnela mnie z ulicy policja mowiac, ze takie lazenie po 11 jest zbyt niebezpieczne ![]() Jakbys potrzebowala wiecej info, to tez sie polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1625 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1626 |
Przyczajenie
|
tutaj-nietutaj. psychologie na Open University
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1627 |
Wtajemniczenie
|
Ach, rozumiem.
![]()
![]() |
#1628 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny, już się porządnie rozglądam. Przeprawadzka planowana na 1 sierpnia
![]()
![]() |
#1629 |
Raczkowanie
|
Emigrantka z Manchester wita
![]() ![]()
![]() |
#1630 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie
![]() Mój chłopak już tam jest i również szuka pracy także jakbyście miały jakieś informacje to serdecznie proszę o pomoc. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1631 |
Wtajemniczenie
|
https://www.google.co.uk/search?q=ch...hrome&ie=UTF-8
Namiary na agencje. Z praca jest ciezko. Angielski musi byc na poziomie komunikatywnym. Teraz agencje robia testy ze znajomosci jezyka i skonczyly sie czasy ze przyjmowali jak leci. Konkurencja jest ogromna. Jezeli chodzi o fabryki, to sa one oddalone od samego Chester pare kilometrow i wlasny srodek transportu to bedzie zbawienie (albo znajomy ktory zawiezie do miejsca pracy). Niestety to wszystko jest tak porozrzucane po wioskach ze bez samochodu ani rusz. Jezeli chodzi o prace to ja nic nie slyszalam, bo nic nie szukam od 5 lat ![]() Chlopak moze sie zalapac na myjnie, ale musi sie sam z tego rozliczac bo to self employed praca.
![]() |
#1632 |
Przyczajenie
|
lucaa dzięki bardzo za odpowiedź. Angielski znam myślę na poziomie troche lepszym niż komunikatywny więc powinno być ok. Poza tym myślę, że na początku rodzina pomoże w kwesti transportu. W takim razie pozostaje czekać i liczyć na szczęście jak przylecę
![]() Dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź i pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#1633 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma za co. A ile masz lat?
Stawka dla ludzi miedzy 18 a 20 rokiem zycia jest inna niz dla osoby powyzej 21 roku zycia. Jest to obecnie £4.98 podczas gdy normalne minimum to £6.19. Jak masz jeszcze jakeis pytania, to pytaj ![]()
![]() |
#1634 |
Przyczajenie
|
Mam 19 lat.
Jak na razie chyba tyle ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1635 |
Raczkowanie
|
Wita się kolejna emigrantka - mieszkam w Lancashire. Bywa tu jeszcze ktos?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1636 |
Rozeznanie
|
I ja! i Ja z Chester!
Ale ja jestem ciemna masa...przeprowadziłam się tutaj pół roku temu nie znajac zupełnie nikogo i nie pomyślałam o tym, żeby odwiedzić Wizaż...ashhh...ale co się odwlecze to nie uciecze. Przeniosłam się bo firma w której pracuję od prawie roku otworzyła nowy oddział i tak jakoś wyszło... A tak poza tym z nadzieja, że jeszcze ktoś tu zaglada życzę Wam Wesołych i Spokojnych Świat Bożego Narodzenia ![]()
![]() |
#1637 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny.
![]() POdnosze watek, bo chcialam Was zapytac o Manchester. Od jakiegos czasu mysle, aby to swoje denne miasto zamienic na cos wiekszego i moze wyjsc z impasu... Zadarzylo mi sie bywac w Manchesterze, ciutke poznac niektore miejsca, ale wiadomo nie na tyle dobrze, aby wszystko o nich wiedziec. Chcialam Was zapytac [te mieszkajace w Manchesterze] o dzielnice. Jaka jest w miare blisko centrum, z jakims dogodnymi cenami i w miare bezpieczna. O ile to w ogole moze isc w parze. ![]() Jak sie ksztaltuja ceny za pokoje, jakies male flaty/kawalerki. Na poczatek musialby mi to wystarczyc... Co sie dzieje na rynku pracy, jak z ofertami, oagencjami itp. Podzielcie sie opiniami. ![]()
![]() |
![]() |
#1638 |
Wtajemniczenie
|
Ja z Manchesterem nie pomoge, ale witam Chiligirl z Chester
![]()
![]() |
#1639 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mieszkam w Manchesterze od ponad 1,5 roku wiec postanowiłam się wypowiedzieć (nie wiem na ile będę pomocna ![]() ![]() Z pracą średnio mogę pomóc bo pracuję od dawna w jednym miejscu na kontrakcie już, ale wcześniej korzystałam z agencji Foresight Recruitment I Heads (pierwsza spoko, druga ma skłonności do dawania pracy jednodniowej ![]() Mogę jeszcze polecić University of Manchester. ![]() ![]() Czy byłam chociaż trochę pomocna? