|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Rośnie dzidziuś, a z nim brzuszek w drugiej części pogaduszek! MAMY LIPIEC '14 cz. IIWitamy w drugiej części wątku Mamuś lipcowych 2014! ![]() ![]() W celu dopisania do listy należy wysłać pw do osoby zarządzającej pierwszym postem. Poprzednia część -> I Na wątku udziela się 48 szczęśliwych mamuś ![]() ![]() Do tej pory ujawniło nam się 6 DZIEWCZYNEK i 17 CHŁOPCÓW LISTA: Eydrith - 30 lat -TP 24 czerwca - DZIEWCZYNKA agnes208 - 31 lat -TP 30 czerwca - CHŁOPIEC kularek - 29 lat - TP 1 lipca - FRANCISZEK Fame - 23 lata - TP 2 lipca - IZABELA debesciara - 28 lat - TP 2 lipca - IGNACY Enary - 22 lata - TP 3 lipca - CHŁOPIEC rybka13 - 29 lat - TP 3 lipca - CHŁOPIEC Ines3037200 - 23 lata - TP 4 lipca - CHŁOPIEC ErnestyLda - 21 lat - TP 4 lipca konefa - 29 lat - TP 7 lipca katulla - 25 lat - TP 8 lipca - DZIEWCZYNKA mamaya - 21 lat - TP 8 lipca - CHŁOPIEC ramirka - 31 lat - TP 8 lipca -CHŁOPIEC Nautiz - 27 lat - TP 9 lipca - CHŁOPIEC slonko352 - 30 lat - TP 9 lipca camillet - 30 lat - TP 10 lipca - TOMCIO sylwianna1985 - 28 lat - TP 10 lipca cinnilla88 - 25 lat - TP 11 lipca dominikagr - 26 lat - TP 11 lipca Oldzinka - 26 lat - TP 11 lipca Samarqa - 25 lat - TP 11 lipca joanna2228 - 33 lata - TP 12 lipca - MARCELINKA robaczek-85 - 28 lat - TP 12 lipca elcia_ - 30 lat - TP 13 lipca i like it - 27 lat - TP 13 lipca - SONIA WIKTORIA karolina2121 - 23 lata - TP 13 lipca roksanka88 - 25 lat - TP 14 lipca Yuza - 25 lat - TP 14 lipca - CHŁOPIEC Karolina1639 - 26 lat - TP 15 lipca magdix - 24 lata - TP 15 lipca Celebrinfea - 27 lat - TP 15 lipca agawa1977 - 36 lat - TP 17 lipca bambusiek - 28 lat - TP 18-20 lipca ecencia - 25 lat - TP 18 lipca - DZIEWCZYNKA sunfire - 26 lat - TP 18-20 lipca - CHŁOPIEC ina1987 - 26 lat - TP 18 lipca tusix - 31 lat - TP 18 lipca framboise87 - 26 lat - TP 20 lipca - CHŁOPIEC meniado - 29 lat - TP 20 lipca Nesu - 25 lat - TP 20 lipca Elfka86 - 27 lat - TP 22 lipca Lena21 - 27 lat - TP 22 lipca malwiska - 26 lat - TP 23 lipca - RADZIO yard - 25 lat - TP 24 lipca jagal79 - 35 lat - TP 25 lipca wisienka1000 - 30 lat - TP 26 lipca - CHŁOPIEC Vegetka - 24 lata - TP 27-31 lipca Caramel 85 - 29 lat - TP 29 lipca - WITEK ![]() Mamusie aniołków: ZmiennaKobieta sylwiao1485 tygryszek viconia maciejka1987 Panna Migotka86 party_girl7 Przy wątku działa także klub Mamuś Lipcowych Zaproszenia zostaną wysłane do osób, które aktywnie udzielają się w wątku minimum 2 tygodnie. Chronimy swoją prywatność. Osoby, które nie będą udzielać się w klubie (około 2 tygodnie), będą z niego systematycznie usuwane. Osoba zarządzająca klubem - mamaya I TRYMESTR 1 miesiąc od 1 do 4 tygodnia, (1t1d - 3t6d) 2 miesiąc od 5 do 8 tygodnia, (4t1d - 7t6d) 3 miesiąc od 9 do 13 tygodnia, (8t1d - 12t6d) II TRYMESTR 4 miesiąc od 14 do 17 tygodnia, (13t1d - 16t6d) 5 miesiąc od 18 do 22 tygodnia, (17t1d - 21t6d) 6 miesiąc od 23 do 27 tygodnia, (22t1d - 26t6d) III TRYMESTR 7 miesiąc od 28 do 31 tygodnia, (27t1d - 30t6d) 8 miesiąc od 32 do 35 tygodnia, (31t1d - 34t6d) 9 miesiąc od 36 do 40 tygodnia. (35t1d - 39t6d) WYPRAWKA DO SZPITALA od party_girl7 Przyszła mamo, kiedy zbliża się termin rozwiązania, powinnaś