|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek
Cześć dziewczyny!
![]() ![]() Na wstępie przeproszę, że tyle się nie odzywałam, tylko podczytywałam. Dużo się u mnie działo, a w sprawie ślubu ruszyło się dopiero w zeszłym tygodniu. Przyjechałam do Polski i w tydzień musiałam załatwić najpilniejsze sprawy. Wódka już jest - teściowa wybrała Ozone..Zaproszenia - nie jestem pewna ,ale chyba Ladybird poleciła mi drukarnię na Leśnej i naprawdę mają dobre ceny. Nawet zaproszenia nam zaprojektują takie jak chce ![]() Umówiłam się do naszej Czarnej Kawy na makijaż i mam już zaklepany termin do fryzjera ![]() Nadal szukam cukierni oprócz Heki, która oferuje torty z babeczek, na razie z marnym skutkiem... Kamerzystę załatwiliśmy w ostatniej chwili w sumie, bo do teraz nie chcieliśmy. Okazało się, że znajomy pracuje w małej firmie( kręcił studniówkę u mojego Narza) i bierze 1700zł, więc jak na taką pamiątkę, to już nie będę wymyślać nie zależy nam na jakimś super filmie - uchwycić najważniejsze momenty i już ![]() Dziewczyny, zaczynam szukać kwiaciarni z cenami z miarę nie z kosmosu ale żeby Ktoś miał jakiś pomysł i pojęcie tego co robi.. te wszystkie przereklamowane Panie jakoś mnie odstraszają i ceną i postawą więc szukam kogoś mniej znanego ![]() Słyszał ktoś o kwiaciarni Agata? albo o Kwiatowej Pasji (czy jakoś tak) na Stoku? Jeszcze jedna sprawa: Jakie macie zdanie na temat niższych dekoracji na stołach? czy one zginą na nich po ułożeniu jedzenia? nie podobają mi się bardzo te wysokie wazony ze sterczącymi kwiatami ;/ nie mogę się do tego przekonać... aaa, zakupiłam sukienkę ![]() ![]() chcecie zobaczyć zdjęcie z przymiarki???
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
I się należy, bo z wizażu tutaj zdecydowanie przebijasz wszystkie kieleckie
A co do kwiaciarni to polecam Pokusę
|
#1413 |
|
Polka Ogarniaczka
|
mnie też _Ciastko_ będzie malować
|
#1414 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy zwycięzce jeśli chodzi o zespół znalazłam w wiosce obok miasta rodzinnego zespół taki jak chcieliśmy więc teraz zostało się spotkać i omówić i termin i warunki i sale dopiero wtedy będziemy rezerwować
![]() O co powinnam zapytać : SALA : - czy w cenie jest dekoracja , jak tak to jaka - czy wliczony jest tort , jeśli tak to od kogo - wiadomo menu i cena - dobra hotelowa do której i w jakiej cenie noclegi - czy mają łóżeczka turystyczne dla niemowląt/małych dzieci ZESPÓŁ - zapis że nie spożywają % podczas wesela - zapis co w przypadku jeśli z ich winy nie będą mogli wywiązać się z usługi Czy coś jeszcze ?? Proszę podzielcie się doświadczeniem
|
|
|
|
#1417 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po pierwsze co jest w cenie. Czy będziecie musieli opłacić media i ZAIKS. Ile posiłków jest w cenie. Ile jest osób do obsługi, czy jest klimatyzacja (zdziwiłabyś się ile sal jest w tragicznym stanie, nawet te które wyglądają na nowoczesne) No i na ile osób sala jest przewidziana nie wpada mi nic więcej do głowy.
|
|
|
#1419 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zapis ok, ale warto w umowie zaznaczyć, że jesli spożyja alkohol to jest to rownoznaczne z obniżeniem kosztów usługi itp. Zapytaj sie tez ile czasu trwaja przerwy, bo niestety niektore zespoly co chwila odpoczywaja a goscie sie w tym czasie nudza. Moze jakas muzyka w tle w ty czasie, bo przerwy wiadomo musza byc ale nie za czeste i nie za długie. I do której graja, czy jesli wesele bedzie trwac dłużej to czy sa w stanie zagrac dłużej, jeśli tak to jaka cena za godzine, lub piosenke (rożnie zespoły się rozliczaja). Sala Jak poprzedniczka pisala - jak rozliczaja dzieci. Od jakiego wieku płatność jak za dorosłych, czy jeśli cena normalna to dziecko dostanie normalna porcje czy połowe (czasami sie zdarza ze niby cena 100% a porcja o wiele mniejsza). Czy jeśli stanie się jakas szkoda (stłuczony talerz, zalany obrus, itd) czy ponosicie dodatkowe koszty - wiem ze właściciele potrafią wziać zaliczke z tytułu szkody np 1tys złoty która jest zwracan po wesele jeśli nic sie nie stało ale....czesto sami wymyslają ze goście zrobili coś co już było popsute/zniszczone.. Zapytaj sie o napoje....czesto własciciele prosza aby nie było sokó typu czarna porzeczka, wiśnia które w razie rozlania mogą poplamić obrusy. ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
O i takie błahostki. Czy w trakcie wesela sprzataczka sprzata ubikacje. Byłam na jednym weselu gdzie były tylko dwie toalety a jedna z nich była zarzygana...wiec nie dało sie niej skorzystac. Czy reczniki sa dokładane , papier toaletowy itd.
