|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Do Bhutana przez pół świata... czyli wizażowe postcrosserki cz. VI!
Mróz dzisiaj straszny, a ja i tak poszłam na pocztę wysłać dwie kartki. Póki co wysyłam krajowe, muszę w końcu zamówić fajne znaczki z filatelistycznego
do tego dostałam dzisiaj dwie pocztówki z Chin, różnica ID 12, wysłane 6 stycznia z całą paczką która do mnie już dotarła. W sumie mam przewagę 11 odebranych ![]() Aha, i jednak się nie powstrzymałam i zamówiłam z postallove przy okazji wzięłam dwie aquarupelle i po raz pierwszy połasiłam się na burżujskie plakaty. I muszę przyznać że są bardzo fajne jakościowo i mają duuuużo miejsca, także warto ![]() I do tego jeszcze znalazłam w szufladzie stare zachomikowane czyste kartki z gór i z zagranicy
|
|
|
|
|
#1712 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie zrobiłam większe zamówienie z napiszkartkę
wiedziałyście że za zamówienie powyżej 35 zł nie nalicza kosztów przesyłki ? Ja pierwszy raz zamawiałam u nich tak dużo kartek więc jestem w szoku
|
|
#1713 |
|
Rozeznanie
|
Chciałam u nich zamówić to nie było opcji żeby mi przypomniało login i nie mogłam się zalogować. No to poszłam do konkurencji, bo zresztą ich kartki jak dla mnie nie są aż takie wow
wystarczy spojrzeć na prace, które ostatnio wygrywają w ich "konkursach" - w większości nie trzymają nawet jakiegoś poziomu, a na pocztówce wyglądają nędznie - kolory nijakie, ostrość nijaka, słowem - zdjęcia które pstrykamy z nudów na wakacjach na własny użytek. Wygrywają zdjęcia z największą ilością lajków na fejsbuku, czyli wystarczy zrobić byle jakie zdjęcie, a później kazać znajomym i znajomym znajomych głosować. Banalne. Ale może dlatego przestali ostatnio robić te konkursy.No dobra, pocztówki z kotami są okej. Plus za to, że są. Chociaż ostatnio zalegają mi te kociszcza w pudełku, bo nie trafiają mi się chętni na koty. Zaraz zjawi się tu pewnie ktoś z ich zespołu, kto podczytuje anonimowo forum i mnie pojedzie, tak samo jak było jakiś czas temu ![]() Chyba dzisiaj w końcu zamówię znaczki z filatelistycznego. Są te z pająkami i mam poważny dylemat czy wziąć czy nie, z jednej strony są estetyczne (1.60zł w jednym kawałku, uff), z drugiej strony wyobrażam sobie jak muszę tego pająka polizać żeby przykleić |
|
|
|
|
#1714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do znaczków - jakoś zraziłam się do sklepu filatelistycznego poczty :/ tyle czasu zawsze czekałam na zamówienie jutro może podjadę na pocztę główną do sklepu filatelistycznego i może uda mi się znaleźć fajne znaczki
28.04.2012 ![]() Mój blog pocztówkowy : http://postcrossingovertheworld.blogspot.com Napisz do mnie jeśli chcesz wymienić się kartką Mój blog górski http://naszapasjasagory.blogspot.com/ Edytowane przez madziarka_ Czas edycji: 2014-01-23 o 22:34 |
|
|
|
|
|
#1715 |
|
Rozeznanie
|
Fakt, kiedy pierwszy raz zamówiłam z postallove i wyjęłam pocztówki z pudełka to nie mogłam się napatrzeć
![]() Po długich namysłach i wyliczeniach naklikałam znaczków za 70 zł... Podobno się już ogarnęli i szybciej realizują zamówienia. U mnie sklep filatelistyczny zlikwidowali, więc albo mogę sępić składane znaczki albo zamawiać z neta. Może jak pojadę do Gdańska za dwa tygodnie to tam będzie jakiś sklepik, a przynajmniej teraz na spokojnie poszukam ładnych pocztówek
|
|
|
|
|
#1716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pierwszy raz pani nie bardzo wiedziała o co mi chodzi ale teraz już nie ma problemu - zawsze lepsze jakieś dworki niż ten brzydki koziorożec
|
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
A jak to jest z tymi nadwyzkami? Bo ja właśnie dopiero niedawno się uporać am z wyrównaniem odebranych do wysłanych - teraz to ma znaczenie? Wcześniej nie miało...