być przygotowana na szybkie wyjście z domu, dlatego też warto już wcześniej spakować torbę do szpitala z potrzebnymi rzeczami, zarówno dla dziecka jak i dla siebie. Poniższa lista powinna to ułatwić: Dokumenty: -dowód osobisty, -aktualna książeczka ubezpieczeniowa, -NIP pracodawcy lub własny, -karta ciąży, -wyniki badań laboratoryjnych i konsultacji lekarskich, Niezbędnik mamy: -koszula nocna rozpinana z przodu - 2 szt., -kilka zmian bielizny, -staniki do karmienia + wkładki laktacyjne, -przybory toaletowe, -ręczniki papierowe, -ręczniki, -szlafrok, -skarpetki, -kapcie i klapki pod prysznic, -podkłady higieczniczne (duże podpaski), -woda mineralna niegazowana, -kubek, sztućce, -telefon i ładowarka, -mp3 lub coś do czytania, Niezbędnik niemowlaka: -bawełniane body - 2 szt., -bawełniane czapeczki (jedna ciepła w zależności od pory roku), -pajacyki - 2 szt., -skarpetki, -rękawiczki, -ręcznik kąpielowy z kapturkiem, -pieluszki jednorazowe, -kocyk, -chusteczki nawilżające, -krem do pielęgnacji pupy, -oliwka dla niemowląt, Przydadzą się też: -aparat fotograficzny, -drobne pieniądze, -przekąski dla partnera, WYPRAWKA DO DOMU od Nautiz *Produkty z gwiazdką są opcjonalne. Dla malucha: -Wózek -torba do wózka -folia przeciwdeszczowa -parasolka do wózka -prześcieradło do wózka (np. Kocyk cienki flanelowy, pielucha flanelowa, dobre też jest prześcieradło na gumce -bądź pokrowiec na przewijak) -fotelik samochodowy (jeśli macie auto) -Łóżeczko -*nosidełko/chusta -Materac -Przewijak na łóżeczko -pokrowiec na przewijak x 2 -Rożek zapinany na rzepy lub otulacz -Prześcieradła na gumce x3 -*kołdra -*pościel do łóżeczka x3 -Ceratka do łóżeczka, na materac/ nakładka higieniczna fiki- miki/duże podkłady x2 -kocyk ciepły -kocyk lekki bawełniany lub dzianinowy, ażurowy x 2 -wanienka duża -stojak do wanienki -Ręcznik kąpielowy duży lub ręcznik z kapturkiem x2 -termometr elektryczny wielofunkcyjny -Pieluchy tetrowe x20 -pieluchy flanelowe x5 -Środek do kąpieli od pierwszego dnia życia dziecka (jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej) -mydełko dla niemowląt (bambino lub nivea) [! albo to co wyżej, albo mydełko] -*krem ochronny do twarzy dziecka z wysokim filtrem (Bioderma Photoderm Mineral SPF 50+/UVA 22 - nadaje się od 1. miesiąca życia, w 100% filtry mineralne, bez parabenów; Mustela Bebe Sun) -aspirator do odkurzacza/odciągacz kataru lub gruszka lub frida -Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) -sól fizjologiczna w ampułkach (do przemywania oczu) -gaziki jałowe -Coś do pielęgnacji pępka (np. Octenisept) -duże płatki higieniczne (np., do przemywania buzi) -Coś na odparzenia (np. bepanthen, sudocrem - dla starszych niemowląt, linomag) -Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium) -Chusteczki nawilżające do wycierania pupy -Nożyczki do paznokci lub cążki -Pieluchy jednorazowe – rozmiar new born bądź 1 (na początek po 1-2 paczki do domu i do szpitala) Szczotka do włosków -Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś (słabo dopiera), Lovela, (słabo dopiera, lubi uczulać)) -Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent Natural, Dr. Browns, Medela Calma) -smoczek do butelek -szczotka do mycia