|
|
#1420 |
|
Zakorzenienie
|
oo super ! Ogromnie dziękuję za rady
jutro sobie wydrukuję.Ja samego wesela nie będę miała w Kielcach bo tutaj mieszkam na co dzień a dom rodzinny 60 km jest oddalony
|
|
|
|
#1421 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;44770505]Treść usunięta[/QUOTE]
O to fajnie, byłoby nas już 4 z wizażu
Edytowane przez mikonada Czas edycji: 2014-01-24 o 07:25 |
|
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
Niskie kompozycje, przy zapełnionym stole rzeczywiście mogą zginąć. Najlepiej to wygląda jeśli na weselu jest szwedzki stół, a do tego okrągłe stoły
Nie można też powiedzieć, że nie można zrobić niskich kompozycji na stole gdzie jedzenie jest na nim wystawione, po prostu najlepszym wyjściem byłoby zrobienie większej ilości dekoracji. Jest wiele możliwości zrobienia kompozycji kwiatowych, nie muszą być standardowe na wysokiej nóżce ze zwisającą zieleniną Fajnym wyjściem są np. kwiaty w szklanych tubach zalanych wodą, skromnie ale też elegancko to wygląda, a efekt kwiatów w wodzie jest xxl, optycznie wyglądają większe do tego pływające świece. Pani w kwiaciarni, lub pracowni powinna Ci doradzić. trzeba w prost powiedzieć w jakiej kwocie chcielibyście się zmieścić i na pewno jakieś propozycje otrzymacie.
Edytowane przez belleza_ines Czas edycji: 2014-01-24 o 08:25 |
|
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Resztę dziewczyny chyba napisały. Z zespołem - do której ma grać i jeśli byłoby tak, że czas przedłużyłby się, to ile za to zespół chce pieniędzy. |
|
|
|
|
#1425 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1426 |
|
Przyczajenie
|
Ja najprawdopodobniej na kurs udam się do Franciszkanów. W lutym mają termin na 17-21. W sumie kurs już mam ale mój narzeczony nie. Wiec pochodzę z nim żeby nie czuł się samotny
![]() moja sukienka http://twojasuknia.pl/suknia-slubna,...tem,25528.html nie wiem jak teraz, bo kupowałam w ostatnich dniach grudnia w cenie sukienki mam halkę i 7 noclegów dla dwóch osób do wybrania góry, morze, mazury ![]()
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;44774091]Treść usunięta[/QUOTE]
Suknie bardzo ładna!! no i noclegi wow to praktycznie tydzień wypocznku za free!!
|
|
|
|
#1428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoją kupiłam w Paryżance przed i po mierzyłam wiele innych modeli, ale jak to mama i siostra stwierdziła - "pasuje do mojej osobowości" w koronkach się nie widziałam. Proste podobały mi się najbardziej, ale to ta mnie urzekła pasek oczywiście tylko do przymiarki chociaż będę też szyła. Sukienka na zdjęciu jest mniej więcej rozmiar za duża, więc też bierzcie to pod uwagę
|
|
|
#1429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoją kupiłam w Paryżance przed i po mierzyłam wiele innych modeli, ale jak to mama i siostra stwierdziła - "pasuje do mojej osobowości" w koronkach się nie widziałam. Proste podobały mi się najbardziej, ale to ta mnie urzekła pasek oczywiście tylko do przymiarki chociaż będę też szyła. Sukienka na zdjęciu jest mniej więcej rozmiar za duża, więc też bierzcie to pod uwagę ![]() Boże nie wiem czemu te zdjęcia mi się ładują do góry nogami :O w komputerze mam normalnie..