Lipa bo mi się 3 kartki expierdnely jakoś latem i tak się robią zaległości ;/ Jeszcze losują mi się same Chiny, Rosja i Ukraina a one idą wieki...
|
|
#1718 |
|
Rozeznanie
|
Dużo osób skarży się na nadwyżki odebranych. Do mnie dzisiaj doturlały się jeszcze dwie kartki z Chin, razem mam 11 do przodu. Nie wiem czy to zależy od liczby slotów czy nie, bo dziwnym trafem tyle mam do dyspozycji. Wolałam mieć więcej wysłanych, a teraz to pewnie i ja przez dwa kolejne miesiące nic nie dostanę.
Ostatnio wysłałam do Chin ekonomiczny, całkiem przypadkiem, doszedł szybciej niż zazwyczaj prio. Powinnam spróbować tego samego z USA, bo wszystkie dotychczasowe prio strasznie się wleką i nie wiem czy kolejne się nie zgubiło. |
|
|
|
|
#1719 |
|
Raczkowanie
|
Już chyba o tym wspominałam, ale pająki są przepiękne! Naprawdę ładne znaczki, tylko niestety trochę duże. W ogóle większość znaczków jest mało pocztówkowa
. Polecam serię abecadło - mają około 1x1cm, tylko niestety niewielkie nominały.A i wyjaśniła się sprawa na białym forum, okazało się, że zamiast adresu profilowego dałam adres strony głównej |
|
|
|
|
#1720 |
|
Konto usunięte
|
doturlała się expirnięta Ukraina - wreszcie
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Dziewczyny - tylko że 10 wysłanych kartek przez Polskę kosztuje 50 zł a przez Niemcy 30 zł, te 20 zł różnicy to jest dla mnie osobiście dużo. A jak ktoś ma na tyle kasy żeby dopłacać te 20 zł - proszę bardzo. |
|
|
|
|
#1721 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam dziś kartkę z Finlandii
Najpierw wielki smutek, bo w kopercie, a fajny znaczek, ale okazało się, że w środku są 2 fajne pocztówki
|
|
|
|
|
#1723 |
|
Konto usunięte
|
póki co to akurat w 3 przypadkach userzy olali postcrossing bo przestali się logowac w dwa dni po tym jak wysłałam kartki i do dziś ni husteczki, a tylko dwie osoby dostały po 60 dniach - Ukraina i Białoruś, ale zwazywszy na tamtejszą sytuację polityczną i ogólną to raczej chyba nie był winny napiszkartkę, eot.
|
|
|
|
|
#1724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ok.
|
|
|
|
|
|
#1725 |
|
Konto usunięte
|
nie tłumacze tylko informuję
|
|
|
|
|
#1726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1727 |
|
Konto usunięte
|
wiesz co, Twój post w tym przypadku jest ponizej pasa, oczywiście jestem za tym żeby wysyłać ładne pocztówki, które kupuję, nigdy nikomu nie wysłałam darmówki. Robić samemu też nie robię.
A zauważ, że nasze znaczki są paskudne. więc, skoro mogę oszczędzić to oszczędzam. do tej pory nie spotkałam się z tym, że ktoś sobie życzy ładnych znaczków |
|
|
|
|
#1728 |
|
Zakorzenienie
|
Wcale nie mamy takich paskudnych znaczków... Naprawdę można zmiksować ładne połaczenia. Nawet już lepiej kupić dworki - nam się wydają słabe, ale to dlatego bo jesteśmy z nimi zaznajomieni, pewnie zagranicznym sie podobają.
![]() Ja w sumie nigdy nie sprawdzam czy znaczek jest z danego kraju - lubię jak po prostu jest ładny. Za to uważam, że wysyłanie tych takich stempli zamiast znaczka jest okropne. ;p Niektorzy nie mają wyboru, ale jak się ma, to sie powinno tego unikać...
|
|
#1729 |
|
Konto usunięte
|
dla mnie stemple nie są okropne, a co powiesz jak jakas osoba mieszka przy granicy i chodzi na poczte za tę granicę bo w tym kraju sa tańsze wysyłki?
a po co mam unikać oszczędzania? podobnie jak do tej pory miałam internet 2 GB za 60 zł za mc i hulał dobrze ale zmieniłam umowę z dostawcą internetu na 45 GB za 15 zł/mc i hula tak samo i zużywam tyle samo transferu co przedtem. Więc po co przepłacac skoro nie muszę?? tak samo wysyłka Edytowane przez 2016070953 Czas edycji: 2014-01-24 o 14:36 |
|
|
|
|
#1730 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wszystkie nasze znaczki są brzydkie, wystarczy bliżej zapoznać się z tematem. Pewnie, można wysyłać niebieskie brzydale i koziorożca, jeśli nie mamy ochoty się trochę postarać. Żeby nie być gołosłowna, załączam przykłady ładnych znaczków - i nie są to znaczki, których nie można dostać na stacjonarnie na poczcie. Nie wspominam o dworkach, które do brzydkich również nie należą. A z prośbami o takowe spotkałam się już wielokrotnie, choć wysłałam dotychczas niewiele pocztówek. A już na pewno każdy bez wyjątku znaczek pocztowy jest ładniejszy od elektronicznego. Cytat:
Edytowane przez Azra Czas edycji: 2014-01-24 o 14:38 |
||
|
|
|
|
#1731 |
|
Konto usunięte
|
Uwzględniam osoby bo wysyłam ładne pocztówki, znaczków nie zamawiam w filatelistycznym, bo nie ma sensu żeby zamówić jednorazowo 5 znaczków, a nie wywalę 100 zł za zamówienie znaczków miesięcznie.