butelki -Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy) x2 -pojemnik na smoczek Ubranka: -kaftanik z długim rękawem rozpinany x5 -śpiochy x5 -pajacyk (piżamka - długi rękaw, zakryte nóżki) x5 -rampersy (pajacyki bez stópek z krótkim rękawem) x5 -body z długim rękawem x5 -body z krótkim rękawem x5 -skarpetki (bez wyszywanych wzorów - te drapią malucha po nogach, sprawdź elastyczność ściągacza) x6 -rękawiczki niedrapki x4 -czapeczki cienkie bawełniane x2 -czapeczka bawełniana wiązana pod brodą x2 -czapeczka grubsza x1 -spodnie - długie bawełniane lub spódniczka x3 -spodenki krótkie, bez gumy w pasie x3 Dla mamy: -Osłonki silikonowe na sutki -Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem! Rossmann, Babydream fur Mama, Maść do -pielęgnacji brodawek sutkowych) -Koszule do karmienia x4 szlafrok -Podkłady poporodowe Bella mamma lub Absorygen x2 -podkłady poporodowe Molimed Premium x2 -Podpaski rozmiar gigant (Bella lub inne) -Majtki jednorazowe siateczkowe -Staniki do karmienia x4 -*Herbatka na laktację -Tantum rosa w saszetkach (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek) -płyn do higieny intymnej -Laktator elektryczny bądź ręczny -Wkładki laktacyjne (nie: Johnson) -klapki pod prysznic -kapcie -żel do mycia ciała bezzapachowy -ubranie, w którym będę rodzić NASZA MASKOTKA od NATALCI ![]() Edytowane przez Fame Czas edycji: 2014-02-22 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rośnie dzidziuś, a z nim brzuszek w drugiej części pogaduszek! MAMY LIPIEC '14
PRZYDATNE STRONKI:
- Kalkulator wagi w ciąży - Dzielnica rodzica - dobrze wiedzieć - MamaZone - poradnik - Sroka o.... - analizy - Wózki dziecięce - Gdzie rodzić - szpitale i oddziały - Portal dla ojców - Fundacja Rodzić po Ludzku - Kalendarz ciążowy - Imiona dla dzieci - Mężczyźni vs bóle porodowe . Edytowane przez Fame Czas edycji: 2014-02-22 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rośnie dzidziuś, a z nim brzuszek w drugiej części pogaduszek! MAMY LIPIEC '14
Witam w nowym wątku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() za jakiś czas będzie można zrobić roszady w liście mamusiek, jak ktoś się nie odezwie przez cały wątek to chyba będzie można go uznać za mamusię zaginioną... no chyba że poszalejemy i skończymy go w tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja tez sie witam w nowym wątku
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Fame kawał dobrej roboty odwaliłas!!!! GRATULACJE!!!! slicznie tutaj ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- narazie na liście same chłopaki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- dziewczyny gdzie Wy łazicie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
bry
![]() do przydatnych stron: http://pierwszabryka.pl/, http://www.gdzierodzic.info/, http://tatapad.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dokładnie piękna pierwsza strona, wydaję mi się że więcej informacji mozna dodawać tylko w linkach bo inaczej to takie trochę zaśmiecanie... teraz jest idealnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
i ja się melduję w II części
![]() Fame jesteś Wielka!!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
i ja się witam.