|
|
|
#1430 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my się wybieramy w sobotę oglądać salę i mam nadzieję wybrać tą właściwą także wolę zadać bezsensowne pytania niż później nie wiedzieć ;D Lokal: 1. Czy w lokalu jest klimatyzacja? Gdzie znajdują się urządzenia? Jaka jest możliwość ich regulacji? Czy temperaturę dla każdego z nich można ustawić osobno? 2. Czy lokal jest ogrzewany? Jeśli tak, to w jaki sposób? Czy latem jest możliwość włączenia ogrzewania w razie potrzeby i na życzenie klientów? 3. Czy w lokalu jest wyznaczone miejsce, w którym można palić? Czy znajduje się ono wewnątrz czy na zewnątrz? Jeśli wewnątrz, to czy jest w nim odpowiednia wentylacja? 4. Czy lokal dysponuje sejfem, w którym możecie podczas wesela przechować prezenty? Gdzie się znajduje i kto ma do niego dostęp? 5. Jaka jest minimalna ilość osób za jakie trzeba zapłacić aby zorganizować wesele? Menu i alkohol: 1. Jakie menu oferuje lokal? Z ilu dań się ono składa? 2. Czy w cenę menu zostały wliczone napoje bezalkoholowe (jeśli tak: w jakiej ilości), ciasta i tort weselny? 3. Czy w cenę menu wliczony jest alkohol (jeżeli tak: w jakiej ilości?). Jeżeli nie, to czy można przywieść własny alkohol czy trzeba kupić na miejscu? Gdzie będzie on przechowywany? Czy zostanie schłodzony? 4. Czy lokal oferuje jakieś dodatkowe atrakcje związane z menu, np. „stół wiejski”, pieczony dzik itp.? Usługi: 1. Czy dostępna jest szatnia dla gości? Czy będzie tam ktoś z obsługi? 2. Kto zajmuje się dekoracją sali? Jakie są możliwości w tym zakresie? 3. Jak wyglądają toalety? Kto zajmuje się ich zaopatrywaniem w środki czystości? 4. cytat z netu "Co mi się najsilniej kojarzy z moim weselem? Zapach. I to bynajmniej nie różany… . Okazało się bowiem, że lokal, w którym organizowaliśmy imprezę nie posiadała kanalizacji, ale własne szambo." 5. Czy lokal dysponuje parkingiem dla gości? Ile jest na nim miejsc? 6. Czy lokal dysponuje miejscami noclegowymi dla gości weselnych? 7. Czy możecie sami zdecydować o sposobie ustawienia stołów? 8. Czy lokal jest przygotowany na wypadek awarii prądu (własne zasilanie awaryjne)? 9. Od kiedy i do kiedy lokal będzie do Waszej dyspozycji (w przypadku lokali, gdzie samodzielnie organizujecie catering i dekorację)? Koszty i umowa: 1. Jaka jest cena od osoby za przyjęcie weselne? Czy taka sama cena obowiązuje wobec dzieci oraz wobec członków zespołu, fotografa, kamerzysty? 2. Czy zużycie prądu, gazu, wody jest wliczone w cenę wynajmu, czy trzeba będzie za nie zapłacić dodatkowo? 3. Czy w przypadku własnego alkoholu pobierana jest jakaś dodatkowa opłata, tzw. „korkowe”? 4. Kiedy podpisuje się umowę, co ona obejmuje? Jakie są warunki odstąpienia od umowy? Ile wynosi zaliczka? Jakie są warunki jej zwrotu w razie odstąpienia od umowy? Informacje dodatkowe: 1. Czy organizują kilka przyjęć weselnych jednego dnia? W jaki sposób poszczególne sale są od siebie oddzielone? 2. Czy goście mogą swobodnie korzystać z całego lokalu (ważne w przypadku hoteli i domów weselnych z kilkoma salami) i jego otoczenia? 3. Czy cena obejmuje wynajęcie lokalu na poprawiny? 4. Jak będzie wyglądało rozłożenie stolików, ile osób zmieści się na tej sali? 5. Jak wygląda dekoracja? 6. Jakie elementy dekoracji można samemu dopasować? 7. Co jest uwzględnione w ramach opłaty za dekorację? 8. Czy po weselu można otrzymać z restauracji nienaruszone ciasta, sałatki? 9. Czy sala posiada wymagane napięcie prądu 220 V dla muzyków, jaką moc podłączanych urządzeń może obsłużyć? 10. Czy my kupujemy chleb, kieliszki do powitania, czy organizuje to restauracja? Czy są jakieś dodatkowe opłaty? 11. Czy alkohol podaje obsługa, czy może alkohol donosić ktoś z rodziny? 12. W którym miejscu jest stolik dla muzyków, kamerzysty, fotografa? 13. Gdzie stać będzie sztaluga z planem rozsadzania gości, jaki ma format? 14. Czy przyprawy będą stać na stołach w czasie przyjęcia weselnego? 15. Co jest w menu? 16. Ile potraw - ciepłych zimnych? 17. Czy są donoszone czy tylko określoną ilość porcji? 