A myślę o własnych oszczędnościach bo to jest chyba normalne żeby oszczędzać tam gdzie można, prawda? A jeżeli znaczek z pająkiem jest ładny to naprawdę chyba mamy inne gusta, pomysl o tym że niektórzy maja achranofobię... |
|
|
|
|
#1732 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I co, ktoś ma arachnofobię zobaczy pająka na znaczku i padnie na zawał? Śmieszne. |
|
|
|
|
|
#1733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie, nie uważam że to normalne, żeby oszczędzać tam gdzie się da. |
|
|
|
|
|
#1734 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy tez fajne wisienki i malinki. ;D
Ja mam arachnofobię, a podoba mi się znaczek z pająkiem. Dopóki on nie siedzi na mnie lub nie ma go w pobliżu jest spoko. To że ktoś ma klaustrofobię nie znaczy, że nie może oglądac np. filmów gdzie ludzie są zamknięci w pomieszczeniach. ![]() Oszczędność jest ok jeżeli nikt inny na tym nie traci - mówię tu o postcrossingu. Jakbym dorwała ładne kartki na promocji, to pewnie że bym kupiła - czemu nie! Jakbym mieszkała przy granicy, to też bym wysyłała pewnie pocztówki stamtąd, ale jeżeli byłyby to znaczki, a nie stemple. Stempel to dla mnie jakaś masakra, czułabym się jakbym wysyłała komuś bubel, a w zamian oczekiwała czegoś ładnego. Niektórzy mieszkają w miejscowościach, gdzie tylko mają takie "znaczki" - no to trudno. Ale mnie jest zawsze przykro jak zostaję pocztówkę z takim straszydłem, bo bardzo lubię ładne znaczki i prośbę o ładne znaczki miało także całe mnóstwo ludzi do których pisałam. Ba! Tu nawet w sumie nie chodzi o ŁADNY znaczek, bo ładny, to kwestia gustu, ale chyba fajnie jest móc pooglądać sobie zagraniczne jakiekolwiek znaczki. Ja zawsze ćkam znaczków ile mogę, robię takie składanki ze znaczkow za 1zł, 2zł, 2,80zł, 10gr, 30gr... ;D Kombinuję jak mogę żeby pocztówka była ładna - kolorowa.
Edytowane przez tenebris Czas edycji: 2014-01-24 o 16:31 |
|
|
|
|
#1735 |
|
Zakorzenienie
|
Już nie raz widziałam na profilach, że ktoś nie życzy sobie wysyłania znaczków z pająkami, owadami itp, bo się ich boi. Jednak dwa razy wysłałam pająki na kartce za granicę i spotkały się z pozytywnym zdumieniem, bo jeszcze takich nigdzie nie było.
Jeśli mogę coś wtrącić do dyskusji - moim zdaniem wysyłanie kartek z polskim ID i niemieckim znaczkiem to oszustwo. Podwyżka się stała i nic się na to nie poradzi. Ostatnimi czasy w wielu krajach nastąpiły spore podwyżki (m.in. w Australii) i wiem, że to trudne, ale ja bym na przykład była niezbyt zadowolona z otrzymania kartki z Australii i np. chińskim znaczkiem (pomijając fakt, czy sa blisko siebie, czy nie, chodzi o zasadę). To tak jak dla mnie kartka z Francji wysłana z Polski nie liczy się dla mnie jako Francja, tylko jako Polska. Niejednokrotnie Wy pisałyście tutaj, że dostałyście fajne kartki np. z Włoch, ale wysłane z Holandii, więc nic fajnego. Ja dostałam Polinezję Francuską wysłaną z Niemiec i uważam, że to nie jest Polinezja. Także mały apel - nie zatracajmy idei postcrossingu w imię głupich oszczędności. Nie stać Cię - to nie wysyłaj kartek, albo wysyłaj mniej. Chętnie wróciłabym do czasów, gdzie wysyłałam po 20-30 kartek miesięcznie za granicę, ale w tym momencie 10 to dla mnie dużo. Trzeba się z tym pogodzić. |
|
|
|
|
#1736 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię jak kartka jest z danego ID. Tj. Np. ID jest osoby z Berlina i kartkę też chce dostać z Berlinem a nie z Paryżem. Ale czy znaczek będzie już niemiecki czy francuski, to już mnie mniej obchodzi - ważne żeby był ładny.
