|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki a cytrusy!
więc jedyne czego się dowiedziałam od mojej pani gin to że miałam szczęście, bo sok mógł przyczynić się do ciąży, pytałam znajomego gin i mówił,że w życiu nie słyszał o tym, by grejpfruty mogły przyczynić się do ciąży, więc co lekarz to inna opinia, ale zapobiegawczo soczku po tabletce pić nie będę
|
|
|
|
#4742 |
|
Zadomowienie
|
Nie pij, bo grejpfruty zawierają enzymy, które upośledzają wchłanianie się na przykład antybiotyków czy pigułek anty. Skoro pigułka wchłania się około czterech godzin to choćby przez ten czas sobie odpuść. Ja piję sok i jem je w przerwie albo jak mam za sobą (i przed sobą!) co najmniej cztery godziny. I tak, mogłaś zajść w ciążę przez to, co robiłaś, ale skoro test wyszedł negatywny to ok. Ale od razu jak czytałam to prędzej obstawiałam, że po prostu przestały Ci te konkretne pigułki służyć.
|
|
|
|
#4743 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Przecież umieszczono tam wyczerpujący opis jak postąpić w przypadku, gdy w ciągu wspomnianych przez Ciebie 4 godzin wystąpiła biegunka lub wymioty, jest też wzmianka o możliwości zaburzenia sposobu działania przez inne leki (również opisano ich rodzaje) oraz dziurawiec zwyczajny. Dlaczego nie ma więc nic o graperfuitach, skoro, jak twierdzisz, "można zajść w ciążę przez to"? Producentom przecież na pewno zależy, żeby ostrzec o wszystkich tego typu przypadkach, nie pogarszać sobie statystyk skuteczności (Edytowane przez 201607131106 Czas edycji: 2014-01-10 o 06:50 |
|
|
|
|
#4744 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby cytrusy miały wpływ, tabletki nie miałyby tak wysokiej skuteczności no i byłoby coś na ten temat w ulotce.
Co do grejpfrutów, to słyszałam, że zwiększają stężenie leków w tym ich toksyczne oddziaływanie więc nie powinno się popijać sokiem grejpfrutowym. Nie wiem tylko jak różni się popicie sokiem od popicia wodą a następnie wypicia soku po krótkim czasie. Czasem się nad tym zastanawiam, np. gdy pora zażycia tabletki wypada w trakcie obalania butelki wina czy innego napoju
|
|
|
|
#4745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4746 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4747 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4748 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
|
|
|
|
#4749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jedno, a dwa, może to też zależy od organizmu? I potencjalnie jest to niewinne, ale u niektórych może zaburzać wchłanianie? Bo oczywiście Ty też masz rację. No ale wspomniałam co wiem, nie chciałam nikogo straszyć ani nic podobnego Po prostu jeśli ktoś ma się bać czy coś podobnego to lepiej sobie założyć taki nieszkodliwy rygor. A poza tym, swojego poprzedniego posta, przyznaję, napisałam po pożarciu wielkiego grejpfruta godzinę po przyjęciu tabletki. ![]() A, no i jeszcze jedna rzecz, witamina c zwiększa stężenie estrogenów chyba, prawda? Nie zaburza to ochrony anty, ale może prowadzić do różnych efektów ubocznych, na przykład migren, jeśli ktoś ma do nich tendencje, huśtawek nastrojów czy obrzęków piersi. No ale o tym też nie ma w ulotce. W ogóle w ulotce nie ma o różnych rzeczach bo jakby było, to ulotka miałaby grubość książki. Zdaje mi się że zdecydowanie dużo zależy od indywidualnych przypadków.
Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-01-11 o 01:10 |
|
|
|
|
#4750 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszyscy tu są chyba zgodni, żeby nie popijać żadnych tabletek sokiem z cytrusów, nie przegryzać ich grapefruitem, itd. ![]() Chodziło mi o to, że chyba nie warto też tych owoców tak demonizować, bo jeszcze ktoś źle zrozumie i przestanie jeść w ogóle "bo przecież w ciążę można zajść".
|
|
|
|
|
#4751 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Grunt to nie popadać w paranoję. |
|
|
|
|
#4752 |
|
Raczkowanie
|
jak mają się tabletki anty (Lesinelle) do dopochwowych Lactovaginal i Gynoflor (także dopochwowe)? któras z Was się orientuje?
|
|
|
|
#4753 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4754 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: duomox i amertil a cilest
dzięki za szybką odpowiedź, jajajamajka
mam jeszcze jedno pytanie, biorę swoje pierwsze opakowanie tabletek, póki co przyjęłam ich 5 (ostatnią o 19) i własnie wypiłam kubek Theraflu. czy obniża to skutecznosc antykoncepcji i powinnam stosowac przez tydzień dodatkowe zabezpieczenie? w liscie na początku wątku jest napisane, że Theraflu nie powoduje obniżenia skutecznosci, natomiast Paracetamol już tak (Theraflu zawiera 650mg Paracetamolu). czytałam też, że działanie osłabia dopiero przyjęcie powyżej 3g Paracetamolu... jak to wygląda według Was?