Fame super robota! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Witam i ja w nowym watku fajnie wyglada pierwszy post super
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Też już przybyłam
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
kurcze, ja za tydzień będę w 5 mc ciaży
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Wisienka pisałam o tatapad.pl godzinkę temu ;P fajna tż czasem linkuje mi artykuły z niej.
Celebrinfea ja kupowałam sukienkę na sylwestra w Happy mum, tam jest sporo eleganckich ubrań ale dość drogich :/ i najlepiej wybrać się do sklepu stacjonarnego bo z rozmiarami różnie, ja w 6 miesiącu nosiłam już L, a w happy mum sukienka w rozmiarze S była idealna. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Aaa, witam się w nowym wątku
![]() ![]() Celebrinfea, pamiętam kiedyś w Warszawie był taki fajny sklep z ciążowymi ciuchami (wiem, że mieli też sklep internetowy), ale nie mogę sobie przypomnieć jak się nazywał a zamknęli go tam, gdzie był ![]() Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-01-23 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze mam daleko do 5 miesiąca... ogólnie jestem prawie najmłodsza ciążowo - kto będzie ze mną gadał jak wszystkie bedziecie z dzieciami siedzieć
Edytowane przez malwiska Czas edycji: 2014-01-23 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Też właśnie chciałam napisać o happy mum, mam już kilka upatrzonych tam rzeczy, tylko zastanawiam się jak z rozmiarem u nich i na próbę zamówię jakąś jedną rzecz.
Malwiska mi też do 5 miesiąca jeszcze sporo brakuje ![]() Edytowane przez sunfire Czas edycji: 2014-01-23 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
To i ja się z Wami witam w nowej części. Ale ten czas leci, dopiero zaczynałyśmy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja bym jeszcze do przydatnych stron dodała www.rodzicpoludzku.pl
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- ja to staruszka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Witam się w nowym wątku
![]() ![]() ![]()
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
USG - pokazuje wiek pod względem wielkości CRL (jak się nie mylę) i dziecko na początku do któregoś tygodnia każde ma ten sam wymiar. Stąd te różnice między Ostatnią Miesiączką a USG czasami owulacja sie przesunie itp ja mam wg OM 14 tyd 5 d (czyli jestem w 15 tygodniu) wg USG 14 tydz 2 d (czyli też jestem w 15 tyg) ale w sobotę będę wg OM 15 tyd 0 dni (a to już będzie koniec 15 a początek 16 tyg,) wg USG w sobotę będę w 14 tyg 4 dni (czyli nadal w 15 tyg) Ja liczę wg OM, bo wg usg to sie później zmienia pare dni na + lub - |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Witam sie i ja
![]() ![]() mamaya uswiadomilas mi, ze weszlam w 5.miesiac, nie moge w to uwierzyc, brzmi tak powaznie, a po polmetku to juz bedzie naprawde z gorki... |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
rybka, a co Ty, w błogiej nieświadomości do 9 miesiąca chciałaś sobie żyć?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zauważyłyście, że jest jedna osoba, która podgląda nasz wątek od I części regularnie? Co patrzę kto przegląda wątek to widzę jeden nick, który nie ma ani jednego posta
![]() Dlatego mam taki apel - LadyJovita, jeśli spodziewasz się maluszka w lipcu 2014 to odezwij się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
ramirka, malwiska, rybka
![]() u mnie jest tylko taki problem, że termin według om się nie zgadza bo musiałam zajść w ciąże zaraz po okresie albo przed nawet ![]() na necie jak korzystam z kalkulatora porodu to wpisuje datę jaką mi wskazał lekarz wg usg tyle, że internet pokazuje mi zawsze o 1 tydzień do przodu - wiem, już że lekarze liczą skończone tygodnie. kwestia, która mnie intryguje to, to czy podział który wisi w pierwszym poście określa tygodnie wg usg czy wg om??mam nadzieję, że się jasno wyraziłam i nie zaplątałam wszystkiego Edytowane przez i like it Czas edycji: 2014-01-23 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.