Ale ja nie robię żadnej klasyfikacji tych kartek, cieszę się po prostu że coś przyszło z tak daleka i nie trzęsę się nad nimi specjalnie. Ale faktycznie jak ktoś je tak skrupolatnie zbiera, selekcjonuje tec. to mogą go wkurzać takie nieścisłości - jestem to w stanie zrozumieć. Ja raz dostałam kartkę od dziewczyny z Holandii która akurat była na wczasach w Walii więc wysłała kartkę stamtąd. Kartka ładna, znaczek skromny,ale ładny - jestem zadowolona. A że ID się nie zgadza... no cóż, świat się nie zawalił. ![]() PS. Jeszcze a propos polskich znaczków - mamy naprawdę ładne niektóre! Świadczą o tym naprawdę częste podziękowania od moich odbiorców za "przepiękne znaczki". Więc jednak ludzie zwracają na to uwagę.
Edytowane przez tenebris Czas edycji: 2014-01-24 o 16:43 |
|
|
|
|
#1737 |
|
Zakorzenienie
|
O, ja też często dostaję podziękowania za znaczki
Ja też skrupulatnie nie kolekcjonuję tych kartek, ale jednak czuję zawód, gdy dostaję kartkę niezgodną z ID Według mnie każdy kraj jest na tyle piękny, że nie trzeba wysyłać kartek z innego
|
|
|
|
|
#1738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też dostałam kilka podziękowań za znaczki Jeden Pan z Holandii napisał nawet, że widać po kartce i znaczkach że poważnie podchodzę do postcrossingu Bardzo miło się czyta takie wiadomości A co do oszczędności - jestem w stanie to zrozumieć....bo właśnie ze względu na oszczędności coraz częściej swapuje, po kilka kartek w kopercie - wypisanych najczęściej. Nie muszę mieć na każdej kartce znaczka czy pieczątki - bo skupiam się na tym co ktoś napisze
|
|
|
#1739 |
|
Konto usunięte
|
aardbei - tak padnie na zawał, moja znajoma jak kiedyś zobaczyła u koleżanki pająka broszkę to zrobiła się czerwona potem blada i zemdlała, było to przy mnie i powiedziała że ma archranofobię więc wiesz...są też przypadki, że oglądanie klaustrofobicznych scen w filmie źle wpływa na klaustrofobików - każdy jest inny.
A co do cen znaczków to cóż - to że w innych krajach one podrożały to mnie to niewiele obchodzi bo w innych krajach UE czy Australii są dużo wyższe zarobki niż w Polsce, gdzie wzrasta wszystko tylko nie zarobki. To że kartka z Francją wysłana z Polski jest nie ok, to jestem w stanie zrozumieć, ale co powiecie na kartki Jetoy czy z kocią jogą wysyłane z Polski skoro Jetoy to nie jest polski produkt?? Tu już zasada nie obowiazuje? To może warto aneksować regulamin w ten sposób że wysyłać trzeba kartki tylko zorbione w swoim kraju. I wtedy będzie super :/ a co do ćkania składanek znaczków to mi się to nie podoba, wolę napisać więcej tekstu niż okleić pół kartki, Edytowane przez 2016070953 Czas edycji: 2014-01-24 o 19:57 |
|
|
|
|
#1740 |
|
Konto usunięte
|
"hardgirl" a wiesz, ja panicznie boję się psów (2x pogryziona w dzieciństwie), ale widząc ich zdjęcia jakoś nic mi się nie dzieje,więc jak ktoś jest histerykiem to jego problem
![]() zresztą, koniec spamu. chcesz sobie wysyłać przez nk - wysyłaj. ale w takim razie miej jakieś jedno stałe stanowisko w tej sprawie, a nie że najpierw się żalisz, a potem masz milion argumentów przeczących żalom. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

do tego dostałam dzisiaj dwie pocztówki z Chin, różnica ID 12, wysłane 6 stycznia z całą paczką która do mnie już dotarła. W sumie mam przewagę 11 odebranych 
przy okazji wzięłam dwie aquarupelle i po raz pierwszy połasiłam się na burżujskie plakaty. I muszę przyznać że są bardzo fajne jakościowo i mają duuuużo miejsca, także warto 

jutro może podjadę na pocztę główną do sklepu filatelistycznego i może uda mi się znaleźć fajne znaczki
ale teraz już nie ma problemu - zawsze lepsze jakieś dworki niż ten brzydki koziorożec 

. Polecam serię abecadło - mają około 1x1cm, tylko niestety niewielkie nominały.
ok.