Edytowane przez Vermira Czas edycji: 2014-01-15 o 00:20 |
|
|
|
#4755 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4756 |
|
Raczkowanie
|
czyli w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na działanie? a co do Gynofloru - w ulotce doczytałam, że działanie leków przeciwgrzybiczych osłabia tabletki, ale nie wiem czy dotyczy to tylko tych przyjmowanych doustnie czy też tych dopochwowych, wiesz może?
|
|
|
|
#4757 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Hej,
nie wiecie, czy produkt 2 Be Slim wpływa na hormony? Przykładowa specyfikacja tutaj (usuń spację): http://www. doz. pl/apteka/p65046-2Be_Slim_30_tabletek_na_d zien__30_tabletek_na_noc Edytowane przez c83d6e50d3bbffb7e844821a45fd05e1d1820daa Czas edycji: 2014-01-15 o 09:25 |
|
|
|
#4758 |
|
Raczkowanie
|
czy skutecznosc Lesinelle jest obniżona po zażyciu 4 tabletek Ibupromu w pierwszym dniu przyjmowania tabletek anty? i jeszcze jedno... czy Klindamycyna w postaci masci, czyli stosowana zewnętrznie obniża skutecznosc? podobno Klindamycyna w tabletkach tak, nie wiem jak z tym zewnętrznym stosowaniem tego antybiotyku
|
|
|
|
#4759 | |
|
Zadomowienie
|
Sama sobie odpowiedziałaś, powyżej, jaka dawka wpływa. Więc nie schizuj.
Cytat:
|
|
|
|
|
#4760 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam antybiotyk Ospamox, przeczytałam ulotkę i jest napisane o ryzyku osłabienia tabletek antykoncepcyjnych. Jednak po przeczytaniu ulotki Daylette nie wspomniano o amokscylinie. Czy jest duże ryzyko zajścia w ciąże?
|
|
|
|
#4761 |
|
Raczkowanie
|
nikt nie wie jak duże jest ryzyko zajscia w ciążę
z ulotki antybiotyku wiesz natomiast, że może (ale równie dobrze nie musi, bo tabletki są tu ujęte jako ogół, a jak sama mówisz, w ulotce dołączonej do pigułek, które stosujesz nie ma informacji o tej grupie antybiotyków) osłabiać tabletki. ja dla swiętego spokoju prawdopodobnie stosowałabym dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni.
Edytowane przez Vermira Czas edycji: 2014-01-22 o 21:10 |
|
|
|
#4762 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat Vermiry nie słuchaj, bo wszystkie antybiotyki z grupy penicylin i tetracyklin osłabiają działanie pigułek, więc niedopuszczalne jest stawianie sprawy na zasadzie "a może...". |
|
|
|
|
#4763 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie mniej, w tym wypadku dodatkowe zabezpieczenie raczej wskazane
|
|
|
|
|
#4765 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Nie wiem czy odpowiedni wątek, ale chciałabym zapytać.. jak rozpoznać że tabletki są odpowiednie? Wiem, że lekarz ginekolog powinien zalecić badania, ale przyznam szczerze, że dowiedziałam się o tym dopiero gdy lekarz przepisał mi i zaczęłam je już dłuższy czas łykać. Hm, po skutkach ubocznych można rozpoznać? Oczywiście wiadomo, że brak ciąży jest najlepszym dowodem, ale oprócz tego. Ja co prawda przybrałam na wadze, ale wydaje mi się, że to z powodu moich słabości do niezdrowych rzeczy i przez pierwszy tydzień miałam huśtawki nastrojów, które potem ustały
|
|
#4766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4767 |
|
Raczkowanie
|
czy tabletki z żurawiną obniżają skutecznosc pigułek anty?
|
|
|
|
#4768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale dziwne, mi zawsze mówili, że tetralysal osłabia pigułki? Niemniej już od dawna nie miałam go w rękach i nigdy nie brałam go równo z pigułkami, ale pewnie i tak bym się zabezpieczała. ^^ Nie zniosłabym zostania honorowym 0,01% z powodu interakcji z antybiotykiem.
Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-01-24 o 01:26 |
|
|
|
|
#4769 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam taki sam stosunek - lepiej dmuchać na zimne, a że ja panikara jestem to prawdopodobnie już w ogóle innej opcji nie brałabym pod uwagę ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- a własnie - jak to jest z piciem alkoholu na krótki przed przyjęciem tabletki? zgaduję, że lampka wina nic nie zmienia? albo picie drinków z wódką z godzinę po, co o tym sądzicie? raczej nie obniża skutecznosci, prawda?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

Po prostu jeśli ktoś ma się bać czy coś podobnego to lepiej sobie założyć taki nieszkodliwy rygor. A poza tym, swojego poprzedniego posta, przyznaję, napisałam po pożarciu wielkiego grejpfruta godzinę po przyjęciu tabletki. 

nie mniej, w tym wypadku dodatkowe zabezpieczenie raczej wskazane