18. Czy w bufecie czy donoszone przez kelnera? 19. Jakiej firmy (wolę coca-colę od pepsi) i w jakich butelkach? 20. czy na wejściu podawany jest szampan, jeśli tak to jakiej marki, jeśli nie czy jest możliwość dostarczenia do podania gościom. 21. Kiedy należy wpłacić resztę i w jakich ratach? 22. Do kiedy można zmieniać liczbę gości? 23. Jakie są warunki umowy? 24. Czy mogą ja wypowiedzieć, pod jakimi warunkami? 25. Czy na weselu może być barman? Z jakich alkoholi może korzystać - swoje czy ich? 26. Czy mogą być inne atrakcje, np. śpiewanie przez kogoś znanego albo sztuczne ognie? 27. Jaka jest minimalna ilość osób za jakie trzeba zapłacić aby zorganizować wesele? 28. Czy płacimy za stłuczoną zastawę i kieliszki? Jeżeli tak to jakie są koszty? 29. Czy siedzenia i stół pary młodej będą przystrojone przez lokal? Czy to jest w cenie? Edytowane przez mahoniowa Czas edycji: 2014-01-24 o 12:06 |
|
|
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
i słusznie :P: Ania jest bezkonkurencyjna, a mam konkretne porównanie
![]() [1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;44774091]Treść usunięta[/QUOTE] widziałam ją, fajna ale nie w moim guście
|
#1433 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1434 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Beti0506;44775822]Jak to??? bo nie rozumiem
W Paryżance przymierzałam swoją pierwszą suknię. Była piękna może troszkę za ciężka jak dla mnie. Pewnie bym to udźwignęła no ale niestety cena była wysoka (jak dla mnie, nie przewidywałam tak wysokiego budżetu na sukienkę). Gdy Pani w salonie zaproponowała mi "moją" na początku nie byłam przekonana, ale gdy ją założyłam wiedziałam że ją wezmę, chciałam tylko aby mama zaakceptowała mój wybór. Ja chciałam koniecznie na ramiączkach, źle się czuję w gorsetach. No i gdy się już zdecydowałam przy płaceniu zaliczki, dowiedziałam się że dostaję do sukienki 7 noclegów, które będę mogła wykorzystać w ciągu roku. Ale te noclegi dostanę dopiero jak zapłacę za całość i pewnie w tedy będę widziała więcej. Kwestia tego w jakich miejscowościach się te noclegi znajdują i jaki jest standard zakwaterowania. Jak nie będzie tragedii to pewnie się zdecyduję na wyjazd. I tak planowaliśmy jakiś tydzień miodowy![]() ![]() wiec może się bardzo przydać.A Twoja sukienka naprawdę świetna, pierwszy raz taką widzę, będziesz wyglądać nietuzinkowo...
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;44776861]Treść usunięta[/QUOTE]
popytam- może się uda ![]() ile kupujecie wódki? my przewidujemy przybycie ok 90 gości na wesele, a następnego dnia tylko obiad. Tż chce tylko 50 flaszek, mi się zdaje, że to stanowczo za mało, nie mam jak go przekonać na więcej..
|
#1436 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
wina, ale to ok 10-15 butelek
tż chce wszystko jak najtaniej- rozumiem, ale wiem, że wódki na pewno braknie jesli bedzie tylko 50 butelek 0,5l... a nie chce by brakło
|
#1438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mikonda na kiedy ci to potrzebne bo ja mam tylko muszę pojechać do domu do miasta rodzinnego po to mogę pożyczyć jeśli chcesz powinnam w domu być za jakieś max 2 tygodnieA jeśli chcesz wersje "zrób to sam" polecam kawałek jakiejś dykty płytki i naryzować cieniutko kreskę wzdłuż której masz zginać i przyłożyć do płytki i zagiąć też powinno ok wyglądać. Nie wiem tylko czy mam gilotyne bo z regóły pożyczam od taty z pracy ale możesz np. nożykiem w empiku za 10 zł i linijka i też równiutko utniesz ja tak projekty sklejałam na studiach
Edytowane przez mogg Czas edycji: 2014-01-24 o 12:55 |
|
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
mogg byłoby cudownie jeśli bym mogła pożyczyć!
zaproszenia chciałabym robić (wycinać) dopiero w marcu, max początek kwietnia, jeśli byś wtedy była w domu to wtedy bym pożyczyła, jak nie to teraz i by poczekały maszynki na użycie..
|
#1440 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

Ozone..

nie zależy nam na jakimś super filmie - uchwycić najważniejsze momenty i już 

13.09.2014