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziekuje. ![]() Kiedys bylam na Salfordzie i faktycznie wyglada, ze ma dobry wezel komuikacyjny z dostepem do potrzebnych rzeczy do zycia. ![]() Wlasnie slyszalam tam, ze jest duzo mlodocianych Angoli, kansilowskiej spolecznosci, ktora bywa/jest uciazliwa, moze i nawet niebezpieczna. Zwlaszcza w zderzeniu z emigrantem w nocy o polnocy. ![]() Choc na mnie Salford AZ tak negatwynego wrazenia nie zrobila, a slyszalam rozne anegdoty. Cholera, moze co osoba to opinia. ![]() Za to Quays jest ![]() ![]() ![]() Rozwazalam Eccles, Prestwich - to ze wzgl. na duzo ilosc Zydow, sa raczej spokoja, zamknieta spolecznoscia, co kojarzy mi sie z wiekszym spokojem. ![]() Zupelnie nic mi nie mowi M6/M5/M50 w sensie nazw dzielnic. Odczarujesz te strefy? ![]() A Fallowfield jest jaka strefa Manchesteru, jakos daleko od centrum miasta? Skoro akademiki i brac studencka, to i moze tragedii nie ma. ![]() ![]() No i najwazniejsze, jezyk mam ogarniety. Pewnie na starcie bym pr. nie znalazla, tej ktora chce... wiec trzeba brac co jest, by od czegos zaczac. ![]() No i wlasnie martwie sie co z dojazdem za do pracy, nie majac samochodu na ten moment. Nie wiem czy jest opcja spokojnego dojazdu do roboty na dowolna godz. i powrot busem?! Wiadomo Anglia roznymi shiftami stoi. ![]() Generalnie chcialabym sie przeniesc za jakis czas, ale juz mam tak rozne odczucia, metlik ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1641 |
Raczkowanie
|
Melduje sie i ja
![]() ![]()
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1642 |
Wtajemniczenie
|
Witaj Nana
![]() ![]()
![]() |
#1643 |
Raczkowanie
|
lucaa_rules bardzo mi milo
![]() Ciezko tu tak bez znajomych w poblizu. A w Hawarden chyba nawet bylam przejazdem, gdy pomylilam autobusy ![]()
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1644 |
Wtajemniczenie
|
Co robisz w CQ? Pracujesz w poblizu? Bylas gdzies zagranica indziej?
![]()
![]() |
#1645 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz, zderzenie w nocy z kimś, kto szuka zaczepki w każdym miejscu może się różnie skończyć więc trzeba uważać ogólnie. I nie widać na pierwszy rzut oka, że emigrant. ![]() Co do stref, nawet mapkę znalazłam coby sie łatwiej oglądało: http: //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/M_postcode_area_map.svg/550px-M_postcode_area_map.svg.p ng 9trza spacje osunąć) To poszczególne części Salfordu akurat były, gdzie mieszkałam i mniej więcej kojarzę co i jak (i polecam!). Fallowfield na południu od centrum, zatłoczone studentami jak dla mnie (sama dojeżdżam na uniwersytet w tamte okolice, ale mieszkać bym nie chciała, jakoś nijako). Dojazdy są w większości przypadków OK (nie liczę konkretnych bezludzi gdzie tylko fabryka stoi), ale można coś wyłapać na Trafford Park 9od groma fabryk, magazynów, biur itp) a tam to wszystko jeździ. Do ok 24 masz zwykłe autobusy (najbardziej oblegane linie) a potem się nocne zaczynają (tu już różnie bywa, ale rzadko kiedy się kończy o 1-2giej). Ja spory czas jeździłam rowerem i było przyjemnie (koło 24 dojeżdżałam do domu ![]() Polecam przeprowadzkę, jeśli Twoje obecne miejsce Ci średnio odpowiada (nie jestem chyba obiektywna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1646 |
Raczkowanie
|
Tu mieszkam od niedawna.
Przeprowadzilam sie z powodu dojazdow. Bylam w Niemczech i w Szwajcari, na wycieczce we Wloszech a teraz przyszedl czas na UK ![]() A Ty tu uczysz sie czy pracujesz?
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." Edytowane przez Nana8903 Czas edycji: 2015-05-18 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1647 |
Wtajemniczenie
|
Nana to sie najezdzilas i pozwiedzalas.
Ja sie nie ucze, (pomijajac NVQ w pracy) pracuje w Chester. W UK juz od ponad 6 lat (Jezu kiedy to zlecialo!). Faktycznie z Birkenhead mialas kawalek a z Deeside masz rzut beretem ![]()
![]() |
#1648 |
Raczkowanie
|
A taka to historia, ze to wlasnie tutaj poznalam mojego TZ
![]()
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." Edytowane przez Nana8903 Czas edycji: 2015-05-18 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1649 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny! Proszę o pomoc, jestem w Liverpoolu niecałe 3 miesiące, kuzynka się rozchorowała i potrzebujemy antybiotyku (nadal czekamy na insurance...), wiecie gdzie można je zakupić bez receoty? Słyszałam, że jest jakiś polski sklep czy apteka w której można...? Jeśli coś wiecie proszę o info na priv!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1650 |
Wtajemniczenie
|
Nie potrzebny Ci jest number NIN aby korzystac z lekarza.Opieka medyczna jest bezplatna dla mieszkancow UK. Idz do szpitala albo do GP i sie zarejestruj. Zabierz ze soba jakies potwierdzenie adresu kuzynki.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.